HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
kolgrill - Bäst i test

Test av kolgrillar

9 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 13:e Augusti, 2020, Baserad på 5 experttester.

Gasol eller kol är den ständiga frågan när grillsäsongen närmar sig, och inbitna fantaster från båda läger hävdar med bestämdhet att deras favorit är den bästa! Här har vi samlat allt du behöver veta om kolgrillar för att hjälpa dig i jakten på grillen som är perfekt för dig! Nyfiken på gasolgrillar? Information om och tester av såna hittar du här.

Jag kan allt om kolgrillar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Många riktiga kolgrillsfantaster menar att det är omöjligt att få till lika härlig smak på en gasolgrill som på en kolgrill! Samma fantaster har dock en tendens att misslyckas när blinda smaktester ska utföras, så hur det egentligen ligger till är svårt att svara på. Säkert är i alla fall att det finns en helt annan känsla kring att grilla med kol istället för gasol! Väntandet och tålamodet blir en del av upplevelsen, precis som elden, röken och lukten som inte går att ta miste på.

Kolgrill vs. Gasolgrill

Oavsett vad du väljer att grilla på kommer du få ett gott resultat, i dubbel bemärkelse! Men de olika alternativen har förstås sina för- och nackdelar. Här följer kolgrillens!

  • En kolgrill kan bli riktigt, riktigt varm, och genom att använda rökflis kan du få rökig, härlig smak på det som tillagas.
  • En kolgrill är oftast billigare i inköp en gasolgrill, och inte lika tung och svårflyttad.
  • Kolgrillar osar en hel del ibland, och oset kan sätta sig i kläderna. Men med oset sprider sig ju också den underbara grilldoften!
  • Kolgrillar är mer miljövänliga än gasolgrillar, eftersom gasol avger mer koldioxid när det förbränns än vad kol gör.
  • Du måste köpa kol eller briketter oftare än du behöver köpa gasol till din gasolgrill. Men under säsong finns det å andra sidan överallt, på minsta lilla affär, så det är sällan ett problem ens om framförhållningen inte är den bästa. En annan aspekt av kolet är förstås att du måste ta rätt på det när det har brunnit ut, vilket kan vara lite dammigt och trist.

Klot, tunna eller öppen?

Klotgrillen med sin karaktäristiskt runda form är nog den vanligaste av de olika kolgrillstyperna. Grillytan är alltid rund och glöden lägger sig gott till ro i den rundade botten. Bottens form kan göra det lite lurigt att utan hjälpmedel göra en kolfri yta för indirekt grillning, men är grillen inte för liten så brukar det lösa sig!

Grilltunnor är en annan klassisk kolgrillsform. De är ofta större än klotgrillar och har en avlång grillyta. På en avlång yta är det lättare att dela upp det som grillas; antingen för att köra direkt grillning på halva och indirekt på den andra halva, eller för att kunna hålla kött och vegetariska alternativ isär under matlagningen.

Klotgrillar och tunnor har lock, vilket innebär att värmen kan kapslas in och grillen kan fungera som en ugn eller en rök. Med hjälp av ventiler kan luftströmmning och temperatur kontrolleras, och till och med en riktigt stor köttbit kan tillagas till perfektion! Om grillen preppas med rökflis får maten ta smak av den.

Öppna grillar (alltså de utan lock) syns kanske oftast i form av olika platsbyggen eller engångsgrillar, och är i regel väldigt enkla både i sitt utförande och att använda. Eftersom de inte har något lock går det inte att stänga inne värmen, så större råvaror behöver längre tid på sig att bli klara än de gör i en grill med lock.

Högre pris = fler hjälpsamma funktioner

En dyrare grill behöver inte vara bättre än en billigare, men den har förmodligen fler funktioner. Huruvida dessa funktioner ger ett bättre grillresultat eller inte låter vi var osagt, men de kan med säkerhet göra upplevelsen bättre. Att kunna sätta gallret i olika höjder kan vara till hjälp för att korrigera temperaturen (närmare glöden för mer värme, längre ifrån glöden för lägre värme), särskilt på en öppen grill. Ett extra galler är inte heller dumt, särskilt inte om grillen har plats för två galler i olika höjder. Om grillen har ben med hjul är den förstås lättare att flytta på, och hyllor eller avlastningsytor underlättar vid matlagningen.

Många nya grillar är försedda med termometrar, men stirra dig inte blind på den! Visst kan den vara till god hjälp som ett riktmärke, men för att verkligen hålla koll på hur det går för din mat bör du mäta temperaturen direkt i det som tillagas.

Grillen måste tömmas på aska mellan gångerna, och hur enkelt det kan göras varierar. Många klotgrillar har en praktisk askuppsamlare i botten som är enkel att plocka loss och tömma, medan andra grillar bjuder på andra lösningar. Undersök hur det fungerar med just den grillen du spanat in så slipper du krångliga överraskningar när det ska premiärgrillas!

Grilla miljömedvetet!

Om du inte redan har gjort det är det hög tid att låta tändvätskan förpassas till historien. Den klassiska petroleumbaserade tändvätskan är en riktig miljöbov, och för den otåliga grillmästaren kommer den att ge en otrevlig bismak till det som grillas. Det finns ett gäng alternativ som är bra mycket miljövänligare och som inte lämnar några spår efter sig, varken i lukt- eller smakväg! Stearinbaserat tändpapper är godkänt av Svenska Naturskyddsföreningen som ett bra miljöval. Andra smartare val är tändvätska baserad på rapsolja och tändkuber eller braständare, helst såna som är stearinbaserade istället för tillverkade med paraffin. Det finns också smarta hjälpmedel för att få fart på grillen. En eltändare är ett gaffelliknande redskap som du stoppar in i kolhögen och låter den få fart på glöden inifrån. Ett annat smidigt redskap är skorstenständaren, som fylls med kol och sedan placeras ovanpå något lättantändligt, förslagsvis tidningspapper eller en sterinbaserad tändkub/braständare. När kolet fått den rätta glöden hälls den smidigt ner i grillen. Ska du grilla länge kan du på en gång börja förbereda mer kol i skorstenständaren, så är det klart att använda när du behöver fylla på!

Välj kol eller briketter med FSC-märkning! Det garanterar att skogen det kommer ifrån är skött på ett hållbart sätt ur miljösynpunkt. Om kolet är SIS-märkt betyder det att träet det är gjort av inte har behandlats med kemikalier.

Sätt igång och grilla

En kolgrill behöver tändas mellan 20–40 minuter (träkol blir grillfärdigt fortare men brinner ut i samma takt, briketter tar längre tid på sig och behåller glöden längre) innan du kan börja grilla. Grillen är klar att använda när briketterna är täckta av en gråaktig aska. Det ska inte brinna och de ska inte vara vita.

Riktilinje för hur mycket kol/briketter du behöver (baserat på klotgrillar):

Ø47 cm – runt 40 bitar.

Ø53 cm – runt 50 bitar.

Vill du grilla på språng? Köp en mindre, bärbar kolgrill! Här har vi samlat tester av bärbara grillar.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Weber Master-Touch GBS

Testresultat
Bäst i Hemmet 2020,    Bäst i Hemmet 2018,    TV2 hjelper deg 2016
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

GBD-systemet ger stor flexibilitet Smidig askuppsamlare Gedigen och robust
Hjulen upplevs inte lika stabila som resten av konstruktionen
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se rekommenderar Weber Master-Touch GBS! Master-Touch är en klassisk klotgrill med det lilla extra. Den är robust och välbyggd och kan tjäna dig i många år framöver!

Grillen är porlinsemaljerad och har värmetåliga handtag, och locket kan smidigt och säkert hängas på ena sidan. Det är enkelt att komma åt och flytta på kolet/briketterna under grillningen, och ventiler både i över- och underkant hjälper till att hålla perfekt temperatur. Undertill sitter en stor, avtagbar askuppsamlare i aluminium som gör det enkelt att tömma grillen på gammal aska.

"GBS" står för Gourmet BBQ System, och är namnet på det urval av insatser som finns att köpa till grillen. Det finns bland annat stekbord, gryta, wokset och pizzasten att utöka sin grill med, och Weber menar att möjligheterna är oändliga!

Visa hela texten
Modell:
Klotgrill
Grillyta:
Ø57 cm
Mått:
B60 x H107 x D71 cm
Askuppsamlare:
Funktioner:
Inbyggt/medföljande stativ/vagn, Termometer

Bästa budgetval: Landmann Grillchef Klotgrill

Testresultat
TV2 hjelper deg 2016
Prisvärd Stabil Avger jämn värme
Kan upplevas som svår att montera
Produktbeskrivning
Specifikationer

För en lite billigare grillupplevelse kan vi rekommendera Landmann Grillchef Klotgrill. Den har inte samma hållbarhet som dyrare grillar, men den ger bra och jämn värme och grillar bra!

Klotet är helemaljerat och grillgallret är förkromat. Den utvändiga askuppsamlaren gör det enkelt att tömma grillen och termometern i locket låter dig på ett smidigt sätt hålla koll på temperaturen. 

Visa hela texten
Modell:
Klotgrill
Grillyta:
Ø53 cm
Mått:
B61 x H108 x D76 cm
Askuppsamlare:
Funktioner:
Inbyggt/medföljande stativ/vagn, Termometer

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Landmann Kepler 600

Testresultat
Bäst i Hemmet 2020,    Bäst i Hemmet 2018
Omdömen Via prisjakt

Modell:
Klotgrill
Grillyta:
Ø54,5 cm
Mått:
B64 x H101 x D70 cm
Askuppsamlare:
Funktioner:
För rökning, Stativ/vagn (medföljande/inbyggd), Termometer
Visa alla specifikationerna

Landmann Grillchef Grilltunna

Testresultat
Smartson 2011,    Hus & Hem 2012
Modell:
Tunna
Grillyta:
B69 x D45 cm
Mått:
B82 x H106 x D77 cm
Askuppsamlare:
Tömning genom sidolucka
Funktioner:
Kan användas för rökning, Inbyggt stativ, Termometer, Värmehållningsyta/-galler
Visa alla specifikationerna

Kolgrill - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Seniormobiler

UPPDATERAD 4:e Maj, 2020

Elgrillar

UPPDATERAD 27:e April, 2020

Mobiltelefoner

UPPDATERAD 21:e April, 2020

Grillbriketter och grillkol

UPPDATERAD 18:e Juli, 2019

Bärbar grill

UPPDATERAD 21:e Maj, 2019

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst i Hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har listat sina sex bästa kolgrillar och rangordnat dem. Det var ingen grill som fick dåligt betyg, så det blev en hård kamp i toppen. Som vinnare stod till slut den klassiska Weber-grillen. Den imponerade genom att vara prisvärd och att det finns så många smarta finesser. 

Vinnare i det här testet

Bäst i Hemmet

Publicerad

Bäst i Hemmet har betygsatt 10 olika kolgrillar, och bäst i test är en klassisk klotgrill från Weber: Master-Touch GBS SS 57 cm. Grillen är i stort sett likadan som Webers originalgrill, men har försetts med lyxiga funktioner. Den har ventiler i både lock och botten, vilket gör det enkelt att justera värmen medan du grillar. Den stora grillytan låter dig laga mycket mat på en gång och locket har ett smart och praktiskt sidofäste.

Nummer två hos Bäst i Hemmet är Landmann Kepler 600. Landmanns grill är väldigt lik Webers, men fås för ett lägre pris. Landmann Kepler 600 har inte riktigt lika stor grillyta som grillen ovan, men har dubbla öppningsbara påfyllnadsluckor som gör det enkelt att fylla på med nya briketter om det skulle behövas.

Den tredje grillen som lyfts fram är även den stabil och effektiv: Napoleon PRO22K-L. Den har ett reglerbart grillgaller och två ventiler för värmefördelning. Locket har gångjärn, vilket ger en säker hantering!

Vinnare i det här testet

TV2 hjelper deg

Publicerad

Norska TV-programmet “TV2 hjelper deg” har testat sommarens grillar - en gasolgrill och en klotgrill - från Weber, Landmann och Biltema. Testresultatet visar att gasolgrillen från Biltema inte levde upp till de förväntningar som en grill bör. Man tittade bl.a. på hur bra och jämnt värmen fördelades över grillarna, användarvänlighet, byggkvalitet och givetvis hur god den grillade maten blev. Gasolgrillen från Biltema fick, som sagt, dåliga testresultat. Grillen hade svårt att ta sig upp i rätt grader och enligt Sylvia Vavik, vinnaren av Norges Grillmästare (Grillmester), kan man inte kalla det för grill - med så låg värme blir maten mer kokt, än grillad. Av de tre klotgrillarna var Webers grill den allra bästa och fick full poängpott. Det är den mest robusta och är definitivt värd sitt pris. Ifråga om grillresultat blir maten såpass god att smakpanelen kallar den perfekt. Även Landmanns klotgrill anses vara stabil och avger godkänd värme, samt att maten smakar riktigt gott. Däremot blev Biltemas grill inte lika hyllad, då den var dålig på att hålla värmen och byggkvaliteten höll inte måttet. Maten fick inte heller den där ordentliga grillsmaken.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat och betygsatt ett åtta olika kolgrillar och utsett Landmann grilltunna med lock som testvinnare – en stor grill med lock. Grillen har en genomtänkt och påkostad konstruktion och bjuder in till indirekt grillning. Det finns en öppningsbar lucka som är till för att man ska kunna raka ur aska, men man hade hellre sett en utdragbar asklåda. Grillen har ett rejält handtag, dock saknas knogskydd, och tre stycken löstagbara galler, som ger en flexibel matlagning och underlättar påfyllning av briketter. Grillens bredd ger möjlighet för olika värmezoner och det finns fyra lägen för att justera höjden på kolbädden. Grillens avlastningsyta är bra! På andra plats har Landmann hamnat, med Black Pearl 31342. Grillen är snygg och funktionsrik, samt att den har hög kapacitet. Den är av bra kvalitet, men man skulle vilja att dess handtag skulle vara mer rejäla. Handtagen har dock knogskydd och hela grillen har bra säkerhet! Gallret har en smart lösning, med utstickande plasthandtag, för förflyttning och det finns flera höjder att placera gallret på. Det finns en redskapshållare på grillen och ett mycket stort ask-och ventilationstråg. Dock bågnar bottenplattan lätt och det riskerar att det samlas smuts och vatten där. Grillen som hamnat på tredjeplats, är dyr och är av högkvalitet med bra funktion! Det är Weber One-Touch. Dess underrede och hjulen ger inte samma påkostade känsla som resten och med det höga prisen, kunde fler av grillens tillbehör varit standard. Grillen har bra galler med täta spjälor, men det går inte att ändra höjd på varken galler eller kolbädd. Däremot har den bra luckor för påfyllning av kol, samt ett knogskydd vid handtaget!

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat 10 kolgrillar, samt betygsatt dem. Testvinnare blev Landmann Grillchef Grilltunna, som är utrustad med lock och bjuder in till indirekt grillning. Den har en påkostad och genomtänkt konstruktion, men är dock också platskrävande. Det är tveksamt om termostaten är hållbar under en längre tid. Man skulle hellre sett en utdragbar asklåda, istället för en lucka på sidan. Grillen har ett mycket rejält handtag, men saknar däremot ett knogskydd! Det finns tre galler som går att ta loss och man kan justera höjden på kolbädden i fyra olika lägen. Eftersom grillen är så bred, så får man plats med olika värmezoner. Dock skulle tydliga kolboxar underlättat!
På testets andra plats, hamnade Landmann Black Pearl 31342. Grillen är mycket rejäl, men har små hjul. Handtagen känns inte tillräckligt rejäla, eftersom grillen är så tung, men överlag är grillen av bra kvalitet. Den är utrustad med ett knogskydd, som minimerar risken för att man ska bränna sig. Grillgallret kan fästas i olika höjder och har dessutom en smart handtags-lösning. Grillen är en genomgående funktionsrik och stilfull modell med hög kapacitet! På tredjeplats hamnade Weber One-Touch. Weber har det mesta, när det gäller funktioner, men man önskar att fler av tillbehören skulle kunna vara standard, eftersom grillen redan är så dyr. Grillgallret är mycket bra med täta spjälor och det finns luckor, som ger möjlighet till att fylla på kol utan att maten behöver flyttas. Grillen är av mycket god kvalitet och har knogskydd vid lockets handtag.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.