VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av kaffebryggare – bästa kaffebryggaren 2021

Vilken är den bästa kaffebryggaren? Här presenterar vi en testvinnare och andra populära kaffebryggare så att du kan välja den som passar dig bäst.

Vi har jämfört
 • Vilken kaffebryggare som blivit bäst i test: Toppmodeller som fått bra betyg
 • Kaffebryggarens funktioner: Droppstopp, timerfunktion, värmehållning med mera
 • Användarvänlighet: Hur ser kaffebryggaren ut, vad har den för funktioner och hur avkalkar man en kaffebryggare.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Melitta
Aroma Signature Deluxe
Bäst i test
Bäst i test
Melitta
Aroma Signature Deluxe
Kaffebryggare certifierad med Guldbönan för dess goda kaffe.
Guldbönan-certifierad, perfekt bryggresultat
Toppbetyg hos Taenk
Toppbetyg hos Råd & Rön
Automatisk avstängning och timerfunktion.
Godkänd av European Coffee Brewing Centre.
Prisvärd och klassisk.

Melitta Deluxe är deras finaste modell i snygg design och med bra bryggningsförmåga. Den har en kapacitet att brygga 10 koppar kaffe och rymmer 1,25 liter. Bryggtemperaturen är 96 grader och effekten 1520W. Märkningen Guldbönan innebär att man får perfekt bryggresultat vid varje kopp. Den levererar en bra bryggningstid, bra temperatur och gör gott kaffe.

 • Butiker & priser
 • Priser för Melitta Aroma Signature Deluxe
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • Fri frakt, leverans samma dag
   Öppet köp i 30 dagar
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Moccamaster
KBG962AO
Bästa premium
Bästa premium
Moccamaster
KBG962AO
Kaffebryggarnas Rolls Royce.
Höga användarbetyg på Prisjakt
4,6 av 5 på Amazon.com
10 års garanti.
Godkänd av European Coffee Brewing Centre.
Bryggtemperatur på 92-96 grader.
Automatiskt droppstoppsystem och avstängning.

Kaffebryggare från Moccamaster tillhör toppsegmentet. Designen är klassisk, tidlös och platsar i alla kök. Modellen KGB962AO är den senaste av den klassiska modellen som vi utsett till bästa premium. Den har kapacitet att brygga 10 koppar på 6 minuter. Med automatiskt droppstopp undviker du onödigt spill på värmeplattan och det går att justera så att du kan välja en längre varmhållningstid. Moccamaster har några olika varianter att välja mellan, till exempel en termosbryggare och en modell som passar utmärkt till arbetsplatsen. Moccamaster KBGT741 termosbryggare gör precis lika bra kaffe som KGB962AO men har utrustats med en praktisk termoskanna istället för glaskanna. Fördelen med detta är att du direkt kan ta med termosen och inte behöva ha kvar kannan på värmeplattan. Modellen kan brygga 1,25 liter och har en bryggningstemperatur på 92-96 grader. Även denna modell har automatiskt droppstoppsystem och automatisk avstängning. Moccamaster Duo CDGT20 är också en termosbryggare men med plats för två termoskannor och en kapacitet att brygga 20 koppar kaffe, 2,5 liter på 6 minuter – perfekt för kontoret.

 • Klassisk: KBG962AO
 • Termosbryggare: KBGT741
 • För arbetsplatsen: DUO CDGT20
 • Priser för Moccamaster KBG962AO
  • Fria returer till butik
   1-3 dagar standardleverans
  • Fri frakt, leverans samma dag
   Öppet köp i 30 dagar
 • Moccamaster KBGT741
 • Moccamaster Duo CDGT20

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Hamilton Beach
The Scoop 2-way
Bästa budget
Bästa budget
Hamilton Beach
The Scoop 2-way
Många funktioner och möjlighet att brygga en kopp åt gången.
4,4 av 5 på Amazon
Bra användarbetyg på Forbes
Flera funktioner och modern design.
Kan brygga en kopp åt gången.
Alla lösa delar kan diskas i diskmaskin.

Det är en bryggare som har flera smarta funktioner, fler än många andra konkurrerande modeller, men till ett mycket lägre pris än vad man kunnat förvänta sig. Den funktion som sticker ut mest, och som också givit namnet till bryggaren, är faktumet att den kan brygga en hel kanna eller dosera kaffe till en enda kopp. The Scoop, är själva kaffemåttet som även fungerar som ett kaffefilter. Detta är ett miljövänligare alternativ än att köpa engångsfilter. Bryggaren har också en programmerbar timer som går att ställa in 24 timmar i förväg. Genom denna funktion kan du se till att vakna till doften av kaffe, varje morgon! Det går även att ställa in om man vill ha extra starkt bryggt kaffe. Utöver detta har kaffebryggaren även mer standardiserade funktioner så som automatisk avstängning och dropp-stopp. Designen är elegant och har ett modernt uttryck. Maskinen levereras med en termos-mugg som kan placeras under bryggaren så kaffet rinner direkt ner i muggen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hamilton Beach The Scoop 2-way
  • Fria returer till butik
   1-3 dagar standardleverans
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Fri frakt över 499 kr
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Snabb leverans
  • Fri frakt, leverans samma dag
   Öppet köp i 30 dagar
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Ytterligare läsning

Köpguide

En kaffebryggare är för många varje morgons viktigaste hörnpelare – dagen kan helt enkelt inte börja utan en ordentlig kopp kaffe! Men oavsett om du dricker kaffe för att det känns högst nödvändigt för att överleva dagen eller om du gör det av mer njutningsfulla anledningar borde det vara en självklarhet att kaffet du dricker ska vara riktigt gott! Och det är faktiskt inte bara kaffesort som spelar roll för kaffets smak – din kaffebryggare påverkar den med!

Eftersom smak som bekant är väldigt subjektivt är det såklart inte helt enkelt att avgöra vilken bryggare som brygger godast kaffe – men man kan ta hänsyn till bitterhet, om kaffet får en bränd smak och annat som ändå är direkta resultat av hur bryggaren fungerar (eller inte fungerar). Vissa smakelement beror helt på temperaturen på vattnet, hur snabbt det rinner genom filtret och vilken värme kaffebryggaren kan hålla när bryggningen är klar.

ECBC-standard

Många kaffebryggare är idag godkända enligt ECBC-standard. ECBC, European Coffee Brewing Center, är ett norskt laboratorium där man testkör kaffebryggare för att säkerställa att de faktiskt kan leverera kaffe på bästa möjliga sätt! Bryggtiden får inte vara för kort eller för lång; rinner vattnet för fort genom kaffepulvret hinner det inte få med sig alla kaffets smakämnen, men går det för långsamt blir det istället urlakat. Värmehållningen måste ligga på en temperatur mellan 80–85 grader för att kaffet ska behålla sin smak även efter bryggningen, och vattnet måste komma upp i en temperatur på 92–96 grader för att smaken ska bli optimal. Om en kaffebryggare är godkänd enligt ECBC-standard kan du räkna med att den har en bryggtid som ger gott kaffe (mellan 4–6 minuter) och att det klarar av att hålla rätt temperatur på vattnet under bryggningen och kaffet efter.

Test av kaffebryggare. ECBC och temperaturer.

Med en ECBC-godkänd modell vet man att kaffebryggaren uppfyller vissa krav för att smaken ska bli optimal.

Användarvänlighet

Något annat som kan vara värt att ha i åtanke är hur användarvänlig kaffebryggaren känns. Att behöva brottas med en massa märkliga inställningar och annat otyg det första du gör på morgonen (dessutom innan du fått dagens första kopp kaffe!) är inte direkt ett drömscenario. En lättläst display och tydliga knappar är helt enkelt att föredra! Och hur lätt är maskinen att rengöra? Kommer du inte åt att göra rent överallt kommer det att påverka smaken. En kaffebryggare behöver både rengöras och avkalkas emellanåt!

Massor med olika funktioner!

En kaffebryggare kan ha flera olika funktioner, som mer eller mindre kan påverka bryggresultatet. Det kan också röra sig om funktioner om påverkar användarvänligheten på olika sätt. Här följer ett par exempel:

 • Automatisk avstängning: stänger av bryggaren efter en viss tid så den inte står på i onödan.
 • Droppstopp: en funktion som gör att du kan ta bort kannan under tiden kaffet fortfarande bryggs utan att det droppar ner på värmeplattan.
 • Arominställning: låter dig anpassa styrkan på kaffet du brygger.
 • Värmehållningsfunktion: ser till att kaffet håller en viss temperatur när bryggningen är klar (se ovan om ECBC-standard).
 • Termoskanna: vissa bryggare brygger kaffet rakt ner i en termoskanna eller en termosmugg.
 • Integrerad bönkvarn: en del kaffebryggare har en inbyggd kaffekvarn.
 • Fast vattenanslutning: så fylls kaffebryggaren på med vatten direkt från vattenledningen.
 • Automatisk avkalkning: kalkar av bryggaren med jämna mellanrum så att du slipper tänka på det själv.


Några experttester vi läst

Kockhuset (2020)

Kockhuset har testat fem olika kaffebryggare och utsett en bäst i test, ett premiumval och en bästa budgetval.

Titeln bäst i test fick OBH Nordica Legacy kaffebryggare. Det är en bryggare som får fina omdömen för sin unika retroinspirerande design, och för sin otroliga effektivitet. Effekten uppmäts till 1550 W, vilket innebär att det bara tar bryggaren sex minuter eller mindre att brygga tio koppar. Den har flera uppskattade funktioner, så som: droppstopp, timer, värmehållning, avkalkningsindikator och automatiserad avstängningsfunktion. Det slutgiltiga betyget blev att detta är en kaffebryggare som de rekommenderar starkt, det är definitivt en av de kaffebryggare som ger mest för pengarna.

Bästa premiumval blev Moccamaster KBG962AO. Det är en populär och omtyckt produkt som har en bryggkapacitet på 1,25 liter, vilket motsvarar tio koppar kaffe. Den har även automatisk avstägning och droppstopp. Kockhuset imponerades av den höga standarden och kvalitén hos Moccamaster och är övertygade om att även nya konsumenter kommer bli lika imponerade, de menar att det är en lyxprodukt som riktar sig till dig som verkligen älskar kaffe och värderar kvalitet.

Hamilton Beach The Scoop 2-way utsågs till bästa budgetval. Att maskinen har så många avancerade finesser, och ändå en liten prislapp, imponerade stort på testpanelen. Den har en digital display med klocka på framsidan, programmerbar timer och en funktion som gör att du kan välja att antingen brygga en kaffe som motsvarar 12 koppar eller en enskild kopp. Det ingår en resemugg och kaffebryggaren har ett inbyggt filter som även fungerar som kaffemått vilket är ett miljövänligare alternativ än pappersfiler. Denna bryggare imponerade så mycket att testpanelen utnämnde den till en av deras favoriter!

Råd & Rön (2018)

Råd & Rön har testat 18 kaffebryggare i olika prisklasser. De billigaste bryggarna i testet kostar runt 400 kronor, medan de dyrare kan kosta närmare 3 500. Priset behöver dock inte påverka smaken avsevärt, utan speglar snarare funktioner och design.

Det är hur som helst jämt i toppen, och alla tre topplacerade bryggare anses av Råd & Rön vara riktigt bra köp. Allra bäst, med 82 poäng av 100, är Electrolux EKF7800. Därefter, med 81 poäng vardera, kommer Braun KF7020 och Siemens TC86303. Alla tre bryggare ger ett riktigt bra kaffe och är lätta att hantera. Det som gör att vinnaren slår ut de andra med en poäng är bryggningen, som går lite fortare, och kaffets temperatur som hålls jämn och bra både med en full kanna och för minsta möjliga mängd kaffe.

Bäst i hemmet (2017)

Eftersom de förstår vikten av att kunna göra riktigt bra kaffe hemma har Bäst i hemmet har genomfört ett stort och genomgående test av kaffebryggare. De har testat både simpla och riktigt avancerade kaffebryggare för att försöka ta hänsyn till ett så brett spektrum som möjligt. De har framförallt tittat på bryggtid, snygg design, kaffets temperatur och smak och hur lätt bryggaren är att rengöra. På första plats i Bäst i hemmets test hamnade Moccamaster KB952AO, en snabb bryggare som kan brygga upp till tio koppar. Den är utrustad med droppstopp, automatisk avstängning och ett blandningslock som ser till att kaffearomerna blandas på ett jämnt sätt under bryggningen. KB952AO har snygg design och är enkel att både använda och rengöra. 

Som nummer två i testet listas den mycket prisvärda Electrolux EKF7500. Electrolux bryggare är simplare än Moccamasters, men har ändå en rad fina funktioner. Den har till exempel en programmerbar timer som låter dig välja i förväg när ditt kaffe ska vara klart. Den kan ställas in upp till 24 timmar i förväg, så med den här bryggaren kan du vakna till doften av kaffe varje dag! 

På tredje plats har Bäst i hemmet valt att lägga en riktigt bra budgetvariant: OBH Nordica Coffee Box 2373. Coffee Box är en kompakt liten bryggare som passar perfekt i det mindre köket och har en stilren design. Den brygger utmärkt kaffe och är utrustad med både droppstopp och automatisk avstängning.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En kaffebryggare består av en kanna, värmeplatta och en vattenbehållare. När vattnet i kaffebryggaren värms upp stiger trycket och vattnet pressas genom glasröret. Därefter rinner vattnet genom ett kaffefilter med kaffepulver som sitter ovanför kaffekannan. När allt vatten har runnit igenom ner i kannan är kaffet klart.
 • Det finns flera sätt att avkalka en kaffebryggare på och ett miljövänligt sätt är att använda ättikssprit. Blanda 1 dl ättitssprit och 6 dl vatten och häll i bryggaren. Brygg hälften av vätskan, stäng av kaffemaskinen och låt vänta i tio minuter. Sedan startar du igång maskinen på nytt och låter resten rinna igenom.
 • Vi har valt att utse Melitta Aroma Signature Deluxe till den kaffebryggare som är bäst i test. Det är Melittas finaste modell med en bra bryggningsförmåga, många koppar och bra bryggtid.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Melitta Aroma Signature Deluxe