VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Fritös som är bäst i test 2024

Fixa friterad kyckling och frasiga pommes frites hemma med hjälp av en fritös. Här har vi gått igenom tester och recensioner av fritöser och valt ut de bästa!

Vi har jämfört
 • Hur stor volym har fritösen.
 • Temperaturinställning: Vilka grader kan man välja på?
 • Speciella egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Tefal
Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 3,5L
Bäst i test
Bäst i test
Tefal
Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 3,5L
Smidig fritös med unik, automatisk rengöring.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2022.
Testvinnare hos Kockhuset 2023.
Testvinnare hos Prisjakt Experter 2022.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2019.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Volym: 3,5 liter
Temperaturinställning från 150 till 190 grader.
Renar använd olja automatiskt.
Digital timer.
Går att plocka isär för enkel rengöring.
Övervakningsfönster i locket.
Krispigt resultat.
Enkel att rengöra.
Garanti på 10 år.

Tefal har i årtionden tillhandahållit produkter med den bästa tekniken och innovativa lösningar för tillagning av mat och dryck. Det är en trovärdig aktör när det gäller hushållsapparater - köper man något från Tefal kan man räkna med att det är genuina produkter.

Vi utser Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 till den bästa fritösen. Här kan du tillaga och fritera allt från pommes frites, munkar och lökringar – allt med ett krispigt resultat. Den blev bäst i test hos både Kockhuset.se och Bästihemmet.se med fina omdömen. Enligt Kockhuset är det den bästa fritösen på marknaden och ett självklart val oavsett budget. Bastihemmet.se beskrivet fritösen som enkel att använda med utmärkande funktionen och en robust konstruktion.

Fritösen har en kapacitet att tillaga 1,2 kilo eller 3,5 liter samtidigt och den väger 4,9 kilo. Temperaturen är justerbar och du kan välja mellan graderna 150 och 190. På ovansidan av luckan finns ett visningsfönster med timer som gör att du har full koll på friteringen, temperatur och hur lång tid det är kvar.

Något som är mycket smidigt är att fritösen har en automatiskt oljefiltrering och efter användningen väljer du filtreringsläge. Oljan kan kylas ned, filtreras eller sållas ned i en behållare för att användas vid nästa friteringstillfälle. Den rena oljan hamnar i en uppsamlare i botten, redo att användas igen. Detta gör maskinen både ekonomisk och ekologisk då det blir mindre svinn per tillagning.

Fritösen har även en kallzon så att frityrresterna inte bränns. Eftersom filter, oljebehållare och frityrkorg går att ta loss och diska i diskmaskin blir rengöringen enkel. Garantin på fritösen är lång – 10 år!

 • Butiker & priser
 • Priser för Tefal FR8040 Fritös, 3.5L, Silver
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Nordens största butikskedja för hemelektronik och vitvaror
   Fri frakt när du hämtar i butik

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Tefal
Tefal Easy Pro Fryer Fritös 3 L
Bästa lilla
Bästa lilla
Tefal
Tefal Easy Pro Fryer Fritös 3 L
Testvinnande fritös som är lätt att använda.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Bäst i test hos Råd & Rön.
Högt kundbetyg hos Prisjakt.
4/5 Trusted Reviews.
Volym: 3 liter.
Temperaturinställning från 150°C till 190°C.
Enkel att rengöra.
Liten och smidig.
Kan tillaga upp till 1,2 kg pommes frites.
Avtagbar emaljskål.
Hela maskinen, utom uppvärmnings-blocket, tål maskindisk.
Övervakningsfönster i locket.

Tefal har i årtionden tillhandahållit produkter med den bästa tekniken och innovativa lösningar för tillagning av mat och dryck. Det är en trovärdig aktör när det gäller hushållsapparater - köper man något från Tefal kan man räkna med att det är genuina produkter.

Minifritösen Easy Pro är en lättanvänd maskin med 3 liters kapacitet som kommer leverera perfekt resultat varje gång. Den är utrustad med en så kallad cool zone teknologi, vilket innebär att det under värmeelementet finns ett utrymme som är markant lägre. Detta gör att små smulor av den mat som friteras faller till botten utan att brännas vid och orsaka bränd lukt. Den justerbara termostaten har ett intervall mellan 150°C och 190°C: Värmeelementet har direkt kontakt med oljan vilket gör att fritösen kallas “semi-pro” Genom det smarta fönstret som sitter i luckan, kan du bättre hålla koll på tillagningen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Easy Pro Fryer Fritös 3 L
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa dubbla Test.se - Bästa dubbla
Tristar
Tristar Fr-6937 Fritös
Tristar Tristar Fr-6937 Fritös - Test
Bästa dubbla
Tristar
Tristar Fr-6937 Fritös
Fritös med dubbla behållare och en stor kapacitet.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Fjärde plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Volym: 3 x 2 liter.
Temperaturinställning
Lösa delar som kan diskas i maskin.
Kall zon – håller oljan fräsch.
Dubbel termostat.
Analog kontrollpanel.
Hög effekt på 1800 watt per korg.
Enkel att rengöra.

TriStar är ett nederländskt varumärke som erbjuder produkter för hemmet som gör att du får en bekvämare vardag. I deras utbud finner du allt från grillpannor och slow cookers till fläktar och elvärmare.

TriStar FR-6937 är en dubbel fritös där varje behållare är på tre liter – sammanlagt sex liter. Perfekt om du vill tillaga mer än en rätt på samma gång. Trots sin storlek är prislappen låg vilket gör den till ett prisvärt alternativ av fritös. I ett test hos Bästihemmet.se kom den dubbla fritösen på andra plats och beskrivs som en rejäl modell du kan lita på i alla lägen.

Fritösen har en hög effekt på 1800 watt och temperaturen är justerbar med dubbla termostater. Locket gör den säker att använda och risken att det skvätter under tillagningen är liten.

Det är enkelt att rengöra fritösen eftersom delarna går att ta isär. Flera av delarna går dessutom att köra i diskmaskin. Frityrkorgen har ett löstagbart handtag och fritösen har en smart kabelförvaring.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Champion
Champion CHFR030
Champion Champion CHFR030 - Test
Bästa budget
Champion
Champion CHFR030
Prisvärd fritös i rostfritt stål med en hög kapacitet.
Bästa billiga hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Volym: 3 liter.
Temperaturinställning från 150 till 190 grader.
Konstruktion i rostfritt stål.
Löstagbart värmeelement.

Champion är ett svenskt varumärke inom hemelektronik som grundades 1938. I deras utbud finns ett brett sortiment inom hem och hushåll. Här hittar du populära köksassistenter, slow cooker, sous vide, vattenkokare, äggkokare och fritös.

Champion CHFR030 är en prisvärd fritös i rostfritt stål med en hög kapacitet på tre liter vilket gör att den räcker till att göra mat åt hela familjen. Den har en genomtänkt design och praktiska funktioner som underlättar friteringen. Den blev utsedd till bästa prisvärda fritös hos Bästihemmet.se som rekommenderar den till dig som vill ha en billigare modell. Fritösen är även ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Med den här rymliga fritösen är det lätt att på ett smidigt sätt fritera mat hemma – och få ett krispigt resultat. Den har en hög effekt på 2100 watt vilket gör att fritösen snabbt kommer upp i bra värme. Du kan välja mellan temperaturer mellan 150 och 190 grader och när den är redo att användas blir två indikatorlampor röda. Fritösen har en Cool Zone som förlänger livslängden på oljan.

Du kan ta bort både värmeelementet och behållaren och både oljebehållaren och locket går att diska i diskmaskin. Handtaget är fällbart vilket gör att den tar mindre plats när du inte använder fritösen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Champion Home Products Fritös Champion 3L
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa airfryer Test.se - Bästa airfryer
Philips
Philips Airfryer XXL HD9867/90
Philips Philips Airfryer XXL HD9867/90 - Test
Bästa airfryer
Philips
Philips Airfryer XXL HD9867/90
En luftfritös med hög kapacitet som kan ge mat till hela familjer.
Testvinnare hos Råd & Rön 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Volym: 7,3 liter.
Temperaturinställningar: från 40 °C till 200 °C.
Effekt: 2200 watt.
Enkel att använda.
Sensor som automatiskt anpassar matlagningen.
Utrustad med fettborttagningsteknik.
App med recept.
Smidig rengöring.
Lösbart nät.

Philips Premium Airfryer HD9867/90 är en snygg luftfrisör som med sina 73 poäng blev testvinnare i ett stort oberoende test om luftfritöser hos Råd & Rön. Det är dessutom ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. Vill du inte ha en oljefritös är detta ett mycket bra alternativ för dig som önskar friterad mat, eftersom fritösen istället använder sig av varmluft. I testet fick fritösen högt betyg på fritering av vårrullar och kycklingklubbor, och lite över medel på pommes frites.

Fritösen har en XXL-kapacitet så att du kan laga mat till den stora familjen med en kapacitet för 7,3 liter för sex personer och 1,4 kilo. Den har en smart sensor som automatiskt anpassar tid och temperatur under tillagningen. Du kan fritera, grädda, grilla, rosta eller värma upp maten. Du får ett krispigt resultat och god smak. Du kan dessutom få nyttigare rätter genom att ta bort överflödigt fett med en fettborttagningsteknik som separerar och fångar upp överflödigt fett. Rengöringen går snabbt tack vare QuickClean-korgen som har ett löstagbart nät som kan köras i diskmaskinen. Önskar du inspiration kan du ladda ner appen och få tillgång till hundratals recept.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Köpguide fritös utan olja

Med en fritös kan du göra allt från frasiga pommes frites till att fritera fisk, kött, kyckling och grönsaker. Om du har bestämt dig för att köpa en ny fritös behöver du dock först välja vilken typ av fritös som du är intresserad av. I dag finns det två olika sorters fritöser att välja på. 

Skillnad mellan fritös och airfryer

Antingen kan du köpa en traditionell fritös, där du friterar råvarorna i olja. Det andra alternativet är att skaffa en airfryer där råvarorna istället friteras i varmluft. 

Tänk på detta vid köp av ny fritös

Köpa fritös - att tänka på!

När du ska köpa en fritös med olja finns det några olika aspekter som kan vara bra att fundera kring. Exempelvis är det viktigt att hitta en fritös i rätt storlek – hur många personer vill du kunna fritera mat till? Det kan även vara en bra idé att gå igenom vilka olika automatiska program som fritösen erbjuder, och vilka temperaturer som du kan välja mellan. Även användarvänlighet är så klart viktigt! Dels ska det hela finnas en tydlig display och manual, och dels är det fördelaktigt om så många lösa delar som möjligt går att diska i diskmaskin.

Bäst i test fritös - se testvinnande fritöser med olja.
Funder på hur många människor du ska laga mat till, vilka program fritöser har och hur lätt den är att rengöra.

Välja olja till fritös

Det finns flera olika oljor som fungerar bra att fritera i. Normalt sett rekommenderas att använda någon olja som har lite mindre smak, som exempelvis rapsolja. Du kan också välja till exempel solrosolja eller jordnötsolja om du föredrar någon av dessa.

Så ofta ska man byta olja i fritösen

Hur ofta du behöver byta olja i din fritös beror till exempel på vad du friterar och hur ofta du använder fritösen. Det är svårt att säga hur många gånger du kan fritera använda samma frityrolja och att den fortfarande känns fräsch. Ett tips är att kontrollera hur oljan ser ut och luktar varje gång du använder din fritös. Om du bara använder din fritös då och då kan oljan behöva bytas ut nästan varje gång. 

Vart slänger man oljan efter friteringen? 

Oljan som är använd ska du aldrig hälla ut i vasken eftersom detta förstör rören. Istället ska du förvara den i en behållare och sortera den på en återvinningscentral eller enligt de instruktioner din kommun har. Finns det ingen insamling kan du slänga den i dina vanliga sopor i brännbart. 

Hur rengör man en fritös? 

När du har använt fritösen behöver den svalna innan du kan rengöra den - se till att olja är helt kall! Det kan ta några timmar för fritösen att svalna helt. Fritöskorgar och andra lösbara delar kan vanligtvis köras i diskmaskin. För att rengöra fritösen behöver du först ta ut oljan. Sedan gör du rent insidan med en svamp eller ett plastverktyg. Efter det fyller du fritösen med varmt vatten och diskmedel och låter den koka i några minuter. Torka sedan ut fritösen med en disktrasa.  

Kom ihåg!

 • Du behöver inte göra en grundlig rengöring efter varje användning. Är oljan fräsch kan den användas igen. 
 • Se till att fritösen helt har svalnat när du börjar göra rent den. 
 • Låt alla elektroniska delar av fritösen vara när du rengör. 
 • Diska aldrig fritösen i diskmaskin och ställ den aldrig under rinnande vatten. 

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det går i princip att fritera i vilken olja som helst, men som regel brukar man vilja ha en olja som smakar så lite som möjligt, exempelvis rapsolja.
 • Hur ofta som du behöver byta oljan i fritösen har bland annat att göra med vad du friterar och hur ofta du använder din fritös.
 • Vi har valt att utse Tefal Oleoclean Pro Inox  till den fritös som är bäst i test. Den har en volym på 3,5 liter, en temperatur på 150 till 190 grader och ger ett krispigt resultat.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Tefal Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 3,5L

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng