VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 25 September 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Elcykel bäst i test 2024 – Bästa elcyklarna för dam och herr

Ta dig fram på ett miljövänligt, snabbt och billigt sätt med en elcykel. Att ta elcykeln ger också motion och frisk luft. Se testvinnande elcyklar och ta hjälp av vår köpguide så att du väljer rätt modell.

Vi har jämfört
 • Räckvidd.
 • Laddtid.
 • Bromstyp.
 • Antal växlar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner

Hittade du ingen elcykel bland våra testvinnare? 

- Se alla elcyklar hos Elcykelvaruhuset
- Se alla elcyklar från Bikeinn
- Se alla elcyklar hos Prisjakt

Bäst i test Test.se - Bäst i test
Scott
Scott Sub Active Eride
Scott Scott Sub Active Eride - Test
Bäst i test
Scott
Scott Sub Active Eride
En herrcykel som passar perfekt för pendling.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2023.
Räckvidd: 16 mil.
Bromstyp: Shimano Hydraulisk.
Antal växlar: 9.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: XS, S, M, L.
Vikt: 26,5 kg.
Batterieffekt: 500 Wh.
Passar pendlaren.

Scott är ett ledande varumärke när det kommer till cyklar och cykeltillbehör. Företaget grundades av Ed Scott i Sun Valley. Scotts elcyklar är perfekta för pendling och passar dig som vill ha lite extra hjälp i uppförsbackarna.

Scott Sub Active Eride 10 är en smidig och bekväm elcykel i unisexmodell som passar för daglig pendling. Den här serien erbjuder massor av körglädje, har ett brett användningsområde och hög utrustningsnivå. Elcykeln blev testvinnare hos Aftonbladet Plus som gav den toppbetyget 5 av 5 – och omdömet världsklass! Både användning och funktion får betyget 5 av 5. Enligt dem är den lättkörd och stadig med chassit i aluminium – det enda negativa enligt Aftonbladet är det höga priset.

Elcykeln passar lika bra på asfalt och kullersten som landsvägar och grusvägar vilket gör den till en bra allroundmodell. Aluminiumramen har lågt insteg och urban design. Elcykeln har en stabil mittmotor från Bosch som kombineras med ett integrerat batteri. Batteriet är på 500 Wh, placerat på pakethållaren och lätt att lossa när vid laddning. Den är utrustad med nio växlar och hydrauliska skivbromsar från Shimano. Elcykeln har en lång räckvidden på 16 mil och har en maxhastighet 25 kilometer i timmen. På displayen får du information om fart, distans och batteri och där du kan välja hur mycket hjälp du vill ha av motorn.

Scotts elcykel finns i storlekarna XS, S, M och L och alla modeller har hjul på 28 tum. I storleken M väger elcykeln 26,5 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa sportiga Test.se - Bästa sportiga
Evobike
Evobike Sport-9 Mid-drive
Bästa sportiga
Bästa sportiga
Evobike
Evobike Sport-9 Mid-drive
Perfekt pendlarcykel som även klarar tuffare träningspass.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Räckvidd: 4,5-7,5 mil.
Laddtid: 4-6 timmar.
Bromstyp: Shimano Hydraulisk skivbroms.
Antal växlar: 9.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 51 cm (dam), 54 cm (herr).
Vikt: 24 kg.
Batterieffekt: 432 Wh.
Passar all typ av cykling.

Evobike är ett svenskt företag som utvecklar och designar sina elcyklar i Norrtälje. De har över 20 års erfarenhet av cykelbranschen. De erbjuder prisvärda kvalitetselcyklar och har sedan starten 2006 sålt runt 200 000 elcyklar till nöjda kunder runt om i Norden.

Evobike Sport-9 Mid-drive är en stark och sportig elcykel som finns i modeller för både dam och herr. Elcykeln fick betyget 4 av 5 på ett nytt test hos Aftonbladet Plus, som ger omdömet ”bra köp”. Enligt deras testpanel passar den lika bra för tuffare träningspass som till vardagspendlingen.

Elcykeln har en mittmotor och nio växlar vilket gör den perfekt som pendlarcykel. Den har en vridstyv aluminiumram och ett lågt placerat lithiumbatteri på 432 Wh, som även finns i storleken 540 Wh. Placeringen av batteriet ger en stadig och följsam kompanjon. Batteriet kan både laddas på plats och tas loss för att laddas någon annanstans.

För att få en körställning som passar dig och din cykling bäst kan du ändra styret i ett lägre mer sportig läge eller välja ett mer upprätt läge. Evobikes elcykel kommer med nio växlar från Shimano med ett utanpåliggande växelsystem som ger ett lågt rullmotstånd och brett växelspann. Räckvidden är på 4,5-7,5 mil och sedan behöver batteriet laddas 4-6 timmar. Den bakgrundsbelysta LCD-displayen smälter snyggt in i styret och här kan du bland annat ställa in hur mycket hjälp du vill ha av motorn i fem nivåer. Du får även information om hastighet och distans.

Elcykeln har en hjulstorlek på 28 tum, har en ramhöjd på 51 centimeter för dam och 54 centimeter för herr.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
 • Priser för Evobike Sport-9 Mid-drive herr
 • Evobike Sport-9 Mid-drive dam

Bästa herr Test.se - Bästa herr
Batavus
Batavus Harlem E-Go Herr 2022
Bästa herr
Bästa herr
Batavus
Batavus Harlem E-Go Herr 2022
En storsäljande elcykel för herr som passar perfekt till stadskörning.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2021.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Storsäljare hos Batavus.
Populärt val hos Elcykelvaruhuset.se
Populärt val hos Prisjakt.
Räckvidd: 4-7 mil.
Laddtid: 3,5 timmar.
Bromstyp: Shimano Hydraulisk.
Antal växlar: 7.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 53, 61 cm.
Vikt: 22 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.
Passar stadscykling.

Batavus är ett holländsk företag som grundades 1904 och som har över hundra års erfarenhet av att tillverka cyklar och är ett premiummärke av hög kvalité. De gör så att du kan färdas bekvämt, syns i mörker och att cykeln håller sig fin trots många år på nacken. Batavus lanserade sin första elcykel 1998 och har flera som vunnit tester och fått bra kundbetyg.

Vi har utsett Batavus Harlem E-Go till den bästa herrcykeln, en storsäljare hos Batavus. Hos Bäst-i-test.se blev det testvinnare med det höga betyget 96 procent. Den beskrivs som en elcykel med all utrustning du kan tänka dig behöva med god räckvidd och kort laddningstid. I ett test hos M3 Sveriges Prylar får elcykel betyget 4 av 5 och den beskrivs som en snygg och smidig cykel för innerstan.

Elcykeln är lätt och bekväm att underhålla och smidig att cykla på. Cykelns ram, sadelstolpe, nav och ekrar är mattsvarta med blanka svarta detaljer. Motorn är placerad på ramen vilket ger en stabil och kraftfull cykel. Harlem E-Go har sju växlar och på en laddning kommer du 4-7 mil. Laddningstiden är snabb – på endast 3,5 timmar, sedan är den redo att användas igen! Den har ett elsystem från Bosch-system (Active Line Plus-motor och Powerback-batteri) och högkvalitativa bromsar och växlar från Shimano.

Du kan välja mellan fyra olika assistansnivårer för att få den hjälp du önskar för stunden. Den har dessutom Walk-Assistant som gör att du också får hjälp när du leder cykeln. Pakethållaren sitter fram på styret och styret har även styrlås som gör att du kan lasta på ett stabilt sätt. Elcykeln finns i ramstorleken 53 och 61 centimeter. Önskar du istället en damcykel finns det även en sådan modell.

 • Butiker & priser
 • Priser för Batavus Harlem E-Go Herr 2022

Bästa för dam Test.se - Bästa för dam
Crescent
Crescent Elvira 2023
Crescent Crescent Elvira 2023 - Test
Bästa för dam
Crescent
Crescent Elvira 2023
Elcykel med hög kvalitet utrustad med fotbroms och korg som passar perfekt för stadskörning.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Räckvidd: 10 mil.
Bromstyp: Fotbroms och Shimano skivbroms.
Antal växlar: 7.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 47, 51, 55 cm.
Vikt: 28,1 kg.
Batterieffekt: 300 Wh.
Ergonomiskt handtag.
Korg och möjlighet att fästa korg på pakethållaren.
Passar stadskörning.

Crescent är ett svenskt cykelmärke som designas, utvecklas och tillverkas i den egna fabriken i Varberg. Cyklarna har tillverkats för svenska förhållanden i över hundra år.

Crescent Elvira 2023 är en elcykel med ett klassiskt lågt insteg som gör den lätt att använda i stadstrafik. I ett test hos Aftonbladet Plus fick elcykeln betyget 3 av 5 och enligt dem har den samma funktioner som dyrare modeller, fast till ett lägre pris.

Detta är en elcykel för dig som är ute efter en traditionell modell med hög kvalitet, fotbroms och korg. Ramen i aluminium har en skandinavisk design och är ett signum för Crescent. Designen gör det lätt att kliva på cykeln samtidigt som du sitter bekvämt och upprätt.

Motorn sitter integrerat i ramen vid vevpartit och den låga tyngdpunkten ger en stabil körkänsla. Det är en Bosch Active-motor med fyra assistanslägen och ett vridmoment på upp till 40 newtonmeter. Detta i kombination med sju växlar gör det lätt för dig att ta dig upp för backar och fram i motvind. Elcykeln har ett batteri på 300 Wh och laddningen sker på cykeln eller genom att du tar ur det. Här kombinerar du en fotbroms med hydrauliska skivbromsar från Shimano. På en laddning kommer du runt tio mil.

Displayen har inbyggd knappsats, är lätt att läsa av och visar data som hastighet, assistansläge och batteriladdning. Handtaget har en ergonomisk design och är i ett material som fångar upp vibrationer från cykeln. Sadeln är mjuk med stoppning av elastomer. Pakethållaren har AVS-fästen som gör att du kan fästa korg eller väska med endast ett klick. Det är reflexer fram, bak och på däcken och det följer med ett godkänt ramlås.

 • Butiker & priser
 • Priser för Crescent Elvira 2023
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa familjecykel Test.se - Bästa familjecykel
Crescent
Crescent Elmer 20S
Crescent Crescent Elmer 20S - Test
Bästa familjecykel
Crescent
Crescent Elmer 20S
Lös familjepusslet med den här perfekta vardagshjälten.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Reddot Winner 2023 – Bicycle design.
Räckvidd: 14 mil.
Bromstyp: Fotbroms och Shimano skivbroms.
Antal växlar: 5.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 47, 50, 53 cm.
Vikt: 29,5 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.
Dubbla stöd och förstärkta hjul.
Passar för pendling och vardag.

Crescent är ett svenskt cykelmärke som tillverkas i den egna fabriken i Varberg. Cyklarna har tillverkats för svenska förhållanden i över hundra år.

Crescent Elmer 20S är en elcykel som beskrivs som en vardagshjälte som utmanar andrabilen. Det är en ny typ av familjecykel med genomtänkta och smarta detaljer som gör det möjligt att pendla snyggt, skjutsa barn tryggt och få plats med kassar från storhandlingen.

Elcykeln fick betyget 3 av 5 och omdömet bra i ett test hos Aftonbladet Plus. Enligt deras testpanel är det en stadig och lättcyklad modell för pendling och vardag. Cykeln har en bra räckvidd, men kommer med ett högre pris. Tack vare sin design har Crescent Elmer 20S dessutom blivit Reddot Winner 2023 i kategorin Bicycle design. Här får du en elcykel som kombinerar nordiskt minimalistisk design med maximal komfort.

Elcykeln har mycket bra lastmöjligheter – lasta upp till fyra väskor med en vikt på 180 kilo. Med bara ett klick fäster eller tar du av väskor och korgar. Pakethållaren har plats för både barnstol och väska – andra väskor kan du fästa med spännband. Det följer även med en korg att fästa framtill. För att cykeln ska stå stadigt med all packning är den utrustad med dubbla stöd och förstärkta hjul som har allroundmönster för asfalt och grus.

Styret är har en ergonomisk design, sadeln vattentät och stänkskärmarna långa. Tack vare ramens unika design får du extra rymd och motorn är centralt placerad vid vevpartiet för att ge en låg tyngdpunkt. Motorn ger assistans upp till 25 km/h med tre assistanslägen och cykeln har fem växlar. Cykeln är försedd med fotbroms och hyrauliska skrivbromsar fram.

Batteriet är på 400 Wh och integrerat i ramen. Räckvidden är på cirka tio mil och laddningen sker antingen på plats eller genom att du avlägsnar och laddar den på annan plats. Displayen är centralt placerad på styret och visar data som hastighet, batteri och assistansläge. Elcykeln har belysning, bromsljus bak, godkända reflexer och godkänt ramlås.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test elcykel - testvinnande elcyklar.

Köpguide elcykel

Vill du cykla till jobbet men tycker att det låter kämpigt? Då kan en elcykel vara det bästa alternativet för dig. Här hjälper vi dig inför ditt val. 

Fördelar med en elcykel

En elcykel är en cykel som är försedd med en liten elektrisk motor som ger dig en skjuts där du far fram! Trots hjälpen du får av motorn när du cyklar på en elcykel är det ett fullgott motionsval, eftersom du faktiskt måste fortsätta trampa även när motorn är igång! Att ta cykeln till jobbet är en fantastiskt bra motionsvana, och med en elcykel går det både lättare och snabbare utan att ta bort något av det nyttiga (och miljövänliga!) i att cykla. Men glöm inte cykelhjälmen!

Så fungerar en elcykel

Motorn går på batteri, och när det börjar kännas motigt att trampa så kan den enkelt slås på via en knapp på styrets display. Du måste fortsätta trampa även efter att motorn slagits igång, men det blir betydligt mycket lättare. Motorn kan styras antingen med hjälp av en rörelsesensor eller en kraftsensor. En motor med rörelsesensors hastighet styrs av hur fort du trampar på pedalerna, eller av den hastighet du ställer in på styrets display. En motor med kraftsensors hastighet styrs av kraften du lägger på pedalerna: ju mer kraft på pedalen, desto mer kraft får motorn.

Elcyklar har en maxhastighet på 25 km/h

Maxhastigheten för en elcykel är 25 km/h, och motorn får ha en maxeffekt på 250 watt. Skulle cykeln ändå komma upp över 25 km/h stängs motorn av. Skulle motorn ha ett högre watt-tal och motorn fortsätta vara igång även över 25 km/h klassas cykeln istället som moped, och då gäller andra trafikregler.

Batteritiden varierar

Hur långt man kommer på en laddning beror dels på vilken snittfart du håller och hur tung last du har. Cyklar du i många och långa uppförsbackar drar det också en hel del batteri. Skulle batteriet ta slut medan du är ute och kör är det dock inte hela världen – utan motorn är det ju inget annat än en helt vanlig cykel! Batteriet kan laddas på cykeln, men det kan även plockas loss och laddas inomhus. Hur lång tid det tar att ladda batteriet beror på vilken celltyp den har, men vanligtvis ligger laddtiden på ungefär fyra timmar.

Motorns placering påverkar bromsegenskaperna

Olika elcyklar kan ha olika placeringar av motorn, vilket ger olika fördelar och nackdelar. Med en motor i framhjulet är det möjligt att ha fotbroms, det är relativt billigt och kan kombineras med alla växeltyper. Men om framhjulet ska lossas måste alla kablar kopplas ur och det ger också extra rörelseenergi i hjulen, vilket i sin tur innebär att det behövs kraftigare bromsar. En motor i bakhjulet är lätt att montera på en befintlig cykel, är också relativt billig och ger ett bra grepp. Men även här måste alla kablar dras loss om hjulet ska tas av och extra rörelseenergi i hjulen uppstår, och det är inte möjligt att kombinera med en fotbroms. Motorn kan också placeras mitt i vevlagret, alltså mitt i pedalnavet. Det ger en riktigt bra viktfördelning och förändrar inte greppet på vare sig fram- eller bakhjulet, och inga kablar måste tas ur om nåt av hjulen behöver plockas av. Däremot kräver den här sortens motor specialanpassade ramar, och till vissa växelsystem går det inte att ha fotbroms i kombination med motor i vevlagret.

Satsa på en högre växel

Precis som vanliga cyklar finns det elcyklar med olika antal växlar. Det finns elcyklar helt utan växlar, men dessa är sällan att rekommendera. För att kunna cykla så behagligt som möjligt bör du satsa på en elcykel med sju växlar eller fler. Ska du bara använda cykeln då och då kan du absolut nöja dig med tre växlar, men ska du cykla varje dag bör du sikta högre.

Läs också: Testvinnande cykelhjälmar.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Motorn på en elcykel slutar att hjälpa till när du har kommit upp i en hastighet av 25 km/h, men det går att trampa sig upp till en högre hastighet om man vill.
 • El elcykel har en liten motor (på max 250 watt) som aktiveras när du börjar att trampa på cykeln. Det är alltså ingen handgas som reglerar motorn. Motorn hjälper till att driva cykeln framåt upp till 25 km/h.
 • Vi har valt att utse Batavus Harlem E-Go Herr 2022 till den elcykel som är bäst i test. Den är lätt, bekväm och smidig att cykla på och du kan välja mellan fyra olika assistansnivårer. Den har en räckvidd på 4-7 mil och passar bra för stadscykling.
Innehållsförteckning

Innehåll
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng