VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Oktober 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

De bästa tvättmaskinerna 2021

Är det dags att köpa ny tvättmaskin? Att hitta rätt tvättmaskin är en djungel – vad är du ute efter? En frontmatad eller tvättmaskin eller kanske en som kombinerar tvätt med torkning? Se fyra tvättmaskiner och ta hjälp av våra bästa tips!

Vi har jämfört
 • Tvättkapacitet.
 • Centrifugeringshastighet.
 • Energiklass.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
LG
LG Fh6f9bds2
Bäst i test
Bäst i test
LG
LG Fh6f9bds2
En tvättmaskin i premiumklass med hög tvättkapaciet.
Testvinnare hos Råd & Rön 2020, 2021.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2018, 2019.
Trustedreviews.com: (4,5/5).
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Tvättkapacitet: 12 kg.
Centrifugeringshastighet: 1600 varv/minut.
Energiklass: A+++.
Storlek: 60 x 85 x 64 cm.
Ljudnivå: 52 dB.
Går att styra med mobiltelefonen.

LG är ett sydkoreanskt företag som gör ett stort utbud av vitvaror, tv-apparater och mobiltelefoner. Alla deras tvättmaskiner är utrustade med funktioner som sparar både tid, energi och pengar. De har fått högsta betyg av EcoVadis vilket betyder att de är företag som jobbar mot hållbarhet.

LG FH6F9BDS2 är en frontmatad tvättmaskin i premiumklassen med emaljerad framsida som fått bra betyg på tester hos både Råd & Rön och Bäst-i-test.se. Därför har vi valt att utse den till vår bäst i test. Tvättmaskinen har en tvättkapacitet på 12 kilo och en trumma på 77 liter vilket är större än många andra på marknaden. Den har en centrifugeringshastighet på 1600 varv per minut och har en tvättmaskinsteknik som gör att ljud och vibrationer dämpas.

Tvättmaskinen har en hög energiklassning vilket gör den energisnål och ekonomiska tvättprogram. Det finns många olika inställningar och du kan koppla den till mobiltelefonen för att fjärrstyra, felsöka eller ladda ner fler tvättprogram. Enligt recensioner är tvättresultatet mycket bra. Tvättmaskinen är en av de dyraste på marknaden, men ligger också i premiumklassen vilket gör den till ett mycket bra val.

 • Butiker & priser
 • Priser för Lg Fh6f9bds2 Tvättmaskin - Vit
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Electrolux
Electrolux EW2F3047R3 TimeCare 500
Bästa budget
Bästa budget
Electrolux
Electrolux EW2F3047R3 TimeCare 500
En prisvärd tvättmaskin för dig med mindre tvättbehov.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt varumärke.
Tvättkapacitet: 7 kg.
Centrifughastighet: 1400 varv/minut.
Energiklass: A+++ (E).
Trumvolym: 53 liter.
Storlek: 85 x 60 x 57 cm.
Ljudnivå: 78 dB.

Svenska Electrolux grundades 1919 och är ledande inom vitvaror och hushållsmaskiner. I deras sortiment finns bland annat ett stort utbud av tvättmaskiner, diskmaskiner, kylskåp, spisar och dammsugare.

Electrolux EW2F3047R3 Timecare 500 är en prisvärd tvättmaskin med en kapacitet på sju kilo och en trumvolym på 53 liter. Electrolux tvättmaskiner i TimeCare-serien har flera korta program och passar för dig med mindre tvättmängder åt gången. Den har dessutom en snabbfunktion som passar de dagar du har mycket att göra, utan att för den delen kompromissa med tvättresultatet. Den har även en AutoSense-funktion som automatiskt anpassar tiden efter tvättmängden och du kan använda fördröjd starttid så att du själv kan välja när maskinen ska sätta igång.

Tvättmaskinen har en soft-trumma som är mer skonsam mot dina kläder och en självrengörande AutoClean. Letar du efter en bra men prisvärd tvättmaskinen är detta valet för dig!

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux EW2F3047R3
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa toppmatade Test.se - Bästa toppmatade
Whirlpool
Whirlpool Tdlr 6230l Eu/n
Bästa toppmatade
Bästa toppmatade
Whirlpool
Whirlpool Tdlr 6230l Eu/n
En toppmatat tvättmaskin för det mindre hushållet.
Populärt val hos Tretti.se.
Populärt val hos Whiteaway.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Tvättkapacitet: 6 kg.
Centrifughastighet: 1200 varv/minut.
Energiklass: A+++ (D).
Storlek: 90 x 40 x 60 cm.
Ljudnivå: 76 dB.
Timer-funktion.
Bevarar klädernas färg länge.
Sensorstyrd tvätt.

Whirlpool är ett amerikanskt företag som grundades 1911 och hör till en av världens största tillverkare av vitvaror. I deras sortiment finns produkter som tvättmaskiner, torktumlare, kylskåp, ugnar och köksfläktar. De har flera stora varumärken under sig som Kitchen-Aid och Hotpoint. Deras mål är att skapa intelligenta produkter som underlättar i vardagen.

Whirlpool TDLR 6230L EU är en toppmatad tvättmaskin i liten design som passar dig som inte får plats med en normalstor maskin i hemmet. Den har en tvättkapacitet på sex kilo och en centrifughastighet på 1200 varv per minut. Du kan välja mellan nio olika program, bland annat ett snabbprogram på endast 15 minuter. Maskinen bevarar klädernas färger längre. Den har även en timerfunktion så att du själv kan välja när den ska starta.

Denna toppmatade tvättmaskin är utrustad med en funktion som gör att trumman alltid avslutar med trumman uppåt för enklare hantering av färdig tvätt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Whirlpool Tdlr 6230l Eu/n Toppmatad Tvättmaskin - Vit
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr

Bästa kombinerade Test.se - Bästa kombinerade
Electrolux
Electrolux EW7W5268E5 PerfectCare 700
Bästa kombinerade
Bästa kombinerade
Electrolux
Electrolux EW7W5268E5 PerfectCare 700
En populär kombinerad tvättmaskin och torktumlare.
Rekommenderad av Expressen/Leva & Bo 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Tretti.se.
Högt kundbetyg hos Whiteaway.se.
Tvättkapacitet: 8 kg.
Torkkapacitet: 4 kg.
Centrifughastighet: 1600 varv/minut.
Energiklass: A (C).
Storlek: H 84,7 x B 59,7 x D 55,1 cm.
Ljudnivå: 76 dB.
Översvämningsskydd.
LED-display.

Svenska Electrolux grundades 1919 och är ledande inom vitvaror och hushållsmaskiner. I deras sortiment finns bland annat ett stort utbud av tvättmaskiner, diskmaskiner, kylskåp, spisar och dammsugare. 

Electrolux EW7W5268E5
är en kombinerad tvättmaskin och torktumlare som fått bra recensioner i Expressens Leva & Bo, höga kundbetyg hos Pricerunner och är ett populärt val hos Prisjakt. Därför har vi valt ut den till vår bästa kombinerade tvättmaskin. Med en tvättmaskin och torktumlare i en och samma maskin blir kläderna både tvättade och torra på samma program – smidigare kan det inte bli. Tvättmaskinen har en rotationshastighet på 1600 varv per minut, en tvättkapacitet på åtta kilo och en torkkapacitet på fyra kilo. Den har automatiserade program för både material och vikt som gör att kläderna håller längre. Det snabbaste programmet både tvättar och torkar på endast 60 minuter. Tvättmaskinen har dessutom ett FreshScent-program som fräschar upp kläderna om de endast behöver en uppfräschning.

Tvättmaskinen är i storleken H 84,7 x B 59,7 x D 55,1 centimeter och den har en lite bredare bredd än hos andra tvättmaskiner och den är inte den tystaste på marknaden. Enligt nöjda kunder är det en tvättmaskin med många olika tvättprogram, bra torktid och lätt att förstå.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux EW7W5268E5
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt, leverans samma dag
   Öppet köp i 30 dagar
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr

Ytterligare läsning

Bäst i test tvättmaskin - testvinnande tvättmaskin.

Köpguide

Att köpa tvättmaskin kan vara en dyr historia. Dels kostar själva maskinen en hel del, och dels kostar förstås både el- och vattenförbrukningen. Numera försöker tillverkarna göra så energisnåla tvättmaskiner som möjligt, vilket i längden är bra både för miljön och för din plånbok!

Det finns förstås flera olika tvättmaskinsmodeller, alla med olika funktioner och program. De vanligaste dimensionerna är B60 x D60 x H85–90 centimeter, men det finns också mer kompakta modeller som är toppmatade istället för frontmatade. Både frontmatade och toppmatade maskiner har såklart sina för- respektive nackdelar – de toppmatade tar mindre plats, men kan å andra sidan inte användas som avlastningsyta på samma sätt som en frontmatad. De frontmatade modellerna har oftast högre kapacitet än de toppmatade, så har du en stor familj kan det vara anledning nog att välja en sån. De frontmatade är dessutom oftast mer avancerade med fler program och med bättre centrifugering. De toppmatade, som alltså har en lucka på ovansidan istället för på sidan, upplevs dock som lättare att fylla, men det är såklart en ren smaksak.

Minst 7 kilo kapacitet för en familj på fyra personer

Hur stor tvättmaskin just du behöver beror dels på hur många ni är i hushållet, men också på hur mycket kläder ni smutsar ner! Generellt sett kan man i alla fall säga att ett hushåll om fyra personer behöver en tvättmaskin med en kapacitet på minst sju kilo för att inte behöva tvätta i alltför många omgångar. Viktigt att tänka på är att det sliter på maskinens motor om den överfylls, vilket leder till att livslängden förkortas.

Kolborstmotor eller kolfri motor?

Tvättmaskinens motor kan vara av två olika varianter. En traditionell motor med kolborste eller en kolfri motor. Kolborsten i den traditionella motorn slits så småningom ut och måste bytas, och risken med överhettning (om flera omgångar tvätt körs på raken) är högre för en motor med kolborste. De kolfria motorerna är dessutom i regel tystare och har en längre livslängd.

Olika maskiner = olika specialprogram

Programmen kan också skilja sig åt mellan de olika modellerna. Program för 40 och 60 grader får ändå räknas som standard, likaså särskilda program för bomullstvätt, fintvätt och ylletvätt. Andra funktioner kan till exempel vara ångtvätt, särskilda fläckborttagningsprogram och automatisk dosering av tvätt- och sköljmedel. Vissa nyare modeller kommer med inbyggd torkfunktion – de är alltså en slags kombination av en tvättmaskin och en torktumlare. Det är såklart smidigt på så sätt att du bara behöver en enda maskin för att både tvätta och torka. Men å andra sidan är det därmed heller inte möjligt att torka en maskin samtidigt som du sätter igång en ny omgång smutstvätt.

Inga krav på sköljning och centrifugering

För att en tvättmaskin ska få säljas idag krävs det att tillverkaren har testat att den faktiskt tvättar rent och kan gå i god för det. Men det ställs inga liknande krav på att sköljning och centrifugeringen ska fungera ordentligt. I och med att maskinerna blir mer och mer energisnåla finns även en risk att de blir mer vattensnåla. Om du har känslig hud är det extra viktigt att allt tvättmedel sköljs ur ordentligt, så för dig kan det vara bra att ha en maskin som kan göra extra sköljningar.

EU:s energimärkning

Precis som andra vitvaror är tvättmaskiner försedda med EU:s energimärkning vilket har gett ett betyg på skalan A–G, där A+++ räknas som den högsta klassningen. Från och med den 21 mars 2021 är det en ny energimärkning som gäller. Eftersom produktutvecklingen gått framåt så är allt fler tvättmaskiner energisnåla så att energimärkningsskalan har slagit i taket. Den nya skalan går istället mellan A till G.

På energimärkningen kan du också ta del av hur många kilowattimmar som går åt på ett år, baserat på ungefär fyra tvättar i veckan i olika temperaturer och med både hel- och halvfyllda maskiner. Ljudnivå och centrifugeringsklass ska också synas på energimärkningen.

Ny energimärkning på tvättmaskinerna.

Bra centrifugering sparar både tid och miljö

Det allra bästa och energieffektivaste sättet att få tvätten torr är genom att den först centrifugeras ordentligt. Både torkskåp och torktumlare är väldigt energikrävande, så genom att få ut så mycket vatten som möjligt innan själva torkningen påbörjas kan du spara både tid och miljö. För att en tvättmaskins centrifugering ska vara riktigt bra krävs det att den klarar av minst 1 400 varv i minuten.

Enkelt att installera – men chansa inte!

Moderna tvättmaskiner är försedda med vanliga stickkontakter och är därmed enkla att installera. Vill du däremot göra en mer fast installation gör du bäst i att ta hjälp av en elektriker. Samma sak gäller för vatten – finns en avstängningskran och du känner dig tillräckligt kapabel kan du utan problem göra det på egen hand. Men går någonting fel kan det bli en hiskeligt dyr historia, så ta hellre hjälp än chansa!

Läs också: Bäst i test torkskåp

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En modern tvättmaskin är försedd med vanliga stickkontakter och är därmed enkla att installera. Planerar du istället att göra en mer fast installation bör du ta hjälp av en elektriker.
 • Det finns tvättmaskiner med en kapacitet från 5 till 12 kilo. Man brukar säga att varje person i hushållet bidrar med ett kilo tvätt per dag, så utgå från antal familjemedlemmar och hur ofta du tvättar. Ett hushåll om fyra personer behöver en tvättmaskin med en kapacitet på minst 7 kilo.
 • Vi har valt att utse LG FH6F9BDS2 till den tvättmaskin som är bäst i test. Det är en energieffektiv tvättmaskin i premiumklass med hög tvättkapacitet. LG är en företag som gör tvättmaskiner utrustade med funktioner som sparar både tid, energi och pengar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
LG LG Fh6f9bds2