Mandolinen som är bäst i test 2021!
Hyvla grönsaker lövtunt, eller skiva ett kilo potatis till gratängen utan ansträngning med hjälp av en mandolin. Med en mandolin fixar du både grovarbetet och finliret utan att vara proffs på att hacka med knivar.
- Skivtjocklek.
- Material och tillbehör.
- Övriga funktioner som exempelvis storlek och säkerhet.
Det japanska varumärket Benriner är kända för sina vassa och lättanvända mandoliner – och deras modell på 95 millimeter är en riktig storsäljare.
Benriners mandoliner kan både skära och strimla grönsaker. Mandolinen har en steglös inställning som gör det möjligt för dig att skiva i tjocklekar från 0,5 millimeter till 5 millimeter. För att mandolinen ska vara lättare och säkrare att använda finns ett glidskydd undertill. Det följer också med ett fingerskydd som man alltid rekommenderas att använda.
Mandolinen är lätt att använda, och har en klack på undersidan som gör att du kan lägga den mot exempelvis en skålkant för att undvika spill. Denna modell går även att ta isär för att diskas, och ska helst diskas för hand.
- Butiker & priser

OXO är ett företag som i över 30 år har skapat överlägsna redskap med fokus på ergonomiska handtag. I deras utbud finns bland annat skalare, rivjärn, mandoliner.
OXO skapade sin första mandolin 2004 och har genom åren utvecklat produkten. OXO Good Grips Chef's Mandolinjärn 2.0 har kombinerat de bästa egenskaperna från tidigare modell med nya uppgraderingar. Det är en stabil mandolin med japanska blad i rostfritt stål med en smart och funktionell design. Du kan ställa in skivstorleken med intervaller på 0,5 millimeter. Knivarna kan varieras och ge olika skivor som våfflade, vågiga och strimlor och ge 21 olika sätt att skära på. Vilken typ av inställning syns på indikationsfönstret på ovansidan.
Mandolinen har ett mjukt non-sliphandtag och är både lätt och bekväm att använda. Med den här mandolinen kan du förbereda råvaror lika proffsigt som en kock – utan att röra en kniv. Enligt recensioner klarar den både hårda och mjuka grönsaker riktigt bra. Mandolinen är dessutom lätt att göra rent och går snabbt.
- Butiker & priser
Den lilla mandolinen från Kyocera är ett mycket bra redskap att ha i köket. Det keramiska bladet klarar av att skära hårda rödbetor och mjuka tomater lika lätt. Även om storleken är blygsam och passar bäst till lite mindre bitar, så klarar den ändå av att strimla både fänkål och potatis. Att den lilla mandolinen dessutom är busenkel att använda gör detta till ett mycket bra köp. Ingen montering krävs, det är bara att ställa in tjockleken du vill ha och börja strimla. Du kan välja från 0,5 till 3 millimeter tjocka skivor.
Mandolinen är lättdiskad och det keramiska bladet blir inte slött utan behåller sin skärpa länge. Den skivar lätt ner frukt eller grönsaker direkt ner i skålen. Till mandolinen ingår det ett fingerskydd som alltid bör användas.
- Butiker & priser

Köpguide
En mandolin är ett bra hjälpmedel i köket, som fungerar bra till en rad olika uppgifter. De flesta modeller klarar att både skiva och strimla – och vissa kan även tärna dina råvaror. Mandolinen hjälper dig spara tid, och du får dessutom ett perfekt resultat med jämna, snygga skivor.
Så använder du en mandolin
De flesta mandoliner är användarvänliga och lätta att komma igång med. Kanske känns det omständigt att ta fram en mandolin istället för att bara använda kniv och skärbräda – men det behöver inte vara så svårt!
När du ska använda din mandolin behöver du först bestämma dig vilket resultat du är ute efter. Vill du skiva eller strimla? Hur stora bitar eller tjocka skivor till du ha? Mandolinen har ofta en stegvis inställning där du kan välja exakt storlek på dina råvaror. När detta är inställt är det bara att börja skiva, och fort går det! Glöm dock inte att tänka på säkerheten. Använd alltid det medföljande fingerskyddet för att minska risken för olyckor. Tänk även på hur du förvarar din mandolin, så att den exempelvis står i ett barnsäkrat skåp.
Vad använder man en mandolin till?
En mandolin kan användas till en rad olika råvaror – det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Det vanligaste användningsområdet är att skiva rotfrukter och grönsaker. Du kan exempelvis skiva potatis till en gratäng, hyvla grönsaker till en sallad – eller till och med göra egna rotfruktschips! Du kan lätt justera vilken storlek och form du vill ha, och får ett perfekt resultat varje gång.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En mandolin kan användas till många olika saker. Det vanligaste är dock att använda den till att skiva olika typer av rotfrukter och grönsaker.
-
När du ska använda en mandolin väljer du först och främst vilken storlek du vill få ut och huruvida du ska skiva, strimla eller tärna. Var sedan noga med att använda det medföljande fingerskyddet när du börjar använda mandolinen.
-
Vi har utsett Benriner Mandolin 95 mm till bäst i test. Den har fått topplaceringar i flera tester och dessutom genomgående goda kundomdömen.