Bästa gasolgrillen 2021 – se alla vinnare!
Vill du njuta av en läckert grillad måltid och behöver köpa en ny gasolgrill? Det finns många olika sorters grillar att välja mellan – vi har sammanställt fem testvinnande gasolgrillar baserat på experttester, recensioner och betyg. Ta dessutom hjälp av våra bästa tips inför ditt köpguide.
- Grilltyp.
- Grillyta.
- Antal brännare.
- Övriga egenskaper.
Weber är ett amerikanskt företag som år 1952 uppfann den första kolgrillen som kom att revolutionera grillkulturen. Deras grillar är en föregångare inom funktion, kvalitet och design och de har ett stort utbud av både kolgrillar och gasolgrillar – och vi har med flera av deras modeller bland våra testvinnare.
Weber Q 3200 är en gasolgrill som placerat sig bra på tester hos bland annat Bäst-i-test.se, Bäst i hemmet och Pricerunner och dessutom fått bra kundbetyg på Pricerunner. Därför har vi valt att utse detta till den gasolgrill som är bäst i test. Weber gör överlag väldigt bra grillar, och den här gasolgrillen lever definitivt upp till förväntningarna. Weber Q 3200 är den största gasolgrillen i deras Q-serie och den är kompakt, men har ändå en fullgod grillyta på 63 x 45 centimeter. Weber själva säger om Q 3200 att den är "tillräckligt liten för att passa i en mindre trädgård, men stor nog för att grilla en hel stek."
Gasolgrillen har elektronisk tändning och de två brännarna fördelar värmen riktigt jämnt och effektivt över hela grillytan. Den tar lite längre tid på sig att bli grillklar, men så finns det inga kalla fläckar när den är klar heller! Grillens rundade form leder fett och rester ner i en droppskål som enkelt kan dras ut och tömmas. Två sidobord, ett skåp undertill, krokar för tre olika verktyg och en LED-lampa i handtaget gör grillningen till en helt igenom angenäm upplevelse!
- Butiker & priser
Weber Q1200 är en kompakt, smidig och prisvärd gasolgrill med lite extra lyx som kan placeras direkt på altanbordet. Det är Webers näst minsta gasolgrill i Q-serien och utrustad med högre lock än sin lillasyster. Den passar till dig som vill grilla mindre köttstycken och har en grillyta på 42,5 x 32 centimeter. Grillen har två sidobord som är smidiga att använda som avlastning när du grillar. Dessa går att fälla ihop när du inte använder grillen. Här finns även redskapshållare där du kan hänga dina grillverktyg.
Grillens lock och balja är i aluminium och brännaren är i rostfritt stål. Grillgallret i porslinsemaljerat gjutjärn är tvådelat och ena delen kan bytas ut mot en stegplatta. Grillen ha en elektronisk tändning med steglös värmereglering och är redo att användas efter bara några minuter. Du kan köpa till en rullvagn för att få en mer bekväm arbetshöjd på grillen.
- Butiker & priser

Tack vare sina bra placeringar i många tester genom åren har vi valt Weber Genesis II E-310 till vår bästa premium inom gasolgrillar. Grillen har en stor grillyta på 68 x 48 centimeter och en värmehylla som gör att du kan grilla flera saker samtidigt. Locket är porslinemaljerat och har en integrerad termometer. Gjutjärnsgallret är slitstarkt och värms snabbt upp och ger en fin stekyta. Grillen har ett smart sidobord och en öppen vagn med hjul som går att låsa. Den har även sex redskapskrokar för mindre kladd när du grillar.
Gasolgrillen har infinity-tändning, tre brännare i rostfritt stål och steglös reglering. Den har ett innovativt fettsamlingssystem. Grillen fungerar även tillsammans med iGrill3 (säljs separat), en digital termometer du kan koppla ihop med mobilen.
- Butiker & priser

Bluegaz är ett av Sveriges hetaste varumärken inom grillar och gasolvärmare och de har över 20 års erfarenhet. Deras gasolgrillar är i premiumklassen, men till ett bra pris.
Bluegaz Z-1 är en snygg gasolgrill i rostfritt stål med två stora avlastningsbord och ett förvaringsskåp. Grillen har fyra korrosionsresistenta brännare, en rejäl grillyta på 63 x 49 centimeter som enligt tester räcker till 19 hamburgare och ett grillgaller i rostfritt stål. Den har en kromad varmhållningshylla där du kan eftervärma maten utan att den blir bränd. Grillen har även hängare med redskapskrokar där du kan hänga dina grillverktyg. Enligt tester fördelas värmen jämnt och grillytan blir utmärkt. Grillen saknar dock sidobrännare, vilket kan vara bara att känna till om du är van vid det.
Gasolgrillen har en inbyggd termometer i locket så att du enkelt kan hålla koll på temperaturen. Grillen väger 58 kilo och är i storleken 137 x 120 x 60 centimeter. Det integrerade tändningssystemet där du bara vrider på ett reglage för att tända gör det lätt att tända grillen. Vill du inreda din uteplats med en riktigt snygg grill är Bluegaz grill ett mycket bra alternativ för dig! Enligt tester är detta en grill som håller hög kvalitet, även efter några års användning. Bluegaz Z-1 är dessutom en av deras mest populära grillar.
- Butiker & priser

Napoleon är ett kanadensiskt företag som började sin verksamhet med att tillverka braskaminer 1981. Idag tillverkar de grillar för kol och gasol och grillverktyg i absoluta toppklass.
Den bärbara grillen Napoleon Travel Q PRO285 är en grill i kompakt storlek och högt lock. Den har blivit testvinnare hos bland annat M3 Sveriges Prylsajt och är ett populärt kundval hos både Prisjakt och Pricerunner. Gasolgrillen är effektiv med två rostfria brännare och ett porslinsemaljerat gjutjärnsgaller. Den är designad för att skydda mot vind och ger därför en bra grillmiljö. Enligt tester är det en bärbar gasolgrill av hög klass och som tack vare de två brännarna klarar både direkt och indirekt grillning.
Gasolgrillen är i storleken 74 x 47 x 38 centimeter och har en grillyta på 54 x 37 centieter. Grillen har en inbyggd termometer som gör det enkelt att hålla koll på temperaturen. Du tänder grillen enkelt med ett Jetfire-tändningssystem. Du kan köpa till ett stativ på hjul om du vill ha grillen mer flyttbar eller önskar en mer bekväm arbetshöjd. Grillen finns dessutom i en mindre storlek.
- Butiker & priser
Köpguide
Gasol eller kol är den ständiga frågan när grillsäsongen närmar sig, och inbitna fantaster från båda läger hävdar med bestämdhet att deras favorit är den bästa! Här har vi samlat allt du behöver veta om gasolgrillar för att hjälpa dig i jakten på grillen som är perfekt för dig! Nyfiken på kolgrillar? Information om och tester av såna hittar du här.
Många inbitna kolgrillsfantaster svär på att det är kolet eller briketterna som förser det som grillas med den härliga grillsmaken, och att det därför inte går att få till samma smakrika resultat på en gasolgrill. Det är en vanlig missuppfattning och stämmer inte alls! Det är fett och os i kombination som ger den säregna grillsmaken, och det får du till lika bra på en gasolgrill. Däremot kan det absolut vara så att kolgrillning ger en helt annan helhetsupplevelse än en gasolgrill, och att upplevelsen i sin tur påverkar smakresultatet.
Fördelar med gasolgrill
Oavsett vad du väljer att grilla på kommer du få ett gott resultat, i dubbel bemärkelse! Men de olika alternativen har förstås sina för- och nackdelar. Här är gasolgrillens främsta fördelar!
- Du behöver inte köpa nytt bränsle till en gasolgrill lika ofta som du gör till en kolgrill. Gasol är dessutom billigare per grilltillfälle än kol och briketter, men är förstås sämre för miljön. En gasolgrill kostar dessutom mer att skaffa än en kolgrill.
- En gasolgrill osar inte lika mycket som en kolgrill, men så sprider sig inte samma härliga grilldoft från den heller.
- Det går fortare för en gasolgrill att bli grillklar, och värmen blir jämt fördelad över grillytan på en gång. Flera brännare gör det enkelt att skapa olika temperaturzoner, och gör det lättare att grilla indirekt. Temperaturen är lättare att justera och grillen svalnar snabbare än en kolgrill.
- Du slipper pyssla med kol eller briketter; och ta rätt på det som blir kvar!
- En del gasolgrillar har stekbord som ett komplement till grillgallret, vilket gör tillagningsmöjligheterna flera. Finns det dessutom en sidobrännare där du till exempel kan koka potatis eller tillreda en sås kan du laga hela måltiden vid grillen.
Köp inte mer än du behöver
Gasolgrillar finns i många olika storlekar, allt från värstinggrillar som kan föda ett helt kompani till betydligt mindre och smidigare varianter som utan bekymmer kan placeras mitt på matbordet. En stor grill låter dig tillreda mer mat åt gången, men ska du bara laga mat åt dig själv och kanske någon mer så går det förstås alldeles utmärkt även med en mindre grill! Det finns trots allt ingen anledning till att köpa mer (och dyrare) än du behöver. Utöver hur mycket grillyta en grill har varierar också antalet brännare. Flera brännare ger större möjlighet att få till olika temperaturzoner och en högre temperatur. Vissa brännare har skydd, vilket är praktiskt ur flera avseenden. Dels fördelar de värmen på ett effektivt sätt, och dels skyddar de brännarna mot droppande fett.
Dyrast inte nödvändigtvis bäst
Det är oundvikligt dyrare att köpa en gasolgrill än en kolgrill, så är det bara. Men den absolut dyraste grillen på marknaden är inte nödvändigtvis bättre än en billigare modell! Priset kan däremot ge en hint om hur många finesser och funktioner grillen har, och i vissa fall skvallrar det också om exklusiva eller kvalitativa materialval. Riktigt billiga gasolgrillar har allt som oftast tvingats kompromissa med något, och många gånger är det brännarna. Billiga brännare klarar inte av att producera ordentligt med värme, vilket förstås innebär att maten inte kommer grillas med lika gott resultat.
En smutsig grill är en ohälsosam grill
Alla grillar måste rengöras mellan varven, men det är extra viktigt med en gasolgrill. Fett och och matrester som ramlat ner mellan brännarna eldas inte upp på samma sätt som det som droppat ner på en kolbädd, utan du måste själv se till att det försvinner. Annars ligger de där och pyr, och kan i värsta fall börja avge cancerframkallande ämnen. Många gasolgrillar har någon form av droppskål eller fettuppsamlare som gör det betydligt enklare att få bort fett och andra rester.
Glöm inte säkerheten!
Vi måste förstås alltid vara försiktiga när vi handskas med eld, och när gas är en del av ekvationen krävs ännu lite mer för att säkerställa säkerheten. En gasolgrill ska vara CE-märkt och märkningen garanterar att grillen uppfyller de krav för säkerhet som finns. Se alltid till att du stänger huvudkranen till gasolflaskan efter varje användning, och se över slangen och kopplingen regelbundet. En trasig slang eller koppling kan innebära att gas läcker ut! En gasolgrill bör aldrig placeras nära lättantändligt material och en brandsläckare måste alltid finnas till hands.
Vinterförvara din grill
Gasolgrillen är en robust konstruktion och inte något du flyttar på i första taget. Det är inte ovanligt att man låter grillen stå ute året om, men då krävs någon form av skydd som du kan dra över grillen när du inte använder den. Skyddet håller snö och väta borta, vilket gör att grillen håller längre. Rengör grillen ordentligt och smörj in gallret med olja om du inte har för avsikt att använda den på länge så skyddas det mot rost. Gastuben bör kopplas loss från grillen och förvaras under någon form av skydd.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En gasolgrill är en grill som drivs av flytande gas, mestadels av butan eller propan. När du har tänt grillen reglerar du temperaturen med hjälp av ett vred. Maten grillas sedan på en yta som kan ha en eller flera temperaturzoner.
-
Du ansluter en gasolflaska till grillen och gasen matas in i ett rör under grillen. Grillen har en eller flera brännare med hål där gasolen sedan kommer ut och antänds i samband med att du tänder med en tändsticka, tändare eller ett automatiskt tändsystem.
-
Vi har valt att utse Weber Q 3200 till den gasolgrill som är bäst i test. Det är den största grillen i Webers Q-serie och är en kompakt grill med stor grillyta. Vi har med flera av Webers grillar bland våra testvinnare.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Weber Q3200
- Bästa budget : Weber Q1200
- Bästa premium : Weber Genesis® II E-310 GBS Gasolgrill
- Bästa med förvaringsskåp : Gasolgrill Bluegaz - Z 1
- Bästa bärbara : Napoleon Travel Q PRO285
- Fördelar med gasolgrill
- Köp inte mer än du behöver
- Dyrast inte nödvändigtvis bäst
- En smutsig grill är en ohälsosam grill
- Glöm inte säkerheten!
- Vinterförvara din grill