VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

De bästa elcyklarna 2021

Ta dig fram på ett miljövänligt, snabbt och billigt sätt med en elcykel. Att ta elcykeln ger också motion och frisk luft. Se testvinnande elcyklar och ta hjälp av vår köpguide så att du väljer rätt modell.

Vi har jämfört
 • Räckvidd.
 • Laddtid.
 • Bromstyp.
 • Antal växlar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Batavus
Batavus Razer E-Go Herr
Bäst i test
Bäst i test
Batavus
Batavus Razer E-Go Herr
En pendlarfavorit bland elcyklarna tack vare den starka motorn.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Populärt val hos Sportson.
Populärt varumärke.
Räckvidd: 6-9 mil.
Laddtid: 3,5 h.
Bromstyp: Skivbroms.
Antal växlar: 7.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 53, 57, 61 cm.
Vikt: 25 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.

Batavus är ett holländsk företag som grundades 1904 och som har över hundra års erfarenhet av att tillverka cyklar och är ett premiummärke av hög kvalité. De gör så att du kan färdas bekvämt, syns i mörker och att cykeln håller sig fin trots många år på nacken. Batavus lanserade sin första elcykel 1998 och har flera som vunnit tester och fått bra kundbetyg.

Batavus Razer E-Go är en elcykel i herrstorlek med mittmotor, tunna däck, sju växlar och en maxhastighet på 25 kilometer i timmen. Det är en uppdaterad modell av en tidigare testvinnare. Elcykeln är en riktig pendlarfavorit, tack vare den starka motorn från Yamaha i kombination med underhållsfria hydrauliska skivbromsar. Enligt tester fungerar den som bäst på asfalt och den håller då en jämn och hög fart. Motorn är som mest hjälpsam när du tar i ordentligt. Elcykeln har även ett stort vridmoment och har en inkapslad navväxel som gör att den är skyddad mot alla väder och kan användas året om. Använder du den till jobbet har pakethållaren ett smidigt klick-systemfäste för tillbehör som väskor och korgar.

I den här uppdaterade modellen har displayen blivit smidigare och du har all information du behöver lättillgängligt. Den nya modellen är även utrustad med skärmar, pakethållare och belysning från start. Elcykeln finns även som unisexmodell med lägre insteg. Du har alltid tre års garanti på Batavus elcyklar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Batavus Razer E-Go Herr, Standardcykel el

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Crescent
Crescent Elina 2021
Bästa budget
Bästa budget
Crescent
Crescent Elina 2021
En snygg, modern och prisvärd elcykel med sju växlar i damstorlek.
Bra betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Årets Produkt i Sportfacks Gear of the Year 2017.
Populärt val hos Elcykelhuset.
Populärt val hos Sportson.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt svenskt cykelvarumärke.
Räckvidd: 4-7 mil.
Laddtid: 6 h.
Bromstyp: Fotbroms, skivbroms.
Antal växlar: 7.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 51, 55 cm.
Vikt: 25 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.
Batteriets placering: På pakethållaren.

Crescent är ett svenskt cykelmärke som tillverkas i den egna fabriken i Varberg. Cyklarna har tillverkats för svenska förhållanden i över hundra år.

Vill du köpa Sveriges mest sålda elcykel ska du köpa Crescent Elina, en prisvärd och snygg elcykel i damstorlek perfekt för stadscykling. Detta är en uppdaterad modell av en tidigare testvinnande elcykel. Den har sju växlar och en maxhastighet på 25 kilometer i timmen. Den är enkel att cykla på, mycket tack vare elmotorn i framhjulet, batteriet och Crescents egenutvecklade EGOING-system. Du bestämmer själv när du ska cykla av egen maskin och när du vill ha hjälp av motorn. Det intelligenta systemet ställer in sig utefter dina behov och den körkänsla som du är ute efter. Cykeln har fotbroms bak och skivbroms fram. Displayen på cykelns styre håller dig uppdaterad med all information du kan behöva.

Batteriet har en laddtid på sex timmar, sitter i pakethållaren och är lätt att klicka på och av. Eftersom batteriet förbinds elektroniskt med din elcykel blir det obrukbart om någon skulle stjäla det. Elcykeln finns i rosa, blått och svart. Du har tre års garanti på Crescents alla elcyklar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Crescent Elina 2021
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa herrcykel Test.se - Bästa herrcykel
Scott
Scott Sub Active Eride
Bästa herrcykel
Bästa herrcykel
Scott
Scott Sub Active Eride
En herrcykel som passar perfekt för pendling.
Testvinnare på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Räckvidd: 4-7 mil.
Laddtid: 3,5 timmar.
Bromstyp: Skivbromsar.
Antal växlar: 9.
Hjulstorlek: 29 tum.
Vikt: 25 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.
Breda däck.
Passar pendlaren.

Scott är ett ledande varumärke när det kommer till cyklar och cykeltillbehör. Företaget grundades av Ed Scott i Sun Valley. Scott Sub Active eRide USX är en elcykel som blev testvinnare i ett stort test hos Aftonbladet Plus. Det är en bekväm och lättkörd elcykel som passar för pendlaren, och även om den är lite dyrare än många andra pendlarcyklar är den värd priset. Den är utrustad med breda däck och en dämpad framgaffel och rullar mjukt även på ojämnt underlag som kullerstenar eller singelgrus. Elcykeln har ett Active-elmotorsystem från Bosch som ger ett bra stöd. Den har en räckvidd på upp till sju mil på en laddning. Den har nio växlar och en maxhastighet på 25 kilometer i timmen.

Elcykeln har en display med information om fart, distans och batteri och där du kan välja hur mycket hjälp du vill ha av motorn. Den har skivbromsar fram och bak som gör att du får en bra kontroll även vid snabba inbromsningar. Du kan själv ändra styrstammen för att få en komfortabel sittställning. Elcykeln kommer med skärmar, ramlås, belysning, stöd och pakethållare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Scott Sub Active Eride Men M
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa damcykeln Test.se - Bästa damcykeln
Batavus
Batavus Harlem E-Go Dam Mattsvart 2021
Bästa damcykeln
Bästa damcykeln
Batavus
Batavus Harlem E-Go Dam Mattsvart 2021
En populär damcykel som passar utmärkt för stadskörning.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Storsäljare hos Elcykelvaruhuset.se.
Räckvidd: 4-7 mil.
Laddtid: 3,6 timmar.
Bromstyp: Shimano hydraulisk.
Antal växlar: 7.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 48, 53, 57.
Vikt: 22 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.
Passar stadscykling.

Batavus är ett holländsk företag som grundades 1904 och som har över hundra års erfarenhet av att tillverka cyklar och är ett premiummärke av hög kvalité. De gör så att du kan färdas bekvämt, syns i mörker och att cykeln håller sig fin trots många år på nacken. Batavus lanserade sin första elcykel 1998 och har flera som vunnit tester och fått bra kundbetyg.

Batavus Harlem E-Go Dam 2021 är en storsäljande elcykel hos Elcykelvaruhuset.se som placerades högt i ett nytt test hos Aftonbladet Plus. Det är en damcykel som passar fint för stadscykling och enligt tester är den både lättrullad och snabb. Maxhastigheten är på 25 kilometer i timmen och den är utrustad med sju växlar. Den har ett elsystem från Yamaha och högkvalitativa bromsar och växlar från Shimano. Motorn är placerad på ramen och gör den både stabil och kraftfull. Du har fyra assistansnivåer att välja mellan för att få den hjälp du önskar. Den är dessutom utrustad med Walk-Assist som gör att du får hjälp även när du leder cykeln i till exempel branta backar.

Elcykeln har pakethållare fram på styret och den har även ett styrlås som gör att du kan lasta på ett säkert sätt. Du kan justera styrstammen för att få en bekväm sittställning och enligt tester är det en bra cykel för kortare pendelsträckor. Framgaffeln hade gärna fått varit lite mer dämpad för att göra cyklingen mindre stötig. Cykeln väger 22 kilo och finns i ramstorlekarna 48, 53, 57. Den har en räckvidd på upp till sju mil och en laddtid på cirka 3,5 timmar. Enligt tester är elcykeln lätt att underhålla vilket också ett stort plus. Letar du efter en bekväm damcykel för stadskörning är detta elcykeln för dig!

 • Butiker & priser
 • Priser för Batavus Harlem E-Go Dam Mattsvart 2021

Ytterligare läsning

Bäst i test elcykel - testvinnande elcyklar.

Köpguide

Vill du cykla till jobbet men tycker att det låter kämpigt? Då kan en elcykel vara det bästa alternativet för dig. Här hjälper vi dig inför ditt val. 

Fördelar med en elcykel

En elcykel är en cykel som är försedd med en liten elektrisk motor som ger dig en skjuts där du far fram! Trots hjälpen du får av motorn när du cyklar på en elcykel är det ett fullgott motionsval, eftersom du faktiskt måste fortsätta trampa även när motorn är igång! Att ta cykeln till jobbet är en fantastiskt bra motionsvana, och med en elcykel går det både lättare och snabbare utan att ta bort något av det nyttiga (och miljövänliga!) i att cykla. Men glöm inte cykelhjälmen!

Så fungerar en elcykel

Motorn går på batteri, och när det börjar kännas motigt att trampa så kan den enkelt slås på via en knapp på styrets display. Du måste fortsätta trampa även efter att motorn slagits igång, men det blir betydligt mycket lättare. Motorn kan styras antingen med hjälp av en rörelsesensor eller en kraftsensor. En motor med rörelsesensors hastighet styrs av hur fort du trampar på pedalerna, eller av den hastighet du ställer in på styrets display. En motor med kraftsensors hastighet styrs av kraften du lägger på pedalerna: ju mer kraft på pedalen, desto mer kraft får motorn.

Elcyklar har en maxhastighet på 25 km/h

Maxhastigheten för en elcykel är 25 km/h, och motorn får ha en maxeffekt på 250 watt. Skulle cykeln ändå komma upp över 25 km/h stängs motorn av. Skulle motorn ha ett högre watt-tal och motorn fortsätta vara igång även över 25 km/h klassas cykeln istället som moped, och då gäller andra trafikregler.

Batteritiden varierar

Hur långt man kommer på en laddning beror dels på vilken snittfart du håller och hur tung last du har. Cyklar du i många och långa uppförsbackar drar det också en hel del batteri. Skulle batteriet ta slut medan du är ute och kör är det dock inte hela världen – utan motorn är det ju inget annat än en helt vanlig cykel! Batteriet kan laddas på cykeln, men det kan även plockas loss och laddas inomhus. Hur lång tid det tar att ladda batteriet beror på vilken celltyp den har, men vanligtvis ligger laddtiden på ungefär fyra timmar.

Motorns placering påverkar bromsegenskaperna

Olika elcyklar kan ha olika placeringar av motorn, vilket ger olika fördelar och nackdelar. Med en motor i framhjulet är det möjligt att ha fotbroms, det är relativt billigt och kan kombineras med alla växeltyper. Men om framhjulet ska lossas måste alla kablar kopplas ur och det ger också extra rörelseenergi i hjulen, vilket i sin tur innebär att det behövs kraftigare bromsar. En motor i bakhjulet är lätt att montera på en befintlig cykel, är också relativt billig och ger ett bra grepp. Men även här måste alla kablar dras loss om hjulet ska tas av och extra rörelseenergi i hjulen uppstår, och det är inte möjligt att kombinera med en fotbroms. Motorn kan också placeras mitt i vevlagret, alltså mitt i pedalnavet. Det ger en riktigt bra viktfördelning och förändrar inte greppet på vare sig fram- eller bakhjulet, och inga kablar måste tas ur om nåt av hjulen behöver plockas av. Däremot kräver den här sortens motor specialanpassade ramar, och till vissa växelsystem går det inte att ha fotbroms i kombination med motor i vevlagret.

Satsa på en högre växel

Precis som vanliga cyklar finns det elcyklar med olika antal växlar. Det finns elcyklar helt utan växlar, men dessa är sällan att rekommendera. För att kunna cykla så behagligt som möjligt bör du satsa på en elcykel med sju växlar eller fler. Ska du bara använda cykeln då och då kan du absolut nöja dig med tre växlar, men ska du cykla varje dag bör du sikta högre.

Läs också: Testvinnande cykelhjälmar.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Motorn på en elcykel slutar att hjälpa till när du har kommit upp i en hastighet av 25 km/h, men det går att trampa sig upp till en högre hastighet om man vill.
 • El elcykel har en liten motor (på max 250 watt) som aktiveras när du börjar att trampa på cykeln. Det är alltså ingen handgas som reglerar motorn. Motorn hjälper till att driva cykeln framåt upp till 25 km/h.
 • Elcyklar kan kosta strax under 10 000 kronor till en bit över 100 000 kronor, och allt däremellan. En schysst elcykel av stadsmodell brukar kosta mellan 20 000 och 30 000 kronor.
 • Vi har valt att utse Merida eSpresso 300 EQ Dam 2019 till den elcykel som är bäst i test. Det är en elegant, stabil och välbalanserad elcykel med en kraftig motor. Merida är ett varumärke med flera av sina cykelmodeller som placerats högt i tester under många år.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Batavus Batavus Razer E-Go Herr