VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 23 Oktober 2020
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av stekpannor – vilken är bäst 2020?

Är det dags att köpa en ny stekpanna? Vi presenterar de bästa stekpannorna och en testvinnare så att ditt val blir enklare.

Vi har jämfört
 • Vilken typ beläggning stekpannan har: Non-stick, gjutjärn, aluminium, rostfritt, kolstål.
 • Skötsel av stekpanna: Diska för hand, även om tillverkaren uppger att det går att diska i maskin.
 • Vilken stekpanna som är bäst i test: Flera toppmodeller och en testvinnare.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test logotype
Scanpan
CTX
Bäst i test
Bäst i test
Scanpan
CTX
Stabil slitstark testvinnare med non-stick-beläggning.
Topplacering Aftonbladet 2016-2019.
4,5 av 5 i betyg hos Two Kitchen Junkies.
4,5 av 5 i användarbetyg på Amazon.com
Ugnssäker upp till 250°C.
Med non-stick-beläggning.
Välbalanserad och ergonomisk.

Stekpannan CTX Scanpan blir testvinnare år efter år. Den har non-stick-beläggning och är tillverkad av rostfritt stål. Stekpannan är mycket hållbar och innehåller inga PFOA-ämnen. Den tål att diskas i maskin men du rekommenderas att handdiska den för att behålla dess kvalitet. Om du vill, kan du använda den i ugnen i upp till 250 °C och den fungerar på alla värmekällor. Scanpan kommer i olika storlekar och säljs även som set, med 28 cm + 20 cm.

 • Bäst i test: Scanpan CTX 28 cm
 • Set: Scanpan CTX 28 cm + 20 cm

Bästa i gjutjärn logotype
Skeppshult
Professional
Bästa i gjutjärn
Bästa i gjutjärn
Skeppshult
Professional
Svensktillverkad gjutjärnspanna för alla värmekällor.
Bästa stekresultat Testfakta 2018.
Populär på Prisjakt.
Ledande varumärke för gjutjärnsprodukter.
Jämn värmefördelning och ger fin stekyta.
25 års gjutjärnsgaranti.
Kan användas på alla värmekällor.

Rejäla Skeppshult Professional är tillverkad i gjutjärn från ledande svenska Skeppshult. Pannan tål alla värmekällor och har en 5 mm tjock botten som fördelar värme och ger fin stekyta på all typ av matlagning. Alla produkter från Skeppshult har 25 års gjutjärnsgaranti. Men som med alla gjutjärnspannor, har de en lång livslängd om de sköts på rätt sätt.

 • Butiker & priser

Bästa budget logotype
Tefal
Talent Pro
Bästa budget
Bästa budget
Tefal
Talent Pro
Prisvärd stekpanna med non-stick-beläggning.
Populär på Prisjakt.
Prisvärd stekpanna från välkänt varumärke.
Med non-stick-beläggning.
Värmeindikator i stekpannans mitt.
Värmeisolerande handtag.

Stekpanna från Tefal passar utmärkt för all typ av matlagning och har en praktisk non-stickbeläggning som gör att inget fastnar och den är lätt att diska. Stekpannan en aluminum-yta med titan och insidan har en Thermo-Spot som indikerar när du kan börja tillagning då värmen uppnåtts. Handtaget är robust och är värmeisolerande.

 • Butiker & priser

Bästa i kolstål logotype
De Buyer
Mineral B Element
Bästa i kolstål
Bästa i kolstål
De Buyer
Mineral B Element
Slittålig kolstålspanna med naturlig non-stick-beläggning.
4,5 av 5 på Amazon.com.
3,9 av 5 på Prisjakt.
81% av 100% hos Bäst-i-test.
Lång livslängd med rätt skötsel.
Naturlig non-stick efter användning.
Fungerar på alla värmekällor.

Kolstålspannan från De Buyer är en av deras toppmodeller. Den har god värmefördelning och är förbehandlad med naturligt bivax. Innan användning behöver du bränna in den, vilket du gör med några enkla steg: Rengör, smörj därefter med olja som du hettar upp, upprepa tills du får önskat resultat. Efter dessa moment blir botten brun och bildar en non-stick-yta. När du steker mat i denna kolstålspannan avger den en liten mängd hälsosamt järn till maten. Pannan klarar alla typer av värmekällor och är väldigt slittålig. Med rätt skötsel, kan du använda denna stekpanna resten av livet.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Köpguide

Stekpannan är utan tvekan ett av de mest använda redskapen i köket, och något du använder så mycket borde förstås vara av god kvalitet! Även om olika stekpannor är bra på olika saker ska en riktigt bra stekpanna ändå kunna leverera på ett övergripande sätt.

En bra stekpanna ska ha en god hållbarhet, fördela värmen på ett jämt och effektivt sätt och maten ska inte bränna fast i botten. Och botten, ja, den är högst avgörande för en bra stekpanna! För bästa resultat ska den vara tjock och gärna tillverkad i rostfritt stål med en kärna av aluminium eller koppar för att ge bästa möjliga värmeöverföring.

Det finns en mängd olika sorters stekpannor som är tillverkade i olika material och med olika beläggningar. Vad för slags stekpanna just du ska ha beror till största del på vilka ambitioner du har med din matlagning, men hur otymplig eller lätthanterlig den är spelar förstås också roll!

Gjutjärnspannor

En redig gjutjärnspanna håller i generationer om den tas om hand på rätt sätt! De är rätt tunga, men ger å andra sidan fantastiska stekegenskaper, särskilt om du steker i en rejäl klick smör. Stekpannor i gjutjärn släpper dessutom ifrån sig lite järn under matlagningen, något som är både nyttigt och smakförhöjande! Men se upp med syrliga ingredienser – de kan ta till sig av järnet på ett smakmässigt och inte helt behagligt sätt. Gjutjärn ska alltid diskas för hand och utan diskmedel.

Se vår sida om gjutgärnspannor här

Stekpannor med beläggning

Vissa stekpannor är belagda med någon form av non-stickmaterial som ska förhindra att mat bränner fast i botten på pannan. Vanligast är att de är belagda med Teflon eller en keramisk beläggning, och pannor av det här slaget är i regel väldigt bra allround-pannor. De är dessutom i ofta väldigt prisvärda och vägar sällan särskilt mycket. Men dessvärre slits de snabbare än stekpannor som är tillverkade i andra material, även om du är försiktig och aldrig använder metallredskap på beläggningen. Märk väl att en bra stekpanna med beläggning ändå ska hålla i några år! Det är alltså inte en form av slit-och-släng-panna det handlar om, men inte heller något som går i arv genom generationer.

Stekpannor i kolstål

Stekkärl gjorda i kolstål är som en blandning mellan gjutjärns- och teflonpannor, även om de inte har riktigt lika exemplariska släppegenskaper som teflonpannorna har. De steker lika fint och håller lika bra som en gjutjärnspanna, men utan att vara lika tung och otymplig. Man ska dock se upp med hur fort man värmer upp en stekpanna i kolstål! De har rätt tunn botten, så går det för fort kan botten slå sig och bli skev. Stek in pannan med olja ett par gånger innan första användningen så blir stekytan som bäst, sedan blir den bara bättre och bättre med tiden. Men se upp med syrliga ingredienser – de riskerar att fräta bort den ytan du stekt in och därmed även kärlets släppegenskaper. En kolstålspanna ska enbart diskas för hand utan diskmedel!

Rostfria stekpannor

Om en rostfri stekpanna tas väl om hand kan det i princip inte slitas ut! Den här sortens panna används ofta i restaurangkök, just för att hållbarheten är så bra samtidigt som de är väldigt lätthanterliga. Men på en rostfri yta finns det en risk att maten bränner fast om du inte får in den rätta tekniken! Om du till exempel steker en köttbit suger en rostfri panna tag i köttet när du lägger det i pannan och släpper taget när stekytan är fin, så det gäller att ha lite fingertoppskänsla för att inte få pannan fylld med fastbrända rester efter varje matlagning. Precis som en belagd stekpanna är den rostfria varianten en bra allround-panna!

Så vilken ska jag välja?

Vad just du behöver beror som sagt på hur du gillar att laga mat. En belagd stekpanna är extremt lättanvänd och lättskött, men den har begränsad hållbarhet och kommer i regel inte upp i tillräckligt höga temperaturer för att ge en köttbit perfekt stekyta. Rostfritt stål är också lätt och behändigt, men för att stekningen ska gå smidigt till behövs mer matfett och gärna en gnutta matlagningsvana. Detsamma gäller för stekpannor i gjutjärn och kolstål, som å andra sidan håller i en halv evighet och utan problem kommer upp i höga temperaturer. Gjutjärns- och kolstålspannor är (om de är bra) ofta av det lite dyrare slaget, men så behöver du förhoppningsvis aldrig köpa en ny heller.

Bra att veta om stekpannor

 • En tjock botten tar längre tid att värma upp men ger istället en jämnare värmefördelning och hjälper stekpannan behålla värmen även när nya ingredienser läggs i.
 • Stekpannor med tunn botten, särskilt de i kolstål, ska värmas upp försiktigt.
 • Med ett värmetåligt handtag kan stekpannan ställas in i ugnen.
 • Diska aldrig stekpannor i diskmaskinen. Även om tillverkaren säger att det går bra att göra det får du ett bättre resultat om du gör det för hand. Dessutom kan maskindiskmedlet innehålla polerande partiklar som kan skada pannans beläggning.
 • Diskmedel är frätande och ska därför ALDRIG användas på kolstål eller gjutjärn – det fräter bort den fina ytan du stekt in. Varmt vatten räcker fint för att få bort eventuella rester, och skulle det finnas några bakterier i pannan blir de inte långlivade i den värme som stekpannorna kommer upp i.
 • Använd aldrig metallredskap i stekpannor med non-stickbeläggning! De repar sönder beläggningen fortare än kvickt.


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En stekpanna med beläggning är väldigt enkel att steka med men kommer ofta inte upp i höga temperaturer. En stekpanna i rostfritt stål är också relativt enkel att steka med, men kräver lite mer erfarenhet. En gjutjärns- eller kolstålspanna håller längre och har en längre livslängd men är ofta tyngre och kräver mer underhåll.
 • Det beror helt och hållet på ändamålet. Non-stick-beläggning gör att det är lätt att steka i och risken för att det bränner fast är låg. Med en gjutjärnspanna går det att komma upp i höga temperaturer men de är tunga och lite klumpiga.
 • Nej, diska aldrig stekpannor i diskmaskinen. Även om tillverkaren säger att det går bra att göra det får du ett bättre resultat om du gör det för hand. Dessutom kan maskindiskmedlet innehålla polerande partiklar som kan skada pannans beläggning.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Scanpan CTX