VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 21 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa resväskan 2024 – Bäst i test

Ska du ut och resa? Utbudet av resväskor är stort, men lyxa till det och packa dina kläder i en testvinnande resväska. Se de bästa resväskorna på marknaden just nu och ta hjälp av våra bästa tips inför köpet.

Vi har jämfört
 • Volym.
 • Mått.
 • Vikt.
 • Material.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Test resväskor, bäst i test.
Här är resväskor från Epic och Thule, som enligt Bäst-i-test.se hör till marknadens allra bästa när du ska ut och resa. 
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Epic
Epic Phantom SL
Epic Epic Phantom SL - Test
Bäst i test
Epic
Epic Phantom SL
En snygg och modern resväska med bra inredning och låg vikt.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bra recensioner hos Expressen Allt om Resor 2018.
Volym: 96 liter.
Mått: 76 x 52 x 30 cm.
Vikt: 3,8 kg.
Material: Polyester, polypropylen.
Utrustad med TSA-lås.
Fyra hjul.
Mycket bra inredning.
Bra rull.
Snygg och modern design.
Garanti på 5 år.

Epic Travelgear är ett svenskt företag som grundades strax utanför Göteborg 2005 och som tillverkar väskor och bagage. Deras mål är att göra episka resor till episka äventyr och de gör hållbara resväskor med lång livslängd. De har bland annat gjort världens första väska i biokomposit.

Epic Phantom SL är en resväska som blivit utsett till bäst i test hos Pricerunner och Bäst-i-test.se under flera år – och var därför ett självklart val när vi utsåg vår testvinnare. Den är lättrullad, snyggt designad och väger lite, precis det man förväntar sig av en riktigt bra resväska. Resväskan finns i flera storlekar, bland annat med en volym på 96 liter i måtten 76 x 52 x 30 centimeter. 

Resväskans ytterdel är tillverkad i flexibel och 100 procent återvinningsbar polypropylen med förstärkta hörn vilket gör att den tål stötar och fall. Dragkedjan är tätad med en gummilist så att den blir vattentät. Men listen gör också att den kan vara lite trög. Insidan har smart förvaring tack vare en mellanskiva med dragkedja och en sida med remmar som håller innehållet på plats. Den är utrustad med ett praktiskt TSA-lås.

Epic har bra garanti på fem år som innebär att de ersätter antingen trasiga delar eller hela väskan om något skulle hända. Resväskan finns även i storleken 55 och 66 centimeter och kommer i flera fina färger. 

 • Butiker & priser: 95 liter
 • Butiker & priser: 67 liter
 • Butiker & priser: 37 liter
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
American Tourister
American Tourister Bon Air
American Tourister American Tourister Bon Air - Test
Bästa budget
American Tourister
American Tourister Bon Air
En prisvärd men mycket bra resväska där du får mycket för pengarna.
Bästa budget på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa budget på test hos Pricerunner 2022.
Bra betyg hos Råd & Rön 2016.
Populärt val hos Prisjakt.
Volym: 57,5 liter.
Mått: 66 x 46 x 25 cm.
Vikt. 3,5 kilo.
Material: Polypropylen.
Utrustad med TSA-lås.
Fyra hjul.
Finns i tre olika storlekar.
Garanti på två år.

American Tourister är ett av världens äldsta väskföretag, som numera ägs av Samsonite. De har ett brett utbud av högkvalitativa resväskor i snygg design som dessutom är snäll mot plånboken. Företaget grundades 1933 och finns idag i över 90 länder.

Är du ute efter en bra men prisvärd resväska rekommenderar vi American Tourister Bon Air, som har utsetts till bästa billiga resväskan av Bäst-i-test.se och Pricerunner. Därför har vi också valt att kategorisera den som vårt bästa budgetval. Det är en modern resväska i flera färgglada färger som dessutom ger mycket för pengarna. Den har en smart design som ger en optimal packningsvolym. Mellanstorleken har en volym på 57,5 liter och är i måtten 66 x 46 x 25 centimeter. Resväskan är lätt och väger endast 3,5 kilo.

Resväskans ytterskal är polypropylen som är ett lätt och flexibelt men tåligt material som klarar hårda smällar vid till exempel flygplatsens transporthantering. Handtaget är rejält och går att justera i två olika höjder. Resväskan har fyra hjul som är roterbara i 360 grader och som enligt tester rullar både bra och tyst. Insidan är textilklädd där botten har kryssremmar och locket en mellanskiva med två praktiska nätfickor. Locket går att återförsluta med dragkedja. Resväskan är utrustad med ett praktisk TSA-lås, men saknar tyvärr en regnskyddad dragkedja, något som testarna hade önskat. Den här snygga resväskan finns även i storlekarna 31,5 liter och 91 liter, där den mindre modellen är en populär kabinväska.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Samsonite
Samsonite S'Cure DLX
Samsonite Samsonite S'Cure DLX - Test
Bästa premium
Samsonite
Samsonite S'Cure DLX
En hård resväska av hög kvalitet från väskjätten Samsonite.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Expressen Allt om Resor 2018.
Volym: 138 liter.
Mått: 81 x 55 x 35 cm.
Vikt: 5 kilo.
Material: Polypropylen.
Utrustad med TSA-lås.
Finns i fyra storlekar.
Garanti på 5 år.

Samsonite är det första många tänker på när du pratar om resväskor – inte så konstigt med tanke på att det är världens största och mest innovativa resväsketillverkare. Företaget grundades 1910 och har sedan dess levererat resväskor av hög kvalitet. Väskjätten Samsonite har ett brett utbud i sitt sortiment och låter resenärer resa tryggt med vetskapen om att packningen är i säkert förvar.

Samsonite S'Cure DLX utsågs till bästa hårda resväskan hos Bäst-i-test.se och Pricerunner och placerades på plats fem hos Allt om Resor. Det är en påkostad resväska som vi valt att ge titeln bästa premium. Det är Samsonites lyxigaste modell av deras lättaste polypropylenkollektion S’Cure. Resväskan är gjord av polypropylenblandningen Flowlite och är lätt och slitstark på samma gång.

Resväskan har en volym på 138 liter och är 81 x 55 x 35 centimeter. Den har genomtänkta detaljer som ger den en mer lyxig känsla. Draghandtaget är greppvänligt med dubbla skenor som går att justera i fem höjder för bättre komfort. De fyra hjulen är dubbla, rullar tyst och smidigt och kan vridas 360 grader vilket gör väskan lättare att styra.

Enligt tester har resväskan en smart och enkel öppning och stängning utan dragkedja och den har ett TSA-lås. Väskan har en gummerad list som gör den vattentät. Testarna tycker även att inredningen är mycket funktionell och påkostad. Mellanskivan i locket går att höjdjustera och gör det enklare att organisera innehållet. Väskan har en löstagbar ficka för förvaring av vätskor och ett kostymfodral. Resväskan finns i flera färger och storlekar. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Samsonite S'Cure DLX 81cm
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kabinväska Test.se - Bästa kabinväska
Thule
Thule Subterra Carry-On
Thule Thule Subterra Carry-On - Test
Bästa kabinväska
Thule
Thule Subterra Carry-On
En smidig kabinväska av hög kvalitet.
Bästa kabinväska på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa kabinväska på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Volym: 36 liter.
Mått: 55 x 35 x 23 cm.
Vikt: 3,2 kilo.
Material: Polypropylen.
Garanti på 2 år.

Thule är ett företag som gör produkter för dig med ett aktivt liv, oavsett om du befinner dig i avlägsen vildmark eller stadsmiljö. I deras utbud finns både takräcken, cykelhållare, cykelvagnar, ryggsäckar och resväskor. Det är ett svenskt företag som grundades 1942 av familjen Thulin.

Är du ute efter en ny kabinväska rekommenderar vi Thule Subterra Carry-On. Den här mjuka resväskan i mindre storlek blev utsedd till bästa kabinväskan av Bäst-i-test.se och Pricerunner. Den uppfyller de krav som de flesta flygbolag har gällande handbagage.

Kabinväskan har en volym på 36 liter och en storlek på 55 x 35 x 23 centimeter. Den är tålig med två slitstarka hjul som har samma stabilitet som väskor utrustade med fyra hjul. Handtaget dras rakt uppåt till lagom storlek för att passa alla. Dess design med ett tåligt hölje och en formgjuten ryggpanel av polykarbonat gör att väskan klarar tuffare stötar bra. Materialet är dessutom vattentätt vilket är en fördel om du reser vid sämre väder. Tack vare en kompressionspanel får du plats med så mycket packning som möjlig men med mindre skrynklor. Huvudfacket är avdelat så att du kan hålla ren och smutsig tvätt separerade. På utsidan av väskan finns ett praktiskt fack för saker som du behöver komma åt snabbt, som plånbok och nycklar. Väskan är lätt att lyfta upp och placera på flygplanets bagagehylla eftersom den har praktiska bärhandtag på både ovansidan, sidan och undersidan. Resväskan har en transportremsögla som gör att du kan hänga på en extraväska.

Ska du köpa ny kabinväska och vill veta vilka mått och begränsningar som gäller hos olika flygbolag? Ta en titt på vår sida carryonsize.com där vi har samlat alla regler för de största flygbolagen runt om i världen.

Hitta rätt storlek på handbagage – se alla flygbolag

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Epic
Epic GTO 5.0
Epic Epic GTO 5.0 - Test
Bra val
Epic
Epic GTO 5.0
Slitstark resväska i hårt skal och bra inredning som går att expandera.
Andra plats på test hos Vagabond 2018.
Volym: 69/78 liter
Mått: 65 x 46 x 27–30 cm.
Vikt: 3,6 kilo.
Går att expandera.
Justerbart teleskop-draghandtag.
TSA-kodlås.
7 års garanti.

Epic Travelgear är ett svenskt företag som grundades strax utanför Göteborg 2005 och som tillverkar väskor och bagage. Deras mål är att göra episka resor till episka äventyr och de gör hållbara resväskor med lång livslängd. De har bland annat gjort världens första väska i biokomposit.

Epic GTO 5.0 är en uppdaterad modell av Epic GTO 4.0 som blev testvinnare hos resemagasinet Vagabond för några år sedan. Resväskan är tillverkad av 100 procent Polykarbonat som gör den både hållbar och stark. Dessutom har den en matt finish som gör att resväskan står emot repor bra.

Resväskan har en volym på 69-78 liter, är expanderbar och i måtten 65 x 46 x27–30 centimeter. Det integrerade teleskophandtaget är justerbart och väskan har ett handtag i gummi så att du kan bära eller lyfta den bekvämt. De fyra dubbelhjulen är i hård gummi och resväskan rullar både stabilt, enkelt och tyst. Inredningen består av ett fack som går att stänga på ena sidan, justerbara packningsband på den andra och blixtlåsfack som också gör det enkelt att hålla koll på packningen. Resväskan har ett tresiffrigt TSA-lås som gör att du kan känna dig trygg och säkert vart du än reser.

Önskar du en mindre eller större resväska finns Epic GTO 5.0 även i 40 liter och 103 liter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test resväska - se testvinnande resväskor.
Här hjälper vi dig att välja rätt resväska. Enligt tester är resväskor från Epic några av marknadens bästa.

Köpguide resväska

Alla resor börjar med en packad väska! Oavsett om du ska åka långt och vara borta länge eller bara ska iväg på en kortare weekend en tågresa bort behöver du en väska du kan lita på; den ska hålla för resans eventuella påfrestningar och ha plats för det du behöver. En enda resväska kan kanske inte täcka upp alla dina behov, men väljer du väskor som håller dröjer det innan du behöver skaffa nya.

Oavsett om du just nu behöver en stor eller en liten väska bör den vara hållbar, lätt att hantera och smidig att packa. För att din resa inte ska få vare sig en frustrerad början med en svårpackad och svårdragen väska eller ett snörpligt slut med en väska som gått sönder under resans gång är det värt att fundera lite över vad du vill att din väska ska klara av.

Test av resväska, bäst i test.
Här är resväskorna Epic Phantom SL och Epic GTO 5.0 som finns i flera storlekar och färger.

Hård eller mjuk väska?

Materialet är framförallt avgörande för hållbarheten. Mjuka resväskor är oftast tillverkade i nylon eller polyester, två material som är flexibla, lätta och relativt slitstarka, men som inte inte skyddar sitt innehåll från hårda stötar. Mjuka tygväskor passar utmärkt som kabinväskor, men kanske inte är det bästa valet för en väska som ska checkas in.

Hårda resväskor tillverkas vanligtvis i flexibelt polykarbonatplast eller i det hårdare polypropylenplast, men polykarbonatväskorna är de som är mest populära. De är lättare än väskorna i hårdplast, men är lika stöttåliga. Andra materialval kan till exempel vara ABS (Acrylonitrile-butadiene-styrene), ett gummisubstitut som kombinerats med plast som också används i bland annat stötfångare och hjälmar, eller metall.

Test av resväskor, bäst i test.
Resväskor är antingen hårda och tillverkade av plast eller mjuka och av nylon eller polyester. Här har vi testvinnande resväskor från Epic och Thule. 

Fyra hjul för mindre tyngd

Tidigare var det vanligast med två hjul, nu är fyra mest förekommande. Fördelen med fyra hjul är att du inte behöver luta väskan för att dra den, och du behöver därmed inte bära dess vikt. På ojämnt underlag är det dock lättare med två hjul än fyra. Om väskan har två hjul är de fasta medan fyra kan vridas runt sin egen axel, vilket gör dem svårare att styra över till exempel grus.

Test av resväskor.
Här har vi lånat hem resväskorna från Epic, som har fyra hjul vilket är vanligast idag. 

Lås väskan med TSA-lås

Många väljer att låsa sina väskor om de måste lämna ifrån sig dem under väskans gång, vilket förstås kan kännas säkert. Men om tullpersonalen på en flygplats av en eller annan anledning behöver undersöka din väska kommer de förstöra låset, eller i värsta fall väskan, för att kunna göra det. Genom att sätta ett så kallat TSA-lås på väskan gör du proceduren enklare! Tullpersonalen har en universalnyckel till den här sortens lås och kan därmed öppna väskan utan att behöva ta till brutala metoder. Vissa väskor har ett inbyggt TSA-lås, men de går också att köpa separat.

Många resväskor har ett TSA-lås som gör det möjligt för tullpersonalen att öppna resväskan vid behov. Här har vi en Epic Phantom SL, som har ett TSA-lås.

Insidan spelar roll – resväskans inredning

Reser du mycket? Då bör du ägna väskans inredning en extra tanke. Mellanväggar och fickor gör det enklare att packa, och om väskan inte blir helt full ligger packningen bättre om du kan fästa den med remmar. Resväskans inredning är något som många testsidor och recensenter ofta kikar på och tar ställning till i sina rekommendationer. 

Bäst i test resväska - hitta bästa resväskan som är bäst i test.
Kika gärna på resväskans inredning för att hitta en modell som passar dig och din semester bäst.

Övervikt på bagaget = en mycket dyrare resa

Håll för allt i världen koll på vikten! Varje kilo övervikt kan kosta flera hundralappar. Hur mycket bagage du får checka in beror dels på flygbolag och dels på vad för slags biljett du köpt, så var noga med att kolla vad som gäller varje gång du reser. Kontrollera med fördel vikten innan du ger dig av till flygplatsen, så kan eventuell övervikt smidigt flyttas över antingen till ett handbagage eller till en resekamrats väska. En smidig handvåg gör det hela väldigt enkelt! Ett tips när du ska köpa resväska är att välja en som har en låg vikt, då kan du fylla den med mer packning! Till exempel val av material spelar in på vikten. 

Test av resväskor, bäst i test.
Håll koll på övervikten, som kan bli dyr och en onödig kostnad.

Lite packning? Satsa på en kabinväska!

En kabinväska är en resväska som har så pass behändig storlek att den ryms i kabinen och därmed inte behöver checkas in. Perfekt om du inte behöver packa med dig så mycket och vill spara in en kostnad! Hur stor kabinväskan får vara skiljer sig något mellan olika resebolag, så dubbelkolla alltid innan du reser. Standardmåttet inom EU är 56 × 45 × 25 centimeter, men det kan som sagt variera något. Ett annat tips är att välja en bag istället för kabinväska och dessa finns i både tyg och skinn.

Hos Pricerunner kan du läsa mer om väskor i rätt storlek på flyget

Test av resväska, bäst i test.
Reser du lätt? Då kan det räcka med att ha kabinväska eller annan bag som handbagage. Thule Subterra Carry-On och är en kabinväska i måttet i måttet 55 x 35 x 23 cm.
Test av resväska, bäst i test.
Thule Subterra Carry-On blev bästa kabinväska hos Bäst-i-test.se och är därför en av våra vinnare. 
Test av resväska, kabinväska.
Ett annat tips är att välja en bag istället och dessa finns i både tyg och skinn.

Garanti för extra säkerhet

Det är relativt dyrt med hållbara resväskor, men många av de större tillverkarna erbjuder rätt generösa garantier. Om olyckan trots allt skulle vara framme kan du med andra ord få en ny väska utan att behöva lägga ut alla pengarna igen! Undersök vad som gäller för just det väskmärket du är intresserad av.

Tips! Så packar du en resväska

Det finns många smarta knep du kan använda dig av när du ska packa din resväska. Ta del av våra bästa tips!

Gör en packlista

Börja alltid med att göra en packlista – de som reser ofta har kanske en standardlista på datorn som bara är att skriva ut och återanvända! Dela gärna upp listan i kategorier, som teknik, kläder och viktiga dokument. Vill du kan du ta med dig listan på resan för att bocka av alla sakerna innan du åker hem igen.

Självklart spelar både resans längd och resmål också stor roll på vad du ska packa ner, men du kan ha en grundlista att utgå från. Ska du till solen packar du ner badkläder men ska du på en storstadsweekend kan bekväma skor vara prioriterat. Vissa saker kan du dessutom köpa på resmålet, som hygienartiklar och en del kläder – de kan få en egen lista!

Rulla kläderna

Genom att rulla kläderna sparar du mycket plats. Genom att rulla (eller vika) undviker du dessutom att kläderna blir skrynkliga. Vissa ser det som en utmaning att lägga pussel med kläderna och viker och rullar om vartannat. Det kan också vara en fördel att förvara mindre plagg inuti större plagg för att spara plats.

Förvara i zip-bag för mindre skrynklor

Har du kläder som behöver strykas och vill undvika att ta med ett resestrykjärn? I många fall finns det strykjärn på hotellrummet. Men ett annat alternativ är att förvara plaggen i en lufttät zip-bak så undviker du skrynklorna.

Packa det viktigaste överst

Tänk smart och placera det som du behöver komma åt överst i resväskan. Då behöver du inte rota runt och stöka ner för att komma åt dina viktigaste saker.

Använd packpåsar

Hur många fack resväskan har kan spela stor roll, det vanligaste är att det finns minst två separata fack att fördela kläderna mellan. Vill du ha mer ordning och reda kan du packa kläderna och sakerna i olika packpåsar. Ta också med en extra påse att förklara smutsiga eller använda kläder i.

Packa de lättaste skorna

Ska du ha med dig flera skor är det en smart idé att ha på sig de klumpigaste skorna på resan dit och packa de lättare skorna i resväskan.

Här delar Clas Ohlson med sig av sina bästa tips på hur du bäst packar resväskan: 

Är du sugen på att resa - här bokar du din resa: 

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se har uppdaterat sitt test och har nu testat 21 olika resväskor och bags. Vinnarna har hög byggkvalitet, bra materialval och en relativt låg vikt som gör att du kan ta med dig ännu mer packning. Deras testpanel utsåg Epic Phantom SL till den bästa resväskan, med betyget 5 av 5. Den beskrivs som en snyggt designad resväska, med smart inredning, låg vikt och lättrullad. På andra plats och utsedd till bästa kabinväska blev Thule Subterra Carry-On med betyget 4,5 av 5. Den beskrivs som en mycket smidig resväska av hög kvalitet och många funktioner. På tredje plats kom Cavalet Malibu som blev bästa budgetval. 

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat resväskor från populära varumärken som Samsonite, Thule och Epic Phantom. För att kunna utses till bäst i test ska resväskan ha ett tåligt material, ha en inredning som gör att du kan organisera packningen lätt och lättrullade hjul. Epic Phantom SL kom på första plats och blev testets vinnare. På andra plats och utsedd till bästa kabinväska kom Thule Subterra Carry-On och bästa budget blev American Tourister Bon Air.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Enligt internationella regler får en resväska aldrig väga mer än 32 kilo, oavsett om du delar packning med någon. Hur mycket du får ta med dig gratis beror på vilket flygbolag du åker med, men 23 kilo är en vanlig maxvikt. Ju lättare resväskan är desto mer packning kan du fylla den med.
 • En mellanstor resväska har vanligtvis en storlek på 66-71 centimeter och en volym på 60-90 liter. Enligt standard IATA får en kabinväska max ha måtten 56 x 45 x 25 centimeter, där maxvikten varierar beroende på flygbolaget.
 • Vi har valt att utse Epic Phantom SL till den resväska som är bäst i test. Det är en modern resväska med välorganiserad inredning och en låg vikt som utsetts till testvinnare hos oberoende testkällor under många år. Epic Travelgear är ett svenskt resväskeföretag som tillverkat högkvalitativa resväskor sedan 2005.
Innehållsförteckning

Innehåll
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng