Grilla med kol med en kolgrill som är bäst i test 2025
Kolgrillen är en favorit när du ska grilla i sommarvärmen. Men det finns många olika modeller att välja mellan. Se fyra testvinnande kolgrillar och ta hjälp av våra tips för att hitta den bästa kolgrillen för dig!
- Grilltyp.
- Grillyta.
- Storlek.
- Övriga egenskaper.


Det amerikanska företaget Weber är faktiskt skaparna av den första kolgrillen, och sedan dess har man utvecklat sitt sortiment till att innehålla allt från kolgrillar och gasolgrillar till elgrillar. Grillarna finns i en rad olika storlekar, serier och designer – hos Weber finns helt enkelt någonting för alla som tycker om smaken av grillat.
Som testvinnare har vi valt ut Weber Master-Touch GBS E-5750 – en klassisk klotgrill med det lilla extra. Denna smidiga och hållbara kolgrill bjuder på högkvalitativa material och har bland annat värmetåliga handtag, flera ventiler för optimal temperatur och en stor, avtagbar askuppsamlare. Grillytan mäter 57 centimeter i diameter och locket kan du enkelt ta av och hänga på ena sidan.
- Butiker & priser


Hos Weber hittar du gott om kolgrillar i varierande design och funktionalitet, och det är ingen slump att flera av deras omtyckta grillar står som vinnare i vårt test. Om du vill ha en robust kolgrill med smarta funktioner och praktisk avlastningsyta rekommenderar vi att du tar en titt på Weber Performer Deluxe GBS. Här får du nämligen en grill som både vunnit jämförande tester och fått höga betyg av nöjda kunder.
Weber Performer Deluxe GBS har en diameter på 57 centimeter och är bland annat utrustad med en smart touch-n-go-tändning, som är en gasoltändning som snabbt får fyr på dina briketter. Det porslinsemaljerade locket ser till att värmen hålls jämn, och locket kan hängas på sidan när det inte används. I locket hittar du också en inbyggd termometer. Dessutom har grillen en LCD-skärm där du har möjlighet att ställa in en timer för att få bra koll på din grillning.
- Butiker & priser


En bärbar grill eller en bordsgrill kan vara ett bra val för dig som antingen har lite dåligt med plats eller som vill ha en grill som är enkel att ta med sig. Weber Go-Anywhere är en omtyckt bordsgrill som i recensioner hyllas för att ta lite plats samtidigt som du får en generös grillyta.
Weber Go-Anywhere har en praktisk rektangulär design och dess grillyta mäter 41 x 25 centimeter. Lock och balja är porslinsemaljerade och aluminiumventilen gör att du enkelt kan justera grillens temperatur. Handtagen på Weber Go-Anywhere är gjorda i glasfiberförstärkt fiberplast och grillen har även ben som är uppfällbara.
- Butiker & priser


Vill du ha en kolgrill som du även kan använda till exempelvis rökning eller bakning? Då är det en kamadogrill du ska satsa på. Med sin unika form och design har kamadogrillen blivit mycket populär under de senaste åren, och denna modell från Kamado Sumo är inget undantag.
Med Kamado Sumo Maxi 25 får du en mångsidig kolgrill som kan komma upp i en imponerande temperatur på 400 grader. Den välisolerade grillen har en grillyta som mäter 57 centimeter i diameter och du hittar också två värmedetektorer för att kunna använda två tillagningstemperaturer samtidigt. Grillen har två sidobord i bambu och fem redskapskrokar, och här kan du leverera mat till upp till tio personer samtidigt.
- Butiker & priser


Att Weber erbjuder många populära grillar råder det ingen tvekan om, och en av deras mest omtyckta modeller är en klassiker i form av Weber Original Kettle. Det här är en kolgrill som har rosats i flera jämförande tester det senaste året, bland annat för att vara prisvärd, lättanvänd och för att ge ett mycket bra grillresultat.
Weber Original Kettle har en grillyta på 57 centimeter i diameter och här finns en inbyggd termometer i locket för att du lätt ska kunna ha koll på temperaturen när du grillar. Grillen har spjäll i såväl lock som balja för att temperaturen smidigt ska kunna justeras, och nylonhandtagen har värmeskydd för att minimera risken att du bränner dig vid matlagningen.
- Butiker & priser

Välj den bästa kolgrillen
Gasol eller kol är den ständiga frågan när grillsäsongen närmar sig, och inbitna fantaster från båda läger hävdar med bestämdhet att deras favorit är den bästa. Här har vi samlat allt du behöver veta om kolgrillar för att hjälpa dig i jakten på grillen som är perfekt för dig.
Olika typer av kolgrillar
Det finns flera olika typer av kolgrill att välja mellan. Klot, tunna eller öppen – vilken passar dig bäst?
Klotgrill
Klotgrillen med sin karaktäristiskt runda form är nog den vanligaste av de olika kolgrillstyperna. Grillytan är alltid rund och glöden lägger sig gott till ro i den rundade botten. Bottens form kan göra det lite lurigt att utan hjälpmedel göra en kolfri yta för indirekt grillning, men är grillen inte för liten så brukar det lösa sig! Klotgrillar och tunnor har lock, vilket innebär att värmen kan kapslas in och grillen kan fungera som en ugn eller en rök. Med hjälp av ventiler kan luftströmning och temperatur kontrolleras, och till och med en riktigt stor köttbit kan tillagas till perfektion! Om grillen preppas med rökflis får maten ta smak av den.
Grilltunna
Grilltunnor är en annan klassisk kolgrillsform. De är ofta större än klotgrillar och har en avlång grillyta. På en avlång yta är det lättare att dela upp det som grillas; antingen för att köra direkt grillning på halva och indirekt på den andra halva, eller för att kunna hålla kött och vegetariska alternativ isär under matlagningen.
Öppna grillar
Öppna grillar (alltså de utan lock) syns kanske oftast i form av olika platsbyggen eller engångsgrillar, och är i regel väldigt enkla både i sitt utförande och att använda. Eftersom de inte har något lock går det inte att stänga inne värmen, så större råvaror behöver längre tid på sig att bli klara än de gör i en grill med lock.

Fördelar med en kolgrill
Oavsett vad du väljer att grilla på kommer du få ett gott resultat, i dubbel bemärkelse! Men de olika alternativen har förstås sina för- och nackdelar. Här följer kolgrillens!
- En kolgrill kan bli riktigt, riktigt varm, och genom att använda rökflis kan du få rökig, härlig smak på det som tillagas.
- En kolgrill är oftast billigare i inköp än en gasolgrill, och inte lika tung och svårflyttad.
- Kolgrillar osar en hel del ibland, och oset kan sätta sig i kläderna. Men med oset sprider sig ju också den underbara grilldoften!
- Kolgrillar är mer miljövänliga än gasolgrillar, eftersom gasol avger mer koldioxid när det förbränns än vad kol gör.
- Du måste köpa kol eller briketter oftare än du behöver köpa gasol till din gasolgrill. Men under säsong finns det å andra sidan överallt, på minsta lilla affär, så det är sällan ett problem ens om framförhållningen inte är den bästa. En annan aspekt av kolet är förstås att du måste ta rätt på det när det har brunnit ut, vilket kan vara lite dammigt och trist.

Högre pris = fler hjälpsamma funktioner
En dyrare grill behöver inte vara bättre än en billigare, men den har förmodligen fler funktioner. Huruvida dessa funktioner ger ett bättre grillresultat eller inte låter vi var osagt, men de kan med säkerhet göra upplevelsen bättre. Att kunna sätta gallret i olika höjder kan vara till hjälp för att korrigera temperaturen (närmare glöden för mer värme, längre ifrån glöden för lägre värme), särskilt på en öppen grill. Ett extra galler är inte heller dumt, särskilt inte om grillen har plats för två galler i olika höjder. Om grillen har ben med hjul är den förstås lättare att flytta på, och hyllor eller avlastningsytor underlättar vid matlagningen.
Många nya grillar är försedda med termometrar, men stirra dig inte blind på den! Visst kan den vara till god hjälp som ett riktmärke, men för att verkligen hålla koll på hur det går för din mat bör du mäta temperaturen direkt i det som tillagas.
Grillen måste tömmas på aska mellan gångerna, och hur enkelt det kan göras varierar. Många klotgrillar har en praktisk askuppsamlare i botten som är enkel att plocka loss och tömma, medan andra grillar bjuder på andra lösningar. Undersök hur det fungerar med just den grillen du spanat in så slipper du krångliga överraskningar när det ska premiärgrillas!
Grilla miljömedvetet!
Om du inte redan har gjort det är det hög tid att låta tändvätskan förpassas till historien. Den klassiska petroleumbaserade tändvätskan är en riktig miljöbov, och för den otåliga grillmästaren kommer den att ge en otrevlig bismak till det som grillas. Det finns ett gäng alternativ som är bra mycket miljövänligare och som inte lämnar några spår efter sig, varken i lukt- eller smakväg! Stearinbaserat tändpapper är godkänt av Svenska Naturskyddsföreningen som ett bra miljöval. Andra smartare val är tändvätska baserad på rapsolja och tändkuber eller braständare, helst såna som är stearinbaserade istället för tillverkade med paraffin. Det finns också smarta hjälpmedel för att få fart på grillen. En eltändare är ett gaffelliknande redskap som du stoppar in i kolhögen och låter den få fart på glöden inifrån. Ett annat smidigt redskap är skorstenständaren, som fylls med kol och sedan placeras ovanpå något lättantändligt, förslagsvis tidningspapper eller en sterinbaserad tändkub/braständare. När kolet fått den rätta glöden hälls den smidigt ner i grillen. Ska du grilla länge kan du på en gång börja förbereda mer kol i skorstenständaren, så är det klart att använda när du behöver fylla på!
Välj kol eller briketter med FSC-märkning! Det garanterar att skogen det kommer ifrån är skött på ett hållbart sätt ur miljösynpunkt. Om kolet är SIS-märkt betyder det att träet det är gjort av inte har behandlats med kemikalier.
Så grillar du med en kolgrill
Det krävs lite mer av dig att grilla med en kolgrill än med en gasolgrill. Placera ut kolet eller briketterna som du vill ha dem, beroende på om du vill ha en direkt eller indirekt grillning. Hur mycket du ska använda beror på vad du ska grilla och hur mycket. En kolgrill behöver tändas mellan 20 och 40 minuter innan du börjar att grilla. Träkol blir grillfärdigt fortare men brinner ut i samma takt, briketter tar längre tid på sig och behåller glöden längre. Grillen är klar att använda när briketterna är täckta av en gråaktig aska. Det ska inte brinna och de ska inte vara vita och då kan du placera maten på gallret.

Så varm blir en kolgrill
Hur varm en kolgrill kan bli reglerar du genom att jobba med spjället och ju mer syretillförsel grillen får desto högre blir värmen. Den vanligaste temperaturen ligger på runt 150-200 grader. En låg temperatur ligger på runt 80-120 grader är grillen över 200 grader finns det risk att köttet bränns vid.
Andra typer av grillar
Det finns fler grillar på marknaden att välja mellan förutom kolgrillar. Här är några andra vanliga modeller som du kan välja mellan.
Gasolgrill
En gasolgrill är en grill som drivs av gasol och detta är en av de vanligaste grillarna. Den blir snabbt varm, osar inte lika mycket som en kolgrill, har ofta ett stekbord som komplement till grillgallret och har en lång hållbarhet.
Elgrill
Bor du i lägenhet och vill grilla på balkongen är en elgrill ditt bästa val. Elgrillar är oftast små, smidiga och lätta att flytta runt – men tänk på att du alltid måste ha tillgång till ett eluttag. En del elgrillar kan du dessutom använda inomhus.
Bärbar grill
Om du planerar att grilla på utflykten eller när du campar är en bärbar grill den bästa grillen för dig. Den är liten och väger mindre vilket gör den mer praktiskt att ta med. Bärbara grillar finns att få som kolgrill, gasolgrill och elgrill.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En kolgrill är en grill som drivs av kol eller briketter. Du tänder eld på kolet eller briketterna och efter 20 till 40 minuter när kolet glöder och är täckta av en grå aska är grillen redo att användas. Klotgrillen är den vanligaste kolgrillen.
-
Det finns flera olika sätt att tända en grill på. Tänder du med tändvätska ska du spruta på tändvätska och låta denna dra i runt tio minuter innan du tänder. Andra mer miljövänliga alternativ är att tända med stearinbaserat tändpapper, tändkuber och eltändare.
-
Vi har valt att utse Weber Master-Touch GBS C-5750 till den kolgrill som är bäst i test. Det är en klassisk klotgrill med det lilla extra och en grillyta om 57 centimeter i diameter. Weber är ett klassiskt varumärke på grillmarknaden och deras grillar är både populära och har placerats bra i många tester.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Weber Master-Touch GBS E-5750
- Bästa premium : Weber Performer Deluxe GBS 57 cm
- Bästa bordsgrill : Weber Go-Anywhere
- Bästa kamadogrill : Kamado Sumo Maxi 25
- Populärt val : Weber Original Kettle 57 cm
- Välj den bästa kolgrillen
- Olika typer av kolgrillar
- Fördelar med en kolgrill
- Högre pris = fler hjälpsamma funktioner
- Grilla miljömedvetet!
- Så grillar du med en kolgrill
- Så varm blir en kolgrill