HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
cykelhjälm - Bäst i test

Test av cykelhjälm

16 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 24:e September, 2020, Baserad på 6 experttester.

Oavsett om man väljer cykeln för sin egen skull eller för miljöns, och oavsett om du cyklar till jobbet eller i svår terräng, behöver du en cykelhjälm. Det är en billig och lättillgänglig livförsäkring som det bara är dumt att hoppa över!

Jag kan allt om cykelhjälmar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Det är med cykelhjälm som med bilbälte; det spelar ingen roll att du “bara” ska åka en liten, liten bit – olyckan kan ändå vara framme. Var rädd om dig och ta alltid cykelhjälmen! Om du lägger lite tid på att välja en cykelhjälm som faktiskt passar (och kanske dessutom är snygg!) blir det mindre motigt att ta på den varje gång du ska ta cykeln.

Det finns speciellt anpassade hjälmar för barn - hitta den bästa genom att läsa vår sammanställning av tester av cykelhjälmar för barn.

Passform är A och O

För att en cykelhjälm ska kunna skydda optimalt måste den sitta bra! Den ska skydda panna, bakhuvud och hjässa, sitta åt om huvudet utan att göra ont och inte glida ner i nacken. Att sätta hjälmen för högt upp på pannan är ett vanligt misstag; den ska sitta långt ner på pannan, men inte så pass långt ner att den skymmer sikten. Remmarna ska mötas precis under örat och spännas åt så att du precis kan få in ett finger mellan bandet och hakan. 

Det är inte säkert att alla modeller passar dig, så prova hjälmen ordentligt innan du köper den! Många gånger kan hjälmens passform ställas in med hjälp av ett reglage i nacken och små “kuddar” som du fäster i hjälmen. Om du köper din hjälm i en cykel- eller sportbutik kan du få hjälp med att justera hjälmen till en optimal passform för just dig.

Endast CE-märkt får säljas i Sverige

Cykelhjälmar som säljs i Sverige ska vara CE-märkta, vilket betyder att de har testats och godkänts enligt EU:s krav på säkerhet. Om du köper din hjälm från en större återförsäljare kan du vara säker på att den är CE-märkt, men om du tycker dig ha hittat en riktigt billig cykelhjälm kan det vara läge att undersöka saken närmare. Hjälmens märkning ska vara väl synlig på insidan och ser ut såhär: CE EN1078.

MIPS för en ännu säkrare hjälm

Alla CE-märkta cykelhjälmar är som sagt godkända som säkra alternativ, men det finns också hjälmar som tar säkerheten till ännu högre nivåer: MIPS-hjälmar. MIPS, som står för Multi-directional Impact Protection System, ger ett bättre skydd mot rotationsvåld (det vill säga smällar mot huvudet som inte är helt vinkelräta mot marken eller det föremål den träffar), eftersom de tillåts rotera i förhållande till huvudet. Skyddet består i ett extra skal på insidan av hjälmen som har lägre friktion än det yttre och kan därmed glida på hjälmens insida. MIPS är som sagt inte EU-krav, men det ger en något lite säkrare hjälm.

Bäst före-datum

Det är inte alla som tänker på att även en hjälm som inte tagit emot några stötar förlorar sin hållbarhet över tid. Materialet slits av väder, vind och UV-strålar, och EPS-frigoliten som insidan är gjord av torkar och förlorar sina stötdämpande egenskaper. Därför bör du köpa ny cykelhjälm senast vart 5:e år! Om hjälmen fått ta emot en smäll bör den bytas ut med detsamma: den har tjänat sitt syfte och kommer inte kunna skydda lika bra i framtiden.

Hövding: en airbag för ditt huvud

För den som ändå inte blivit övertygad utan helst vill slippa cykelhjälm är Hövding ett alternativ. Hövding är en en krage som sätts kring halsen, och skulle olyckan vara framme blåses den upp som en airbag som fixerar din nacke och skyddar huvudet. Hövding kostar mer än en vanlig cykelhjälm, men om du vägrar vanlig hjälm kanske det kan vara värt det? Observera att de tester som har gjorts av Hövding inte är enhälliga! Somliga menar att hjälmen inte blåses upp fort nog för att vara ett skydd att lita på och att Hövding inte absorberar energi i en krasch lika bra som en vanlig cykelhjälm. Hövding själva, tillsammans med ett svenskt laboratorium, menar dock att eftersom airbagshjälmen är så olika vanliga cykelhjälmar kan den inte testas utifrån samma kriterier, men att den enligt deras egna testkriterier klarar sig otroligt bra. Folksam testade Hövding 2015 och var mycket nöjda med resultatet.

Oavsett hur man bör eller inte bör testa en cykelhjälm känner vi oss säkra på att Hövding är bra mycket bättre än att inte använda hjälm alls, så är du nyfiken kan du spana in den här!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Giro Trinity MIPS

Testresultat
Testfakta 2016
Recensioner
Produktbeskrivning
Specifikationer

Här på Test.se har vi valt att rekommendera Giro Trinity MIPS. Tidigare har vi länge rekommenderat Giro Savant, men hjälmarna utvecklas hela tiden och på senare tid har man lagt mer fokus på MIPS-skydd, det vill säga skydd för huvudrotation vid en smäll. Även sidosmällar har hamnat mer i fokus, vilket har gjort dagens hjälmar säkrare. 

Giro Trinity är en klassisk cykelhjälm med gjuten konstruktion och EPS-foder för att hålla en låg vikt och samtidigt ge fullt skydd. Hjälmen går lätt att justera passformen på med endast en hand, även när man är ute i cykelspåret. Den är justerbar mellan 54-61 cm. Trinity har 22 ventiler som hjälper till att hålla huvudet svalt och reflexerna bidrar till att man syns bättre. 

Visa hela texten
MIPS:
Antal ventilationshål:
22 st
Storlekar:
S, M, L, XL, XXL
Material (utsida):
Polykarbonat
Användningsområden:
Mountainbike/Downhill/Trail, Road/Time trial, Stad/Pendling
Vikt:
309 g
Övrigt:
In-Mold konstruktion, Reflexer

Bästa Premiumval: Hövding 2.0

Testresultat
Folksam 2015
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Hövding 2.0 till bästa premiumval. Detta är ingen klassisk hjälm utan en airbag för huvudet. Kragen aktiveras och expanderar om ett onormalt rörelsemönster upptäcks. Airbagen är tillverkad av slitstark nylon som tål att skrapas mot asfalt om olyckan skulle vara framme. Hövding ska enligt tillverkaren ge det bästa skyddet på marknaden och är upp tillö 8 gånger bättre än en traditionell hjälm.

Visa hela texten
Storlekar:
S, M, L
Övrigt:
Blåses upp som en airbag vid krock eller fall

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Lazer Nut'z Mips

Testresultat
Länsförsäkringar 2018,    Folksam 2017,    Testfakta 2018
Autofit-system Bra ventilation Bra rotationsskydd
Inget grönt spänne
Visa alla specifikationerna

Spectra Urbana EV1 MIPS

Testresultat
Testfakta 2016,    Folksam 2015
MIPS:
Antal ventilationshål:
15 st
Storlekar:
M, L
Material (utsida):
Plast
Användningsområden:
Mountainbike/Downhill/Trail, Road/Time trial, Stad/Pendling
Vikt:
285 g
Övrigt:
In-Mold konstruktion, Reflexer
Visa alla specifikationerna

Cykelhjälm - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Elcykel

UPPDATERAD 17:e September, 2020

Cykelhjälmar för barn

UPPDATERAD 16:e September, 2020

Cykellampor

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Cykellås

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Cykelhållare

UPPDATERAD 15:e Juli, 2019

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Folksam

Publicerad

Folksam har testat 11 cykelhjälmar för ungdomar och vuxna. Fyra av dem har fått högsta betyg och kan därmed använda sig av Folksams märkning "Bra val". Vi presenterar här de tre första hjälmarna som presenteras i Folksams test, som alltså fått samma totalbetyg alla tre.

De tre första hjälmarna som presenteras i Folksams testsammanställning är Bell Event XC MIPS, Bell Super 3 MIPS och Occano u MIPS Inmold HLM. Alla tre hjälmar har fått riktigt bra och låga mätvärden och kan anses vara riktigt bra hjälmar! Occano är den billigaste av de tre och Bell Super är kompatibelt med ett hakskydd.

Folksams trafiksäkerhetsforskare poängterar att man valt att bara testa hjälmar som inte testats av Folksam innan. Ingen jämförelse har med andra ord gjord med hjälmarna från 2015 års test, så anses fortfarande vara ett bra val.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

En bra cykelhjälm kan ge upp till fyra gånger bättre skydd mote hjärnskakning, visar Testfaktas test av nio märken. Hjälmarnas skydd skiljer sig åt främst om de får en smäll ifrån sidan och inte rakt på huvudet. Trots att sneda islag är vanligare och farligare har hjälmbranschen, fram till nu, fokuserat på hjälmarnas stötdämpande förmåga vid raka inslag - där det finns lagkrav. I testet finns fem hjälmar med skydd mot s.k. huvudrotation vid en smäll (MIPS) och fyra hjälmar utan. Samtliga sattes på ett provhuvud och utsattes för både raka och sneda islag. I provhuvudet finns mätutrustning som mäter huvudets rörelse. Man får bland annat fram hur mycket hjärnvävnaden töjs vid smällen - ju högre töjning, desto högre risk för hjärnskakning. Resultatet visar att MIPS-skydden faktiskt hjälper. Bäst i test blev Giro Trinity MIPS som har en bra stötdämpning och bra skydd mot huvudrotation. Dock fick hjälmen endast 3,9 i betyg av 5 möjliga. Spectra Urbana EV1 MIPS hamnade på en delad andraplats och har, enligt resultaten, bäst skydd mot huvudrotation. Scott Arx Plus MIPS fick samma betyg som Spectra och har en mycket bra stötdämpning, men däremot sämst skydd mot huvudrotation av MIPS-hjälmarna.

Vinnare i det här testet

Folksam

Publicerad

Försäkringsbolaget Folksam har testat 18 olika cykelhjälmar och det är stor skillnad på säkerhet och kvalitet. Priserna varierar också rejält. Det finns inget givet samband mellan högt pris och hög kvalitet, men av de fem cykelhjälmar som får bäst betyg är fyra relativt dyra. Det unika med detta test är att man för första gången testat en hjälm med krockkudde-teknologi. Betygsskalan sträcker sig från 1-4. Läs mer om detta på Folksams hemsida.

Fem hjälmar får högsta betyg och bäst bland dem är den revolutionerande Hövding 2.0. Detta är egentligen inte en hjälm, utan en krage som cyklisten bär runt halsen. Den innehåller en krockkudde som blåses upp vid en olycka. Den skyddar huvudet och aktiveras om ett onormalt rörelsemönster upptäcks.

Något man bör veta angående Folksams test av just denna hjälm/krage är att den varit uppblåst när man bedömt dess egenskaper. Folksam har inte testat dess förmåga att upptäcka en olycka. Detta skapar ett litet frågetecken. Betyget blir hursomhelst en stark 4:a och den har bäst uppmätta värden av alla hjälmar. Den kostar dock en rejäl slant, ca 2700 kr. Om du är intresserad av mer information om Hövding 2.0 så finns det mer utförlig sådan på deras hemsida.

Övriga hjälmar som får toppbetyg är Bell Stoker MIPS, Giro Savant MIPS, POC Octal AVIP MIPS och Spectra Urbana MIPS. Klart billigast av dessa är den sistnämnda och är du ute efter bästa budgetalternativ är denna hjälm ett givet köp.

Vinnare i det här testet

Folksam

Publicerad

Folksam har testat 13 av de vanligaste cykelhjälmarna och bara tre av dem utmärker sig vid testresultaten. Testet visar att det finns stora skillnader mellan olika fabrikat, men att de i allmänhet skulle kunna göras bättre. Folksams tester speglar både cykel-bilolyckor och singelolyckor. Det är tre krocktester som genomförts: krock mot bil 25 km/tim, singelolycka med inslag mot asfalt i 27 km/tim och slagprov enligt lagkrav men i en högre hastighet (25 km/tim istället för 20 km/tim). Samtliga hjälmar klarar av lagkraven som ställs på cykelhjälmar, men lagkraven fångar inte upp rotationsvåld. Testet visar nämligen att alla fabrikaten skyddar bra mot raka slag, men bara få ger ett bra skydd mot sneda slag med rotation. Ett snett slag mot huvudet kan orsaka svåra skallskador, så som hjärnskakning med medvetslöshet och nervskador. På Folksam.se kan du se filmer från deras tester och även läsa tips och råd om hur du använder din hjälm på rätt sätt. Den hjälm som fått bäst betyg är Etto Zero, som dessutom har en riktigt hög komfort. Den är otroligt enkel att justera och mycket skön att använda, enligt testpanelen. Giro Rift och POC Trabec Race MIPS fick båda bra betyg, 8 av 11. Giro är ganska obekväm och ger sämre täckning av huvudet, men den är samtidigt lätt att justera. POC ger bra resultat, trots att remmen släppte från hjälmen. Som bonus i testet kan man läsa om den ”nya cykelhjälmen” Hövding. Eftersom det inte är en vanlig cykelhjälm, kan den inte testas på samma sätt som de andra. Den fick bäst betyg i slagprovet.  Minst tre gånger bättre än övriga hjälmar.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 26 cykelhjälmar, 12 för vuxna och 14 för barn. Testet visar att tre hjälmar inte klarar säkerhetskraven: Limar 525 och Met Cameleonte Executive (vuxenhjälmar) och Crato C-Kid (juniorhjälm). När Råd och rön testar hjälmarna, sätter de högre krav på säkerheten än vad standardkraven som finns har. De mäter även hjälmarnas eventuella innehåll av skadliga kemikalier. Testet visar dock att flera hjälmar i toppskiktet skyddar huvudet i princip lika bra, så låt därför dina egna förutsättningar avgöra vilken du ska köpa. Komforten är mycket viktig exempelvis – om hjälmen inte sitter bra, skaver eller om du helt enkelt inte trivs med den, är risken stor att den ändå lämnas hemma. De flesta hjälmar i testet luftar huvudet på ett bra sätt, men vissa hjälmar behåller inte passformen om man hänger eller bär dem i hakremmen, vilket i längden kan bli irriterande att behöva justera varje gång den ska användas. Den vuxenhjälm som blev bäst i test är Specialized Align. Råd och rön beskriver den som en utmärkt hjälm som saknar svagheter. Den skyddar huvudet riktigt bra vid fall mot både jämna och ojämna ytor, med bra stötdämpning. Dess komfort är bra och den ventilerar bra för huvudet.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Aktiv Träning har i ett stort reportage testat 19 st cykelhjälmar. Man har delat upp hjälmarna i två grupper, budgetklass och lyxklass. Budgetklassen är cykelhjälmar som kostar mindre än 1200 kr och lyxklassen är cykelhjälmar som kostar över denna prisnivå. Dyraste inom denna kategori kostar 1999 kr. En hjälm i varje kategori får toppbetyg och den allra bästa hittar vi inom lyxklassen.

Cykelhjälmar är idag betydligt lättare och mer praktiska än vad hjälmarna var på 80-talet. Då var de tunga och obekväma plastskal, men numera är cykelhjälmarna säkrare, mer justerbara och bekvämare. Rent estetiskt och formmässigt är det inte så stor skillnad mellan tillverkarnas cykelhjälmar, men när man kollar närmare på dem upptäcker Aktiv Tränings testpanel små detaljer som gör stor skillnad. Många av cykelhjälmarna håller hög klass och det finns flera i budgetklassen som imponerar.

Den hjälm som får högst betyg hittar vi i lyxklassen, Giro Aeon. Giros cykelhjälm är testets dyraste, men också den bästa enligt Aktiv Träning. Giro Aeon är en riktig lättviktare med sina 188 gram och hjälmen känns mycket lätt på huvudet. Trots att man skalat av det mesta som väger något har man lyckats skapa en hjälm som är mycket bekväm och praktisk att bära. Giro Aeon är Aktiv Tränings klara vinnnare!

Bäst i budgetklassen är Rudy Project Sterling som imponerar med sitt innovativa insektsnät. Hjälmen har 18 ventilationshål och kuddarna invändigt gör att den får en mycket bra passform. Nackdelen med denna hjälm är att den är något för tung, 340 gram. Två andra cykelhjälmar som får höga betyg och köprekommendationer i varje kategori är Giro Savant och Specialized S-Works Previal.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.