HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
cykelhållare - Bäst i test

Test av cykelhållare

7 ST PRODUKTER TESTADE

motor uppdaterad 15:e Juli, 2019, Baserad på 3 experttester.

Under sommaren längtar vi ut i naturen. Parkera bilen en stund och fortsätt på två hjul! Allt fler vill ta med sig cykeln och det finns flera olika sätt att göra det på. 

Cykelhållare för bilen finns i tre olika modeller: en modell som fästs på taket, en plattformsmodell som fästs bak på bilen och saxmodellen som kläms åt kring bilens dragkrok. Enklast, billigast och vanligast är saxmodellen, men var försiktig! Den kan vara direkt olaglig och dessutom farlig om man inte använder den rätt. Vid användning av utrustning som fästs bak på bilen är det viktigt att se till att registreringsskylten och bilens lampor syns. Det räcker alltså inte att göra en egen skylt och fästa den på cykelhållaren.

Följ lagen

Glöm inte bort att kontrollera att du kör lagligt när du använder cykelhållare. Lampor och registreringsskylt måste vara synliga. Syns inte registreringsskylt kan du få böter på 1500 kronor.

Hur många cyklar får jag montera?

Det skiljer sig mellan de olika modellerna. Det vanligaste är 2-3 cyklar men vissa kan ta fler och vissa färre.

Går det att låsa fast cykelhållaren?

Vissa tillverkare har lås färdigmonterat på cykelhållarna och vissa får du köpa som tillbehör.

Vilka olika fästanordningar finns det?

Det vanligaste är fäste på dragkroken men det finns även för takräcket och på bagageluckan. Därför är dragkrok inte ett måste om du vill använda cykelhållare.

Bäst i test: Thule EasyFold XT3

Testresultat
Testfakta 2019
Mycket bra kör- och krocksäkerhet. Enkel hantering och montering.
Vid krocktest böjdes hållaren.
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Thule EasyFold XT3. Detta cykelställ får det höga betyget 9,7/10 i Testfaktas test från sommaren 2019. Detta cykelställ klarade alla delmoment vid testtillfället. Thule EasyFold XT 3 är lätthanterat, kör- och krocksäkert. Cyklarna satt kvar på stället efter ett krocktest på 30 km/h. Det enda som hände var att hållaren böjdes lite. Modellen går att vinkla så att man kommer åt bagageluckan. Maxlast är 60 kg och det finns plats för 3 cyklar.

Visa hela texten
Typ av cykelhållare:
Plattform
Antal cyklar:
3 st
Lastkapacitet:
60 kg
Placering:
Dragkrok

Bäst i test: Thule HangOn 3 Tilt

Testresultat
Testfakta 2019
Bra körsäkerhet.
Lite sämre krockegenskaper.
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Thule HangOn 3 Tilt till bästa budgetval. Monteringen är enkel och det går att vinkla cykelstället för att komma åt bagageluckan. Cykelhållaren får omdömet bra körsäkerhet men lite sämre krocksäkerhet i Testfaktas test sommaren 2019. Vid krocktestet lossnar en barncykel men de andra två cyklarna sitter kvar. Cykelhållaren kan ta 3 cyklar och har en lastkapacitet på 45 kilo.

Visa hela texten
Typ av cykelhållare:
Upphängning
Antal cyklar:
3 st
Lastkapacitet:
45 kg
Placering:
Dragkrok

Vi rekommenderar också:

Thule Xpress 970

Testresultat
Råd och rön 2015,    Vi Bilägare nr.8 2014
Omdömen Via prisjakt

Typ av cykelhållare:
Upphängning
Antal cyklar:
2 st
Lastkapacitet:
30 kg
Placering:
Dragkrok
Visa alla specifikationerna

Cykelhållare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Cykelhjälm

UPPDATERAD 24:e September, 2020

Elcykel

UPPDATERAD 17:e September, 2020

Cykelhjälmar för barn

UPPDATERAD 16:e September, 2020

Cykellampor

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Cykellås

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 8 cykelhållare och det visar sig att endast en av dessa plus cyklar sitter kvar efter en krock på 30 km i timmen. Men det finns såklart även risk för skador även om en krock inte sker. Därför har de genomfört andra körprov. Exempel på detta är kullersten, inbromsningar, kurvor och hastighet.

Thule Easy Fold XT3 får det höga betyget 9,7 och blir därmed överlägset bäst i test. Ett lätthanterat cykelställ som klarade alla delprov utan anmärkning. Thule är kör- och krocksäkert, cyklarna satt kvar efter krocktestet. Det enda som hände var en liten böjning på hållaren. På andraplats hamnar cykelhållaren från, Biltema 34-297. Betyget blev 6,9 vilket är mycket lägre än Thules Easy Fold. Denna cykelhållare är körsäker men klarar inte krocktestet speciellt bra. Det är lätt att montera och fästa cyklarna. På tredjeplatsen är Thule Hang on Tilt3 som också har bra körsäkerhet men också sämre krocksäkerhet. Betyget blev 6,5. Vid körning så tyckte testpanelen att cyklarna rörde för mycket på sig och en av cyklarna släppte från hållaren vid krocktestet.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Cykelhållare som fästs på bilens dragkrok är snabba att montera och enkla att använda. De riskerar dock att både cykel och bil skadas. Sitter de dessutom fel kan de rent av vara olagliga. Det finns tre typer av cykelhållare för bilar: en modell som fästs på taket, en plattformsmodell som fästs bak på bilen och saxmodellen som kläms åt kring bilens dragkrok. Råd och rön har testat 8 märken av saxmodellen. Fem av dem kommer färdigmonterade och samtliga är enkla att fästa vid bilen. Därefter hängs cyklarna på och fästs med gummiband eller remmar. Enkelheten gör dock att hållarna har en del begränsningar. Eftersom cyklarna inte sitter helt fast, utan kan röra sig, kan de skava på både cykel och hållare. Högst betyg gick till Thule och Mont Blanc, som också var lite dyrare än de andra. Mont Blanc Towquick är den enda som har stöldskydd (gäller endast hållaren, ej cyklarna). Clas Ohlsons och Harald Nyborgs cykelhållare är två enkla modeller – kanske lite väl enkla. Cyklarna kan snurra och röra sig, och det finns risk att pedalen närmast bilen repar lacken. Beroende på vilken cykel man har, riskerar även framdäcket att hamna mycket nära marken när man kör, framför allt mountainbikes. Mekonomens, Biltema och Jula cykelhållare är snarlika i designen och får liknande betyg rakt igenom. Utöver att testa hur det är att använda hållarna, har vi utsatt dem för ett tufft korrosionstest, då de utsätts för vatten och salt. Flera cykelhållare får då låga betyg. Thule Xpress 970 är testets vinnare.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare nr.8

Publicerad

Vi Bilägare har, tillsammans med Wiseguide, testat cykelhållare för bil med dragkrok. Resultatet visar att fästet runt dragkroken idag är riktigt bra, även på de flesta billiga cykelhållare. Samtliga märken klarar sig bra under belastningstestet, även om det förekommer skillnader. Clas Ohlsons cykelhållare sviktar i både gångjärn och i dragkroksfästet. Mont Blanc sviktar något runt dragkroken, medan de billigaste hållarna från Mekonomen och Jula håller måttet fullt ut. Bäst i belastningstestet är Thule Xpress 970, som också står som testvinnare. Den är gedigen, lättanvänd och lika enkel att stuva undan som konkurrenterna. Thule skiljer sig dessutom från övriga märken eftersom den har en markant högre kvalitetskänsla. På andraplats hamnade Mont Blanc Towquick som levereras färdigbyggd med remmar och alla fästen på plats. Kläm bara fast den på dragkroken och fäll upp armarna för cykelramen. Fästet runt dragkroken sviktar något vid hög belastning. Det är dock den enda hållaren som kan mäta sig med Thule. Det bästa budgetvalet i testet är Jula Kayoba Hamron. Designmässigt ser den ut att vara identisk med Mekonomens. Den är bra i all sin enkelhet: lätt att stuva undan och enkel att montera. Det finns dock en viss klämrisk vid demontering, när kopplingen om dragkroken ska släppas.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.