VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 31 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test - Hitta den bästa smarta tv:n för film, serier och sport

Det finns en mängd bra tv-apparater idag! De erbjuder olika funktioner, olika skärmtekniker och olika storlekar, och vad du ska ha beror på vad du föredrar. Vi har valt ut fem favoriter och sammanfattat de bästa tipsen i en köpguide.

Vi har jämfört
 • Tillgängliga bildstorlekar.
 • Upplösning.
 • Bildskärmsteknik.
 • Ljudformat.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Sony
Sony Bravia XR A95K
Sony Sony Bravia XR A95K - Test
Bäst i test
Sony
Sony Bravia XR A95K
Tv som ger den bästa OLED färgåtergivningen någonsin.
Testvinnare på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Tredje plats på test hos Techradar 2023.
Rekommenderas av Ljud & Bild 2022.
 Testvinnande varumärke.
Bildstorlek: 55 och 65".
Upplösning: 4K.
Bildskärmsteknik: QD-OLED.
Ljudformat: Dolby Atmos.
Smart-tv.

Japanska Sony är ett multinationellt teknikföretag som grundades 1947. I deras utbud finns förstklassiga produkter som tv, kameror, videokameror, mobiltelefoner, hörlurar, blu-ray-spelare och PlayStation.

Vi har utsett Sony Bravia XR A95K till bäst i test och enligt Sony själva levererar tv:n den bästa färgåtergivningen någonsin. Den blev testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2023 med betyget 5 av 5. Av dem beskrivs tv:n som en tungviktare med fantastisk bild.

Sonys tv har en elegant design och smidigt system och finns i storleken 55 och 65 tum. Den har den senaste QD-OLED-tekniken och i kombination med Sonys redan tidigare bildbehandling får tv:n mer färgutrymme än någonsin. Bilden kombinerar ett djup med en hög ljusstyrka med mindre reflektion. Oavsett var i rummet du befinner dig får du en perfekt filmupplevelse.

Cognitive Processor XR gör att det som visas på tv:n återspeglar innehållet utifrån människan ser och hör. Ljudet är högklassigt och Acoustic Surface Audio gör om hela skärmen till en högtalare, vilket gör att du får ett automatiskt surroundljud i 3D. Därför behöver du inga extra högtalare till Sonys tv.

Eftersom tv:n har en unik design kan du placera den på olika sätt. Placerar du stativet bakom tv:n blir den osynlig framifrån. Om du placerar stativet framför tv:n kommer den tätt intill väggen. Fjärrkontrollen har bakgrundsbelysta knappar som gör det lätt att använda den i mörker.

Detta är en Google-tv som har hundratusentals filmer och tv-program från dina streamingtjänster på ett och samma ställe. Du kan även streama från din mobiltelefon via Apple AirPlay eller den inbyggda Chromecast. Du kan dessutom videochatta på storskärm.

 • Butiker & priser: 55 tum
 • Butiker & priser: 65 tum
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Philips
Philips Oled Plus 937
Philips Philips Oled Plus 937 - Test
Bästa premium
Philips
Philips Oled Plus 937
Tv i världsklass med ljud och bild av biokvalitet.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Bildstorlek: 65, 77".
Upplösning: 4K.
Bildskärmsteknik: OLED+.
Ljudformat: Dolby Atmos.
Kompatibel med Google Assistant och Alexa.

Philips är ett holländskt företag med huvudkontor i Amsterdam och ett av världens största elektronikföretag. Företaget har sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ och innovativ teknik vilket förbättrar människors liv.

Philips Oled Plus 937 är en OLED-tv som tillhör Philips toppsortiment och serien innehåller tv-apparater med häpnadsväckande bild, ljud och stil. Tv:n kom på andra plats på ett test hos M3 Sveriges Prylsajt med betyget 4,5 av 5. De beskriver den som en tv med ljus och ljud i toppklass – kanske till och med det bästa ljudet i en tv hittills.

Detta är en tv som ger en fängslande djup svärta och fyllig OLED-färg. Bilden blir verklig oavsett vad du tittar på. Den har det viktigaste HDR-formaten som gör att du ser det som regissören avsåg och kan uppleva den fulla effekten hos filmer som är gjorda för att spelas på IMAX-biografer. Den har nästa generations Ambilight som gör att du får en ännu bättre upplevelse när du tittar på en OLED+ tv. Ambilight-ljusskenet gör att du får en mer detaljerad bild och färg. Dubbla processorer med AI gör att bilden känns mer verklig med fylliga färger och jämna rörelser.

Tv:n har ett kristallklart ljud i 3D där Bowers & Wilkins möter Dolby Atmos. En 5.1.2-högtalarlåda från Bowers & Wilkins ger ett fylligt och verklighetstroget ljud. Uppåtriktade högtalare ger ett surroundljud som skickar ljudet runt i rummet och gör det ännu mer storslaget. En tweeter på ovansidan för både sång och dialog kristallklar.

Tv:n har en förstklassig design, paketerad för framtiden. Den har en kantfri skärm och de vinklade högtalarlådan ger ett exklusivt intryck. Den bakgrundsbelysta fjärrkontrollen är klädd i mjukt Muirhead-läder.

 • Butiker & priser
 • Butiker & priser: 55 tum
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa prisvärda Test.se - Bästa prisvärda
Philips
Plus Philips The One 65PUS8808/12
Bästa prisvärda
Bästa prisvärda
Philips
Plus Philips The One 65PUS8808/12
Toppmodern LED-tv som ger mycket för pengarna.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2023.
Bildstorlek: 43, 50, 55, 65, 75 och 85".
Upplösning: 4K.
Bildskärmsteknik: LED.
Ljudformat: Dolby Atmos.
Dolby Vision.
Kompatibel med Google Assistant och Alexa.

Philips är ett holländskt företag med huvudkontor i Amsterdam och ett av världens största elektronikföretag. Företaget har sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ och innovativ teknik vilket förbättrar människors liv.

Plus Philips The One 65PUS8808/12 är en 4K LED-tv för dig som vill ha stora upplevelser med film, serier och gaming. Den är på 65 tum, men finns i fler storlekar mellan 43 och 85 tum. Här får du en tv av hög kvalitet till ett bra pris.

I ett nytt test hos Aftonbladet Plus fick den toppbetyget 5 av 5 och blev utsedd till bäst i test. Enligt dem är detta tv:n som gav mest tv för pengarna. Den levererar en bra bild och ljud och är perfekt för normalbruk.

Philips The One är en modern 4K LED-tv som ger en lyxig tv-upplevelse när du tittar på film, serier eller gamear. Den har en upplösning på 3 840 x 2 160 och bildfrekvens på 120 Hz. Detaljerna får ett större djup, färgerna är livfulla och konstrasten skarp. Med Dolby Vision och Dolby Atmos ser du filmen som regissören vill att du ska se den. Ljudeffekterna får dig att tro att du befinner dig mitt i händelsen.

Tv:n har ett 3-sidigt Ambilight-system som ger en helt ny tv-upplevelse. Den har en avancerad P5 Perfect Picture-bildbehandling som ger en fin kvalitet på bilden. Den inbyggda Chromecasten låter dig komma åt dina streamingtjänster direkt på tv:n. Du kan även röststyra tv:n med Google Assistent och Amazon Alexa.

Tv:n har dessutom flera tekniska finesser som ger ett snabbt och flytande spel när du gamear.

 • Butiker & priser
 • Priser för Plus Philips The One 65PUS8808/12
  • Fri frakt över 2000 kr, 60 dagars öppet köp
   Köp online, hämta i butik

Bra val Test.se - Bra val
Sony
Sony Bravia XR A90J
Sony Sony Bravia XR A90J - Test
Bra val
Sony
Sony Bravia XR A90J
Högklassig bildkvalitet och smarta ljudfunktioner gör denna tv till det perfekta hemmabiosystemet.
Tredje plats på test hos Techradar 2023.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2021.
Högt kundbetyg hos Mediamarkt.
Bildstorlek: 55, 65 och 83".
Upplösning: 4K.
Bildskärmsteknik: OLED.
Ljudformat: Dolby Atmos.
Smart tv: Google TV.
Stödjer Google Assistant.

Japanska Sony är ett multinationellt teknikföretag som grundades 1947. I deras utbud finns förstklassiga produkter som tv, kameror, videokameror, mobiltelefoner, hörlurar och PlayStation.

Sony Bravia XR A90J är en förstklassig tv som placerats bra på tester sedan den kom 2021 och satte tonen för hela året. I ett test hos M3 Sveriges Prylsajt blev den testvinnare med toppbetyget 5 av 5. Den beskrivs som en fullträff – för dig som har råd! Här lyfter man särskilt fram bilden som är i toppklass, det kraftfulla ljudet och den snygga och utstickande designen.

Hos Techradar fick den högt betyg och utsågs till den med bäst prestanda. deras test lyfter de också särskilt fram det robusta ljudet som ligger mer än bara några steg före andra liknande tv-apparater.

Sonys populära tv finns i storlekarna 55, 65 och 83 tum och den har en 4K-upplösning och Sonys bästa OLED-skärm. Tv:n har en bra kombination av ljusstyrka och intelligent bildhantering och har bra kontrast, rörelsekontroll, detaljnivå och en hög ljusstyrka. Färgerna visas på det sätt som vi människor ser dem. Med tekniken XR HDR Remaste justeras nyanserna, mättnaden och ljusstyrkan för att ge en mer verklighetstrogen bild. Detta är en tv med mänsklig intelligens och utrustad med Cognitive Processor XR förstår den hur våra hjärnor tänker och ska reagera, vilket gör den mer avancerad än konventionell AI.

Ljudet sticker verkligen ut – du behöver inte investera i någon soundbar för att få en bra upplevelse och du använder hela skärmens yta som högtalare. Tack vare två nya basdrivrutiner låter ljudet fylligare och mer direkt. Med XR-ljud skalas allt ljud upp till ett surroundljud som kommer både uppifrån och sidorna. Tv:n stödjer dessutom Dolby Atmos. Tv:n är dessutom perfekt att använda till ett hemmabio-system. Tv:ns mitthögtalare kan bli en del av ett större ljudsystem vilket gör den till mittpunkten i systemet. Fötterna går att justera så att du får plats med en soundbar.

Detta är en Google-tv med inbyggd Chromecast som gör det enkelt att dela innehållet med din mobiltelefon. Tv:n är funktionsrik med ett stort utbud av olika appar och streamingtjänster. Du kan dessutom styra tv:n med Google Assistant.

 • Butiker & priser: 55 tum
 • Butiker & priser: 65 tum
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test tv - se testvinnande tv-apparater.

Köpguide tv

En bra utgångspunkt i jakten på den perfekta tv-apparaten är: hur mycket plats har du för din tv? Det går att få tag i riktigt stora tv-apparater, men det finns ingen poäng i att knöla in en riktig monster-tv i ett litet rum, eller? Om det inte är precis så du vill ha det, förstås. Den vanligaste skärmstorleken ligger runt 55-65 tum, men det blir allt vanligare med ännu större skärmar.

Olika skärmtyper

Det finns flera olika sorters skärmtyper att välja mellan, alla med sina för- och nackdelar. Värt att känna till är att alla sorters skärmtekniker är bra! Vilken sort du vill ha är relevant framförallt om du har några särskilda preferenser i ditt tv-tittande.

Den dominerande tekniken just nu är LED-TV, som består av LCD-paneler som lyses upp av LED-lampor. Det går att göra LED-apparaterna tunna och energisnåla, och skärmarna funkar väldigt bra som allround-skärmar. Vissa tillverkare, bland annat Samsung, satsar nu på en så kallad Quantum Dot-teknik (QLED), som ska kunna utöka färgrymden och kontrasten.

En annan teknik som dyker upp mer och mer på marknaden är OLED. Den här tekniken har fler lampor per pixel än en vanlig LED-TV, och därför är det lättare att kontrollera färger och släcka ner vissa pixlar helt, vilket i sin tur ger en djupare svärta. Det är också möjligt att göra TV-apparaten ännu tunnare med OLED-teknik. I och med att det går att få en svartare svart är det här något som passar extra bra för filmfantasten!

Bäst i test tv - se testvinnande tv-apparater.
Det finns många olika skärmtyper att välja mellan när du ska köpa tv.

Det dyker ständigt upp ny teknik på tv-marknaden!

Vissa tillverkare erbjuder idag böjda skärmar, men det har än så länge inte haft något större genomslag. Detsamma gäller 3D-skärmar: de var något av en sensation för ett par år sedan, men slog aldrig riktigt igenom. Det går fortfarande att få tag i för den som är intresserad, men det är inte så vanligt som tillverkarna hoppades att det skulle bli. Tekniken, och möjligheterna, utvecklas hela tiden, vilket gör det svårt att skaffa en tv som är “framtidssäkrad”. Det är såklart fullt möjligt att skaffa en tv som kommer vara fullgod flera år framöver, men hur du än beter dig kommer du samtidigt behöva leva med att det kommer dyka upp nya, flashiga funktioner mer eller mindre konstant.

HD och pixelhöjd

I tv-sammanhang snackas det en del om olika HD-kvaliteter; HD Ready, Full HD, Ultra HD och så vidare. Det blir vanligare och vanligare att man istället pratar om pixelhöjd, alltså hur många pixlar som får plats i skärmhöjden. De upplösningar som finns just nu är 720p (HD Ready), 1080p (Full HD) och 2160p (Ultra HD), kallas också 4K.

Högre upplösning ger en detaljrikare bild och bättre bildkvalitet, men viktigt att komma ihåg är att bara för att du har en tv som stöder 2160p innebär inte det att allt som visas på den kommer visas i den upplösningen; många filmer och tv-program finns inte tillgängliga i den kvaliteten, och då kvittar det hur bra din tv är. Den trollar inte fram bildkvalitet där det inte finns någon, såklart.

Vad är en smart-tv?

Hur smart är en smart-tv? Väldigt smart! Du kan ta ditt tv-tittande till helt nya nivåer om du har möjlighet att koppla upp tv:n mot internet. Då kommer du åt dina favorserier och program den vägen. Idag har så gott som alla tv-apparater förutsättningen för att fungera som en smart-tv. Om funktionen inte finns inbyggd i tv:n är det istället möjligt att koppla upp den mot en ChromeCast eller AppleTV och på så sätt streama allt möjligt via din bostads WiFi direkt i tv:n.

Vad vill du kunna koppla ihop med din tv?

För att kunna koppla till exempel dvd-spelare och tv-spelskonsoler till din tv behöver det finnas uttag för att kunna göra sagda hopkoppling. Standard idag är att apparater kopplas till tv:n med en HDMI-kabel, men den äldre varianten SCART förekommer fortfarande, likaså USB. Frågan du behöver ställa dig är alltså: vilka ingångar behöver jag ha på min tv för att kunna koppla ihop den med mina befintliga (och kanske kommande) apparater?

Det är också viktigt att du vet vilken tv-leverantör du har, så att du kan försäkra dig om att tv:n du vill ha har stöd för att kunna ta emot signaler från just din leverantör.

Högre uppdateringsfrekvens för snabba rörelser

Gillar du att titta på sport? Då är det här extra viktigt för dig! Även om alla tv-apparater idag klarar av att visa skarpa och tydliga lugna bilder är det inte säkert att de klarar av att ge en lika skarp bild av saker i rörelse. Är du intresserad av att hålla koll på pucken eller bollen behöver du därför en tv med en uppdateringsfrekvens på minst 100 Hz. Undvik apparater med 50 eller 60 Hz.

Så mäter man tv-skärmen

Tv:ns storlek hänvisar till dess diagonala längd och det får du fram genom att mäta från övre vänstra hörnet till hörnet längst ner till höger. För att få fram storleken i tum kan du ta hjälp av vår beräkning nedan.

 • 1,7 meter = 55 tum.
 • 2 meter = 65 tum.
 • 2,3 meter = 75 tum.

Så mycket kostar en tv

Det är enorma prisskillnader på olika TV-apparater! Du kan betala allt från ett par tusenlappar upp till långt över 200 000 kronor. Men riktigt så extrem behöver du verkligen inte vara för att få en välfungerande och mångfacetterad tv. Det är framförallt storleken på tv:n och diverse extra funktioner och finesser som gör att priset drar iväg, men så länge du inte känner ett behov av att ha en superstor tv med alla de senaste finesserna kan du utan bekymmer få en bra TV för omkring 5 000 kronor.

Bäst i test tv - se testvinnande tv-apparater.
Det finns tv-apparater i flera olika prisklasser.

Praktisk ordlista

Det är inte alltid helt lätt att hänga med på vad alla termer och förkortningar egentligen betyder. Nedan förklarar vi några av de vanligaste förkortningarna!

LCD: Står för ”Liquid Crystal Display”. Skärmen består av miljontals flytande kristaller som släpper igenom olika mycket ljus beroende på hur mycket ström som tillförs, och skapar på så vis en bild.

LED: Står för ”Light Emitting Diode”, det vill säga lysdiod. Lysdioder är den idag vanligaste belysningskällan i LCD-paneler.

OLED: Står för ”Organic Light Emitting Diode”. För den här sortens lysdioder behövs ingen LCD-panel, vilket innebär att skärmarna kan göras tunnare. Med OLED-teknik kan varje enskild pixel stängas av helt, vilket ger starkare kontraster och en svartare svärta.

QLED: Står för ”Quantum dot Light Emitting Diode”. Här består belysningen av så kallade kvantprickar, som är betydligt mindre än vanliga lysdioder. I teorin innebär det att de ska kunna ge ännu bättre bild än OLED, men än är tekniken inte där.

HD: Står för ”High Definition” och är den första definierade standarden för HD-TV. Kallas även 720p.

HDMI: Står för ”High-Definition Multimedia Interface”. Det är den idag vanligaste anslutningen för externa bildkällor på en TV. Skickar också över digitalt ljud och kommandon.

SCART: En äldre form av anslutning av ljud och bild till TV:n. Vanligt i VHS-spelare och äldre DVD-spelare.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst: 

Techradar (2022)

Techradar har valt ut och listat de sju bästa tv-apparaterna för 2022. Panasonic JZ2000 OLED blev den bästa tv:n, LG C1 OLED Series utsågs till bästa OLED-tv och Panasonic HX800 blev den bästa budget-tv:n. Samsung QN95A Neo QLED utsågs till den bästa tv:n för ljusstyrka och vill du ha en till hemmabiosystemet rekommenderar Techradar Sony A90J OLED.

Råd & Rön (2021)

Råd & Röns uppdaterade test om tv visade att en hög prisklapp långt ifrån betyder hög kvalitet. i testet finns 289 tv-apparater i storlekarna 24 till 65 tum. I toppen låg flera modeller av LG:s tv-apparater, främst med sina OLED-modeller. Bäst i test blev LG OLED55G16LA och LG OLED65G16LA med betyget 80 av 100. På andra plats kom LG OLED55CX6LA och LG OLED65BX6LB.

M3 Sveriges Prylsajt (2021)

M3 Sveriges Prylsajt har gjort ett stort test av årets bästa 4K-tv. De testade och betygsatte sex olika tv-apparater. Sony Bravia XR A90J fick betyget 5 av 5 och utsågs till bäst i test. På delad andra plats med betyget 4,5 av 5 kom Samsung QN95A och Philips OLED+ OLED936.

Bäst i test (2021)

I ett uppdaterat test hos Bäst-i-test.se har de testat 11 olika tv-modeller. De jämförde egenskaper som bildkvalitet, ljudkvalitet, användarvänlighet och funktionalitet. LG Oled C1 blev utsedd till bäst i test med betyget 4,5 av 5. Som bästa premiumval utsågs LG G1 och på tredje plats kom LG CX-serien.

Aftonbladet Plus (2021)

Aftonbladet har testat 13 olika tv-modeller – tekniken är mer avancerad och skärmarna allt större där försäljningen av 65 tum eller större ökade med 15 procent under november 2021. De vanligaste tekniklösningarna är QLED och miniLED som konkurrerar med OLED-teknink. Testet utfördes i hemmiljö i ett vardagsrum med relativt mycket ljusinsläpp och testpanelen har streamat material från Netflix, Apple TV+ och Youtube och jämfört. LG OLED55G1 och Philips 65 OLED806/12 blev utsedda till bäst i test med betyget 5 av 5. Andra som fick betyget 4 av 5 var Philips The One 58PUS8506, Panasonic TX-65JZ2000E, LG OLED48C141B, TCL 65C825 och Samsung QE65QN800A.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Tv:ns storlek hänvisar till dess diagonala längd och det får du fram genom att mäta från övre vänstra hörnet till hörnet längst ner till höger. 1,7 meter är 55 tum, 2 meter är 65 tum och 2,3 meter är 75 tum.
 • En smart-tv är en tv för dig som vill få ut mer av din tv än att titta på linjär tv. Den har många smarta funktioner och kan göra mer än att visa tv-program och är en kombinerad tv och dator. Det är också en tv för dig som vill ha en tv med internet för att kunna använda streamingtjänster direkt i tv:n utan att behöva koppla in datorn via en sladd eller en ChromeCast som du styr med mobiltelefonen.
 • Vi har valt att utse Sony Bravia XR A95K till den tv som är bäst i test. Den ger den bästa OLED färgåtergivningen någonsin och har vunnit tester och fått fina recensioner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Sony Sony Bravia XR A95K
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng