VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 26 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Köpa soundbar – vilken är bäst i test 2024?

Ska du köpa en ny soundbar, och vill veta vilken som är bäst i test? Här presenterar vi flera modeller som vunnit tester och fått bra omdömen.

Vi har jämfört
 • Ljudbild.
 • Användarvänlighet.
 • Design och storlek.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Sony
Sony HT-A7000
Sony Sony HT-A7000 - Test
Bäst i test Test.se logo
Sony
Sony HT-A7000
Soundbar med högkvalitativt ljud i premiumklassen.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Bästa premium på test hos Techradar 2023.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Soundbar med 7.1.2-kanaligt surroundljud.
Dolby Atmos, DTS: X och 360 Reality Audio.
Två HDMI 2.1-portar.
Storlek: B 1300 x H 80 x D 142 mm.
Vikt: 8,7 kg.
Slimmad design.
Anpassar ljudet efter rummet.
Bra samspel med Sony Bravia TV.

Japanska Sony är ett multinationellt teknikföretag som grundades 1947. I deras utbud finns förstklassiga produkter som tv, kameror, videokameror, mobiltelefoner, högtalare och PlayStation.

Vi har utsett Sony HT-A7000 till den soundbar som är bäst i test. Det är en soundbar med omslutande 7.1.2-ljud i premiumklassen. Prislappen är hög, men du får också ett ljud i världsklass som många andra soundbars har svårt att matcha.

I ett test om soundbars får Sonys soundbar betyget 4 av 5 och rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt. I deras recension beskrivs soundbaren som stor, dyr och välljudande. När Techradar testade 12 soundbars utsågs den till bästa premium. Enligt dem är den dyr men har en lång hållbarhet och stöd för alla stora rumsliga ljudformat. Även Bäst-i-test.se och Pricerunner har gett Sonys soundbar goda recensioner och utsett den till bästa soundbar i premiumklassen.

Med den här soundbaren får du en riktigt uppslukande ljudupplevelse. Tack vare två uppåtriktade högtalare, fem X-balanserade främre högtalare, två diskanthögtalare och två inbyggda subwoofers får du ett omslutande 7.1.2-kanaligt surroundljud. Detta är Sonys första soundbar med Sound Field Optimization-teknik som mäter hur ditt rum ser ut för bästa möjliga ljudupplevelse. Tillsammans med en Sony Bravia TV får du den ultimata audiovisuella ljudupplevelsen och ljudet blir nästan lika bra som ett bra hemmabiosystem.

Det går även att bygga ut ljudet med subwoofers och bakre trådlösa högtalare. Soundbaren har 4K, 4K 120FPS, 8K pass through och Dolby Vision och stöder de senaste formaten. Den har två HDMI-ingångar av 2.1-typ, du kan koppla upp den via wifi och bluetooth och det finns stöd för AirPlay 2 och Chromecast. Soundbaren kommer i storleken B 1300 x H 80 x D 142 millimeter och väger 8,7 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Bang & Olufsen
Bang & Olufsen Beosound Stage Soundbar
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Bang & Olufsen
Bang & Olufsen Beosound Stage Soundbar
Elegant soundbar med ljud som levererar.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Soundbar med 3 kanaler och 11 högtalare.
Dolby TrueHD, Dolby Atmos.
Ansluts med Bluetooth, Chromecast, 2 x ethernet, RCA, Spdif, HDMI eARC.
Stöd för AirPlay 2.
Surroundljud.
Storlek: H 174 x B 1104 x D 77 mm.
Vikt: 8 kg.

Bang & Olufsen är en dansk tillverkare av hemelektronik med huvudkontor i Struer i Danmark. Företaget grundades 1925 och deras skräddarsydda ljud- och tv-lösningar kommer med klassisk design och innovativ teknik.

Bang & Olufsen Beosound Stage är en soundbar med skandinavisk design med elegant ram av aluminium och tyg.

I ett test hos Bäst-i-test.se soundbaren på första plats med betyget 4,5 av 5. Enligt deras recension har soundbaren mycket bra ljud som imponerar på släkt och vänner. Hos Pricerunner kom den också på första plats i deras test och de tycker att ljudlimpan är en vacker välljudande dyrgrip.

Med den här soundbaren kan du förstärka din tv-upplevelse med Dolby Atmos surroundljud. Den har ett förstklassigt ljud och du kan streama musik trådlöst från Spotify och AirPlay 2 via Bluetooth och wifi.

Högtalaren är kompatibel med tv-apparater utrustade med HDMI ARC-anslutning, vilket gör att du inte behöver några extra kablar. Soundbaren har tre kanaler och elva högtalardrivrutiner som ger en rik ljudprestanda, även utan en subwoofer.

 • Butiker & priser

Bästa ljud Test.se logo
Devialet
Devialet Dione Dolby Atmos 5.1.2 soundbar
Devialet Devialet Dione Dolby Atmos 5.1.2 soundbar - Test
Bästa ljud Test.se logo
Devialet
Devialet Dione Dolby Atmos 5.1.2 soundbar
Soundbar med extra allt i ett smidigt format.
Testvinnare hos Råd & Rön 2024.
Soundbar med 5.1.2-kanaligt surroundljud.
Stöd för Dolby Atmos.
HDMI 2.1-port.
Storlek: B 1200 x H 88 x D 165 mm.
Vikt: 12 kg.
Subwoofer integrerat.
Wifi 5.
AirPlay 2, Bluetooth 5.0, Wifi och Spotify Connect.
3 års garanti.

Franska Devialet tillverkar exklusiva högtalare, förstärkare och hörlurar. Varumärket har nischat sig som tillverkare av high-end-produkter i designsegmentet.

Devialet Dione är en soundbar med fantastiskt ljud som ger en omslutande surroundupplevelse. Här blir du placerad mitt i handlingen och får extra allt i ett smidigt format.

I ett test hos Råd & Rön kom den på första plats med betyget 73 av 100. Detta var testets både dyraste och modell. Den beskrivs som riktigt lyxig med ljudupplevelse i toppklass, både vad gäller film och musik. Enligt testet har den ett välbalanserat och pålitligt ljud och bra spridning i rummet.

Soundbaren har ett 950w-system med 17 aktiva högtalare som ger ett 5.1.2-kanals Dolby Atmos-ljud. Du får kristallklar diskant och imponerande bas. Hi-Res Audio och förstklassig högtalarteknik ger dig en hemmabio tack vare placeringen av ADE-högtalare med digitala filter. Du har streamingstöd via AirPlay2 och bluetooth 5.0.

Du kan placera soundbaren antingen mot plan yta eller väggen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa i mellanprisklassen Test.se logo
Sonos
Sonos Arc
Bästa i mellanprisklassen
Bästa i mellanprisklassen Test.se logo
Sonos
Sonos Arc
En soundbar i världsklass från ljudsäkra Sonos.
Fjärde plats på test hos Prisjakt Experter 2023.
Bra betyg på test hoso Techradar 2023.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Bra recension av The Guardian 2020.
Rekommenderat köp av Café 2020.
11 högtalarelement, elliptiska woofers, vinklade sidodiskanter. 3D ljud från Dolby Atmos.
Kan röststyras med Amazon Alexa och Google Assistant.
Kan styras med Sonos-app eller Apple Air Play2.
Stilren design.
Finns i både svart och vitt.
Kompatibel med Spotify.
Kan monteras på väggen.
Enkel kontroll via appen, TV:n fjärrkontroll eller med rösten.

Sonos är ett amerikanskt företag som grundades 2002 och specialiserade sig redan från början på att tillverka trådlösa ljudanläggningar. Deras mycket högkvalitativa produkter har lett till flera stora och uppmärksammade samarbeten, bland annat med Spotify och Amazon Music.

Sonos Arc
är en soundbar i världsklass. Hos M3 Sveriges Prylsajt fick den betyget 4 av 5 och beskrivs som en framtidssäkrad ljudlimpa med Dolby Atmos-stöd. I ett test hos Techradar utsågs den till bästa soundbaren som Sonos har att erbjuda. När Prisjakt Experter valde ut de bästa soundbarsen på marknaden kom Sony Arc på fjärde plats och enligt dem har den ett fantastiskt ljud och hög byggkvalitet.

Med en bred och detaljerad ljudbild, levererar Sonos en högpresterande soundbar i Arc som med enkelhet fyller större rum med ett mustigt ljud. Även på hög volym låter ljudet riktigt bra och låter inte ansträngt. Ljudupplevelsen är så pass bra att det är svårt som lyssnare att tro att ljudet bara kommer från soundbaren, och inte är kompletterad med ett fullständigt surround-system.

Två av soundbarens högtalarelement är riktade uppåt vilket gör att ljudet reflekterar mot taket och skapar en extra dimension. Med tanke på det fenomenala ljudet, finns det pengar att spara eftersom det inte krävs mer utrustning än bara soundbaren.

Soundbaren är utrustad med Dolbys Atmos, ett ljudformat som blir allt vanligare i moderna högtalare. För att få ut det mesta av ‘Arcens’ potential med Atmos format, är det bäst om din TV har stöd för HDMI och eARC vilket gör det möjligt för TV:n att föra över de högupplösta ljudsignaler till soundbaren. Om din TV inte har detta i dagsläget, kan det vara på att lägga på minnet så din nästa TV stödjer formatet. Det speciella med Dolby Atmos är att systemet delar upp ljudet mellan utvalda platser i rummet, snarare än kanaler, vilket ger ett mycket mer naturtroget ljud som tar hänsyn till högtalarens omgivning.

 • Svart
 • Vit

Bästa lilla Test.se logo
Sonos
Sonos Beam gen 2
Bästa lilla
Bästa lilla Test.se logo
Sonos
Sonos Beam gen 2
Kompakt soundbar med testvinnande ljudkvalitet.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Bra betyg på test hos Techradar 2023.
Testvinnare i jämförande test hos whathifi.com.
Testvinnare i jämförande test hos ljudochbild.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Fyra elliptiska woofers, en diskant, tre passiva element.
Med talförstärkning.
Stöd för Dolby Atmos.
Styr med Sonos-app eller Airplay.
Inbyggd Google Assistent.
Stöd finns för röststyrning via Amazon Alexa.
Kopplas in med HDMI.

Sonos är ett amerikanskt företag som grundades 2002 och specialiserade sig redan från början på att tillverka trådlösa ljudanläggningar. Deras mycket högkvalitativa produkter har lett till flera stora och uppmärksammade samarbeten, bland annat med Spotify och Amazon Music.

Sonos Beam gen 2 är en uppdaterad modell av Sonos Beam och kommer med flera förbättrade egenskaper. Bland annat stöd för Dolby Atmos, HDMI earc-anslutningen.

I ett test hos M3 Sveriges Prylsajt fick soundbaren betyget 4 av 5 och beskrivs som en smart och kompakt soundbar. Hos Techradar fick den också goda recensioner med betyget 4 av 5. Den beskrivs som den bästa soundbaren för små utrymmen.

Sonos Beam gen 2 är en testvinnande soundbar som ger dig en lyxig ljudupplevelse. Soundbaren är bland annat utrustad med fyra fullskaliga woofers som ger bra ljudåtergivning och en fyllig bas. Både basen och diskanten kan även skräddarsys genom reglerbara kontroller – och du kan få den perfekta ljudbilden för just dig!

Med sina 65 centimeter är Sonos Beam en kompakt soundbar som inte tar över i vardagsrummet, utan diskret smälter in i inredningen. Soundbaren kan antingen placeras på din tv-bänk, eller fästas på väggen. Du kan med gott resultat se på tv, streama musik eller spela tv-spel med Sonos Beam som ljudkälla. Det finns även möjlighet att koppla ihop den med andra Sonos-högtalare om du vill förstärka surround-upplevelsen.

Det finns flera olika sätt att styra sin Sonos Beam. Du kan enkelt kontrollera den via Sonos-appen, eller genom att använda Airplay på någon av dina IOS-enheter. Det finns dessutom stöd för röststyrning via Amazon Alexa, och Sonos Beam har också en inbyggd Google Assistent.

 • Svart
 • Vit

Ytterligare läsning

Köpguide soundbar

Det är inte längre lika populärt att placera massa högtalare och förstärkare i vardagsrummet för att få bra ljud, många vill hellre ha en mer diskret lösning för att få bättre ljud. Då är soundbaren lösningen!

En soundbar är en tunn, avlång enhet som placeras framför eller i närheten av din TV och förstärker ljudet. Den kan antingen placeras på en TV-bänk vilket kanske är den vanligaste lösningen, men den kan även hängas på väggen beroende vad du tycker är snyggast och passar bäst i ditt hem.

Subwooferns funktion

Många moderna soundbars har en inbyggd subwoofer, vilket är en bas som gör att ljudet blir djupare och fylligare. Om soundbaren inte har en inbyggd subwoofer, levereras den separat tillsammans med ljudsystemet som en liten baslåda. Dessa är oftast helt trådlösa, så när som på strömförsörjningen. Lådan kan placeras lite varsom helst i TV-rummet och är alltså inte lika känslig för placering som soundbaren.

Varför ska man ha en soundbar?

Precis som TV-apparaterna blir smalare och mer designade för att bättre smälta in i hemmamiljöer, gör högtalarna samma resa. Dessutom får en smalare TV konsekvensen mindre inbyggda högtalare, vilket ofta gör att ljudet upplevs som burkigare och sämre. Det kan vara svårt att höra detaljer i ljudet enbart med TV-apparatens högtalare.

Vilken soundbar ska man välja?

Precis som med de flesta produkter, får du vad du betalar för. De enklare modellerna av soundbars ligger på runt två tusen kronor medan de dyraste modellerna kan kosta uppemot 25.000 kronor. I takt med att priset stiger kommer också kvalitén och funktionerna öka. För att veta vilken soundbar du ska välja får du helt enkelt fundera över hur bra ljud och hur många funktioner du vill ha.

En annan aspekt som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en ny soundbar är att kolla hur kompatibel den är med din tv och resten av ditt hem. Hur kopplas den exempelvis ihop med din tv? Kan du styra soundbaren med en app, med Airplay, Google Assistent eller liknande? Och kan den länkas till ditt övriga högtalarsystem? Jämför de olika varianterna för att se vilken modell som passar bäst i ditt hem. 

Läs också: Test av högtalare

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En soundbar är en avlång högtalare som du placerar under din tv för att förstärka dess ljud. Det finns soundbars i en rad olika prisklasser, använd gärna vår jämförelse av soundbars för att hitta varianten som passar bäst för just dig.
 • En soundbar ställer du centralt under din tv. I många fall är det smidigast att helt enkelt ställa den på tv-bänken, men om du har en väggfäst tv kan du även fästa din soundbar på väggen under.
 • Förstärkning, högtalarelement och processering av digitala ljudvågor är inbyggda i soundbaren. Detta simulerar ljudet och gör att det låter som om det kommer från flera olika ställen i rummet.
 • Vi har valt att utse Sony HT-A7000 till den soundbar som är bäst i test. Den har ett högkvalitativt ljud och är i premiumklassen. Den anpassar ljudet efter rummet och den har ett omslutande 7.1.2-ljud.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Sony Sony HT-A7000