HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
diskmaskin - Bäst i test

Test av diskmaskiner

27 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 10:e Augusti, 2020, Baserad på 12 experttester.

Att kunna ställa in sin disk i en diskmaskin efter en måltid är förstås en lyx och en enorm tidssparare i vardagen! Dessutom är det faktiskt mer miljövänligt att diska i maskin än att göra det för hand. Det går åt nästan fyra gånger så mycket vatten att diska för hand, och energiförbrukningen är nära 30 % högre. Men som med alla andra hushållsmaskiner finns det förstås en uppsjö av olika varianter att välja mellan, i många olika prisgrupper. Så vad för slags diskmaskin ska man välja?

Jag vet allt om diskmaskiner – klicka här för att gå direkt till testvinnarna!

Kuvert = måttet på diskmaskinens kapacitet

Börja med att fundera på hur stor diskmaskin du behöver och vilket utrymme du har att tillgå. Golvdiskmaskiner finns i ett par olika dimensioner. Den vanligaste varianten är 60 cm bred, men det finns mindre modeller ända ner till 45 cm. Bänkdiskmaskiner har en höjd på max 50 cm för att de på ett smidigt sätt ska rymmas mellan bänk och överskåp. En diskmaskins kapacitet mäts ofta i kuvert, där ett kuvert är det porslin som går åt i uppdukningen för en person. Bor du ensam i en lägenhet med ett litet kök? Då kanske en bänkdiskmaskin med en kapacitet på 4–6 kuvert kan vara en bra idé. Är ni många i familjen? Då passar en större maskin med en kapacitet på upp till 15 kuvert helt klart bättre.

Inte nödvändigt med många specialprogram

Sen är det dags att fundera över vilka funktioner du vill att din diskmaskin ska ha. Olika modeller och märken har ofta olika sorters specialprogram, så om det är viktigt för dig att kunna diska grytor i din diskmaskin bör du kontrollera att det går med just den modell du haft ögonen på. Men rent krasst behövs egentligen inte mer än två program: ett för normaldisk och ett med lägre temperatur för lätt smutsad disk.

Design och utformning

Slutligen bör du ägna design och utformning en tanke. Många diskmaskiner har idag olika praktiska finesser i inredningen, som till exempel höj- och sänkbara övre korgar, bestickkorgar med flera fack i olika storlekar eller en korg eller ett fack speciellt för knivar. Ta med delar av din servis när du åker för att titta på en diskmaskin och se så att maskinens inredning passar ditt porslin. Kika även på hur displayen och programknapparna fungerar – känns det användarvänligt? Det är ingen höjdare att behöva rådfråga bruksanvisningen varje gång du vill ändra en inställning.

Viktigt! Se upp för vattenläckage!

Diskmaskinen bör också vara utrustad med någon form av skydd mot vattenläckage! Många maskiner är utrustade med pålitliga, elektroniska skyddssystem, men det är en bra idé att också investera i en särskilt utformad vattentät matta som placeras under diskmaskinen, som hjälper dig att upptäcka läckage innan vattenskador uppstår. Enligt Boverkets Byggregler ska alla vatten- och avloppsinstallationer vara fackmannamässigt gjorda, så det kan vara en god idé att  anlita ett proffs med ansvarsförsäkring. Skulle någonting gå fel och en vattenläcka uppstår kan du få avdrag på ersättningen från försäkringsbolaget om installationen inte är fackmannamässigt utförd.

Energimärkning

Alla vitvaror måste enligt EU-regulationer vara energimärkta på en skala där A är bäst och G är sämst, och i samma märkning visas ofta även annan värdefull information om maskinen, såsom till exempel hur stor volym den har, hur mycket vatten den förbrukar och hur bra den diskar och torkar. Det finns inget krav på att tillverkaren måste uppge vilken bullernivå en diskmaskin har, men många gör det ändå. Generellt kan man säga att bullernivån på en diskmaskin bör ligga under 50 dB för att inte vara störande, särskilt om du har ett kombinerat kök och vardagsrum. Tänk på att en helt ny diskmaskin aldrig varit vattenfylld innan och kan låta en hel del när den fylls upp första gången. Bli inte avskräckt – den kommer inte låta lika mycket nästa gång!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Bosch SMU-modeller

Produktbeskrivning

Vi på Test.se har valt att rekommendera diskmaskinerna från Bosch vars modellnamn börjar på SMU. Många av maskinerna av SMU-modell har placerat sig högt i tester utförda av bland andra Råd & Rön och Taenk.dk. Maskinerna finns i några olika utföranden (olika färg, antal kuvert, program osv.), och du kan utan problem hitta det du söker! Bland rekommendationerna direkt här under kan du se specifikationerna för några av de enskilda SMU-modellerna. 

SMU-maskinerna ligger på de två högsta energiklassmärkningarna, A++ och A+++. Alla modellerna är behagligt tysta med en bullernivå på 44 eller 46 dB, och de är försedda med antifuktsystemet Zeolith som ser till att all din disk alltid är ren och torr när du plockar ur den ur diskmaskinen!

Vi kan inte med gott samvete lyfta fram en enda produkt som absolut bäst, utan råder dig istället att jämföra de olika produkterna på Prisjakt! Vi har redan förberett sökningen åt dig, så scrolla igenom listan som den är eller fortsätt att finjustera filtreringen för att hitta den maskin som känns rätt för dig.

Visa hela texten

Klicka för pris
ToppbetygFri fraktSnabba leveranser
Klicka för pris
Fri fraktTrygg e-handelPrisgaranti

Vi rekommenderar också:

Bosch SMV68MD02E

Testresultat
Taenk.dk 2018
Omdömen Via prisjakt

Antal kuvert:
14
Antal program:
8 st
Snabbprogram:
Miljömärkning:
A++
Torkklass:
A
Ljudnivå:
42 dB
Fördröjd start:
Visa alla specifikationerna

Diskmaskin - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (12st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har utökat sitt stora test av diskmaskiner, nu ligger hela 160 olika maskiner med i tabellen. I det hårda test som maskinerna utsattes för hade de flesta maskiner svårt att få rent kastruller, till och med de bästa modellerna.


Här presenterar vi de underbyggda diskmaskinerna som fått bäst betyg i testet. De tre maskinerna som fick högst betyg med exakt lika många poäng, är alla av märket Bosch och serien SMU. Eftersom det bara är färgen som skiljer modellerna SMU46CI02S och SMU46CW02S väljer vi att presentera den billigare modellen i testresultatet.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har utökat sitt stora test av diskmaskiner, nu ligger hela 160 olika maskiner med i tabellen. I det hårda test som maskinerna utsattes för hade de flesta maskiner svårt att få rent kastruller, till och med de bästa modellerna.


Här presenterar vi de tre maskinerna av helintegrerad modell som fick bäst betyg. Modellerna kommer från Bosch, Miele och Siemens. Poängmässigt ligger modellerna på exakt samma nivå, det är små detaljer som skiljer dem åt när man bryter ner testet i dess beståndsdelar. Det skiljer sig dock en hel del i pris mellan modellerna, där Miele är mer än dubbelt så dyr som både Bosch och Siemens.  Vi presenterar modellerna i den ordning som Råd och Rön placerat dem.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Forbrugerrådet Taenk har uppdaterat sitt test av diskmaskiner! I toppen ligger två av Bosch SMU-modeller, SMU46CI02S och SMU46CW02S, vilka egentligen är samma modell i olika färg. De diskar och torkar riktigt bra, har låg energiförbrukning och blir klar snabbare än många av de andra maskinerna i testet. Användarvänligheten är helt okej, men kunde ha varit bättre.

På tredje plats hos Taenk ligger ytterligare en Bosch-maskin: SMV68MD02E. Precis som sina SMU-kusiner diskar och torkar den riktigt bra, men den tar lite längre tid på sig att bli klar. Energi- och vattenförbrukningen är dessutom något högre, även om den definitivt ligger i den låga änden av skalan. SMV68MD02E är riktigt användarvänlig och är en av testets tystaste maskiner!

Vinnare i det här testet

Råd & rön

Publicerad

Råd & Rön testar kontinuerligt diskmaskiner och med deras nya testprogram sätts diskförmågan hårdare på prov. Svårast är att få rent kastrullerna – det är en utmaning även för de allra bästa maskinerna. 45 diskmaskiner har testats och de flesta är underbyggda modeller. Rengöringen har bedömts utifrån maskinens huvudprogram och ekoprogram: resultatet blir i princip detsamma oavsett vilket man väljer. Det svåraste att diska är, som sagt, kastrullerna, där diskar vissa bättre på standard- och andra på ekoprogrammet. Siemens och Bosch är fortfarande överlägsna när det gäller torkning, tack vare att de använder zeolitkulor i flera av sina torkprogram, vilket är en mineral som suger upp fukt och avger värme. I topp på listan hittar man flest Bosch-modeller, samt en och annan Siemensmaskin. De tre maskiner vi presenterar här har alla fått samma poäng av Råd & Rön, och har samma funktioner. 

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Det är över 83 modeller i Råd & Röns lista över testade diskmaskiner och nu har den återigen uppdaterats! Samtliga maskiner är bra på att diska, men däremot är det stora skillnader i hur bra de är på att torka, hur snabba de är och hur mycket de låter under diskningen. Dessutom är tillverkarnas miljömärkningen ingenting att lita på. Bosch och Siemens dominerar i den övre delen av tabellen, eftersom de inte bara diskar bra utan också har ett överlägset bra torkprogram. Till och med plast blir torr! SMU51M12SK från Bosch och SN45M209SK från Siemens fick båda 74 i slutbetyg av 100 möjliga och delar därför förstaplats. Inte långt därefter hamnar Mieles diskmaskin G 6517 SCU XXL med 71 i slutbetyg. Observera att det är normalstora, smala och bänkdiskmaskiner i Råd & Röns tester.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Samtliga diskmaskiner i Råd och röns test är bra på att diska, men däremot är det stora skillnader i hur bra de är på att torka, hur snabba de är och hur mycket oväsen de för under tiden. Dessutom visar testet att man inte kan lita på tillverkarnas miljömärkningar. Det är diskmaskiner från Bosch och Siemens dominerar i den övre delen av tabellen. Orsaken, förutom att de diskar bra, är deras överlägset bästa torkprogram. Disken blir torr på en halvtimme och sedan är det bara att plocka in i skåpen och fylla maskinen igen. En annan detalj som är viktigt, men som lätt glöms bort vid köp av diskmaskin, är ljudnivån. Har man en öppen planlösning med vardagsrum och kök i ett blir det viktigare med en tystgående maskin, särskilt eftersom dagens energi- och vattensnåla maskiner står och arbetar under en väldigt lång tid. Om maskinen då har ett högt och störande ljud kan det bli väldigt långa timmar om man inte kan stänga dörren eller gå därifrån. Bäst i test är Bosch med modellen SMU51M12SK och inte långt efter hamnar Siemens SN45M209SK på andraplats, samt Miele G 6517 SCU XXL på tredjeplats.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat diskmaskiner och resultatet visar att samtliga modeller är bra på att diska. Däremot är det stora skillnader i hur bra de är på att torka, hur snabba de är och hur mycket oväsen de för under tiden. Dessutom kan man inte lita på tillverkarnas miljömärkning. De allra flesta maskinerna diskar bra och går femmor eller sexor i diskeffektivitet. Några sticker iväg och får sjuor, medan några få endast får fyror. Den allra största skillnaden mellan modellerna, är just hur pass bra de är på att torka disken – här varierar betygen från nior ner till tvåor. För att maskinerna ska uppnå en bra diskeffekt utan att slösa på vatten och energi låter man disken blötläggas i flera omgångar, istället för att ösa på med massa varmt vatten på en gång. Det gör att framför allt ecoprogrammet tar lång tid på sig – tre timmar är inte ovanligt. De snabbaste maskinerna diskar det vanliga programmet på en och en halv timme, och de snabbaste ecoprogrammen tar ca två timmar. Den bästa maskinen i Råd och röns test blev Bosch SMU53M72SK. Andraplats gick till en maskin från Siemens – SN45M231SK och tredjeplats gick också till Bosch, fast med maskinen SMU50M62SK.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

(Detta är en uppdatering av en artikel som publicerades redan 2010 09 17)
GP Konsument har labratorietestat sex diskmaskiner. Testet visar att vissa maskiner diskar bra och torkar bra, men drar mycket energi och vatten, medan andra modeller gör motsatsen. Den som köper en diskmaskin i mellanprisklassen (eller lägre) kan inte få allt, utan då får man ofta välja mellan en maskin som diskar bra eller en som är energi- och vattensnål. Men Jeremy Owens, som är testingenjör på Intertek, säger att det faktiskt finns energisnåla maskiner på marknaden som ändå presterar riktigt bra, men då få man gå upp i en högre prisklass. När tillverkarna pressar priserna, måste de också kompromissa med andra saker. Bäst i test blev Siemens SpeedMatic SN45M206SK, med energiklassen A++. Denna modellen diskar snabbt, tyst och energisnålt. Det finns inga stora svagheter att anmärka på. Bosch ActiveWater Smu53M62SK tog andraplats i testet. Här hittar vi testets bästa torkningsförmåga, samtidigt som maskinen diskar tystast! Cylinda Sverigedisken 11 tog tredjeplats. Diskmaskinen rengör bra och är energisnål, men den är samtidigt långsam och har en hög ljudnivå. Sammanfattningsvis kan man säga att maskinerna skiljer sig en hel del åt inom de olika delmomenten. Resultaten visar dock att ingen maskin i testet får högsta betyg.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat diskmaskiner. Alla energisnåla modeller diskar lika bra i testet, men problemet är att de låter riktigt illa och tar lång tid på sig. Alla maskiner får samma betyg i diskförmåga (6 av 9), vilket är fullt godkänt. Det har blivit svårare för diskmaskinerna är att torka disken, speciellt efter att man på senare år lagt till plastbehållare i disken, då plast har svårare att leda värme. Inga maskiner får bra betyg för tidsåtgång, bara tvåor och treor, och snittiden för en disk med huvudprogrammet är ungefär två timmar. Bäst för miljön var ändå Bosch maskin som fått en sjua!
Bosch diskmaskin tillhör en serie energisnåla diskmaskiner med värmeväxlare, som förvärmer vattnet med hjälp av spillvärme från pågående diskning vilket sparar på energi, pengar och miljö. Maskinen är är utrustad med flera effektiva diskprogram, t.ex. ett snabbprogram och ett eco-program. Den är, för säkerhets skull, utrustad med en barnsäker funktionsspärr, samt en luckspärr för att hindra nyfikna barn från att kunna skada sig på vassa knivar m.m.
Med hjälp av startfördröjning upp till 24 timmar kan du ladda diskmaskinen med smutsdisk på morgonen, och ha den skinande ren lagom tills du kommer hem på kvällen.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har gjort ett test för att se hur energisnåla diskmaskier egentligen kan vara. 10 diskmaskiner är testade för att se om deras energiförbrukning håller måttet.

I detta test från Smartson.se kan man läsa om flera olika diskmaskiner, men de har inte utsett några vinnare. Här skriver de istället om varför det är bättre att använda diskmaskin istället för att handdiska!
De skriver om hur mycket energi och vatten man sparar med diskmaskin och vilka olika funktioner det kan finnas på diskmaskinerna.
Observera att diskmaskinerna nedtill inte är testvinnare, utan slumpmässigt utvalda märken som exempel för vilka diskmaskiner som finns med i Smartsons test!

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Även Vi i villa har testat 9 diskmaskiner för att se hur mycket vatten och energi man kan spara genom att välja rätt diskmaskin.

Här visar de inga direkta testvinnare utan skriver gott om alla diskmaskiner. De pratar om hur mycket vatten och energi som sparas genom att använda diskmaskin och hur den ska användas på bästa sätt. Det är bäst att inte skölja av tallriken innan den sätts i diskmaskinen t.ex. då många förbrukar 25L vatten bara genom avsköljning! Dessutom är fettet från matresterna bra för diskmaskinen, då de smörjer den! Annars kan diskmaskinerna börja gnissla så småningom. (Man skrapar såklart av överbliven mat ifrån tallriken).
Några av de diskmaskiner som det skrivs om visas nedtill, men som sagt, det fanns inga vinnare eller förlorare i detta test!

Vinnare i det här testet

Elektronikbranschen.se

Publicerad

Hos Elekronikbranchen kan man läsa om en diskmaskin som blivit testvinnare i Råd och Röns test av åtta diskmaskiner. Testet omfattar disk- och torkningseffektivitet både i huvudprogram och ekoprogram, miljö och vattenförbrukning, tidsaspekt, kvalitetsintryck, hanterbarhet, ljudnivå och manual. Bosch diskmaskiner tillverkats på mest miljövänliga möjliga sätt. Diskmaskinen är en del av Green Technology inside; Bosch egen kategorisering för produkter som både åstadkommer fulländat resultat och är resurssnåla. Diskmaskinen är A++ klassad och modellen som testades finns i vitt, rostfritt stål och svart. Maskinen har 5 program, 13 kuvert, Aqua-Sensor, Mängd-Sensor, Vario-Speed och Doserings-Assistent som gör att disktabletten upplöses optimalt och garanterar ett rent resultat. Maskinen har även barnspärr, samt startfördröjning upp till 24 timmar och ett korgsystem med höjdställbar överkorg i tre steg, något som Bosch kallar för RackMatic.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.