HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av cykelhållare

motor uppdaterad 8:e September, 2015, Baserad på 2 experttester.

Under sommaren längtar vi ut i naturen. Parkera bilen en stund och fortsätt på två hjul!

Allt fler vill ta med sig cykeln och det finns flera olika sätt att göra det på. Cykelhållare för bilen finns i tre olika modeller: en modell som fästs på taket, en plattformsmodell som fästs bak på bilen och saxmodellen som kläms åt kring bilens dragkrok. Enklast, billigast och vanligast är saxmodellen, men var försiktig! Den kan vara direkt olaglig och dessutom farlig om man inte använder den rätt. Vid användning av utrustning som fästs bak på bilen är det viktigt att se till att registreringsskylten och bilens lampor syns. Det räcker alltså inte att göra en egen skylt och fästa den på cykelhållaren.

Test.se rekommenderar

Thule Xpress 970 - bäst i test bland Cykelhållare 2019
Thule Xpress 970, bäst i test.

Thule Xpress 970 - Här på Test.se har vi valt att rekommendera är cykelhållaren Xpress 270 från Thule. Det är en saxmodell som passar alla ISO-godkända dragkrokar och alla ramdimensioner. Ramen hålls på plats med hjälp av mjuka och skyddande fästen och hållaren är enkel att fälla ihop, samt mycket lättstuvad. Om damcyklar eller mountainbikes ska hängas, tänk på att köpa till ramadapter 981 eller 982, vilket kommer att underlätta lastningen. Xpress 270 är färdigmonterad med spännband och reflexer för extra säkerhet. Man kan lasta två cyklar på den här cykelhållaren. Läs mer

Cykelhållare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Cykelhjälmar

UPPDATERAD 26:e April, 2019

Elcyklar

UPPDATERAD 26:e April, 2019

Cykellampor

UPPDATERAD 22:e November, 2018

Cykellås

UPPDATERAD 1:a Oktober, 2018

Cykelhjälmar för barn

UPPDATERAD 27:e September, 2018

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Cykelhållare som fästs på bilens dragkrok är snabba att montera och enkla att använda. De riskerar dock att både cykel och bil skadas. Sitter de dessutom fel kan de rent av vara olagliga. Det finns tre typer av cykelhållare för bilar: en modell som fästs på taket, en plattformsmodell som fästs bak på bilen och saxmodellen som kläms åt kring bilens dragkrok. Råd och rön har testat 8 märken av saxmodellen. Fem av dem kommer färdigmonterade och samtliga är enkla att fästa vid bilen. Därefter hängs cyklarna på och fästs med gummiband eller remmar. Enkelheten gör dock att hållarna har en del begränsningar. Eftersom cyklarna inte sitter helt fast, utan kan röra sig, kan de skava på både cykel och hållare. Högst betyg gick till Thule och Mont Blanc, som också var lite dyrare än de andra. Mont Blanc Towquick är den enda som har stöldskydd (gäller endast hållaren, ej cyklarna). Clas Ohlsons och Harald Nyborgs cykelhållare är två enkla modeller – kanske lite väl enkla. Cyklarna kan snurra och röra sig, och det finns risk att pedalen närmast bilen repar lacken. Beroende på vilken cykel man har, riskerar även framdäcket att hamna mycket nära marken när man kör, framför allt mountainbikes. Mekonomens, Biltema och Jula cykelhållare är snarlika i designen och får liknande betyg rakt igenom. Utöver att testa hur det är att använda hållarna, har vi utsatt dem för ett tufft korrosionstest, då de utsätts för vatten och salt. Flera cykelhållare får då låga betyg. Thule Xpress 970 är testets vinnare.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare nr.8

Publicerad

Vi Bilägare har, tillsammans med Wiseguide, testat cykelhållare för bil med dragkrok. Resultatet visar att fästet runt dragkroken idag är riktigt bra, även på de flesta billiga cykelhållare. Samtliga märken klarar sig bra under belastningstestet, även om det förekommer skillnader. Clas Ohlsons cykelhållare sviktar i både gångjärn och i dragkroksfästet. Mont Blanc sviktar något runt dragkroken, medan de billigaste hållarna från Mekonomen och Jula håller måttet fullt ut. Bäst i belastningstestet är Thule Xpress 970, som också står som testvinnare. Den är gedigen, lättanvänd och lika enkel att stuva undan som konkurrenterna. Thule skiljer sig dessutom från övriga märken eftersom den har en markant högre kvalitetskänsla. På andraplats hamnade Mont Blanc Towquick som levereras färdigbyggd med remmar och alla fästen på plats. Kläm bara fast den på dragkroken och fäll upp armarna för cykelramen. Fästet runt dragkroken sviktar något vid hög belastning. Det är dock den enda hållaren som kan mäta sig med Thule. Det bästa budgetvalet i testet är Jula Kayoba Hamron. Designmässigt ser den ut att vara identisk med Mekonomens. Den är bra i all sin enkelhet: lätt att stuva undan och enkel att montera. Det finns dock en viss klämrisk vid demontering, när kopplingen om dragkroken ska släppas.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"