Vilken gjutjärnsgryta är bäst i test 2024?
Med en bra gjutjärnsgryta kan du tillaga allt från mustiga grytor till långkok, här har vi samlat de bästa gjutjärnsgrytorna just nu. Vinnarna är baserade på test, recensioner och kundbetyg.
- Grytans volym.
- Grytans storlek i diameter.
- Övriga egenskaper.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
Skeppshults gjuteri grundades 1906, och har en gedigen erfarenhet av att tillverka grytor, stekpannor och ugnsformar i gjutjärn. Att de tillverkar kvalitativa produkter försäkras av att de lämnar hela 25 års garanti på sina gjutjärnsgrytor och -pannor.
Skeppshults gjutjärnsgryta på 4 liter har under flera år fått goda omdömen av både kunder och experter. Grytan kan användas på alla typer av värmekällor och även i ugn upp till 230 graders värme.
Gjutjärnsgrytan är tillverkad av rent tackjärn, och liksom vid tillagning i andra typer av gjutjärnskärl avges en liten mängd järn från grytan när du lagar mat i den – vilket är hälsosamt! Grytan är förbehandlad med rapsolja, dels för att ytan ska få en fin finish och dels för att produkten får ett naturligt non-stick-skydd. Det skadar dock inte att smörja in grytan med olja en extra gång innan du använder den.
- 4 l
- 5,5 l
- 7 l
Le Creuset har sedan 1925 varit ansiktet utåt för robust och kompromisslös kvalitet. Då tillverkningen sker i individuella sandformar blir varje gryta helt unik. Den karakteristiska orangea “volcanic” färgen är det nog många som känner igen, ser man en gryta eller ugnsform i den nyansen vet man instinktivt att det rör sig om kvalité.
Gjutjärnsgrytan från Le Creuset kan komma att bli din trotjänare och bästa vän i köket under många år framöver. Den är så pass tålig och hållbar att tillverkaren till och med vågar leverera grytan till dig med en livstidsgaranti! Grytan kan användas på alla värmekällor, inklusive öppen eld.
Handtagen är extra stora, en funktion som är väl genomtänkt då det alltid ska gå att hålla i grytan säkert - även för en större hand med grytlappar. Grytans insida är klädd i tålig emalj som är extra motståndskraftig mot missfärgningar från olika livsmedel. Inte heller matrester eller andra ingredienser fastnar i grytan tack vare emaljen.
Eftersom locket är mycket tättslutande blir maten saftigare, dessutom bibehålls aromerna bättre. Cirkulationen i grytan och kondensen som hela tiden droppar ner från lockets undersida, gör att matlagningsresultatet blir optimalt.
- Butiker & priser
Ronneby Bruk har gjort sig kända just för sina lätta gjutjärnsprodukter, som tas fram genom en särskild gjuteriteknik som används på bruket. Deras gjutjärnsgrytor är därmed tunnare än klassiska gjutjärnsgrytor – och väger också mindre. De är också tunnare, vilket gör att de blir varma extra snabbt.
Ronneby Bruks 4 liter stora gjutjärnsgryta är ett prisvärt alternativ för dig som vill köpa en ny gjutjärnsgryta.
Grytan finns också i större storlekar på 5 och 7 liter. Samtliga grytor är utrustade med rostfria handtag med silikonbeklädnad, vilket ger ett bekvämt och bra grepp. Grytan fungerar på alla typer av värmekällor och kan även användas i ugn på upp till 220 graders värme.
För att få en naturlig non-stick-effekt är gjutjärnsgrytorna förinstekta med vegetabilisk olja. Grytorna kommer bäst till sin rätt om man använder dem på spisens medelvärme. Framför allt på induktionshällar är det viktigt att tänka på hur man använder sin gryta, eftersom de ofta blir varma väldigt snabbt – något som inte är optimalt för just gjutjärn.
- 4 l
- 5 l
- 7 l
Staub är ett franskt varumärke som är känt för sina gjutjärnsgrytor, stekpannor och formar. De används av både hemmakockar och professionella kockar.
Staubs gjutjärnsgryta är av samma hög kvalitet som Skeppshults, Ronnebys och Le Creusets modeller. I recensioner lyfter man särskilt fram den snygga designen och den fantastiska beläggningen. Den beskrivs som stilren i inbjudande design.
Gjutjärnsgrytan finns i flera fina färger och de största modellerna har en kapacitet på 3,8 liter och 5,2 liter. Den mindre grytan är 24 centimeter i diameter och den större har en diameter på 26 centimeter.
Insidan är emaljerad och gör att grytan inte rostar. Den liknar en non-stickbeläggning och hjälper också till så att maten inte bränner fast. Upphöjningar på insidan av locket gör att vattnet kondenseras på ett rätt och jämnt sätt över maten som tillagas så att värmen blir jämn.
- Butiker & priser
En kvalitativ gjutjärnsgryta är en bra investering i köket och fungerar för allt från långkok till grytor och stekning. Gjutjärn är mycket hållbart och klarar av tillagning vid höga temperaturer.
Därför ska du laga mat med gjutjärnsgryta
- Grytor bränner inte fast lika lätt som i en vanlig kastrull. Eftersom vanliga kastruller har tunnare botten behöver man röra om oftare för att det inte ska brännas vid.
- Gjutjärnsgrytor går att använda både i ugn och över öppen eld.
- Eftersom grytorna har extremt lång garanti är det en ekonomisk och miljövänlig investering. Du behöver inte köpa en ny gryta på många år så länge du tar hand om din gjutjärnsgryta på rätt sätt – kolla gärna in våra skötselråd nedan!
- Om du lider av järnbrist kan det vara en bra idé att äta mat som är tillagad i gjutjärnsgryta eller -panna. Detta då produkter tillverkade i gjutjärn släpper ifrån sig små mängder järn vid tillagning.
- Man behöver inte tänka på temperaturen eftersom gjutjärn tål mycket temperaturer.
Så använder du gjutjärn på induktionshäll
Att använda gjutjärnsgrytor på induktionshällar fungerar bra – men det finns några saker som kan vara bra att tänka på:
- För att få ett bra resultat är det viktigt att värma upp gjutjärnet långsamt på din induktionshäll. Detta då det tar lite längre tid att få en jämn temperatur i en gjutjärnsgryta än vad det gör exempelvis med en gryta i aluminium.
- Gjutjärn är även bra på att behålla värme. Av den anledningen kan det vara bra att stänga av hällen en stund innan matlagningen är klar, för att förhindra att det tillagas för länge och för att spara energi.
- Precis som vid användning av alla typer av kok- och stekkärl ska du inte dra en gjutjärnsgryta över ytan på din induktionshäll. Detta för att undvika risken för märken i hällen.
Ta hand om din gjutjärnsgryta
Det finns framför allt två saker som är viktiga att tänka på vid skötsel av din gjutjärnsgryta. Detta är att aldrig använda diskmedel, och att aldrig heller köra grytan i diskmaskinen. I stället räcker det vanligtvis att bara skölja ur grytan med varmt vatten, och sedan torka ur med hushållspapper eller en handduk.
I vissa fall kan grytan behöva skrubbas lite i botten – i så fall rekommenderas att vänta till gjutjärnsgrytan har svalnat innan du gör rent den med en diskborste eller disksvamp. För att grytan inte ska rosta är det viktigt att se till att den är helt torr innan du ställer in den i skåpet. Det är också en bra idé att regelbundet olja in grytan för att den ska undvika att rosta och behålla sin fina yta.
Att bränna in gjutjärnsgrytan
De flesta gjutjärnsgrytor och -pannor som du köper i dag är redan inbrända av tillverkaren. Att de är inbrända innebär att de har behandlats med någon typ av vegetabilisk olja, och därmed har fått ett naturligt non-stick-skydd. Det kan dock ändå vara bra att göra det själv någon gång då och då, för att din gryta ska hålla så länge som möjligt. Bränna in gör du genom att smörja insidan av grytan med olja och sedan värma upp den till en så pass hög temperatur att oljan sugs upp av grytan. Fortsätt med processen till grytan är mättad, och inte längre tar åt sig något fett.
Vilken gjutjärnsgryta ska jag välja?
De flesta gjutjärnsgrytor har ett klassiskt utseende, det som skiljer dem åt är volymen. Storleksspannet brukar ligga någonstans mellan 4-6 liter, men det finns såklart grytor som är både större och mindre än så. Vissa kan uppleva att gjutjärnsgrytor är tunga och otympliga, i det fallet ska du titta på en gjutjärnsgryta i lätt gjutjärn.
Det finns två olika typer av lock på en gjutjärnsgryta, antingen i gjutjärn eller i glas. Det är ingen större skillnad rent funktionsmässigt mellan de två. Det som skiljer är att lock i gjutjärn tål högre temperaturer, medans lock i glas inte bör utsättas för högre värme än 230 grader.
Runda gjutjärnsgrytor är kanske den vanligaste formen, men det finns även ovala. Mellan de två är den största skillnaden att ovala grytor får plats med längre livsmedel, men de fungerar å andra sidan inte bra på runda plattor. Fundera på vilken spis du har, det kan vara en bra början till att hitta den perfekta formen för dig!
Vilken gjutjärnsgryta är bäst?
Den svenska tillverkaren Skeppshult är ledande inom hushållsprodukter tillverkade i gjutjärn i Sverige. Sedan 1906 har de tillverkat bland annat gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor av mycket hög kvalitet, fabriken ligger fortfarande kvar i Småland där allt började. Varje produkt kvalitetssäkras och synas i snitt tio gånger av Skeppshults erfarna personal.
Alla Skeppshults grytor fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive öppen eld och du kan välja mellan flera storlekar och typer. Dessutom levereras produkterna med en 25 årig gjutjärnsgaranti, som ett bevis på kvalitén och livslängd.
Populära varumärken:
Länktips:
- Aftonbladet – Så rengör du en gjutjärnspanna
- Land.se – Därför ska du laga mat I gjutjärn
- ICA – Välj rätt gryta för långkoket
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Efter att ha jämfört tester och recensioner har vi kommit fram till att Skeppshults gjutjärnsgryta är bäst i test, grytan från Le Creuset är bästa premiumval och den lätta gjutjärnsgrytan från Ronneby Bruk är bästa budgetval.
-
Dels är det en gryta som tål mycket temperaturer, och som tål att stå i en varm ugn. Men det är också en gryta som ger en perfekt stekyta utan att bränna fast. Eftersom den är gjord i gjutjärn berikar den maten på järn vilket är bra om du lider av järnbrist.
-
Precis som allt i gjutjärn, tål inte gjutjärnsgrytor att diskas i maskin eller diskmedel. Det är varmt vatten och diskborste eller disksvamp som gäller. De flesta gjutjärnsgrytor har en emaljerad yta vilket gör att matrester inte fastnar så lätt, detta underlättar vid diskningen.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Skeppshult Gjutjärnsgryta 4 l
- Bästa premium : Le Creuset - Signature Gjutjärnsgryta rund 24 cm 5 L Svart
- Bästa lätta : Ronneby Bruk Lätt Stekgryta 4 l
- Populärt val : Staub - Gryta 5,2 L rund Svart
- Därför ska du laga mat med gjutjärnsgryta
- Så använder du gjutjärn på induktionshäll
- Ta hand om din gjutjärnsgryta
- Vilken gjutjärnsgryta ska jag välja?