VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Februari 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Elcykel bäst i test 2023 – Bästa elcyklarna för dam och herr

Ta dig fram på ett miljövänligt, snabbt och billigt sätt med en elcykel. Att ta elcykeln ger också motion och frisk luft. Se testvinnande elcyklar och ta hjälp av vår köpguide så att du väljer rätt modell.

Vi har jämfört
 • Räckvidd.
 • Laddtid.
 • Bromstyp.
 • Antal växlar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner

Hittade du ingen elcykel bland våra testvinnare? 

- Se alla elcyklar hos Elcykelvaruhuset
- Se alla elcyklar från Bikeinn
- Se alla elcyklar hos Prisjakt

Bäst i test herr Test.se - Bäst i test herr
Batavus
Batavus Harlem E-Go Herr 2022
Batavus Batavus Harlem E-Go Herr 2022 - Test
Bäst i test herr
Batavus
Batavus Harlem E-Go Herr 2022
En storsäljande elcykel för herr som passar perfekt till stadskörning.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2021.
Storsäljare hos Batavus.
Populärt val hos Elcykelvaruhuset.se
Populärt val hos Prisjakt.
Räckvidd: 4-7 mil.
Laddtid: 3,5 timmar.
Bromstyp: Shimano Hydraulisk.
Antal växlar: 7.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 53, 61 cm.
Vikt: 22 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.
Passar stadscykling.

Batavus är ett holländsk företag som grundades 1904 och som har över hundra års erfarenhet av att tillverka cyklar och är ett premiummärke av hög kvalité. De gör så att du kan färdas bekvämt, syns i mörker och att cykeln håller sig fin trots många år på nacken. Batavus lanserade sin första elcykel 1998 och har flera som vunnit tester och fått bra kundbetyg.

Vi har utsett Batavus Harlem E-Go Herr 2022 till den bästa herrcykeln, en storsäljare hos Batavus. Hos Bäst-i-test.se blev det testvinnare med det höga betyget 96 procent. Den beskrivs som en elcykel med all utrustning du kan tänka dig behöva med god räckvidd och kort laddningstid. I ett test hos M3 Sveriges Prylar får elcykel betyget 4 av 5 och den beskrivs som en snygg och smidig cykel för innerstan.

Elcykeln är lätt och bekväm att underhålla och smidig att cykla på. Cykelns ram, sadelstolpe, nav och ekrar är mattsvarta med blanka svarta detaljer. Motorn är placerad på ramen vilket ger en stabil och kraftfull cykel. Harlem E-Go har sju växlar och på en laddning kommer du 4-7 mil. Laddningstiden är snabb – på endast 3,5 timmar, sedan är den redo att användas igen! Den har ett elsystem från Bosch-system (Active Line Plus-motor och Powerback-batteri) och högkvalitativa bromsar och växlar från Shimano.

Du kan välja mellan fyra olika assistansnivårer för att få den hjälp du önskar för stunden. Den har dessutom Walk-Assistant som gör att du också får hjälp när du leder cykeln. Pakethållaren sitter fram på styret och styret har även styrlås som gör att du kan lasta på ett stabilt sätt. Elcykeln finns i ramstorleken 53 och 61 centimeter. Önskar du istället en damcykel finns det även en sådan modell.

 • Butiker & priser
 • Priser för Batavus Harlem E-Go Herr 2021
Priser visas i samarbete med

Bästa i test dam Test.se - Bästa i test dam
Batavus
Batavus Harlem E-Go Dam 2022
Batavus Batavus Harlem E-Go Dam 2022 - Test
Bästa i test dam
Batavus
Batavus Harlem E-Go Dam 2022
En populär damcykel som passar utmärkt för stadskörning.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Storsäljare hos Elcykelvaruhuset.se.
Räckvidd: 4-7 mil.
Laddtid: 3,6 timmar.
Bromstyp: Shimano hydraulisk.
Antal växlar: 7.
Hjulstorlek: 28 tum.
Ramstorlek: 48, 53, 57.
Vikt: 22 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.
Passar stadscykling.

Batavus är ett holländsk företag som grundades 1904 och som har över hundra års erfarenhet av att tillverka cyklar och är ett premiummärke av hög kvalité. De gör så att du kan färdas bekvämt, syns i mörker och att cykeln håller sig fin trots många år på nacken. Batavus lanserade sin första elcykel 1998 och har flera som vunnit tester och fått bra kundbetyg.

Batavus Harlem E-Go Dam 2022 är en storsäljande elcykel hos Elcykelvaruhuset.se som placerades högt i ett nytt test hos Aftonbladet Plus. Det är en damcykel som passar fint för stadscykling och enligt tester är den både lättrullad och snabb. Maxhastigheten är på 25 kilometer i timmen och den är utrustad med sju växlar. Den har ett elsystem från Bosch-system (Active Line Plus-motor och Powerback-batteri) och högkvalitativa bromsar och växlar från Shimano. Motorn är placerad på ramen och gör den både stabil och kraftfull. Du har fyra assistansnivåer att välja mellan för att få den hjälp du önskar. Den är dessutom utrustad med Walk-Assist som gör att du får hjälp även när du leder cykeln i till exempel branta backar.

Elcykeln har pakethållare fram på styret och den har även ett styrlås som gör att du kan lasta på ett säkert sätt. Du kan justera styrstammen för att få en bekväm sittställning och enligt tester är det en bra cykel för kortare pendelsträckor. Framgaffeln hade gärna fått varit lite mer dämpad för att göra cyklingen mindre stötig. Cykeln väger 22 kilo och finns i ramstorlekarna 48, 53, 57. Den har en räckvidd på upp till sju mil och en laddtid på cirka 3,5 timmar. Enligt tester är elcykeln lätt att underhålla vilket också ett stort plus. Letar du efter en bekväm damcykel för stadskörning är detta elcykeln för dig!

 • Butiker & priser
 • Priser för Batavus Harlem E-Go Dam Mattsvart 2022
Priser visas i samarbete med

Bästa för stadskörning Test.se - Bästa för stadskörning
Specialized
Specialized Turbo Vado 4.0 Step-Through
Bästa för stadskörning
Bästa för stadskörning
Specialized
Specialized Turbo Vado 4.0 Step-Through
Elcykel för stadskörning från populära Specialized.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Populärt varumärke bland elcyklar.
Räckvidd: 7-10 mil.
Bromstyp: Shimano Hydraulisk.
Antal växlar: 10.
Hjulstorlek: 28 tum.
Batterieffekt: 500 Wh.
Passar för stadscykling.

Specialized Bicycle Components är en cykeltillverkare som grundades 1974 i Kalifornien i USA. De gör MTB-cyklar, racercyklar, hybridcyklar, gravel bikes, elcyklar och cyklar för barn.

Turbo Vado är en serie cyklar från Specialized och vi har valt att rekommendera Specialized Vado 4.0 Step-Through. Specializeds elcyklar har placerats bra på test hos bland annat Pricerunner. Det är en favorit hos Specialized själva och där beskrivs den som mer än bara en cykel – den är kraftfull, smidig och funktionell.

Det är ett bra val av elcykel för dig som vill ha en stadscykel och den är utrustad med tio växlar och har en maxhastighet på 25 km/timmen. Den är lätt att hoppa på och av och ger en rejäl skjuts när du trampar med pedalerna.

Elcykeln har en tystgående och remfri 1.2 -motor med en effekt som gör den bra i stadsmiljö. Batteriet sitter sömnlös i ramen, går att låsa och är lätt att ta av vid laddning. Displayen är trådlös och visar data som hastighet, avstånd, tid och batterinivå. Vill du ha samma information i din mobil finns det en app du kan ladda ner. Elcykeln har Shimano-komponenter, hydrauliska skivbromsar, stänkskärmar, pakethållare, dämpning och belysning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Specialized Turbo Vado 4.0 Step-Through
Priser visas i samarbete med

Bäst i test herrcykel Test.se - Bäst i test herrcykel
Scott
Scott Sub Active Eride
Scott Scott Sub Active Eride - Test
Bäst i test herrcykel
Scott
Scott Sub Active Eride
En herrcykel som passar perfekt för pendling.
Testvinnare på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Räckvidd: 4-7 mil.
Laddtid: 3,5 timmar.
Bromstyp: Skivbromsar.
Antal växlar: 9.
Hjulstorlek: 29 tum.
Vikt: 25 kg.
Batterieffekt: 400 Wh.
Breda däck.
Passar pendlaren.

Scott är ett ledande varumärke när det kommer till cyklar och cykeltillbehör. Företaget grundades av Ed Scott i Sun Valley. Scott Sub Active eRide USX är en elcykel som blev testvinnare i ett stort test hos Aftonbladet Plus. Det är en bekväm och lättkörd elcykel som passar för pendlaren, och även om den är lite dyrare än många andra pendlarcyklar är den värd priset. Den är utrustad med breda däck och en dämpad framgaffel och rullar mjukt även på ojämnt underlag som kullerstenar eller singelgrus. Elcykeln har ett Active-elmotorsystem från Bosch som ger ett bra stöd. Den har en räckvidd på upp till sju mil på en laddning. Den har nio växlar och en maxhastighet på 25 kilometer i timmen.

Elcykeln har en display med information om fart, distans och batteri och där du kan välja hur mycket hjälp du vill ha av motorn. Den har skivbromsar fram och bak som gör att du får en bra kontroll även vid snabba inbromsningar. Du kan själv ändra styrstammen för att få en komfortabel sittställning. Elcykeln kommer med skärmar, ramlås, belysning, stöd och pakethållare.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa hopfällbara Test.se - Bästa hopfällbara
Xiaomi
Xiaomi Mi QiCycle Folding
Xiaomi Xiaomi Mi QiCycle Folding - Test
Bästa hopfällbara
Xiaomi
Xiaomi Mi QiCycle Folding
Hopfällbar elcykel för dig som vill ha en smidigare vardag.
Populärt val hos Prisjakt.
Räckvidd: 4,5 mil.
Antal växlar: 3.
Hjulstorlek: 16 tum.
Batterieffekt: 5,8 Ah.
Vikt: 14,5 kg.

Xiaomi grundades 2010 i Kina och är en stor tillverkare av smarttelefoner, tv, högtalare, luftrenare men i sortimentet hittar du också elcykel och elscooter.

Vill du ha en hopfällbar elcykel rekommenderar vi Xiaomi Mi QiCycle Folding. Det är ett populärt val bland de hopfällbara elcyklarna hos Prisjakt. Cykeln har en hjulstorlek på 16 tum, väger 14,5 kilo och är lätt att fälla ihop vilket ger både en enkel transport och smidigare förvaring.

Elcykeln har en borstlös elmotor på 250 watt som hjälper din vardag att bli både smidigare och roligare. Den har ett Li-ion batteri som ger en räckvidd på 45 kilometer och en maxhastighet på 25 km/timmen. Elcykeln är utrustad med en TMM Torque Sensor som hjälper dig att känna kraften i trampandet och assisterar dig i till exempel backar. Du kan välja mellan de fyra olika lägena fitness mode, economical mode, balance mode och enchaned mode och det går snabbt att skifta mellan dem. Det finns tre olika växlar som du kan använda om du väljer att cykla utan el. På displayen kan du se data som hastighet, avstånd, mängden kalorier och vilken kraft elcykeln har.

 • Butiker & priser
 • Priser för Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike Ångstation - Svart
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test elcykel - testvinnande elcyklar.

Köpguide elcykel

Vill du cykla till jobbet men tycker att det låter kämpigt? Då kan en elcykel vara det bästa alternativet för dig. Här hjälper vi dig inför ditt val. 

Fördelar med en elcykel

En elcykel är en cykel som är försedd med en liten elektrisk motor som ger dig en skjuts där du far fram! Trots hjälpen du får av motorn när du cyklar på en elcykel är det ett fullgott motionsval, eftersom du faktiskt måste fortsätta trampa även när motorn är igång! Att ta cykeln till jobbet är en fantastiskt bra motionsvana, och med en elcykel går det både lättare och snabbare utan att ta bort något av det nyttiga (och miljövänliga!) i att cykla. Men glöm inte cykelhjälmen!

Så fungerar en elcykel

Motorn går på batteri, och när det börjar kännas motigt att trampa så kan den enkelt slås på via en knapp på styrets display. Du måste fortsätta trampa även efter att motorn slagits igång, men det blir betydligt mycket lättare. Motorn kan styras antingen med hjälp av en rörelsesensor eller en kraftsensor. En motor med rörelsesensors hastighet styrs av hur fort du trampar på pedalerna, eller av den hastighet du ställer in på styrets display. En motor med kraftsensors hastighet styrs av kraften du lägger på pedalerna: ju mer kraft på pedalen, desto mer kraft får motorn.

Elcyklar har en maxhastighet på 25 km/h

Maxhastigheten för en elcykel är 25 km/h, och motorn får ha en maxeffekt på 250 watt. Skulle cykeln ändå komma upp över 25 km/h stängs motorn av. Skulle motorn ha ett högre watt-tal och motorn fortsätta vara igång även över 25 km/h klassas cykeln istället som moped, och då gäller andra trafikregler.

Batteritiden varierar

Hur långt man kommer på en laddning beror dels på vilken snittfart du håller och hur tung last du har. Cyklar du i många och långa uppförsbackar drar det också en hel del batteri. Skulle batteriet ta slut medan du är ute och kör är det dock inte hela världen – utan motorn är det ju inget annat än en helt vanlig cykel! Batteriet kan laddas på cykeln, men det kan även plockas loss och laddas inomhus. Hur lång tid det tar att ladda batteriet beror på vilken celltyp den har, men vanligtvis ligger laddtiden på ungefär fyra timmar.

Motorns placering påverkar bromsegenskaperna

Olika elcyklar kan ha olika placeringar av motorn, vilket ger olika fördelar och nackdelar. Med en motor i framhjulet är det möjligt att ha fotbroms, det är relativt billigt och kan kombineras med alla växeltyper. Men om framhjulet ska lossas måste alla kablar kopplas ur och det ger också extra rörelseenergi i hjulen, vilket i sin tur innebär att det behövs kraftigare bromsar. En motor i bakhjulet är lätt att montera på en befintlig cykel, är också relativt billig och ger ett bra grepp. Men även här måste alla kablar dras loss om hjulet ska tas av och extra rörelseenergi i hjulen uppstår, och det är inte möjligt att kombinera med en fotbroms. Motorn kan också placeras mitt i vevlagret, alltså mitt i pedalnavet. Det ger en riktigt bra viktfördelning och förändrar inte greppet på vare sig fram- eller bakhjulet, och inga kablar måste tas ur om nåt av hjulen behöver plockas av. Däremot kräver den här sortens motor specialanpassade ramar, och till vissa växelsystem går det inte att ha fotbroms i kombination med motor i vevlagret.

Satsa på en högre växel

Precis som vanliga cyklar finns det elcyklar med olika antal växlar. Det finns elcyklar helt utan växlar, men dessa är sällan att rekommendera. För att kunna cykla så behagligt som möjligt bör du satsa på en elcykel med sju växlar eller fler. Ska du bara använda cykeln då och då kan du absolut nöja dig med tre växlar, men ska du cykla varje dag bör du sikta högre.

Läs också: Testvinnande cykelhjälmar.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Motorn på en elcykel slutar att hjälpa till när du har kommit upp i en hastighet av 25 km/h, men det går att trampa sig upp till en högre hastighet om man vill.
 • El elcykel har en liten motor (på max 250 watt) som aktiveras när du börjar att trampa på cykeln. Det är alltså ingen handgas som reglerar motorn. Motorn hjälper till att driva cykeln framåt upp till 25 km/h.
 • Vi har valt att utse Batavus Harlem E-Go Herr 2022 till den elcykel som är bäst i test. Den är lätt, bekväm och smidig att cykla på och du kan välja mellan fyra olika assistansnivårer. Den har en räckvidd på 4-7 mil och passar bra för stadscykling.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test herr:
Batavus Batavus Harlem E-Go Herr 2022