VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 1 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test pannlampa 2024

Letar du efter en bra pannlampa att ha till träningen eller när du går på promenad? Vi presenterar de bästa pannlamporna och en testvinnare. Ta dessutom del av de bästa tipsen i vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Batteritid
 • Ljusets räckvidd
 • Bekvämlighet och användarvänlighet
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test pannlampa - se testvinnande pannlampor.
Lumonite Compass R är en uppladdningsbar pannlampa med lång räckvidd.
Bäst i test Test.se logo
Lumonite
Lumonite Compass R
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Lumonite
Lumonite Compass R
Starkt ljussken med bra räckvidd samt tre effektlägen.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Testvinnare hos Testfakta 2014.
Bra användarbetyg hos Runnersworld.se
Bra kundbetyg på Prisjakt.
7 timmars batteritid – laddningsbart batteri.
115 meter räckvidd.
Vattentät IPX8.

Lumonite är ett finskt varumärke som tillverkar högkvalitativa pannlampor.

Vi har utsett Lumonite Compass till den pannlampa som är bäst i test. Det är en uppladdningsbar pannlampa med lång räckvidd och sitter bekvämt på huvudet. Pannlampan utsågs till testvinnare hos Bäst-i-test.se där den fick toppbetyg. Hos Prisjakts experter blev den också bäst i test och beskriver den som mångsidig och prisvärd. Lumonite Compass blev testvinnare i ett äldre test Testfakta 2014 och har sedan dess varit en favorit bland användarna.

Fördelen med denna pannlampa är dess kompakta utseende och den har inga lösa delar som kan gå sönder eller slitas ut. Den är kompakt och ger ett otroligt bra ljussken, upp till hela 115 meter. Max konstant ljusflöde är 1200 lm och max uppmätt ljusflöde är 1238 lm. Laddningstiden för 100% är 7 timmar från helt urladdad på 0%. Det finns tre effektlägen, low + moonlight, med, high och max.

 • Butiker & priser
 • Priser för Lumonite Compass R
  • Valostore
   SE PRISET

Bästa för löpning Test.se logo
Silva
Cross Trail 7R
Bästa för löpning
Bästa för löpning Test.se logo
Silva
Cross Trail 7R
Smidig storlek, låg vikt och perfekt för träning utomhus
Testvinnare hos Testfakta 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Batteritid på cirka 5-13 timmar.
Räckvidd på 140 meter.
Ljusstyrka på 600 lumen.
2 ljuskällor.
3 lägen på ljusstyrkan.
Låg vikt, lätt att ta med.
Tål kraftigt regn (IPX5).

Silva är ett företag som grundades 1933 av tre uppfinningsrika orienteringsmästare som gjorde en vätskefylld kompass. Efter det har företaget vuxit och de tillverkar produkter som klarar det tuffa nordiska klimatet. Förutom kompass tillverkar och säljer de bland annat pannlampor och kikare.

Silva Cross Trail 7R är en uppföljare till den tidigare omtyckta och populära pannlampan SIlva Cross Trail 6. R står för Run vilket betyder att det är en kompakt och smidig pannlampa med ett lättvikttbatteri på 2.0 Ah som endast väger 85 gram, vilket ger en totalvikt på 163 gram. Detta gör den perfekt att använda exempelvis vid löpning eller cykling. Pannlampan kom på delad första plats i ett nytt test hos Testfakta med betyget 8,3 av 10. Enligt dem har pannlampan ett starkt ljusflöde och bra batterikapacitet. Den är tålig och lätt att hantera. Dock upplevde dem att baksidan av lampan med väldigt varm.

Pannlampan har en ljusstyrka på 600 lumen och kommer med flera olika fästen för att du ska kunna anpassa den för just din aktivitet. Den har dubbla lampor som lyser närområde och längre avstånd och du kan välja mellan tre olika lägen på ljusstyrkan.

Batteriet har en brinntid på upp till 13 timmar, beroende på vilken ljusinställning du väljer och vilken temperatur det är utomhus. På lägsta läget håller den i 13 timmar, på mediumläget i åtta timmar och på högsta läget i fem timmar.

 • Butiker & priser

Bästa mellanpris Test.se logo
Lumonite
Vector
Bästa mellanpris
Bästa mellanpris Test.se logo
Lumonite
Vector
Pannlampa med räckvidd på 100 meter och ljusstyrka på 500 Lm.
Testvinnare hos Testfakta 2022.
Batteritid på 2 timmar.
Max räckvidd: 100 m.
Max ljusstyrka: 500 Lm.
Låg vikt.
Fyra olika ljuslägen.
Damm- och vattentät design (IPX8).
Laddas via USB.
5 års garanti.

Lumonite är ett finskt varumärke som tillverkar högkvalitativa pannlampor. Flera av deras modeller har placerats högt på test.

Lumonite Vector är en smidig pannlampa som kan användas till många olika ändamål. Den är utvecklad med hjälp av den senaste tekniken. Pannlampan kom på delad första plats i ett test hos Testfakta där den fick betyget 8,3 av 10. Enligt dem är det en pannlampa med starkt och stabilt ljusflöde med bra räckvidd.

Lumonites pannlampa beskrivs som en multifunktionslampa och tack vare den låga vikten passar den perfekt för både löpning och friluftsliv. Den har en robust och tålig konstruktion som gör att den står emot stötar bra. Dessutom har den en damm- och vattentät design (IPX8).

Pannlampan har en räckvidd på upp till 100 meter och en ljusstyrka på 500 Lm. Välj mellan fyra olika ljusstyrkor för att få den som passar ljusförhållandet bäst. Den kan kopplas loss från pannbandet via snabbfästet och användas som en vanlig ficklampa. Den laddas med en magnetisk USB-laddare som följer med eller via dockningsstation som säljs separat. Laddningstiden är på tre timmar och när den är fulladdad lyser lampan grönt.

 • Butiker & priser

Populärt val Test.se logo
Petzl
Swift RL Lamp
Populärt val
Populärt val Test.se logo
Petzl
Swift RL Lamp
En liten och lätt pannlampa med lång räckvidd och hög ljusstyrka.
Fjärde plats på test hos Testfakta 2023.
Toppbetyg på test hos Allt om resor 2020.
Bra omdöme hos Trailrunningsweden.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Batteritid på upp till 100 timmar – uppladdningsbar.
Max räckvidd: 150 m.
Max Ljusstyrka: 900 Lm.
Låg vikt, lätt att ta med.

Petzl grundades på 1970-talet och har längre varit de ledande tillverkarna av bland annat pannlampor.

Petzl Swift RL är en lätt pannlampa på 100 gram. Trots sin lilla storlek ger den en ljusstyrka på 900 lumen och en räckvidd på max 150 meter. Lampan är utrustad med en reaktiv-ljus-teknik som gör att den analyserar omgivningens ljus och därefter justerar ljusstyrkan. Pannlampans band har reflexer så att du syns bättre i mörkret. Bakdelen är tvådelad för optimal stabilitet så att du kan anpassa pannlampan efter aktiviteten. Enligt tester sitter den stadigt på huvudet.

Pannlampan har uppladdningsbart batteri som laddas via mikcro-usb. Batteritiden är på upp till 100 timmar och det finns en inbyggd indikator som talar om hur mycket batteri det är kvar. Du har en lång garanti på fem år.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test pannlampa - se testvinnande pannlampor.
Här testar redaktionen pannlamporna Silva Cross Trail 7R, Silva Trail Runner Free HS och Silva Exceed 4x.

Köpguide pannlampa

Pannlampor kommer i flera olika varianter med flera olika funktioner. Den dyraste lampan är inte alltid den bästa och den billigaste inte alltid den sämsta. Därför kan man fundera över när och hur länge man skall använda lampan, hur starkt ljus man behöver och hur lång dess batteritid är. Självklart ska lampan även sitta bekvämt utan att trycka mot pannan, vilket större modeller ibland har en tendens att göra. Flera modeller är vattentäta och klarar av riktigt svåra förhållanden och vissa är mer effektiva än andra.

Vilken pannlampa är bäst?

Det har inte gjorts speciellt många tester av pannlampor det senaste men det vi kan se är att det finns några märken som placerar sig högt i användarrecensioner och i några tester. De viktigaste funktionerna är att den ger ett bra ljussken, har bra batteritid och sitter bekvämt på huvudet.

Saker att tänka på när du ska köpa pannlampa

Pannlampa för olika ändamål

Pannlampa för löpning: När mörkret börjar smyga sig på är det en god idé att använda en pannlampa när du tränar, speciellt om du ofta springer i skogen eller längs leder som är dåligt belysta. Till en början kan det kännas lite ovant att använda pannlampa vid löpning men man kommer fort in i det, speciellt om pannbandet är bekvämt och sitter stabilt. Ljuset behöver inte vara jättestarkt, utan det viktiga är att det ger en bra spridning och att du kan använda dig av olika effektlägen.

Pannlampa för cykling: Du kan använda i princip vilken pannlampa som helst för cykling. Det du behöver kolla efter, är att fästet på pannlampan fungerar att sätta fast på din cykelhjälm eller på styret. På vissa pannlampor är detta medföljande och på andra kan du behöva köpa till ett fäste separat.

Bäst i test pannlampa.
Det finns pannlampor för både löpning, cykling och andra ändamål.

Laddningsbar pannlampa

Det finns olika typer av laddningsalternativ för pannlampor. Vissa är uppladdningsbara via USB och andra pris med vanliga AA- eller AAA-batterier. Här är det upp till dig att välja vad som är det bästa alternativet.

Bäst i test pannlampa - se testvinnande pannlampor.
Här testar redaktionen den testvinnande pannlampan Lumonite Compass R.
Bäst i test pannlampa - se testvinnande pannlampor.
Den är uppladdningsbar och laddas med USB.

Ljusflöde och ljuskällor

När man jämför pannlampor förekommer ofta beskrivning av lumen, som är ett mått på ljusflödet. På en mörk stig krävs ett högre lumental och på en mer upplyst plats krävs inte lika högt lumental. Tänk dock på att höga lumental förbrukar batteritid snabbare. Spridningen av ljuset är också viktigt. Flera pannlampor kan du ställa in ljusspridningen på, antingen brett eller mer fokuserat. Om du vill se långt vill du ha ett mer riktat ljus till exempel.

Test av pannlampa, bäst i test.
Ju högre lumental en pannlampa har desto starkare blir ljuset.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Lumonite Compass R har blivit utsedd till bäst i test av Testfakta. Den är bekväm, ger bra ljus och är mycket hållbar. Läs mer om testvinnaren Lumonite och de andra rekommenderade pannlamporna.
 • Det beror på. Testvinnaren från Lumonite fungerar utmärkt för löpning men det finns även andra modeller som är speciellt framtagna för löpning. Kolla in vår testsammanställning där du kan läsa mer om pannlampa för löpning.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Lumonite Lumonite Compass R