VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

De bästa elcyklarna 2021

Ta dig fram på ett miljövänligt, snabbt och billigt sätt med en elcykel. Att ta elcykeln ger också motion och frisk luft. Se testvinnande elcyklar och ta hjälp av vår köpguide så att du väljer rätt modell.

Vi har jämfört
 • Räckvidd.
 • Laddtid.
 • Bromstyp.
 • Antal växlar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test logotype
Batavus
Batavus Razer E-Go Herr
Bäst i test
Bäst i test
Batavus
Batavus Razer E-Go Herr
En pendlarfavorit bland elcyklarna tack vare den starka motorn.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Populärt val hos Sportson.
Populärt varumärke.
Räckvidd: 6-9 mil.
Laddtid: 3,5 h.
Bromstyp: Skivbroms.
Antal växlar: 7.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 53, 57, 61 cm.
Vikt: 25 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.

Batavus är ett holländsk företag som grundades 1904 och som har över hundra års erfarenhet av att tillverka cyklar och är ett premiummärke av hög kvalité. De gör så att du kan färdas bekvämt, syns i mörker och att cykeln håller sig fin trots många år på nacken. Batavus lanserade sin första elcykel 1998 och har flera som vunnit tester och fått bra kundbetyg.

Batavus Razer E-Go är en elcykel i herrstorlek med mittmotor, tunna däck, sju växlar och en maxhastighet på 25 kilometer i timmen. Det är en uppdaterad modell av en tidigare testvinnare. Elcykeln är en riktig pendlarfavorit, tack vare den starka motorn från Yamaha i kombination med underhållsfria hydrauliska skivbromsar. Enligt tester fungerar den som bäst på asfalt och den håller då en jämn och hög fart. Motorn är som mest hjälpsam när du tar i ordentligt. Elcykeln har även ett stort vridmoment och har en inkapslad navväxel som gör att den är skyddad mot alla väder och kan användas året om. Använder du den till jobbet har pakethållaren ett smidigt klick-systemfäste för tillbehör som väskor och korgar.

I den här uppdaterade modellen har displayen blivit smidigare och du har all information du behöver lättillgängligt. Den nya modellen är även utrustad med skärmar, pakethållare och belysning från start. Elcykeln finns även som unisexmodell med lägre insteg. Du har alltid tre års garanti på Batavus elcyklar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Batavus Razer E-Go Herr, Standardcykel el

Bästa budget logotype
Crescent
Crescent Elina 2021
Bästa budget
Bästa budget
Crescent
Crescent Elina 2021
En snygg, modern och prisvärd elcykel med sju växlar i damstorlek.
Bra betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Årets Produkt i Sportfacks Gear of the Year 2017.
Populärt val hos Elcykelhuset.
Populärt val hos Sportson.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt svenskt cykelvarumärke.
Räckvidd: 4-7 mil.
Laddtid: 6 h.
Bromstyp: Fotbroms, skivbroms.
Antal växlar: 7.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 51, 55 cm.
Vikt: 25 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.
Batteriets placering: På pakethållaren.

Crescent är ett svenskt cykelmärke som tillverkas i den egna fabriken i Varberg. Cyklarna har tillverkats för svenska förhållanden i över hundra år.

Vill du köpa Sveriges mest sålda elcykel ska du köpa Crescent Elina, en prisvärd och snygg elcykel i damstorlek perfekt för stadscykling. Detta är en uppdaterad modell av en tidigare testvinnande elcykel. Den har sju växlar och en maxhastighet på 25 kilometer i timmen. Den är enkel att cykla på, mycket tack vare elmotorn i framhjulet, batteriet och Crescents egenutvecklade EGOING-system. Du bestämmer själv när du ska cykla av egen maskin och när du vill ha hjälp av motorn. Det intelligenta systemet ställer in sig utefter dina behov och den körkänsla som du är ute efter. Cykeln har fotbroms bak och skivbroms fram. Displayen på cykelns styre håller dig uppdaterad med all information du kan behöva.

Batteriet har en laddtid på sex timmar, sitter i pakethållaren och är lätt att klicka på och av. Eftersom batteriet förbinds elektroniskt med din elcykel blir det obrukbart om någon skulle stjäla det. Elcykeln finns i rosa, blått och svart. Du har tre års garanti på Crescents alla elcyklar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Crescent Elina 2021

Bästa mountainbike logotype
Merida
Merida eOne-Forty 4000 2020
Bästa mountainbike
Bästa mountainbike
Merida
Merida eOne-Forty 4000 2020
Ett riktigt premiumval av elcykel med tio växlar och stark men tyst motor.
Toppbetyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Populärt val hos Elcykelvaruhuset.se.
Populärt val av el-mountainbike hos Prisjakt.
Räckvidd: 5-8 mil.
Laddtid: 5 h.
Bromstyp: Skivbroms.
Antal växlar: 10.
Hjulstorlek: 29 tum.
Ramstorlek: L.
Vikt: 22,4 kg.
Batterieffekt: 504 Wh.

Merida är ett varumärke från Taiwan som har tillverkat cyklar sedan 1972. Deras fokus ligger på att göra väldesignade cyklar av hög kvalitet med den senaste teknologin. Merida har många elcyklar i olika modeller, storlekar och färger och flera av deras cyklar har genom åren fått mycket goda betyg på tester.

Merida eOne-Forty 4000 är en elassisterad heldämpad mountainbike med rejäla däck. Den är av hög kvalité och ligger på en högre prisklass än våra andra testvinnande elcyklar. Den har en lätt, kompakt och effektiv motor med låg ljudvolym som är en av de starkaste på marknaden just nu. Du tar dig enkelt fram i branta uppförsbackar och elcykeln har tio växlar och en maxhastighet på 25 kilometer i timmen. Den har en lång räckvidd på fem till åtta mil och en laddtid på fem timmar.

Är du ute efter en stabil mountainbike av mycket hög klass som ger en hög körglädje är detta ditt bästa val. Den är effektiv i utmanande terräng, riktigt bra i höga hastigheter och får dig enligt tester att flyga över både stock och sten. Displayen är liten och istället får du ta del av informationen via en app till din smartphone.

 • Butiker & priser
 • Priser för Merida eOne-Forty 4000 2020

Bästa herrcykel logotype
Lifebike
Lifebike C-MUTE Speed G7
Bästa herrcykel
Bästa herrcykel
Lifebike
Lifebike C-MUTE Speed G7
En populär sportigare herrcykel med tio växlar och stark motor.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2019.
Räckvidd: 5-8 mil.
Laddtid: 6 h.
Bromstyp: Skivbroms.
Antal växlar: 10 st.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 55 cm.
Vikt: 22 kg.
Batterieffekt: 374 watt.

Lifebike är ett svenskt varumärke som grundades 2009 och startade som ett samarbete mellan TV4 och Trendimport. De gör elcyklar för svensk användning och nordiska förhållanden och är kända för att göra prisvärda cyklar.

Lifebike C-MUTE Speed G7 Silver är en elcykel i herrmodell med robust konstruktion som fått bra betyg på tester hos både M3 Sveriges Prylsajt och Bäst-i-test.se. Detta är en snygg och smart elcykel med mycket körglädje. Den har tio växlar, en maxhastighet på 25 kilometer i timmen och en räckvidd på fem till åtta mil på en laddtid.

Cykeln är i borstad aluminium och klarlackad och sportigare än tidigare modell och inte lika kantig. Sadeln är lite smalare än på andra cyklar. Batteriet är numera helt integrerat i ramen vilket också bidrar till ett nytt utseende. Den går även att ta loss med en nyckel. Även displayen är integrerad i styret. Motorn i bakhjulet och har det högsta vridmomentet bland Lifebikes cyklar och motorn har en hög kraft. Enligt tester har elcykeln en kraftig motor med en mycket bra acceleration. Skivbromsarna är hydrauliska och tar direkt när du bromsar. Lägg också till att det är en prisvärd cykel, men tillbehör som pakethållare och lås behöver köpas separat.

 • Butiker & priser
 • Priser för Lifebike C-MUTE Speed G7

Bästa damcykel logotype
Crescent
Crescent Elora
Bästa damcykel
Bästa damcykel
Crescent
Crescent Elora
En damcykel för stadskörning med sju växlar.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2018.
Populärt val hos Elcykelvaruhuset.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Räckvidd: 4-7 mil.
Laddtid: 6 h.
Bromstyp: fotbroms, rull-trumbroms.
Antal växlar: 7 st.
Hjulstorlek: 28 tum.
Vikt: 26,7 kg.
Batterieffekt: 400 watt.

Crescent är ett svenskt cykelmärke som tillverkas i den egna fabriken i Varberg. Cyklarna har tillverkats för svenska förhållanden i över hundra år.

Crescent Elora är en damcykel som placerats bra på tester hos Bäst-i-test.se. Det är en bra cykel för stadskörning och det går snabbt att få upp farten igen om du stannar vid till exempel ett rödljus. Det är en pålitlig och flexibel elcykel med lågt insteg så att du enkelt kan kliva på och av den.

Elcykeln har fotbroms bak och rullbroms fram. Den har en maxhastighet på 25 kilometer i timmen och en räckvidd på fyra till sju mil. Den har sju växlar från Shimano och känner själv av hur mycket assistans som behövs. Den starka motorn är centralt placerad för bättre balans och orkar att dra en cykelkärra med två barn utan problem. Batteriet är placerat under pakethållaren och går att plocka loss. Det går också bra att montera barnstol på cykeln och cykelkorgen är avtagbar. Behöver du ladda mobiltelefonen så kan du göra det i den inbyggda USB-porten.

 • Butiker & priser
 • Priser för Crescent Elora

Ytterligare läsning

Bäst i test elcykel - testvinnande elcyklar.

Köpguide

Vill du cykla till jobbet men tycker att det låter kämpigt? Då kan en elcykel vara det bästa alternativet för dig. Här hjälper vi dig inför ditt val. 

Fördelar med en elcykel

En elcykel är en cykel som är försedd med en liten elektrisk motor som ger dig en skjuts där du far fram! Trots hjälpen du får av motorn när du cyklar på en elcykel är det ett fullgott motionsval, eftersom du faktiskt måste fortsätta trampa även när motorn är igång! Att ta cykeln till jobbet är en fantastiskt bra motionsvana, och med en elcykel går det både lättare och snabbare utan att ta bort något av det nyttiga (och miljövänliga!) i att cykla. Men glöm inte cykelhjälmen!

Så fungerar en elcykel

Motorn går på batteri, och när det börjar kännas motigt att trampa så kan den enkelt slås på via en knapp på styrets display. Du måste fortsätta trampa även efter att motorn slagits igång, men det blir betydligt mycket lättare. Motorn kan styras antingen med hjälp av en rörelsesensor eller en kraftsensor. En motor med rörelsesensors hastighet styrs av hur fort du trampar på pedalerna, eller av den hastighet du ställer in på styrets display. En motor med kraftsensors hastighet styrs av kraften du lägger på pedalerna: ju mer kraft på pedalen, desto mer kraft får motorn.

Elcyklar har en maxhastighet på 25 km/h

Maxhastigheten för en elcykel är 25 km/h, och motorn får ha en maxeffekt på 250 watt. Skulle cykeln ändå komma upp över 25 km/h stängs motorn av. Skulle motorn ha ett högre watt-tal och motorn fortsätta vara igång även över 25 km/h klassas cykeln istället som moped, och då gäller andra trafikregler.

Batteritiden varierar

Hur långt man kommer på en laddning beror dels på vilken snittfart du håller och hur tung last du har. Cyklar du i många och långa uppförsbackar drar det också en hel del batteri. Skulle batteriet ta slut medan du är ute och kör är det dock inte hela världen – utan motorn är det ju inget annat än en helt vanlig cykel! Batteriet kan laddas på cykeln, men det kan även plockas loss och laddas inomhus. Hur lång tid det tar att ladda batteriet beror på vilken celltyp den har, men vanligtvis ligger laddtiden på ungefär fyra timmar.

Motorns placering påverkar bromsegenskaperna

Olika elcyklar kan ha olika placeringar av motorn, vilket ger olika fördelar och nackdelar. Med en motor i framhjulet är det möjligt att ha fotbroms, det är relativt billigt och kan kombineras med alla växeltyper. Men om framhjulet ska lossas måste alla kablar kopplas ur och det ger också extra rörelseenergi i hjulen, vilket i sin tur innebär att det behövs kraftigare bromsar. En motor i bakhjulet är lätt att montera på en befintlig cykel, är också relativt billig och ger ett bra grepp. Men även här måste alla kablar dras loss om hjulet ska tas av och extra rörelseenergi i hjulen uppstår, och det är inte möjligt att kombinera med en fotbroms. Motorn kan också placeras mitt i vevlagret, alltså mitt i pedalnavet. Det ger en riktigt bra viktfördelning och förändrar inte greppet på vare sig fram- eller bakhjulet, och inga kablar måste tas ur om nåt av hjulen behöver plockas av. Däremot kräver den här sortens motor specialanpassade ramar, och till vissa växelsystem går det inte att ha fotbroms i kombination med motor i vevlagret.

Satsa på en högre växel

Precis som vanliga cyklar finns det elcyklar med olika antal växlar. Det finns elcyklar helt utan växlar, men dessa är sällan att rekommendera. För att kunna cykla så behagligt som möjligt bör du satsa på en elcykel med sju växlar eller fler. Ska du bara använda cykeln då och då kan du absolut nöja dig med tre växlar, men ska du cykla varje dag bör du sikta högre.

Läs också: Testvinnande cykelhjälmar.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Motorn på en elcykel slutar att hjälpa till när du har kommit upp i en hastighet av 25 km/h, men det går att trampa sig upp till en högre hastighet om man vill.
 • El elcykel har en liten motor (på max 250 watt) som aktiveras när du börjar att trampa på cykeln. Det är alltså ingen handgas som reglerar motorn. Motorn hjälper till att driva cykeln framåt upp till 25 km/h.
 • Elcyklar kan kosta strax under 10 000 kronor till en bit över 100 000 kronor, och allt däremellan. En schysst elcykel av stadsmodell brukar kosta mellan 20 000 och 30 000 kronor.
 • Vi har valt att utse Merida eSpresso 300 EQ Dam 2019 till den elcykel som är bäst i test. Det är en elegant, stabil och välbalanserad elcykel med en kraftig motor. Merida är ett varumärke med flera av sina cykelmodeller som placerats högt i tester under många år.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Batavus Batavus Razer E-Go Herr