VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 10 Juni 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är gasolgrillen som är bäst i test 2024

Vill du njuta av en läckert grillad måltid och behöver köpa en ny gasolgrill? Det finns många olika sorters grillar att välja mellan – vi har sammanställt fem testvinnande gasolgrillar baserat på experttester, recensioner och betyg. Ta dessutom hjälp av våra bästa tips inför ditt köpguide.

Vi har jämfört
 • Grilltyp.
 • Grillyta.
 • Antal brännare.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Weber
Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill
Weber Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill - Test
Bäst i test Test.se logo
Weber
Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill
Gasolgrill med sidobord och praktiska redskapskrokar som gör att du kan grilla som en kung.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2023.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Weber.com.
Grilltyp: Gasolgrill.
Grillyta: 60 x 46 cm.
Antal brännare: 3.
Storlek: 145 x 132 x 66 cm.
Sidobord och vagn.
Centerplacerad termometer.
Värmehållningsyta.
Sidobord och redskapshållare.

Weber är ett amerikanskt företag som år 1952 uppfann den första kolgrillen som kom att revolutionera grillkulturen. Deras grillar är en föregångare inom funktion, kvalitet och design och de har ett stort utbud av både kolgrillar och gasolgrillar – och vi har med flera av deras modeller bland våra testvinnare.

Med gasolgrillen Weber Spirit II E-310 GBS är det lätt att lägga in en ny grillväxel. I ett test hos Aftonbladet Plus utsågs den till bäst i test där den fick betyget 5 av 5. Av deras testpanel beskrivs den som en bra familjegrill för 4-6 personer som snabbt blir varm. Gasolgrillen är även ett populärt val hos bland annat Prisjakt och Pricerunner – där kundomdömena är mycket goda.

Webers gasolgrill har en tidlös svart färg som passar i alla grillsugna hem. Den har tre brännare som ger en jämn värmefördelning och en rymlig grillyta på 60 x 46 centimeter. Grillen är utrustad med det kraftfulla grillsystemet GS4 som gör matlagningen enklare. Infinity-tändningen gör grillen lätt att tända och Flavorizer Bars ger maten extra god smak.

Gasolgrillen har en öppen vagn för mycket förvaring, ett praktiskt sidobord där du kan placera maten du ska grilla och redskapskrokar för stekspade och tång. Den har även en värmehylla där du kan placera mat på varmhållning.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Napoleon
Napoleons Rogue 525 SE
Napoleon Napoleons Rogue 525 SE - Test
Bästa premium Test.se logo
Napoleon
Napoleons Rogue 525 SE
Snygg gasolgrill i premiumklass med snabb uppvärmning och mycket bra grillresultat.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Grilltyp: Gasolgrill.
Grillyta: 74 x 45 cm.
Antal brännare: 4.
Storlek: 154 x 64 x 123 cm.
Automatiskt tändningssystem.
Enkel att rengöra.
Termometer i locket.
Integrerad LED-belysning.
Upp till 15 års garanti.

Napoleon är ett kanadensiskt företag som började sin verksamhet med att tillverka braskaminer 1981. Idag tillverkar de både gasolgrill, kolgrill och elgrillar av hög kvalitet.

Vi har utsett Napoleons Rogue 525 SE till den bästa gasolgrillen i premiumklassen. Är du ute efter en riktig premiumgrill är detta rätt val för dig. Gasolgrillen fick toppbetyg på ett test hos M3 Sveriges Prylsajt och blev därmed testets vinnare. De beskriver den som en premiumgrill som med sin unika infraröda sidobrännaren Sizzle Zone tar din grillning till en helt ny nivå. I ett nytt test hos Aftonbladet Plus fick grillen betyget 4 av 5, kom på delad andra plats och beskrivs som en proffsig grill. 

Gasolgrillen har en snygg design som andas hög kvalitet, två sidobord och praktisk förvaring undertill. Den har en stor grillyta på 74 x 45 centimeter som gör att du kan få plats med hela middagen på grillen. De fyra brännarna i rostfritt stål gör att grillen snabbt kommer upp i höga temperaturer. Du håller enkelt koll på värmen genom en termometer som sitter i locket. Gasolgrillen har ett innovativt porslinsemaljerat gjutjärns-galler i ett vågmönster. Förutom att se snygg ut bidrar gallret till att värmen fördelas jämnare.

Grillen har flera praktiska funktioner som integrerad LED-belysning och ett innovativt och automatiskt tändningssystem. Tack vare sin rostfria design och en helgjuten grillbalja i aluminium är grillen lätt att rengöra. Du har en garanti på upp till 15 år på vissa delar av grillen – vilket är ovanligt långt.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kompakta Test.se logo
Weber
Weber Q 3200 gasolgrill
Weber Weber Q 3200 gasolgrill - Test
Bästa kompakta Test.se logo
Weber
Weber Q 3200 gasolgrill
Kompakt, smidig och innovativ gasolgrill med stor grillyta.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Andra plats på test hos Bygghemma 2024.
Högt kundbetyg hos Prisjakt.
Grilltyp: Gasolgrill.
Grillyta: 63 x 45 cm.
Storlek: H 141 x B 127,6 x D 76,2 cm.
Elektronisk tändning.
Steglös värmereglering.
Integrerad termometer i locket.
Två brännare.
Två fällbara sidobord.

Weber är ett amerikanskt företag som år 1952 uppfann den första kolgrillen som kom att revolutionera grillkulturen. Deras grillar är en föregångare inom funktion, kvalitet och design och de har ett stort utbud av kolgrill, gasolgrill och elektriska grillar.

Weber Q 3200 är en stilren, modern och mångsidig gasolgrill som passar för mindre utrymmen. Den kommer med elektronisk tändning.

I ett test om bästa gasolgrillen hos Bäst-i-test.se kom den på andra plats med betyget 4,5 av 5. Enligt dem är den bra för små ytor som till exempel en balkong. Den beskrivs som effektiv med stor grillyta och kompakt design.

Gasolgrillen är kompakt men rymlig med två brännare i rostfritt stål som gör det möjligt för både direkt och indirekt värme. Den har en grillyta på 63 x 45 centimeter som gör att den kan hantera större middagar. Dessutom en bekväm värmehylla. Grillgallret är i porslinsemaljerat gjutjärn som fördelar värmen jämnt och ser till att behålla den höga temperaturen. Tack vare den inbyggda termometern i locket får du full kontroll över värmen. Du får två praktiska sidobord som går att fälla ihop när du inte använder dem.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med förvaring Test.se logo
Bluegaz
Bluegaz Z1 Gasolgrill
Bästa med förvaring
Bästa med förvaring Test.se logo
Bluegaz
Bluegaz Z1 Gasolgrill
En snygg gasolgrill med två avlastningsbord och ett stort förvaringsskåp.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare hos Pricerunner 2023.
Grilltyp: Gasolgrill.
Grillyta: 64 x 50 cm.
Antal brännare: 4.
Storlek: 136 x 60 x 120 cm.
Galler i rostfritt stål.
Inbyggd termometer i locket.
Varmhållningshylla och förvaringsskåp.
Lätt att rengöra.

Bluegaz är ett av Sveriges hetaste varumärken inom grillar och gasolvärmare och de har över 20 års erfarenhet. Deras gasolgrillar är i premiumklassen, men till ett bra pris.

Bluegaz Z-1 är en gasolgrill med stor grillyta och fyra brännare – som hjälper dig att bli festens grillmästare.

Hos Bäst-i-test.se har den kommit på första plats i deras test om gasolgrillar under flera år. De gav betyget 4,5 av 5 och beskriver grillen som genomtänkt och snygg med mycket bra grillresultat.

Den kom på första plats på ett test hos Pricerunner och deras testpanel lyfter särskilt fram den snygga designen, galler av högsta kvalité och perfekt grillresultat.

De fyra brännarna gör att värmen får en jämn värmefördelning över hela grillytan, som är på 64 x 50 centimeter. Det gör att du kan ha olika värmezoner vilket är perfekt om du har rätter som kräver olika temperaturer. Gasolgrillen har ett elektroniskt tändningssysten och är redo att användas efter bara några minuter.

Designen är stilren och grillen är gjord i ett tåligt material. Det finns arbetsytor på båda sidorna och en varmhållningsyta som gör att maten hålls varm. Grillen har två grillgaller i rostfritt stål och ett kromat varmhållningsgaller. Det dubbelmantlade locket ger extra bra värmeisolering och här finns även en integrerade termometer. I det dubbla förvaringsskåpet finns det praktiska redskapskrokar med plats för både grilltång och tillbehör. Fyra hjul underlättar förflyttningen av gasolgrillen.

Slang, regulator och gasol köps separat. Du kan även köpa till ett skyddande grillöverdrag.

 • Butiker & priser

Bästa bärbara Test.se logo
Weber Grill
Weber Q 1200 Gasolgrill
Weber Grill Weber Q 1200 Gasolgrill - Test
Bästa bärbara Test.se logo
Weber Grill
Weber Q 1200 Gasolgrill
Portabel gasolgrill med praktiska sidobord och generös grillyta.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Bästa bärbara hos Kockhuset.se 2023.
Bästa bärbara hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Grilltyp: Gasolgrill.
Grillyta: 43 x 32 cm.
Vikt: 11 kilo.
Storlek: H 59,7 x B 103,9 x D 48 cm.
Elektronisk tändning.
Steglös värmereglering.
Integrerad termometer i locket.
En brännare.
Två fällbara sidobord.

Weber är ett amerikanskt företag som år 1952 uppfann den första kolgrillen som kom att revolutionera grillkulturen. Deras grillar är en föregångare inom funktion, kvalitet och design och de har ett stort utbud av kolgrill, gasolgrill och elektriska grillar.

Vill du ha en portabel gasolgrill rekommenderar vi Weber Q1200 Gasolgrill. En grill som Weber säger passar dig som ska ut på vandring i naturen och vill kunna grilla din middag. Det är en kompakt, smidig och prisvärd gasolgrill med lite extra lyx som dessutom kan placeras direkt på altanbordet. Det är Webers näst minsta gasolgrill i Q-serien och utrustad med högre lock än sin lillasyster.

Hos Kockhuset.se utsågs Webers grill till den bästa bärbara grillen. Enligt dem är den smidig att använda, har en bra värmefördelning och är lätt att rengöra. I ett test hos Bygghemma.se kom gasolgrillen på andra plats och deras testpanel rekommenderar den till dig som vill ha en stor bärbar grill med gott om grillyta för din mat.

Gasolgrillen beskrivs som både liten och smart. Den är lätt att använda, tänds med elektronisk tänding och är redo efter bara några minuter. Grillytan är stor på 43 x 32 centimeter med en brännare. Både lock och balja är av aluminium och när du grillar får du både direkt och indirekt värme. Gasolgrillen har två praktiska sidobord där du kan förvara mat, tillbehör eller verktyg när du grillar. När du är färdig fälls sidoborden bara ner.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test kolgrill - se testvinnande kolgrillar.

Köpguide gasolgrill

Gasol eller kol är den ständiga frågan när grillsäsongen närmar sig, och inbitna fantaster från båda läger hävdar med bestämdhet att deras favorit är den bästa! Här har vi samlat allt du behöver veta om gasolgrillar för att hjälpa dig i jakten på grillen som är perfekt för dig! Nyfiken på kolgrillar? Information om och tester av såna hittar du här.

Många inbitna kolgrillsfantaster svär på att det är kolet eller briketterna som förser det som grillas med den härliga grillsmaken, och att det därför inte går att få till samma smakrika resultat på en gasolgrill. Det är en vanlig missuppfattning och stämmer inte alls! Det är fett och os i kombination som ger den säregna grillsmaken, och det får du till lika bra på en gasolgrill. Däremot kan det absolut vara så att kolgrillning ger en helt annan helhetsupplevelse än en gasolgrill, och att upplevelsen i sin tur påverkar smakresultatet.

Fördelar med gasolgrill

Oavsett vad du väljer att grilla på kommer du få ett gott resultat, i dubbel bemärkelse! Men de olika alternativen har förstås sina för- och nackdelar. Här är gasolgrillens främsta fördelar!

 • Även om gasolgrillar kostar lite mer behöver du inte köpa nytt bränsle till en gasolgrill lika ofta som kol till en kolgrill. Gasol är dessutom billigare per grilltillfälle än kol och briketter.
 • En gasolgrill osar inte lika mycket som en kolgrill.
 • Det går fortare för en gasolgrill att bli grillklar, och värmen blir jämt fördelad över grillytan på en gång. Flera brännare gör det enkelt att skapa olika temperaturzoner, och gör det lättare att grilla indirekt. Temperaturen är lättare att justera och grillen svalnar snabbare än en kolgrill.
 • Du slipper pyssla med kol eller briketter; och ta rätt på det som blir kvar!
 • En del gasolgrillar har stekbord som ett komplement till grillgallret, vilket gör tillagningsmöjligheterna flera. Finns det dessutom en sidobrännare där du till exempel kan koka potatis eller tillreda en sås kan du laga hela måltiden vid grillen.
Bäst i test gasolgrill - se testvinnande gasolgrillar.
Med en gasolgrill är det lätt att få en läckert grillad måltid.

Gasolgrillens egenskaper

Gasolgrillar har flera olika egenskaper som kan vara bra att jämför inför ditt köp.

Storlek och grillyta

Gasolgrillar finns i många olika storlekar, allt från värstinggrillar som kan föda ett helt kompani till betydligt mindre och smidigare varianter som utan bekymmer kan placeras mitt på matbordet. En stor grill låter dig tillreda mer mat åt gången, men ska du bara laga mat åt dig själv och kanske någon mer så går det förstås alldeles utmärkt även med en mindre grill! Det finns trots allt ingen anledning till att köpa mer (och dyrare) än du behöver.

Antalet brännare

Utöver hur mycket grillyta en grill har varierar också antalet brännare. Flera brännare ger större möjlighet att få till olika temperaturzoner och en högre temperatur. Vissa brännare har skydd, vilket är praktiskt ur flera avseenden. Dels fördelar de värmen på ett effektivt sätt, och dels skyddar de brännarna mot droppande fett.

Bäst i test gasolgrill - se testvinnande gasolgrillar.
Gasolgrillar blir snabbare klara än kolgrillar och osar inte heller lika mycket.

Att tända en gasolgrill

Gasolgrillar är lätta att tända, men är du nybörjade kan det ändå vara bra med en genomgång hur du tänder den.

 1. Öppna locket på grillen.
 2. Vrid alla kontrollvred till off.
 3. Starta en av brännarna genom att trycka in och vrida kontrollvredet till maxläge, samtidigt som du trycker in tändarknappen. Ett tickande ljud hörs och brännaren tänds. Håll därefter vredet intryckt i 10-15 sekunder. Om gasolgrillen har piezotändning ska du vrida vreden tills du hör ett klickande ljud.
 4. Justera värmen till maxläge, stäng locket och vänta i cirka 10 minuter så att grillen och grillgallret blir rejält uppvärmt. Öppna sedan locket och justera värmen. Tänk på att aldrig grilla på högsta värmen med locket nedfällt.
 5. Tänk på att alla gasolgrillar är olika, så var noga med att läsa beskrivningen innan du sätter igång och grillar första gången.

Källa: Bluegaz

Dyrast inte nödvändigtvis bäst

Det är oundvikligt dyrare att köpa en gasolgrill än en kolgrill, så är det bara. Men den absolut dyraste grillen på marknaden är inte nödvändigtvis bättre än en billigare modell! Priset kan däremot ge en hint om hur många finesser och funktioner grillen har, och i vissa fall skvallrar det också om exklusiva eller kvalitativa materialval. Riktigt billiga gasolgrillar har allt som oftast tvingats kompromissa med något, och många gånger är det brännarna. Billiga brännare klarar inte av att producera ordentligt med värme, vilket förstås innebär att maten inte kommer grillas med lika gott resultat.

Så rengör du en gasolgrill

Alla grillar måste rengöras mellan varven, men det är extra viktigt med en gasolgrill. Fett och och matrester som ramlat ner mellan brännarna eldas inte upp på samma sätt som det som droppat ner på en kolbädd, utan du måste själv se till att det försvinner. Annars ligger de där och pyr, och kan i värsta fall börja avge cancerframkallande ämnen. För att göra rent gallret ska du först torka bort synligt fett och matrester med en bit hushållspapper. Sätt på grillen på max och låt den bli varm under 15 till 20 minuter. Borsta sedan bort smutsen med en tresdig grillborste. Även lock och balja behöver rengöras och detta gör du enklast med ett fettlösande rengöringsmedel tillsammans med varmt vatten och en kökssvamp. Många gasolgrillar har dessutom någon form av droppskål eller fettuppsamlare som gör det betydligt enklare att få bort fett och andra rester har droppar ner i grillen.

Tänk på säkerheten!

Vi måste förstås alltid vara försiktiga när vi handskas med eld, och när gas är en del av ekvationen krävs ännu lite mer för att säkerställa säkerheten. En gasolgrill ska vara CE-märkt och märkningen garanterar att grillen uppfyller de krav för säkerhet som finns. Se alltid till att du stänger huvudkranen till gasolflaskan efter varje användning, och se över slangen och kopplingen regelbundet. En trasig slang eller koppling kan innebära att gas läcker ut! En gasolgrill bör aldrig placeras nära lättantändligt material och en brandsläckare måste alltid finnas till hands.

Vinterförvara din grill

Gasolgrillen är en robust konstruktion och inte något du flyttar på i första taget. Det är inte ovanligt att man låter grillen stå ute året om, men då krävs någon form av skydd som du kan dra över grillen när du inte använder den. Skyddet håller snö och väta borta, vilket gör att grillen håller längre. Rengör grillen ordentligt och smörj in gallret med olja om du inte har för avsikt att använda den på länge så skyddas det mot rost. Gastuben bör kopplas loss från grillen och förvaras under någon form av skydd.

Andra typer av grillar

Det finns fler grillar på marknaden att välja mellan förutom gasolgrill. Här är några andra vanliga modeller som du kan välja mellan.

Kolgrill

En kolgrill är en grill som drivs av kol eller briketter och detta är den vanligaste typen av grill. Den är billigare än en gasolgrill och också smidigare att flytta runt i trädgården.

Elgrill

En elgrill drivs av el och är ett perfekt val för dig som bor i lägenhet och önskar grilla på balkongen. Den är oftast liten, smidig och lätt att flytta runt efter behov. En del elgrillar kan du dessutom använda inomhus.

Bärbar grill

Ska du bära med dig grillen på utflykt eller när du campar är en bärbar grill den bästa grillen för dig. Det är en smidig och liten grill som gör det möjligt för dig att få en grillad måltid var du än befinner dig. Bärbara grillar finns att få både som kolgrill, gasolgrill och elgrill, för att passa ditt behov allra bäst.

Länktips:

Populära varumärken:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En gasolgrill är en grill som drivs av flytande gas, mestadels av butan eller propan. När du har tänt grillen reglerar du temperaturen med hjälp av ett vred. Maten grillas sedan på en yta som kan ha en eller flera temperaturzoner.
 • Du ansluter en gasolflaska till grillen och gasen matas in i ett rör under grillen. Grillen har en eller flera brännare med hål där gasolen sedan kommer ut och antänds i samband med att du tänder med en tändsticka, tändare eller ett automatiskt tändsystem.
 • Vi har valt att utse Weber Spirit II E-310 GBS till den gasolgrill som är bäst i test. Den har tre brännare som ger en jämn värmefördelning, sidobord, värmehållningsyta och praktiska redskapshållare. Webers grillar har vunnit och placerats bra på tester under flera år det är ett varumärke vi rekommenderar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Weber Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill

Du kanske även är intresserad av: