VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 10 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Skivspelaren för analoga musikälskare 2024

Tycker du att den analoga musiken är den allra bästa? Då ska du köpa en skivspelare som du kan spela dina vinylskivor på. Många moderna skivspelare är utrustade med både USB och Bluetooth. Se testvinnande skivspelare och läs vår stora matnyttiga köpguide!

Vi har jämfört
 • Om skivspelaren är manuell eller automatisk.
 • Vilken drift den har.
 • Tallrikens material.
 • Hastighet.
 • Stylus.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
JBL
JBL Spinner BT
JBL JBL Spinner BT - Test
Bäst i test
JBL
JBL Spinner BT
Trådlös remdriven skivspelare med hög ljudkvalitet.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2024.
Typ av skivspelare: Manuell.
Drift: Remdriven.
Tallrik: Aluminium.
Hastighet: 33 ⅓, 45 varv/minut.
Mått: 435 x 115 x 368 mm.
Vikt: 5,3 kg.
Blutetooth.

JBL är ett amerikanskt ljud- och högtalarföretag som grundades 1946 och har huvudkontor i Los Angeles. De gör testvinnande högtalare och hörlurar som har levererat världens bästa ljud till musiker, elitidrottare och arenor i mer än sjuttio år.

Vi har utsett JBL Spinner BT till bäst i test, som är deras nya blutetooth-skivspelare. Det är en remdriven och manuell skivspelare som gör det möjligt för dig att lyssna på vinylskivor.

I ett test hos Aftonbladet Plus fick den toppbetyget 5 av 5 och blev testvinnare. Enligt testet får du mycket för pengarna. Den är konstruerad av gediget material, har bra kvalitet på kontakter och kabel och bra ljud.

Skivspelaren har en remdriven aluminiumplatta som använder en motor med optisk sensor som spelar skivorna vid 33,3 rpm för album och 45 rpm för EP-skivor och singlar. Tonarmen är i aluminium och ger en överlägsen kvalitet och följning av skivspåret.

Du kan spela upp musik via bluetooth eller RCA-kontakter. Det finns tre lägen för förförstärkaren vilket gör att du kan anpassa utsignalen efter vilken enhet den ansluts till. Spelar du musik via bluetooth har skivspelaren stöd för codecen aptX-HD som ger ännu bättre ljud utan kompromiss.

Skivspelaren är i storleken 435 x 368 x 155 millimeter och väger 5,3 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Pro-Ject
Pro-Ject Debut Carbon EVO Skivspelare
Pro-Ject Pro-Ject Debut Carbon EVO Skivspelare - Test
Bästa premium
Pro-Ject
Pro-Ject Debut Carbon EVO Skivspelare
En skivspelare med avancerad teknik oh exklusiv kolfibertonarm.
Testvinnare hos Techradar 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Pro-Jects populäraste modell.
Typ av skivspelare: Manuell.
Drift: Remdriven.
Tallrik: Stål.
Hastighet: 33, 45, och 78 rpm.
Stylus: Ortofon 2M Red.
Mått: 415 x 118 x 320 mm.
Detalj- och omfångsrikt ljud.
Hifi-ljud.
Tonarm i kolfiber.
Spelklar med Ortofon 2M Red-pickup.
Skivlockspelare följer med.
Handbyggd i Europa.

Pro-Ject är ett företag från Österrike som grundades av Heintz Lichtnegger i slutet på 1980-talet. De har specialiserat sig på att göra välbyggda skivspelare med olika tillbehör av hög kvalitet. De tillverkar fler skivspelare än andra tillverkare i hifi-branschen.

Vi har valt Pro-Ject Carbon Debut Evo till den skivspelare som är bästa premium. Den är Pro-Jects både bästa och dyraste modell och en av de allra bästa på marknaden just nu. Skivspelaren blev testvinnare hos Techradar när de utsåg de bästa skivspelarna. Enligt deras test är det en skivspelare med detaljerat och kristallklart ljud som ger en komplett ljudbild.

Det här är en solid hifi-skivspelare som gör din vinylsamling rättvisa och lyfter din upplevelse en nivå jämfört med sina föregångare. Den har flera tekniska lösningar, skivtallriken är tyngre och i ett TPE-dämpat stål med en mer dämpad motorupphängning, fötterna är i metall och den har ett elektroniskt hastighetsbyte. Alla komponenter i skivspelaren håller hög kvalitet. Den har seriösa hifi-lösningar och en helgjuten 8,6 tums tonarm i kolfiber – vilket är sällsynt för den här prisklassen. Skivspelaren har en hastighet på 33, 45, och 78 rpm.

