VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer





Ändrad 16 November 2020
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta bästa wokpannan 2020

Ska du köpa en ny wokpanna och vill veta vilken som är bäst i test? Här har vi gått igenom både tester och recensioner för att kunna presentera de bästa wokpannorna 2020. Är du intresserad av en traditionell stekpanna hittar du de bästa stekpannorna här!

Vi har jämfört
  • Hur stor wokpannan är.
  • Vilket material wokpannan är tillverkad i.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test logotype
Scanpan
CTX Wok
Bäst i test
Bäst i test
Scanpan
CTX Wok
Testvinnande wokpanna som används av mästerkockar.
Testvinnare hos Kockhuset 2020.
5/5 stjärnor hos Bagaren och Kocken.
32 centimeter i diameter.
Med keramisk titanbeläggning och handtag i rostfritt stål.
Tål ugnstemperaturer upp till 260 grader.
Fungerar för alla typer av spisar.

Det danska varumärket Scanpan har tillverkat stekpannor och kastruller sedan mitten av 1950-talet. Sedan dess har Scanpans stekpannor vunnit otaliga tester, oavsett vilken typ av panna det handlar om. Och deras wokpanna är inget undantag! Wokpannan har både vunnit tester och fått goda omdömen av experter och konsumenter.

Scanpan CTX Wok har en diameter på 32 centimeter. Utsidan och handtaget är gjort i rostfritt stål, medan insidan har en keramisk titanbeläggning med non-stick-funktion. Wokpannans konstruktion gör att den snabbt blir varm, och även har en jämn värmefördelning. Scanpan CTX Wok fungerar på alla typer av spisar, och du kan även ha den i ugnen på temperaturer upp till 260 grader. Stekpannan tål maskindisk, men handdisk rekommenderas för att förlänga pannans hållbarhet.

  • Butiker & priser
  • Priser för Scanpan CTX Wok

Bästa budget logotype
Tefal
Chef’s Delight Wok
Bästa budget
Bästa budget
Tefal
Chef’s Delight Wok
Prisvärd wokpanna med non-stick-beläggning.
Testtvåa hos Bästihemmet 2020.
5/5 stjärnor hos Kitchentime.
5/5 stjärnor hos Bagaren och Kocken.
28 centimeter i diameter.
Med Titanium Force-beläggning.
Tål maskindisk.
Lätt att göra ren.

Tefal är ett franskt varumärke som tillverkar köksutrustning. Företaget startades 1956 och är känt för att tillverka kvalitativa och prisvärda produkter för köket. Tefal tillverkar bland annat en bredd av olika stekpannor, exempelvis wokpannan Tefal Chef’s Delight Wok.

Tefal Chef’s Delight Wok är en lättanvänd wokpanna som mäter 28 centimeter i diameter. Pannan har en Titanium Force-beläggning som gör den tålig och som minskar risken för fastbränning. Den har även Tefals Thermospot-teknologi, som låter dig veta när pannan är lagom varm för att börja steka i. Tefal Chef’s Delight Wok tål att diskas i diskmaskin.

  • Butiker & priser

Bästa gjutjärn logotype
Skeppshult
Gjutjärn Wok
Bästa gjutjärn
Bästa gjutjärn
Skeppshult
Gjutjärn Wok
En tålig wokpanna från omtyckta Skeppshult.
Bästa wokpannan i gjutjärn hos Kockhuset 2020.
Topplacerad hos Bästihemmet 2020.
5/5 stjärnor hos Bagaren och Kocken.
30 centimeter i diameter.
Gjord i gjutjärn, med trähandtag.
Rymmer 3,5 liter.
Fungerar på alla typer av värmekällor.

Svenska Skeppshult har tillverkat köksprodukter i gjutjärn i över 100 år, och är särskilt omtyckta för sina tåliga grytor och stekpannor. Skeppshult wokpanna i gjutjärn har en diameter på 30 centimeter och ett handtag i trä. Liksom alla hushållsprodukter som är gjorda i gjutjärn kan den användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktion.

Det finns flera fördelar med att välja en wokpanna i gjutjärn. Förutom att pannan har lång livslängd innebär gjutjärn också en jämn värmefördelning och fin stekyta. När du tillagar mat i en gjutjärnspanna avges också en mindre mängd järn som kan vara hälsosamt. Skeppshults wokpanna i gjutjärn är förbehandlad med rapsolja, vilket ger en naturlig non-stick-beläggning. Tänk på att alla pannor i gjutjärn ska diskas för hand. Använd inte heller diskmedel när du gör rent din gjutjärnspanna, eftersom detta kan skada den naturliga beläggningen.

  • Butiker & priser

Ytterligare läsning

bästa wokpannan

Köpguide

Att woka är en snabb och smidig metod för att tillaga mat. Speciellt eftersom det går bra att förbereda ingredienserna i förväg. Dessutom är det ett relativt nyttigt sätt att laga mat på, eftersom det inte går åt lika mycket matfett i pannan som vid vanlig stekning.

En wokpanna ser ut ungefär som en stekpanna med väldigt höga kanter som lutar utåt. Att woka innebär att man steker mat mycket snabbt under omrörning, då är de höga kanterna viktiga så att inget mat hamnar utanför. Wokpannor är också gjorda för att klara av mycket höga temperaturer eftersom det krävs ordentlig värme för att woka.

Material

Wokpannor finns i flera olika material, och de har alla olika egenskaper. Några vanliga material som används till wokpannor är:

Gjutjärn

  • Fungerar på alla värmekällor
  • Ger jämn värmefördelning
  • Tål mycket höga temperaturer

Keramisk beläggning

  • Fungerar på alla värmekällor
  • Tåliga med non-stick effekt
  • Kräver mindre matfett vid stekning

Rostfritt stål

  • Fungerar på alla värmekällor
  • Tål maskindisk
  • Lång livslängd

Kolstål

  • Fungerar på alla värmekällor
  • Utmärkta stekegenskaper
  • Tål höga temperaturer

Wokpanna med platt botten kan användas på vanliga spisar, då används med fördel slevar som också är platt. På gasspisar kan du använda wokpannor med rundad botten, då passar det bättre med slevar som är rundade.

Vad kan man woka?

Att woka innebär att man snabbsteker något under omrörning. Wokning görs på hög värme, därför blir tillagningstiden kort. Allt som ska wokas bör därför vara skuret i ganska små bitar för att det ska bli helt genomstekt. Det går att woka det mesta, men tänk på att det inte bör vara för stora bitar.

Hur wokar man?

  1. Börja med att förbereda allt som ska wokas genom att skära upp allt så att det bara är att lägga i pannan. Wokning går snabbt så det finns inte mycket tid till att hacka grönsaker när du väl börjat woka. Bäst resultat får du om du skär råvarorna ganska smått.
  2. Häll ett par matskedar olja i pannan. Använd raps-, solros- eller majsolja vilka tål höga temperaturer.
  3. Se till att pannan är ordentligt het innan du börjar lägga i ingredienserna. Oljan ska nästan börja ryka.
  4. Täck max ⅔ delar av pannans botten
  5. Ha vatten intill pannan för att kunna reglera temperaturen och hastigt koka maten genom att hälla i en skopa vatten.
  6. Woka små mängder i taget, stek snabbt och hett.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

  • För att woka (snabbsteka under omrörning) behövs en panna med höga kanter så att maten inte flyger ut under omrörningen. Detta kan visserligen göras i en vanlig stekpanna eller stekgryta, men eftersom kanterna oftast inte är tillräckligt höga kan det bli svårt när du ska woka. Dessutom har en wokpanna inte lika snäva kanter som en stekgryta vilket gör det lättare att komma åt med slevarna under wokningen.
  • Man kan woka nästan vad som helst, att woka innebär att snabbsteka kött eller grönsaker under omrörning. Tänk på att kött bör vara skuret i mindre bitar eftersom det går fort att steka i en wokpanna.
  • Vi har valt att utse Scanpan CTX Wok till bäst i test. Den har vunnit jämförande tester och fått många positiva recensioner från konsumenter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Scanpan CTX Wok