VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 8 Augusti 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test pannlampa 2022

Letar du efter en bra pannlampa? Vi presenterar de bästa pannlamporna och en testvinnare.

Vi har jämfört
 • Vilken pannlampa som är bäst: Pannlampor i olika storlekar, prisklasser och vilka funktioner de har
 • Pannlampans användningsområden: Vilken pannlampa är bäst för löpning, träning, vandring med mera
 • Funktioner: Batteritid, ljusets räckvidd, bekvämlighet och användarvänlighet
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Lumonite
Compass R
Bäst i test
Bäst i test
Lumonite
Compass R
Starkt ljussken med bra räckvidd samt tre effektlägen.
Testvinnare hos Bäst-i-test 2022.
Testvinnare hos Testfakta 2014.
Bra användarbetyg hos Runnersworld.se
Bra betyg på Prisjakt
Laddningsbart batteri.
Vattentät IPX8.
115 meter räckvidd.

Lumonite Compass R är en uppladdningsbar pannlampa med lång räckvidd och sitter bekvämt på huvudet. Modellen blev testvinnare hos Testfakta 2014 och har sedan dess varit en favorit bland användarna. Fördelen med denna pannlampa är dess kompakta utseende och den har inga lösa delar som kan gå sönder eller slitas ut. Den är kompakt och ger ett otroligt bra ljussken, upp till hela 115 meter. Max konstant ljusflöde är 1200 lm och max uppmätt ljusflöde är 1238 lm. Laddningstiden för 100% är 7 timmar från helt urladdad på 0%. Det finns tre effektlägen, low + moonlight, med, high och max.

 • Butiker & priser
 • Priser för Lumonite Compass R
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Fri frakt över 596 kr
   Leverans på 2-3 vardagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Black Diamond
Black Diamond Spot 350
Bästa budget
Bästa budget
Black Diamond
Black Diamond Spot 350
En prisvärd men bra pannlampa med ny uppdaterad design.
Andra plats på test hos Bäst-i-test 2022.
Toppbetyg av kunder hos Amazon.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Låg vikt.
Flera olika ljuslägen.
Max ljusstyrka: 350 Lm.
Max räckvidd: 86 m.

Black Diamond Spot 325 är en prisvärd men bra pannlampa på 86 gram som fått goda betyg i flera tester. Det är en perfekt pannlampa att ta med på äventyr i mörkret. Den har en kompakt och uppdaterad design med en vattentät kropp. På den här uppdaterade modellen har lampan fått en extra knapp så att du lättare kan justerar ljusläget, ljuset är starkare och batteritiden bättre. Pannlampan har flera olika ljuslägen som fast ljus, dimbart ljus, närhet- och distanslägen, strobe och ett rött mörkerljus. Den har en ljusstyrka på 350 lumen och en räckvidd på max 86 meter.

Pannlampan har en batterimätare så att du vet hur mycket batteri du har kvar när du ger dig ut. Den har tre AAA-batterier och en brinntid på 4-200 timmar. Pannlampan finns i flera olika färger.

 • Butiker & priser
 • Priser för Black Diamond Spot 350 Headlamp
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa för löpning Test.se - Bästa för löpning
Silva
Cross Trail 6
Bästa för löpning
Bästa för löpning
Silva
Cross Trail 6
Smidig storlek, låg vikt och perfekt för träning utomhus.
Uppföljare till toppmodellen Cross Trail 5X.
Låg vikt, lätt att ta med.
Tål kraftigt regn (IPX5).
Ljusstyrka på 600 lumen.

SIlva Cross Trail 6 är uppföljare till Silvas populära modell Cross Trail 5X. Precis som sin föregångare är det här en smidig och bekväm pannlampa som är perfekt att använda exempelvis vid löpning eller cykling. SIlva Cross Trail 6 har en ljusstyrka på 600 lumen och kommer med flera olika fästen för att du ska kunna anpassa den för just din aktivitet. 

Pannlampan väger endast 78 gram (230 gram med batterier) och har en brinntid på upp till 50 timmar, beroende på vilken ljusinställning du väljer och vilken temperatur det är utomhus. På maxinställningen 600 lumen är brinntiden vid -5 grader tre timmar, medan den vid 20 grader är fem timmar. 

 • Bästa: Cross Trail 5X
 • Priser för Cross Trail 6
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Silva Cross Trail 6

Populärt val Test.se - Populärt val
Petzl
Swift RL Lamp
Populärt val
Populärt val
Petzl
Swift RL Lamp
En liten och lätt pannlampa med lång räckvidd och hög ljusstyrka.
Toppbetyg på test hos Allt om resor 2020.
Bra omdöme hos Trailrunningsweden.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Uppladdningsbar pannlampa.
Låg vikt, lätt att ta med.
Max Ljusstyrka: 900 Lm.
Max räckvidd: 150 m.

Petzl grundades på 1970-talet och har längre varit de ledande tillverkarna av bland annat pannlampor. Petzl Swift RL är en lätt pannlampa på 100 gram. Trots sin lilla storlek ger den en ljusstyrka på 900 lumen och en räckvidd på max 150 meter. Lampan är utrustad med en reaktiv-ljus-teknik som gör att den analyserar omgivningens ljus och därefter justerar ljusstyrkan. Pannlampans band har reflexer så att du syns bättre i mörkret. Bakdelen är tvådelad för optimal stabilitet så att du kan anpassa pannlampan efter aktiviteten. Enligt tester sitter den stadigt på huvudet.

Pannlampan har uppladdningsbart batteri som laddas via mikcro-usb. Batteritiden är på upp till 100 timmar och det finns en inbyggd indikator som talar om hur mycket batteri det är kvar. Du har en lång garanti på fem år.

 • Butiker & priser
 • Priser för Swift RL Lamp
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 1000 kr
   Leverans på 1-3 dagar
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
  • Fri frakt över 596 kr
   Leverans på 2-3 vardagar

Bästa enkla Test.se - Bästa enkla
LED Lenser
SEO 5
Bästa enkla
Bästa enkla
LED Lenser
SEO 5
Enkel pannlampa med brett ljussken.
Testvinnare hos SVT Plus.
Bra betyg på Prisjakt.
Brett, långt ljussken.
Smidig storlek.
Hög komfort.

Lampans prestanda övertygar även den kräsne och passar bra i en mängd olika situationer; både yrkesmässiga och mer sportrelaterade. Lampan ger ett bra, brett och långt ljus, och man kan själv bestämma över ljusstyrkan. Man kan också slå på rött ljus för att på så sätt få bibehålla sitt mörkerseende. Huvudet på pannlampan är vridbart och pannbandet är ställbart, utbytbart (tvättbart) och har en karbinkrok. Förutom dessa fördelar har lampan en låg vikt och hög komfort för användaren!

 • Butiker & priser
 • Priser för LED Lenser SEO 5
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Ytterligare läsning

Köpguide

Pannlampor kommer i flera olika varianter med flera olika funktioner. Den dyraste lampan är inte alltid den bästa och den billigaste inte alltid den sämsta. Därför kan man fundera över när och hur länge man skall använda lampan, hur starkt ljus man behöver och hur lång dess batteritid är. Självklart ska lampan även sitta bekvämt utan att trycka mot pannan, vilket större modeller ibland har en tendens att göra. Flera modeller är vattentäta och klarar av riktigt svåra förhållanden och vissa är mer effektiva än andra.

Vilken pannlampa är bäst?

Det har inte gjorts speciellt många tester av pannlampor det senaste men det vi kan se är att det finns några märken som placerar sig högt i användarrecensioner och i några tester. De viktigaste funktionerna är att den ger ett bra ljussken, har bra batteritid och sitter bekvämt på huvudet.

Saker att tänka på när du ska köpa pannlampa

Pannlampa för olika ändamål

Pannlampa för löpning: När mörkret börjar smyga sig på är det en god idé att använda en pannlampa när du tränar, speciellt om du ofta springer i skogen eller längs leder som är dåligt belysta. Till en början kan det kännas lite ovant att använda pannlampa vid löpning men man kommer fort in i det, speciellt om pannbandet är bekvämt och sitter stabilt. Ljuset behöver inte vara jättestarkt, utan det viktiga är att det ger en bra spridning och att du kan använda dig av olika effektlägen.

Pannlampa för cykling: Du kan använda i princip vilken pannlampa som helst för cykling. Det du behöver kolla efter, är att fästet på pannlampan fungerar att sätta fast på din cykelhjälm eller på styret. På vissa pannlampor är detta medföljande och på andra kan du behöva köpa till ett fäste separat.

Laddningsbar pannlampa

Det finns olika typer av laddningsalternativ för pannlampor. Vissa är uppladdningsbara via USB och andra pris med vanliga AA- eller AAA-batterier. Här är det upp till dig att välja vad som är det bästa alternativet.

Ljusflöde och ljuskällor

När man jämför pannlampor förekommer ofta beskrivning av lumen, som är ett mått på ljusflödet. På en mörk stig krävs ett högre lumental och på en mer upplyst plats krävs inte lika högt lumental. Tänk dock på att höga lumental förbrukar batteritid snabbare. Spridningen av ljuset är också viktigt. Flera pannlampor kan du ställa in ljusspridningen på, antingen brett eller mer fokuserat. Om du vill se långt vill du ha ett mer riktat ljus till exempel.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Lumonite Compass R har blivit utsedd till bäst i test av Testfakta. Den är bekväm, ger bra ljus och är mycket hållbar. Läs mer om testvinnaren Lumonite och de andra rekommenderade pannlamporna.
 • Det beror på. Testvinnaren från Lumonite fungerar utmärkt för löpning men det finns även andra modeller som är speciellt framtagna för löpning. Kolla in vår testsammanställning där du kan läsa mer om pannlampa för löpning.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Lumonite Compass R