VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 15 Oktober 2020
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av pannlampa – bästa pannlampan 2020

Letar du efter en bra pannlampa? Vi presenterar de bästa pannlamporna och en testvinnare.

Vi har jämfört
  • Vilken pannlampa som är bäst: Pannlampor i olika storlekar, prisklasser och vilka funktioner de har
  • Pannlampans användningsområden: Vilken pannlampa är bäst för löpning, träning, vandring med mera
  • Funktioner: Batteritid, ljusets räckvidd, bekvämlighet och användarvänlighet
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test logotype
Lumonite
Compass R
Bäst i test
Bäst i test
Lumonite
Compass R
Starkt ljussken med bra räckvidd samt tre effektlägen.
Testvinnare hos Testfakta
Bra användarbetyg hos Runnersworld.se
Bra betyg på Prisjakt
Laddningsbart batteri.
Vattentät IPX8.
115 meter räckvidd.

Lumonite Compass R är en uppladdningsbar pannlampa med lång räckvidd och sitter bekvämt på huvudet. Modellen blev testvinnare hos Testfakta 2014 och har sedan dess varit en favorit bland användarna. Fördelen med denna pannlampa är dess kompakta utseende och den har inga lösa delar som kan gå sönder eller slitas ut. Den är kompakt och ger ett otroligt bra ljussken, upp till hela 115 meter. Max konstant ljusflöde är 1200 lm och max uppmätt ljusflöde är 1238 lm. Laddningstiden för 100% är 7 timmar från helt urladdad på 0%. Det finns tre effektlägen, low + moonlight, med, high och max.

  • Butiker & priser

Bästa för löpning logotype
Silva
Cross Trail 5X
Bästa för löpning
Bästa för löpning
Silva
Cross Trail 5X
Smidig storlek, låg vikt och perfekt för träning utomhus.
Bra omdöme hos Trailrunning Sweden
Bra omdöme hos Marathon.se
Låg vikt, lätt att ta med.
Laddningsbar via USB.
Tål kraftigt regn (IPX5).

Cross Trail 5X är pannlampan med lägst vikt i Silvas cross trail-serie. Batteritiden räcker till lystid på ca 2-6 timmar i -5 grader och 4-8 timmar i +20 grader. Lampan går att vinkla upp eller ner och den optimeras så att den ger en bra ljusbild och balans. En bra fördel med denna pannlampa är att du kan använda den i kraftigt regn eftersom den har IPX5-standard. I paketet får du med själva pannbandsfästet och fäste för cykelstyre och hjälm. Max lumen är 500, medium lumen 250 och min lumen 80.

  • Bästa: Cross Trail 5X
  • Uppföljare: Cross Trail 6

Bästa budget logotype
LED Lenser
SEO 5
Bästa budget
Bästa budget
LED Lenser
SEO 5
Enkel pannlampa med brett ljussken.
Testvinnare hos SVT Plus
Bra betyg på Prisjakt
Brett, långt ljussken
Smidig storlek
Hög komfort

Lampans prestanda övertygar även den kräsne och passar bra i en mängd olika situationer; både yrkesmässiga och mer sportrelaterade. Lampan ger ett bra, brett och långt ljus, och man kan själv bestämma över ljusstyrkan. Man kan också slå på rött ljus för att på så sätt få bibehålla sitt mörkerseende. Huvudet på pannlampan är vridbart och pannbandet är ställbart, utbytbart (tvättbart) och har en karbinkrok. Förutom dessa fördelar har lampan en låg vikt och hög komfort för användaren!

  • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Köpguide

Pannlampor kommer i flera olika varianter med flera olika funktioner. Den dyraste lampan är inte alltid den bästa och den billigaste inte alltid den sämsta. Därför kan man fundera över när och hur länge man skall använda lampan, hur starkt ljus man behöver och hur lång dess batteritid är. Självklart ska lampan även sitta bekvämt utan att trycka mot pannan, vilket större modeller ibland har en tendens att göra. Flera modeller är vattentäta och klarar av riktigt svåra förhållanden och vissa är mer effektiva än andra.

Vilken pannlampa är bäst?

Det har inte gjorts speciellt många tester av pannlampor det senaste men det vi kan se är att det finns några märken som placerar sig högt i användarrecensioner och i några tester. De viktigaste funktionerna är att den ger ett bra ljussken, har bra batteritid och sitter bekvämt på huvudet.

Pannlampa för olika ändamål

Pannlampa för löpning: När mörkret börjar smyga sig på är det en god idé att använda en pannlampa när du tränar, speciellt om du ofta springer i skogen eller längs leder som är dåligt belysta. Till en början kan det kännas lite ovant att använda pannlampa vid löpning men man kommer fort in i det, speciellt om pannbandet är bekvämt och sitter stabilt. Ljuset behöver inte vara jättestarkt, utan det viktiga är att det ger en bra spridning och att du kan använda dig av olika effektlägen.

Pannlampa för cykling: Du kan använda i princip vilken pannlampa som helst för cykling. Det du behöver kolla efter, är att fästet på pannlampan fungerar att sätta fast på din cykelhjälm eller på styret. På vissa pannlampor är detta medföljande och på andra kan du behöva köpa till ett fäste separat.

Laddningsbar pannlampa

Det finns olika typer av laddningsalternativ för pannlampor. Vissa är uppladdningsbara via USB och andra pris med vanliga AA- eller AAA-batterier. Här är det upp till dig att välja vad som är det bästa alternativet.

Ljusflöde och ljuskällor

När man jämför pannlampor förekommer ofta beskrivning av lumen, som är ett mått på ljusflödet. På en mörk stig krävs ett högre lumental och på en mer upplyst plats krävs inte lika högt lumental. Tänk dock på att höga lumental förbrukar batteritid snabbare. Spridningen av ljuset är också viktigt. Flera pannlampor kan du ställa in ljusspridningen på, antingen brett eller mer fokuserat. Om du vill se långt vill du ha ett mer riktat ljus till exempel.


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

  • Lumonite Compass R har blivit utsedd till bäst i test av Testfakta. Den är bekväm, ger bra ljus och är mycket hållbar. Läs mer om testvinnaren Lumonite och de andra rekommenderade pannlamporna.
  • Det beror på. Testvinnaren från Lumonite fungerar utmärkt för löpning men det finns även andra modeller som är speciellt framtagna för löpning. Kolla in vår testsammanställning där du kan läsa mer om pannlampa för löpning.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Lumonite Compass R