VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av diskmaskiner – vilken är bäst 2021?

Ska du köpa ny diskmaskin, och vill veta vilken som är bäst? Här har vi satt ihop en guide som gör valet av diskmaskin lättare, och presenterar samtidigt flera testvinnande modeller för år 2021.

Vi har jämfört
 • Hur mycket diskmaskinen låter: En ljudnivå under 50 dB räknas vanligtvis som tyst.
 • Vad diskmaskinen har för energimärkning: Skalan går från A till G, där A är bäst och G är sämst.
 • Hur många kuvert diskmaskiner rymmer: Ett standardkuvert innehåller tallrik, glas och bestick.
Redaktörens 3 utvalda produkter
Test och produktrecensioner

Recensioner på produkterna

Nedan kan du läsa recensionerna av de 3 diskmaskinerna vi valt ut som vinnare i detta testet.

Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch
DISKMASKIN SMU2ITW04S BOSCH
Bäst i test
Bäst i test
Bosch
DISKMASKIN SMU2ITW04S BOSCH
Testvinnande diskmaskiner från marknadsledande Bosch.
Topplaceringar hos tidningen Råd & Rön 2015–2020.
Topplaceringar hos Taenk.dk 2018.
Högsta energimärkningsklasserna, A+++ och A++.
Låg bullernivå på 44–46 dB.
Många olika utföranden, alla med plats för 12-13 kuvert.

Bosch SMU-modeller levererar - tips på två bra val:

Bosch SMU46CW00S passar utmärkt för en familj på fyra personer. Modellen rymmer 13 kuvert och har bra förvaringsmöjligheter i både över- och underkorg. Diskmaskinen har den högsta energiklassen A+++, vilket innebär att den är bra för miljön och har en låg energi- och vattenförbrukning.

Tystgående Bosch SMU67MS04S har en ljudvolym på endast 42 dB, vilket gör att den kan köras när som helst på dygnet utan att störa. Modellen rymmer 13 kuvert och passar för en familj på mellan 4-5 personer. Den har utrustats med en praktisk timerfunktion och Aquastop som aktiveras om det skulle uppstå läckage. Energimärkningen på diskmaskinen är A+++, vilket är det bästa för miljön och för elräkningen.

 • Bästa integrerade: SMU2ITW04S
 • Bästa energisnåla: SMU4EAI14S
 • Priser för DISKMASKIN SMU2ITW04S BOSCH
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp
 • DISKMASKIN SMU4EAI14S BOSCH
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500kr

Bästa smala (45 cm) Test.se - Bästa smala (45 cm)
Cylinda
DM3105
Bästa smala (45 cm)
Bästa smala (45 cm)
Cylinda
DM3105
Populär diskmaskin som tar mindre plats.
Bra betyg på Prisjakt.
Populär produkt hos Mediamarkt.
Med en ljudnivå på 49 dB.
Energimärkning A+.
Rymmer tio kuvert.
Sju olika program.

Cylinda DM3105 är en 45 centimeter bred diskmaskin som kan vara ett bra alternativ för dig som är intresserad av en smalare diskmaskin. Kapaciteten för den här modellen är tio kuvert, och det finns sju olika diskprogram att välja på.

Cylinda DM3105 har fått bra betyg på Prisjakt, och är en populär smal diskmaskin hos Mediamarkt. Diskmaskinen har en energiklass A+, och en låg ljudnivå på 49 dB.

 • Butiker & priser
 • Priser för Cylinda DM3105
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser

Miljövänligt alternativ Test.se - Miljövänligt alternativ
Electrolux
Electrolux ESF5545LOX
Miljövänligt alternativ
Miljövänligt alternativ
Electrolux
Electrolux ESF5545LOX
En populär diskmaskin som är både miljövänlig och energisnål.
Topp-placerad hos Råd och Rön.
Utvald av expressens Leva & Bo.
Toppbetyg av kunder hos electroluxhome.
Toppbetyg av kunder hos pricerunner.
Med en ljudnivå på 44 dB.
Energimärkning A+++.
Rymmer 15 standardkuvert.

Electrolux är världens största tillverkare av vitvaror. Det svenska märket grundades redan 1901 och har under många år jobbat upp en trovärdighet som springer ur kvalitetsprodukter. Det är många som haft vitvaror från Electrolux hemma, och man blir inte marknadsledande om produkterna inte håller måttet.

Skriv ett meddelandeElectrolux diskmaskin ESF5545LOX använder sig av smart teknik som diskar skonsamt och effektvit vilket gör att du kan diska även känslig disk med ett skinande rent resultat. Den har en Time Manager-funktion vilket gör att du kan minska programmets tid till hälften - perfekt när du har gäster. Den övre korgen går att justera i höjdled, även när den är fullastad. Det finns sex olika program och maskinen kan diska i fyra olika temperaturer. Maskinen är utrustad med bland annat autosensor, glasprogram och indikator för påfyllnad av salt och sköljmedel. Måtten är 81,8 x 59,6 x 59 centimeter (H x B x D).

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux - ESF5545LOX
  • Nordens största marknadsplats

Ytterligare läsning

Köpguide

Att kunna ställa in sin disk i en diskmaskin efter en måltid är förstås en lyx och en enorm tidssparare i vardagen! Dessutom är det faktiskt mer miljövänligt att diska i maskin än att göra det för hand. Det går åt nästan fyra gånger så mycket vatten att diska för hand, och energiförbrukningen är nära 30 % högre. Men som med alla andra hushållsmaskiner finns det förstås en uppsjö av olika varianter att välja mellan, i många olika prisgrupper. Så vad för slags diskmaskin ska man välja?

Kuvert = måttet på diskmaskinens kapacitet

Börja med att fundera på hur stor diskmaskin du behöver och vilket utrymme du har att tillgå. Golvdiskmaskiner finns i ett par olika dimensioner. Den vanligaste varianten är 60 cm bred, men det finns mindre modeller ända ner till 45 cm.  Bänkdiskmaskiner har en höjd på max 50 cm för att de på ett smidigt sätt ska rymmas mellan bänk och överskåp. En diskmaskins kapacitet mäts ofta i kuvert, där ett kuvert är det porslin som går åt i uppdukningen för en person. Bor du ensam i en lägenhet med ett litet kök? Då kanske en bänkdiskmaskin med en kapacitet på 4–6 kuvert kan vara en bra idé. Är ni många i familjen? Då passar en större maskin med en kapacitet på upp till 15 kuvert helt klart bättre.


Diskmaskiner och kuvert

Inte nödvändigt med många specialprogram

Sen är det dags att fundera över vilka funktioner du vill att din diskmaskin ska ha. Olika modeller och märken har ofta olika sorters specialprogram, så om det är viktigt för dig att kunna diska grytor i din diskmaskin bör du kontrollera att det går med just den modell du haft ögonen på. Men rent krasst behövs egentligen inte mer än två program: ett för normaldisk och ett med lägre temperatur för lätt smutsad disk.

Design och utformning

Slutligen bör du ägna design och utformning en tanke. Många diskmaskiner har idag olika praktiska finesser i inredningen, som till exempel höj- och sänkbara övre korgar, bestickkorgar med flera fack i olika storlekar eller en korg eller ett fack speciellt för knivar. Ta med delar av din servis när du åker för att titta på en diskmaskin och se så att maskinens inredning passar ditt porslin. Kika även på hur displayen och programknapparna fungerar – känns det användarvänligt? Det är ingen höjdare att behöva rådfråga bruksanvisningen varje gång du vill ändra en inställning.

Viktigt! Se upp för vattenläckage!

Diskmaskinen bör också vara utrustad med någon form av skydd mot vattenläckage! Många maskiner är utrustade med pålitliga, elektroniska skyddssystem, men det är en bra idé att också investera i en särskilt utformad vattentät matta som placeras under diskmaskinen, som hjälper dig att upptäcka läckage innan vattenskador uppstår. Enligt Boverkets Byggregler ska alla vatten- och avloppsinstallationer vara fackmannamässigt gjorda, så det kan vara en god idé att anlita ett proffs med ansvarsförsäkring. Skulle någonting gå fel och en vattenläcka uppstår kan du få avdrag på ersättningen från försäkringsbolaget om installationen inte är fackmannamässigt utförd.

Energimärkning

Energimärkning för diskmaskiner

Alla vitvaror måste enligt EU-regulationer vara energimärkta på en skala där A är bäst och G är sämst, och i samma märkning visas ofta även annan värdefull information om maskinen, såsom till exempel hur stor volym den har, hur mycket vatten den förbrukar och hur bra den diskar och torkar. Det finns inget krav på att tillverkaren måste uppge vilken bullernivå en diskmaskin har, men många gör det ändå. Generellt kan man säga att bullernivån på en diskmaskin bör ligga under 50 dB för att inte vara störande, särskilt om du har ett kombinerat kök och vardagsrum. Tänk på att en helt ny diskmaskin aldrig varit vattenfylld innan och kan låta en hel del när den fylls upp första gången. Bli inte avskräckt – den kommer inte låta lika mycket nästa gång!


Några experttester vi läst

Råd och Rön (2020)

Råd och Rön har utökat sitt stora test av diskmaskiner, nu ligger hela 160 olika maskiner med i tabellen. I det hårda test som maskinerna utsattes för hade de flesta maskiner svårt att få rent kastruller, till och med de bästa modellerna.

Här presenterar vi de underbyggda diskmaskinerna som fått bäst betyg i testet. De tre maskinerna som fick högst betyg med exakt lika många poäng, är alla av märket Bosch och serien SMU. Eftersom det bara är färgen som skiljer modellerna SMU46CI02S och SMU46CW02S väljer vi att presentera den billigare modellen i testresultatet.

Taenk.dk (2018)

Forbrugerrådet Taenk har uppdaterat sitt test av diskmaskiner! I toppen ligger två av Bosch SMU-modeller, SMU46CI02S och SMU46CW02S, vilka egentligen är samma modell i olika färg. De diskar och torkar riktigt bra, har låg energiförbrukning och blir klar snabbare än många av de andra maskinerna i testet. Användarvänligheten är helt okej, men kunde ha varit bättre.

På tredje plats hos Taenk ligger ytterligare en Bosch-maskin: SMV68MD02E. Precis som sina SMU-kusiner diskar och torkar den riktigt bra, men den tar lite längre tid på sig att bli klar. Energi- och vattenförbrukningen är dessutom något högre, även om den definitivt ligger i den låga änden av skalan. SMV68MD02E är riktigt användarvänlig och är en av testets tystaste maskiner!

Råd och Rön (2017)

Råd & Rön testar kontinuerligt diskmaskiner och med deras nya testprogram sätts diskförmågan hårdare på prov. Svårast är att få rent kastrullerna – det är en utmaning även för de allra bästa maskinerna. 45 diskmaskiner har testats och de flesta är underbyggda modeller. Rengöringen har bedömts utifrån maskinens huvudprogram och ekoprogram: resultatet blir i princip detsamma oavsett vilket man väljer. Det svåraste att diska är, som sagt, kastrullerna, där diskar vissa bättre på standard- och andra på ekoprogrammet. Siemens och Bosch är fortfarande överlägsna när det gäller torkning, tack vare att de använder zeolitkulor i flera av sina torkprogram, vilket är en mineral som suger upp fukt och avger värme. I topp på listan hittar man flest Bosch-modeller, samt en och annan Siemensmaskin. De tre maskiner vi presenterar här har alla fått samma poäng av Råd & Rön, och har samma funktioner. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En integrerad diskmaskin levereras utan front och topp, i vissa fall även utan väggpaneler. Detta för att diskmaskinen ska kunna byggas in, integreras, i köksinredningen. Knappar och displayer sitter på luckans överkant, istället för på framsidan som den gör på en underbyggd maskin.
 • En vanlig diskmaskin använder i snitt mellan 8 och 14 liter vatten per diskomgång. De automatiska programmen drar lite mer vatten, mellan 11 och 18 liter vatten per omgång. Jämfört med att handdiska kan man spara upp till 85 % vatten jämfört med att diska för hand, förutsatt att man fyller maskinen varje gång och inte använder automatiska program alltför ofta.
 • En diskmaskin håller normalt mellan 8 och 12 år, beroende på hur ofta den används och vilket fabrikat man valt.
 • De flesta diskmaskiner följer ungefär samma diskprocess. En liten mängd vatten fylls upp i botten på diskmaskinen där det sedan värms upp. Sedan släpper maskinen ner tabletten i det uppvärmda vattnet, därefter pumpas upp i spolarmarna som sprutar ut diskvattnet över den smutsiga disken. Smutsvattnet släpps ut i avloppet, och sedan görs samma procedur om med rent vatten för att skölja disken.
 • Baserat på samlade tester från pålitliga källor, exempelvis tidningen Råd och Rön, har vi valt att utse diskmaskiner från Bosch SMU-serie till bäst i test. De har placerat sig i topp flera år i rad. Till bästa smala diskmaskin utser vi Cylinda DM 3105, som både fått bra betyg på prisjakt och är en populär modell hos många återförsäljare.
Innehållsförteckning

Diskmaskin

Innehåll i denna artikelInnehåll
Bäst i test:
Bosch DISKMASKIN SMU2ITW04S BOSCH

Du kanske även är intresserad av: