VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Bilbatteri – hitta de som är bäst i test 2024

En bil som vägrar starta en iskall vintermorgon kan få vem som helst att vilja bryta ihop och gråta. Med ett pålitligt bilbatteri har du försäkrat dig så gott det går! Ta del av tips och de bilbatterier som är bäst i test.

Test av bilbatteri.

Köpguide bilbatteri 

Det krävs som bekant en hel del energi för att en bil ska fungera. För att bilen överhuvudtaget ska starta krävs ett batteri som har en hög starteffekt ( mäts i [A] CCA), och för att det ska fungera länge krävs att det har bra kapacitet (amperetimmar, Ah). Många batterier tappar en del av sin styrka i kallare klimat, så försäkra dig om att du köper ett som fungerar bra även i kallt väder!

Men vad är viktigast, hög effekt eller uthållighet?

Det beror bland annat på din bil. Är den trögstartad krävs högre effekt, men om du sällan kör några längre sträckor (och därmed inte ger batteriet någon riktig chans till att ladda upp sig självt) blir det viktigare med bra uthållighet. Fundera över hur du oftast använder din bil och välj därefter!

Laddar sig självt

Medan du kör laddas upp batteriet igen, men hur effektivt det sker skiljer sig mellan olika batterier. För den som mest kör korta sträckor kan det bli ett problem; tar det dig tio minuter att köra till jobbet kommer ett batteri som behöver 14 minuter på sig att laddas upp sakta förlora sin förmåga. För att förhindra att batteriet förlorar sin kapacitet i förtid kan du ladda upp det med en laddare emellanåt.

Lägre kapacitet med varje urladdning

Batteriets kapacitet kan förändras markant med tiden. Ett nytt batteri lever så gott som alltid upp till den kapacitet (det antal amperetimmar) som utlovas, men efter bara ett par urladdningar kan kapaciteten sjunka med upp till 25 %. För att vara säker på att du får ett bilbatteri som håller måttet bör du göra precis det du gör just nu: läs på! Vad har tester visat? Specifikationer i alla ära, men tyvärr stämmer de inte alltid överens med verkligheten.


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • Ett bilbatteri håller ungefär 5-8 år.
  • Det tar ungefär 12-24 timmar att ladda ett bilbatteri.
Innehåll i denna artikel

Nytt på Test.se

Vilken gjutjärnspanna är bäst i test 2024?

Hitta bästa grillpannan som är bäst i test 2024

Hitta den bästa resevagnen 2024 – Bäst i test

Deodoranterna för dam och herr som är bäst i test 2024

Stort test av sommardäck som är bäst i test 2024

Här är de skalbyxorna till barn som är bäst i test 2024

Vertikalskärare och mossrivare som är bäst i test 2024

Test av stekpannor – Vilken är bäst i test 2024?

Bästa popcornmaskinerna för hemmabruk

Test av robotdammsugare: 6 toppval

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng