VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 30 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – kolgrill 2021

Kolgrillen är en favorit när du ska grilla i sommarvärmen. Men det finns många olika modeller att välja mellan. Se fyra testvinnande kolgrillar och ta hjälp av våra tips för att hitta den bästa kolgrillen för dig!

Vi har jämfört
 • Grilltyp.
 • Grillyta.
 • Storlek.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Weber
Weber Master-Touch GBS C-5750
Bäst i test
Bäst i test
Weber
Weber Master-Touch GBS C-5750
En testvinnande klotgrill med kol med det lilla extra.
Testvinnare hos Bäst i hemmet 2018, 2020, 2021.
Testvinnare hos TV2 hjelper deg 2016.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Grilltyp: Klotgrill.
Grillyta: 57 cm i diameter.
Storlek: B 60 x H 107 x D 71 cm.
GBD-systemet ger stor flexibilitet.
Smidig askuppsamlare.
Gedigen och robust.
Inbyggd vagn följer med.
Inbyggd locktermometer.

Weber är ett amerikanskt företag som år 1952 uppfann den första kolgrillen som kom att revolutionera grillkulturen. Deras grillar är en föregångare inom funktion, kvalitet och design och de har ett stort utbud av kol, gas och elektriska grillar.

Weber Master-Touch GBS är C-5750 en klassisk klotgrill med det lilla extra. Eftersom den har vunnit tester hos Bäst i Hemmet under flera år och är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner har vi utsett den till vår bäst i test. Den är robust och välbyggd och kan tjäna dig i många år framöver.

Grillen är porlinsemaljerad och har värmetåliga handtag, och locket kan smidigt och säkert hängas på ena sidan. Det är enkelt att komma åt och flytta på kolet eller briketterna under grillningen, och ventiler både i över- och underkant hjälper till att hålla perfekt temperatur. Grillytan är på 57 centimeter i diameter. Undertill sitter en stor, avtagbar askuppsamlare i aluminium som gör det enkelt att tömma grillen på gammal aska. Grillen har två gummerade allvädershjul i smart design, men enligt tester upplevs dessa dock inte lika stabila som resten av konstruktionen.

"GBS" står för Gourmet BBQ System, och är namnet på det urval av insatser som finns att köpa till grillen. Det finns bland annat stekbord, gryta, wokset och pizzasten att utöka sin grill med, och Weber menar att möjligheterna är oändliga! Är du ute efter en riktigt bra kolgrill är detta valet för dig.

 • Butiker & priser
 • Priser för Weber Master-Touch® GBS C-5750 Kolgrill - Smoke Grey

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Grillchef
Landmann Grillchef Klotgrill
Bästa budget
Bästa budget
Grillchef
Landmann Grillchef Klotgrill
En stabil och prisvärd klotgrill med kol som avger jämn värme.
Högt betyg på hos TV2 hjelper deg 2016.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Grilltyp: Klotgrill.
Grillyta: 53 cm i diameter.
Storlek: B 61 x H 108 x D 76 cm.
Inbyggd vagn följer med.
Termometer.
Med askuppsamlare.
Stabil konstruktion med hjul.
Avger jämn värme.

Tyska Landmann är också en av de mest kända varumärkena på grillmarknaden. Företaget grundades 1966 och har sedan 1993 sålt grillar och grillverktyg i Sverige. De gör ett brett utbud av grillar i olika prisklasser, med olika drivmedel.

För en lite billigare grillupplevelse rekommenderar vi den klassiska klotgrillen Landmann Grillchef Klotgrill. Den har inte samma hållbarhet som dyrare grillar, men den ger bra och jämn värme och grillar bra! Grillytan är på 53 centimeter i diameter och passar ett grillsällskap på sex till åtta personer.

Klotet är helemaljerat och grillgallret är förkromat. Den utvändiga askuppsamlaren gör det enkelt att tömma grillen och termometern i locket låter dig på ett smidigt sätt hålla koll på temperaturen. Den har två stadiga hjul som också gör det enkelt att flytta på grillen. Enligt tester upplevs den dock som lite svår att montera.

 • Butiker & priser
 • Priser för Grillchef: Klotgrill Ø 53cm Emaljerad askuppsamlare
  • Nordens största marknadsplats

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Kamado
Kamado Grill Small Loger
Bästa premium
Bästa premium
Kamado
Kamado Grill Small Loger
En äggliknande grill med många egenskaper för en varierad matlagning.
Testvinnare på Bäst-i-test.se 2021.
Populärt val hos Gardenstore.
Grilltyp: Kamadogrill.
Grillyta: 46 cm i diameter.
Storlek: B 54,7 cm.
Vikt: 90 kg.
Utrustad med stativ med hjul.
Sidobord.
Värmer upp till 370 grader.
Termometer.

Loger är ett svenskt varumärke som gör både grillar och grillverktyg. I deras grillutbud finns gasolgrillar, kolgrillar och kamadogrillar.

Kamado Grill Small Loger är en robust, stabil och designmässigt exklusiv grill med stativ och sidobord som passar perfekt för dig med ett stort matlagningsintresse. Kamado-grillen har en äggliknande design i keramik som gör att värmen håller sig mycket jämn. Grillens material är isolerande och reflekterar värme så att maten du tillagar förblir saftig. Du kan du laga det mesta i den här grillen och kan få både låga och höga temperaturer ända upp till 370 grader. Den här mindre modellen har en grillyta på 46 centimeter i diameter, men grillen finns även i både större och mindre storlek. 

Grillen kan användas för att grilla, röka kött och grönsaker och baka pizza, paj, bröd och kakor. De höga temperaturerna är möjliga eftersom du kan få exakt kontroll av luftflödet via ventilerna i topp och botten. Höga temperaturer är särskilt bra för snabbtillagning av till exempel korv och hamburgare medan lägre temperaturer passar bättre när du ska laga större köttbitar en längre tid. Enligt nöjda kundrecensioner utklassar den här grillen de flesta andra grillarna med hästlängder. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Kamado Grill Small Loger
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa bärbara Test.se - Bästa bärbara
Weber
Weber Go-Anywhere
Bästa bärbara
Bästa bärbara
Weber
Weber Go-Anywhere
En bärbar grill i premiumsegmentet som ger ett mycket bra grillresultat.
Högt betyg hos Bastihemmet.se 2021.
Högt betyg på test hos Testfakta 2019.
Högt betyg på test hos Hem & Hyra 2012, 2019.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2014, 2017.
Högt betyg på test hos Smartson 2011.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Grilltyp: Bärbar kolgrill.
Grillyta: 42 x 26 cm.
Vikt: 6,58 kg.
Storlek: H 37 x B 53 x D 31 cm.
Porslinemaljerat lock och balja.
Glasfiberförstärkta termoplasthandtag.
Uppfällbara ben.
Nonstickbeläggning.
Garanti i minst 2 år.

När oberoende Testfakta gjorde ett stort test på bärbara grillar fick Weber Go Anywhere höga betyg och den har även fått goda recensioner under åren. Det är en bärbar grill i premiumsegmentet. Grillen är en bärbar och kompakt grillåda med lock och utvikbara ben. Du grillar med antingen kol eller briketter. Den har en snygg design med en praktisk rektangulär form. Enligt tester är grillresultatet mycket bra och du kan dessutom grilla med locket på.

Den bärbara grillen är i storleken 37 x 53 x 31 centimeter och har en grillyta på 41 x 25 centimeter. Lock och balja är av porslinsemalj och den har en rostfri aluminiumventil. Grillens handtag är av glasfiberförstärkt termoplast och grillgallret är belagt. Vissa upplever grillen som rätt tung, men tyngden kan också vara en fördel eftersom den på samma gång blir mer stabil. Den är lätt att montera och har en bra och enkel manual. Ska du köpa en bärbar kolgrill är detta ett mycket bra val för dig! Är du mer sugen på en bärbar grill med gas så finns det även en gasdriven modell. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Weber Go-Anywhere Bärbar Brikett-/Kolgrill
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Ytterligare läsning

Bäst i test kolgrill - se testvinnande kolgrillar.

Köpguide

Gasol eller kol är den ständiga frågan när grillsäsongen närmar sig, och inbitna fantaster från båda läger hävdar med bestämdhet att deras favorit är den bästa! Här har vi samlat allt du behöver veta om kolgrillar för att hjälpa dig i jakten på grillen som är perfekt för dig! Nyfiken på gasolgrillar? Information om och tester av såna hittar du här.

Många riktiga kolgrillsfantaster menar att det är omöjligt att få till lika härlig smak på en gasolgrill som på en kolgrill! Samma fantaster har dock en tendens att misslyckas när blinda smaktester ska utföras, så hur det egentligen ligger till är svårt att svara på. Säkert är i alla fall att det finns en helt annan känsla kring att grilla med kol istället för gasol! Väntandet och tålamodet blir en del av upplevelsen, precis som elden, röken och lukten som inte går att ta miste på.

Fördelar med en kolgrill

Oavsett vad du väljer att grilla på kommer du få ett gott resultat, i dubbel bemärkelse! Men de olika alternativen har förstås sina för- och nackdelar. Här följer kolgrillens!

 • En kolgrill kan bli riktigt, riktigt varm, och genom att använda rökflis kan du få rökig, härlig smak på det som tillagas.
 • En kolgrill är oftast billigare i inköp än en gasolgrill, och inte lika tung och svårflyttad.
 • Kolgrillar osar en hel del ibland, och oset kan sätta sig i kläderna. Men med oset sprider sig ju också den underbara grilldoften!
 • Kolgrillar är mer miljövänliga än gasolgrillar, eftersom gasol avger mer koldioxid när det förbränns än vad kol gör.
 • Du måste köpa kol eller briketter oftare än du behöver köpa gasol till din gasolgrill. Men under säsong finns det å andra sidan överallt, på minsta lilla affär, så det är sällan ett problem ens om framförhållningen inte är den bästa. En annan aspekt av kolet är förstås att du måste ta rätt på det när det har brunnit ut, vilket kan vara lite dammigt och trist.

Klot, tunna eller öppen?

Klotgrillen med sin karaktäristiskt runda form är nog den vanligaste av de olika kolgrillstyperna. Grillytan är alltid rund och glöden lägger sig gott till ro i den rundade botten. Bottens form kan göra det lite lurigt att utan hjälpmedel göra en kolfri yta för indirekt grillning, men är grillen inte för liten så brukar det lösa sig!

Grilltunnor är en annan klassisk kolgrillsform. De är ofta större än klotgrillar och har en avlång grillyta. På en avlång yta är det lättare att dela upp det som grillas; antingen för att köra direkt grillning på halva och indirekt på den andra halva, eller för att kunna hålla kött och vegetariska alternativ isär under matlagningen.

Klotgrillar och tunnor har lock, vilket innebär att värmen kan kapslas in och grillen kan fungera som en ugn eller en rök. Med hjälp av ventiler kan luftströmmning och temperatur kontrolleras, och till och med en riktigt stor köttbit kan tillagas till perfektion! Om grillen preppas med rökflis får maten ta smak av den.

Öppna grillar (alltså de utan lock) syns kanske oftast i form av olika platsbyggen eller engångsgrillar, och är i regel väldigt enkla både i sitt utförande och att använda. Eftersom de inte har något lock går det inte att stänga inne värmen, så större råvaror behöver längre tid på sig att bli klara än de gör i en grill med lock.

Högre pris = fler hjälpsamma funktioner

En dyrare grill behöver inte vara bättre än en billigare, men den har förmodligen fler funktioner. Huruvida dessa funktioner ger ett bättre grillresultat eller inte låter vi var osagt, men de kan med säkerhet göra upplevelsen bättre. Att kunna sätta gallret i olika höjder kan vara till hjälp för att korrigera temperaturen (närmare glöden för mer värme, längre ifrån glöden för lägre värme), särskilt på en öppen grill. Ett extra galler är inte heller dumt, särskilt inte om grillen har plats för två galler i olika höjder. Om grillen har ben med hjul är den förstås lättare att flytta på, och hyllor eller avlastningsytor underlättar vid matlagningen.

Många nya grillar är försedda med termometrar, men stirra dig inte blind på den! Visst kan den vara till god hjälp som ett riktmärke, men för att verkligen hålla koll på hur det går för din mat bör du mäta temperaturen direkt i det som tillagas.

Grillen måste tömmas på aska mellan gångerna, och hur enkelt det kan göras varierar. Många klotgrillar har en praktisk askuppsamlare i botten som är enkel att plocka loss och tömma, medan andra grillar bjuder på andra lösningar. Undersök hur det fungerar med just den grillen du spanat in så slipper du krångliga överraskningar när det ska premiärgrillas!

Grilla miljömedvetet!

Om du inte redan har gjort det är det hög tid att låta tändvätskan förpassas till historien. Den klassiska petroleumbaserade tändvätskan är en riktig miljöbov, och för den otåliga grillmästaren kommer den att ge en otrevlig bismak till det som grillas. Det finns ett gäng alternativ som är bra mycket miljövänligare och som inte lämnar några spår efter sig, varken i lukt- eller smakväg! Stearinbaserat tändpapper är godkänt av Svenska Naturskyddsföreningen som ett bra miljöval. Andra smartare val är tändvätska baserad på rapsolja och tändkuber eller braständare, helst såna som är stearinbaserade istället för tillverkade med paraffin. Det finns också smarta hjälpmedel för att få fart på grillen. En eltändare är ett gaffelliknande redskap som du stoppar in i kolhögen och låter den få fart på glöden inifrån. Ett annat smidigt redskap är skorstenständaren, som fylls med kol och sedan placeras ovanpå något lättantändligt, förslagsvis tidningspapper eller en sterinbaserad tändkub/braständare. När kolet fått den rätta glöden hälls den smidigt ner i grillen. Ska du grilla länge kan du på en gång börja förbereda mer kol i skorstenständaren, så är det klart att använda när du behöver fylla på!

Välj kol eller briketter med FSC-märkning! Det garanterar att skogen det kommer ifrån är skött på ett hållbart sätt ur miljösynpunkt. Om kolet är SIS-märkt betyder det att träet det är gjort av inte har behandlats med kemikalier.

Sätt igång och grilla

En kolgrill behöver tändas mellan 20 och 40 minuter (träkol blir grillfärdigt fortare men brinner ut i samma takt, briketter tar längre tid på sig och behåller glöden längre) innan du kan börja grilla. Grillen är klar att använda när briketterna är täckta av en gråaktig aska. Det ska inte brinna och de ska inte vara vita.

Riktilinje för hur mycket kol/briketter du behöver (baserat på klotgrillar):

 • Ø47 cm – runt 40 bitar.
 • Ø53 cm – runt 50 bitar.

Vill du grilla på språng? Köp en mindre, bärbar kolgrill! Här kan du ta del av våra testvinnande bärbara grillar.

Du kanske föredrar en gasolgrill? Här kan du ta del av våra testvinnande gasolgrillar

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En kolgrill är en grill som drivs av kol eller briketter. Du tänder eld på kolet eller briketterna och efter 20 till 40 minuter när kolet glöder och är täckta av en grå aska är grillen redo att användas. Klotgrillen är den vanligaste kolgrillen.
 • Det finns flera olika sätt att tända en grill på. Tänder du med tändvätska ska du spruta på tändvätska och låta denna dra i runt tio minuter innan du tänder. Andra mer miljövänliga alternativ är att tända med stearinbaserat tändpapper, tändkuber och eltändare.
 • Vi har valt att utse Weber Master-Touch GBS C-5750 till den kolgrill som är bäst i test. Det är en klassisk klotgrill med det lilla extra och en grillyta om 57 centimeter i diameter. Weber är ett klassiskt varumärke på grillmarknaden och deras grillar är både populära och har placerats bra i många tester.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Weber Weber Master-Touch GBS C-5750

Du kanske även är intresserad av: