VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 17 Mars 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Köpa soundbar – vilken är bäst i test 2023?

Ska du köpa en ny soundbar, och vill veta vilken som är bäst i test? Här presenterar vi flera modeller som vunnit tester och fått bra omdömen.

Vi har jämfört
 • Ljudbild.
 • Användarvänlighet – exempelvis möjlighet att koppla med andra enheter och styra via app/röststyrning.
 • Övriga egenskaper som bland annat design, storlek och prisvärdhet.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Sonos
Sonos Beam
Sonos Sonos Beam - Test
Bäst i test
Sonos
Sonos Beam
Kompakt soundbar med testvinnande ljudkvalitet.
Testvinnare i jämförande test hos whathifi.com.
Testvinnare i jämförande test hos ljudochbild.se.
4/5 Recension av M3 - Sveriges prylsajt.
4,5/5 Recension av techradar.com.
4/5 Kundomdömen hos Prisjakt.
4,7/5 Kundomdömen hos Pricerunner.
5/5 Recension av trustedreviews.com.
Fyra elliptiska woofers, en diskant, tre passiva element.
Med talförstärkning.
Styr med Sonos-app eller Airplay.
Inbyggd Google Assistent.
Stöd finns för röststyrning via Amazon Alexa.
Kopplas in med HDMI.

Sonos Beam är en testvinnande soundbar som ger dig en lyxig ljudupplevelse. Soundbaren är bland annat utrustad med fyra fullskaliga woofers som ger bra ljudåtergivning och en fyllig bas. Både basen och diskanten kan även skräddarsys genom reglerbara kontroller – och du kan få den perfekta ljudbilden för just dig!

Med sina 65 centimeter är Sonos Beam en kompakt soundbar som inte tar över i vardagsrummet, utan diskret smälter in i inredningen. Soundbaren kan antingen placeras på din tv-bänk, eller fästas på väggen. Du kan med gott resultat se på tv, streama musik eller spela tv-spel med Sonos Beam som ljudkälla. Det finns även möjlighet att koppla ihop den med andra Sonos-högtalare om du vill förstärka surround-upplevelsen.

Det finns flera olika sätt att styra sin Sonos Beam. Du kan enkelt kontrollera den via Sonos-appen, eller genom att använda Airplay på någon av dina IOS-enheter. Det finns dessutom stöd för röststyrning via Amazon Alexa, och Sonos Beam har också en inbyggd Google Assistent.

 • Svart
 • Vit
 • Priser för Sonos Beam Svart
 • Sonos Beam Vit
  • Kundsupport dygnet runt
   Leveranstid på 2-10 arbetsdagar
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Sonos
Sonos Arc
Sonos Sonos Arc - Test
Bästa premium
Sonos
Sonos Arc
En soundbar i världsklass från ljudsäkra Sonos.
Topplacerad i jämförande test av whathifi.com (2020).
4,3/5 Kundomdömen hos Prisjakt.
4/5 Recension av M3 - Sveriges prylsajt (2020).
4/5 Recension av The Guardian (2020).
Rekommenderat köp av Café (2020).
11 högtalarelement, elliptiska woofers, vinklade sidodiskanter. 3D ljud från Dolby Atmos.
Kan röststyras med Amazon Alexa och Google Assistant.
Kan styras med Sonos-app eller Apple Air Play2.
Stilren design.
Finns i både svart och vitt.
Kompatibel med Spotify.
Kan monteras på väggen.
Enkel kontroll via appen, TV:n fjärrkontroll eller med rösten.

Sonos är ett amerikanskt företag som grundades 2002 och specialiserade sig redan från början på att tillverka trådlösa ljudanläggningar. Deras mycket högkvalitativa produkter har lett till flera stora och uppmärksammade samarbeten, bland annat med Spotify och Amazon Music.

Med en bred och detaljerad ljudbild, levererar Sonos en högpresterande soundbar i Arc som med enkelhet fyller större rum med ett mustigt ljud. Även på hög volym låter ljudet riktigt bra och låter inte ansträngt. Ljudupplevelsen är så pass bra att det är svårt som lyssnare att tro att ljudet bara kommer från soundbaren, och inte är kompletterad med ett fullständigt surround-system.

Två av soundbarens högtalarelement är riktade uppåt vilket gör att ljudet reflekterar mot taket och skapar en extra dimension. Med tanke på det fenomenala ljudet, finns det pengar att spara eftersom det inte krävs mer utrustning än bara soundbaren.

Soundbaren är utrustad med Dolbys Atmos, ett ljudformat som blir allt vanligare i moderna högtalare. För att få ut det mesta av ‘Arcens’ potential med Atmos format, är det bäst om din TV har stöd för HDMI och eARC vilket gör det möjligt för TV:n att föra över de högupplösta ljudsignaler till soundbaren. Om din TV inte har detta i dagsläget, kan det vara på att lägga på minnet så din nästa TV stödjer formatet. Det speciella med Dolby Atmos är att systemet delar upp ljudet mellan utvalda platser i rummet, snarare än kanaler, vilket ger ett mycket mer naturtroget ljud som tar hänsyn till högtalarens omgivning.

 • Svart
 • Vit
 • Priser för Sonos Arc Svart
 • Sonos Arc Vit
  • Nordens största näthandelsaktör
   Fri frakt över 500 kr, snabb leverans
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
LG
LG SJ3
LG LG SJ3 - Test
Bästa budget
LG
LG SJ3
En vettig soundbar för en liten prislapp.
Toppbetyg av kunder hos Netonnet.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Med trådlös subwoofer för kraftfullt ljud.
Kan anslutas med Bluetooth.
Kompakt design.
Låg prisklass.

Måste en soundbar alltid kosta skjortan? Enligt LG är svaret nej när de presenterar sin LG SJ3 som blir din för under 1500 kronor. Självklart är funktionaliteten begränsad om du jämför med en soundbar som kostar fem, eller kanske tio, gånger så mycket – men för dig som vill ha en kompakt soundbar som får jobbet gjort är denna modell ett bra alternativ.

LG SJ3 har en trådlös subwoofer, som bidrar till en bra ljudkvalitet med stabil bas. Du kopplar enkelt ihop soundbaren med din tv och kan reglera den direkt med tv:ns fjärrkontroll. Denna soundbar har en uteffekt på 300 watt, vilket är kraftigt för en soundbar i en så pass låg prisklass.

 • Butiker & priser
 • Priser för LG SJ3
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Köpguide

Det är inte längre lika populärt att placera massa högtalare och förstärkare i vardagsrummet för att få bra ljud, många vill hellre ha en mer diskret lösning för att få bättre ljud. Då är soundbaren lösningen!

En soundbar är en tunn, avlång enhet som placeras framför eller i närheten av din TV och förstärker ljudet. Den kan antingen placeras på en TV-bänk vilket kanske är den vanligaste lösningen, men den kan även hängas på väggen beroende vad du tycker är snyggast och passar bäst i ditt hem.

Subwooferns funktion

Många moderna soundbars har en inbyggd subwoofer, vilket är en bas som gör att ljudet blir djupare och fylligare. Om soundbaren inte har en inbyggd subwoofer, levereras den separat tillsammans med ljudsystemet som en liten baslåda. Dessa är oftast helt trådlösa, så när som på strömförsörjningen. Lådan kan placeras lite varsom helst i TV-rummet och är alltså inte lika känslig för placering som soundbaren.

Varför ska man ha en soundbar?

Precis som TV-apparaterna blir smalare och mer designade för att bättre smälta in i hemmamiljöer, gör högtalarna samma resa. Dessutom får en smalare TV konsekvensen mindre inbyggda högtalare, vilket ofta gör att ljudet upplevs som burkigare och sämre. Det kan vara svårt att höra detaljer i ljudet enbart med TV-apparatens högtalare.

Vilken soundbar ska man välja?

Precis som med de flesta produkter, får du vad du betalar för. De enklare modellerna av soundbars ligger på runt två tusen kronor medan de dyraste modellerna kan kosta uppemot 25.000 kronor. I takt med att priset stiger kommer också kvalitén och funktionerna öka. För att veta vilken soundbar du ska välja får du helt enkelt fundera över hur bra ljud och hur många funktioner du vill ha.

En annan aspekt som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en ny soundbar är att kolla hur kompatibel den är med din tv och resten av ditt hem. Hur kopplas den exempelvis ihop med din tv? Kan du styra soundbaren med en app, med Airplay, Google Assistent eller liknande? Och kan den länkas till ditt övriga högtalarsystem? Jämför de olika varianterna för att se vilken modell som passar bäst i ditt hem. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En soundbar är en avlång högtalare som du placerar under din tv för att förstärka dess ljud. Det finns soundbars i en rad olika prisklasser, använd gärna vår jämförelse av soundbars för att hitta varianten som passar bäst för just dig.
 • En soundbar ställer du centralt under din tv. I många fall är det smidigast att helt enkelt ställa den på tv-bänken, men om du har en väggfäst tv kan du även fästa din soundbar på väggen under.
 • Förstärkning, högtalarelement och processering av digitala ljudvågor är inbyggda i soundbaren. Detta simulerar ljudet och gör att det låter som om det kommer från flera olika ställen i rummet.
 • Vi har utsett Sonos Beam till den soundbar som är bäst i test. Även premiumklassen togs hem av Sonos, här med sin modell Arc. Bästa budget vann LG SJ2.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Sonos Sonos Beam