VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer





Ändrad 15 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken gjutjärnsgryta är bäst i test 2024?

Med en bra gjutjärnsgryta kan du tillaga allt från mustiga grytor till långkok, här har vi samlat de bästa gjutjärnsgrytorna just nu.

Vi har jämfört
 • Grytans volym.
 • Grytans storlek i diameter.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Skeppshult
Skeppshult Gjutjärnsgryta
Bäst i test
Bäst i test
Skeppshult
Skeppshult Gjutjärnsgryta
Kvalitativ gjutjärnsgryta från anrika Skeppshult.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Fjärde plats på test hos Bästihemmet.se 2022.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Finns i flera varianter; 4 liter, 5,5 liter och 7 liter.
25-28,5 centimeter i diameter.
25 års garanti.
Klarar ugn upp till 230 grader.

Skeppshults gjuteri grundades 1906, och har en gedigen erfarenhet av att tillverka grytor, stekpannor och ugnsformar i gjutjärn. Att de tillverkar kvalitativa produkter försäkras av att de lämnar hela 25 års garanti på sina gjutjärnsgrytor och -pannor.

Skeppshults gjutjärnsgryta på 4 liter har under flera år blivit utsedd till bäst i test hos Kockhuset och får goda omdömen av både kunder och experter. Grytan kan användas på alla typer av värmekällor och även i ugn upp till 230 graders värme.

Gjutjärnsgrytan är tillverkad av rent tackjärn, och liksom vid tillagning i andra typer av gjutjärnskärl avges en liten mängd järn från grytan när du lagar mat i den – vilket är hälsosamt! Grytan är förbehandlad med rapsolja, dels för att ytan ska få en fin finish och dels för att produkten får ett naturligt non-stick-skydd. Det skadar dock inte att smörja in grytan med olja en extra gång innan du använder den.

 • 4 l
 • 5,5 l
 • 7 l
 • Priser för Skeppshult Gjutjärnsgryta 4 l
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
 • Skeppshult Gjutjärnsgryta 5,5 l
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
 • Skeppshult Gjutjärnsgryta 7 l
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Le Creuset
Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta rund 24
Bästa premium
Bästa premium
Le Creuset
Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta rund 24
En klassiker i köket som aldrig går ur tiden.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Toppresultat hos Kockhuset 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Populärt val hos Cervera.
4,2 liter.
24 centimeter i diameter.
Livstidsgaranti.
Lätt att rengöra.
Extra stora handtag.
Ergonomisk stålknopp.

Le Creuset har sedan 1925 varit ansiktet utåt för robust och kompromisslös kvalitet. Då tillverkningen sker i individuella sandformar blir varje gryta helt unik. Den karakteristiska orangea “volcanic” färgen är det nog många som känner igen, ser man en gryta eller ugnsform i den nyansen vet man instinktivt att det rör sig om kvalité.

Gjutjärnsgrytan från Le Creuset kan komma att bli din trotjänare och bästa vän i köket under många år framöver. Den är så pass tålig och hållbar att tillverkaren till och med vågar leverera grytan till dig med en livstidsgaranti! Grytan kan användas på alla värmekällor, inklusive öppen eld.

Handtagen är extra stora, en funktion som är väl genomtänkt då det alltid ska gå att hålla i grytan säkert - även för en större hand med grytlappar. Grytans insida är klädd i tålig emalj som är extra motståndskraftig mot missfärgningar från olika livsmedel. Inte heller matrester eller andra ingredienser fastnar i grytan tack vare emaljen.

Eftersom locket är mycket tättslutande blir maten saftigare, dessutom bibehålls aromerna bättre. Cirkulationen i grytan och kondensen som hela tiden droppar ner från lockets undersida, gör att matlagningsresultatet blir optimalt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Le Creuset - Signature Gjutjärnsgryta rund 24 cm 5 L Svart
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa lätta Test.se - Bästa lätta
Ronneby Bruk
Ronneby Bruk gjutjärnsgryta
Ronneby Bruk Ronneby Bruk gjutjärnsgryta - Test
Bästa lätta
Ronneby Bruk
Ronneby Bruk gjutjärnsgryta
Tunna gjutjärnsgrytor som snabbt blir varma.
Bästa budgetval hos Bastihemmet.se 2023.
Högt betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Finns i flera varianter; 4 liter, 5 liter och 7 liter.
Diameter på 24-28 centimeter.
Gjutna med särskild teknik som gör dem lätta.
Rostfritt handtag med silikonbeklädnad.
Förinstekt med vegetabilisk olja för naturlig non-stick-funktion.

Ronneby Bruk har gjort sig kända just för sina lätta gjutjärnsprodukter, som tas fram genom en särskild gjuteriteknik som används på bruket. Deras gjutjärnsgrytor är därmed tunnare än klassiska gjutjärnsgrytor – och väger också mindre. De är också tunnare, vilket gör att de blir varma extra snabbt.

Ronneby Bruks 4 liter stora gjutjärnsgryta har utsetts till bästa budgetval hos Bästihemmet.se, och är ett prisvärt alternativ för dig som vill köpa en ny gjutjärnsgryta. Även Kockhuset rekommenderar den.

Grytan finns också i större storlekar på 5 och 7 liter. Samtliga grytor är utrustade med rostfria handtag med silikonbeklädnad, vilket ger ett bekvämt och bra grepp. Grytan fungerar på alla typer av värmekällor och kan även användas i ugn på upp till 220 graders värme.

För att få en naturlig non-stick-effekt är gjutjärnsgrytorna förinstekta med vegetabilisk olja. Grytorna kommer bäst till sin rätt om man använder dem på spisens medelvärme. Framför allt på induktionshällar är det viktigt att tänka på hur man använder sin gryta, eftersom de ofta blir varma väldigt snabbt – något som inte är optimalt för just gjutjärn.

 • 4 l
 • 5 l
 • 7 l
 • Priser för Ronneby Bruk Lätt Stekgryta 4 l
 • Ronneby Bruk Lätt Stekgryta 5 l
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
 • Ronneby Bruk Lätt Stekgryta 7 l
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Anders Petter
Anders Petter Stenfors Gjutjärnsgryta
Bästa budget
Bästa budget
Anders Petter
Anders Petter Stenfors Gjutjärnsgryta
Mycket för pengarna – prisvärd gjutjärnsgryta av hög kvalitet.
Bra betyg hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Cervera.
Finns i flera varianter: 4,4 liter och 6,3 liter.
24,5 centimeter i diameter.
Finns i flera färger.
Emaljerat gjutjärn – lätt att diska.
Ugnssäker upp till 250 grader.

Anders Petter är Cerveras egna märke och i sortimentet finns ett stort utbud av köksprodukter som har tagits fram med inspiration från nytt och gammalt. Stenfors är en serie för dig som ställer höga krav på materialval, hållbarhet och prestanda. I serien finns vattenkokare, wokpanna, gjutjärnspanna och stavmixer.

Anders Petter Stenfors Gjutjärnsgryta kommer i olika storlekar och färger. Den har fått ett bra betyg och omdöme hos Bästihemmet.se och är ett populärt val hos Cervera själva. Nöjda kunder tycker att du får mycket gryta för pengarna.

Det är en robust gryta tillverkad av emaljerat gjutjärn med en jämn värmefördelning som gör en varm ända upp till kanten. Emaljen drar inte åt sig smak eller lukt och gör också att gjutjärnsgrytan blir lättare att diska. Lockets knopp gör att kondens rinner tillbaka i grytan istället för att lägga sig längs kanterna. Önskar du laga mat i ugnen är gjutjärnsgrytan ugnssäker upp till 250 grader.

Gjutjärnsgrytan finns i rund form i storleken 4,4 liter och en oval form i storleken 6,3 liter. Den ska diskas för hand och alltid torkas av efteråt för att inte rosta.

 • Butiker & priser
 • Priser för Anders Petter - Stenfors Gjutjärnsgryta rund 4,4 L Grå
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Populärt val Test.se - Populärt val
Staub
Staub - Gryta 5,2 L rund Svart
Populärt val
Populärt val
Staub
Staub - Gryta 5,2 L rund Svart
Stilren gjutjärnsgryta med emaljerad insida och lock med smarta egenskaper.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Finns i flera varianter: 3,8 liter och 5,2 liter.
24-26 centimeter i diameter.
Lock med unika egenskaper.
Insida med praktisk beläggning.
Elegant design.
Klarar alla värmekällor.
Klarar ugnsvärme upp till 260 grader.
Lätt att rengöra.
Finns i flera färger.

Staub är ett franskt varumärke som är känt för sina gjutjärnsgrytor, stekpannor och formar. De används av både hemmakockar och professionella kockar.

Staubs gjutjärnsgryta är av samma hög kvalitet som Skeppshults, Ronnebys och Le Creusets modeller. Hos Kockhuset.se kom den på andra plats när de jämförde gjutjärnsgrytor. De lyfter särskilt fram den snygga designen och den fantastiska beläggningen. Även Bästihemmet.se tycker att det är en stilren gjutjärnsgryta i inbjudande design.

Gjutjärnsgrytan finns i flera fina färger och de största modellerna har en kapacitet på 3,8 liter och 5,2 liter. Den mindre grytan är 24 centimeter i diameter och den större har en diameter på 26 centimeter.

Insidan är emaljerad och gör att grytan inte rostar. Den liknar en non-stickbeläggning och hjälper också till så att maten inte bränner fast. Upphöjningar på insidan av locket gör att vattnet kondenseras på ett rätt och jämnt sätt över maten som tillagas så att värmen blir jämn.

 • Butiker & priser
 • Priser för Staub - Gryta 5,2 L rund Svart
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • 30 dagars öppet köp
   Fria returer

Ytterligare läsning

Bäst i test gjutjärnsgryta - se testvinnande gjutjärnsgrytor.

Köpguide gjutjärnsgryta

En kvalitativ gjutjärnsgryta är en bra investering i köket och fungerar för allt från långkok till grytor och stekning. Gjutjärn är mycket hållbart och klarar av tillagning vid höga temperaturer.

Gjutjärn på induktionshäll

Att använda gjutjärnsgrytor på induktionshällar fungerar bra – men det finns några saker som kan vara bra att tänka på:

 • För att få ett bra resultat är det viktigt att värma upp gjutjärnet långsamt på din induktionshäll. Detta då det tar lite längre tid att få en jämn temperatur i en gjutjärnsgryta än vad det gör exempelvis med en gryta i aluminium.
 • Gjutjärn är även bra på att behålla värme. Av den anledningen kan det vara bra att stänga av hällen en stund innan matlagningen är klar, för att förhindra att det tillagas för länge och för att spara energi.
 • Precis som vid användning av alla typer av kok- och stekkärl ska du inte dra en gjutjärnsgryta över ytan på din induktionshäll. Detta för att undvika risken för märken i hällen.

Fördelar med gjutjärnsgryta

 • Grytor bränner inte fast lika lätt som i en vanlig kastrull. Eftersom vanliga kastruller har tunnare botten behöver man röra om oftare för att det inte ska brännas vid.
 • Gjutjärnsgrytor går att använda både i ugn och över öppen eld.
 • Eftersom grytorna har extremt lång garanti är det en ekonomisk och miljövänlig investering. Du behöver inte köpa en ny gryta på många år så länge du tar hand om din gjutjärnsgryta på rätt sätt – kolla gärna in våra skötselråd nedan!
 • Om du lider av järnbrist kan det vara en bra idé att äta mat som är tillagad i gjutjärnsgryta eller -panna. Detta då produkter tillverkade i gjutjärn släpper ifrån sig små mängder järn vid tillagning.
 • Man behöver inte tänka på temperaturen eftersom gjutjärn tål mycket temperaturer.
bästa gjutjärnsgrytan

Skötselråd för gjutjärnsgrytor

Det finns framför allt två saker som är viktiga att tänka på vid skötsel av din gjutjärnsgryta. Detta är att aldrig använda diskmedel, och att aldrig heller köra grytan i diskmaskinen. I stället räcker det vanligtvis att bara skölja ur grytan med varmt vatten, och sedan torka ur med hushållspapper eller en handduk.

I vissa fall kan grytan behöva skrubbas lite i botten – i så fall rekommenderas att vänta till gjutjärnsgrytan har svalnat innan du gör rent den med en diskborste eller disksvamp. För att grytan inte ska rosta är det viktigt att se till att den är helt torr innan du ställer in den i skåpet. Det är också en bra idé att regelbundet olja in grytan för att den ska undvika att rosta och behålla sin fina yta.

Att bränna in gjutjärnsgrytan

De flesta gjutjärnsgrytor och -pannor som du köper i dag är redan inbrända av tillverkaren. Att de är inbrända innebär att de har behandlats med någon typ av vegetabilisk olja, och därmed har fått ett naturligt non-stick-skydd. Det kan dock ändå vara bra att göra det själv någon gång då och då, för att din gryta ska hålla så länge som möjligt. Bränna in gör du genom att smörja insidan av grytan med olja och sedan värma upp den till en så pass hög temperatur att oljan sugs upp av grytan. Fortsätt med processen till grytan är mättad, och inte längre tar åt sig något fett.

Vilken gjutjärnsgryta ska jag välja?

De flesta gjutjärnsgrytor har ett klassiskt utseende, det som skiljer dem åt är volymen. Storleksspannet brukar ligga någonstans mellan 4-6 liter, men det finns såklart grytor som är både större och mindre än så. Vissa kan uppleva att gjutjärnsgrytor är tunga och otympliga, i det fallet ska du titta på en gjutjärnsgryta i lätt gjutjärn.

Det finns två olika typer av lock på en gjutjärnsgryta, antingen i gjutjärn eller i glas. Det är ingen större skillnad rent funktionsmässigt mellan de två. Det som skiljer är att lock i gjutjärn tål högre temperaturer, medans lock i glas inte bör utsättas för högre värme än 230 grader.

Runda gjutjärnsgrytor är kanske den vanligaste formen, men det finns även ovala. Mellan de två är den största skillnaden att ovala grytor får plats med längre livsmedel, men de fungerar å andra sidan inte bra på runda plattor. Fundera på vilken spis du har, det kan vara en bra början till att hitta den perfekta formen för dig!

Vilken gjutjärnsgryta är bäst?

Den svenska tillverkaren Skeppshult är ledande inom hushållsprodukter tillverkade i gjutjärn i Sverige. Sedan 1906 har de tillverkat bland annat gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor av mycket hög kvalitet, fabriken ligger fortfarande kvar i Småland där allt började. Varje produkt kvalitetssäkras och synas i snitt tio gånger av Skeppshults erfarna personal.

Alla Skeppshults grytor fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive öppen eld och du kan välja mellan flera storlekar och typer. Dessutom levereras produkterna med en 25 årig gjutjärnsgaranti, som ett bevis på kvalitén och livslängd. 

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Efter att ha jämfört tester och recensioner har vi kommit fram till att Skeppshults gjutjärnsgryta är bäst i test, grytan från Le Creuset är bästa premiumval och den lätta gjutjärnsgrytan från Ronneby Bruk är bästa budgetval.
 • Dels är det en gryta som tål mycket temperaturer, och som tål att stå i en varm ugn. Men det är också en gryta som ger en perfekt stekyta utan att bränna fast. Eftersom den är gjord i gjutjärn berikar den maten på järn vilket är bra om du lider av järnbrist.
 • Precis som allt i gjutjärn, tål inte gjutjärnsgrytor att diskas i maskin eller diskmedel. Det är varmt vatten och diskborste eller disksvamp som gäller. De flesta gjutjärnsgrytor har en emaljerad yta vilket gör att matrester inte fastnar så lätt, detta underlättar vid diskningen.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Skeppshult Skeppshult Gjutjärnsgryta
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng