VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 10 Februari 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken gjutjärnspanna är bäst i test 2022?

Ska du köpa en ny gjutjärnspanna, och vill veta vilken som är bäst i test? Här har vi satt ihop en guide som gör valet av gjutjärnspanna lättare, och presenterar samtidigt modeller som vunnit tester och fått goda omdömen.

Vi har jämfört
 • Vilka storlekar gjutjärnspannorna kommer i.
 • Vad gjutjärnspannorna väger.
 • Övriga egenskaper som exempelvis handtag och design.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test gjutjärnspanna - se testvinnande gjutjärnspannor.
Skeppshult är en svensk tillverkare av gjutjärnspannor andra produkter i gjutjärn.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Skeppshult
Stekpanna
Bäst i test
Bäst i test
Skeppshult
Stekpanna
Klassisk, kvalitativ gjutjärnspanna med lång hållbarhet.
Testvinnare hos Kockhuset 2020.
4,5/5 stjärnor hos Bagaren och Kocken.
Diameter 24 centimeter och 28 centimeter.
Robust vikt på 2,8 kilo (28 centimeter).
Med handtag i trä.
Marknadsledande varumärke inom gjutjärnspannor.

Skeppshults gjuteri grundades i början av 1900-talet, och har en gedigen erfarenhet av att tillverka stekpannor, grytor och ugnsformar i gjutjärn. Att de tillverkar kvalitativa produkter försäkras av att de lämnar hela 25 års garanti på sina gjutjärnspannor och -grytor.

Skeppshults klassiska gjutjärnspanna kommer i flera olika storlekar och med varierande material på handtaget. Testvinnande hos Kockhuset är stekpannan som är 28 centimeter i diameter och med ett handtag i valnötshandtag. Precis som övriga gjutjärnsprodukter från Skeppshult är stekpannorna behandlade med rapsolja för att få en fin finish och en naturlig non-stick-beläggning.

Skeppshults gjutjärnspanna är gjord i rent tackjärn och fungerar på alla typer av värmekällor. Den bör dock inte användas i ugnen på grund av sitt trähandtag.

 • 28 cm
 • 24 cm
 • Priser för Skeppshult Stekpanna 28 cm
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Skeppshult Stekpanna 24 cm
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa lätta Test.se - Bästa lätta
Ronneby Bruk
Ultra Light Pro
Bästa lätta
Bästa lätta
Ronneby Bruk
Ultra Light Pro
Lätt och smidig gjutjärnspanna.
Bästa lätta gjutjärnspanna hos Kockhuset 2020.
4/5 stjärnor hos Prisjakt.
4,7/5 stjärnor hos Bagaren och Kocken.
4,5/5 stjärnor hos Kitchentime.
Diameter på 24 centimeter och 28 centimeter.
Lättviktare på 1,3-1,9 kilo.
Med plåthandtag.

Ultra Light Pro från Ronneby Bruk är en lätt gjutjärnspanna som är smidig att använda. Ronneby Bruk har gjort sig kända just för sina lätta pannor, som tas fram genom en ny gjuteriteknik som används på bruket. Stekpannorna är tunnare än klassiska gjutjärnspannor – och väger därmed mindre.

Gjutjärnspannan kommer i en rad olika storlekar – här har vi valt att presentera de två vanligaste storlekarna på 24 centimeter och 28 centimeter i diameter. Stekpannorna är utrustade med handtag i plåt, vilket gör att de även kan användas i ugn. I övrigt fungerar de på alla typer av värmekällor – från vedspis till moderna induktionshällar. Att använda en gjutjärnspanna på en induktionsspis kräver dock en viss teknik, denna typ av panna kommer nämligen bäst till sin rätt vid långsam uppvärmning. Ultra Light Pro är förinstekt med vegetabiliskt olja för att skapa en skyddande yta.

 • 28 cm
 • 24 cm
 • Priser för Ronneby Bruk Ultra Light Pro 28 cm
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Snabb leverans
  • Fri frakt över 499 kr
   1-3 dagars standardleverans
  • Nordens största butikskedja för hemelektronik och vitvaror
   Fri frakt när du hämtar i butik
 • Ronneby Bruk Ultra Light Pro 24 cm
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans

Bästa grillpanna Test.se - Bästa grillpanna
Skeppshult
Grillpanna
Bästa grillpanna
Bästa grillpanna
Skeppshult
Grillpanna
Traditionell grillpanna från testvinnande Skeppshult.
Testvinnande grillpanna hos Kockhuset 2020.
4,5/5 stjärnor hos Bagaren och Kocken.
28 cm i diameter.
Väger 3,25 kg.
Med handtag i trä.

Likt Skeppshults klassiska stekpanna har även deras grillpanna utsetts till testvinnare hos Kockhuset. Grillpannan delar många av den vanliga stekpannans egenskaper när det gäller exempelvis den naturliga non-stick-ytan och att den fungerar på alla typer av värmekällor.

Botten på Skeppshults grillpanna är 5 millimeter tjock och precis som andra gjutjärnspannor sprids värmen jämnt över dess yta. Handtaget är gjort i trä, vilket ger grillpannan ett klassiskt utseende. Om du ska steka i grillpannan och är ute efter just känslan av ett grillat resultat är tipset att låta maten ligga ett par minuter innan du vänder den. Ofta kan man tro att man måste vända exempelvis en köttbit om den börjar fastna, men i denna typ av grillpanna släpper maten efter ett tag - och är då klar att vändas!

 • Butiker & priser
 • Priser för Skeppshult Grillpanna 28 cm
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test gjutjärnspanna - se testvinnande gjutjärnspannor.

Köpguide gjutjärnspanna

När du vill få till en riktigt bra yta och steka i höga temperaturer är en gjutjärnspanna det bästa att steka i. Gjutjärn är mycket hållbart och har goda stekegenskaper. Det går att steka nästan vad som helst i en gjutjärnspanna och resultatet blir en fin stekyta.

Gjutjärn på induktionshäll

Att använda gjutjärnspannor på induktionshällar går utmärkt. Det finns några saker att tänka på:

 • Precis som på en vanlig spis, tar det lite längre för en gjutjärnspanna att bli jämnt varm jämfört med exempelvis teflon och stålkol. Därför är det bra att vara ute i god tid och värma upp gjutjärnet på induktionshällen långsamt.
 • När gjutjärnet väl blivit varmt håller den värmen längre. Därför kan du stänga av induktionshällen en stund innan matlagningen är klar för att på så sätt spara energi.
 • Det finns de som bekymrar sig över att en gjutjärnspanna skulle kunna skada induktionshällen. Den risken är inte speciellt stor om man tar det försiktigt. Undvik att röra runt pannan på spisen för att skydda ytan. Det gäller förstås alla typ av kärl, inte bara de i gjutjärn.

Fördelar med gjutjärnspanna

Att det tar lite längre tid att laga mat med en gjutjärnspanna är inte direkt en nackdel, planerar man matlagningen så är tidsskillnaden försumbar. Däremot finns det några solklara fördelar med att laga mat i en gjutjärnspanna.

 • Stekytan blir bättre och jämnare i en gjutjärnspanna.
 • Man får i sig små mängder järn via mat som är tillagad i gjutjärn. Lider du av järnbrist kan det räcka med att äta gjutjärns-tillagad mat varje dag.
 • Ekonomisk. Eftersom pannan håller mycket längre än teflon och gjutjärn, behöver man inte köpa ny gjutjärnspanna lika ofta. Skeppshult har till exempel 25 års garanti på sina gjutjärnspannor.
 • Miljövänlig. Av samma anledning som föregående punkt, är gjutjärnspannor också miljövänliga.
 • Går att använda i ugn och över öppen eld.

Skötselråd för gjutjärnspannor

Det finns två viktiga saker att komma ihåg för att din gjutjärnspanna ska hålla så länge som möjligt - diska den aldrig i maskin och inte heller med diskmedel! Oftast räcker det med att skölja med varmt vatten och sedan torka ur med hushållspapper, en trasa eller handduk. Ibland behövs det användas en diskborste eller en disksvamp också, se då till att pannan fått svalna lite innan du borsta skrubba pannan ren. Se till att panna är helt torr när du ställer in den i skåpet, annars riskerar den att börja rosta.

Bäst i test gjutjärnspanna – se testvinnande gjutjärnspannor.
Gjutjärnspannor kommer i olika storlekar och former.

Bränna in gjutjärnspanna?

Vissa gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor får man bränna in själv innan man kan börja använda dem. Bränna in i detta sammanhang, är att smörja eller fetta in. Numera kommer de flesta pannor inbrända från fabrik så man kan börja använda dem direkt. Även om tillverkaren hävdar att pannan är färdig-inbränd, så är det inte fel att göra det ändå mellan varven för att pannan ska hålla så länge som möjligt. Det är enkelt gjort genom att smörja in insidan av pannan med olja och sedan värma upp den på hög temperatur tills dess att oljan sugs upp av pannan. Detta fortsätter man göra tills dess att pannan är mättad och inte längre suger åt sig något fett. För att pannan ska bibehålla sin kvalitet är det bra att med jämna mellanrum smörja in den med olja mellan användningarna.

Bäst i test gjutjärnspanna - se testvinnande gjutjärnspannor.
De flesta gjutjärnspannor är redan inbrända, men kan behövas brännas in på nytt.

Vilken stekpanna i gjutjärn ska jag välja?

Den vanligaste typen av gjutjärnspanna har ett klassiskt utseende, det som skiljer dem åt är storlekarna. Storleksspannet brukar ligga någonstans mellan 24-30 centimeter i diameter, men det finns såklart pannor som är både större och mindre än så. Den vanligaste storleken är 26 eller 28 centimeter. Vissa kan uppleva att gjutjärnspannor är tunga och otympliga, i det fallet ska du titta på en gjutjärnspanna i lätt gjutjärn.

Det finns två olika typer av handtag på en gjutjärnspanna, antingen i trä eller i rostfritt stål. Handtag i trä är mycket skönare att hålla i, så ska du använda din panna främst på spisen är ett trähandtag att föredra. Om du däremot vill kunna använda din panna över öppen eld i ugn är ett det ett handtag i stål du ska satsa på.

Köpa stekpanna i gjutjärn

En av oss i redaktionen provbeställde en stekpanna i gjutjärn från Bagaren och Kocken. Den levererades smidigt hem i en kartong med fyllningsmaterial. (Fyllningsmaterialet är borttaget för bildens skull).

Det finns speciella gjutjärnspannor för pannkakor och plättar, de pannorna har lägre kanter runt om för att det lättare ska gå att vända på pannkakan. Kika gärna på vår sammanställning av vanliga stekpannor för att se vilka som blev bäst i test.

Vilken gjutjärnspanna är bäst?

Den svenska tillverkaren Skeppshult är ledande inom gjutjärnspannor i Sverige. Sedan produktionens start år 1906 har de tillverkat stekpannor, gjutjärnsgrytor och formar i gjutjärn av hög kvalitet. Alla Skeppshults pannor fungerar på alla typer av värmekällor och du kan välja mellan flera storlekar och typer.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Till skillnad från exempelvis teflonpannor, som är behandlade med en non-stick yta, så är gjutjärnspannor beroende av det naturliga fett som finns i pannan för att maten inte ska fastna. Diskmedel löser som bekant upp fett, och gör i förlängningen att mat lättare bränner fast i gjutjärnspannan.
 • - Sköt om sin gjutjärnspanna genom att aldrig diska den i maskin eller med diskmedel. - Diska för hand i bara vatten. - Se också till att pannan är helt torr innan du ställer in den i skåpet för att undvika rostbildning.- Smörj in pannan emellanåt för att den inte ska torka ut. Det är inte fel att med jämna mellanrum bränna in den på nytt.
 • Vanliga gjutjärnspannor brukar väga någonstans mellan 3 och 3.5 kilo. Det avgörs förstås av hur stor pannan är i diameter, men dryga tre kilo får man räkna med rent viktmässigt. Gjutjärnspannorna som är tillverkade i lätt gjutjärn däremot, väger ungefär hälften så mycket.
 • 1. Diska pannan noga med varmt vatten, utan diskmedel!2. Låt pannan torka genom att ställa den på platta med svag värme.3. Smörj sedan in med matolja eller annat fett. Undvik vegetabilisk olja då den kan ge klibbig yta.4. Sätt pannan på plattan igen, denna gång med hög värme.5. När pannan sugit åt sig av fettet, smörjer du in den på nytt.6. Denna procedur upprepas till dess att panna inte längre suger åt sig av fettet. Då är pannan mättad och är redo att användas. Torka bort det fettet som till slut inte sugs upp.
 • Efter att ha läst flera tester och recensioner, har vi kommit fram till att Skeppshults Stekpanna är den bästa. Ronneby Bruk Ultra Light Pro är den bästa lättvikts-pannan och Skeppshult Grillpanna är den bästa grillpannan.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Skeppshult Stekpanna

Du kanske även är intresserad av: