VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 12 April 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Projektor bäst i test 2023

Med en bra projektor kan du enkelt fixa biokänslan på hemmaplan. Ta del av vår jämförelse och hitta den bästa projektorn här.

Vi har jämfört
 • Upplösning.
 • Ljusstyrka.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Viewsonic
X10-4K
Viewsonic X10-4K - Test
Bäst i test
Viewsonic
X10-4K
Mycket populär projektor med Ultra HD-upplösning.
5/5 Kundrecensioner hos pricerunner.
4,2/5 Kundrecensioner hos prisjakt.
4;4/5 Recension hos trustedreviews.com.
89% Kundrecensioner hos techspot.com.
Ultra HD-upplösning (4K).
Ljusstyrka: 2 400 ANSI lumen.
Bildteknik: DLP.
Upp till 30 000 timmars brinntid.
Inbyggda högtalare från Harman Kardon.
Ger bild upp till 120 tum.

Viewsonic är ett amerikanskt elektronikföretag som grundades 1987. I deras utbud finns bland annat många olika typer av skärmar – men störst vikt har man lagt vid att utveckla och sälja olika typer av projektorer. Här hittar du såväl kontorsprojektorer som mer avancerade varianter för hemmabiosystem. Förutom standardprojektorer tillverkar även Viewsonic så kallade kortdistansprojektorer, som är särskilt anpassade för att även kunna användas i mindre rum.

Viewsonic X10-4K är en prisvärd, portabel projektor som är mycket populär bland konsumenter. Den har fått genomgående goda recensioner av nöjda kunder, bland annat 5/5 stjärnor på Pricerunner. Projektorn erbjuder upplösning i Ultra HD och har en brinntid på upp till 30 000 timmar.

Med denna projektor får du en skarp bild i 4K. Den har inbyggt wifi och ett gränssnitt för Smart TV, vilket gör att du kan använda den till att titta på i stort sett vad du vill. Projektorn har en vidvinkellins och kan därför ge en stor bild även på korta avstånd. Bilden som du kan få ut kan vara upp till 120 tum stor. Viewsonic X10-4K har inbyggda högtalare från Harman Kardon som ger bra ljudkvalitet, men önskar du en ännu mer storslagen ljudupplevelse finns även möjlighet att ansluta externa högtalare via Bluetooth. Med projektorns smidiga handtag är den också enkel att flytta och ta med sig.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa mellanpris Test.se - Bästa mellanpris
BenQ
TK850
BenQ TK850 - Test
Bästa mellanpris
BenQ
TK850
Få till en riktig hemmabiokänsla med BenQ TK850.
4,5/5 Recension av techradar.com.
4/5 Recension av projectorcentral.com.
8,9/10 Recension av wccftech.com.
9/10 Recension av reviewgeek.com.
Ultra HD-upplösning (4K).
Ljusstyrka: 3 000 ANSI lumen.
Bildteknik: DLP.
Mycket bra ljusbild.
Stöd för 4K och HDR.
Storlek: 38 x 12,7 x 26,3 centimeter.

BenQ är ett taiwanesiskt elektronikföretag som startade sin verksamhet 1984. Företaget har ett brett sortiment, och säljer bland annat mobiltelefoner, kameror, skärmar och andra datortillbehör och -komponenter. BenQs produkter säljs i dag över hela världen och de erbjuder även projektorer i en mängd olika prisklasser och med varierande utformningar. Här finns allt från mer enkla kontorsprojektorer till avancerade projektorer som är perfekta för hemmabion.

BenQ TK850 är en 4K-projektor som 2020 utsågs till en av de bästa modellerna på marknaden av techradar.com. Den har även fått genomgående positiva kundrecensioner. Med BenQ TK850 får du en upplösning i Ultra HD och en ljusstyrka på 3 000 ANSI lumen. Projektorn är utrustad med HDR-PRO-teknik, vilket gör att du får levande och skarpa bilder oavsett om du kollar på sport, film eller någonting annat.

Med denna projektor får du imponerande kontraster som skapar en riktig hemmabiokänsla. BenQ TK850 ansluts enkelt med HDMI och har en brinntid på upp till 4 000 timmar. Den är även utrustad med integrerade högtalare.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Optoma
UHZ65UST
Optoma UHZ65UST - Test
Bästa premium
Optoma
UHZ65UST
En högkvalitativ projektor som är perfekt för såväl sport som film och serier.
4,1/5 Kundrecensioner hos pricerunner.
4/5 Recension av techradar.com.
4,5/5 Recension av allhomecinema.com.
5/5 Kundrecension hos komplett.se.
Ultra HD-upplösning (4K).
Ljusstyrka: 3 500 ANSI lumen.
Bildteknik: DLP.
Laserbioprojektion.
Flera smarta funktioner, bland annat röststyrning.

Optoma är ett taiwanesiskt företag som startade sin verksamhet 1992. I Optomas verksamhet och utbud finns ett tydligt fokus – projektorer. Även om man i dag erbjuder en del andra produkter inom ljud och bild ligger tyngdpunkten har tyngdpunkten i företagets verksamhet alltid legat på att ta fram högkvalitativa projektorer. I deras sortiment av projektorer hittar du en rad olika varianter. Här finns allt från miniprojektorer som är lätta att ta med, till praktiska kontorsprojektorer och avancerade, lyxiga projektorer för hemmabiosystem.

Optoma UHZ65UST är en riktig premium-projektor med imponerande bildkvalitet i 4K. Den utsågs 2020 till en av de bästa projektorerna på marknaden av techradar.com. Den har även fått positiva kundrecensioner, såväl av konsumenter i Sverige som internationellt.

Optoma UHZ65UST är en så kallad Ultra Short Throw-projektor vilket gör att den kan projicera en 120 tum stor bild på bara 66 centimeter avstånd. Den är utrustad med en inbyggd mediaspelare och du kan enkelt spela upp film, sport och film från dina favorittjänster. Med denna projektor får du en bild med perfekt färgåtergivning och skarpa kontraster. Den har en ljusstyrka på hela 3500 ANSI lumen, vilket gör att du får en bra bild även om du befinner dig i ett ljust rum. Brinntiden för denna projektor ligger på upp till 20 000 timmar. Den har även en inbyggd soundbar för en optimal ljudupplevelse.

 • Butiker & priser
 • Priser för Optoma UHZ65UST
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Köpguide:

Vare sig du är ute efter en miniprojektor som är lätt att ta med, en kontorsprojektor med bra ljusstyrka, eller en avancerad projektor till ditt hemmabiosystem finns det en hel del saker som kan vara bra att veta om projektorer. Med hjälp av vår guide kan du förhoppningsvis får hjälp att hitta den bästa projektorn för just din situation.

Anslutningar

En projektor har flera olika anslutningsmöjligheter, men inte nödvändigtvis alla. Fundera över vilka enheter du vill kunna ansluta till projektorn. Det är vanligt att ansluta bland annat mediaspelare, datorer och spelkonsoler. I hemmabion är det bra att kunna ansluta en soundbar eller annat ljudsystem till projektorn. En projektor som används i kontorsmiljö bör ha möjlighet att ansluta flera olika datorer, i annat fall får du införskaffa en omvandlare.

Olika bildtekniker

Det finns två olika bildtekniker som en projektor kan ha, antingen DLP eller LCD.

DLP-projektorer

En DLP-projektor går att jämföra med en plasma- eller OLED-TV. De har oftast lite svagare ljus än en LCD-projektor, men de är i gengäld mycket bättre på att återge svärta och kontraster. Dessutom upplevs färgerna som mer naturliga med en DLP-projektor. Det är absolut vanligast att DLP-projektorer används i exempelvis biosalonger.

LCD-projektorer

Den teknik som LCD-projektorer har påminner en hel del om den som LCD-skärmar på moderna TV-apparater har. LCD-projektorer ger en skarp, ljusstark och färgstark bild. Därför lämpar sig denna typ av projektor till miljöer som är ljusare. Lampan i en LCD-projektor har i regel kortare livstid än den som är i en DLP-projektor, vilket gör att svärtan upplevs som lite sämre än vad den gör med en DLP-projektor.

Montering av projektor

Det finns några olika steg som kan vara bra att följa när du ska montera din projektor.

 1. Fundera på om du ska montera din projektor i taket eller på väggen. När du väljer ett fäste till din projektor är det viktigt att du vet hur mycket den väger och ungefär var du vill att den ska sitta. Glöm inte heller att kontrollera vilket material du ska fästa projektorn i för att vara säker på att du använder rätt typ av infästning. Det finns också portabla varianter av projektorer som du helt enkelt kan placera på ett bord eller en bänk.
 2. Nu gäller det att hitta rätt avstånd. För att du ska få optimal bild från din projektor är det viktigt att den monteras med rätt distans till projektorduken. Vilket som är rätt avstånd avgörs av optiken i din projektor och varierar därför med vilken modell du har. Om det inte specificeras i produktbeskrivningen finns det olika projektionsberäknare på nätet som du kan använda dig av.
 3. Sist men inte minst är det dags att ställa in bilden. När du monterar din projektor är det viktigt att hänsyn till att den kan behöva vinklas för att få till den perfekta projiceringen på din skärm. Denna funktion kallas för Lens Shift och finns i dag på de flesta kvalitativa projektorer. Du kan ställa in din projektor både vertikalt och horisontellt. Anslut sedan din projektor till exempelvis en dator eller mediaspelare. Vanligt är att detta sker med en HDMI-kabel. En del projektorer har också möjlighet för Bluetooth-anslutning till exempelvis externa högtalare.

Projektor hemma eller på kontor

Det finns några skillnader på projektorer som ska användas hemma och till skol- eller kontorsmiljöer. De passar helt enkelt olika bra för olika ändamål.

Projektor hemma

Projektorerna som används i hemmailjö är i regel lite mer tekniskt avancerade eftersom de ska kunna visa film i hög kvalitet och även fungera när man ska använda spelkonsoler. Som standard har projektorerna minst HD Ready upplösning, men det är inte ovanligt med modeller som har Full HD.

Det är inte lika höga krav på ljusstyrka i en projektor som ska användas hemma, ofta räcker det långt med 1500 till 2500 ANSI lumen. Det finns även projektorer som har en ljusstyrka på upp till 4000 ANSI lumen, dessa funkar bra att ha hemma också. På en projektor som ska användas hemma är det viktigare med kontrastvärdet.

Projektor på kontor eller i skolor

Denna typ av projektorer har oftast lite sämre upplösning än de som används hemma, det krävs helt enkelt inte lika bra upplösning för att titta på en power point presentation som en film. Det funkar givetvis att använda projektorer med hög upplösning till kontorsmiljöer också, men det är ingen nödvändighet.

Projektorer för kontorsmiljöer bör också ha hög ljusstyrka, eftersom de ofta används dagtid i mer eller mindre upplysta rum. Ljusstyrkan bör ligga på runt 2500 ANSI lumen för att det ska vara tillräckligt i en kontors- eller skolmiljö.

En projektor som används hemma har oftast bara HDMI som ingång för bild, det räcker oftast. Ska projektorn används i en företagsmiljö är det bra om den har flera olika ingångar, framförallt för exempelvis VGA-ingångar eftersom de fortfarande är vanliga på många företagsdatorer.

Upplösning

Skärmens upplösning är det som avgör hur mycket information som skärmen ger, en stor skärm visar alltså inte per automatik mer än en liten skärm gör och vice versa. När det skrivs om upplösning, handlar det om hur många pixlar skärmen visar.

Varje pixel, eller bildpunkt, styrs enskilt och är oberoende av andra pixlar. Det innebär helt enkelt att ju fler pixlar en skärm har, desto mer detaljrikedom upplever du som tittar på den.

Vanliga upplösningar

1080p - Kallas även Full HD och är en vanlig upplösning när det kommer till exempelvis datorskärmar. Denna upplösning har 1080 pixlar på höjden och 1920 pixlar på bredden.

1440p - Upplösning med 1440 pixlar på höjden, medans antalet pixlar på bredden kan variera. Denna upplösning erbjuder bättre skärpa och mer detaljrikedom än Full HD.

2160p - Denna typ av upplösning kallas också för 4K och är den standard som är allra vanligast för kvalitativa projektorer. 4K ger en mycket detaljerad och levande bildupplevelse, och är den upplösning som gör sig bäst på riktigt stora skärmar/dukar. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En projektor används för att projicera en bild på en särskild projektorduk. Det vanligaste användningsområdet för en projektor är att visa bilder eller filmer. Det blir mer och mer vanligt att man väljer att skaffa en projektor för hemmabruk, i stället för att lägga pengarna på en dyr tv.
 • Vilken projektor du ska välja är mycket individuellt – och inte minst handlar det om vilken prisklass du vill lägga dig. Projektorer som säljs i dag kan kosta från några enstaka tusenlappar till över 50 000 kronor, allt beror på vilka egenskaper och vilken kvalitet man är ute efter. Vill du ha en litet projektor som är lätt att ta med, eller en avancerad modell till din hemmabio? Använd gärna vår jämförelse för att hitta den bästa varianten för just dig.
 • Vi har valt att utse Viewsonic X10-4K till bäst i test, det är en smidig projektor till rimligt pris som fått många positiva recensioner av kunder och experter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Viewsonic X10-4K