HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
bilschampo - Bäst i test

Test av bilschampo

9 ST PRODUKTER TESTADE

motor uppdaterad 26:e Augusti, 2019, Baserad på 3 experttester.

Bilen behöver mycket omsorg för att hålla sig fin länge. Genom att regelbundet tvätta den, förhindrar du att smuts gror in och skapar skador på lacken.

Men var ska man tvätta bilen och med vad?

Tänk på att man inte får använda farliga kemikalier och liknande om man står hemma på uppfarten, då det kan rinna ner i en brunn och vidare ut i ett vattendrag. Bäst är det att tvätta bilen i en riktig tvätthall, där det finns en speciell utrustning som tar hand om kemikalierna. Förutom att det kan vara skadligt för miljön med fel medel, så finns det även rengöringsmedel som är skadliga för hälsan. Var därför noga med att ta reda på om bilschampot är miljövänligt, samt oskadligt för dig! Överdoserar du bilschampot kan det få motsatt effekt – då tvättar du bort mer av vaxskyddet på bilen, använder upp schampot snabbare och belastar miljön onödigt mycket.

Enkla steg för att tvätta bilen

  • Åk till en tvätthall eller en plats med brunn som filtrerar bort skadliga ämnen som inte hör hemma i naturen.
  • Använd högtryckstvätt, det blir mer effekt och du får lättare bort smuts och därefter själva schampot.
  • Spraya avfettning på bilen. Speciellt de delar som är mest utsatta.
  • Spola av med högtryckstvätten
  • Fyll en hink med vatten och dosera bilschampo efter vad det står på förpackningen. Använd tvättsvamp.
  • Byt vatten regelbundet eftersom det finns risk för att det blir smutsigt och samlas grus i hinken som kan repa lacken.
  • Spola av bilschampot och torka torrt bilen med microfiberduk så att det inte återstår några fläckar.
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Tershine Purify S

Testresultat
Teknikens Värld 2019
Ger en skyddande yta Bra glans
Finns bara i vissa butiker och på nätet.
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar Tershine Purify S. Bilschampot tvättar rent och ger ett skinande resultat med hög glans. Den efterlämnar även en skyddande yta. Detta medlet är keramiskt och utvecklat i Sverige. Endast en kapsyl med medel behövs, alltså ungefär 20 ml till 10 liter vatten. Medlet har fått toppbetyget 15/15 i Teknikens Värld's test, nr 14.

Visa hela texten
Dosering:
20 ml till 10 liter vatten

Bilschampo - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Högtryckstvättar

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Polermaskiner

UPPDATERAD 8:e April, 2014

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Teknikens Värld

Publicerad

Teknikens värld har testat olika bilschampon. De har kollat på förbrukning, hur det är att dosera och hur resultatet blir efter användning. Tyvärr är ingen av produkterna i detta test Svanenmärkta. De nämner att detta är en punkt som tillverkarna måste bli bättre på, vilket vi håller med om. Något som är viktigt att tänka på är att inte överdosera eftersom det är en riktig miljöbov. Välj ett bilschampo som skummar mycket, då behöver du inte en stor mängd.

Bäst i test blir Tershine Purify S. Medlet tvättar och skyddar bilen och ger ett skinande rent resultat. Det efterlämnar en skyddande yta. Detta keramiska bilschampot är utvecklat i Sverige. Doseringsmängd är ungefär en kapsyl, alltså ungefär 20 ml till 10 liter vatten. Betyget slutar på 15/15.

På andraplats med 14/15 placerar sig Gyeon Q2M Bathe Essence. Denna produkt är väldigt koncentrerad då 5 ml räcker till 10 liter. Trots detta rengör den otroligt effektivt. Gyeon är keramiskt och innehåller SiO2.

På tredjeplatsen med 13/15 ligger två sorter. Autoglym Ultra High Definition Shampoo och Sonax Extreme Rich Foam Schampoo. Förstnämnda är mycket dyrare och skummar lite sämre än andra, detta gör dock att det är lätt att skölja av. Men totalt sett väljer vi att placera Sonax Extreme Rich Foam Schampoo på tredjeplatsen. Schampot skummar riktigt bra, nästan för bra då det kan krävas en del vatten för att få bort det. Tydligen ska detta dofta Redbull, innovativt enligt testpanelen. Sonax får även kommentaren "beroendeframkallande".

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare nr 16

Publicerad

Ge bilen rejält med omsorg, så förlänger du livslängden på lacken. Vi Bilägare har testat åtta bilschampon med vax, där en av produkterna sticker ut med ett perfekt tvättresultat. Att man regelbundet tvättar bilen, innebär att man skyddar lacken och bevarar glansen eftersom man på så sätt hindrar att smuts, salt och asfalt gror på lacken och orsakar skador. Väljer man dessutom ett schampo med vax är det svårare för partiklar att fastna på bilen. Turtle Wax Extreme Nano-Tech Formula är testets klara vinnare. Schampot är lätt och trevligt att arbeta med, det glider smidigt vid applicering och löser smutsen effektivt. Det är också lätt att skölja av. Schampot är dessutom snabbtorkande och kräver mindre efterarbete. Vid dropptestet rinner vattnet snabbt av och pärlar sig omedelbart. Efter torkning är ytan mycket glansig. På flaskan står inte hur mycket vatten som ska användas och tyvärr är det inte en barnsäker kork, annars får schampot full pott! På andraplats hamnar Kärscher Bilschampo Car & Bike. Flaskans mynning är utformad sp att den sluter tätt runt högtrycksslangen och förhindrar stänk vid flytt av maskinen, men däremot är flaskan något otymplig i formen. Schampot ska användas med borste, vilket också tar bort den allra mest ingrodda smutsen. Det innehåller avrinningsmedel som fungerar bra vid sköljning och lämnar en fin glans. Sonax Superwash med vax hamnade på tredjeplats. Schampot löser upp grov smuts effektivt och har en krämig konsistens. Det appliceras på en svamp för att sedan bearbetas i partier. En utfällbar pipett gör appliceringen smidig, men det saknas tyvärr doseringsanvisning. Efter sköljning och torkning blir det en fin glans och vaxeffekt som nästan når toppbetyg. Schampot innehåller carnaubavax.

Vinnare i det här testet

Motor nr 7

Publicerad

I tidningen Motor nr 7 publicerades ”Tvättskolan” där man får tips och råd om hur man bäst tvättar sin bil. Där finns även en hel del tester att ta del av, bl.a. av fälgtvätt, svampar och högtryckstvättar. Testet vi ska titta närmare på handlar om bilschampon. Ett av de testade schampona sticker ut mer än andra och har fått högsta betyg – Turtle Zip Bilschampo. Detta är en klassiker bland bilägare. Schampot ger bra med skum och alla ytor blir rena. Det fungerar väl så bra som Turtles dyrare schampo men till ett betydligt bättre pris. I testet fanns ingen direkt tvåa eller trea, så vi har valt att sätta Biltemas Vaxschampo som tvåa på listan. Dess konsistens är tjock, nästan som såpa. Färgen är dessutom grön, vilket stärker såpa-misstankarna. Skummet blir dock tjockt och fint, ytan blir ren och dessutom till ett bra pris! På tredjeplats sätter vi Essex Vaxschampo. Detta är ett svenskproducerat bilschampo och dessutom ett nytt varumärke från Kombikemi, välkända bland bilrekonditionerare. Skummet blir mycket tjockt och konsistensen närmast krämig. Det är ett bra val!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.