VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 24 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta bästa grillpannan som är bäst i test 2024

Ska du köpa en ny grillpanna och vill veta vilken som är bäst i test? Här har vi gått igenom både tester och recensioner för att kunna presentera de bästa grillpannorna just nu. Ta också del av de bästa tipsen i vår köpguide!

Vi har jämfört
 • Hur stor grillpannan är.
 • Vilket material grillpannan är tillverkad i.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Test av grillpanna, bäst i test gjutjärn från Skeppshult.
Grillpannan ger med sina upphöjda räfflor ett karaktäristiskt grillat utseende. Här har vi en grillpanna från Skeppshult, som har vunnit test hos bland annat och Bäst i hemmet och Kockhuset.se.
Bäst i test Test.se logo
Skeppshult
Skeppshult Traditional Grillpanna
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Skeppshult
Skeppshult Traditional Grillpanna
En riktig klassiker som kommer i olika former.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Populärt val hos Cervera
Rund panna, 28 centimeter i diameter.
Gjord i gjutjärn.
5 millimeter tjock botten.
25 års garanti.

Skepphults gjuteri grundades redan 1906 och har sedan start haft som fokus att tillverka kvalitativa hushållsprodukter i gjutjärn. Företaget tillverkar både gjutjärnsgrytor och gjutjärnspannor. De har flera olika grillpannor i sitt sortiment.

Vi har utsett Skeppshult Grillpanna till bäst i test, en stekpanna i gjutjärn. I varumärkets sortiment finns både kvadratiska och runda varianter, med flera olika handtag. Skeppshult Traditional Grillpanna 28 cm har ett handtag i bok. Skeppshult Valnöt Grillpanna 28 cm har ett handtag i valnöt. Skeppshult Professional Grillpanna 28 cm har ett handtag i stål. 

Grillpannan har en bottendiameter på 28 centimeter, en höjd på 4 centimeter och en diameter på 28 centimeter. Ett stödhandtag gör hanteringen enklare. Botten är 5 millimeter tjock vilket gör att värmen sprids jämnt över hela pannan och ger en fin stekyta. Den kan användas på alla typer av värmekällor, även induktionshäll. 

Alla stekpannor gjuts i en unik sandform i Skeppshult egna gjuteri och kanterna slipas sedan för hand. Detta gör att varje produkt är unik. Tar du hand om den på rätt sätt är detta en stekpanna som kommer att hålla livet ut. 

I ett test hos Kockhuset kom grillpannan på första plats och blev bäst i test. Hos Bastihemmet.se fick den också fina recensioner. 

När Test-redaktionen själva använde grillpannan upplevde vi att den var av hög kvalitet, robust och väl inoljad. Handtaget i trä låg skönt i handen när vi stekte entrecote. Den blev snabbt varm och köttet fick fina stekränder. Notera dock att grillpannan väger en hel del!

 • Butiker & priser: Traditional
 • Butiker & priser: Valnöt
 • Butiker & priser: Professional

Bästa premium Test.se logo
Le Creuset
Le Creuset Signature Grillpanna
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Le Creuset
Le Creuset Signature Grillpanna
Kvalitativ grillpanna som vunnit flera tester.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Kitchentime.
Kvadratisk panna, 26 centimeter bred.
Gjord i gjutjärn.
Fungerar på alla typer av spisar.

Franska Le Creuset har tillverkat produkter i gjutjärn i nästan 100 år, och är välkända för sina kvalitativa grytor och stekpannor. Deras kvadratiska grillpanna Le Creuset Signature Grillpanna är inget undantag, och pannan har både vunnit ett flertal tester och fått övervägande goda omdömen.

Grillpannan har en kvadratisk form och en bredd på 26 centimeter. Som de flesta grillpannor har den en räfflad bas som ger det klassiska, räfflade resultatet. Eftersom grillpannan är tillverkad i gjutjärn är den tålig, och kan även användas på alla typer av värmekällor. Den är utrustad med ett längre handtag på ena sidan och ett praktiskt, mindre hjälphandtag på andra sidan.

 • Butiker & priser

Bästa i aluminium Test.se logo
Le Creuset
Le Creuset grillpanna Toughened
Bästa i aluminium
Bästa i aluminium Test.se logo
Le Creuset
Le Creuset grillpanna Toughened
Testvinnande grillpanna i aluminium som ger fina grillränder.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2017.
Populärt val hos Cervera.
Fyrkantig panna, 28 centimeter bred.
Gjord i aluminium.
Handtag i rostfritt stål.
Kan användas i ugn.
Kan användas på induktion.
Lätt att diska – tål maskindisk.

Franska Le Creuset har tillverkat produkter i gjutjärn i nästan 100 år. De är välkända för sina kvalitativa grytor och stekpannor i material som gjutjärn, stengods och aluminium.

Le Creuset grillpanna Toughened är fyrkantig i storleken 28x28 centimeter och i aluminium. I ett äldre test hos Aftonbladet Plus fick grillpannan betyget 4 av 5 och blev testets bäst i test. Deras testpanel tyckte att grillpannan var gedigen och elegant med ett skönt handtag och behaglig vikt som ger snygga grillränder på maten.

Grillpannan passar perfekt till grönsaker, fisk eller kyckling som kräver lite matfett och en medellåg stektemperatur. Grillpannan är i aluminium och har en magnetisk kärna i rostfritt stål som på ett effektivt sätt leder värmen. Även handtaget är också i rostfritt stål. Den har en har en non-stickbeläggning både in- och utvändigt som gör att du behöver använda mindre fett samtidigt som maten inte bränner vid lika lätt. På samma gång blir rengöringen enklare – dessutom kan du köra den i diskmaskin. Du kan använda grillpannan både på induktion och i ugn på upp till 260 grader.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Anders Petter
Anders Petter Stenfors grillpanna
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Anders Petter
Anders Petter Stenfors grillpanna
Grillpanna i gjutjärn som ger snygga grillränder och är lite snällare mot plånboken.
Högt betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Topp 5 på test hos Bästihemmet.se 2022.
Bästa i gjutjärn hos Aftonbladet Plus 2017.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Rund panna, 28 centimeter bred.
Gjord i gjutjärn.
Bekvämt handtag i ek.
Extra handtag underlättar hanteringen.
Kan användas på induktion.

Anders Petter är Cerveras egna märke och i sortimentet finns ett stort utbud av köksprodukter som har tagits fram med inspiration från nytt och gammalt. Stenfors är en serie för dig som ställer höga krav på materialval, hållbarhet och prestanda.

Anders Petter Stenfors grillpanna är i gjutjärn och har en stor diameter på 28 centimeter. I ett äldre test hos Aftonbladet Plus utsågs den till bästa grillpanna i gjutjärn. Enligt de blev grillränderna fina och det avfasande handtaget gjorde den lätt att hantera. Dock upplevde de att grillpannan osade en del. Den fick bra betyg i jämförande test hos Kockhuset.se och Bäsihemmet.se som beskriver den som stor, rejäl och hållbar. Dock upplevs den som något tung tack vare material och sin större storlek.

Grillpannan har ett handtag i ek och ett extra handtag som gör det lättare för dig att hantera den. Den kommer snabbt upp i grader och värmen fördelas jämnt över hela pannan så att maten får en perfekt stekyta. Pannan har en naturlig nonstick-beläggning som gör att du kan använda den även på induktionsspisar.

Du diskar grillpannan för hand och rengör den direkt efter användningen. Torka sedan av ordentligt för att den inte ska rosta. Grillpannan är fri från PFOA-, PTFE-, PFAS-ämnen och från bly och kadmium.

 • Butiker & priser

Populärt val Test.se logo
Scanpan
Scanpan Pro IQ Grillpanna
Populärt val
Populärt val Test.se logo
Scanpan
Scanpan Pro IQ Grillpanna
Grillpanna i aluminium som ger fina grillränder på grönsaker och kött.
Populärt val hos Prisjakt.
Testvinnande varumärke.
Populärt val hos Nordicnest.se.
Fyrkantig panna, 27 centimeter bred.
Gjord i aluminium.
Non-stickbeläggning.
Fungerar på alla typer av spisar.
Handtag av stål.
Tål maskindisk.
5 års garanti.

Det danska varumärket Scanpan har tillverkat stekpannor och kastruller sedan mitten av 1950-talet. Sedan dess har Scanpans stekpannor vunnit otaliga tester, oavsett vilken typ av stekpanna det handlar om.

Vill du komplettera din Scanpan-familj med en grillpanna rekommenderar vi Scanpan Pro IQ Grillpanna 27x27cm. Den är ett populärt val bland grillpannorna hos Prisjakt och Nordicnest.

Med den här fyrkantiga grillpannan är det lätt att få läckra grillränder på både grönsaker och kött – grillränderna är höga och spetsiga. Grillpannan är 27x27 centimeter och tillverkad av 100 procent återvunnen aluminium. Aluminiumet tillsammans med en stålplatta i botten ger en bra uppvärmning och värmefördelning.

Grillpannan har en berömd non-stickbeläggning som gör att maten inte fastnar, samtidigt som rengöringen blir lättare. Handtaget är ergonomiskt och tillsammans med den låga vikten får du stekpanna som är behaglig att laga mat med.

Du kan använda Scanpans grillpanna på alla typer av värmekällor och den är ugnssäker upp till 260 grader.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Test av grillpanna – se testvinnare.
Här visar vi Skeppshult Traditional Grillpanna, som har vunnit test hos bland annat Bäst i hemmet och Kockhuset.

Köpguide grillpanna

Med en bra grillpanna kan du tillaga allt från en god köttbit till grönsaker, rotfrukter och fisk. Till skillnad från en vanlig stekpanna ger grillpannan med sina upphöjda räfflor ett karaktäristiskt grillat utseende, och även en smak som påminner om den du får till på grillen.

Köpa grillpanna – tänk på det här!

Material

Eftersom grillpannor behöver bli riktigt heta för att fungera bäst, är de flesta grillpannor är tillverkade i gjutjärn som har mycket bra egenskaper när det kommer till att leda och fördela värme. Det finns även grillpannor som är tillverkade i andra material, exempelvis rostfritt stål och keramiska material.

Handtag

Den vanligaste varianten av grillpannor har ett handtag, men det finns även modeller som har ett extra handtag för att lättare kunna lyfta pannan. Det finns även varianter helt utan handtag, dessa kallas grill- eller stekplatta. Dessa brukar vara vändbara, med två olika ytor på vardera sida.

Storlek

Grillpannor tillverkas i en rad olika storlekar, för att det ska finnas någonting som passar för alla lägen. En vanlig bredd, eller diameter på de runda pannorna, ligger dock någonstans mellan 22 och 28 centimeter. Att många grillpannor har en kvadratisk form har att göra med att detta maximerar pannans stekyta.

Bäst i test grillpanna - se testvinnande grillpannor.
De flesta grillpannor är någonstans mellan 22 och 28 centimeter. Här har vi en från Skeppshult som är 28 centimeter.

Vilka värmekällor fungerar för en grillpanna?

Alla grillpannor som är gjorda i gjutjärn fungerar alla typer av värmekällor, inklusive induktionsspisar. En del av pannorna går även att ställa in i ugnen. Detta har dock att göra med vilken typ av handtag som pannan har – ett trähandtag tål inte ugnsvärme på samma sätt som ett handtag i gjutjärn gör.

Bäst i test grillpanna - se testvinnande grillpannor.
De flesta grillpannor är tillverkade i gjutjärn vilket ger höga temperaturer.

Vad kan man använda en grillpanna till?

En grillpanna kan användas för att tillaga en rad olika livsmedel – allt som du kunnat grilla på vanlig grill fungerar utmärkt i en grillpanna! Vanligt är att använda grillpannan till exempelvis en bit kött, fisk eller hamburgare. Det går dock lika bra att steka olika typer av grönsaker och rotfrukter. 

Test av grillpanna bäst i test - Skeppshult.
Du kan använda grillpannan till saker som kött, fisk, hamburgare, grönsaker och rotfrukter. Här steker vi entrecote i en Skeppshult Traditional Grillpanna.
Test av grillpanna, bäst i test.
Med en grillpanna får du läckra grillränder på maten.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En grillpanna är som en stekpanna med räfflad stekyta som efterliknar ett grillgaller.
 • Det viktigaste att tänka på när du ska använda en grillpanna, är att den måste bli riktigt het innan du lägger i maten. Pensla gärna räfflorna med lite matfett innan du lägger i maten. Många livsmedel kan du med fördel köra klart i ugnen på 100-125 grader efter att det fått fin yta.
 • Grillpannan används för att efterlikna den effekt som en grill har på maten. Dels är det trevligt med stekytan som maten får, smakmässigt blir det också en annan upplevelse än om maten hade stekts i vanlig panna.
 • Vi har valt att utse Skeppshult Grillpanna till den grillpanna som är bäst i test. Den är i gjutjärn och finns i både rund och kvadratisk form. Skeppshult är kända för att göra stekpannor och grytor av hög kvalitet och deras produkter placeras i topp på tester år efter år.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Skeppshult Skeppshult Traditional Grillpanna

Du kanske även är intresserad av: