VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 16 Juni 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Här är de bästa cykelhjälmarna 2023

Tar du ofta cykeln till jobbet eller när du ska någonstans? Då bör du också ha en bra cykelhjälm på huvudet. Att bära cykelhjälm är dessutom en billig och lättillgänglig livförsäkring. Se testvinnande cykelhjälmar och ta hjälp av våra bästa tips när du ska köpa cykelhjälm.

Vi har jämfört
 • Rotationsskydd.
 • Storlekar.
 • Vikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Giro
Giro Aether MIPS
Giro Giro Aether MIPS - Test
Bäst i test
Giro
Giro Aether MIPS
En lätt och säker cykelhjälm med MIPS med god passform.
Bra val på test hos Folksam 2023.
Högt betyg på Cyclingnews.com 2020.
Högt betyg på test hos Outdoorgearlab.com 2019.
Populärt val hos Pricerunner.
Rotationsskydd: MIPS.
Storlekar: 51-64 cm.
Vikt: 269 gram.
Material (utsida): Polykarbonat.

Giro är ett amerikanskt företag med huvudkontor i Santa Cruz som grundades 1985. De gör cykelhjälmar och hjälmar för vintersporter. Bland deras breda utbud av vältestade cykelhjälmar finns det modeller för landsvägscykling, terrängcykling, turcykling och fritidscykling.

Giro Aether MIPS är en testvinnande och mångsidig cykelhjälm som kombinerar den senaste teknologin inom säkerhet med en stilren och luftig design. I Folksams test fick cykelhjälmen betyg 4 och utmärkelsen "bra val". Märkningen innebär att hjälmarna är över 15 procent bättre än medelhjälmen. 

Cykelhjälmen väger 269 gram och beskrivs som lätt med god passform och bra ventilation. Den är utrustad med MIPS, vilket betyder att den skyddar mot rotationsrörelser. Tack vare funktionen reduceras rotationsrörelserna då ytterdelen och innerdelen glider mot varandra. Den har en justerbar passform med RocLoc-spänne och inbyggd ventilation. Strukturen är krosstålig med en förstärkt båge och ytterhöljet i sex delar består av polykarbonat. Cykelhjälmen har även stötdämpning i EPS-foam som gör den mer bekväm att bära.

Cykelhjälmen finns i flera färger och i storleken 51-63 centimeter. Du kan använda hjälmen både med sportglasögon och hästsvans. Giros modeller Giro Trinity MIPS, Giro Agilis MIPS och deras cykelhjälmar för barn har också fått mycket goda betyg på tester.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Hövding
Hövding 3
Bästa premium
Bästa premium
Hövding
Hövding 3
En innovativ airbag som formar sig kring huvud och nacke om olyckan är framme.
Bra betyg på test hos Prisjakt Experter 2023.
Högt betyg på test hos Folksam 2020.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2019.
Högt kundbetyg hos Outnorth.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Rotationsskydd: Ja.
Storlek: One size.
Vikt: 800 gram.
Material: Nylon.
Airbag.
Kan kopplas ihop med din smartphone.

Svenska Hövding startades 2006 av studenterna Anna Haupt och Terese Alstin som under flera år utvecklade den halsburna airbagen och gjorde den till ett bra alternativ till cykelhjälmen. Nu finns deras airbagshjälmar i 16 europeiska länder och Japan.

Hövding 3.0 är mycket bra alternativ av cykelhjälm och både denna och tidigare modeller har fått goda recensioner av både experter och användare. Det är ingen klassisk hjälm utan en innovativ airbag för huvudet. Enligt tester hos Folksam och Certimoov har Hövding det bästa rotationsskyddet på marknaden. Airbag-teknologin ger ett mycket bra skydd vid rotation, detta tack vare att det finns luft mellan den yttre och inre delen. Kragen aktiveras och expanderar om ett onormalt rörelsemönster upptäcks. Airbagen är tillverkad av slitstark nylon som tål att skrapas mot asfalt om olyckan skulle vara framme.

Hövding ska enligt tillverkaren ge det bästa skyddet på marknaden och är upp till åtta gånger bättre än en traditionell hjälm. Den här nya modellen går att ansluta till din smartphone för fler smarta funktioner som personlig cykeldata, batteristatus och att dina ICE-kontakter automatiskt meddelas om du krockar. Batteritiden är på 15 timmars aktiv cykling. Hövding är särskilt lämpad för stadskörning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hövding packed 3, Cykelhjälm
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Skandinavisk design & lokala formgivare
   Fri frakt över 499 kr
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Bell
Bell 4Forty Mips
Bell Bell 4Forty Mips - Test
Bästa budget
Bell
Bell 4Forty Mips
En bekväm cykelhjälm som klarar de tuffaste mountainbikelederna.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt betyg av Bikeradar.com.
Högt kundbetyg på Amazon.
Populärt varumärke.
Rotationsskydd. MIPS.
Storlekar: 52-62 cm.
Vikt: 363.
Material (utsida): Polykarbonat.

Bell grundades 1954 i Kalifornien och har ett brett utbud av cykelhjälmar för alla typer av cykling, allt från moutainbike till stadscykling och för barn. Många av deras modeller har MIPS och har fått bra betyg på tester på cykelhjälmarna.

Bell Helmets 4Forty MIPS är en bekväm och säker cykelhjälm som ger ett bra skydd runt huvudet. Hjälmen är utrustad med teknologin MIPS, som reducerar rotationsvåldet om du skulle ramla och slå i huvudet. Det är en perfekt mountainbikehjälm som klarar även de tuffaste mountainbikelederna. Tack vare Bells Sweat Guide Padding håller fukt sig borta även under de svettigaste passen. Även ventilationen är generös med 15 hål. No-Twist Tri-Glides håller remmarna på plats och hjälmen har ett justerbart visir. Baktill på hjälmen sitter ett justerbart hjul som ger den perfekta passformen och som gör att du även kan använda cykelglasögon.

Cykelhjälmen väger 363 gram och finns i fyra olika storlekar. Detta är en av de bättre prisvärda hjälmarna på marknaden just nu.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa lätta Test.se - Bästa lätta
Scott
Scott Arx MTB Plus MIPS Cykelhjälm
Bästa lätta
Bästa lätta
Scott
Scott Arx MTB Plus MIPS Cykelhjälm
Snygg cykelhjälm med skärm och låg vikt.
Bra val på test hos Folksam 2023.
Testvinnare hos Prisjakt Experter 2023.
Rotationsskydd: MIPS.
Storlekar: 51-61 centimeter.
Vikt: 279 gram.
Material (utsida): polykarbonat
Finns i flera färger.

Scott är en sportutrustningstillverkare som gör utrustning för både skidor och cykling av hög kvalitet. Företaget startades av ingenjören och skidåkaren Ed Scott i Sun Valley, Idaho i USA 1958. Hans första uppfinning var en avsmalnad skidstav i aluminium som snabbt ersatte den existerande staven som var gjord av bambu och stål.

Scott Arx MTB Plus MIPS är en allsidig cykelhjälm som passar för flera olika typer av cykelaktiviteter. Den kom på första plats när Prisjakt Experter valde ut de bästa cykelhjälmarna just nu beskriver den som en hjälm med som har en design i framkant, hög prestanda och bra passform. Hos Folksam fick cykelhjälmen betyget 4 av 5 och märkt med ”bra val”.  Märkningen innebär att hjälmarna är över 15 procent bättre än medelhjälmen.

Cykelhjälmen är utrustad med MIPS som ger extra skydd vid rotationsskydd vid ett snett islag. Den väger bara 279 gram och är perfekt för dig som prioriterar en lägre vikt. Den låga vikten beror på att cykelhjälmens yttre skal som är i polykarbonat är gjutet i det dämpande skiktet.

Hjälmen har flera ventilationshål som gör att du håller dig sval även vid tuffare cykelpass. Den är utrustad med en avtagbar skärm som skyddar mot både sol och grenar som kan hänga ner.

 • Butiker & priser
 • Priser för Scott ARX Plus (CE) White/Black (Storlek S)
  • Kläder oh utrustning för fjället
   Fri frakt över 500 kr
Priser visas i samarbete med

Bra val Test.se - Bra val
POC
Poc Omne Air Spin
POC Poc Omne Air Spin - Test
Bra val
POC
Poc Omne Air Spin
Bekväm och säker cykelhjälm utrustad med rotationsskyddet SPIN.
Populärt val hos Outnorth.
Populärt varumärke.
Rotationsskydd: Spin.
Storlekar: 50-62 centimeter.
Finns i tre olika storlekar.

POC är ett svenskt företag som grundades av Stefan Ytterborn i början på 2000-talet. På den tiden var det mest barn och störtloppsåkare som använde hjälm vid skidåkning, så det fanns ett hål i marknaden som behövde fyllas. Företaget började tillverka hjälmar som skulle erbjuda ett bättre skydd och vara mer estetiskt tilltalande än vad de få konkurrenterna kunde erbjuda. Idag är POC en storspelare på marknaden för både skidhjälmar och cykelhjälmar.

POC Omne Air Spin är en cykelhjälm som passar lika bra när du ska ta dig till jobbet som i cykelspåret. Det är ett populärt val bland cykelhjälmarna hos Outnorth. Den är utrustad med rotationsskyddet SPIN som gör att du får en säkrare cykeltur. Cykelhjälmen har dessutom ett högpresterande EPS-foder som ger en optimal täthet och perfekt kraschskydd.

Det är lätt att justera cykelhjälmen efter behov eftersom remmarna är justerbara. Det gjutna hjälmfodret gör att cykelhjälmen sitter bekvämt på huvudet samtidigt som du får ett bra skydd. Hjälmen den kommer i tre olika storlekar. Small är i storleken 50-56 centimeter, medium är i storleken 54-60 centimeter och large är i storleken 56-62 centimeter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test cykelhjälm - se testvinnande cykelhjälmar.

Köpguide cykelhjälm

Det är med cykelhjälm som med bilbälte; det spelar ingen roll att du “bara” ska åka en liten, liten bit – olyckan kan ändå vara framme. Var rädd om dig och ta alltid cykelhjälmen! Om du lägger lite tid på att välja en cykelhjälm som faktiskt passar (och kanske dessutom är snygg!) blir det mindre motigt att ta på den varje gång du ska ta cykeln.

Det finns speciellt anpassade hjälmar för barn – hitta den bästa genom att läsa vår sammanställning av tester av cykelhjälmar för barn.

Passform är A och O

För att en cykelhjälm ska kunna skydda optimalt måste den sitta bra! Den ska skydda panna, bakhuvud och hjässa, sitta åt om huvudet utan att göra ont och inte glida ner i nacken. Att sätta hjälmen för högt upp på pannan är ett vanligt misstag; den ska sitta långt ner på pannan, men inte så pass långt ner att den skymmer sikten. Remmarna ska mötas precis under örat och spännas åt så att du precis kan få in ett finger mellan bandet och hakan.

Endast CE-märkt får säljas i Sverige

Cykelhjälmar som säljs i Sverige ska vara CE-märkta, vilket betyder att de har testats och godkänts enligt EU:s krav på säkerhet. Om du köper din hjälm från en större återförsäljare kan du vara säker på att den är CE-märkt, men om du tycker dig ha hittat en riktigt billig cykelhjälm kan det vara läge att undersöka saken närmare. Hjälmens märkning ska vara väl synlig på insidan och ser ut såhär: CE EN1078.

MIPS för en ännu säkrare hjälm

Alla CE-märkta cykelhjälmar är som sagt godkända som säkra alternativ, men det finns också hjälmar som tar säkerheten till ännu högre nivåer: MIPS-hjälmar. MIPS, som står för Multi-directional Impact Protection System, ger ett bättre skydd mot rotationsvåld (det vill säga smällar mot huvudet som inte är helt vinkelräta mot marken eller det föremål den träffar), eftersom de tillåts rotera i förhållande till huvudet. Skyddet består i ett extra skal på insidan av hjälmen som har lägre friktion än det yttre och kan därmed glida på hjälmens insida. MIPS är som sagt inte EU-krav, men det ger en något lite säkrare hjälm.

Byt hjälm var femte år

Det är inte alla som tänker på att även en hjälm som inte tagit emot några stötar förlorar sin hållbarhet över tid. Materialet slits av väder, vind och UV-strålar, och EPS-frigoliten som insidan är gjord av torkar och förlorar sina stötdämpande egenskaper. Därför bör du köpa ny cykelhjälm senast vart femte år. Om hjälmen fått ta emot en smäll bör den bytas ut med detsamma: den har tjänat sitt syfte och kommer inte kunna skydda lika bra i framtiden.

Krav för alla under 15 år

I Sverige är det sedan 2005 lag på att alla under 15 år måste bära hjälm när de cyklar. Trots att det inte är tvång för vuxna så är en hjälm en mycket bra livförsäkring som alla bör skaffa sig.

Läs också: Testvinnande elcyklar
Läs också: Testvinnande cykelskor
Läs också: 
Testvinnande MTB-hjälmar

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du ska köpa ny cykelhjälm var femte år, eller om du på något sätt skadar den. En hjälm slits också av väder, vind och UV-strålar.
 • För att en cykelhjälm ska kunna skydda ordentligt måste den också sitta rätt. Den ska skydda panna, bakhuvud och hjässa. Den ska sitta åt om huvudet utan att göra ont och inte glida ner i nacken. Remmarna ska mötas under örat och spännas åt så att ett finger kommer mellan bandet och hakan.
 • Vi har valt att utse Giro Aether MIPS till den cykelhjälm som är bäst i test. Det är en säker cykelhjälm med god passform som vunnit bra betyg på tester under flera år.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Giro Giro Aether MIPS

Du kanske även är intresserad av:

Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng