VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 21 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vässa knivarna med en bäst i test knivslip 2024

För att hålla knivarna ska hålla sig vassa behöver du vässa dem med jämna mellanrum. Det kan du göra med en bra knivslip. Vi har valt ut de bästa knivsliparna och sammanställt tips i en köpguide.

Vi har jämfört
 • Om den kan både slipa och bryna.
 • Om den passar för raka eller tandade knivblad.
 • Vilket material den är gjord av.
 • Design och ergonomi.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test knivslip - hitta bästa knivslipen.
På Test.se hjälper vi dig att välja rätt knivslip genom att ta fram de som är bäst i test.
Bäst i test Test.se logo
Vulkanus
Vulkanus VG2 Pro
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Vulkanus
Vulkanus VG2 Pro
Med denna knivslip kan du både slipa och bryna raka och tandade knivblad.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2019.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Bästa klassiska på test hos Kockhuset.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg hos Bagaren & Kocken.
Populärt val hos Cervera
För slipning och bryning.
För raka och tandade knivblad.
Material: Rostfritt stål.
Lång livslängd.
Kan diskas i diskmaskin.

Vulkanus är ett varumärke som tillverkar knivslipar i robust konstruktion. De har knivslipar i flera lika material och design.

Vi har utsett Vulkanus VG2 Pro till knivslipen som är bäst i test. När M3 Sveriges Prylsajt valde ut och rekommenderade tio knivar fanns denna med på listan. Knivslipen blev testvinnare hos Bastihemmet.se som ger ett fint omdöme. I ett test hos Kockhuset.se blev den utsedd till bästa klassiska knivslipen och de säger att den både är hållbar och gör ett bra jobb. De rekommenderar den till dig som vill ha en knivslip för underhållning och finare slipning. I ett äldre test hos Aftonbladet utsågs knivslipen till bäst i test och de beskriver den som dyr, men snygg.

Med den här knivslipen är det lätt att slipa knivar till en nivå av perfektion. Den kan användas av både hemmakocken och i det professionella köket. Knivslipen är formad som ett V med en slipsten i mitten och du drar kniven manuellt i mitten för att slipa. Den har kapacitet att slipa både raka och tandade knivblad vilket alla knivslipar inte har möjlighet att göra. Du kan anpassa slipvinkeln efter kniven du ska slipa och du kan justera mellan 11-21 grader. Knivslipen har möjlighet att både slipa och bryna knivarna.

Knivslipen har en patenterad fjäderteknik och rostfria komponenter av hög kvalitet som gör att den har en lång livslängd. Du kan diska knivslipen i diskmaskin vilket kan spara tid till annat när du lagar mat.

Vulkanus har även en billigare knivslip i plast.

 • Butiker & priser

Bästa elektriska Test.se logo
Tormek
Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener
Bästa elektriska
Bästa elektriska Test.se logo
Tormek
Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener
Elektrisk knivslip som även kan slipa keramiska knivar.
Bästa elektriska hos Bastihemmet.se 2023.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
För slipning och bryning.
Kan även slipa keramiska knivar.
Exakt inställning av slipvinkel.
Handtag i trä.
Ljudvolym på 45 dB.
8 års garanti.

Tormek är ett svenskt företag med produktion och tillverkning i Sverige. De är ett ledande varumärke inom slipning av eggverktyg med cirka 20 patent. De säljer produkter till 35 länder över hela världen.

Är du ute efter en elektrisk knivslip rekommenderar vi Tormek T-1, en knivslip i snygg industriell design med trähandtag som ger ett bra grepp. Med den kan du både grundslipa och underhålla knivarna. Hos Bästihemmet.se kom den på tredje plats och utsågs till bästa elektriska knivslipen. De beskriver den som tystgående och med den kan du grundslipa i princip alla dina knivar. När M3 Sveriges Prylsajt valde ut och rekommenderade tio knivar fanns denna med på listan. Enligt dem är knivslipen proffsutrustning för hemmabruk. Hos Prisjakt och Pricerunner är knivslipen också ett populärt val bland användarna.

Med den här knivslipen kan du grundslipa knivarna till en professionell nivå hemma i ditt eget kök. Den har en patenterad styrningsmetod för slipvinkeln och separat bryning som gör att knivarna en mycket bra och hållbar skärpa. Du slipar en av knivbladet åt gången vilket gör att du själv kan välja vinkel på slipfasen. Den kan slipa blad som är 12-60 millimeter höga och upp till 5 millimeter tjocka. Med diamantslipskivan kan du slipa alla typer av stål, även keramiska knivar.

Med brynskivan kan du ta bort råegg samtidigt som eggen också poleras. Du kan använda brynskivan för att underhålla kniven mellan grundslipningarna. När du inte tycker att brynskivan räcker får du göra en ny grundslipning på diamantskivan.

Knivslipen är tystgående med en ljudvolym på endast 45 decibel. Den håller även nere temperaturen så att knivens härdning inte ska förstöras. Om man du registrerar knivslipen hos Tormek kan du få en garanti på åtta år.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener
  • Tormek
   SE PRISET

Bästa klassiska Test.se logo
Global
Global G-91 våtslip
Bästa klassiska
Bästa klassiska Test.se logo
Global
Global G-91 våtslip
Slipa kniven som ny med en våtslip med två sliphjul.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren & Kocken.
Populärt val hos Cervera.
För slipning av släta knivar.
Material: Keramiska sliphjul med axlar i stål.
Enkel att använda.
Passar även asiatiska knivar.
Behållare som fylls på med vatten.

Global är ett varumärke som har tillverkat högkvalitativa knivar sedan 1985. De säljer också produkter att slipa knivarna med som slipstav, sten och knivslip.

Global G-91 är en knivslip som hjälper dig att hålla knivarna på topp i köket. Den är perfekt till både europeiska och japanska knivar och passar alla knivar med ett slätt blad. Detta är en av knivarna som M3 Sveriges Prylsajt rekommenderar när de lyfter fram några av marknadens bästa knivslipar. Den har fått toppbetyg av kunder hos Bagaren & Kocken och användarna beskriver den som lätt att använda och att den ger ett bra resultat efter ett par tag. Knivslipen är ett populärt val hos både Prisjakt, Pricerunner och Cervera.

Knivslipen är en våtslip med två sliphjul. Det ena hjulet är fint och det andra är grövre för att du ska få en effektiv och snabb slipning av dina knivar. Du fyller behållare med vatten, stänger locket, sedan drar du kniven över bladet några gånger genom båda hjulen. Den är enkel att använda och ett mycket vasst resultat. Knivslipen är gjord av keramiska sliphjul med axlar i stål och ett handtag av plast med detaljer av rostfritt stål.

 • Butiker & priser

Bästa våtslip Test.se logo
MinoSharp
MinoSharp MC-550
Bästa våtslip
Bästa våtslip Test.se logo
MinoSharp
MinoSharp MC-550
Våtslipen som gör både Globalknivar och andra släta knivar som nya igen.
Andra plats hos Bastihemmet.se 2023.
Tredje plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
För slipning av släta knivar.
Material: Keramiska sliphjul.
Kan användas på både japanska och europeiska knivar.
Slipar i vinkel på 10-15 grader.
Bekvämt handtag.
Enkel att använda.
Behållare som fylls på med vatten.

MinoSharp är ett varumärke som skapats av Mino Tsuchida, Globals starke man. De har specialiserat sig på slipredskap för japanska knivar och i sortimentet finns både våtslip och slipsten.

MinoSharp MC-550 är en våtslip som passar att slipa både japanska och europeiska köksknivar med. Den passar för släta knivar med dubbelslipat egg. Knivslipen kom på andra plats hos Bastihemmet.se och enligt dem är den ett bra alternativ för dig som vill ha en billigare knivslip. Hos Kockhuset.se kom den på tredje plats och de beskriver den som en av de bästa knivsliparna på marknaden, sett till kvalitet och pris.

Knivslipen slipar dina knivar i en exakt vinkel som är 10-15 grader. Den är särskilt anpassad för Globalknivar, men kan även användas av andra knivar som har samma slipvinkel. Den har ett bekvämt handtag och är enkel att använda. Du fyller på vatten i behållaren, drar kniven genom de tre keramiska hjulen och får en vass kniv perfekt att använda till alla typer av matlagning i köket. Sliphjulen är grov, medium och fin vilket gör att du både kan forma och polera eggen som du vill. När du har använt slipkniven ska du diska kniven med diskmedel.


 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Fiskars
Fiskars Functional Form Roll-Sharp
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Fiskars
Fiskars Functional Form Roll-Sharp
Prisvärd och enkel knivslip för både stora och små knivar.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
För slipning av släta knivar.
Material: Keramisk slipsten.
Kan användas på stora som små knivar.
Bekvämt handtag.
Enkel att använda.
Lätt att rengöra.

Fiskars grundades 1649 i Finland och är ett av de äldsta företagen i västvärlden. De gör ett brett utbud av smarta lösningar för vardagen med produkter till kök, hushåll och trädgård.

Fiskars Functional Form Roll-Sharp är en knivslip med en keramisk slipsten i rostfritt stål. När M3 Sveriges Prylsajt rekommenderar tio knivslip som ger vassa knivar finns denna med. De beskriver den som enkel och portabel.

Knivslipen är funktion och form i ett smakfullt samspel. Det svarta skaftet har en design som gör att den ligger bra i handen. Den är enkel att använda och gör både stora och små knivar vassa med längre hållbarhet. Både vänster- och högerhänta kan använda knivslipen. När du har vässat knivarna är knivslipen lätt att ta isär och rengöra.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test knivslip - se testvinnande knivslipar.
Genom att vässa knivarna med en knivslip förlänger du livslängden på dem.

Köpguide knivslip

Med en vass kniv kommer din matlagning att bli både trevligare och säkrare. Med tiden efter mycket användning blir dina knivar slöa och då behöver du vässa dem för att få samma kvalitet som tidigare. En dyr kniv som är ovass håller inte längre den höga kvalitén som den gjorde när den var ny. Det finns olika tekniker för att slipa knivarna och en knivslip är ett av dem och med den är det lätt att få dina knivar som nya igen! Vi hjälper dig att välja rätt knivslip och delar med oss av de bästa tipsen inför köpet.

Vad är en knivslip?

En knivslip hjälper dig att hålla knivarna skarpa i köket när du lagar mat. Det är en särskild slip för knivar som vanligtvis kan vässa raka knivar, men en del har även möjlighet att vässa tandande knivar. En del är särskilt anpassade för japanska knivar och andra för europeiska, så läs gärna på vilken typ av knivslip som passar dig bäst. När du slipar dina knivar avlägsnar du ett tunt lager metall från knivens egg vilket gör det nya lagret tunnar och vassare.

Hur använder man en knivslip?

Det finns flera olika knivslipar att välja mellan i olika prisklasser och design. Även om designen kan skilja dem åt fungerar de på ungefär samma sätt. Du slipar kniven i ett eller flera sliphjul så att eggen blir vass igen. Den kan ha två eller tre olika sliphjul med olika grovlekar – grövre, medel och finare. Hur många gånger beror på vilken kniv du vässar, hur slö den är och hur vass du vill ha den. Du behöver inte tänka på att slipa med rätt vinkel för knivslipen är oftast inställd på rätt. När du har använt en knivslip ska du diska kniven ordentligt med diskmedel innan du använder den.

Vad är en rullslip eller våtslip?

Den vanligaste knivslipen är rullslipen och den har en eller flera sliphjul som du slipar kniven mot. En del knivslipar är våtslipar och de använder du ihop med vatten vilket gör att hjulen blir mer effektiva. Du fyller behållaren med vatten och drar sedan kniven genom sliphjulen några gånger.

Vad är en knivslip med krysstål?

En knivslip med krysstål gör att du nästan aldrig kommer att misslyckas med din slipning. Du drar kniven genom krysstålet som är försedd med fjädrar som anpassar sig efter kniven du slipar. När du ska slipa grövre lutar du kniven framåt och när du ska finslipa lutar du kniven istället bakåt.

Vad är en elektrisk knivslip?

Vill du ha en knivslip som gör jobbet åt dig ska du välja en elektrisk knivslip. Den är dyrare men ger också en mer professionell slipning av dina knivar med lite fler inställningar. Är du en hemmakock som vill ha det allra bästa och som dessutom har många knivar att slipa kan detta vara en bra investering.

Knivslip för tandade knivar

De flesta knivslipar är anpassade för släta knivar utan tänder. Har du en tandad kniv som är i behov av slipning ska du välja en knivslip som har denna funktion.

Fördelar med en knivslip

Det finns många fördelar med att köpa en knivslip till köket och dina knivar.

Knivarna hålls vassa

Om du vässar knivarna med en knivslip håller du knivarna vassa. Matlagningen i köket kommer gå lekande lätt – oavsett om du hackar lök, filear lax eller skär grönsaker.

Det blir säkrare

En slö kniv gör jobbet både långsammare och mindre säkert. Om du vässar knivarna regelbundet är risken mindre att du slinter och skär dig under användningen.

Billigare än att lämna in

En del butiker som säljer knivar tar även emot knivar för slipning. Genom att slipa knivarna hemma sparar du in pengarna på sikt. Det är också mer flexibel att ha en egen knivslip hemma eftersom du annars blir av med dina knivar under några dagar.

Vad innebär att bryna knivarna?

Mellan slipningarna är det bra att bryna knivarna med ett brynstål som gör det möjligt att återställa knivens skärpa utan att för den delen avverka stål. När kniven används är det vanligt att eggen vrider sig åt olika håll vilket gör att kniven uppfattas som slö. Med brynstålet rätar du upp egget så att kniven blir rak igen. Detta slipar inte kniven men gör att den håller formen vass och kan användas för att underhålla kniven mellan grundslipningarna och vissa bryner innan varje användning. Vanliga bryn är stålbryn, keramsikt bryn och diamantbryn.

Bäst i test knivslip.
Det är bra att både bryna och slipa knivarna för att få dem att hålla sig vassa.

Slipa knivar med en slipsten

Ett annat sätt att slipa dina knivar med är med hjälp av en slipsten. Det är en platt fyrkantig sten med olika finhetsgrader beroende på hur mycket du vill slipa. För vardagsslipning kan du välja en medelgrov sten. Innan du slipar ska du lägga slipstenen i vattenbad - ju grövre desto längre kan den ligga i.

Slipa knivar med slipstav

Du kan även slipa dina knivar med en slipstav, ett verktyg som liknar en fil med ett handtag. Den är rund, platt eller oval och gjord av stål eller ett keramiskt material. Precis som en knivslip har slipstaven olika grav av kornighet på utsidan som ger en grövre eller finare slipning av dina knivar.

Vad är skillnaden mellan japanska och europeiska knivar?

Du har säkert läst att en del knivslipar passar bättre för japanska knivar och andra för europeiska. Men har du koll på vad skillnaden mellan dessa två knivsorter är? Den största skillnaden mellan japanska och europeiska knivar är att de är tillverkade av olika sorts stål. Japanska knivar är av hårdare stål och kan slipas i brantare vinkel – standard brukar vara 20 grader. Europeiska knivar har ett mjukare stål och en eftersom de slits snabbare i brantare vinkel är slipvinkeln på 30-35 grader. Japanska knivar är vassare utan att nötas ner lika snabbt, men samtidigt är det svårare att underhållsslipa dem på grund av det hårda stålet. Vilken typ av kniv du väljer är ofta en smaksak.

Olika typer av knivar

Det finns många olika typer av knivar att välja mellan.

Här är några av de vanligaste:

 • Kockkniv – Den vanligaste kniven, men den kan du hacka och skära både fisk, fågel och grönsaker. Den är i storleken 15-30 centimeter.

 • Grönsakskniv – Perfekt att skära grönsaker och utföra enklare jobb med. Den har ett högt blad och snabbt avslut som ger bra balans och effektivt hackande. Den är i storleken 9-18 centimeter.

 • Skalkniv – Den minsta kniven i knivfamiljen. Perfekt att dela och skala med och för de minsta råvarorna. Den är i storleken 8-15 centimeter.

 • Brödkniv – Kniv med tandad egg som gör att du kan ta dig igenom luftiga material utan att mosa dem, ex för bröd och tomater. Den är i storleken 20-25 centimeter.

 • Filékniv – En böjbar kniv som gör det möjligt att komma under fiskskinnet eller kycklingskinnet. Den har ett smalt och flexibelt blad med spetsig topp. Den är i storleken 15-22 centimeter.

Du kan även köpa ett knivset vilket är praktiskt eftersom du får de mest populära knivarna samtidigt som priset per kniv blir lägre.

Bäst i test knivslip - se testvinnande knivslipar.
Det finns en kniv för varje uppgift i köket - vad behöver du till din matlagning?

Så ofta ska du slipa din kniv

Använder du en knivslip minst en gång i månaden håller du knivarna vassa längre. En del kockar slipar sina köksknivar minst två gånger om året och vässar dem dagligen.

Så tar du hand om dina knivar

För att knivarna ska hålla längre behöver du ta hand om dem rätt sätt.

Här är några råd som experterna själva tipsar om:

 • Diska knivarna för hand och inte i diskmaskin då diskmaskinens slipmedel gör knivarna slöa.

 • Torka alltid av kniven när du har diskat den.

 • Skär aldrig direkt mot en diskbänk eller tallrik utan använd alltid en skärbräda.

 • Skär aldrig mot för hårda material som ben, marmor, porslin eller djupfrysta råvaror.

 • Slipa knivarna när de har blivit slöa.

 • Förvara aldrig knivarna lösa i en kökslåda utan välj hellre ett knivblock eller magnetlist.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du drar kniven över ett sliphjul och på så sätt slipas kniven. Många knivslipar har flera sliphjul så att du kan få olika grovhet på slipningarna – från finare till grövre.
 • Om du slipar dina knivar något gång i månaden kommer dina knivar att hålla sig vassa. En välskött kniv både skär bättre och är säkrare att använda.
 • Vi har valt att utse Vulkanus VG2 Pro till den knivslip som är bäst i test. Med den kan du både slipa och bryna raka och tandade knivblad. Den har placerats bra på test och är också ett populärt val när användarna själva får välja.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Vulkanus Vulkanus VG2 Pro