VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 16 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Tvätta bilen för hand med ett bäst i test bilschampot 2024

För att bilen ska hålla sig fin behöver du tvätta den regelbundet. Använd ett bilschampo när du tvättar bilen, som är både skonsamt och mer anpassat för bilar.

Vi har jämfört
 • Dosering.
 • Vilken volym det finns i.
 • Doft.
 • Resultat.
 • Hur skonsamt det är mot lack och vax.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Tershine
Tershine Purify S
Bäst i test
Bäst i test
Tershine
Tershine Purify S
Bilschampo av hög kvalitet som är utvecklat i Sverige.
Testvinnare hos Teknikens Värld 2019.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Rengöring av bilen med handtvätt.
Dosering: 20 ml till 10 liter vatten.
Volym: 500 ml och 5 liter.
Doft av äpple.
Ger en skyddande yta.
Bra glans.
Utvecklat i Sverige.

Tershine är ett svenskt varumärke som grundades av Tobias Ericson 2017. I utbudet finns bilschampoo och andra bilvårdsprodukter som gör din bil skinande ren och som utvecklats med stor passion.

Vi har utsett Tershine Purify S till det bästa schampot i premiumklassen, ett keramiskt medel och utvecklat i Sverige. Det utsågs till bäst i test hos Teknikens Värld där det fick betyget 15 av 15.

Du använder Tershine bilschampo för att göra rent bilen med handtvätt. Det tvättar rent och ger ett skinande resultat med hög glans. Dessutom efterlämnar schampot en skyddande yta på ett redan befintligt vax eller lackskydd. Schampot är utvecklat för att ge bästa möjliga prestanda, samtidigt som alla ska kunna använda det.

Endast en kapsyl med medel behövs, alltså ungefär 20 milliliter till 10 liter vatten. Bilschampot finns i storleken 500 milliliter och 5 liter och har en doft av äpple.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tershine Purify S

Bästa budget Test.se - Bästa budget
CAR5
CAR5 neutral shampoo
Bästa budget
Bästa budget
CAR5
CAR5 neutral shampoo
Prisvärt och högpresterande bilschampo för dig som vill få en skinande bil.
Favorit i test hos Aftonbladet Plus 2022.
Populärt val och högt kundbetyg hos Autodude.se.
Rengöring av bilen med handtvätt.
Dosering: 1:500 - 1:200.
Volym: 500 ml.
Doft av citron.
Ger bra glans.
Låg risk för tvättrepor.

Vi har utsett CAR5 neutral shampoo till vårt bästa budgetval, ett prisvärt och högpresterande bilschampo för handtvätt med doft av apelsin. CAR5 är återförsäljaren Autodudes egna varumärke. Det är en av experternas favoriter i ett test om bilschampo hos Aftonbladet Plus och testpanelen tycker att schampot är ett av de bästa i den lägre prisklassen. Det är i en mycket koncentrerad form – en flaska räcker till ungefär 25 tvättar.

Schampot skummar och rengör bilen bra och är säker att använda på alla bilens ytor, utan att påverka vax- eller lackskydd negativt. Det innehåller inget vax men är framtaget för att lyfta fram och återuppliva bilens befintliga lack och lackskydd. Det bildas en hal yta mellan lack och handske som gör att risken för tvättrepor minskar.

Bilschampot är framtaget med fokus på både miljö och användarens hälsa. Det innehåller effektiva tensider som alla är fria från fosfat och NTA (nitrilotriättiksyra) och är biologiskt nedbrytbara.

 • Butiker & priser
 • Priser för CAR5 neutral shampoo

Bästa miljövänliga Test.se - Bästa miljövänliga
Dodo Juice Born
Dodo Juice Born To Be Mild
Bästa miljövänliga
Bästa miljövänliga
Dodo Juice Born
Dodo Juice Born To Be Mild
Väldoftande bilschampo med hög rengöringsförmåga.
Favorit i test hos Aftonbladet Plus 2022.
Rekommenderas av Autodude.se.
Rengöring av bilen med handtvätt.
Dosering: 1:800.
Volym: 250 ml, 500 ml, 1 liter, 5 liter.
Doft av persika.
Ger bra glans.
PH-värde 8.
Biologiskt nedbrytbar.

Dodo Juice Born To Be Mild är ett högskummande och väldoftande bilschampo med topprestanda. Det har ett gott rykte om sig bland bilvårdsentusiaster världen över. Bilschampot är en av experternas favoriter i ett test om bilschampo hos Aftonbladet Plus och testpanelen tycker att det är effektivt, utan tillsatser och högskummande.

Bilschampot har en doft av persika och en rengöringsförmåga i absoluta toppklass. Det har en krämig och tjock konsistens vilket gör att det är enkelt att arbeta med. Det hala skummet gör att tvätthandsken glider lätt över lacken utan att ge några tvättrepor. BTBM tar bara bort smutsen men låter lacken och det befintliga vaxlagret orört. Restprodukter lämnas inte heller kvar på vindrutan.

Schampot är pH-neutralt och tack vare sina unika egenskaper passar det för ett frekvent underhållsarbete. Ingredienserna är biologiskt nedbrytbara och schampot innehåller varken silikon, vax eller andra extra tillsatser. Blandningsförhållandet är 1:800 och en förpackning på 500 milliliter räcker till cirka 40 tvättar. Bilschampot finns i storlekarna 250 ml, 500 ml, 1 liter och 5 liter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Dodo Juice Born To Be Mild

Bästa underhållschampo Test.se - Bästa underhållschampo
Gyeon Q²M Bathe
Gyeon Q²M Bathe
Bästa underhållschampo
Bästa underhållschampo
Gyeon Q²M Bathe
Gyeon Q²M Bathe
Mycket bra underhållsschampo för dig som tvättar bilen ofta.
Favorit i test hos Aftonbladet Plus 2022.
Andra plats på test hos Teknikens Värld 2019.
Rekommenderas av Autodude.se.
Rengöring av bilen med handtvätt.
Dosering: 1:500.
Volym: 400 ml, 1 liter, 4 liter.
God doft.
Sliter inte på lackskydd eller vaxlager.
PH-neutralt utan extra tillsatser.
Rengör på djupet.

Gyeon Q²M Bathe är ett underhållsschampo för dig som tvättar din bil ofta. Det är en av experternas favoriter i ett test om bilschampo hos Aftonbladet Plus och testpanelen tycker att det rengör bra utan att nöta på vaxlager eller lackskydd. Bilschampot kom på en andra plats i ett test hos Teknikens Värld och rekommenderas även av återförsäljaren Autodude.se.

Bilschampot är pH-neutralt utan extra tillsatser och rengör på djupet utan att påverka bilens lackskydd eller vaxlager. Det är ett högkoncentrerat och trögflytande schampo med ett bra skum – som dessutom kommer med en god doft.

Schampot finns i storlekarna 400 ml, 1 liter och 4 liter och det har blandningsförhållande 1:500. Du applicerar det i en hink och använder sedan en tvätthandske för att tvätta bilen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Gyeon Q²M Bathe

Populärt val Test.se - Populärt val
Sonax
Sonax Xtreme RichFoam Shampoo 1L
Populärt val
Populärt val
Sonax
Sonax Xtreme RichFoam Shampoo 1L
Populärt varumärke inom bilvård och ett schampo som passar för underhållstvätt.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Rengöring av bilen med handtvätt.
Dosering: 1:9.
Volym: 1 liter.
Doft av hallon.
PH-neutralt.

Sonax grundades 1950 i Tyskland och är ett starkt varumärke som utvecklar, designar och producerar premiumprodukter inom fordonsvård. Det är ett globalt varumärke som finns i över 120 länder över hela världen.

Sonax Xtreme RichFoam Shampoo är ett omtyckt bilschampo med en god doft av hallon som ger rikligt med rengörande skum. Det är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Bilschampot kan användas för hand eller med ett skummunstycke och ger dig ett snygg och ren bil på endast några minuter. Du kan använda det som vid lättare smuts och frekvent användande. Det är pH-neutralt vilket gör det skonsamt mot bilens lack, fälgar, strålkastare och glas.

Flaskan är i en volym om en liter och blandningsförhållandet är 1:9. Du kan använda det i alla väder, men som mest effektivt mot smuts är det om du låter det verka i några minuter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Sonax Xtreme RichFoam Shampoo 1L

Ytterligare läsning

Bäst i test bilschampo - se testvinnande schampo för bilen.
Tvätta din bil regelbundet med ett bra bilschampo, så håller du bilen finare längre.

Köpguide bilschampo

Bilen behöver mycket omsorg för att hålla sig fin länge. Genom att regelbundet tvätta den, förhindrar du att smuts gror in och skapar skador på lacken. Därför behöver du också ett bra bilschampo.

Var ska man tvätta bilen och med vad?

Tänk på att du inte får använda farliga kemikalier och liknande om du står hemma på uppfarten, då det kan rinna ner i en brunn och vidare ut i ett vattendrag. Bäst är det att tvätta bilen i en riktig tvätthall, där det finns en speciell utrustning som tar hand om kemikalierna. Förutom att det kan vara skadligt för miljön med fel medel, så finns det även rengöringsmedel som är skadliga för hälsan. Var därför noga med att ta reda på om bilschampot är miljövänligt, samt oskadligt för dig! Överdoserar du bilschampot kan det få motsatt effekt – då tvättar du bort mer av vaxskyddet på bilen, använder upp schampot snabbare och belastar miljön onödigt mycket.

Så tvättar du bilen – steg för steg

1. Åk till en tvätthall eller en plats med brunn som filtrerar bort skadliga ämnen som inte hör hemma i naturen.

2. Använd högtryckstvätt, det blir mer effekt och du får lättare bort smuts och därefter själva schampot.

3. Spraya avfettning på bilen. Speciellt de delar som är mest utsatta.

4. Spola av med högtryckstvätten.

5. Fyll en hink med vatten och dosera bilschampo efter vad det står på förpackningen. Använd tvättsvamp eller tvättvante.

6. Byt vatten regelbundet eftersom det finns risk för att det blir smutsigt och samlas grus i hinken som kan repa lacken.

7. Spola av bilschampot och torka torrt bilen med microfiberduk så att det inte återstår några fläckar.

Bäst i test bilschampo - se testvinnande schampo för bilen.

Bilschampots egenskaper

Bilschampon har olika egenskaper som passar bättre eller sämre med din bil och ditt behov. Jämför de olika schampo-sorterna ordentligt innan du klickar hem din flaska.

Volym på flaskan

Bilschampon finns i både en storlek om 250 milliliter upp till fem liter. Välj den storlek som passar dig och ditt behov bäst.

Dosering

Hur schampot ska doseras står på flaskans anvisningar – och det är viktigt att du följer detta ordentligt.

Användningsområde

När du ska tvätta bilen för hand ska du välja ett bilschampo som är anpassat för handtvätt av bil. Schampona är dessutom bra för olika saker – ska du till exempel underhållstvätta en bil eller tvätta en bil som inte är lika smutsig kan du välja ett som är anpassat för detta. Är bilen riktigt smutsig kan du behöva ett schampo som klarar även tuffare smuts.

Skydd mot lack och vax

Se till att bilschampot är skonsamt mot bilens redan befintliga vax eller lackskydd. Många schampon är även framtagna för att lyfta fram och återuppliva lackskyddet.

Därför ska du tvätta bilen

Varje gång du kör bilen utsätter du den för olika typer av smuts och i Sveriges omväxlande klimat blir den ofta snabbt smutsig. För att bilen ska hålla sig fin behöver du också tvätta den ren från salt, damm, grus och annat smuts, annars tar bilens lack skada. En smutsig bil syns dessutom sämre i mörkret eftersom både lack, lampor och registreringsskylt tappar sin reflekterade förmåga. När du har tvättat bilen utvändigt är det bra att rengöra och dammsuga den på insidan så att inredning och klädsel också blir fina.

Hur ofta ska man tvätta bilen?

Det är bra att tvätta bilen regelbundet och experterna rekommenderar en grundlig rengöring på våren och hösten. Efter en ordentlig rengöring räcker det att underhållstvätta bilen med jämna mellanrum, gärna en gång i månaden. Hur ofta du tvättar bilen beror såklart också på hur ofta och mycket du kör. En bil som rullar varje dag och som du använder för att pendla några mil till och från jobbet med blir såklart mer smutsig än den som bara används någon gång i veckan. Ju oftare du tvättar bilen desto mindre är risken att du får repor på den. Tvättar du varje vecka är det dock viktigt att du har en fräsch svamp och sedan polerar och vaxar bilen med jämna mellanrum. 

I vårt sammanställande test kan du ta del av vilka polermaskiner som är bäst i test

Bäst i test bilschampo - se testvinnande schampo för bilen.
Det är bra att tvätta bilen ungefär en gång i månaden.

Att tänka på när du tvättar bilen för hand

När du tvättar bilen för hand är det viktigt att alltid använda en ny och ren svamp eller tvättvante. Du behöver också byta tvättvattnet ofta för att inte göra repor på lacken. Ett tips är att använda två hinkar där du fyller den ena med rent vatten och den andra med bilschampo-vattnet. Doppa svampen i schampovattnet, tvätta bilen och doppa sedan svampen i det rena vattnet innan du tar med schampo igen, så förhindrar du att sprida ut smutsen på lacken igen. Ett annat förslag är också att skaffa en hink med ett smutsavskiljande raster som gör att grus och sand hamnar i botten. 

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst

Aftonbladet Plus (2022)

Aftonbladet Plus har tillsammans med experter Arvid Wallin på Autodude, Elias Orang och Frans Bergman på Bergmans Bilateljé valt ut nio favoriter när det kommer till bilschampo. Med på listan finns Carpro Reset, Dodo Juice Born To Be Mild, Gyeon Q²M Bathe, CAR5, Meguiar ultimate wash & wax, Autosmart Vaxtvätt, Gyeon Q2M Bathe Plus +, Dodo Juice Sour Power och CarPro HydrO2 Foam.

Teknikens Värld (2019)

Teknikens värld har testat olika bilschampon. De har kollat på förbrukning, hur det är att dosera och hur resultatet blir efter användning. Tyvärr är ingen av produkterna i detta test Svanenmärkta. De nämner att detta är en punkt som tillverkarna måste bli bättre på, vilket vi håller med om. Något som är viktigt att tänka på är att inte överdosera eftersom det är en riktig miljöbov. Välj ett bilschampo som skummar mycket, då behöver du inte en stor mängd.

Bäst i test blir Tershine Purify S. Medlet tvättar och skyddar bilen och ger ett skinande rent resultat. Det efterlämnar en skyddande yta. Detta keramiska bilschampot är utvecklat i Sverige. Doseringsmängd är ungefär en kapsyl, alltså ungefär 20 ml till 10 liter vatten. Betyget slutar på 15/15.

På andraplats med 14/15 placerar sig Gyeon Q2M Bathe Essence. Denna produkt är väldigt koncentrerad då 5 ml räcker till 10 liter. Trots detta rengör den otroligt effektivt. Gyeon är keramiskt och innehåller SiO2.

På tredjeplatsen med 13/15 ligger två sorter. Autoglym Ultra High Definition Shampoo och Sonax Extreme Rich Foam Schampoo. Förstnämnda är mycket dyrare och skummar lite sämre än andra, detta gör dock att det är lätt att skölja av. Men totalt sett väljer vi att placera Sonax Extreme Rich Foam Schampoo på tredjeplatsen. Schampot skummar riktigt bra, nästan för bra då det kan krävas en del vatten för att få bort det. Tydligen ska detta dofta Redbull, innovativt enligt testpanelen. Sonax får även kommentaren "beroendeframkallande"

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • För att bilen ska hålla sig fin längre behöver du också tvätta den ren från smuts, salt och damm. Dessutom syns en smutsig bil sämre i mörkret eftersom både lack, lampor och registreringsskylt tappar sin reflekterade förmåga.
 • Följ alltid anvisningar som kommer med schampot för att dosera rätt mängd.
 • Vi har valt att utse Tershine Purify S till det bilschampo som är bäst i test. Det har vunnit tester och är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Schampot ger en skyddande yta och en bra glans.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Tershine Tershine Purify S
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng