VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 2 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

De bästa dubbade vinterdäcken – Bäst i test 2024

Kör säkert i vinter med de bästa dubbdäcken – kör säkert med testvinnare! Ta del av testvinnande vinterdäck med dubbar från kända varumärken. Ta del av de bästa tipsen inför ditt köp i vår köpguide så att du hittar rätt vinterdäck för din bil och ditt behov.

Vi har jämfört
 • Grepp på snö och is.
 • Grepp på vått underlag.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner

Letar du efter vinterdäck utan dubb? Så kallade friktionsdäck. Klicka här för att se vår sammanställning av dubbfria däck.

Bäst i test Test.se logo
Nokian
Nokian Hakkapeliitta 10
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Nokian
Nokian Hakkapeliitta 10
Dubbdäck som har perfekt grepp på snö och is - bästa för snö!
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2023.
Testvinnare hos Vi Bilägare 2023.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2022.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2021.
Topplacering hos Vi Bilägare 2021.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2020 – uppdaterad modell.
Perfekt grepp på snö och is.
Bra grepp på våta vägar.
220 dubbar.

För många hänger nog Nokian och deras Hakkapeliitta-däck ihop med snöiga och isiga vintervägar – och det är också just det som Hakkapeliitta är bäst på. Nokian Hakkapeliittas vinterdäck är kända för sin höga säkerhet och miljövänlighet. Nokian Hakkapeliitta 10 är en uppdaterad modell av föregångaren Nokian Hakkapeliitta 9, som också placerats bra på flera tester. Nokias nya flaggskeppsdäck och nästa generations vinterdäck lanserades under våren 2021 med ett bredare utbud under hösten och den här gången har det även kommer ett särskild version för el- och hybridbilar.

Vinterdäcket har blivit testvinnare hos Aftonbladet Plus tre år i rad - 2021, 2022 och 2023. I det nya testet från 2023 fick vinterdäcken betyget 8,1 av 10. I testet har de enastående grepp och bra köregenskaper på snö och is. De är lättkörda och tystgående. Dock är baregenskaperna något sämre. 

I ett nytt test hos Teknikens Värld fick vinterdäcket bra betyg och kom på plats tio av 18 testade däck. Efter körning på isbanan visade testet på högt betyg både på bromsegenskaper och vägegenskaper. Däremot tappade det poäng på våt väg och vattenplaning, vilket sänkte det totala betyget. 

I Vi Bilägares jämförande test från 2021 fick Nokian Hakkapeliitta 10 högt betyg när det gällde test på is, och också höga poäng när det gällde grepp på snö.

Sammanfattningsvis passar dubbdäcken mycket bra på vinterförhållanden och har ett balanserat grepp och kontrollerade köregenskaper på is med ett bra grepp och tryggt och lugnt uppförande. De 220 dubbarna gör verkligen sitt jobb. Egenskaperna på snö är också mycket bra, även om däcket i värsta fall släpper lite bak. Jämfört med tidigare modell har Nokian prioriterat bromsprestanda före kurvbeteende och är inte lika välbalanserad i kurvor som tidigare. På våt mark har däcket relativt bra fäste och på torrt underlag är den ännu mer stabil än sin föregångare. Ljudnivån är lägre än hos tidigare modeller.

 • Butiker & priser
 • SUV

Bäst på is och snö Test.se logo
Michelin
Michelin X-Ice North 4
Bäst på is och snö
Bäst på is och snö Test.se logo
Michelin
Michelin X-Ice North 4
Flerfaldig testvinnare som bjuder på bra stabilitet och grepp.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2022.
Testvinnare hos Vi Bilägare 2020.
Testvinnare hos Teknikens Värld 2020.
Test-tvåa hos Aftonbladet Plus 2021.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2019.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2020.
4,4/5 Kundomdömen hos bythjul.com.
Perfekt grepp på snö och is.
Bra grepp på våta vägar.
Lågt vägbuller.
Rekordmånga dubbar – 255 stycken.

Däck- och fälgspecialisten Michelin är ett franskt företag som grundades redan 1889. Med dubbdäcksmodellen Michelin X-Ice North har man vunnit otaliga priser i oberoende tester – och så även i år med generation 4 av det stabila däcket.

I äldre tester hos både Vi Bilägare och Teknikens Värld bedöms detta vara det bästa dubbade vinterdäcket på marknaden. I ett nytt test från 2022 hos Aftonbladet Plus kom vinterdäcket på delad tredje plats med poängen 8,3 av 10. Enligt deras test har vinterdäcket bra grepp och köregenskaper på is och klarar både vinterväglag och asfalt bra.

I ett nytt test hos Aftonbladet Plus för 2023 kom det dubbade vinterdäcket på tredje plats med 7,7 poäng av 10. Enligt testet är det säkert och lättkört på alla typer av vinterväglag med bra grepp och köregenskaper på is och bra köregenskaper på snö. Det har inte exakt styrning på is, men förlorar aldrig greppet helt. På våt asfalt bromsar det bra, men förlorar en del grepp fram. På spårig väg är det stabilt och däcket är både tyst och lättrullat.

X-Ice North har ett specialdesignat mönster som innebär möjlighet för fler dubbar än de flesta andra vinterdäck – hela 255 stycken. Detta optimerar däckets prestanda och grepp på vägen. Trots det höga antalet dubbar är nivån av vägbuller med dessa vinterdäck låg. Med ett v-format däckmönster är Michelin X-Ice North stabilt både på snö och is. Det har även ett bra grepp på torra vägbanor, och presterar också helt okej på våta vägar.

 • Butiker & priser

Bäst på våta vägar Test.se logo
Continental
Continental Ice Contact 3
Bäst på våta vägar
Bäst på våta vägar Test.se logo
Continental
Continental Ice Contact 3
Ett mycket tryggt val som är lika säkert på snö och is som på våta vägar.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2022.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2020.
Testvinnare hos Teknikens Värld 2019.
Testvinnare hos Vi Bilägare 2019.
Topp Placering hos Aftonbladet Plus 2019.
4,3/5 Kundomdömen på bythjul.com.
Bra grepp på snö och is.
Mycket bra grepp på vått underlag.
TwinStud-teknologi med två olika typer av dubbar.

Continental är marknadsledande när det kommer till att tillverka högpresterande däck. De har gjort sig till ett känt namn tack vare deras däck som ger fantastiskt grepp på hala, isiga och våta vägar.

Däcket Ice Contact 3 har blivit utnämnd till testvinnare av Teknikens Värld och Vi bilägare 2019, och av Aftonbladet Plus 2020. Utöver det har det placerat sig mycket bra i flera andra jämförande tester. I ett nytt test hos Aftonbladet Plus kom vinterdäcket på delad tredje plats med poängen 8,3 av 10, där de beskriver det som bra grepp på is och snö och bromsning på våt asfalt. 

Föregångaren, Ice Contact 2, har även det blivit utsedd till testvinnare under 2018, och var en stor kundfavorit eftersom det är ett mycket säkert däck att åka med. Det klarar sig utmärkt i många av de olika trafiksituationer som man kan tänkas stöta på under en svensk vinter. Uppföljaren, Ice Contact 3, är klarar också detta - men ännu bättre på alla punkter. Däcket är utrustat med den så kallade TwinStud-teknologin, vilket innebär att däcket har två olika typer av dubbar som är strategiskt utplacerade för maximalt grepp. Den ena dubben är specialiserad på att få fäste vid acceleration och inbromsning, och den andra dubben är framtagen för att ge bättre grepp vid kurvtagning.

De breda spåren i mönstret är designade för att snabbt kunna leda bort smuts och snö åt sidorna. Detta gör däcket synnerligen bra på att leda bort vätska så att vattenplaning kan förebyggas. Gummiblandningen utgår ifrån ContactViking men med små justeringar, det har till IceContact tillsatts rapsolja för att däcket ska bibehålla sin prestanda även vid extrema temperaturer.

 • Ice Contact 3
 • Ice Contact 2 (Föregångaren)

Bästa för asfalt Test.se logo
Goodyear
Goodyear Ultra Grip Arctic 2
Bästa för asfalt
Bästa för asfalt Test.se logo
Goodyear
Goodyear Ultra Grip Arctic 2
Vinterdäck med dubbar som har ett mycket bra grepp på asfalt.
Testvinnare hos Teknikens Värld 2023.
Fjärde plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2022.
Testvinnare hos Vi Bilägare 2021.
Populärt val hos bythjul.se.
Bra grepp på snö och is.
Mycket bra grepp på asfalt.
Tystgående.

Amerikanska Goodyear är en av världens största däcktillverkare med fabriker i 25 länder. Deras däck är ett resultat av över 100 år av innovation och modern teknik, däcken håller högsta kvalitet och säkerhet!

Goodyear Ultra Grip Arctic 2 är det nyaste tillskottet bland vinterdäcken hos Goodyear. Det är ett av toppdäcken i ett test hos Aftonbladet Plus från 2022. Av deras testpanel får dubbdäcket poängen 8,3 av 10 och kommer på en delad tredje plats. Enligt testet passar vinterdäcket för dig som kör mycket på asfalt men som samtidigt önskar riktigt bra grepp på vinterväg. På is saknar däcket en del sidgrepp med det är balanserat och styr bra när du använder små rattrörelser. Det är lättkört på snö och här tappar vinterdäcket aldrig greppet. Däcket har bredare spår som gör att det är lättare att få in mer snö vilket bidrar till ett bättre grepp.

I ett nytt test hos Aftonbladet Plus från 2023 kom det dubbade vinterdäcket på något lägre placering. Det kom på fjärde plats med betyget 7,6 av 10 och enligt deras testpanel är det ett välbalanserat vinterdäck med bra köregenskaper på vinterväg. Greppet är bra, däcket bromsar bra och det klarat att hantera kurvor och undanmanöver. Däremot är greppet på asfalt inte bland de bättre, dock stabilt på spårig asfalt. Bland de sämre egenskaperna hör det höga rullmotståndet.

I ett test hos Teknikens Värld för 2023 utsågs vinterdäcket till bäst i test bland de dubbade däcken och kom på tredje plats. Enligt testet har vinterdäcket en bra helhetsprestanda. Bromsegenskaperna på is är bra medan de på snö är bäst. Bromsegenskaperna på våt och torr väg är dock sämre. Vägegenskaperna på is och snö är riktigt bra. Vidare har vinterdäcket bra balans och för att vara dubbat är komforten hög.

På ett tidigare test hos Vi Bilägare blev däcket också utsedd till testvinnare.

Däcket är utrustat med nästa generations dubbteknik - Arctic Eagle Claw, och dubbarna är lätta vilket minskar slitage på vägen. De 220 dubbarna har en vass utformning som ger vinterdäcket optimalt isgrepp och gör att de sitter fast i däcket ännu bättre. Det rullar tyst, men har något sämre rullmotstånd.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Hankook
Hankook I*Pike RS2
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Hankook
Hankook I*Pike RS2
Uppdaterat vinterdäck med högsta fokus på snö och is.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2022.
Femte plats på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2018.
Populärt val hos bythjul.se.
Bra grepp på is och bra köregenskaper på snö.
Bra grepp på asfalt.
190 dubbar.

Hankook är ett globalt däckmärkesföretag från Sydkorea som tillverkar däck med av hög kvalitet och prestanda.

Hankook I*Pike RS2 är ett vinterdäck som gör bra ifrån sig i tester och har högsta fokus på is och snö. Det uppdaterade däcket har fått nytt däckmönster och ny gummiblandning jämfört med tidigare modeller.

Hos Aftonbladet Plus kom vinterdäcket på andra plats på ett test från 2022 och deras testpanel gav poängen 8,4 av 10. Däcket bromsar och accelererar bra på is men är lite sämre i sidgrepp. Enligt testet går det att häva en sladd även om det kräver lite mer ansträngning. Det är lättkört på snö men kan släppa lite bak vid de svåraste manövrerna. Även greppet på asfalt är bra men köregenskaperna är sämre på våt asfalt.

I ett nytt test hos Aftonbladet Plus för 2023 fick vinterdäcket något sämre betyg - testpanelen gav 7,3 av 10 poäng. Enligt dem bromsar det bra på is med ett fint sidgrepp, men kan plötsligt släppa bak. Snögreppet är något sämre än på de bästa dubbade vinterdäcken, men samtidigt är det lättkört och välbalanserat. På våt asfalt är det också lättkört men kan släppa bak vid en undanmanövrer. På torr asfalt är greppet dåligt och det bullrar och styr långsamt.

Vinterdäcken är utrustade med dubbar med en ny dubbteknik som skapar en liten lucka under dubben som gör att hållbarhet bevaras. Runt varje dubb finns en bromsplatta som ser till att rattvridningen när bilen står stilla inte skadar dubbarna. När dubbarna har satt sig ordentligt slits plattan ut eftersom det inte längre behövs.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test vinterdäck - se testvinnande vinterdäck.

Köpguide vinterdäck

Genom att välja rätt typ av vinterdäck kommer du att köra säkert under vinterhalvåret.  Det finns olika sorters vinterdäck att välja mellan, men gemensamt för dem är att de ska vara särskilt framtagna för att kunna köras på vinterväglag. Godkända vinterdäck ska vara märkta med bokstäverna M och S, som står för ”Mud and Snow”. Vilken sort man ska välja är såklart inte helt självklart!

I den här köpguiden tipsar vi om dubbdäck. Är du mer intresserad av dubbfria vinterdäck, även kallade friktionsdäck? Testar av och information om odubbade däck hittar du här.

När måste man ha vinterdäck?

Det finns särskilda regler på när du måste ha vinterdäck på din bil. Under perioden 1 december till 31 mars är det krav på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

När ska man byta till vinterdäck?

Du måste ha vinterdäck om det råder vinterväglag – vilket innebär om det är snö, is, snömodd eller frost på vägbanan eller väggrenen. Dessa regler även för utländska fordon och vid resa till och från utlandet. Byt gärna till vinterdäck i god tid innan vintervädret slår till på allvar. Tänk på att sommardäcken blir sämre så fort temperaturen går under noll grader. 

När du byter däck kan det vara bra att ta hjälp av en mutterdragare

Vinterdäck har en särskild gummiblandning

Vinterdäck är tillverkade av en gummiblandning som är särskilt utvecklad för att prestera bra i kyligt klimat. Dubbdäck är dessutom utrustade med små dubbar som hjälper däcket att få fäste på hala underlag. Det är dock främst på underlag med is eller riktigt packad snö som dubbdäcken ger absolut bäst effekt; på slask eller lös snö har dubbfria däck i regel bättre grepp än dubbdäck.

Bäst i test dubbdäck - se testvinnande vinterdäck.
Vinterdäck har en särskild gummiblandning som är tillverkad för att passa särskilt bra i kyligt klimat. 

Dubbade eller dubbfria vinterdäck? 

Ska man ha dubbade eller dubbfria vinterdäck? Svaret är såklart ”det beror på”. Dubbade vinterdäck ger generellt sätt en större säkerhet än dubbfria däck, men dubbfria däck är tystare och bättre för miljön. 

Fundera över hur väglaget ser ut om vintern där du oftast kör. Bor du långt norrut i Sverige är risken för isiga och snöiga vägbanor högre än i södra Sverige, och därför kan dubbade vinterdäck vara bättre lämpade än friktionsdäck. Bor du å andra sidan i en storstad och sällan kör utanför stan kan dubbfria däck vara bättre. 

I vissa större städer, till exempel Stockholm och Göteborg, är det dessutom förbjudet att köra med dubbar på vissa gator eftersom de drar upp farliga partiklar ur vägbanan. Här utvecklar vi det hela lite mer! Viktigt är i alla fall att du väljer däck som är framtagna för ett nordiskt vinterklimat och inte halvdana kompromisser.

Test av vinterdäck med dubbar.
Bor du i storstad kan friktionsdäck vara bra - men bor du där det är snöiga och isiga vägbanor rekommenderas dubbade vinterdäck.
Test av vinterdäck. Mönsterdjup.

Din bil spelar också roll när du väljer vinterdäck 

Vilka dubbdäck som passar dig bäst beror också på vilken bil du har. De flesta moderna bilar är utrustade med antisladdsystem som känner av när bilen är på väg att få sladd och justerar däcken för att motverka att den blir allvarlig. Har du en äldre bil utan ett antisladdsystem bör du förse din bil med dubbade däck som kan väga upp för att däcken inte justeras automatiskt.

Rätt storlek på vinterdäck för din bil

Tänk på att däck går att köpa i många olika dimensioner, och priset skiljer sig mellan de olika varianterna. Om du inte känner dig säker på vilka dimensioner du ska ha kan du antingen titta på däcken du redan har eller hitta dem i bilens registreringsbevis!

Bäst i test vinterdäck - se testvinnande vinterdäck.
Kom ihåg att välja vinterdäck som passar storleken på din bil.

Vinterdäckets mönsterdjup

Det är viktigt att byta ut vinterdäcken när de börjat bli uttjänta, om de är för slitna hjälper de föga vid vinterväglag. Du kan enkelt kontrollera däckets status genom att mäta mönsterdjupet.

 • Vinterdäck för personbilar ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter
 • För tunga bilar, med en totalvikt på över 3 500 kilo, är det 5 millimeter som gäller.
 • Tunga släpvagnar, med en totalvikt på över 3 500 kilo, ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter
vinterdäck mäta mönsterdjup
Byt ut vinterdäcken innan mönsterdjupet blir för dåligt.

Köpa vinterdäck - att tänka på!

Det finns flera saker att tänka på inför ditt köp av vinterdäck. 

 1. Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 mm, helst djupare. Är mönstret inte så djupt måste däcken bytas ut omgående. Här kan du läsa mer om hur du vet att däcken måste bytas ut.
 2. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag eller inte.
 3. Kontrollera däcktrycket emellanåt – både ett för högt och ett för lågt däcktryck ger bilen sämre köregenskaper.
 4. Placera de minst slitna däcken baktill på bilen – där är det extra viktigt med riktigt bra fäste.
 5. Förvara vinterdäcken mörkt och svalt när du inte använder dem.
 6. Välja rätt dimension när du beställer nya däck!
 7. Acceptera inte första bästa pris du ser! Här tipsar vi om hur du kan komma billigare undan när du köper nya vinterdäck

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Från 1 december till 31 mars är det lag på att ha vinterdäck om det är vinterväglag. Det räknas som vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Dubbdäck är tillåtet att använda från 1 oktober till 15 april, finns det risk för vinterväglag utöver denna period får också dubbdäck användas.
 • Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. För tunga bilar, med en totalvikt över 3 500 kilo, gäller 5 millimeter. Tunga släpvagnar, med en totalvikt på över 3 500 kilo, ska ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup.
 • För bra vinterdäck i Sverige får man vara beredd att betala mellan 4 000 och 7 500 kronor för en bra uppsättning vinterdäck. Tänk även på att det kan komma till kostnad för fälgar! Generellt sett kan man säga att man får det man betalar för, och oftast är lite billigare däck inte gjorda för det tuffa, nordiska klimatet.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Nokian Nokian Hakkapeliitta 10

Du kanske även är intresserad av: