VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 25 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta de bästa tvättmaskinerna som är bäst i test 2024

Är det dags att köpa ny tvättmaskin? Att hitta rätt är en djungel – vad är du ute efter? En frontmatad, toppmatad eller kanske en som kombinerar tvätt med torkning? Se fem modeller som är bäst i test och ta hjälp av våra bästa tips!

Vi har jämfört
 • Tvättkapacitet.
 • Centrifugeringshastighet.
 • Energiklass.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Miele
Miele WEG675 WCS TDos
Miele Miele WEG675 WCS TDos - Test
Bäst i test
Miele
Miele WEG675 WCS TDos
Tvättmaskin med smarta funktioner för ren tvätt.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Tvättkapacitet: 9 kg.
Centrifugeringshastighet: 1400 varv/minut.
Energiklass: A.
Storlek: 596 x 643 x 85 mm.
Ljudnivå: 68 dB.
Automatisk tvättmedeldosering.
Skrynkelreducering.
Flera olika tvättprogram.
Kan kopplas till mobiltelefon.
2 års garanti.

Miele är ett tyskt företag som tillverkar vitvaror och hushållsmaskiner av hög kvalitet. Företaget grundades 1899 och har därför en gedigen erfarenhet och står för innovation, design och lång livslängd.

Miele WSG 663 WCS är en frontmonterad tvättmaskin som tillhör Mieles W1-serie. Den har en tvättkapacitet på nio kilo och centrifugeringshastighet på 1400 varv/minut.

När Råd & Rön testade 103 olika tvättmaskiner kom denna på delad första plats med betyget 71 av 100. Den fick högt betyg på egenskaper på som tvätt, centrifugering och tvättid.

Tvättmaskinen har TwinDos som är automatisk tvättmedelsdosering med bara ett knapptryck. Tvättmedlet doseras vid den mest optimala tidpunkten under tvättprocessen vilket ger bästa tvättprestandan. På samma gång sparar du upp till 30 procent tvättmedel jämfört med manuell dosering. En Addload-funktion gör att det går att lägga glömd tvätt nästan ända fram till programslut.

Tvättmaskinen har en skonsam trumma så att tvätten glider mjukt och fint. Textilierna får mindre noppor och tråddragning. En skrynkelreducering gör strykningen lättare.

Du kan välja mellan tio olika tvättprogram och styr programmen via den användarvänliga displayen eller mobiltelefonen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Siemens
Siemens WM6HXK0LDN
Siemens Siemens WM6HXK0LDN - Test
Bästa premium
Siemens
Siemens WM6HXK0LDN
En smart tvättmaskin med flera avancerade program och som går att styra med mobilen.
Testvinnare hos Röd & Rön 2022.
Testvinnare hos Taenk.dk 2021.
Tvättkapacitet: 10 kg.
Centrifugeringshastighet: 1600 varv/minut.
Energiklass: C.
Storlek: 84,8 x 59,8 x 59 cm.
Ljudnivå: 48 dB.
i-Dos-system – doserar tvättmedlet.
Kan kopplas till app.
Har outdoor-program.
Utrustad med AquaStop.

Siemens är ett tyskt företag som grundades 1847 som tillverkar vitvaror och hushållsprodukter med en bra balans mellan innovation och design. Deras produkter underlättar är utvecklade för att underlätta din vardag.

Siemens WM6HXK0LDN är en frontmatad tvättmaskin med en kapacitet på 10 kilo som vi utsett till bästa premium. Den kom på en delad första plats på ett uppdaterat test hos Råd & Rön, tillsammans med bland annat två av Siemens andra modeller. Tvättmaskinen hör till Siemens premiumserie iQ700 som kännetecknas av en imponerande design, ett brett utbud av program och hög effektivitet. Hos danska Taenk utsågs den till testvinnare förra året.

Siemens WM6HXK0LDN har i-Dos som är ett smart system som gör att tvättmedlet doseras på ett sätt så att både vatten och tvättmedel sparas. LED-displayen är stor och tydlig med touchknappar och bra menynavigation. Den har flera standardprogram men också lite mer avancerade specialprogram som till exempel ett snabbprogram som gör att du kan tvätta på endast 15 minuter. Dessutom ett outdoor-program som är ett specialprogram för tvätt av funktionsplagg inom sport- och friluftskläder. Maskinen är smart och har både viktsensor och smutssenor så att den anpassar sig efter dina kläder.

Du kan koppla tvättmaskinen till Home Connect-appen som gör att du får tillgång till den var du än befinner dig. Den är utrustad med AquaStop som är ett säkert skydd mot vattenskador. Den har energiklass C och en ljudvolym på 48 decibel vid tvätt och 74 decibel vid centrifugering.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Bosch
Bosch WGG0440ASN
Bosch Bosch WGG0440ASN - Test
Bästa budget
Bosch
Bosch WGG0440ASN
Enklare tvättmaskin från Bosch för dig som vill ha ett billigare alternativ.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2023.
Tvättkapacitet: 9 kg.
Centrifugeringshastighet: 1400 varv/minut.
Energiklass: A.
Storlek: 848 x 598 x 588 mm.
Ljudnivå: 71 dB.
Flerfaldigt vattenskydd.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. De har ett stort utbud av tvättmaskiner, oavsett om du vill ha en standardmodell eller en riktig proffsig modell

Bosch WGG0440ASN är en prisvärd tvättmaskin som tillhör Bosch Serie 4. Det är ett miljövänligt val eftersom den har bästa energiklassen A.

När Bygghemma.se jämförde tre olika tvättmaskiner utsågs denna till testvinnare. Den fick betyget 9,4 av 10 och rekommenderas till dig som vill ha en prisvärd och energieffektiv modell med smarta funktioner.

Tvättmaskinen har en kapacitet på nio kilo och en centrifugeringshastighet på 1400 varv/minut. Den har ett patenterad VarioDrum-system som gör att vattnet fördelas jämnt och ger en effektiv men skonsam tvättning. Maskinen har Hygiene Plus som dödar alla bakterier redan vid 40 grader. Med SpeedPerfect förkortas tvättprogrammet med 65 procent, men med samma fina resultat. En ActiveWater Plus-teknologi gör att maskinen inte använder mer vatten än vad som behövs.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa toppmatade Test.se - Bästa toppmatade
Whirlpool
Whirlpool TDLR 6240L EU/N
Whirlpool Whirlpool TDLR 6240L EU/N - Test
Bästa toppmatade
Whirlpool
Whirlpool TDLR 6240L EU/N
En toppmatad tvättmaskin för det mindre hushållet.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt varumärke.
Tvättkapacitet: 6 kg.
Centrifugeringshastighet: 1200 varv/minut.
Energiklass: C.
Storlek: H 90 x B 40 x D 60 cm.
Vikt: 56 kg.
Snabbtvätt på 15 minuter.

Amerikanska Whirlpool grundades för mer än 100 år sedan, och är en av de största tillverkarna i världen inom vitvaror. I deras utbud finns ett brett utbud av hushållsprodukter som både tvättmaskin, torktumlare, ugn, mikrovågsugnar, spisar och diskmaskiner.

Har du platsbrist är det en bra idé att köpa en toppmatad tvättmaskin. Vi rekommenderar Whirlpool TDLR 6240L EU/N, som är toppmatad med en kapacitet på sex kilo. Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Den toppmatade maskinen har ett stort utbud av tvättprogram för att du ska hitta det som passar dig och din tvätt bäst. Välj mellan till exempel färg, hygien och Rapid 15 som är ett snabbprogram som tvättar på endast 15 minuter. Du styr den via en användarvänlig kontrollpanel.

Tvättmaskinen är i storleken H 90 x B 40 x D 60 centimeter och väger 56 kilo. Den har energiklass C och centrifugeringshastighet på 1200 varv per minut.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test tvättmaskin - testvinnande tvättmaskin.

Köpguide tvättmaskin

Att köpa tvättmaskin kan vara en dyr historia. Dels kostar själva maskinen en hel del, och dels kostar förstås både el- och vattenförbrukningen. Numera försöker tillverkarna göra så energisnåla varianter som möjligt, vilket i längden är bra både för miljön och för din plånbok!

Olika typer av tvättmaskiner

Det finns förstås flera olika tvättmaskinsmodeller, alla med olika funktioner och program. De vanligaste dimensionerna är B60 x D60 x H85–90 centimeter, men det finns också mer kompakta modeller som är toppmatade istället för frontmatade. Både frontmatade och toppmatade maskiner har såklart sina för- respektive nackdelar – de toppmatade tar mindre plats, men kan å andra sidan inte användas som avlastningsyta på samma sätt som en frontmatad. De frontmatade modellerna har oftast högre kapacitet än de toppmatade, så har du en stor familj kan det vara anledning nog att välja en sån. De frontmatade är dessutom oftast mer avancerade med fler program och med bättre centrifugering. De toppmatade, som alltså har en lucka på ovansidan istället för på sidan, upplevs dock som lättare att fylla, men det är såklart en ren smaksak.

Bäst i test tvättmaskin – se testvinnande tvättmaskiner.
Välj tvättmaskin efter hur många ni är, hur mycket tvätt ni har men också efter hur stor plats du har.

Minst 7 kilo kapacitet för en familj på fyra personer

Hur stor tvättmaskin just du behöver beror dels på hur många ni är i hushållet, men också på hur mycket kläder ni smutsar ner! Generellt sett kan man i alla fall säga att ett hushåll om fyra personer behöver en med en kapacitet på minst sju kilo för att inte behöva tvätta i alltför många omgångar. Viktigt att tänka på är att det sliter på maskinens motor om den överfylls, vilket leder till att livslängden förkortas.

Kolborstmotor eller kolfri motor?

Motor kan vara av två olika varianter. En traditionell motor med kolborste eller en kolfri motor. Kolborsten i den traditionella motorn slits så småningom ut och måste bytas, och risken med överhettning (om flera omgångar tvätt körs på raken) är högre för en motor med kolborste. De kolfria motorerna är dessutom i regel tystare och har en längre livslängd.

Olika maskiner = olika specialprogram

Programmen kan också skilja sig åt mellan de olika modellerna. Program för 40 och 60 grader får ändå räknas som standard, likaså särskilda program för bomullstvätt, fintvätt och ylletvätt. Andra funktioner kan till exempel vara ångtvätt, särskilda fläckborttagningsprogram och automatisk dosering av tvätt- och sköljmedel. Vissa nyare modeller kommer med inbyggd torkfunktion – de är alltså en slags kombination av en tvättmaskin och en torktumlare. Det är såklart smidigt på så sätt att du bara behöver en enda maskin för att både tvätta och torka. Men å andra sidan är det därmed heller inte möjligt att torka en maskin samtidigt som du sätter igång en ny omgång smutstvätt.

Bäst i test tvättmaskin – se testvinnande tvättmaskiner.
Tvättmaskiner har vanligtvis många standardprogram – men kolla även om de avancerade programmen uppfyller dina krav.

Inga krav på sköljning och centrifugering

För att en tvättmaskin ska få säljas idag krävs det att tillverkaren har testat att den faktiskt tvättar rent och kan gå i god för det. Men det ställs inga liknande krav på att sköljning och centrifugeringen ska fungera ordentligt. I och med att maskinerna blir mer och mer energisnåla finns även en risk att de blir mer vattensnåla. Om du har känslig hud är det extra viktigt att allt tvättmedel sköljs ur ordentligt, så för dig kan det vara bra att ha en maskin som kan göra extra sköljningar.

EU:s energimärkning

Precis som andra vitvaror är tvättmaskiner försedda med EU:s energimärkning vilket har gett ett betyg på skalan A–G, där A+++ räknas som den högsta klassningen. Från och med den 21 mars 2021 är det en ny energimärkning som gäller. Eftersom produktutvecklingen gått framåt så är allt fler maskiner energisnåla så att energimärkningsskalan har slagit i taket. Den nya skalan går istället mellan A till G.

På energimärkningen kan du också ta del av hur många kilowattimmar som går åt på ett år, baserat på ungefär fyra tvättar i veckan i olika temperaturer och med både hel- och halvfyllda maskiner. Ljudnivå och centrifugeringsklass ska också synas på energimärkningen.

Ny energimärkning på tvättmaskinerna.


Smartare med nya funktioner

Många nyare tvättmaskiner på marknaden erbjuder smarta funktioner som förenklar vardagen och gör det både enklare och mer effektivt att tvätta.

Automatisk dosering

En tvättmaskin med automatisk dosering är bra för både miljön och plånboken. Med den här smarta funktionen bestämmer den själv hur mycket tvättmedel och ibland också vatten som behövs för att plaggen ska bli rena.

Kan styras med mobilen

Väljer du en maskin som går att koppla upp till wifi har du möjlighet att styra eller kontrollera oavsett var du än befinner dig. Då kan du till exempel starta ett program när du åker från jobbet så att tvätten är redo att hängas upp när du kommer hem.

Klimatsmarta program

Dagens maskiner blir allt mer klimatsmarta med program som är särskilt klimatsmarta med lägre temperatur vilket samtidigt ger en lägre energiförbrukning.

Inbyggd torktumlare

Har du tvättmaskinen i badrummet eller ont om plats, men samtidigt önskar en torktumlare? Då kan du välja en modell som har en torktumlare inbyggd. På så sätt sparar du både plats och tid eftersom du inte behöver flytta över tvätten till en annan maskin.

Bra centrifugering sparar både tid och miljö

Det allra bästa och energieffektivaste sättet att få tvätten torr är genom att den först centrifugeras ordentligt. Både torkskåp och torktumlare är väldigt energikrävande, så genom att få ut så mycket vatten som möjligt innan själva torkningen påbörjas kan du spara både tid och miljö. För att centrifugeringen ska vara riktigt bra krävs det att den klarar av minst 1 400 varv i minuten.

Enkelt att installera – men chansa inte!

Moderna tvättmaskiner är försedda med vanliga stickkontakter och är därmed enkla att installera. Vill du däremot göra en mer fast installation gör du bäst i att ta hjälp av en elektriker. Samma sak gäller för vatten – finns en avstängningskran och du känner dig tillräckligt kapabel kan du utan problem göra det på egen hand. Men går någonting fel kan det bli en hiskeligt dyr historia, så ta hellre hjälp än chansa!

Tänk på säkerheten

Precis som med mycket annat finns det en risk att tvättmaskinen går sönder eller börjar att läcka. Därför är många utrustade med AquaStop som är ett säkert skydd mot vattenskador, under hela maskinens livslängd.

Bäst i test tvättmaskin – se testvinnande tvättmaskiner.
Genom att rengöra tvättmaskinen med jämna mellanrum håller du den både fräsch och fri från dålig lukt och bakterier.

Så rengör du tvättmaskinen

Även om tvättmaskinen är till för att tvätta dina kläder, sängkläder, handdukar och annan tvätt ren betyder inte det att den själv aldrig behöver rengöras. Tvål och kalkrester samlas snabbt i maskinen vilket gör att den kan lukta illa. För att få en fräsch tvättmaskin behöver den rengöras med jämna mellanrum. Hur ofta beror på hur mycket du använder den och i vilket skick den är i. Ett husmorsknep är att använda sig av ättika och bikarbonat. Blanda några matskedar bikarbonat och lika mycket vatten och häll i tvättmedelsfacket. I trumman häller du i några deciliter ättika och sedan kör du ett program på hög värme. Vissa använder sig av en vanlig disktablett som du placerar i trumman. Det finns även rengöringsmedel att köpa som ska användas en till två gånger i månaden

Detta kan du göra för att hålla den fräsch:

 • Låt lucka och tvättmedelsfack vara öppna efter varje tvättning så att det hinner torka ordentligt.
 • Torka bälgen fri från ludd och smuts med en trasa efter varje användning.
 • Torka av insidan av luckan en gång i veckan.
 • Skölj av till exempel smutsiga overaller ordentligt innan du tvättar dem.
 • Använd inte för mycket tvättmedel.
 • Kör en maskin med hög temperatur med jämna mellanrum för att ta död på eventuella bakterier.

Smarta tips inför ditt köp!

Det finns flera saker du behöver tänka på innan du ska välja tvättmaskin. Här kommer några av de vanligaste.

 • Hur många är ni i hushållet och hur stor kapacitet ska den ha?
 • Vilka program är viktiga och hur lång tid får dem ta?
 • Ska den vara frontmatad eller toppmatad?
 • Behöver den även ha torkmöjligheter?
 • Hur hög är ljudvolymen och vad är energimärkningen?

Läs också: Bäst i test torkskåp

Läs också: Bästa tvättmedlet

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Råd & Rön (2022)

Under 2022 uppdaterades Råd & Röns test om tvättmaskiner och i testet finns nu 103 modeller med. I testet finns både frontmatade, toppmatade och kompakta modeller med. På delad första plats kom tio modeller från Bosch, Miele och Siemens, bland annat Bosch WAXH2E0LSN och Siemens WM6HXK0LDN.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En modern modell är försedd med vanliga stickkontakter och är därmed enkla att installera. Planerar du istället att göra en mer fast installation bör du ta hjälp av en elektriker.
 • Det finns maskiner med en kapacitet från 5 till 12 kilo. Man brukar säga att varje person i hushållet bidrar med ett kilo tvätt per dag, så utgå från antal familjemedlemmar och hur ofta du tvättar. Ett hushåll om fyra personer behöver en tvättmaskin med en kapacitet på minst 7 kilo.
 • Vi har valt att utse Miele WSG 663 WCS till den tvättmaskin som är bäst i test. Den har en kapacitet på nio kilo och kommer med flera smarta lösningar så att du får en renare tvätt. Miele har flera tvättmaskiner som placerats bra på test.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Miele Miele WEG675 WCS TDos
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng