Projektor bäst i test 2024
Med en bra projektor kan du enkelt fixa biokänslan på hemmaplan. Ta del av vår jämförelse och hitta den bästa projektorn här.
- Upplösning.
- Ljusstyrka.
- Övriga egenskaper.
Optoma är ett taiwanesiskt företag som startade sin verksamhet 1992. I Optomas verksamhet och utbud finns ett tydligt fokus – projektorer. Även om man i dag erbjuder en del andra produkter inom ljud och bild ligger tyngdpunkten har tyngdpunkten i företagets verksamhet alltid legat på att ta fram högkvalitativa projektorer. I deras sortiment av projektorer hittar du en rad olika varianter. Här finns allt från miniprojektorer som är lätta att ta med, till praktiska kontorsprojektorer och avancerade, lyxiga projektorer för hemmabiosystem.
Optoma UHZ65UST är en riktig premium-projektor med imponerande bildkvalitet i 4K. Den utsågs till en av de bästa projektorerna på marknaden av Techradar, där den fick betyget 4 av 5. Den har även fått positiva kundrecensioner, såväl av konsumenter i Sverige som internationellt.
Optoma UHZ65UST är en så kallad Ultra Short Throw-projektor vilket gör att den kan projicera en 120 tum stor bild på bara 66 centimeter avstånd. Den är utrustad med en inbyggd mediaspelare och du kan enkelt spela upp film, sport och film från dina favorittjänster. Med denna projektor får du en bild med perfekt färgåtergivning och skarpa kontraster. Den har en ljusstyrka på hela 3500 ANSI lumen, vilket gör att du får en bra bild även om du befinner dig i ett ljust rum. Brinntiden för denna projektor ligger på upp till 20 000 timmar. Den har även en inbyggd soundbar för en optimal ljudupplevelse.
- Butiker & priser
Samsung grundades i Sydkorea 1938 och gör innovativ hemelektronik och teknik som mobiltelefoner, surfplattor, tv och vitvaror av hög klass. Vi har med en av deras projekteror bland våra testvinnare.
Samsung The Premiere SP-LSP7 är en projektor av hög kvalitet. Den kom på tredje plats på test hos Techradar där den fick betyget 5 av 5. De beskriver projektorn som nästa generation av hemmabio. Väljer du funktionen Filmmaker Mode ser du filmen på det sätt som regissören tänk sig.
Samsungs projektor ger dig en hemmabio med 4K-laser, som ger ljusstark och högupplöst bild med den senaste laserteknologin. Resultatet blir en känsla av att vara på bio på riktigt. Färgåtergivningen blir exakt och du får en unik skärpa på en skärm upp till 120 tum. Via Samsung Smart Hub får du ett brett utbud av både appar och tjänster. Med AirPlay 2 kan du spela upp dina filmer, tv-program, foton eller musik direkt från din iPhone.
Projektorn har en hög ljusstyrka på 2200 ANSI lumen. Detaljerna på skärmen blir tydliga även mitt på dagen. Med 30 watt av inbyggd 2.2ch-audio får du ett klart och kraftfullt ljud som matchar den höga bildkvaliteten. Designen är kompakt och diskret vilket gör att projektorn passar in i alla hem. Den är gjord för att stå placerad rakt framför väggen och det är lätt att anpassa skärmstorleken. Brinntiden är på upp till 20 000 timmar.
- Butiker & priser
Anker är ett av världens största varumärken när det kommer till mobilladdning. I utbudet finns laddare, kablar och powerbanks – men också små och kompakta projektorer.
Anker Nebula Capsule II Mini-projektor är en prisvärd projektor. Den kom på andra plats på test hos Techradar där den fick betyget 4,5 av 5. Av dem beskrivs den som en liten hemmabioprojektor men som trots sin kompakta storlek kommer med en hög kvalitet. Den är ungefär lika stor som en burk på 33 centiliter och sticker designmässigt ut bland projektorerna.
Detta är en portabel DLP-projektor som gör det möjligt att ta med sig bion vart du vill. Den har ett lättanvänt gränssnitt och stöd för streamingappar som Netflix, Viaplay och SVT Play. Projektorn har en inbyggd mikrofon styrs med fjärrkontroll och med mobilen via Google Assistant eller Chromecast. Det går även att spela upp musik i högtalarna från mobiltelefonen.
Projektorn har högtalare på 8 W som levererar ett kraftfullt stereoljud i 270 grader. Det inbyggda batteriet gör att du kan se även de längsta filmerna eller flera avsnitt av favoritserien på rad. Det går även att steama samtidigt som laddkabeln sitter i.
Ankers projektor har en HD-upplösning på 720 p med DLP-teknik och projicerar från 20 till 100 tum. Projektorlampan har en ljusstyrka på 200 ANSI och en brinntid på 30 000 timmar. Projektorn har HDMI och USB-utgång. Snabbladdning sker via USB-C och på bara 2,5 timmar är projektorn fulladdad.
- Butiker & priser
Viewsonic är ett amerikanskt elektronikföretag som grundades 1987. I deras utbud finns bland annat många olika typer av skärmar – men störst vikt har man lagt vid att utveckla och sälja olika typer av projektorer. Här hittar du såväl kontorsprojektorer som mer avancerade varianter för hemmabiosystem. Förutom standardprojektorer tillverkar även Viewsonic så kallade kortdistansprojektorer, som är särskilt anpassade för att även kunna användas i mindre rum.
Viewsonic X10-4K är en prisvärd, portabel projektor som är mycket populär bland konsumenter. Den har fått genomgående goda recensioner av nöjda kunder, bland annat 5/5 stjärnor på Pricerunner. Projektorn erbjuder upplösning i Ultra HD och har en brinntid på upp till 30 000 timmar.
Med denna projektor får du en skarp bild i 4K. Den har inbyggt wifi och ett gränssnitt för Smart TV, vilket gör att du kan använda den till att titta på i stort sett vad du vill. Projektorn har en vidvinkellins och kan därför ge en stor bild även på korta avstånd. Bilden som du kan få ut kan vara upp till 120 tum stor. Viewsonic X10-4K har inbyggda högtalare från Harman Kardon som ger bra ljudkvalitet, men önskar du en ännu mer storslagen ljudupplevelse finns även möjlighet att ansluta externa högtalare via Bluetooth. Med projektorns smidiga handtag är den också enkel att flytta och ta med sig.
- Butiker & priser
Köpguide projektor
Vare sig du är ute efter en miniprojektor som är lätt att ta med, en kontorsprojektor med bra ljusstyrka, eller en avancerad projektor till ditt hemmabiosystem finns det en hel del saker som kan vara bra att veta om projektorer. Med hjälp av vår guide kan du förhoppningsvis får hjälp att hitta den bästa projektorn för just din situation.
Anslutningar
En projektor har flera olika anslutningsmöjligheter, men inte nödvändigtvis alla. Fundera över vilka enheter du vill kunna ansluta till projektorn. Det är vanligt att ansluta bland annat mediaspelare, datorer och spelkonsoler. I hemmabion är det bra att kunna ansluta en soundbar eller annat ljudsystem till projektorn. En projektor som används i kontorsmiljö bör ha möjlighet att ansluta flera olika datorer, i annat fall får du införskaffa en omvandlare.
Olika bildtekniker
Det finns två olika bildtekniker som en projektor kan ha, antingen DLP eller LCD.
DLP-projektorer
En DLP-projektor går att jämföra med en plasma- eller OLED-TV. De har oftast lite svagare ljus än en LCD-projektor, men de är i gengäld mycket bättre på att återge svärta och kontraster. Dessutom upplevs färgerna som mer naturliga med en DLP-projektor. Det är absolut vanligast att DLP-projektorer används i exempelvis biosalonger.
LCD-projektorer
Den teknik som LCD-projektorer har påminner en hel del om den som LCD-skärmar på moderna TV-apparater har. LCD-projektorer ger en skarp, ljusstark och färgstark bild. Därför lämpar sig denna typ av projektor till miljöer som är ljusare. Lampan i en LCD-projektor har i regel kortare livstid än den som är i en DLP-projektor, vilket gör att svärtan upplevs som lite sämre än vad den gör med en DLP-projektor.
Montering av projektor
Det finns några olika steg som kan vara bra att följa när du ska montera din projektor.
- Fundera på om du ska montera din projektor i taket eller på väggen. När du väljer ett fäste till din projektor är det viktigt att du vet hur mycket den väger och ungefär var du vill att den ska sitta. Glöm inte heller att kontrollera vilket material du ska fästa projektorn i för att vara säker på att du använder rätt typ av infästning. Det finns också portabla varianter av projektorer som du helt enkelt kan placera på ett bord eller en bänk.
- Nu gäller det att hitta rätt avstånd. För att du ska få optimal bild från din projektor är det viktigt att den monteras med rätt distans till projektorduken. Vilket som är rätt avstånd avgörs av optiken i din projektor och varierar därför med vilken modell du har. Om det inte specificeras i produktbeskrivningen finns det olika projektionsberäknare på nätet som du kan använda dig av.
- Sist men inte minst är det dags att ställa in bilden. När du monterar din projektor är det viktigt att hänsyn till att den kan behöva vinklas för att få till den perfekta projiceringen på din skärm. Denna funktion kallas för Lens Shift och finns i dag på de flesta kvalitativa projektorer. Du kan ställa in din projektor både vertikalt och horisontellt. Anslut sedan din projektor till exempelvis en dator eller mediaspelare. Vanligt är att detta sker med en HDMI-kabel. En del projektorer har också möjlighet för Bluetooth-anslutning till exempelvis externa högtalare.
Projektor hemma eller på kontor
Det finns några skillnader på projektorer som ska användas hemma och till skol- eller kontorsmiljöer. De passar helt enkelt olika bra för olika ändamål.
Projektor hemma
Projektorerna som används i hemmailjö är i regel lite mer tekniskt avancerade eftersom de ska kunna visa film i hög kvalitet och även fungera när man ska använda spelkonsoler. Som standard har projektorerna minst HD Ready upplösning, men det är inte ovanligt med modeller som har Full HD.
Det är inte lika höga krav på ljusstyrka i en projektor som ska användas hemma, ofta räcker det långt med 1500 till 2500 ANSI lumen. Det finns även projektorer som har en ljusstyrka på upp till 4000 ANSI lumen, dessa funkar bra att ha hemma också. På en projektor som ska användas hemma är det viktigare med kontrastvärdet.
Projektor på kontor eller i skolor
Denna typ av projektorer har oftast lite sämre upplösning än de som används hemma, det krävs helt enkelt inte lika bra upplösning för att titta på en power point presentation som en film. Det funkar givetvis att använda projektorer med hög upplösning till kontorsmiljöer också, men det är ingen nödvändighet.
Projektorer för kontorsmiljöer bör också ha hög ljusstyrka, eftersom de ofta används dagtid i mer eller mindre upplysta rum. Ljusstyrkan bör ligga på runt 2500 ANSI lumen för att det ska vara tillräckligt i en kontors- eller skolmiljö.
En projektor som används hemma har oftast bara HDMI som ingång för bild, det räcker oftast. Ska projektorn används i en företagsmiljö är det bra om den har flera olika ingångar, framförallt för exempelvis VGA-ingångar eftersom de fortfarande är vanliga på många företagsdatorer.
Projektorns upplösning
Skärmens upplösning är det som avgör hur mycket information som skärmen ger, en stor skärm visar alltså inte per automatik mer än en liten skärm gör och vice versa. När det skrivs om upplösning, handlar det om hur många pixlar skärmen visar.
Varje pixel, eller bildpunkt, styrs enskilt och är oberoende av andra pixlar. Det innebär helt enkelt att ju fler pixlar en skärm har, desto mer detaljrikedom upplever du som tittar på den.
Vanliga upplösningar
1080p - Kallas även Full HD och är en vanlig upplösning när det kommer till exempelvis datorskärmar. Denna upplösning har 1080 pixlar på höjden och 1920 pixlar på bredden.
1440p - Upplösning med 1440 pixlar på höjden, medans antalet pixlar på bredden kan variera. Denna upplösning erbjuder bättre skärpa och mer detaljrikedom än Full HD.
2160p - Denna typ av upplösning kallas också för 4K och är den standard som är allra vanligast för kvalitativa projektorer. 4K ger en mycket detaljerad och levande bildupplevelse, och är den upplösning som gör sig bäst på riktigt stora skärmar/dukar.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En projektor används för att projicera en bild på en särskild projektorduk. Det vanligaste användningsområdet för en projektor är att visa bilder eller filmer. Det blir mer och mer vanligt att man väljer att skaffa en projektor för hemmabruk, i stället för att lägga pengarna på en dyr tv.
-
Vilken projektor du ska välja är mycket individuellt – och inte minst handlar det om vilken prisklass du vill lägga dig. Projektorer som säljs i dag kan kosta från några enstaka tusenlappar till över 50 000 kronor, allt beror på vilka egenskaper och vilken kvalitet man är ute efter. Vill du ha en litet projektor som är lätt att ta med, eller en avancerad modell till din hemmabio? Använd gärna vår jämförelse för att hitta den bästa varianten för just dig.
-
Vi har valt att utse Optoma UHZ65UST till den projektor som är bäst i test. Den har en Ultra HD-upplösning, ljusstyrka på 35000 ANSI och är en riktigt premiumprojektor.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Optoma UHZ65UST
- Bästa premium : SAMSUNG The Premiere Smart 4K UHD Laser Projector (SP-LSP7TFAXXC)
- Bästa budget : Anker Nebula Capsule II Mini-projektor
- Bra val : Viewsonic X10-4K
- Anslutningar
- Olika bildtekniker
- Montering av projektor
- Projektor hemma eller på kontor
- Projektorns upplösning