VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 2 Juli 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta bäst i test VR-glasögonen för spel och film 2024

Vill du upptäcka världen på ett nytt sätt? Med VR-glasögon upplever du en virtuell värld och du kan spela spel, titta på film och besöka okända platser. Vi har valt ut tre testvinnare och i vår köpguide finns allt du kan behöva veta innan köpet.

Vi har jämfört
 • VR-glasögonens upplösning.
 • Uppdateringsfrekvens.
 • Övriga egenskaper som ljud och hur de fungerar.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Meta
Meta Oculus Quest 3 128GB
Meta Meta Oculus Quest 3 128GB - Test
Bäst i test Test.se logo
Meta
Meta Oculus Quest 3 128GB
Förvandla ditt hem med trådlösa VR-glasögon.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Testvinnare hos Techradar 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Upplösning: 2064 x 2208 pixlar per öga.
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz.
Inbyggda hörlurar med 3D-ljud.
Kan reglera avståndet mellan ögonen.
Behöver varken dator eller konsol.
Kopplas ihop med mobilen via en app.
Kompatibel med iPhone och Android.
Måste kopplas till Facebookkonto.

Oculus är ett amerikanskt teknikföretag som grundades 2012 i Kalifornien. Idag ägs företaget av Meta/Facebook.

Meta Oculus Quest 3 är uppdaterade VR-glasögon som kommer med många förbättrade egenskaper. Headsetet lanserades hösten 2023 och det har placerats bra på många av marknadens tester. Hos Prisjakt och Pricerunner är det ett populärt val.

I ett uppdaterat test hos Prisjakts experter kom det på andra plats. De lyfter särskilt fram den inbyggda processorn som gör att den inte behöver kopplas till en extern enhet. Perfekt om du vill ha ett headset utan krångel.

Hos amerikanska Techradar kom glasögonen på första plats med toppbetyget 5 av 5. De beskriver dem som relativt prisvärda med bra VR-upplevelse och ett stort spelutbud.

Med Meta Oculus Quest 3 kan du utöka din värld som aldrig tidigare. De kommer med en inbyggd processor som gör att du inte behöver koppla samman dem med en extern hårdvara. Varken dator eller konsol behövs. Du laddar ner appen Octulus till din iPhone eller Android och ansluter trådlöst till mobiltelefonen och kan strax därpå spela både actionfyllda spel och uppleva livekonserter från första parkett. Du styr antingen med händerna eller de medföljande kontrollerna och rörelserna spåras via de fyra inbyggda kamerorna.

Den nya modellen har dubbelt så bra prestanda jämfört med tidigare, högre upplösning och bättre ljud. Detta är första headsetet som använder Qualcomms nästa generations Snapdragon-chipet, som ger förbättrad grafisk prestanda. Profilen är 40 procent smalare än tidigare och kommer med anpassade remmar för att få bästa komfort. Linser och skärmar är uppgraderade till ett smidigare paket. Glasögonen kommer med uppdaterad tracking och nya, smidigare kontroller.

Upplösningen är på 2064 x 2208 pixlar per öga och uppdateringsfrekvensen är på 120 Hz. Batteritiden är på cirka 2,2 timmar och glasögonen finns i storlekarna 128 och 512 GB.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för PlayStation Test.se logo
Sony
Sony PlayStation VR2-headset
Bästa för PlayStation
Bästa för PlayStation Test.se logo
Sony
Sony PlayStation VR2-headset
Sonys nya VR-glasögon ger bästa spelupplevelsen med din PS5.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Tredje plats på test hos Techradar 2023.
Andra plats hos PCMag.com 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Upplösning: 2000 x 2040 pixlar.
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz.
Synfält: 110 grader.
Blickspårning och feedback från headsetet.
Fyra inbyggda kameror.
3D-ljud.

PlayStation grundades av japanska Sony och introducerades för första gången 1994. Sedan dess har PlayStation utvecklats och finns i många människors hem, med ett stort utbud av tv-spel. De säljer spelkonsoler, handhållna PS-system, spel och underhållningssystem som PlayStation 5. PlayStation VR är ett spelsystem som funnits sedan 2016.

Sony PlayStation VR2 är en uppdaterad modell som kom 2023 och som kopplas till en PlayStation 5. VR-glasögonen är dyrare än själva konsolen men du får också marknadens bästa upplevelse. De är lätta att installera och ger en mycket bra spelupplevelse.

VR-glasögonen kom på första plats när Prisjakts experter utsåg de bästa VR-glasögonen just nu. Enligt dem är det valet för dig som har ett Playstation och som vill ha en smidig förstaklassupplevelse i VR-världen. När Techradar utsåg de bästa VR-glasögonen kom Sonys på tredje plats och blev bästa VR-headset för konsol.

Jämfört med tidigare modell kommer Sony PlayStation VR2 med en flera förbättrade egenskaper – detta är nästa generations VR. Glasögonen kommer med headsetvibrationer, 3D-ljudteknik och intelligent blickspårning kombinerat med beröringsavkänning, haptiskt feedback och adaptiva avtryckare på PS VR2 Sense-handkontrollen. Tack vare de nya optiska funktionerna får du en otrolig detaljrikedom. De två OLED-skärmarna har en upplösning på 2000 x 2040 pixlar som ger 4K HDR-grafik på upp till 120 bilder per sekund och fyra gånger upplösningen jämfört med den tidigare versionen. Fyra inbyggda kameror i headsetet gör att du inte behöver ha någon externa kamera.

VR-glasögonen har intelligent blickspårning som förbättrar personliga interaktioner i samarbetsspel. Du får superskarpt fokus med hjälp av rendering utan att prestandan påverkas. Du har 110 graders synfält och en justerbar Fresnel-lins som gör att du kan ställa in distansen mellan linserna för att bäst matcha avståndet. Tack vare Tempest 3D AudioTech får du realistiska ljudbilder som passar in med din position.

Notera att Sonys nya VR-glasögon inte är kompatibelt med PlayStation 4.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Meta
Meta Quest Pro
Meta Meta Quest Pro - Test
Bästa premium Test.se logo
Meta
Meta Quest Pro
Arbeta, samarbeta och skapa på ett nytt sätt med Metas mest avancerade VR-glasögon.
Bra betyg på test hos Techradar 2023.
Upplösning: 1832 x 1920 pixlar per öga.
Uppdateringsfrekvens: 90 Hz.
Synfält: 106 grader.
Nästa generations optik.
Wifi 6e.
Högpresterande hårdvara.
Högklassig komfort.

Oculus är ett amerikanskt teknikföretag som grundades 2012 i Kalifornien. Idag ägs företaget av Meta/Facebook.

Vill du ha ett riktigt avancerat VR-headset rekommenderar vi Meta Quest Pro. Detta är också marknadens dyraste VR-headset.

När Techradar testade VR-headset kom detta på femte plats med betyget 4 av 5 och utsågs till bästa premium. Av dem beskrivs VR-glasögonen som ett avancerat headset på toppnivå med hög komfort.

VR-glasögonen har en bekväm design och eleganta kontroller som kan användas från start. Det följer med Meta Quest Touch Pro-kontroller, laddningsstation med USB-C-strömadapter, tio VR/MR-sensorer, 256 GB lagringsutrymme, 12 GB RAM och en Snapdragon XR2+ Qualcomm-processor.

VR-glasögonen är banbrytande högupplösta som gör att du utan ansträngning kan engagera dig i den virtuella världen. Med hjälp av VR-målning och olika studio-appar når du en helt ny kreativ nivå. Med högupplöst mixed-reality-pass-through går du runt inuti ett hus eller kan lyfta upp en skyskrapa.

Tack vare autentiska avataruttryck efterliknas dina naturliga ansiktsuttryck så att möten och sammankomster känns mer personliga. Du ser på verkligheten genom en helt ny lins –färgerna är mer levande tack vare 75 % högre kontrast och ett 1,3 gånger större färgomfång.

Med VR-glasögonen har du möjlighet till multitasking, du kan öppna flera skärmar, organisera uppgifter, strömma podcasts, nyhetsflöden och spellistor och skicka meddelanden.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för dator Test.se logo
HTC
HTC Vive Pro 2
HTC HTC Vive Pro 2 - Test
Bästa för dator Test.se logo
HTC
HTC Vive Pro 2
Lyxiga VR-glasögon som är designade för spel som kräver mycket.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Bra betyg på test hos Techradar 2024.
Fjärde plats på test hos Techradar 2023.
Fjärde plats på test hos PCMag.com 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Upplösning: 2448 x 2448 pixlar.
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz.
Synfält: 120 grader.
Inbyggda hörlurar.
Två inbyggda mikrofoner.

HTC är ett taiwanesiskt teknikföretag som grundades 1997 och som specialiserat sig på mobiltelefoner. Valve Corparation grundades 1996 och är en amerikanskt utvecklare av datorspel. Tillsammans har de utvecklat revolutionerade VR-headset med nästa generations VR. Deras första VR-glasögon släpptes i april 2016.

HTC Vive Pro 2 är VR-glasögon som passar perfekt för dator och en av marknadens allra bästa. De finns att köpa med endast headset eller som ett baspaket.

VR-glasögonen kom på tredje plats i ett test hos Prisjakts experter. Enligt dem är det ett fullmatat kit med bästa hårdvaran, högupplösta paneler och marknadens bästa tracking. När Techradar valde ut de bästa VR-glasögonen kom dessa på fjärde plats och beskrivs som ett VR-headset med bästa upplösningen.

VR-glasögonen tar grafik och ljud till nästa nivå och har en funktionell ergonomi som ger en smidig och bekväm upplevelse. Med glasögonen på tar du fram de finaste detaljerna i VR-spel. De har en hög upplösning på 2448 x 2448 pixlar per öga och ett brett synfält på 120 grader som gör att du ser mer naturligt och bekvämt. Uppdateringsfrekvensen är på 120 Hz vilket gör att du upplever spel på det sätt skaparna har tänkt sig. Ljudet är tredimensionellt och ger uppslukande ljudupplevelser.

VR-glasögonen har en ergonomisk design för balans och komfort och är justerbara efter ditt huvud.

 • Butiker & priser: Headset
 • Butiker & priser: Kit
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se logo
Meta
Meta Oculus Quest 2
Meta Meta Oculus Quest 2 - Test
Bra val Test.se logo
Meta
Meta Oculus Quest 2
Fly verkligheten med prisvärda trådlösa VR-glasögonen från Meta.
Testvinnare hos Techradar 2023.
Testvinnare hos PCMag.com 2023.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Upplösning: 1832 x 1920 pixlar per öga.
Uppdateringsfrekvens: 90 Hz.
Inbyggda hörlurar med 3D-ljud.
Kan reglera avståndet mellan ögonen.
Behöver varken dator eller konsol.
Kopplas ihop med mobilen via en app.
Kompatibel med iPhone och Android.
Måste kopplas till Facebookkonto.

Oculus är ett amerikanskt teknikföretag som grundades 2012 i Kalifornien. Idag ägs företaget av Meta/Facebook.

Meta Oculus Quest 2 är ett omtyckt, populärt och dessutom prisvärt VR-headset som placerats bra på många av marknadens tester. Det har kommit en nyare modell, men dessa säljs fortfarande. 

VR-glasögonen kom på andra plats hos Prisjakts experter och hos Pricerunner får det högt kundbetyg. Det utsågs till testvinnare hos Techradar och beskrivs som ett bra alternativ för de flesta. 

Oculus Quest 2 har inbyggd processor där varken dator eller konsol behövs. Du laddar ner appen Octulus till din iPhone eller Android och ansluter den trådlöst till mobiltelefonen och kan strax därpå spela både actionfyllda spel och uppleva livekonserter från första parkett.

Du styr antingen med händerna eller de medföljande kontrollerna och rörelserna spåras via de fyra inbyggda kamerorna. Jämfört med föregångaren har VR-glasögonen fått flera bättre uppdateringar, som att de sitter bättre, bättre prestanda och en högre upplösning. Glasögonen har en upplösning på 1832 x 1920 pixlar per öga och en uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Vill du ha fler spel går det att koppla glasögonen till din PC via Oculus Link, men då blir bildkvalitén dock lite sämre. Batteritiden är på cirka två till tre timmar, men du kan även köpa tillbehör med längre batteritid. För att kunna använda de här VR-glasögonen behöver du ansluta dem till ett Facebookkonto. Finns i storlekarna 64, 128 och 256 GB.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test VR-glasögon - se testvinnande VR-headset.

Köpguide VR-glasögon och VR-headset

Vill du försvinna in i en helt ny värld och uppleva både tid och plats du aldrig tidigare lärt känna? Då ska du köpa ett par VR-glasögon! Här ger vi dig informationen du kan behöva innan du klickar hem ditt VR-headset.

Vad är VR-glasögon?

VR står för Virtual Reality vilket betyder virtuell verklighet eller datorsimulerad verklighet som simuleras med hjälp av ljud och bild. Experter beskriver det som att du får en realistisk känsla av närvaro i den datorgenererade världen – och blir helt uppslukad. VR har funnits i många år, men tack vare ny teknik kan fler på ett enklare sätt ta del av det.

Du placerar VR-enheten över ögonen och träder sedan in i en helt ny värld och en av de vanligaste användningsområdena är när du spelar spel. Genom att ha på dig VR-headsetet kan du ta gamingen till en helt annan nivå. Äventyrsspel, skjutspel, skräckspel, racingspel – alla spelen går att ta del av på ett helt nytt sätt! Du kan även använda VR-glasögonen för att titta på film med biokänsla, uppleva sport- eller musikevenemang på riktigt nära håll eller skapa världar att träna i för att öka träningsengagemanget. VR inom underhållning är stort idag, men man tror att det inom snart framtid kommer att finnas flera aktörer och användningsområden, som till exempel inom utbildning, shopping och bostadsmarknaden.

Detta kan du göra med ett VR-headset:

 • Spela spel.
 • Se på film med biokänsla.
 • Skapa världar att träna i.
 • Gå på livekonsert eller ett sportevenemang.
 • Uppleva virtuella världar.

Olika typer av VR-glasögon

Det finns flera sätt att kunna uppleva VR på – de vanligaste är att koppla glasögonen till din mobiltelefon, använda det för tv-spel eller koppla samman med din dator.

VR-headset för mobiltelefon

Ett av de billigaste sätten att uppleva VR på är genom att montera glasögonen på din mobiltelefon. Kvaliteten på ljud och bild är inte lika hög men vill du fly vardagen för en stund passar den här modellen utmärkt.

Fristående VR-headset

Ett flexibelt sätt att uppleva VR på är genom att köpa ett VR-hedset som du trådlöst kopplar ihop med din mobiltelefon. Du laddar ner en app till din iPhone eller Android och ansluter sedan headsetet till telefonen. Den här modellen passar dig som vill se en film hemma med biokänsla eller som vill spela spel.

VR-headset för spelkonsol

Ska du använda VR-headsetet för att spela ska du satsa på ett för din spelkonsol. Glasögonen kopplas samman med din konsol och passar till ett stort utbud av spel. PlayStation VR är ett populärt val där du får både en 360-graders synvinkel och 3D-surroundljud. Din upplevelse blir både häftig och mycket realistisk.

VR-headset för dator

Vill du ha den allra bästa upplevelsen ska du köpa ett VR-headset till datorn. Det ställer höga krav på datorn och headsetet är dyrare, men det är klart värt det. Glasögonen kopplas samman med din dator eller en spelkonsol och många har handkontroll och mikrofon så att du kan prata med dina onlinevänner.

Läs också: Bäst i test datorskärm

Läs också: Bäst i test webbkamera

VR – att tänka på

När du för första gången använder VR kan du känna av vissa biverkningar, även om dessa inte är farliga. Vissa kan känna sig yra eller bli illamående och ofta är detta övergående eller något kroppen måste anpassa sig efter. Vissa leverantörer rekommenderar att barn under 12 år inte ska använda deras VR-headset eftersom de i regel är designade för vuxna. Även om ögonavstånden ofta går att justera kan detta ändå bli för brett för små barn och effekten blir att ögonen tvingas se åt varsitt håll vilket kan medföra obehag.

Vad kostar VR-glasögon?

Det finns flera olika prisklassen på VR-glasögon och vad de kostar beror på vilken typ av headset du väljer. De billigaste VR-glasögonen som du kopplar på mobiltelefonen kostar några hundralappar, medan de lite mer avancerade kan ligga på 4000 kronor och uppåt.


Källa

Techradar (2024)

Amerikanska Techradar har utsett marknadens bästa VR-glasögon. På första plats kom Meta Oculus Quest 3 med toppbetyget 5 av 5. De beskriver de som relativt prisvärda med bra VR-upplevelse och ett stort spelutbud. På andra plats kom Valve Index, som blev bästa för PC. HP Reverb G2 kom på tredje plats och blev bästa budget för PC. Apple Vision Pro kom på fjärde plats och utsågs till bästa premium. PSVR 2 blev bästa för kosol och HTX Vive Pro 2 var bästa högupplösta.

Techradar – The best VR headsets in 2024

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • VR-glasögon placeras över ögonen och sedan får du ta del av en virtuell verklighet eller datorsimulerad verklighet som simuleras med hjälp av ljud och bild.
 • Vad VR-glasögon kostar beror på vilken modell du väljer. Det är vanligt att ett bättre headset som kopplas samman med mobiltelefonen ligger på 4000 kronor och uppåt, medan ett för datorn kan ligga på några tusenlappar till.
 • Vi har valt att utse Oculus Quest 3 till de VR-glasögon som är bäst i test. Oculus ägs av Facebook och erbjuder flera högkvalitativa VR-headset. Oculus Quest 3 har placerats bra på flera oberoende test och är trådlösa glasögon du kopplar samman med din mobiltelefon. Med de kan du både spela actionfyllda spel och uppleva livekonserter från första parkett.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Meta Meta Oculus Quest 3 128GB