VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer





Ändrad 5 November 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av stekpannor – vilken är bäst 2021?

Är det dags att köpa en ny stekpanna? Vi presenterar de bästa stekpannorna och en testvinnare så att ditt val blir enklare. Vill du ha en panna som även kan koka grytor och såser? Kolla då vår sammanställning över bästa traktörpannorna här!

Vi har jämfört
  • Vilken typ beläggning stekpannan har: Non-stick, gjutjärn, aluminium, rostfritt, kolstål.
  • Skötsel av stekpanna: Diska för hand, även om tillverkaren uppger att det går att diska i maskin.
  • Vilken stekpanna som är bäst i test: Flera toppmodeller och en testvinnare.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Scanpan
Scanpan CTX
Bäst i test
Bäst i test
Scanpan
Scanpan CTX
Stabil slitstark testvinnare med non-stick-beläggning.
Topplacering Aftonbladet 2016-2020.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Testvinnare hos Bäst i hemmet 2021.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2021.
4,5 av 5 i betyg hos Two Kitchen Junkies.
4,5 av 5 i användarbetyg på Amazon.com
Ugnssäker upp till 250°C.
Med non-stick-beläggning.
Välbalanserad och ergonomisk.

Stekpannan CTX Scanpan blir testvinnare år efter år. Den har non-stick-beläggning och är tillverkad av rostfritt stål. Stekpannan är mycket hållbar och innehåller inga PFOA-ämnen. Den tål att diskas i maskin men du rekommenderas att handdiska den för att behålla dess kvalitet. Om du vill, kan du använda den i ugnen i upp till 250 °C och den fungerar på alla värmekällor. Scanpan kommer i olika storlekar och säljs även som set, med 28 cm + 20 cm.

  • Bäst i test: Scanpan CTX 28 cm
  • Set: Scanpan CTX 28 cm + 20 cm
  • Priser för Scanpan CTX 28 cm
    • Fria returer till butik
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri frakt över 499 kr
      1-3 dagars standardleverans
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans
    • Fri frakt över 499 kr
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri frakt över 499 kr
      Snabb leverans
    • Nu i Sverige!
      Snabba leveranser
  • Scanpan CTX Set 28 cm + 20 cm
    • Fria returer till butik
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri retur till butik
      Fri frakt
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans
    • Fri frakt över 499 kr
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri frakt över 499 kr
      Snabb leverans

Bästa i gjutjärn Test.se - Bästa i gjutjärn
Skeppshult
Skeppshult Professional
Bästa i gjutjärn
Bästa i gjutjärn
Skeppshult
Skeppshult Professional
Svensktillverkad gjutjärnspanna för alla värmekällor.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2021.
Bästa stekresultat Testfakta 2018.
Populär på Prisjakt.
Ledande varumärke för gjutjärnsprodukter.
Jämn värmefördelning och ger fin stekyta.
25 års gjutjärnsgaranti.
Kan användas på alla värmekällor.

Svenska Skeppshult har tillverkat köksprodukter i gjutjärn i över 100 år, och är särskilt omtyckta för sina tåliga grytor och stekpannor.

Rejäla Skeppshult Professional är tillverkad i gjutjärn från ledande svenska Skeppshult. Pannan tål alla värmekällor och har en 5 mm tjock botten som fördelar värme och ger fin stekyta på all typ av matlagning. Alla produkter från Skeppshult har 25 års gjutjärnsgaranti. Men som med alla gjutjärnspannor, har de en lång livslängd om de sköts på rätt sätt.

  • Butiker & priser
  • Priser för Skeppshult Professional 28 cm
    • Fria returer till butik
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri frakt över 499 kr
      1-3 dagars standardleverans
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans
    • Fri frakt över 499 kr
      Snabb leverans
    • Nu i Sverige!
      Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Tefal
Tefal Easy Chef
Bästa budget
Bästa budget
Tefal
Tefal Easy Chef
En prisvärd och testvinnande stekpanna med non-stick-beläggning.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Med non-stick-beläggning.
Värmeindikator i stekpannans mitt.
Diameter: 28 cm.

Tefal är ett företag som gör innovativa lösningar för matlagning, komfort i hemmet, skönhet och klädvård. Företaget grundades 1965 då Marc Grégoire använde sina fiskeredskap för att tillverka stekpannor – vilket blev den första non-stick-stekpannan. Deras stekpannor är tillverkade i Frankrike med Tefals specialkompetens och kvalitetsfokus.

Vi har utsett Tefal Easy Chef till bästa budgetval i vårt test om stekpannor. Den blev testvinnare i ett nytt test om stekpannor hos Råd & Rön med betyget 81 av 100. Där lyfter man främst fram hanterbarheten, den höga kvaliteten och resultatet. Tack vare sitt låga pris fick den också utmärkelsen ”bra köp”. Det är ett populärt val bland stekpannorna hos både Prisjakt och Pricerunner.

Med Tefals stekpanna tar du matlagningen till en ny nivå med lätthet. Det är en reptålig stekpanna med non-stick-beläggningen titanium som klarar slitage fint. Tack vare beläggningen kan du också laga hälsosammare måltider utan smör och olja. Induktionsbotten av Thermo-Fusion ger en snabb och jämn uppvärmning och när stekpannan uppnått rätt stektemperatur ändrar den färg – så att du vet att den är redo att användas. Stekpannan väger bara ett kilo och är enligt test mycket skön att använda. Äggen släpper perfekt och pannkakorna blir också bra. Dock buktar mitten upp något när den värms.

Tefals stekpanna är i storleken 28 centimeter i diameter. Tack vare sin non-stick-beläggning är den lätt att rengöra och den passar på alla typer av spisar.

  • Butiker & priser
  • Priser för Tefal Easy Chef
    • Objektiva prisjämförelser
      Omdömen och recensioner
    • Nordens största butikskedja för hemelektronik och vitvaror
      Fri frakt när du hämtar i butik

Bästa i kolstål Test.se - Bästa i kolstål
Kockums Jernverk
Kockums Jernverk stekpanna
Bästa i kolstål
Bästa i kolstål
Kockums Jernverk
Kockums Jernverk stekpanna
Svensktillverkad stekpanna i kolstål som är instekt vid köpet.
Högt betyg på test hos Pricerunner.
Rekommenderas av Matgeek.
Stekpanna i kolstål.
Diskas för hand.
Jämn och snabb värmefördelning.
Fungerar på alla typer av värmekällor.
Kan även användas i ugn.
Instekt vid köpet.
Tillverkas i Sverige.
Livstidsgaranti med rätt skötsel.
Finns i flera storlekar.

Kockums Jernverk är ett företag som grundades sent 1800-tal i Ronneby, av familjen Kockum. Idag tillverkar de ett brett utbud av produkter med en tidlös form där det traditionella möter det nya. Det erbjuder kastruller, stekgrytor, ugnsformar och stekpannor i olika storlekar och färgkombinationer.

Vi har valt att rekommendera Kockums Jernverks stekpanna i kolstål som ger dig många välsmakande rätter till middagsbordet. Stekpannan kom på fjärde plats på ett test om stekpannor hos Pricerunner där den fick betyget 4,5 av 5. Där beskrivs den som en mångsidig stekpanna, om än lite obekväm att använda.

Kockums Jernverk tillverkas i Anderstorp av svenskt kolstål från SSAB. Den har en tjocklek på tre millimeter, en bottendiameter på 22,5 centimeter och en diameter på 28 centimeter. Till skillnad från många andra kolstålstekpannor är den här redan instekt vid köpet och kan därför användas på en gång. Vid instekningen av den blästrade stålytan har företaget använt svenska vegetabiliska oljor som ger unika stekegenskaper och en god släpp lätt-effekt.

Den här stekpannan tål höga temperaturer och värmen blir jämnt fördelad vilket passar särskilt bra för stekning och rostning. Den kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive ugn i upp till 200 grader. I det svartlackerade handtaget finns ett hål som gör att du kan hänga upp stekpannan. Kockums Jernverk har en livstidsgaranti på sina kolstålsstekpannor, om du sköter dem på rätt sätt, som att diska för hand i varmt vatten. Stekpannan finns även i storlekarna 24 centimeter och 30 centimeter.

  • Kockums Jernverk Stekpanna 28 cm
  • Kockums Jernverk Stekpanna 24 cm
  • Kockums Jernverk Stekpanna 30 cm
  • Priser för Kockums Jernverk Stekpanna kolstål, 28 cm
    • Fria returer till butik
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri frakt över 499 kr
      1-3 dagars standardleverans
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans
    • Fri frakt över 499 kr
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri frakt över 499 kr
      Snabb leverans
    • Nu i Sverige!
      Snabba leveranser
  • Kockums Jernverk Stekpanna kolstål, 24 cm
    • Fria returer till butik
      1-3 dagars standardleverans
    • Objektiva prisjämförelser
      Omdömen och recensioner
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans
    • Fri frakt över 499 kr
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri frakt över 499 kr
      Snabb leverans
    • Nu i Sverige!
      Snabba leveranser
  • Kockums Jernverk Stekpanna kolstål, 30 cm
    • Fria returer till butik
      1-3 dagars standardleverans
    • Objektiva prisjämförelser
      Omdömen och recensioner
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans
    • Fri frakt över 499 kr
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri frakt över 499 kr
      Snabb leverans
    • Nu i Sverige!
      Snabba leveranser

Bra val Test.se - Bra val
De Buyer
Mineral B Element
Bra val
Bra val
De Buyer
Mineral B Element
Slittålig kolstålspanna med naturlig non-stick-beläggning.
4,5 av 5 på Amazon.com.
3,9 av 5 på Prisjakt.
81% av 100% hos Bäst-i-test.
Lång livslängd med rätt skötsel.
Naturlig non-stick efter användning.
Fungerar på alla värmekällor.

Kolstålspannan från De Buyer är en av deras toppmodeller. Den har god värmefördelning och är förbehandlad med naturligt bivax. Innan användning behöver du bränna in den, vilket du gör med några enkla steg: Rengör, smörj därefter med olja som du hettar upp, upprepa tills du får önskat resultat. Efter dessa moment blir botten brun och bildar en non-stick-yta. När du steker mat i denna kolstålspannan avger den en liten mängd hälsosamt järn till maten. Pannan klarar alla typer av värmekällor och är väldigt slittålig. Med rätt skötsel, kan du använda denna stekpanna resten av livet.

  • Butiker & priser
  • Priser för De Buyer Mineral B Element 28 cm
    • Fria returer till butik
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri retur till butik
      Fri frakt
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans
    • Fri frakt över 499 kr
      1-3 dagars standardleverans
    • Fri frakt över 499 kr
      Snabb leverans
    • Nu i Sverige!
      Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Köpguide

Stekpannan är utan tvekan ett av de mest använda redskapen i köket, och något du använder så mycket borde förstås vara av god kvalitet! Även om olika stekpannor är bra på olika saker ska en riktigt bra stekpanna ändå kunna leverera på ett övergripande sätt.

En bra stekpanna ska ha en god hållbarhet, fördela värmen på ett jämt och effektivt sätt och maten ska inte bränna fast i botten. Och botten, ja, den är högst avgörande för en bra stekpanna! För bästa resultat ska den vara tjock och gärna tillverkad i rostfritt stål med en kärna av aluminium eller koppar för att ge bästa möjliga värmeöverföring.

Det finns en mängd olika sorters stekpannor som är tillverkade i olika material och med olika beläggningar. Vad för slags stekpanna just du ska ha beror till största del på vilka ambitioner du har med din matlagning, men hur otymplig eller lätthanterlig den är spelar förstås också roll!

Gjutjärnspannor

En redig gjutjärnspanna håller i generationer om den tas om hand på rätt sätt! De är rätt tunga, men ger å andra sidan fantastiska stekegenskaper, särskilt om du steker i en rejäl klick smör. Stekpannor i gjutjärn släpper dessutom ifrån sig lite järn under matlagningen, något som är både nyttigt och smakförhöjande! Men se upp med syrliga ingredienser – de kan ta till sig av järnet på ett smakmässigt och inte helt behagligt sätt. Gjutjärn ska alltid diskas för hand och utan diskmedel.

Se vår sida om gjutgärnspannor här

Stekpannor med beläggning

Vissa stekpannor är belagda med någon form av non-stickmaterial som ska förhindra att mat bränner fast i botten på pannan. Vanligast är att de är belagda med Teflon eller en keramisk beläggning, och pannor av det här slaget är i regel väldigt bra allround-pannor. De är dessutom i ofta väldigt prisvärda och vägar sällan särskilt mycket. Men dessvärre slits de snabbare än stekpannor som är tillverkade i andra material, även om du är försiktig och aldrig använder metallredskap på beläggningen. Märk väl att en bra stekpanna med beläggning ändå ska hålla i några år! Det är alltså inte en form av slit-och-släng-panna det handlar om, men inte heller något som går i arv genom generationer.

Stekpannor i kolstål

Stekkärl gjorda i kolstål är som en blandning mellan gjutjärns- och teflonpannor, även om de inte har riktigt lika exemplariska släppegenskaper som teflonpannorna har. De steker lika fint och håller lika bra som en gjutjärnspanna, men utan att vara lika tung och otymplig. Man ska dock se upp med hur fort man värmer upp en stekpanna i kolstål! De har rätt tunn botten, så går det för fort kan botten slå sig och bli skev. Stek in pannan med olja ett par gånger innan första användningen så blir stekytan som bäst, sedan blir den bara bättre och bättre med tiden. Men se upp med syrliga ingredienser – de riskerar att fräta bort den ytan du stekt in och därmed även kärlets släppegenskaper. En kolstålspanna ska enbart diskas för hand utan diskmedel!

Rostfria stekpannor

Om en rostfri stekpanna tas väl om hand kan det i princip inte slitas ut! Den här sortens panna används ofta i restaurangkök, just för att hållbarheten är så bra samtidigt som de är väldigt lätthanterliga. Men på en rostfri yta finns det en risk att maten bränner fast om du inte får in den rätta tekniken! Om du till exempel steker en köttbit suger en rostfri panna tag i köttet när du lägger det i pannan och släpper taget när stekytan är fin, så det gäller att ha lite fingertoppskänsla för att inte få pannan fylld med fastbrända rester efter varje matlagning. Precis som en belagd stekpanna är den rostfria varianten en bra allround-panna!

Så vilken ska jag välja?

Vad just du behöver beror som sagt på hur du gillar att laga mat. En belagd stekpanna är extremt lättanvänd och lättskött, men den har begränsad hållbarhet och kommer i regel inte upp i tillräckligt höga temperaturer för att ge en köttbit perfekt stekyta. Rostfritt stål är också lätt och behändigt, men för att stekningen ska gå smidigt till behövs mer matfett och gärna en gnutta matlagningsvana. Detsamma gäller för stekpannor i gjutjärn och kolstål, som å andra sidan håller i en halv evighet och utan problem kommer upp i höga temperaturer. Gjutjärns- och kolstålspannor är (om de är bra) ofta av det lite dyrare slaget, men så behöver du förhoppningsvis aldrig köpa en ny heller.

Bra att veta om stekpannor

Test av stekpannor. Uppvärmning, värmetåligt, diska ej

  • En tjock botten tar längre tid att värma upp men ger istället en jämnare värmefördelning och hjälper stekpannan behålla värmen även när nya ingredienser läggs i.
  • Stekpannor med tunn botten, särskilt de i kolstål, ska värmas upp försiktigt.
  • Med ett värmetåligt handtag kan stekpannan ställas in i ugnen.
  • Diska aldrig stekpannor i diskmaskinen. Även om tillverkaren säger att det går bra att göra det får du ett bättre resultat om du gör det för hand. Dessutom kan maskindiskmedlet innehålla polerande partiklar som kan skada pannans beläggning.
  • Diskmedel är frätande och ska därför ALDRIG användas på kolstål eller gjutjärn – det fräter bort den fina ytan du stekt in. Varmt vatten räcker fint för att få bort eventuella rester, och skulle det finnas några bakterier i pannan blir de inte långlivade i den värme som stekpannorna kommer upp i.
  • Använd aldrig metallredskap i stekpannor med non-stickbeläggning! De repar sönder beläggningen fortare än kvickt.

Några experttester vi läst

Kockhuset (2020)

Kockhuset har låtit testa fyra av de mest populära gjutjärnspannorna för att se vilken modell som är mest prisvärd. Bäst i test blev Skeppshults gjutjärnspanna som var den modell som höll absolut högst kvalitet av de testade. Den kan användas på alla värmekällor, inklusive öppen eld. Värmen hålls jämn över lång tid, även vid höga temperaturer. 

På andra plats kom Ronneby Bruks lätta gjutjärnspanna, som tack vare sin låga vikt är mycket användarvänlig. Le Creusets Signature stekpanna fick beröm för att vara väldigt tålig. Den kan diskas med diskmedel, och klarar dessutom maskindisk. Pannan, som fungerar på alla typer av spisar, tål både ugn och grill.

Aftonbladet Plus (2019)

Aftonbladet har låtit tre proffs testa stekpannor och det visade sig att alla var överens om en tidigare mästare blev vinnare i testet. Bäst i test blev Scanpan CTX. Den ger bra stekyta och fördelar värmen bra. Den känns rejäl och har en bra kalans. 

Culimat - Mathias Dahlgren kommer tätt efter betygsmässigt, alla i testpanelen gav den 4 av 5. Den har bra stekegenskaper och har ett bekvämt handtag. En i testpanelen anser dock att den steker något ojämnt vilket drar ner betyget. Den är även ganska tung. Satake Honeycomb får också 4 av 5 och utmärkelsen prisvärd. Det enda som drar ner betyget är diametern på 21 cm vilket är något för litet. Annars är den bra att steka med, den släpper bra och blir snabbt varm i botten.

Icakuriren (2019)

Icakuriren har testat 10 stekpannor och det visar sig att bara 3 av dessa klarar testet bra! Green Pan Barcelona får högst betyg, den både steker bra och klarar slitage-testet bäst. Handtaget och greppet är bra och det krävs inget extra fett i pannan. 

ICA Premium hamnar på andraplatsen med betyget 4/5. Perfekt grepp och balans, väger 1368 g och ger goda stekresultat. När det gäller nötning får den också bra betyg. Det är dock lite otydligt om man kan köra stekpannan i diskmaskinen. Flera stekpannor får betyget 3/5; Åhléns Bon, Scanpan ProIQ och Stenfors Anders Petter. Men den sistnämnda, Stenfors Anders Petter har bäst betyg gällande nötning av dessa tre. Därför utser vi på test denna modell till tredjeplatsen. Den har även bra grepp och ger fina stekresultat. Den sämsta stekpannan i detta test blir enligt Icakurirsen Tefal Jamie Oliver, den tar inte in fett så bra och kan lätt bränna.

Smarto (2019)

Toppvalet blir Scanpan CTX Ceramic Titanium 28 cm med en mångsidig användning och hög kvalitet. Enkel att rengöra och ger en bra stekyta. När det gäller funktionalitet så fungerar denna modell på alla typer av spisar och du kan även steka utan matfett om du skulle vilja.

Fiskars All Steel är en prisvärd stekpanna som fungerar på alla typer av spisar. Utsidan är tillverkad av rostfritt stål och insidan är gjord av keramisk non stick med en tjock botten. Värmen håller länge och jämnt i pannan. Den är även ugnssäker upp till 240 grader.

Skeppshult Gjuteri Professional är ett bra val för dig som gillar en traditionell gjutjärnspanna. Den tål höga temperaturer och kan användas i ugn. Stekpannan är tillverkad i Sverige och märket Skeppshult är känt för en lång livslängd på sina produkter.

Bäst-i-test.se (2019)

Stekpannorna testet har delats upp i tre vinnarkategorier: Bästa gjutjärnsstekpannan, bästa aluminiumstekpannan och bästa kolstålspannan. Efter noggrann granskning av de olika stekpannemodellerna har vi på Test.se tolkat och valt ut de som fått bäst resultat utifrån Bäst-i-tests bedömning. Vi har gått utifrån vilken procent stekpannan fått. Lodge Pre-Seasoned Sauteuse 88%, Tefal Expertise 85%, Mauviel M’Steel 84%.

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse är vinnaren när det gäller gjutjärnsstekpannor. Den håller värme och fördelar den jämnt. Den får ett bra stekresultat. En riktig kvalitetsstekpanna som enligt tillverkaren är konstruerad av bästa möjliga järn för att hålla under en lång tid. Gjutjärnspannan är även ugnssäker.

När det gäller mer traditonella stekpannor i aluminium vinner Tefal Expertise detta test. Den håller en hög kvalitet med jämn temperatur och inget fastnar. Stekpannan har utrustats med Thermo Spot-teknologi som visar när stekpannan är varm. En riktigt bra stekpanna med ett minus, den klarar endast ungstemperatur upp till max 175 grader.

Mauviel M’Steel är vinnaren i detta test inom kategorin kolstålsstekpannor. Du kan köra den i ugnen utan problem. Värmefördelningen får kritik och det krävs mycket underhåll för att få till en bra yta. Detta är generellt ett problem för kolstålsstekpannor eftersom de saknar non-stick-beläggning. Pannan härdas under tid då metallen ingjuts med olja och detta gör att den får liknande egenskaper som en traditionell non-stick-stekpanna.

Aftonbladet Plus (2018)

Aftonbladet har återigen testat stekpannor, och även om vinnaren är ny kommer den från samma familj som den tidigare!

Det är Scanpan Pro IQ som kammat hem Bäst i test-titeln. Pannan har ett riktigt bekvämt handtag och känns lätt och ledig att arbeta med, trots en vikt på nästan 1,5 kg. Den reagerar snabbt på både höjning och sänkning av värmen, men steker lite, lite ojämnt. Det är en fröjd att steka pannkakor i stekpannan, och pannbiffar får en riktigt fin stekyta. Dessutom är den riktigt enkel att göra ren!

Flera stekpannor har fått 4 av 5 i betyg, och efter analys och övervägning har vi på Test.se valt att lyfta fram Tefal Jamie Oliver Premium och den tidigare vinnaren Scanpan CTX Ceramic.

Scanpan CTX Ceramic är förstås fortfarande en riktigt bra stekpanna, det är bara konkurrensen som hårdnat. Handtaget är bekvämt och pannan är enkel att hantera. Den tar lite tid på sig för att bli ordentligt varm, men den ger fin stekyta och allt (även smuts) släpper lätt från beläggningen.

Tefal Jamie Oliver Premium har fått utmärkelsen "Prisvärd". Den har ett väl smalt handtag, men är ändå bekväm att hantera. Den blir snabbt varm och svalnar fort. Tefals stekpannor är utrustade med en röd prick mitt i pannan som ska tala om när den är varm och klar att användas, men den är omöjlig att bli klok på. hur som helst; en riktigt bra och prisvärd stekpanna som ger fin stekyta!

Test av olika stekpannor

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

  • En stekpanna med beläggning är väldigt enkel att steka med men kommer ofta inte upp i höga temperaturer. En stekpanna i rostfritt stål är också relativt enkel att steka med, men kräver lite mer erfarenhet. En gjutjärns- eller kolstålspanna håller längre och har en längre livslängd men är ofta tyngre och kräver mer underhåll.
  • Det beror helt och hållet på ändamålet. Non-stick-beläggning gör att det är lätt att steka i och risken för att det bränner fast är låg. Med en gjutjärnspanna går det att komma upp i höga temperaturer men de är tunga och lite klumpiga.
  • Nej, diska aldrig stekpannor i diskmaskinen. Även om tillverkaren säger att det går bra att göra det får du ett bättre resultat om du gör det för hand. Dessutom kan maskindiskmedlet innehålla polerande partiklar som kan skada pannans beläggning.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Scanpan Scanpan CTX

Du kanske även är intresserad av: