Test av stekpannor – Vilken är bäst i test 2025?
Är det dags att köpa en ny stekpanna? Vi presenterar de bästa stekpannorna oavsett vilket material du föredrar och vilken prisklass du önskar.


- Vilken typ beläggning stekpannan har.
- Om den är ugnssäker.
- Stekresultat.
- Skötsel av stekpanna.

När det gäller stekpannor är det få modeller som dominerat marknaden på samma sätt som Scanpan med sin CTX-panna. Det här är en stekpanna som har lång hållbarhet och som samtidigt är enkel att använda.
Stekpannan är tillverkad i rostfritt stål och har en non-stick-beläggning som håller vad den lovar – utan krångel. Såväl svenska som internationella testkällor placerar Scanpan CTX högt upp på prispallen år efter år, och bland annat uppskattas den jämna värmefördelningen, det bekväma handtaget och användarvänligheten.
Om du väljer Scanpan CTX finns det flera olika storlekar att välja mellan, även om de flesta förmodligen är intresserade av standardpannan som mäter 28 centimeter i diameter. Stekpannan tål maskindisk (om du vill maximera livslängden är det dock handdisk som gäller) och fungerar på alla värmekällor. Vill du sätta in stekpannan i ugnen för att runda av din matlagning går det fint, så länge temperaturen är max 250 grader.
- Bäst i test: Scanpan CTX 28 cm
- Set: Scanpan CTX 28 cm + 20 cm


Hexclad och deras hybridstekpanna är förhållandevis nya hos svenska återförsäljare, och gjorde entré på Sverige-marknaden för ett par år sedan. Om märket ändå känns bekant har det förmodligen att göra med att stjärnkocken Gordon Ramsay både är delägare i Hexclad och använder stekpannorna på sina restauranger.
Med det sagt, att detta är en stekpanna på proffsnivå är det ingen tvekan om. Den unika hybridpannan kombinerar hållbarheten från rostfritt stål med smidigheten från en non-stick-panna vilket resulterar i en panna som både är enkel att använda och som sällan behöver bytas ut. Här kan du till och med använda metallredskap direkt i pannan utan problem, och stekpannan tål både maskindisk och är ugnssäker.
Hexclads hybridstekpanna har bland annat utsetts till testvinnare hos såväl The Telegraph som hos BBC Good Food. Den smarta stekpannan hyllas i testerna bland annat för sin ergonomiska design, tålighet och värmefördelning.
- Butiker & priser


Skeppshult är ett minst sagt etablerat varumärke inom högkvalitativa gjutjärnsprodukter, och deras grytor och pannor är återkommande vinnare när det gäller just gjutjärn. Denna tåliga stekpanna som mäter 28 centimeter i diameter har prisats i såväl svenska som utländska jämförelser och hyllas för sin långa livslängd och sitt fina hantverk.
Om du väljer Skeppshults gjutjärnspanna får du en panna som tål alla värmekällor. Själva botten på pannan är fem millimeter tjock vilket fördelar värmen perfekt och gör att du får ett optimalt stekresultat. Dessutom kan du vara säker på att du får en stekpanna som håller under lång tid – Skeppshult ger till och med 25 års gjutjärnsgaranti på alla sina produkter.
- Butiker & priser: Professional
- Butiker & priser: Valnöt
- Butiker & priser: Traditional

Syftet med en stekpanna i aluminium är att den ska vara enkel att använda, att den värms upp snabbt och att värmen fördelas jämnt – och samtliga punkter checkar denna populära stekpanna från Fiskars av.
Fiskars Taiten stekpanna är gjord i återvunnet aluminium och har ett handtag i rostfritt stål. Här får du en snygg stekpanna som är lätt att rengöra och där en beläggning med non-stick-egenskaper gör att du slipper att maten fastnar. Den är också enkel att flippa pannkakor i! Stekpannan har en diameter på 28 centimeter och uppskattas i jämförande tester bland annat för att den känns gedigen och snabbt kommer upp i temperatur.
- Butiker & priser


Med samma höga kvalitet som gjutjärn, fast lättare. Så upplever vi på Test.se denna populära stekpanna i kolstål från Kockums Jernverk. Stekpannan har tidigare placerats högt på tester hos bland annat Aftonbladet Plus och uppskattas för sitt snygga utseende i kombination med ett bra stekresultat.
Denna stekpanna tål höga temperaturer utan problem och bjuder på en jämn värmefördelning. Pannan kan användas på alla typer av värmekällor och tål en ugnstemperatur upp till 200 grader. En fördel med just denna panna från Kockums Jernverk är också att den är instekt redan vid köp – du kan alltså njuta av god mat direkt. Tack vare instekningen maximeras stekegenskaperna och maten fastnar inte i pannan. Kockums kolstålspanna finns i flera olika storlekar, även om storsäljaren har en diameter på 28 centimeter.
- Kockums Jernverk Stekpanna 28 cm
- Kockums Jernverk Stekpanna 24 cm
- Kockums Jernverk Stekpanna 30 cm


Om du vill ha en stekpanna där du får mycket för pengarna kan denna modell från Tefal vara ett bra alternativ. Tefal är välkända för sina populära, prisvärda köksgeråd och deras stekpannor är inget undantag. Om du väljer Tefal Easy Chef stekpanna får du en panna som har en non-stick-yta förstärkt med titan – här fastnar helt enkelt ingen mat! Detta gör också att pannan är lätt att rengöra.
Stekpannan från Tefal väger bara ett kilo och har tidigare fått goda omdömen i jämförande tester tack vare sin höga kvalitet i kombination med det låga priset. Pannan har en induktionsbotten av Thermo-Fusion som ger dig snabb uppvärmning och en jämn värmefördelning.
- Butiker & priser

Stekpannan är utan tvekan ett av de mest använda redskapen i köket, och något du använder så mycket borde förstås vara av god kvalitet! Även om olika stekpannor är bra på olika saker ska en riktigt bra stekpanna ändå kunna leverera på ett övergripande sätt.
En bra stekpanna ska ha en god hållbarhet, fördela värmen på ett jämt och effektivt sätt och maten ska inte bränna fast i botten. Och botten, ja, den är högst avgörande för en bra stekpanna! För bästa resultat ska den vara tjock och gärna tillverkad i rostfritt stål med en kärna av aluminium eller koppar för att ge bästa möjliga värmeöverföring.
Det finns en mängd olika sorters stekpannor som är tillverkade i olika material och med olika beläggningar. Vad för slags stekpanna just du ska ha beror till största del på vilka ambitioner du har med din matlagning, men hur otymplig eller lätthanterlig den är spelar förstås också roll!

Gjutjärnspannor – robusta och håller i generationer
En redig gjutjärnspanna håller i generationer om den tas om hand på rätt sätt! De är rätt tunga, men ger å andra sidan fantastiska stekegenskaper, särskilt om du steker i en rejäl klick smör. Stekpannor i gjutjärn släpper dessutom ifrån sig lite järn under matlagningen, något som är både nyttigt och smakförhöjande! Men se upp med syrliga ingredienser – de kan ta till sig av järnet på ett smakmässigt och inte helt behagligt sätt. Gjutjärn ska alltid diskas för hand och utan diskmedel.
Se vår sida om gjutjärnspannor här


Stekpannor med beläggning – non stick-yta
Vissa stekpannor är belagda med någon form av non-stickmaterial som ska förhindra att mat bränner fast i botten på pannan. Vanligast är att de är belagda med Teflon eller en keramisk beläggning, och pannor av det här slaget är i regel väldigt bra allround-pannor. De är dessutom i ofta väldigt prisvärda och vägar sällan särskilt mycket. Men dessvärre slits de snabbare än stekpannor som är tillverkade i andra material, även om du är försiktig och aldrig använder metallredskap på beläggningen. Märk väl att en bra stekpanna med beläggning ändå ska hålla i några år! Det är alltså inte en form av slit-och-släng-panna det handlar om, men inte heller något som går i arv genom generationer.




Stekpannor i kolstål – samma egenskaper som gjutjärn
Stekkärl gjorda i kolstål är som en blandning mellan gjutjärns- och teflonpannor, även om de inte har riktigt lika exemplariska släppegenskaper som teflonpannorna har. De steker lika fint och håller lika bra som en gjutjärnspanna, men utan att vara lika tung och otymplig. Man ska dock se upp med hur fort man värmer upp en stekpanna i kolstål! De har rätt tunn botten, så går det för fort kan botten slå sig och bli skev. Stek in pannan med olja ett par gånger innan första användningen så blir stekytan som bäst, sedan blir den bara bättre och bättre med tiden. Men se upp med syrliga ingredienser – de riskerar att fräta bort den ytan du stekt in och därmed även kärlets släppegenskaper. En kolstålspanna ska enbart diskas för hand utan diskmedel!



Rostfria stekpannor – bra allroundpanna
Om en rostfri stekpanna tas väl om hand kan det i princip inte slitas ut! Den här sortens panna används ofta i restaurangkök, just för att hållbarheten är så bra samtidigt som de är väldigt lätthanterliga. Men på en rostfri yta finns det en risk att maten bränner fast om du inte får in den rätta tekniken! Om du till exempel steker en köttbit suger en rostfri panna tag i köttet när du lägger det i pannan och släpper taget när stekytan är fin, så det gäller att ha lite fingertoppskänsla för att inte få pannan fylld med fastbrända rester efter varje matlagning. Precis som en belagd stekpanna är den rostfria varianten en bra allroundpanna!

Så vilken ska jag välja?
Vad just du behöver beror som sagt på hur du gillar att laga mat. En belagd stekpanna är extremt lättanvänd och lättskött, men den har begränsad hållbarhet och kommer i regel inte upp i tillräckligt höga temperaturer för att ge en köttbit perfekt stekyta. Rostfritt stål är också lätt och behändigt, men för att stekningen ska gå smidigt till behövs mer matfett och gärna en gnutta matlagningsvana. Detsamma gäller för stekpannor i gjutjärn och kolstål, som å andra sidan håller i en halv evighet och utan problem kommer upp i höga temperaturer. Gjutjärns- och kolstålspannor är (om de är bra) ofta av det lite dyrare slaget, men så behöver du förhoppningsvis aldrig köpa en ny heller.

Läs också: Stekhäll bäst i test
Läs också: Test av pannkakspanna
Bra att veta om stekpannor
- En tjock botten tar längre tid att värma upp men ger istället en jämnare värmefördelning och hjälper stekpannan behålla värmen även när nya ingredienser läggs i.
- Stekpannor med tunn botten, särskilt de i kolstål, ska värmas upp försiktigt.
- Med ett värmetåligt handtag kan stekpannan ställas in i ugnen.
- Diska aldrig stekpannor i diskmaskinen. Även om tillverkaren säger att det går bra att göra det får du ett bättre resultat om du gör det för hand. Dessutom kan maskindiskmedlet innehålla polerande partiklar som kan skada pannans beläggning.
- Diskmedel är frätande och ska därför ALDRIG användas på kolstål eller gjutjärn – det fräter bort den fina ytan du stekt in. Varmt vatten räcker fint för att få bort eventuella rester, och skulle det finnas några bakterier i pannan blir de inte långlivade i den värme som stekpannorna kommer upp i.
- Använd aldrig metallredskap i stekpannor med non-stickbeläggning! De repar sönder beläggningen fortare än kvickt.
Läs också: Test av kastrullset
Läs också: Test av plättpanna
Några experttester vi läst
Prisjakts experter (2024)
Prisjakts experter har listat marknadens nio bästa stekpannor. På första plats kom Ronneby Bruk Ultra Light Pro Stekpanna 30cm, som beskrivs som gedigen, lätt och bra. På andra plats kom Kockums Jernverk Stekpanna 24cm – en modell med raka kanter och bra beläggning. På tredje plats kom Scanpan Impact Stekpanna 28 cm, en variant i rostfritt stål.
Prisjakts experter har även gjort tester om bästa utan teflon och bästa non-stick-stekpannan.
Aftonbladet Plus (2023)
Inför julen har Aftonbladet Plus gjort ett nytt test av stekpannor. De testade 11 modeller, alla med en diameter på 28 centimeter. I testpanelen ingick kockarna Anders Levén och Johan Jureskog.
De utsåg Scanpan CS+ till bäst i test och gav den toppbetyget 5 av 5. Enligt testpanelen blir den snabbt varm och steker jämnt och fint. Handtaget är skönt och de lyfter särskilt fram formen på pannan. På andra plats kom förra årets testvinnare – Wilfa – Ego 1948 Produre Extreme II, som också fick toppbetyget 5 av 5. Enligt dem är den en fantastisk panna som steker jämnt, men har något långsam uppvärmning. På tredje plats kom Fiskars Taiten som fick betyget 4 av 5. Testpanelen tyckte att det var en fin panna som snabbt blir varm. Däremot hade de skilda åsikter om handtaget – den ena tyckte att den var skön medan den andra upplevde den som för grov.
Aftonbladet Plus (2021)
Aftonbladet Plus har uppdaterat sitt test om stekpannor, där de har låtit tre proffs testa stekpannor. Alla pannorna har en diameter på 28 centimeter och går att använda på elplattor och keramikhällar, som gas och induktion. Testarna Natasa Hodzic Jansson, Anders Levén och Johan Jureskog stekte olika råvaror i stekpannorna och bedömde hur bra de var att arbeta med, hur fort de blev varma, hur jämnt de stekte och hur lätt rengöringen var. Bäst i test blev åter igen 1. Scanpan CTX med toppbetyg och omdömet att inget slår denhär stekpannan. På andra plats kom Kockums Jernverk stekpanna med toppbetyg och omdömet prisvärd, skönt handtag och mycket bra stekresultat. På tredje plats kom Beka Mandala som fick betyget 4 av 5 och beskrivs som välbalanserad, skön att hantera och snygg att ställa fram på bordet.
Aftonbladet Plus (2019)
Aftonbladet har låtit tre proffs testa stekpannor och det visade sig att alla var överens om en tidigare mästare blev vinnare i testet. Bäst i test blev Scanpan CTX. Den ger bra stekyta och fördelar värmen bra. Den känns rejäl och har en bra kalans.
Culimat - Mathias Dahlgren kommer tätt efter betygsmässigt, alla i testpanelen gav den 4 av 5. Den har bra stekegenskaper och har ett bekvämt handtag. En i testpanelen anser dock att den steker något ojämnt vilket drar ner betyget. Den är även ganska tung. Satake Honeycomb får också 4 av 5 och utmärkelsen prisvärd. Det enda som drar ner betyget är diametern på 21 cm vilket är något för litet. Annars är den bra att steka med, den släpper bra och blir snabbt varm i botten.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En idealisk stektemperatur ligger på runt 150 och 180 grader. Har du lägre temperatur än så får du inte rätt stekyta och är det högre temperatur är risken stor att stekfettet bränns.
-
En stekpanna i rostfritt stål eller teflon diskar du med varmt vatten och diskmedel. Har du en gjutjärnspanna ska den endast diskas med varmt vatten.
-
Vi har valt att utse Scanpan CTX till den bästa stekpannan. Den är i rostfritt stål med non-stickbeläggning och den har vunnit tester flera år i rad. Scanpan är ett danskt varumärke som tillverkat stekpannor och kastruller sedan mitten av 1950-talet.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Scanpan CTX 28 cm
- Bästa premium : Hexclad - Hybrid Stekpanna 26 cm Silver/Svart
- Bästa i gjutjärn : Skeppshult Professional 28 cm
- Bästa i aluminium : Fiskars Taiten Stekpanna 28cm
- Bästa i kolstål : Kockums Jernverk Stekpanna kolstål, 28 cm
- Bästa budget : Easy Chef Stekpanna 28 cm
- Gjutjärnspannor – robusta och håller i generationer
- Stekpannor med beläggning – non stick-yta
- Stekpannor i kolstål – samma egenskaper som gjutjärn
- Rostfria stekpannor – bra allroundpanna
- Så vilken ska jag välja?
- Bra att veta om stekpannor