VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 22 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test hörlurar, over ear 2024

Vill du ha ett par riktigt bekväma over ear-hörlurar med perfekt ljudkvalitet och utmärkt brusreducering? Här får du testvinnande trådlösa over ear-hörlurar perfekta för både musik, poddar och telefonsamtal.

Vi har jämfört
 • Batteritid.
 • Brusreduceringen och ljudkvaliteten.
 • Röststyrning och andra smarta funktioner.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Sony
Sony WH-1000XM5
Sony Sony WH-1000XM5 - Test
Bäst i test Test.se logo
Sony
Sony WH-1000XM5
Over ear-hörlurar med marknadsledande brusreducering och lång batteritid.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2023.
Testvinnare hos Techradar.se 2023.
Fjärde plats på test hos Prisjakt Experter 2022.
Rekommenderas av Tek.no.
Rekommenderas av Ljud & Bild 2022.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Netonnet.se.
Rekommenderad av Mediamarkt.
Batteritid: Upp till 30 timmar.
Branschledande brusreducering.
Ansluts trådlöst via Bluetooth.
Trådlös räckvidd på 30 meter.
Mycket bra ljudkvalitet.
Inbyggd mikrofon för telefonsamtal.
Speak-to-Chat-funktion.
Automatisk avstängning.
Kan kopplas ihop med flera enheter.
Optimerad för Alexa och Google Assistent.
Fodral följer med.

Japanska Sony är ett multinationellt teknikföretag som grundades 1947. I deras utbud finns förstklassiga produkter som tv, kameror, videokameror, mobiltelefoner, hörlurar och PlayStation.

Vi har utsett Sony WH-1000XM5 till bäst i test. Det är en uppdaterad modell av Sony WH-1000XM4 som också placerats bra på test genom åren.

De nya hörlurarna blev bäst i test hos i ett test hos Aftonbladet Plus. De tyckte att XM4 var en klar förbättring av XM3 och XM5 är ännu bättre än de tidigare modellerna. Enligt deras test är den aktiva brusreduceringen förbättrad och klassledande och ljudbilden är mera distinkt. Däremot är de inte längre vikbara, vilket gör förvaringen lite svårare. Sonys hörlurar är även testvinnare hos Techradar, som tycker att de är de absolut bästa trådlösa hörlurarna på marknaden just nu.

Sonys over ear-hörlurar är trådlösa och har en välbyggd och bekväm design. Den rejäla batteritiden är på upp till 30 timmar med brusreducering. Du har även möjlighet att snabbladda i tre minuter och få tre timmars till lyssning.

Hörlurarna har en branschledande brusreducering och stänger ute fler ljud än tidigare. De har en otrolig lyssningsupplevelse också tack vare att det överförs tre gånger så mycket data jämfört med konventionell Bluetooth. Nya funktioner är en andra brusreduceringsprocessor och fyra strålbildande mikrofoner som ger en förbättrad samtalskvalitet. Adaptive Sound Control registrerar var du är och skräddarsyr sedan automatiskt ljudinställningar och lyssningsupplevelsen.

Hörlurarna har flera smarta funktioner som Speak-to-Chat-funktion som pausar musiken när du pratar och Wearing Detection som pausar eller stänger av dem när du inte använder dem. Du kan para ihop hörlurarna med två enheter samtidigt och när det kommer ett samtal ansluts de automatiskt till rätt enhet. Det går dessutom att växla mellan enheterna med bara ett knapptryck.

Hörlurarna är kompatibla med både Alexa och Google Assistent. Skulle du tappa bort dina hörlurar kan du genom en app lätt hitta dem igen. Dock är de inte fuktsäkra och har ingen IP-klassning. Det följer med ett fodral som du kan förvara dem i.


 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa batteritid Test.se logo
Sennheiser
Sennheiser Momentum 4 Wireless
Sennheiser Sennheiser Momentum 4 Wireless - Test
Bästa batteritid Test.se logo
Sennheiser
Sennheiser Momentum 4 Wireless
Bekväma hörlurar med bra ljud och en batteritid på upp till 60 timmar.
Testvinnare hos Råd & Rön 2023.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Testvinnare hos Prisjakt Experter 2022.
Batteritid: Upp till 60 timmar.
Mycket bra brusreducering.
Ansluts trådlöst via Bluetooth.
Inbyggd mikrofon.
Laddtid på 2 timmar.
Väger 293 gram.
2 års garanti.

Sennheiser är ett företag som har tillverkat ljudprodukter av hög kvalitet i över 75 år. Företaget grundades 1945 och i utbudet finns hörlurar, mikrofoner och trådlös överföring.

Sennheiser Momentum 4 Wireless Over-ear är ett par hörlurar med mycket bra batteritid på 60 timmar.

I ett uppdaterat test hos Råd & Rön kom de på en delad första plats med betyget 77 av 100. De kom på delad andra plats i ett test hos Aftonbladet Plus med betyget 4 av 5. Enligt deras test sticker batteritiden ut och även om brusreduceringen inte är riktigt lika bra som Sonys hörlurar så är den mycket bra. De lyfter även fram appen där du kan justera både brusreduceringen och equalizer.

Hos Prisjakt Experter kom hörlurarna på första plats och de lyfter fram den goda komforten och den imponerande batteritiden. De rekommenderar dessa till dig som sätter ljudkvalitet, komfort och battertid före en perfekt brusreducering. ANC-funktionen är bra, men Sony, Base och Airpod Max är något bättre.

Sennheiser Momentum 4 Wireless Over-ear ger ett mycket bra ljud med effektiv brusreducering som gör att du kan fokusera på musiken. Tack vare ett 42 millimeter transducer-system får du en bra dynamik, klarhet och tonläge. Hörlurarna har den senaste Adaptive Noice Cancellation-tekniken så att du inte blir störd av omgivningen. Med Transparency Mode kan du enkelt stänga av brusreduceringen för att föra samtal med personer i din närhet.

Hörlurarna är tillverkade av ett material av hög kvalitet och i kombination med en bekväm design är en sköna att bära hela dagen lång. Pannbandet är vadderat och öronkuddarna är djupa och vadderade.

Hörlurarna har 60 timmars batteritid både med Bluetooth och ANC påslaget – vilket är mer än några av de andra modellerna i vårt jämförande test. Med två timmars laddning får du ett fulladdat batteri och på endast 10 minuter får du sex timmars speltid.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för iPhone Test.se logo
Apple
Apple Airpods Max
Apple Apple Airpods Max - Test
Bästa för iPhone Test.se logo
Apple
Apple Airpods Max
Over ear-hörlurar i premiumklass för dig som är Apple-fantast.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Fjärde plats på test hos Råd & Rön 2023.
Andra plats hos Prisjakt Experter 2022.
Högt betyg hos Techradar 2021.
Rekommenderas av Ljud och Bild 2020.
Toppbetyg av Whathifi.com 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Batteritid: Upp till 20 timmar.
Aktiv brusreducering.
Transparens.
Adaptiv EQ justerar automatiskt musiken.
Bioliknande surroundljud.
Kan kopplas samman med två enheter.
Perfekt passform.
Tål svett och vatten.

Apple är ett amerikanskt företag som grundades 1976 och som efter det har utvecklat både datorer, mobiltelefoner, surfplattor, smartklockor och hörlurar.

Är du Applefantast rekommenderar vi Apple AirPods Max som passar fint till iPhone och dina andra Apple-enheter. Dock är hörlurarna begränsade för Androidanvändare och saknar 3,5 millimeter ljudutgång. Apples första heltäckande hörlurar kom 2020 och priset är nästan dubbelt så dyrt som många av våra andra testvinnare.

I ett test hos Aftonbladet Plus fick hörlurarna betyget 4 av 5 och kom på delad andra plats. De lyfter särskilt fram den aktiva brusreduceringen, ljudbilden och sensorerna som känner av lurarna sitter på huvudet. 

De trådlösa over ear-hörlurar fick ett högt betyg hos Techradar och recensionen otroligt ljud och fantastisk användarupplevelse. Hos Prisjakts experter kom de på andra plats och där lyftes byggkvalitén, den grymma brusreduceringen och innovationen särskilt fram. I en recension av Ljud och Bild är detta allt vi drömt om – och lite till!

De har ett mycket högupplöst ljud. Designen är väl genomtänkt och varje detalj, från öronkuddarna till textilnätet bidrar till en perfekt passform. De har en av marknadens bästa brusreducering och blockerar ljud utifrån. Du kan dessutom välja att släppa igenom omgivningens ljud med hjälp av transparens.

Enligt test är ljudkvalitén en klass högre än hos våra testvinnare från Sony och Bose. När du ser på film kan du dessutom ta del av rumsligt ljud som gör ljudet dynamiskt och följer med huvudets rörelser vilket bidrar till ett bioliknande surroundljud. Du kan streama ljud till två olika enheter. Med aktiv brusreducering och rumsligt ljud är batteritiden upp till 20 timmar. Hörlurarna tål både svett vatten och finns i flera fina färger.

 • Blå
 • Rosa
 • Rymdgrå
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
JBL
JBL Tune 760NC
JBL JBL Tune 760NC - Test
Bästa budget Test.se logo
JBL
JBL Tune 760NC
Prisvärda trådlösa hörlurar med upp till 50 timmars batteritid.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2022.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Kjell och Company.
Batteritid: Upp till 50 timmar.
Bra brusreducering.
Ansluts trådlöst via Bluetooth 5.0.
Laddtid på 2 timmar.
Väger 220 gram.
Ihopfällbar design.

JBL är ett amerikanskt ljud- och högtalarföretag som grundades 1946 och har huvudkontor i Los Angeles. De gör testvinnande högtalare som har levererat världens bästa ljud till musiker, elitidrottare och arenor i mer än sjuttio år. I takt med att vi lyssnar på musik på ett annat sätt har JBL anpassat sig till det och gör ljud som rör sig med dig.

JBL Tune 760NC är bra prisvärda over ear-hörlurar med låg vikt och en design som går att fälla ihop. De fick betyget 4 av 5 i ett nytt test hos Aftonbladet Plus. Även om varken ljudbilden eller brusreduceringen är lika bra som Aftonbladets testvinnare, får du mycket för pengarna om du köper de här hörlurarna.

Hörlurarna är smidiga och bekväma att bära. De har en batteritid på upp till 35 timmar med brusreducering och 50 timmar utan. Du styr musik, samtal och röstassistenter via smidiga knappar på öronkåpan. Det går att ansluta två enheter till hörlurarna på samma gång så att du smidigt kan byta mellan dem. Den aktiva brusreduceringen stänger ute oönskat ljud och gör att du kan lyssna på musiken ostört.

Du laddar hörlurarna på två timmar och kan snabbladda i fem minuter och få två extra timmars batteritid. Kopplar du in ljudkabeln får du dessutom obegränsad lyssning.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test over ear-hörlurar - se testvinnande over ear-hörlurar.

Köpguide on ear-hörlurar

Det finns flera sorters olika hörlurar att välja mellan idag, både gällande kvalitet och utformning. För att uppnå en så naturlig ljudupplevelse som möjligt är over ear-varianten, det vill säga hörlurar med kåpor, de allra bästa. Nedan presenterar vi tester av hörlurar som sitter på eller omsluter öronen. 

Är du mer intresserad av hörlurssnäckor, så kallade in ear-lurar? Här kan du läsa om in ear-hörlurar.

Ett par riktigt bra hörlurar kan ge en fantastisk upplevelse, oavsett om du tänkt njuta av pampiga symfonier hemma i fåtöljen eller mer är en person som lyssnar på musik på språng. När mobiltelefonen mer och mer också får fungera som mediaspelare är det extra bra om hörlurarna klarar av att både spela upp förstklassigt ljud och är försedda med mikrofon. På så sätt är det enkelt att svara i telefonen med lurarna kopplade i telefonen.

Volymkontroll och svarsknapp

Mer avancerade hörlurar har fler egenskaper och funktioner. De kan vara försedda med volymkontroll, radio, vibreringslarm, mikrofon och svarsknapp. Om du mest tänkt lyssna på musik hemma är allt annat än en volymkontroll kanske aningen överflödigt, men om du tänker använda dem ihop med en mobiltelefon är det förstås smidigt om de har en mikrofon och en svarsknapp.

Sladdlöst för större frihet

Med ett par trådlösa hörlurar blir du extra flexibel – du har har händerna fria och ingen sladd att hålla reda på, och beroende på lurarnas räckvidd kan du gå ifrån din enhet. Oavsett om du föredrar over- eller in ear-modeller så går det att hitta en trådlös variant. In ear-modellerna kan antingen sitta i en kortare sladd som går från den ena öronsnäckan till den andra och hänger bak i nacken eller vara fullständigt sladdlösa.

Tanken med trådlösa lurar är förstås att de ska vara smidiga och lätta att ha att göra med. Därför är det såklart ett plus om de även är lätta att ta med sig och att hörlurarna med kåpor är hopfällbara på något sätt, och kanske till och med säljs med någon form av fodral. Viktigt att komma ihåg är att ju fler leder som finns på lurarna desto bräckligare blir de!

Lugn och ro, både hemma och på språng

Fler och fler hörlurar utrustas med aktiv brusreducering, en funktion som stänger ute störande ljud och ger dig en renare ljudupplevelse. Brusreducering kan vara en lättnad i alla lägen, men särskilt bekvämt är det för den som pendlar kollektivt. Att få en stund av lugn och ro innan och efter jobbet oavsett hur stökigt det är runt omkring kan vara räddningen en stressig arbetsdag! Lurarna har sin funktion även på hemmaplan, inte minst för dig som delar din bostad med andra. Du kan ostört lyssna på din egen musik eller följa din favoritserie, medan de andra i hushållet ohämmat kan pyssla med sitt.

Utrusta dig för batteribrist

Både trådlösa hörlurar och lurar med brusreducering kräver en hel del batteri. Kabelanslutna hörlurar med brusreducering kan användas även efter att batteriet för brusreduceringen tagit slut, men med trådlösa lurar är det värre. Ska du resa långt är därför en modell med någon form av snabbladdare att föredra, och vi föreslår att du oavsett vad för slags modell du vanligtvis föredrar också packar med dig ett par billiga, kabelförsedda in ear-lurar att använda medan du väntar på att dina brusreducerande laddas. De tar minimalt med plats och du kan i godan ro fortsätta lyssna på musik eller se på film när batteriet tagit slut!

Vad är viktigt för dig?

Det som framförallt avgör vilka sorts hörlurar du behöver är hur du tänkt använda dem. Är det framförallt lyssna på musik hemma du vill göra kan det vara praktiskt med en lite längre sladd, så att du utan problem kan sitta bekvämt tillbakalutad i soffan eller fåtöljen samtidigt som din favoritmusik strömmar genom lurarna. Om du å andra sidan har tänkt använda lurarna ihop med din telefon, och därmed ofta ha dem med dig i väskan, kan ett par trådlösa vara att föredra. I väskan kan sladdar lätt trassla ihop sig, och när du använder hörlurarna på språng är det lätt hänt att en lång sladd fastnar i både det ena och det andra.

Olika lurar kan också ha olika sorters kontakter. Är det USB eller AUX som gäller för den enhet du ska använda lurarna till, eller kanske rentutav stereopluggar? Beroende på kontakt kan utbudet smalna av något, så för att inte titta på hörlurar du ändå inte kommer kunna använda är kontakten rätt ände att börja sökandet i.

Hur mycket ljud läcker lurarna? Alla har vi väl någon gång varit med om att behöva ta del av någon annans musik på bussen, och det är ju inte så himla roligt. Hörlurar som läcker så lite ljud som möjligt är därför att föredra, så slipper du vara en källa till irritation hos andra. Är du å andra sidan inte en pendlare, eller bara har tänkt använda hörlurarna hemma, så behöver ljudläckage kanske inte vara en avgörande faktor.

Provlyssna!

Tekniska specifikationer och flashiga löften i alla ära, men allt det säger egentligen ingenting om hur du upplever ljudet. Om du har möjlighet gör du därför alltid bäst i att provlyssna i de lurar du är intresserad av, dels för att säkerställa att du trivs med ljudet och dels för att känna att lurarna sitter bra på dig. Kåpor som inte sitter bra över öronen kan klämma åt och ge dig huvudvärk, vilket ju tar glädjen ur all musik på ett ögonblick!

Olika typer av akustiska konstruktioner:

Sluten: Erbjuder god ljudisolering, har god basåtergivning. Ljudet blir dock lätt aningen onaturligt, eftersom det är så pass instängt.

Halvöppen: Har dynor som sluter tätt runt ytterörat, men kåpan är öppen utåt. Ger bra basåtergivning och ett öppet, luftigt ljud. Isolerar inte lika bra mot bakgrundsljud.

Helöppen: Är öppen både inåt och utåt. Ger ett väldigt naturligt ljud, och nyare modeller ger bra basåtergivning.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Aftonbladet Plus (2023)

I ett nytt test hos Aftonbladet Plus har man testat de bästa brusreducerande on-ear-hörlurarna just nu. Hörlurarna testades i flera olika miljöer, de har lyssnat på olika sorters musik och testat samtalskvaliteten. Även appar, laddning och materialval har recenserats. 

Testvinnare blev Sony WH-1000XM5 som fick betyget 5 av 5. I testet lyfter man särskilt fram brusreduceringen och ljudet. På delad andra plats kom bland annat Apple Airpods Max, som fick betyget 4 av 5. De lyfter särskilt fram en aktiv brusreducering, ett personanpassat rumsligt ljud och den dynamiska huvudspårningen. Sennheiser Momentum 4 fick betyget 4 av 5 och kom på delad andra plats. Enligt Aftonbladet gillade man särskilt den långa batteritiden, brusreduceringen och ljudet. 

Techradar (2023)

Techradar har tagit fram de bästa trådlösa over ear-hörlurarna för 2023 och sammanställt en topp 8-lista. På plats ett kom Sony WH-1000XM5 som blev testets solklara vinnare tack vare en bra brusreducering, en överlägsen ljudkvalitet och lättare trådlös design. på andra plats kom Sony WH-CH510 som blev testets bästa billiga over ear-hörlurar där du får mycket för pengarna. På tredje plats kom Bose 700 som de bästa brusreducerade hörlurarna. 

Aftonbladet Plus (2022)

Hörlurar som täcker örat är svåra att slå och med on ear-hörlurar blir både ljudet bättre och brusreduceringen effektivare. Aftonbladet Plus teknikexpert Peter Pettersson har valt ut och satt betyg på årets hetaste modeller. I testet har man testat hörlurarna med olika sorters musik och podcasts, hur effektiv den aktiva brusreduceringen är, användarvänlighet, appar och laddning. Sony WH-1000XM5 fick betyget 5 av 5 och blev testets bäst i test. Sennheiser Momentum 4 fick betyget 4 av 5 och beskrivs som hörlurar med suverän batteritid. JBL Tune 760NC är hörlurar som ger mycket för pengarna och de fick betyget 4 av 5. B&O Beoplay HX blev testets snyggaste hörlurar och fick betyget 4 av 5.

Prisjakt Experter (2022)

Prisjakt Experter har jämfört och testat åtta olika over ear-hörlurar för olika användare. Listan är framtagen av Prisjakts experter, är oberoende och tipsar bara om det de själva gillar. På deras första plats kom Sennheiser Momentum 4 Wireless Over-ear som beskrivs som hörlurarna med bäst batteritid, grymt ljud, hög komfort och bra kontroller. Andra plats gick till Apple AirPods Max som har en bra byggkvalitet och med grym ANC. På tredje plats kom Focal Bathys Wireless Over-ear som har det bästa trådlösa ljudet, en bra batteritid och snygg design. Fjärde plats gick till Sony WH-1000XM5 Wireless Over-ear Headset, som är en uppdaterad modell av förra årets testvinnare.

Råd & Rön (2021)

Råd & Rön har testat olika typer av hörlurar, både in-ear och over-ear. Vi på test.se har filtrerat on-ear-lurarna och presenterar topp 3 nedan. Bäst betyg får trådlösa Sony WH-1000XM3. Batteritiden ligger på 1 dygn, 3 timmar och 36 minuter. Ljudet är klart, detaljerat, kraftfullt och behagligt. Komforten är individuell såklart men får bra betyg enligt testpanelen. De läcker nästan inget ljud alls och brusreduceringen får bra betyg. De går att vika ihop och enkelt placera i det medföljande resefodralet. Vikten ligger på 268 gram. Sennheiser HD 630VB tar andraplatsen och har traditionell sladd. Ljudet är rent, klart och stort dynamiskt omfång. Lurarna väger 417 gram, är bekväma och läcker nästan inget ljud alls. De är vikbara och kan enkelt placeras i sitt resefodral när du inte använder dom. Sony WH-1000XM2 ligger på tredjeplatsen. Även dessa är trådlösa och är föregångaren till testvinnaren 1000XM3. Ljudet är tydligt, naturligt och balanserat. Batteriet räcker i 1 dygn och 3 timmar. Vikten är 277 gram och de kan vikas ihop och läggas i det medföljande resefodralet.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Over ear-hörlurar är hörlurar med kåpor, till skillnad från in ear-hörlurar som har hörlurssnäckor.
 • En av fördelarna är att du uppnår en så naturlig ljudupplevelse som möjligt när du använder over ear-hörlurar. De täcker hela öronen och ger en mycket rik ljudbild, samtidigt som de sitter bekvämt på huvudet. De är ofta bra ljudisolerade och har en aktiv brusreducering.
 • Vi har valt att utse Sony WH-1000XM5 till de over ear-hörlurar som är bäst i test. De har en riktigt bra brusreducering, utmärkt ljud och lång batteritid. Både de här hörlurarna och tidigare två modell har placerats högt på många test och fått goda omdömen och betyg.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Sony Sony WH-1000XM5

Du kanske även är intresserad av: