VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





Ändrad 26 September 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av laddbox hemma – Se topplista

Planerar du att köpa en elbil? Då behöver du även köpa en laddbox så att du har möjlighet att ladda din elbil hemma. Vi ger dig laddboxarna och elbilsladdarna som enligt test, recensioner och kundomdömen är bäst.

Vi har jämfört
  • Maximal effekt.
  • Strömstyrka.
  • Vilken typ av kontakt.
  • Garanti.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test laddbox - Test testar Easee.
För att kunna ladda din elbil hemma behöver du ha en rätt installerad laddbox.
Bäst i test Test.se logo
Amina Charging
Amina S
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Amina Charging
Amina S
Liten men kraftfull laddbox för elbil.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Populärt val hos Evify.se.
Maximal effekt på 22 kW.
Strömstyrka på 32A.
Typ 2-kontakt.
Mått: 264 x 112 x 89 mm.
Trådlös lastbalanserare som tillval.
Bluetooth (box) och wifi (Enegic + hub).
Zigbee och stöd för Homey.
Skyddsklass IP54.
Garanti på 5 år.

Amina Charging är ett norskt företag som tillverkar laddboxar till elbil för nordiska förhållanden. Företaget grundades hösten 2021 av Fredrik Erland Lima och Eirik Jorgensson. Deras uppdrag är att göra elbilsladdning till en sömlös och enkel upplevelse.

Vi har utsett Amina S till laddboxen som är bäst i test. Aminas senaste laddbox finns med en effekt på 14 kW eller 22 kW så att du kan välja den modell som passar dig bäst. Detta är Aminas senaste modell och den är liten men kraftfull.

När M3 Sveriges Prylsajt testade några av marknadens mest intressanta laddboxar fick denna högst betyg – 5 av 5. Den beskrivs som smart, snabb, slimmad och billig. Tack vare den smarta lastbalanseraren från Enegic gör den allt rätt. I appen får du en bra kontroll på förbrukningen – däremot är gränssnittet något sämre. Enligt elektrikern som monterade boxen för M3 var den extremt lättinstallerad.

Laddboxen är kompakt och passar till garage eller andra trånga utrymmen. Med en vikt på endast ett kilo är den en av marknadens lättaste modeller. Designen är tidlös med en mjuk och rektangulär form som gör den diskret.

Den fasta laddkabeln är lätt, flexibel och sex meter lång. Kabeln är 35 procent tunnare för att ge en smidigare hantering och mindre påverkan på miljön. Den är av typ 2 och passar alla nya elbilar eller hybrider. Här får du en av marknadens snabbaste hemmaladdare.

Köp till den smarta lastbalanseraren Enegic så får du maximal kraft och möjlighet att ladda din elbil när priset är som lägst. Ladda ner en smart laddningsapp för att få bäst koll. Det går att integrera Amina S i ditt smarta hem-system med bluetooth eller ZigBee. Laddboxen är gjord för att hålla med en IP54-klassning och har en lång garantitid på fem år.

  • Butiker & priser
  • Priser för amina S
    • Evify
      SE PRISET

Bästa dubbla Test.se logo
Charge Amps
Charge Amps Aura
Charge Amps Charge Amps Aura - Test
Bästa dubbla Test.se logo
Charge Amps
Charge Amps Aura
Laddbox med dubbel laddkapacitet för dig som vill ladda två elbilar samtidigt.
Tredje plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Bästsäljare hos Värmepumpshopen.se/Zave.
Bästsäljare hos Evify.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Maximal effekt på 22 kW.
Strömstyrka på 32A.
Typ 2-kontakt.
Mått: B 367 x D 159 x H 405 mm.
Uppkopplad molntjänst.
Kan styras med app till mobiltelefonen.
Stöd för ISO 15118.
Skyddsklass IP55.
Garanti på 3 år.

Charge Amps är ett svenskt företag som grundades av Fredrik Jonsson 2012. Den första produkten Charge Amps Spark var en laddkabel som revolutionerade branschen. Företaget med målet att erbjuda en bättre, enklare och smartare lösning för elbilsägare.

Charge Amps Aura är en laddbox med Typ 2-kontakt för privat bruk och dig som har behov av två eluttag. Laddboxen lanserades 2019 och är utformad av industridesignern Joachim Nordwall som är chefsdesigner på sportbilstillverkaren Koeningsegg.

Den är en bästsäljare hos återförsäljaren Värmepumpshopen.se/Zave och ligger på topp hos både Prisjakt och Pricerunner. I ett test hos M3 Sveriges Prylar kom den på delad tredje plats med betyget 4 av 5. Enligt testet har dubbelboxen skrytfaktor, maxad för två bilar, snygg och med bra app. 

Laddboxen är i absolut toppklass och har två stycken 22 kW-uttag, som du kan ställa ner till valfri effekt. Mellan de två uttagen är det lastbalansering som balanserar strömmen. Den har en laddström på upp till 32A. Du kan hantera din laddare via en app till mobiltelefonen och få laddningshistorik och information kring när det är som mest ekonomiskt och effektivt att ladda.

Laddboxen har stöd för ISO 15118 som gör att du kan använda den när framtidens elbilar börjar stödja vehicle-to-grid-teknologin. Den är gjord av återvunnet aluminium och beskrivs som svensk stilren industridesign som laddar din elbil samtidigt som den bidrar till en hållbarare värld. Boxen har måttet B 367 x D 159 x H 405 millimeter och väger 10 kilo. Den klarar av en temperatur på mellan -30 °C och +45 °C och har en IP-klassning på IP55.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa IP-klassning Test.se logo
Charge Amps
Charge Amps Halo
Charge Amps Charge Amps Halo - Test
Bästa IP-klassning Test.se logo
Charge Amps
Charge Amps Halo
Laddbox med marknadens högsta IP-klassning och utrustad med extra uttag för elcykel och motorvärmare.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Bästsäljare hos Värmepumpshopen.se/Zave.
Bästsäljare hos Charge Amps.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Maximal effekt på 11 kW.
Strömstyrka på 16A.
Typ 2-kontakt.
Mått: B 262,4 x D 159,4 x H 203,2 mm.
Kan kopplas upp mot molntjänst.
Utrustad med extra schukouttag.
Utrustad med lastkontroll.
Skyddsklass IP66.
Garanti på 3 år.

Charge Amps är ett svenskt företag som grundades av Fredrik Jonsson 2012. Den första produkten Charge Amps Spark var en laddkabel som revolutionerade branschen. Företaget startade med målet att erbjuda en bättre, enklare och smartare lösning för elbilsägare.

Charge Amps Halo är en laddbox med Typ 2-kontakt för privat bruk. Laddboxen lanserades 2015 och var företagets första laddstation. Den var designad med ett nytt säreget formspråk och hög användarvänlighet och blev snabbt en storsäljare.

Laddboxen är en bästsäljare hos Värmepumpshopen.se/Zave och ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. I ett test hos M3 Sveriges Prylsajt kom den på andra plats med betyget 4,5 av 5. Den beskrivs som snygg med smidig laddning och enligt testet är appen användarvänlig.

Laddboxen har en smart mjukvara som hjälper till att nå optimal laddning av elbilen. Den har en fast laddkabel som laddar 3,7–11 kW och är även utrustad med ett extra schukouttag för till exempel elcykel eller motorvärmaren. Designen är stilren och boxen är tillverkad av återvunnet aluminium och har guidande LED-belysning. Boxen är i storleken B 262,4 x D 159,4 x H 203,2 mm och väger fyra kilo. Laddkabeln har en längd på 7,5 meter.

Detta är en laddbox skapad för det nordiska klimatet med skyddsklass IP66, som är den högsta IP-klassen på marknaden. Den har en drifttemperatur från -30°C till +45°C med en laddkabel som är flexibel och böjbar ända ner till -25°C.

Du kan koppla upp Charge Amps Halo till en molntjänst så att mjukvaran alltid är uppdaterad. Via appen får du dessutom rapporter och en bra översikt kring laddningen av din elbil. Du har en garantitid på tre år. Charge Amps Halo finns även med effekten 3,7 kW och 7,4 kW.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se logo
Defa
Defa Power Laddbox
Defa Defa Power Laddbox - Test
Bra val Test.se logo
Defa
Defa Power Laddbox
Smart och prisvärd laddbox som ger säkert laddning åt din elbil.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Maximal effekt på 22 kW.
Strömstyrka på 32A.
Typ 2-kontakt.
Mått: 350 x 167 x 113 mm.
Stöd för lastbalansering.
Wifi och app.
Skyddsklass IP55.
Garanti på 5 år.

Defa är ett marknadsledande företag inom elektriska bilvärmesystem, laddsystem för el- och hybridbilar och tillverkare av LED-belysning. Företaget är norskt och har sedan 1964 fokuserat på innovativa lösningar och produkter av hög kvalitet.

Defa Power är en nyutvecklad laddbox för elbil som lanserades våren 2023. Den håller vad den lovar och förlorar ingen effekt ens vid stark sol.

Den kom på delad andra plats i ett test hos M3 Sveriges Prylsajt 2024, med betyget 4,5 av 5. Enligt deras test är den smart, snygg, modern och prisvärd med en smart app. Dessutom lätt att installera.

Laddboxen ger en stabil och kraftfull laddning utvecklad att alltid ge maximal laddeffekt. Den innehåller Defas nya PowerSmart som gör att du kan styra laddningen när elen är som billigast. Det går att lägga til trådlös lastbalansering som skyddar mot överbelastning.

Den robusta och fasta laddkabeln är sex meter lång och laddar upp till 22 kW. Den kommer med ett smart lås som skyddar mot damm och smuts. Kabeln är Typ 2 vilket gör att den passar till de flesta elbilar och hybridbilar.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kompakta Test.se logo
Wallbox
Wallbox Pulsar Plus
Wallbox Wallbox Pulsar Plus - Test
Bästa kompakta Test.se logo
Wallbox
Wallbox Pulsar Plus
Liten men kraftfull laddbox som laddar alla typer av elbilar med topphastighet.
Bästsäljare hos Värmepumpshopen.se/Zave.
Populärt val hos Prisjakt.
Maximal effekt på 22 kW.
Strömstyrka på 32A.
Typ 2-kontakt.
Mått: 166 x 163 x 82 mm.
Kan kopplas till app.
Utrustad med lastbalansering.
Skyddsklass IP54.
Garanti på 2 år.

Wallbox är ett företag som har allt du kan tänka dig när det kommer till att ladda din elbil hemma. De har kontor i nio olika länder och kunder i över 80. Företaget grundades i Barcelona 2015.

Wallbox Pulsar Plus är en liten och kraftfull laddbox för elbilar. Den är en bästsäljare hos Värmepumpshopen.se/Zave och ett populärt val hos Prisjakt. Hos Wallbox är det deras minsta men ändå kraftfulla och smarta elbilsladdare.

Laddboxen har en kompakt storlek, kraftfull prestanda och en avancerad intelligens som gör laddningen av elbil både enkel och snabb. Av återförsäljaren själva beskrivs den som mindre än en brödrost och lättare än en laptop. Laddboxen är tio gånger så snabb som en standardladdare och har en kapacitet att ladda upp till 22 kW. Detta gör att du kan ladda även de största batterierna vid topphastigheter och den passar till alla elbilar. Den har en typ 2-kontakt, men finns även i en modell med typ 1-kontakt. Den har en laddström på upp till 32A.

Laddboxen går att koppla upp till wifi eller Bluetooth och för att optimera din elanvändning kan du koppla samman den med en app till mobiltelefonen. Du kan schemalägga laddningen för att ladda när elpriset är som lägst.

Laddboxen är certifierad för att skydda både din elbil och ditt hem och kan installeras antingen inomhus eller utomhus. Den har vatten- och dammskyddad med IP54 och IK08-skyddsklasser. Du har två års garanti på den. Pulsar Puls finns även med effekten 7,4 kW och 11 kW och i färgerna svart och vit.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa flexibla Test.se logo
Garo Wallbox
Garo Wallbox
Garo Wallbox Garo Wallbox - Test
Bästa flexibla Test.se logo
Garo Wallbox
Garo Wallbox
Populär laddbox för elbil som finns i flera olika modeller.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke
Maximal effekt på 22 kW.
Strömstyrka på 32A.
Typ 2-kontakt.
Mått: B 205 x H 422 x D 124 mm.
Utrustad med lastbalansering.
Utrustad med wifi.
Skyddsklass IP44.
Garanti på 3 år.

Garo Wallbox är ett svenskt företag som startade sin verksamhet 1939 i Gnosjö i Småland. De tillverkar innovativa produkter och lösningar inom el och e-mobility. Med fokus på innovation, hållbarhet och design utvecklar dem lönsamma helhetslösningar för elbranschen. Idag finns företaget i sex länder och de har runt 400 medarbetare.

Garo Wallbox är en laddbox som finns i flera olika modeller och varumärket är ett populärt val på Prisjakt men också på marknaden för laddare till elbil. Den här laddboxen kommer med 3-fas 32A och en maximal effekt på 22 kW. Den har en fast kabel på 4,5 meter och en kontakt för Typ 2 som gör att den passar till de flesta elbilar som finns just nu. Den har en dynamisk lastbalansering som ser till huvudsäkringen inte löser ut sig vid laddningen. Boxen har wifi vilket gör att du kan aktivera flera smarta funktioner, som att göra löpande mjukvaruuppgraderingar.

Laddboxen är i måttet B 205 x H 422 x D 124 millimeter och kommer med svart front, men finns att få i andra färger som tillval. Den är gjord för att väggmonteras. Garo Wallbox finns även med en fast kabel på 7,5 meter, uttag istället för kabel, flera olika utföranden och utan wifi. Utbudet är stort och det är lätt att hitta en elbilsladdare för alla!

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test laddbox - Easee.

Har du planer på att byta till en elbil eller har kanske precis köpt en? Då behöver du en högkvalitativ laddbox eller en elbilsladdare för att kunna ladda bilen hemma. Det finns ett brett utbud av laddboxar på marknaden med olika typer av lösningar. Här hjälper dig att göra ditt val av laddbox!

Ladda elbilen hemma med en laddbox

En elbil eller hybridbil går på el och behöver laddas regelbundet för att kunna ta dig någonstans. Du kan antingen ladda din elbil på en offentlig laddstation eller hemma med en egeninstallerad laddbox, som också kan gå under namnen laddstation och elbilsladdare. En laddbox är en elinstallation och ett uttag som gör det möjligt för dig att ladda bilen på både ett tryggt och säkert sätt. När du ska ladda elbilen hemma behöver du köpa en laddbox som är anpassad för hemmabruk.

Fördelar med laddbox

Det finns många fördelar och anledningar till varför du med en elbil ska köpa och installera en egen laddbox hemma. Detta jämfört med att ladda på offentlig laddstation eller via vanligt eluttag.

Säkrare lösning

Det går att ladda elbilen i ett vanligt vägguttag – i enstaka fall. Elsäkerhetsverkets rekommendation är att du ska ladda din elbil med hjälp av en laddbox. Vägguttag är inte anpassade för den höga belastningen och genom att använda sig av en laddbox får du en säkrare och tryggare laddning. Risken för överhettning och brand blir desto mindre och detta beror på att laddboxen är tillverkad för att ladda just elbilar.

Klarar en högre belastning

En elinstallation är utvecklad för att klara en högre belastning under en längre tid än vad ett vanligt vägguttag klarar av. En laddbox klarar dessutom att ladda med en högre effekt vilket gör att det går snabbare att få bilen laddad.

Mer lättillgängligt

Genom att installera en laddbox hemma i ditt garage, på uppfarten eller på en gemensam parkeringsplats har du alltid nära till laddningen. Du behöver inte ta dig till en offentlig laddstation när det är dags att ladda.

Ladda när du vill

Med en laddbox hemma har du möjlighet att ladda när du själv vill det – oavsett tid på dygnet. Även hur ofta du vill. Laddar du bilen hemma kan du börja dagen utan bekymmer eftersom du vet att bilen alltid är fulladdad.

Bättre för plånboken

Att ladda via en laddbox hemma är mer ekonomiskt eftersom du betalar ett lägre pris per kilowattimme än på offentliga laddstationer. När du har laddaren hemma kan du dessutom välja att ladda den tid på dygnet som elen är som billigast, vilket oftast är mellan sju på kvällen och sju på morgonen.

Mer praktiskt

Många laddboxar har timer så att du kan ställa in när du vill ha elbilen laddad, till exempel när elen är som billigast. Vissa modeller sparar även statistik så att du får en bra överblick kring din laddning och går att koppla samman med en app till din mobiltelefon.

Bäst i test laddbox - Easee.
De flesta laddboxar har kontakter som passar till de flesta bilmodeller. 

Vilken laddbox passar min bil?

Precis som vanliga eluttag kan eluttag för laddboxen ha olika uttag och kontakter. Innan du köper en laddbox är det därför bra att ta reda på vilken typ av kontakt din elbil har. En gemensam EU-standard för laddboxar är framtagen och denna är Typ 2 och därför är den här typen vanligast.

Vilken sladdström du väljer påverkar hur snabbt du kan ladda din elbil. Det är också bra att fundera på framtiden för att inte behöva köpa en laddbox med högre effekt bara några år senare. Det är bra att köpa en laddbox som kan leverera minst 11 kW, och många väljer en effekt på 22 kW. Kommer du endast att ladda under natten brukar 11 kW räcka, men vill du ladda snabbare bör du kika på en modell med högre effekt. Förutom detta behöver ditt hem och dina säkringar i elskåpet också klara av den belastning som elbilen utgör.

Så väljer du rätt ström för din elbil:

  • 1-fas 16A (3,5 kW) = laddar 2 mil per timme.
  • 1-fas 32A (7 kW) = laddar 4 mil per timme.
  • 3-fas 16A (11 kW) = laddar 5 mil mer timme.
  • 3-fas 32A (22 kW) = laddar 10 mil per timme.

Maxeffekten begränsas också av bilens egna laddspecifikationer. Du kan söka fram vad som gäller för just din bilmodell på Evconnect

Ska man välja ett eller två uttag?

Har familjen fler än en elbil? Om du behöver ladda två elbilar samtidigt finns det laddboxar med dubbla uttag. Ett alternativ till detta är att köpa två separata laddboxar och montera bredvid varandra.

Fast eller lös kabel?

En laddbox kan antingen ha en fast eller lös kabel. Fördelen med en lös kabel är att det är både enklare, smidigare och kan användas till flera olika bilar. Är kabeln fast är risken att den blir stulen mindre. Vad du väljer beror på behov och önskemål.

Vad är lastbalansering?

Om laddboxen är utrustad med lastbalansering betyder det att strömmen balanseras så att flera enheter kan vara igång samtidigt. Istället för att köra på full effekt fördelas strömmen mellan de olika apparaterna, vilket gör att säkringarna inte går. Lastbalanseraren mäter den ström som finns i huset och talar om för elbilsladdaren att använda mindre ström när till exempel värmepump, spisen och tvättmaskinen är igång. Laddboxen kan antingen ha statisk lastbalansering och dynamisk lastbalansering, där den sistnämnda mäter fastighetens förbrukning och låter elbilen använda överskottet.

Måste klara det nordiska klimatet

En laddbox kan antingen placeras inomhus eller utomhus. Särskilt om den placeras utomhus är det viktigt att den är anpassad för det nordiska klimatet. Därför är det bra om den klarar temperaturer mellan -30 °C och +45 °C. Även IP-klassningen talar om vilken grad av skydd den har mot vind och väder men också skador. De flesta laddboxar har antingen skyddsklass IP54/IP55 eller IP66.

  • IP54/IP55 = damm- och spolsäker.
  • IP66 = dammtät och spolsäker.

Så installerar du en laddbox

När du laddar bilen hemma ökar också belastningen på din elanläggning och du behöver dra nya elledningar från säkringsskåpet. El är något du själv inte får göra något med och därför är det viktigt att installationen sker av behörig installationsföretag eller certifierad elektriker. Däremot är det bra om du redan innan installationen vet var du vill att laddboxen ska vara placerad. Den kan antingen vara placerad på väggen eller på en stolpe – men kontrollera alltid monteringsanvisningarna som följer med först.

Tänk på säkerheten när du laddar elbilen!

När du laddar din elbil hemma är det viktigt att tänka på säkerheten och följa de rekommendationer som tillverkaren och myndigheterna ger. Det finns inga krav på att du måste ha en laddstation upp till 16 ampere, men du måste ha en särskilt anpassad laddstation i form av en laddbox eller laddstolpe. Därför är det viktigt att använda en laddbox för att stå emot överbelastning och brandrisk.

– Det är viktigt att laddningen sker på ett säkert sätt och enligt rekommendationer från tillverkare samt enligt de regelverk som Elsäkerhetsverket har, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB.

Lastbalanserare av modellen Easee Equalizer installerad på en äldre elmätare utan HAN/RJ12)-port
Här har vi en lastbalanserare av modellen Easee Equalizer installerad på en äldre elmätare utan HAN/RJ12)-port. Lastbalanseraren har koll på husets strömförbrukning och kommunicerar med laddboxen för att anpassa effekten och inte överbelasta elsystemet.

Här kan du också ladda din elbil

Har du inte möjlighet att installera en laddbox hemma? Då finns det andra alternativ för dig.

Offentliga laddstationer

Det finns ett stort utbud av offentliga laddstationer runt om i Sverige. De hittar du längs gator, på motorvägen eller på offentliga parkeringsplatser som hör till restauranger, hotell, köpcentrum och sjukhus. Du kan ladda din bil om laddstationen är kompatibel med din laddkabel och du måste ha ett laddkort eller laddbricka med roaming. Det kostar mer att ladda på en offentlig laddstation, men däremot är den mer kraftfull vilket gör att den laddar snabbare. Att ladda bilen full på en allmän station ligger på runt 200 kronor.

Laddstation på jobbet

Det är vanligt att arbetsplatser också väljer att installera och tillhandahålla laddstationer för elbil vid företagets parkeringsplats. Detta gör att företagets anställda kan stämpla ut och sätta sig i en fulladdad bil i slutet på dagen.

Laddstation för bostadsrätt

Bor du i bostadsrätt eller radhus kan föreningarna också tillhandahålla laddstationer som gör det möjligt för dig att ladda elbilen på parkeringen.

Vad kostar en laddbox?

De flesta laddboxar ligger på mellan 5000 och 12 000 kronor beroende på vilken modell du köper. Utöver detta tillkommer en installationskostnad. Du kan dessutom få bidrag för att installera en laddbox hemma. Sedan 1 januari 2021 är det enklare för dig som privatperson att ta del av statligt stöd för grön teknik. Du har möjlighet att ansöka om ett avdrag för grön teknik hos Skatteverket och upplägget liknad rot och rut. Du kan få tillbaka upp till 50 procent av kostnaden för material och arbete när du installerar en laddbox hemma. Detta gäller för en kostnad om högst 50 000 kronor per person och år. Viktigt att känna till är att material och arbetskostnad måste finns på samma faktura för att avdraget ska gälla.

Köpa laddbox – att tänka på!

Det finns flera saker du bör tänka på innan du köper en laddbox. Här är några av de punkter du kan ta med dig.

  • Hur hög effekt har den (mäts i kilowatt)?
  • Hur många uttag har du behov av?
  • Hur är designen på den?
  • Har den några smarta funktioner som att koppla ihop med en app?
  • Vad kostar den och ingår installationen i priset?

Varför ska man ha elbil?

Har du köpt en elbil eller planerar att investera i en? Att köpa elbil blir allt vanligare och under 2021 var det dubbelt så många elbilar på vägarna jämfört med år 2020. Det finns många anledningar till att investera i en elbil, men den främsta anledningen är att det är bättre för miljön med el än med bensin eller diesel.

Populära varumärken

Länktips:


Några experttester vi har läst

M3 Sveriges Prylsajt (Juni 2024)

M3 Sveriges Prylsajt har testat marknadens mest intressanta laddboxar. De kontaktade tillverkarna direkt eller genom återförsäljare. Boxarna installerades av behörig installatör i olika fastigheter. De jämförde egenskaper som kvalitet på hårdvaran, vad som ingår, installationen, funktioner och användarbarhet. Testet uppdateras löpande när nya boxar lanseras.

Högst betyg fick Amina S, som beskrivs som smart, snabb och slimmad. Fortsätt skriv om andra boxar. På andra plats kom Charge Amps Halo med betyget 4,5 av 5. Den beskrivs som snygg med smidig laddning. Andra platsen delades med Defa Power som enligt testet är smart och prisvärd. Det var flera modeller som fick betyget 4 av 5 och som kom på delad tredje plats. Charge Amps Aura beskrivs som smygg och maxad dubbelbox för två bilar. Ctek Njord Go är en smart portabel modell med bra app. Garo Entity Compact är kompakt och genomtänkt. Go-e Charger Gemini Flex är enligt testet enkel, avancerad och portabel. Wallbox Pulsar Max är modern med framtiden för sig. Zaptec Go är liten och smidig.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • En laddbox är en elinstallation som du laddar din elbil med. Den placeras inomhus eller utomhus på antingen en vägg eller en stolpe.
  • Att köpa och installera en laddbox kostar mellan 5000 och 12 000 kronor. Sedan 1 januari 2021 är det enklare för dig som privatperson att ta del av statligt stöd för grön teknik. Det innebär att du kan få tillbaka upp till 50 procent av kostnaden för material och arbetet.
  • Vi har valt att utse Amina S till den laddbox som är bäst i test. Det är snygg, kompakt och snabb med lätt installation och lång garantitid.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Amina Charging Amina S