VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 21 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – välj den bästa kökskniven 2024

Hacka, strimla, tärna eller dela; med rätt kniv för rätt tillfälle blir matlagningen mycket smidigare. Köp en kökskniv med bra kvalitet som håller länge – se testvinnare i flera kategorier och ta del av vår stora köpguide för att välja rätt kniv!

Vi har jämfört
 • Bladlängd.
 • Material.
 • Hårdhet.
 • Övriga egenskaper som balans och ergonomi.
Redaktörens 5 utvalda produkter
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bästa kockkniv Test.se logo
Global
Global G-2 Kockkniv Rostfritt Stål 20 cm
Bästa kockkniv
Bästa kockkniv Test.se logo
Global
Global G-2 Kockkniv Rostfritt Stål 20 cm
En klassisk kockkniv och favorit i köket sedan 1985.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Testvinnare hos Bästihemmet.se 2022.
Andra plats på test Aftonbladet Plus 2020, 2019.
Tredje plats på test hos Aftonbladet 2015.
Testvinnare på test hos SVT Plus 2014.
Tredje plats på test hos Testfakta 2011.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Högt kundbetyg hos Cervera.
Högt kundbetyg hos Kitchentime.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bladlängd: 20 cm.
Material i bladet: Rostfritt stål (Cromova 18-stål).
Material i handtaget: Rostfritt stål.
Hårdhet: 56 HRC.
Tunn och vass.
Välbalanserad.
Stadigt grepp.
Handtag och blad i ett stycke.

Global är ett varumärke som har tillverkat högkvalitativa knivar sedan 1985, och det är samma unika stålblandning som används idag – Cromova 18. Global fyller sina skaft med sjösand för att ge perfekt balanserade knivar. Det snäva bladet är slipat till en 12,5 gradig vinkel vilket gör att knivarna blir skarpa. Knivar från Global är kända för att behålla skärpan med tiden och har alltid en tilltalande design.

Vi har utsett Global G-2 Kockkniv till bäst i test – en kockkniv som älskas lika mycket av hemmakockar som av proffs och den är baskniven i Globals breda knivsortiment. Den blev testvinnare hos Kockhuset.se där den enligt deras recension har en effektiv design och bra hållbarhet och precision. Hos Aftonbladet Plus har kniven fått höga betyg under flera år och beskrivs som en kniv med en revolutionerande design när den kom och som snabbt blev standardkniven i många krogkök. Den har dessutom placerats bra hos Testfakta och SVT Plus och fått bra kundbetyg hos flera återförsäljare. Detta är en prisvärd kockkniv där du får mycket för pengarna.

Kniven är tunn, vass, lätt att arbeta med och har en längd på 20 centimeter. Den är tillverkad av det rostfria stålet Cromnova 18. Den har en komfortabel design med handtag och blad i ett stycke – praktiskt eftersom ingen mat riskerar att fasta där emellan. Vissa upplever dock handtaget som något kort, vilket kan kännas ovant till en början, speciellt märkbart blir det om man hanterar kniven under en längre stund. Greppet är stadigt vilket ger en trygg och säker kniv att använda för alla hemmakockar. Kniven går att använda till det mesta och är ett mycket bra val för dig som vill satsa på en riktigt bra kniv. 

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Yaxell
Yaxell Zen Kockkniv 20 cm
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Yaxell
Yaxell Zen Kockkniv 20 cm
En klassisk kockkniv av hög kvalitet med vackert damaskismönster.
Högt betyg på test hos Bastihemmet.se 2022.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Testvinnare på test hos Aftonbladet Plus 2016, 2017, 2018.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Högt kundbetyg och populärt val hos Kitchentime.
Populärt val hos Kökets favoriter.
Bladlängd: 20 cm.
Material i bladet: Rostfritt stål.
Material i handtaget: Micarta.
Hårdhet: VG10, 60–62 HRC.
Lång, bekvämt och elegant skaft.
Välbalanserad.

Yaxell är ett japanskt familjeföretag som grundades i Seki 1932. Knivtillverkaren kombinerar en ny teknologi med traditionellt hantverk och har sedan sin start varit ledande när det kommer till knivar. Knivarna har alla ett vackert damaskismönster och är mycket skarpa och uppskattade i både restaurangkök och bland hemmakockar som vill laga till något extra gott till familjen eller middagssällskapet.

Yaxell Zen Kockkniv 20 cm är vårt premiumval när det kommer till köksknivar. Det är en klassisk kockkniv av mycket hög kvalitet och mer tyngd som klarar att skära både kött, grönsaker och frukt. Det är den mest efterfrågade kniven i Zen-serien, som också finns i ett set med kockkniv, allkniv och skalkniv.

Kockkniven har placerats högt på test hos Aftonbladet Plus under flera år – nu senast med betyget 4 av 5. Enligt deras test är det en rejäl kniv med skönt, lite strävt handtag som ger ett stadigt grepp även om händerna är våta. Den är både snygg att titta på och trevlig att jobba med i köket. Hos Bäst i hemmet kom kökskniven i ett äldre test på en andra plats med betyget 4,8 av 5. Både kundbetygen och kundomdömena hos flera återförsäljare talar också gott om kockkniven.

Den här lyxiga kockkniven består av 37 ihopsmidda lager stål med en kärna av VG10, 60–62 HRC. Det översta stållagret är i ett mjukare mer rostfritt stål som är hamrat för ett unikt utseende. Skaftet är långt och bekvämt att hålla i och tillverkat i det hygieniska materialet micarta och fastsatt med kraftiga stålnitar. Knivbladet är på 20 centimeter.

 • Yaxell Zen Kockkniv
 • Yaxell Zen Knivset 3-delar

Bästa grönsakskniv Test.se logo
Global
Global GS-5 Grönsakskniv 14 cm
Bästa grönsakskniv
Bästa grönsakskniv Test.se logo
Global
Global GS-5 Grönsakskniv 14 cm
Populär grönsakskniv med bra grepp och högt blad.
Testvinnare på test hos Bäst i hemmet 2023.
Bästa grönsakskniven på test hos Kockhuset.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Högt kundbetyg hos Kitchentime.
Högt kundbetyg hos Kökets favoriter.
Bladlängd: 14 cm.
Material i bladet: Rostfritt stål (Cromova 18-stål).
Material i handtaget: Rostfritt stål.
Hårdhet: 56-58 HRC.
Bra balans.
Bekvämt och stadigt grepp.

Global har tillverkat högkvalitativa knivar sedan 1985, och det är samma unika stålblandning som används idag - Cromova 18. Global fyller sina skaft med sjösand för att ge perfekt balanserade knivar.

Vi har utsett GS-5 Grönsakskniv 14 cm till den bästa grönsakskniven på marknaden just nu. GS står för Global Small vilket betyder att kniven hör till en av varumärkets minsta knivar. Designen är tidlös och detta är en kniv som är både snygg och populär att hacka och skära grönsaker med. Grönsakskniven kom på första plats på test hos Bäst i hemmet och de rekommenderar den till dig som är ute efter en kniv med fantastisk skärpa och kontroll. Den är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner och kundbetygen hos återförsäljarna är också på topp. Enligt kundrecensioner är det en kniv som är behändig, lagom stor och vass – helt enkelt en kniv i världsklass!

Grönsakskniven är i rostfritt stål av stålet Cromova 18 som är unikt framtaget för Gobal. Handtaget är precis som deras andra knivar gjort i ett prickmönster som ger ett bra grepp, halkskydd och en behaglig känsla när du använder den. Balansen är också bra vilket är viktigt för att du inte ska skära dig med något mindre handtag. Knivbladet är på 14 centimeter med en rundning som gör att det är enkelt att föra kniven i en kontrollerande och vaggande rörelse.

 • Butiker & priser

Bästa brödkniv Test.se logo
Victorinox
Victorinox Bröd/Bagarkniv 26 cm Rosenträ
Bästa brödkniv
Bästa brödkniv Test.se logo
Victorinox
Victorinox Bröd/Bagarkniv 26 cm Rosenträ
En storfavorit i restaurangköken när det kommer till brödkniv.
Andra plats på test hos Kockhuset 2023.
Andra plats på test hos Bäst i hemmet 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bladlängd: 26 cm.
Material i bladet: Rostfritt stål.
Material i handtaget: Rosenträ.
Bekvämt och säkert handtag.
Kan användas till mer än bröd.
Exklusiv design.
Mycket för pengarna.

Victorinox är ett schweiziskt familjeföretag som i över hundra år tagit fram och utvecklat knivar av hög kvalitet. Företaget är mest känt för sin klassiska schweiziska armékniv, men i deras utbud finns också flera testvinnande köksknivar i varierande storlekar.

Victorinox berömda brödkniv skär igenom alla typer av bröd med lätthet. I ett test hos Kockhuset kom brödkniven på andra plats där de bland annat lyfter fram den höga kvalitén med tanke på det låga priset. Kniven fick bra omdöme på test hos Bäst i hemmet med betyget 4,6 av 5 och enligt dem är det en kniv som klarar att skiva både bröd, frysta varor, lax och annat kallskuret.

Detta är en klassisk brödkniv med tandat sågblad och exklusivt skaft i rosenträd. Det genomtänkta handtaget är perfekt format för handen och ger ett bra grepp och en säker användning. Bladet på 26 centimeter i rostfritt stål. Både knivens längd och tjocklek bidrar till att den ligger bra i handen. Precis som alla andra köksknivar bör du diska den här kniven för hand för att bevara den höga kvalitén. I Victorinox knivsortiment hittar du brödknivar i flera storlekar och modeller, som också placerats bra i jämförande tester. 

 • Butiker & priser

Bästa knivset Test.se logo
Global
Global - G-2951138 Knivset 5 delar
Bästa knivset
Bästa knivset Test.se logo
Global
Global - G-2951138 Knivset 5 delar
Ett omtyckt och högkvalitativt knivset med fem knivar från populära Global.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren & Kocken.
Toppbetyg av kunder hos Cervera.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bladlängd: 9, 14, 15 20, 22 cm.
Material i bladet: Rostfritt stål (Cromova 18-stål).
Material i handtaget: Rostfritt stål.
Hårdhet: 56 HRC.
5 knivar i setet.
Brödkniv, kockkniv, grönsakskniv, flexibel allkniv och en liten skalkniv.
Skaften balanserade med sjösand i skaftet.
12,5 gradig snäv vinkel på bladet.

Global har tillverkat högkvalitativa knivar sedan 1985, och det är samma unika stålblandning som används idag - Cromova 18. Global fyller sina skaft med sjösand för att ge perfekt balanserade knivar. Det snäva bladet är slipat till en 12,5 gradig vinkel vilket gör att knivarna blir skarpa.

Med ett knivset från Global får du alla knivar du behöver för att lyckas i köket – perfekt för alla matintresserade hemmakockar. För pengarna får du otroligt mycket kniv för pengarna. Globlas knivar har länge varit populära och i det här knivsetet får du fem favoriter.

I setet ingår:
G-7, tandad brödkniv, 22 centimeter - en tålig brödkniv som klarar de tuffaste skorporna.
G-2, kockkniv, 20 centimeter - den klassiska kockkniven från Global som fungerar till det mesta du kan tänka dig i köket.
GS-5, grönsakskniv, 14 centimeter - en grönsakskniv med tvärt och högt bladslut som är optimal för att hacka mindre frukt och grönsaker.
GS-11, flexibel allkniv, 15 centimeter - en flexibel allkniv som är perfekt för filéarbeten.
GS-38, skalkniv, 9 centimeter - liten smidig skalkniv som passar bra till att skala frukt och grönsaker, eller till att till exempel rensa svamp.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test kökskniv - hitta den bästa kökskniven.
Att använda sig av en riktigt bra kökskniv gör arbetet i köket mycket roligare.

Köpguide köksknivar

För att bli kung i köket behöver du ta hjälp av en riktigt högkvalitativ kökskniv. Den gör inte jobbet åt dig – men förenklar hackandet, skärandet och strimlandet betydligt. Genom att ha en bra kniv blir matlagningen dessutom mycket roligare att tillaga. När du köper en ny kniv till köket så ska du först och främst fundera på vad du ska använda den till. Det finns flera olika sorters knivar till köket: kockkniv, brödkniv och grönsakskniv för att nämna några. Här ger vi dig all en praktiskt köpguide som en bit på hjälpen i ditt val av kökskniv.

Läs gärna vårt test om knivslip

Vilken kökskniv behöver jag?

I hemmaköket brukar man klara sig med tre till fem olika typer av knivar. Börja med en bra kockkniv, den klarar det mesta gällande matlagning. En brödkniv är också ett bra val, som du har nytta av vid varje frukost. Skalknivar passar utmärkt när du inte behöver en stor kockkniv. Vilka material och storlekar du väljer, är en smaksak.

Bäst i test kökskniv - se testvinnande knivar till köket.

Olika typer av köksknivar

Det finns ett flertal olika typer av köksknivar att köpa som passar olika tillfällen. Här reder vi ut vilken kniv du behöver till vad.

Vill du ha ett helt set? Kika in vår sida om de bästa knivseten just nu.

Kockkniv

Om du ska lägga dina pengar på en riktigt bra kniv är kockkniven det bästa valet. Den är praktisk och fungerar för det mesta inom matlagning och något man skulle kunna kalla för allkniv, eftersom du kan skära det mesta med den. Den finns i många olika längder och bör vara runt 18-22 centimeter. Bladet är brett och handtaget rejält och den ska ligga bra i handen.

Kökskniv bäst i test - hitta den bästa köksniven.
Kockkniven är den vanligaste kniven du har hemma - och den kan användas till all typ av matlagning.

Brödkniv

Brödkniven är en klassisk modell med tandad egg som tar sig igenom alla typer av bröd. Den funkar även utmärkt för att skära tomat.

Bäst i test kökskniv - se testvinnande brödknivar.
Brödkniven har en tandad egg och är särskilt anpassad för bröd.

Grönsakskniv

Grönsaksknivar har en bred egg och kort handtag för att underlätta vid snabb hackning. Vissa grönsaksknivar har även små vågor i bladet som gör att grönsaker inte ska fastna på eggen.

Bäst i test kökskniv - se testvinnande grönsaksknivar.
En grönsakskniv har bred egg och kort handtag och passar när du ska hacka grönsaker.

Skalkniv

Skalkniven är liten, smidig och perfekt för att skära grönsaker och frukt.

Bäst i test - kökskniv.
För att skära grönsaker eller frukt kan en skalkniv passa perfekt.

Filékniv

Precis som namnet avslöjar, kan du enkelt filea kött, fisk eller grönsaker med en filékniv. Kniven har en tunn egg som gör att du kan komma åt under skinn eller skära nära fiskben.

Bäst i test - kökskniv.
Filékniven har en tunn egg som kommer åt överallt.

Specialknivar

Köttyxa, ostkniv, ostronkniv, urbeningskniv, trancherkniv med flera är några av specialknivar som vissa hemmakockar kan tänkas behöva. Det beror helt enkelt på vilken matlagning som du är intresserad av.

Bäst i test - kökskniv.
Köttyxan är en av många specialknivar du kan ha i köket.

Bagaren och Kocken har beskrivit vilka knivar du behöver i en film: 

Kökskniven ska vara bekväm och säker

Det är viktigt att känna efter om kniven känns bra i handen och ger ett bekvämt grepp – den får exempelvis inte vara för tung.

Skillnad på stålknivar och keramiska knivar

Kökskniven kan antingen vara i stål eller ett keramiskt material. Här är skillnaden på dessa två.

 • Stålkniv är lättare att underhålla, är tålig och finns i flera olika modeller. Den måste handdiskas och håller sig inte vass så länge.
 • Keramisk kniv kräver inte speciellt mycket underhåll. Råvaror lossnar lätt från kniven och den går att maskindiskas. Den är dock ganska lätt att förstöra. Du kan inte använda den till frysta råvaror. Den är ganska svår att slipa om.

Japansk eller europeisk kökskniv?

Skillnaden mellan modellerna är att den japanska kniven har ett tunnare egg som ger ett fint och rakt snitt. Vanligtvis har europeiska knivar ett tjockare blad.

Skötselråd av köksknivar

Sköter du köksknivar på rätt sätt, har de väldigt bra livslängd.

 • Diska inte i diskmaskin - ta för vana att alltid diska dina köksknivar för hand. När du kör diskmaskinen så används ett slipmedel i diskmaskinstabletterna, detta slipmedel kan på sikt förstöra knivarnas skärpa.
 • Lämna aldrig köksknivar blöta, utan torka av dessa direkt efter att du diskat dem.
 • Använd helst en skärbräda av trä eller plast, då marmor och glas gör kniven slö. Hacka aldrig direkt mot diskbänken eller på en tallrik.
 • Undvik att skära frysta råvaror och använd den aldrig för att skära i plast och kartong till exempel.
 • Förvara knivarna i knivblock, knivfack eller på magnetlist. Om du lägger knivarna i en låda med andra knivar skaver de mot varandra och repor eller jack kan lätt bildas.

Håll knivarna vassa

Med tiden så slits knivarna, oavsett hur noga du än är. Men det går att få knivarna vassa snabbt igen. Det som krävs är skärpstål eller ett bryne av metall eller keramik som du vässar knivarna med. Det går också bra att använda en knivslip eller en slipsten. Passa samtidigt på att köpa ett bra knivställ, så håller knivarna betydligt längre! Det finns knivblock, knivmagnet eller knivväskor som skyddar dina köksknivar ordentligt.

Läs också: Test av lökhackare

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Aftonbladet Plus (2019)

I Aftonbladets senaste test av 15 knivar har de utsett en ny vinnare och det är inte längre Yaxell Zen utan Kai Shun. Betyget blir 5/5 och testpanelen är överens om att detta blir testvinnaren. Kniven har bra balans och är lätt att arbeta med. Skaftet har den japanska "kastanjeformen" vilket gör att kniven ligger väldigt bra i handen. Bladet är högt vilket är bra om du ska klyva något. En annan favorit hos testpanelen är Global G-2 som får betyget 4/5. Den är tunn, vass och lätt att arbeta med. Handtaget är något kort, vilket kan kännas ovant men man vänjer sig. En i panelen nämner dock att man kan bli lite trött i handen om man hanterar denna kniv under en längre stund. En till kniv med betyget 4/5 är Miyabi Mizu 5000 MCT. Modellen har en fin design och kännas rejäl. Handtaget är ganska långt och kniven är lätt att arbeta med. När en i panelen skär igenom skalet på en tomat finns ett litet motstånd men det går lätt och smidigt att hacka med denna modell. Den är dock ganska tung.

Testfakta (2019)

Testfakta har testat 8 knivar och undersökt skärpa efter slitage, skärpning, användning, styrka, flexibilitet, slagtålighet och korrosion.

Bäst i test blir Victorinox Rosenträ, en rejäl kockkniv med stansat blad i rostfritt stål. Den fick bra resultat på alla testmoment men har en negativ punkt. Handtaget i rosenträ tål inte vatten speciellt bra. Det blir strävt och sväller. På andraplats är Ikea Briljera, även denna i stansat blad i stål och med ett trähandtag. Kniven ligger bra i handen och passar dig med stora händer bäst. Modellen står dock sämst emot korrosion av alla knivar i detta test. På tredjeplats är MAC Chef Universalkniv. Detta är en kniv med starkt och flexibelt knivblad. Handtaget är tillverkat i trä, men är tyvärr inte speciellt bekvämt att greppa. Det är ganska svårt att få kniven att bli lika vass igen efter en tids användning.

Aftonbladet (2018)

Aftonbladet har låtit Johan Jureskog och Natasa Hodic testa 14 kockknivar från lågpris till riktigt lyxiga knivar. Den japanska kockkniven Yaxell Zen får 5 + och blir utsedd till bäst i test. Den har en bra tyngd och skönt handtag som minimerar risken att halka tack vare sin sträva yta. Snygg design och skär igenom rotfrukter enkelt och lätt. Aftonbladet har inte utsett en andra- och tredjeplacering. Efter noggrann analys och granskning har vi på test.se utsett placeringarna. Zwilling Twin Ceramax är skön att hålla i, har en bra tyngd och snygg design. Den funkar för det mesta så som finlir, hackning och grövre delning. Något långt skaft som kan upplevas som störande. Flera japanska knivar i testet får kritik för sitt korta skaft vilket gör att de får ganska låga betyg. Mac Mighty får ett övervägande bra omdöme, den ligger bra i handen men skaftet är något kort. Detta är en bra kniv även om den inte ser speciellt exklusiv ut.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du kan slipa din kökskniv med ett brynstål, en slipsten eller en knivslip.
 • Den japanska kniven är hårdare och den har en annan slipvinkel som innebär att den är vassare och det yttersta egget är tunnare.
 • Vi har valt att utse Global G-2 till den kökskniv som är bäst i test. Det är en klassisk kockkniv som placerats bra på test under flera år och som varit en favorit sedan 1985. Globals knivar håller mycket hög kvalitet och fyller sina skaft med sjösand för att ge perfekt balanserade knivar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bästa kockkniv:
Global Global G-2 Kockkniv Rostfritt Stål 20 cm

Du kanske även är intresserad av: