Test av de bästa knivsliparna 2025
För att hålla knivarna ska hålla sig vassa behöver du vässa dem med jämna mellanrum. Det kan du göra med en bra knivslip. Vi har valt ut de bästa knivsliparna baserat på test, recensioner och kundomdömen.


- Om den kan både slipa och bryna.
- Om den passar för raka eller tandade knivblad.
- Vilket material den är gjord av.
- Design och ergonomi.
- Övriga egenskaper.


Varumärket Vulkanus erbjuder knivslipar i varierande material och design, där Vulkanus VG2 är en av storsäljarna. Denna V-formade knivslip rekommenderas av både Aftonbladet och M3 Sveriges Prylsajt och hyllas för att ha en smart design och en robust konstruktion. Test-redaktionen har själva använt knivslipen och här tycker vi att slipen är lätt att använda och gav ett lika vasst resultat som vi hoppats på.
Vulkanus VG2 är enkel att använda och klarar av att slipa såväl raka som tandade knivar. Slipvinkeln kan anpassas mellan 11 och 21 grader beroende på vad som passar kniven du ska slipa, och du kan även ha den till att bryna knivarna. En annan fördel med denna knivslip är att den tål maskindisk.
- Butiker & priser
Det svenska företaget Tormek är ledande inom slipning av eggverktyg och är det en elektrisk knivslip du är ute efter rekommenderar vi att du tar en titt på Tormek T-I. Denna fungerar både till att grundslipa och underhålla dina knivar, och knivslipen har både presterat bra i internationella tester och fått gott om positiva hyllningar i kundrecensioner.
Den proffsiga knivslipen från Tormek är tystgående och har patenterad styrningsmetod för slipvinkeln vilket ger bästa möjliga resultat. Knivslipen fungerar för blad som är 12-60 millimeter höga och upp till fem millimeter tjocka. Om du registrerar din knivslip hos Tormek kan du också få en imponerande garantitid på åtta år.
- Butiker & priser

Att Global är bra på knivar råder ingen tvekan om – varumärket är mycket populärt och finns representerat i många svenska hem. Med tanke på att man erbjuder högkvalitativa knivar är det kanske inte heller så konstigt att man även är bra på knivslipar. När The Telegraph senast skulle utse de bästa knivsliparna var det just en modell från Global – G-91 – som knep guldmedaljen.
Global G-91 är en våtslip, också kallad rullslip, med två sliphjul där det ena är lite finare och det andra lite grövre. På så sätt kan du anpassa slipningen av dina knivar efter behov. Knivslipen passar för knivar med slätt blad och fungerar för såväl europeiska som japanska knivar. Global G-91 är enkel att använda och har ett kompakt format som gör den smidig att förvara när du inte använder den.
- Butiker & priser

Om det är en lite enklare knivslip med en låg prislapp du är ute efter kan Fiskars Functional Form Roll-Sharp vara ett bra alternativ. Denna knivslip rekommenderas bland annat av M3 Sveriges Prylsajt och har fått höga betyg hos flera återförsäljare.
Fiskars Functional Form Roll-Sharp är en knivslip som har en keramisk slipsten i rostfritt stål. Den är liten och smidig, och dessutom användarvänlig. Knivslipen fungerar bra både för stora och mindre knivar, och fungerar oavsett om du är högerhänt eller vänsterhänt. Den är även lätt att ta isär och rengöra efter användning.
- Butiker & priser

För dig som hellre vill slipa dina knivar med hjälp av en slipsten rekommenderar vi Fiskars Premium brynstensset. Detta set finns med bland favoritmodellerna i Aftonbladets senaste sammanställning och beskrivs som en slipsten som ger dig full kontroll över din slipning.
I setet ingår en natursten med två kornstorlekar (1000 och 5000). Dessutom får du med en halksäker hållare för stenen tillsammans med en slipvinkelguide som hjälper dig att få till rätt slipning för dina knivar. Det ingår också en poleringsduk i läder.
- Butiker & priser
Med en vass kniv kommer din matlagning att bli både trevligare och säkrare. Med tiden efter mycket användning blir dina knivar slöa och då behöver du vässa dem för att få samma kvalitet som tidigare. En dyr kniv som är ovass håller inte längre den höga kvalitén som den gjorde när den var ny. Det finns olika tekniker för att slipa knivarna och en knivslip är ett av dem och med den är det lätt att få dina knivar som nya igen! Vi hjälper dig att välja rätt knivslip och delar med oss av de bästa tipsen inför köpet.
Håll dina knivar vassa med en knivslip
En knivslip hjälper dig att hålla knivarna skarpa i köket när du lagar mat. Det är en särskild slip för knivar som vanligtvis kan vässa raka knivar, men en del har även möjlighet att vässa tandande knivar. En del är särskilt anpassade för japanska knivar och andra för europeiska, så läs gärna på vilken typ av knivslip som passar dig bäst. När du slipar dina knivar avlägsnar du ett tunt lager metall från knivens egg vilket gör det nya lagret tunnar och vassare.
Hur använder man en knivslip?
Det finns flera olika knivslipar att välja mellan i olika prisklasser och design. Även om designen kan skilja dem åt fungerar de på ungefär samma sätt. Du slipar kniven i ett eller flera sliphjul så att eggen blir vass igen. Den kan ha två eller tre olika sliphjul med olika grovlekar – grövre, medel och finare. Hur många gånger beror på vilken kniv du vässar, hur slö den är och hur vass du vill ha den. Du behöver inte tänka på att slipa med rätt vinkel för knivslipen är oftast inställd på rätt. När du har använt en knivslip ska du diska kniven ordentligt med diskmedel innan du använder den.

Vad är en rullslip eller våtslip?
Den vanligaste knivslipen är rullslipen och den har en eller flera sliphjul som du slipar kniven mot. En del knivslipar är våtslipar och de använder du ihop med vatten vilket gör att hjulen blir mer effektiva. Du fyller behållaren med vatten och drar sedan kniven genom sliphjulen några gånger.

Vad är en knivslip med krysstål?
En knivslip med krysstål gör att du nästan aldrig kommer att misslyckas med din slipning. Du drar kniven genom krysstålet som är försedd med fjädrar som anpassar sig efter kniven du slipar. När du ska slipa grövre lutar du kniven framåt och när du ska finslipa lutar du kniven istället bakåt.

Vad är en elektrisk knivslip?
Vill du ha en knivslip som gör jobbet åt dig ska du välja en elektrisk knivslip. Den är dyrare men ger också en mer professionell slipning av dina knivar med lite fler inställningar. Är du en hemmakock som vill ha det allra bästa och som dessutom har många knivar att slipa kan detta vara en bra investering.


Knivslip för tandade knivar
De flesta knivslipar är anpassade för släta knivar utan tänder. Har du en tandad kniv som är i behov av slipning ska du välja en knivslip som har denna funktion.
Fördelar med en knivslip
Det finns många fördelar med att köpa en knivslip till köket och dina knivar.

Knivarna hålls vassa
Om du vässar knivarna med en knivslip håller du knivarna vassa. Matlagningen i köket kommer gå lekande lätt – oavsett om du hackar lök, filear lax eller skär grönsaker.
Det blir säkrare
En slö kniv gör jobbet både långsammare och mindre säkert. Om du vässar knivarna regelbundet är risken mindre att du slinter och skär dig under användningen.
Billigare än att lämna in
En del butiker som säljer knivar tar även emot knivar för slipning. Genom att slipa knivarna hemma sparar du in pengarna på sikt. Det är också mer flexibel att ha en egen knivslip hemma eftersom du annars blir av med dina knivar under några dagar.
Vad innebär att bryna knivarna?
Mellan slipningarna är det bra att bryna knivarna med ett brynstål som gör det möjligt att återställa knivens skärpa utan att för den delen avverka stål. När kniven används är det vanligt att eggen vrider sig åt olika håll vilket gör att kniven uppfattas som slö. Med brynstålet rätar du upp egget så att kniven blir rak igen. Detta slipar inte kniven men gör att den håller formen vass och kan användas för att underhålla kniven mellan grundslipningarna och vissa bryner innan varje användning. Vanliga bryn är stålbryn, keramsikt bryn och diamantbryn.
Slipa knivar med en slipsten
Ett annat sätt att slipa dina knivar med är med hjälp av en slipsten. Det är en platt fyrkantig sten med olika finhetsgrader beroende på hur mycket du vill slipa. För vardagsslipning kan du välja en medelgrov sten. Innan du slipar ska du lägga slipstenen i vattenbad - ju grövre desto längre kan den ligga i.
Slipa knivar med slipstav
Du kan även slipa dina knivar med en slipstav, ett verktyg som liknar en fil med ett handtag. Den är rund, platt eller oval och gjord av stål eller ett keramiskt material. Precis som en knivslip har slipstaven olika grav av kornighet på utsidan som ger en grövre eller finare slipning av dina knivar.
Vad är skillnaden mellan japanska och europeiska knivar?
Du har säkert läst att en del knivslipar passar bättre för japanska knivar och andra för europeiska. Men har du koll på vad skillnaden mellan dessa två knivsorter är? Den största skillnaden mellan japanska och europeiska knivar är att de är tillverkade av olika sorts stål. Japanska knivar är av hårdare stål och kan slipas i brantare vinkel – standard brukar vara 20 grader. Europeiska knivar har ett mjukare stål och en eftersom de slits snabbare i brantare vinkel är slipvinkeln på 30-35 grader. Japanska knivar är vassare utan att nötas ner lika snabbt, men samtidigt är det svårare att underhållsslipa dem på grund av det hårda stålet. Vilken typ av kniv du väljer är ofta en smaksak.
Olika typer av knivar
Det finns många olika typer av knivar att välja mellan.
Här är några av de vanligaste:
Kockkniv – Den vanligaste kniven, men den kan du hacka och skära både fisk, fågel och grönsaker. Den är i storleken 15-30 centimeter.
Grönsakskniv – Perfekt att skära grönsaker och utföra enklare jobb med. Den har ett högt blad och snabbt avslut som ger bra balans och effektivt hackande. Den är i storleken 9-18 centimeter.
Skalkniv – Den minsta kniven i knivfamiljen. Perfekt att dela och skala med och för de minsta råvarorna. Den är i storleken 8-15 centimeter.
Brödkniv – Kniv med tandad egg som gör att du kan ta dig igenom luftiga material utan att mosa dem, ex för bröd och tomater. Den är i storleken 20-25 centimeter.
Filékniv – En böjbar kniv som gör det möjligt att komma under fiskskinnet eller kycklingskinnet. Den har ett smalt och flexibelt blad med spetsig topp. Den är i storleken 15-22 centimeter.
Du kan även köpa ett knivset vilket är praktiskt eftersom du får de mest populära knivarna samtidigt som priset per kniv blir lägre.
Så ofta ska du slipa din kniv
Använder du en knivslip minst en gång i månaden håller du knivarna vassa längre. En del kockar slipar sina köksknivar minst två gånger om året och vässar dem dagligen.

Så tar du hand om dina knivar
För att knivarna ska hålla längre behöver du ta hand om dem rätt sätt.
Här är några råd som experterna själva tipsar om:
Diska knivarna för hand och inte i diskmaskin då diskmaskinens slipmedel gör knivarna slöa.
Torka alltid av kniven när du har diskat den.
Skär aldrig direkt mot en diskbänk eller tallrik utan använd alltid en skärbräda.
Skär aldrig mot för hårda material som ben, marmor, porslin eller djupfrysta råvaror.
Slipa knivarna när de har blivit slöa.
Förvara aldrig knivarna lösa i en kökslåda utan välj hellre ett knivblock eller magnetlist.
Populära varumärken:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Du drar kniven över ett sliphjul och på så sätt slipas kniven. Många knivslipar har flera sliphjul så att du kan få olika grovhet på slipningarna – från finare till grövre.
-
Om du slipar dina knivar något gång i månaden kommer dina knivar att hålla sig vassa. En välskött kniv både skär bättre och är säkrare att använda.
-
Vi har valt att utse Vulkanus VG2 till den knivslip som är bäst i test. Med den kan du både slipa och bryna raka och tandade knivblad. Den har placerats bra på test och är också ett populärt val när användarna själva får välja.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Vulkanus VG2
- Bästa elektriska : Tormek T-1
- Bästa rullslip : Global G-91
- Bästa budget : Fiskars Functional Form Roll-Sharp
- Bästa slipsten : Fiskars Premium brynstensset
- Håll dina knivar vassa med en knivslip
- Hur använder man en knivslip?
- Vad är en rullslip eller våtslip?
- Vad är en knivslip med krysstål?
- Vad är en elektrisk knivslip?
- Knivslip för tandade knivar
- Fördelar med en knivslip
- Vad innebär att bryna knivarna?
- Slipa knivar med en slipsten
- Vad är skillnaden mellan japanska och europeiska knivar?
- Olika typer av knivar
- Så ofta ska du slipa din kniv
- Så tar du hand om dina knivar