Här har man främst fokuserat på ett högkvalitivt ljud då den saknar egenskaper som USB och Bluetooth. Skivspelaren är spelklar med Ortofon 2M Red-pickup. Den finns i flera snygga färger, alla med åtta lager färg och handgjorda.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa automatiska Test.se - Bästa automatiska
Sony
Sony PS-LX310BT Vinylspelare
Sony Sony PS-LX310BT Vinylspelare - Test
Bästa automatiska
Sony
Sony PS-LX310BT Vinylspelare
En helautomatisk skivspelare med Bluetooth och två drifthastigheter.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2024.
Toppbetyg av Whathifi.com 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val och högt kundbetyg hos Netonnet.se.
Högt kundbetyg hos Sony.se.
Rekommenderas av Ljud och bild.
Typ av skivspelare: Helautomatisk.
Drift: Remdriven.
Tallrik: Aluminium.
Hastighet: 33⅓ och 45 rpm.
Mått: 430 x 367 x 108 mm.
Tonarm i aluminium.
Tjock dammkåpa.
Utrustad med Bluetooth.
Enkel att använda.

Japanska Sony är ett multinationellt teknikföretag som grundades 1947. I deras utbud finns förstklassiga produkter som tv, kameror, videokameror, mobiltelefoner, hörlurar, PlayStation – men också en skivspelare av hög klass.

Sony PS-LX310BT är en helautomatisk remdriven skivspelare som vi valt att utse till vårt tests bästa automatiska skivspelare. Den fick toppbetyg när Whathifi.com recenserade den. I ett test hos Aftonbladet Plus kom den på delad andra plats med betyget 4 av 5 och beskrivs som ett bra köp, prisvärd, med läcker design och enkel att hantera. Det är ett populärt val hos Prisjakt och kunderna hos Pricerunner och Netonnet.se har gett höga poäng. Skivspelaren rekommenderas även av Ljud och Bild. Sonys skivspelare har dessutom en minimalistisk och slimmad design som passar in i alla hem.

Skivspelaren har en välbyggd konstruktion med noggrant tillverkade delar som gör att du kan njuta av all sorts musik. Den har inbyggd Bluetooth vilket gör att du kan ansluta den till högtalare, soundbar eller hörlurar trådlöst – perfekt för dig som vill leva så enkelt som möjligt och slippa sladdar som är i vägen.

Skivspelaren har ett förstärkningsreglage som gör att du kan få bästa möjliga ljudupplevelse och två drifthastigheter i 33⅓ och 45 rpm. Den är enkel att använda med automatiska uppspelningsfunktioner som gör att tonarmen sänks automatisk. När skivan är slut återgår tonarmen till viloläge och gör användningen mycket enkel. Den J-formade tonarmen är i robust aluminium som ger en stabil uppspelning med kraftfull bas och fylligt ljud. Skivtallriken är också i aluminium och tillsammans med en tjock dammkåpa får du en stabil skivspelare och musik med minskad distorsion.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för nybörjare Test.se - Bästa för nybörjare
Audio Technica
Audio Technica AT-LP60XBT
Audio Technica Audio Technica AT-LP60XBT - Test
Bästa för nybörjare
Audio Technica
Audio Technica AT-LP60XBT
En perfekt skivspelare för dig som är nybörjare.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2024.
Högt betyg på test hos Techradar 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Netonnet.se.
Typ av skivspelare: Helautomatisk.
Drift: Remdriven.
Tallrik: Aluminium.
Hastighet: 33 ⅓, 45 rpm.
Stylus: Konisk.
Mått: 14,15 "x 14,7" x 3,84 ".
Utrustad med Bluetooth.
Enkel att använda.
Prisvärd.
Inbyggt RIAA-steg.
Skyddslock.

Audio-Technica är ett japanskt företag som är stora när det kommer till skivspelare. De har ett brett utbud av skivspelare för alla smaker och analogt ljud är något de är riktigt duktiga på. De gör även pickuper till flera andra leverantörers skivspelare.

Audio-Technica AT-LP60XBT är en helautomatisk skivspelare med remdrift som är ett bra val för nybörjare. Den placerade sig i toppen bland de bästa skivspelarna som Techradars valt ut och testat. Där lyfte de prisvärd och lätt att installera som anledningar till varför du ska köpa den. Skivspelaren är både modern och lättanvänd och passar för dig som är ute efter en lättanvänd spelare. Även om vissa inte tycker att ljudet är tillräckligt detaljerat får du mycket för pengarna.

I ett test hos Aftonbladet Plus fick den betyget 4 av 5 vilket gjorde att den kom på delad andra plats. Enligt dem är skivspelaren ett bra alternativ att starta med för nybörjare. Många anslutningspunkter, lätt men känns något plastig.

Eftersom skivspelaren har automatisk uppspelning är det lätt att lyssna på sin vinylsamling. När du trycker på start startar skivtallriken och tonarmen flyttar sig på egen hand till första skivspåret. När skivan är färdigspelad stannar spelaren av sig själv och armen förflyttas till startposition. Skivspelaren är utrustad med Bluetooth som gör att du trådlöst kan para ihop den med dina hörlurar eller högtalare. Qualcoom aptX codecen förstärker ljudet ytterligare.

Skivspelaren har fabriksmonterade MM-pickup och inbyggda RIAA-steg och för komma igång med musiken. Föredrar du USB-anslutning framför Bluetooth? Då rekommenderar vi USB-modellen som finns under namnet Audio Technica AT-LP60XUSB.

 • Audio Technica AT-LP60XBT
 • Audio Technica AT-LP60XUSB
 • Priser för Audio Technica AT-LP60XBT
 • Audio Technica AT-LP60XUSB
  • Leverans inom 1-2 vardagar
   Fri frakt över 3000 kr
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa insteg Test.se - Bästa insteg
Rega
Rega Planar 1
Rega Rega Planar 1 - Test
Bästa insteg
Rega
Rega Planar 1
Manuelldriven skivspelare perfekt för nybörjaren.
Bra betyg på test hos Techradar 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av skivspelare: Manuell.
Drift: Remdriven.
Tallrik: Glas.
Hastighet: 33 ⅓, 45 varv/minut.
Mått: 450 x 115 x 385 mm.
Spelklar med Rega Carbon MM-pickup.
Dammlock följer med.
Byggd i England.

Rega är ett brittiskt företag som grundades 1973 – idag finns de i över 46 länder. I sitt utbud har de prisbelönta tonarmar och skivspelare och hi-fi-system.

Rega Planar 1 är en bra hifi-skivspelare på instegsnivå. Den fick bra recension i ett test om skivspelare hos Techradar. De rekommenderar den till dig som vill ha en skivspelare på grundnivå. Enligt dem är den lätt att installera, även för nybörjare och den har bra ljudkvalitet.

Rega Planar 1 har en diskret design med strömknapp på undersidan och finns i vit och svart. Den är manuellt remdriven. Den uppdaterade modellen kommer med den uppgraderade drivremmen EBLT Advanced som ger en jämnare och tystare gång. Tonarmen är Regas egna RB110 som är en bra instegsarm med lågfriktionslager som håller nålen i spåret. Den är ovanligt påkostad för den här prisnivån. Skivspelaren har en tystgående 24 voltsmotor som gör att skivorna snurrar med rätt varvtal.

Det är enkelt att komma igång med skivspelaren – set up tar bara 30 sekunder! Den kommer med Rega Carbon MM-pickup förmonterad med ett korrekt nåltryck inställt. Kablaget för inkoppling till förstärkare eller RIAA-steg är fast monterat. Notera att skivspelaren saknar USB.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med USB Test.se - Bästa med USB
Audio Technica
Audio Technica AT-LP120XUSB
Audio Technica Audio Technica AT-LP120XUSB - Test
Bästa med USB
Audio Technica
Audio Technica AT-LP120XUSB
Manuell skivspelare med USB-anslutning som gör att du kan bevara musiken digitalt.
Andra plats på test hos Techradar 2022.
Andra plats på test hos Techgearlab 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Populärt val hos Netonnet.se.
Typ av skivspelare: Manuell.
Drift: Direktdriven.
Tallrik: Gjuten aluminium.
Hastighet: 33 ⅓, 45, 78 rpm.
Stylus: AT95E.
Mått: 450 x 352 x 157 mm.
Utrustad med USB-anslutning.
Kraftfull motor.
Inbyggd RIAA-förstärkare.
Passar både nybörjare och proffs.

Audio-Technica är ett japanskt företag som grundades 1962 och som är stora inom skivspelare. De har ett brett utbud av skivspelare för alla smaker och analogt ljud är något de är riktigt duktiga på. De gör även pickuper till flera andra leverantörers skivspelare.

Audio-Technica AT-LP120X USB är en skivspelare med alla funktioner du kan tänkas behöva. Den kom på andra plats på test hos Techradar där de lyfte fram att den hade en fantastisk ljudkvalitet för det priset. Den är tillräckligt enkel för nybörjare men passar samtidigt för proffs som vill använda mer avancerade funktioner som att ställa in den vertikala spårvinkeln, spårkraften och den utbytbara huven. Dessutom är det en perfekt DJ-spelare.

Skivspelaren har en kraftfull motor och klarar höga vridmoment. Den är lättskött med manuell drift, en solid aluminiumtallrik och RIAA-steg. Den är av hög kvalitet tack vare den elektroniska bromsen och dess tydliga knappar. Hastighetsjusteringen är också lättplacerad och du kan välja mellan hastigheter på 33, 45 och 78 – vilket betyder att du kan spela alla skivor. På skivspelarens nedre del av plinten finns en löstagbar pickup-lampa vilket är praktiskt om du vill byta skiva vid sämre ljus.

Skivspelarens AT-VM95E-pickup är fabriksmonterad och har en allround-nål med eliptisk slipning. Vill du byta nål är det enkelt att göra det. Tonarmen är S-formad och har en hydrauliskt dämpad tonarmslift som håller pickupen på plats på skivans spår. Skivspelaren har en USB-anslutning så att du kan överföra dina vinylskivor till datorn för att bevara musiken digitalt. Skivspelaren står stadigt tack vare sin vikt på åtta kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Skivspelare bäst i test - se testvinnare skivspelare.

Köpguide skivspelare

Är du en av alla de musikälskare som förstått charmen med en skivspelare? Dagens nya skivspelare ger dig den genuina känsla och det klassiska ljudet – fast med moderna funktioner som gör det enkelt att ta del av både nya och gamla LP-skivor. Här ger vi dig all information om skivspelare, så att du kan välja rätt modell. För det är lätt att förälska sig i den gamla klassiska skivspelaren!

Vad är en skivspelare?

En skivspelare är en musikspelare som gör det möjligt för dig att lyssna på LP-skivor eller vinylskivor. Vinylskivan lanserades redan på 40-talet och LP är en förkortning av long play.

Vinylen – trendigare än någonsin

När LP-skivorna ersattes av CD-skivorna försvann aldrig vinylen helt – de mest inbitna vinylälskarna fortsatte att lyssna på sina skivspelare. Idag är CD-skivförsäljningen nästan helt ersatt av streaming, medan vinylskivornas försäljning har ökat. Sedan 2012 har försäljningen av moderna skivspelare bara gått uppåt – mycket för att musiken är mer äkta än den digitala. Med hjälp av en modern skivspelare kan du återupptäcka den tidlösa känslan av vinyl – och spela upp dina gamla LP-favoriter. Eller nyutgåvor för den delen för idag är det dessutom trendigt att artister släpper sitt material även på vinyl.

Så fungerar en skivspelare

Skivspelaren är enkel att använda och de kan antingen vara manuella, automatiska eller helautomatiska. När musiken spelas går signalen från pickupen, genom förstärkaren och ut till högtalarna utan att passera några digitala kretsar. Vanliga hastigheter är på 33, 45 och 78 varv per minut vilket betyder att du kan spela alla album.

 • Manuella: Du får hantera tonarmen helt på egen hand.
 • Helautomatiska: Den spelar automatiskt upp musiken när du har satt i skivan och trycker på startknappen. Tallriken rullar automatiskt och tonarmen sänks också av sig själv.
 • Halvautomatisk: Detta är en blandning av manuell och automatisk skivspelare. Du får fysiskt flytta tonarmen men när nålen är på skivans slut lyfter armen på sig automatiskt till sin startposition.
Bäst i test skivspelare - se testvinnande skivspelare.
Det finns manuella, halvautomatiska och helautomatiska skivspelare att välja mellan.

Fördelen med en skivspelare

Varför ska man köpa en skivspelare när all musik idag går att streama – och bara är några snabba klick på nätet bort? Med en skivspelare får du möjlighet att lyssna på musik av äkta vinylkvalitet – inklusive det klassiska knastret när pickupnålen lägger sig tillrätta i skivspåret. De analoga ljudet är mer genuint och enligt musikexperter är ljudet dessutom mycket bättre än det digitala du tar del av via streaming eller CD. Musiken spelas in med två olika teknologier och där ljudet i digital musik är mer komprimerat medan LP-skivan har fler nyanser och större dynamik. Lyssnar du dessutom på musik som är från 1950- och 1960-talet ska musiken också avnjutas med gammal teknologi! Det är också en viss charm med att lyssna på en platta från början till slut och andra tycker helt enkelt att skivspelaren är en snygg inredningsdetalj hemma.

Därför ska du köpa en modern skivspelare

Dagens vinylskivor är inte lika dana som de gamla dammiga skivspelarna du hittar hemma hos dina föräldrar eller mor- och farföräldrar. I takt med att den nya generationen tagit till sig vinylskivan ser också kraven lite annorlunda ut. Många moderna skivspelare har därför Bluetooth inbyggd så att du kan koppla upp den trådlöst till dina hörlurar eller högtalare. En modern skivspelare är också ofta utrustad med USB-uttag så att du kan överföra din vinylsamling till digitalt ljud och få den till din mobiltelefon eller surfplatta.

Bäst i test skivspelare - se testvinnande skivspelare.
Många moderna skivspelare kan ha både Bluetooth och USB-utgångar.

Skivspelarens olika delar

Skivspelare består av flera olika delar som kan vara bra att känna till. De har olika egenskaper som du kan jämföra för att kunna välja rätt modell.

Sockeln

Själva basen kallas för sockeln och det är på denna som skivspelaren står. Den ska dämpa eller absorbera vibrationerna som kan påverka ljudkvalitén negativt. Sockeln bör stå på plan yta och vissa har fötter som går att justera om underlaget sluttar.

Tallrik

Skivspelaren har en cirkulär tallrik där du placerar skivan. Denna kan vara i olika material och de vanligaste är aluminium och stål. Många tallrikar har även en matta gjord av filt eller gummi för att minska vibrationerna.

Remdrift

Skivspelaren kan antingen vara remdriven eller direktdriven. Remdrivna modeller är vanligast att ha hemma medan de som är direktdrivna är mer populära bland DJ:s som ska ”repa” och spela skivorna bakåt.

Tonarm

Tonarmen är den del på skivspelaren som leder nålen genom spåret på vinylskivan. Det är viktigt att den är balanserad för att nålen ska sitta korrekt i spåret och inte vrida sig åt något håll.

Pickup

Man brukar säga att skivspelarens analoga ljud börjar och slutar med en bra pickup. Den sitter i slutet på tonarmen, fångar upp och läser av de olika variationerna i spåret på vinylskivan och omvandlar vibrationerna till ljudsignaler. De förstärks och skickas sedan vidare ut till högtalarna. Pickupen kallas också för mekanisk transducer och verkar lite som en mikrofon. Rörelseenergin blir till elektrisk energi och färgar ljudet mer än vanlig elektronik. Vanliga pickuper är Moving Magnet, Moving Coil och high output Moving Coil.

Nålen

Det finns många olika nålar till skivspelarens pickup och vilken det är spelar stor roll på ljudet. Nålen sitter monterad på ett rör och bakom sitter en magnet eller en spole som rör sig när nålen följer skivspåret. Nålen rör sig i skivans spår med en otrolig hastighet och kan komma upp i en hastighet över 100 kilometer i timmen. Därför är det också viktigt att nålen är av en hög mekanisk kvalitet. Det är vanligt att byta nålen med jämna mellanrum – räkna med att nålen varar i minst 1000 speltimmar. Spelar du musik tre timmar om dagen håller nålen i cirka ett år.

Förförstärkaren

Förförstärkare gör att de elektriska signalerna från patronen förstärks och ökar signalen så att du hör musiken när den når spelarens högtalare. Vissa har inbyggd förstärkare medan andra kräver en extern och då krävs också USB-utgång.

Läs också: Bäst i test soundbar
Läs också: Bäst i test trådlös högtalare

Populära leverantörer:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • När musiken spelas går signalen från pickupen, genom förstärkaren och ut till högtalarna utan att passera några digitala kretsar.
 • Man brukar säga att en nål håller i 1000 timmar, vilket motsvarar cirka ett år om du lyssnar på musik tre timmar om dagen.
 • Vi har valt att utse HP Pro-Ject Carbon Debut Evo till den skivspelare som är bäst i test. Det är en testvinnande skivspelare och en av de allra bästa på marknaden just nu. Den har ett detaljerat och kristallklart ljud som ger en komplett ljudbild.
Innehållsförteckning

Innehåll
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng