VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Fritösen som är bäst i test 2022

Fixa friterad kyckling och frasiga pommes frites hemma med hjälp av en fritös. Här har vi gått igenom tester och recensioner av fritöser och valt ut de bästa!

Vi har jämfört
 • Hur stor volym har fritösen.
 • Temperaturinställning: Vilka grader kan man välja på?
 • Speciella egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Tefal
Easy Pro Fryer Fritös 3 L
Bäst i test
Bäst i test
Tefal
Easy Pro Fryer Fritös 3 L
Testvinnande fritös som är lätt att använda.
Bäst i test hos Råd & Rön.
4,4/5 kundrecensioner hos Prisjakt.
4/5 Trusted Reviews.
Volym: 3 liter.
Temperaturinställning från 150°C till 190°C.
Enkel att rengöra.
Liten och smidig.
Kan tillaga upp till 1,2 kg pommes frites.
Avtagbar emaljskål.
Hela maskinen, utom uppvärmnings-blocket, tål maskindisk.
Övervakningsfönster i locket.

Tefal har i årtionden tillhandahållit produkter med den bästa tekniken och innovativa lösningar för tillagning av mat och dryck. Det är en trovärdig aktör när det gäller hushållsapparater - köper man något från Tefal kan man räkna med att det är genuina produkter.

Minifritösen Easy Pro är en lättanvänd maskin med 3 liters kapacitet som kommer leverera perfekt resultat varje gång. Den ut utrustad med en så kallad cool zone teknologi, vilket innebär att det under värmeelementet finns ett utrymme som är markant lägre. Detta gör att små smulor av den mat som friteras faller till botten utan att brännas vid och orsaka bränd lukt. Den justerbara termostaten har ett intervall mellan 150°C och 190°C: Värmeelementet har direkt kontakt med oljan vilket gör att fritösen kallas “semi-pro” Genom det smarta fönstret som sitter i luckan, kan du bättre hålla koll på tillagningen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Easy Pro Fryer Fritös 3 L
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa återvinnande Test.se - Bästa återvinnande
Tefal
Tefal FR8040 Fritös, 3.5L, Silver
Bästa återvinnande
Bästa återvinnande
Tefal
Tefal FR8040 Fritös, 3.5L, Silver
Smidig fritös med unik, automatisk rengöring.
Test-tvåa hos Aftonbladet Plus 2019.
4,4/5 kundrecensioner hos Prisjakt.
4,5/5 recension hos Trusted Reviews 2018.
Volym: 3.5 liter.
Temperaturinställning från 150°C-190°C.
Renar använd olja automatiskt.
Digital timer.
Går att plocka isär för enkel rengöring.
Övervakningsfönster i locket .

Tillaga upp till 1,2 kg livsmedel med den otroliga fritösen Oleoclean. Den har placerat sig på en andra plats i Aftonbladets jämförande test 2019 och fått mycket positiva kundrecensioner. Dessutom har Tefal producerat trotjänare i köket under flera årtionden vilket gör att man kan känna sig trygg med märket.

Fritösen Oleoclean från Tefal har ett helt unikt system som automatiskt rengör oljan så att den går att återanvända till nästa tillfälle. När du är färdig med friteringen och stängt av apparaten, vrider ju till läget som kallas för ‘automatisk filtrering’, då kyls oljan och rinner ner genom en sil som samlar upp smuts och andra partiklar. Den rena oljan hamnar i en uppsamlare i botten, redo att användas igen. Detta gör maskinen både ekonomisk och ekologisk då det blir mindre svinn per tillagning. Alla delar är helt löstagbara vilket underlättar vid rengöring. Den avtagbara skålen i rostfritt stål har en on/off knapp och en digital termometer.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tefal FR8040 Fritös, 3.5L, Silver
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt över 499 kr
   Snabb leverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
  • Fri frakt över 499 kr
   1-3 dagars standardleverans

Bästa airfryer Test.se - Bästa airfryer
Philips
Philips Airfryer XXL HD9867/90
Bästa airfryer
Bästa airfryer
Philips
Philips Airfryer XXL HD9867/90
En luftfritös med hög kapacitet som kan ge mat till hela familjer.
Testvinnare hos Råd & Rön 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Volym: 7,3 liter.
Temperaturinställningar: från 40 °C till 200 °C.
Effekt: 2200 watt.
Enkel att använda.
Sensor som automatiskt anpassar matlagningen.
Utrustad med fettborttagningsteknik.
App med recept.
Smidig rengöring.
Lösbart nät.

Philips Premium Airfryer HD9867/90 är en snygg luftfrisör som med sina 73 poäng blev testvinnare i ett stort oberoende test om luftfritöser hos Råd & Rön. Det är dessutom ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. Vill du inte ha en oljefritös är detta ett mycket bra alternativ för dig som önskar friterad mat, eftersom fritösen istället använder sig av varmluft. I testet fick fritösen högt betyg på fritering av vårrullar och kycklingklubbor, och lite över medel på pommes frites.

Fritösen har en XXL-kapacitet så att du kan laga mat till den stora familjen med en kapacitet för 7,3 liter för sex personer och 1,4 kilo. Den har en smart sensor som automatiskt anpassar tid och temperatur under tillagningen. Du kan fritera, grädda, grilla, rosta eller värma upp maten. Du får ett krispigt resultat och god smak. Du kan dessutom få nyttigare rätter genom att ta bort överflödigt fett med en fettborttagningsteknik som separerar och fångar upp överflödigt fett. Rengöringen går snabbt tack vare QuickClean-korgen som har ett löstagbart nät som kan köras i diskmaskinen. Önskar du inspiration kan du ladda ner appen och få tillgång till hundratals recept.

 • Butiker & priser
 • Priser för Philips Airfryer XXL HD9867/90
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Köpguide

Med en fritös kan du göra allt från frasiga pommes frites till att fritera fisk, kött, kyckling och grönsaker. Om du har bestämt dig för att köpa en ny fritös behöver du dock först välja vilken typ av fritös som du är intresserad av. I dag finns det två olika sorters fritöser att välja på. 

Antingen kan du köpa en traditionell fritös, där du friterar råvarorna i olja. Det andra alternativet är att skaffa en en så kallad airfryer där råvarorna istället friteras i varmluft. På denna sida jämför vi testvinnande fritöser som friterar i olja, men vi kan också presentera varmluftsfritöser som blivit bäst i test här.

Tänk på detta vid köp av ny fritös

När du ska köpa en fritös med olja finns det några olika aspekter som kan vara bra att fundera kring. Exempelvis är det viktigt att hitta en fritös i rätt storlek – hur många personer vill du kunna fritera mat till? Det kan även vara en bra idé att gå igenom vilka olika automatiska program som fritösen erbjuder, och vilka temperaturer som du kan välja mellan. Även användarvänlighet är så klart viktigt! Dels ska det hela finnas en tydlig display och manual, och dels är det fördelaktigt om så många lösa delar som möjligt går att diska i diskmaskin.

Välja olja till fritös

Det finns flera olika oljor som fungerar bra att fritera i. Normalt sett rekommenderas att använda någon olja som har lite mindre smak, som exempelvis rapsolja. Du kan också välja till exempel solrosolja eller jordnötsolja om du föredrar någon av dessa,

Glöm inte att byta oljan

Hur ofta du behöver byta olja i din fritös beror till exempel på vad du friterar och hur ofta du använder fritösen. Det är svårt att säga hur många gånger du kan fritera använda samma frityrolja och att den fortfarande känns fräsch. Ett tips är att kontrollera hur oljan ser ut och luktar varje gång du använder din fritös. Om du bara använder din fritös då och då kan oljan behöva bytas ut nästan varje gång. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Det går i princip att fritera i vilken olja som helst, men som regel brukar man vilja ha en olja som smakar så lite som möjligt, exempelvis rapsolja.
 • Hur ofta som du behöver byta oljan i fritösen har bland annat att göra med vad du friterar och hur ofta du använder din fritös.
 • Vi rekommenderar Tefals fritös Easy Pro till bäst i test. Det är en liten och kompakt maskin som får plats i de flesta hem. Sage BDF500 The Smart Fryer har utsetts till bästa premiumval, bland annat tack vare sin multifunktionalitet.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Tefal Easy Pro Fryer Fritös 3 L

Du kanske även är intresserad av: