HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
tvättmaskin - Bäst i test

Test av tvättmaskiner

29 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 26:e Augusti, 2020, Baserad på 17 experttester.

Att köpa tvättmaskin kan vara en dyr historia. Dels kostar själva maskinen en hel del, och dels kostar förstås både el- och vattenförbrukningen. Numera försöker tillverkarna göra så energisnåla tvättmaskiner som möjligt, vilket i längden är bra både för miljön och för din plånbok!

Jag vet allt om tvättmaskiner – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Det finns förstås flera olika tvättmaskinsmodeller, alla med olika funktioner och program. De vanligaste dimensionerna är B60 x D60 x H85–90 cm, men det finns också mer kompakta modeller som är toppmatade istället för frontmatade. Både frontmatade och toppmatade maskiner har såklart sina för- respektive nackdelar – de toppmatade tar mindre plats, men kan å andra sidan inte användas som avlastningsyta på samma sätt som en frontmatad. De frontmatade modellerna har oftast högre kapacitet än de toppmatade, så har du en stor familj kan det vara anledning nog att välja en sån. De frontmatade är dessutom oftast mer avancerade med fler program och med bättre centrifugering. De toppmatade, som alltså har en lucka på ovansidan istället för på sidan, upplevs dock som lättare att fylla, men det är såklart en ren smaksak.

Minst 7 kg kapacitet för en familj på fyra personer

Hur stor tvättmaskin just du behöver beror dels på hur många ni är i hushållet, men också på hur mycket kläder ni smutsar ner! Generellt sett kan man i alla fall säga att ett hushåll om fyra personer behöver en tvättmaskin med en kapacitet på minst 7 kilo för att inte behöva tvätta i alltför många omgångar. Viktigt att tänka på är att det sliter på maskinens motor om den överfylls, vilket leder till att livslängden förkortas.

Kolborstmotor eller kolfri motor?

Tvättmaskinens motor kan vara av två olika varianter. En traditionell motor med kolborste eller en kolfri motor. Kolborsten i den traditionella motorn slits så småningom ut och måste bytas, och risken med överhettning (om flera omgångar tvätt körs på raken) är högre för en motor med kolborste. De kolfria motorerna är dessutom i regel tystare och har en längre livslängd.

Olika maskiner = olika specialprogram

Programmen kan också skilja sig åt mellan de olika modellerna. Program för 40 och 60 grader får ändå räknas som standard, likaså särskilda program för bomullstvätt, fintvätt och ylletvätt. Andra funktioner kan till exempel vara ångtvätt, särskilda fläckborttagningsprogram och automatisk dosering av tvätt- och sköljmedel. Vissa nyare modeller kommer med inbyggd torkfunktion – de är alltså en slags kombination av en tvättmaskin och en torktumlare. Det är såklart smidigt på så sätt att du bara behöver en enda maskin för att både tvätta och torka. Men å andra sidan är det därmed heller inte möjligt att torka en maskin samtidigt som du sätter igång en ny omgång smutstvätt.

Inga krav på sköljning och centrifugering

För att en tvättmaskin ska få säljas idag krävs det att tillverkaren har testat att den faktiskt tvättar rent och kan gå i god för det. Men det ställs inga liknande krav på att sköljning och centrifugeringen ska fungera ordentligt! I och med att maskinerna blir mer och mer energisnåla finns även en risk att de blir mer vattensnåla. Om du har känslig hud är det extra viktigt att allt tvättmedel sköljs ur ordentligt, så för dig kan det vara bra att ha en maskin som kan göra extra sköljningar.

EU:s energimärkning

Precis som andra vitvaror är tvättmaskiner försedda med EU:s energimärkning och ges ett betyg på skalan A–G, men det är väldigt få maskiner som inte klassas som A eller högre (ända upp til A+++). På energimärkningen kan du också ta del av hur många kilowattimmar som går åt på ett år, baserat på på ungefär fyra tvättar i veckan i olika temperaturer och med både hel- och halvfyllda maskiner. Ljudnivå och centrifugeringsklass ska också synas på energimärkningen.

Bra centrifugering sparar både tid och miljö

Det allra bästa och energieffektivaste sättet att få tvätten torr är genom att den först centrifugeras ordentligt. Både torkskåp och torktumlare är väldigt energikrävande, så genom att få ut så mycket vatten som möjligt innan själva torkningen påbörjas kan du spara både tid och miljö. För att en tvättmaskins centrifugering ska vara riktigt bra krävs det att den klarar av minst 1 400 varv i minuten.

En tvättmaskin kan åldras med dig

Tvättmaskiner är som sagt i regel rätt dyra, men så håller de (förhoppningsvis!) väldigt länge också. Det kan vara värt att ha i åtanke när du väljer en maskin: hur är det med kontrollpanel och vreden, kommer de vara lika enkla att hantera när du blir äldre? Är det litet och pilligt nu lär det inte bli lättare med åren!

Enkelt att installera – men chansa inte!

Moderna tvättmaskiner är försedda med vanliga stickkontakter och är därmed enkla att installera. Vill du däremot göra en mer fast installation gör du bäst i att ta hjälp av en elektriker. Samma sak gäller för vatten – finns en avstängningskran och du känner dig tillräckligt kapabel kan du utan problem göra det på egen hand. Men går någonting fel kan det bli en hiskeligt dyr historia, så ta hellre hjälp än chansa!

Läs hela texten - gratis!

Bästa Budgetval: Miele WDB 020

Testresultat
Taenk.dk 2017
Recensioner
Prisvärd mindre tvättmaskin för den lilla familjen
Rymmer endast 7 kg
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Miele WDB020 till bästa budgetval. Detta är en lite mindre tvättmaskin med kapacitet på 7 kg, och är därför också lite billigare. Den tvättar och centrifugerar bra, och har låg ljudvolym. Den har väldigt låg vattenförbrukning, vilket såklart är bra för miljön men lite sämre för maskinens sköljegenskaper.

Visa hela texten
Kombinerad tvätt/tork:
Energiförbrukning:
175 kWh
Vattenförbrukning per omgång:
50 liter
Energiklass:
A+++
Anslutningseffekt:
2400 W
Tvättkapacitet:
7 kg
Centrifughastighet:
1400 varv/min
Ljudnivå vid tvätt:
50 dB
Ljudnivå vid centrifugering:
74 dB
Funktioner:
Barnlås, Kolborstfri motor, Mängdavkänning, Senarelagd start, Vattenskydd (Aquastop)

Bäst i test: LG FH495BDS2

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2020,    Råd & Rön 2019,    Råd & Rön februari 2018,    Råd och rön september 2017
Recensioner
Tyst Hög kapacitet Smarta funktioner
Barnlåset håller inte vad det lovar
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera tvättmaskinen LG FH495BDS2. Maskinen har energimärkning A+++ och rymmer 12 kg tvätt. Den har låg energiförbrukning, är tystgående och har ett gäng smarta funktioner. Med TurboWash kan du till exempel tvätta på nästan halva tiden med nästan halva mängden vatten! Det går också att ställa in trumrörelsen utefter vad som ska tvättas för bästa möjliga resultat, och med hjälp av ångtvätt-funktionen tas alla eventuella allergener effektivt bort. Tvättmaskinen kan dessutom skötas med hjälp av en app i mobilen!

Visa hela texten
Kombinerad tvätt/tork:
Energiförbrukning:
120 kWh
Vattenförbrukning per omgång:
77 liter
Energiklass:
A+++
Tvättkapacitet:
12 kg
Centrifughastighet:
1400 varv/min
Ljudnivå vid tvätt:
55 dB
Ljudnivå vid centrifugering:
70 dB
Funktioner:
Barnlås, ånga, trumrengöringsprogram, timer, kolfri motor

Vi rekommenderar också:

LG FH6F9BDS2

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2020,    Råd & Rön 2019,    Råd & Rön februari 2018
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Kombinerad tvätt/tork:
Energiförbrukning:
113 kWh
Vattenförbrukning per omgång:
47,3 liter
Energiklass:
A+++
Tvättkapacitet:
12 kg
Centrifughastighet:
1600 varv/min
Ljudnivå vid tvätt:
52 dB
Ljudnivå vid centrifugering:
71 dB
Funktioner:
Barnlås, Display, Kolborstfri motor, Mobilapp för styrning av funktioner, Mängdavkänning, Senarelagd start, Vattenskydd (Aquastop), Ånga
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Tvättmaskin - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Torktumlare

UPPDATERAD 21:e September, 2020

Experttester vi läst (17st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

bygghemma.se

Publicerad

Bygghemma.se har plockat ut tre tvättmaskiner och jämfört dem med varandra. De har tittat på maskinernas funktioner, energieffektivitet, vattenförbrukning, centrifugeringskapacitet, hur mycket de låter och vad kunderna tycker. 


Den maskin som redaktionen bedömde vara bäst är LG Q4J5TN4W, en prisvärd maskin som har låg energiförbrukning och mycket bra centrifugeringskapacitet. Konstruktionen gör maskinen driftsäker eftersom den saknar kolborst och remdrift. Motorn är extra tyst och kommer med en 10-årig motorgaranti. Bosch kom på en andra plats med en tvättmaskin som har många finesser och smarta program, även den kommer med 10-årig motorgaranti. Electrolux modell kom på en tredjeplats, deras maskin passar den som värderar hög kvalitet men inte vill betala en förmögenhet. 

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har utvärderat ett gäng frontmatade tvättmaskiner. I deras bedömning ingick bland annat tvättkapacitet (hel- och halvfull maskin), fläckborttagning, ljudnivå, program, centrifugering, energiklass och användarvänlighet. När alla parametrar räknats ihop fick varje maskin ett procentuellt betyg. 


Den maskin som de tyckte var bäst i test, är LG FH495BDS2 som fick höga 94% i betyg. Det är inte testets högsta betyg, men den bedömdes vara bäst när man även tar hänsyn till priset. Maskinen har flera program som kan laddas ner till telefonen, rymlig trumma och är energisnål. Den maskin som fick högst betyg, 95%, kommer också från LG. Den har en snygg emaljerad framsida och smart mobilstyrning. Med högsta energiklassning är det en riktigt bra maskin, och får utmärkelsen bästa premiumval tack vare den saftiga prislappen. På tredjeplats, med 90%, kom Samsung. Den blir utsedd till bästa budgetval och har funktioner som felsökning i mobilen och fläckborttagning. Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Bäst i test är Miele WDD030 är en relativt billig tvättmaskin om man jämför med andra Miele-maskiner. Både tvätt och centrifugering får ett bra resultat och detta är en av de tystaste maskinerna i testet. Den har låg vattenförbrukning vilket är bra men den kan också innebära att det är svårt att skölja ut tvättmedlet ibland eftersom den är snål med vattenförbrukningen. Miele WCE 320 har också låg vattenförbrukning och låg energiförbrukning. Den får bra tvättresultat förutom att även denna modell kan vara något sämre på att tvätta ur tvättmedlet ordentligt. 320 är också en av de tystaste maskinerna i testet. Miele WCE 330 har i princip fått samma resultat som 320 men har ett högre pris. Nästan det enda som skiljer dessa åt är panelutförandet. 320 har rak panel och 330 har en lutande panel.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

På delad förstaplats ligger LG FH495BDS2 och LG FH6F9BDS2 på 73 poäng. Båda maskinerna är tidigare testvinnare och presterar riktigt bra både miljömässigt och i hur bra de tvättar. På tredjeplatsen är flera Miele-maskiner. Den som har lägst pris men samma kvalitet som de andra Miele-maskinenrna på tredjeplatsen är Miele WCG 130 XL. Betyget blir 72 så den ligger väldigt nära båda LG-maskinerna i prestanda och betyg. Den använder mindre vatten och har en bättre manual men har en mindre kapacitet på 9 kg istället för 12 kg som LG-maskinerna har.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön februari

Publicerad

Råd & Rön har hunnit testa sig igenom 141 tvättmaskiner genom åren, och här presenterar vi topp 3 som de låg i februari 2018!

Två maskiner delar på förstaplatsen med ett samlat betyg på 73 poäng: LG FH495BDS2 och LG FH6F9BDS2. Båda maskinerna tvättar riktigt bra och gör ett helt okej jobb med sköljningen (bättre än de flesta andra maskinerna i testet). Centrifugerar gör FH6-modellen lite bättre, men FH4 är inte långt efter.

Efter LG:s båda maskiner ligger Miele WMH122WPS med 71 poäng. Den tvättar lika bra som maskinerna ovan, men sköljer lite sämre. Centrifugerar gör den riktigt bra! 

Vinnare i det här testet

Råd och rön september

Publicerad

I den senaste uppdateringen av Råd & Röns tvättmaskinstest (september 2017) är det LG:s tvättmaskin FH495BDS2 som toppar listan med 73 poäng. Trots sin relativt låga vattenförbrukning lyckas LG:s maskin med en fullt godkänd sköljning, och den är också utrustad med ett extra sköljprogram. Maskinen har en kapacitet på 12 kg och kan ofta köpas för ett överkomligt pris.

Efter LG ligger Miele WMH122WPS. Den lyckas inte riktigt lika bra med sköljningen som LG.s maskin, men är försedd med ett extra sköljprogram. Den har en hög centrifugering, hela 1600 varv/minut, och tvättar relativt snabbt.

Sedan är det många maskiner som får samma poäng i Råd & Röns test, 69 poäng. Vi har valt att ta med en maskin som Råd & Rön har gett utmärkelsen Bra köp, nämligen Siemens WM14W447DN. Den tvättar riktigt bra och ger en okej sköljning, och är även den försedd med ett extra sköljprogram. Den tvättar relativ snabbt och har en kapacitet på 7 kg.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad


Det danska Forbrugerrådet Taenk genomför tester av tvättmaskiner löpande, och efter de senaste utförda testerna (i augusti 2017) var det följande tre produkterna som placerade sig högst upp i deras lista!Högst upp i Taenks lista ligger Miele WDD030. Miele tillverkar i regel väldigt bra tvättmaskiner, särskilt sett till hållbarheten! Men så kostar maskinerna också därefter. Mieles tvättmaskiner kostar så gott som alltid femsiffrigt, men du kommer inte behöva köpa en ny maskin på många år – enligt Miele själva ska deras maskiner hålla i uppemot 20 år! WDD030 är en av Mieles inte fullt så dyra tvättmaskiner, men den både tvättar och centrifugerar riktigt bra. Energiförbrukningen är förhållandevis låg, men den tappar lite i användarvänlighet, menar Taenk. Luckan är något liten och det är inte helt självklart hur man ska läsa av kontrollpanelen.Näst högst upp på listan ligger en annan av Mieles maskiner, WDB020. WDB020 är lite mindre än maskinen ovan, och är därför också lite billigare. Den tvättar och centrifugerar bra, och har ett av testets lägsta ljudnivåer. Den har väldigt låg vattenförbrukning, vilket såklart är bra för miljön men lite sämre för maskinens sköljegenskaper. Precis som för modellen WDD030 är luckan lite liten och panelen aningen svårförstådd till en början.På tredje plats i listan, men med samma helhetsbetyg som Miele WDB020, ligger Samsung WW90J5426FW. Samsungs maskin har också låg energiförbrukning, men vattenförbrukningen är inte riktigt lika låg som hos de två ovanstående. Den är tyst under själva tvättningen, men låter lite mer under centrifugeringen.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Även de bästa tvättmaskinerna är dåliga på att skölja bort tvättmedlet från kläderna. Det berir på att tillverkarna vill begränsa dess vattenförbrukning! Råd & Rön har testat 105 tvättmaskiner, där priserna skiljer sig från 2000 kr upp till över 20,000 kronor. Även om flera av de dyrare maskinerna placerar sig högt upp i tabellen behöver man inte betala så mycket för att få en bra maskin. För ca 6000 kronor kan man få en tvättmaskin i toppklass - exempelvis Siemens WM14W447DN och Whirlpool FSCR80421 - som båda utnämns till “Bra köp”. Högst samlat betyg har dock LG FH495BDS2, som är en frontmatad tvättmaskin med 73 poäng, följt av Miele WMB120 och Siemens WM14W447DN som båda har 69 i samlat betyg. De flesta maskiner klarar centrifugeringen bra.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön september

Publicerad

Råd & Röns test av 83 tvättmaskiner hjälper dig att hitta den bästa maskinen till rätt pris! Resultatet visar att även de bästa tvättmaskinerna är dåliga på att skölja bort tvättmedlet från kläderna, vilket är ett resultat av att tillverkarna vill begränsa vattenförbrukningen. Även om de dyraste maskinerna placerar sig högt upp i tabellen behöver man inte betala så mycket för att få en bra maskin. Det finns bra alternativ för 6-7000 kronor. Centrifugeringen klarar de flesta tvättmaskinerna av och om de centrifugerar med 1400 eller 1600 varv, spelar ingen större roll. Maskinerna tar dock väldigt lång tid på sig att tvätta - tvättider på tre och en halv timme är inte ovanligt. Man måste alltså välja om man vill ha en snabb och bra maskin, eller en bra och energisnål maskin. Man kan tyvärr inte få alla tre. Miele hamnar på förstaplats med modellen WMB120. Maskinen fick 69 av 100 i samlat betyg och kostar mellan 10-12000 kronor. Siemens modell WM14W447DN fick också 69 poäng och är något billigare än Miele, ca. 6-10000 kronor. Även på tredjeplats hamnar Siemens med modellen WM16W468DN som fick 68 av 100.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön mars

Publicerad

Den optimala tvättmaskinen har mycket att leva upp till - ta bort fläckar, skölja noggrant och göra det snabbt, tyst och energisnålt. Råd & Röns test av 86 tvättmaskiner hjälper dig att hitta den bästa maskinen till rätt pris. I testet finns 70 frontmatade, 11 toppmatade och 4 kompakta, samt en inbyggd. Maskinerna i testet kostar från ca 2000 kronor upp till 20000 kronor. Många av modellerna tvättar riktigt bra - fläckar försvinner från både bomull och syntet - men däremot är det sämre med sköljningen, då t.o.m. de bästa tvättmaskinerna sköljer dåligt. De flesta maskiner klarar av centrifugeringen och om de centrifugerar med 1400 eller 1600 varv spelar ingen större roll. Bäst i test är Mieles tvättmaskin WMB120, tillsammans med två av Siemens modeller som alla fått 69 i betyg av 100 möjliga. Mieles maskin får höga betyg för bl.a. tvättning och centrifugering, men endast medelmåttiga betyg för sköljning, tvättid och ljudnivå. Siemens modeller, WM14W447DN som tar andraplats, och WM16W648DN, som tar tredjeplats, har båda ungefär samma betyg som Miele, men den sistnämnda är sämre på sköljning än övriga två. Alla de tre modellerna ligger ungefär i samma prisklass.

Vinnare i det här testet

Råd & rön

Publicerad

Råd & rön har testat 42 fullstora, frontmatade tvättmaskiner och det visar sig att en bra tvättmaskin inte behöver kosta skjortan, utan det finns bra alternativ i flera prisklasser. I testet finns tvättmaskiner från ca 3000 kr upp till drygt 18000 kr och trots att de dyrare maskinerna hamnar högt upp i tabellen, behöver man inte betala så mycket för att få en bra maskin. Många av maskinerna får höga betyg i tvätteffektivitet, men några får bara knappt godkänt. Vad gäller sköljning får inga maskiner höga betyg, istället får några direkt underkänt. Anledningen till att de är dåliga är för att de ska vara så energi- och vattensnåla som möjligt. Bäst i test blev en lite dyrare maskin, WMB120, från Miele. Siemens WM14W447DN fick samma betyg som Miele men kostar ett par tusenlappar mindre. Siemens var även tillverkaren som hamnade på tredjeplats med WM16W648DN. Samtliga tre maskiner fick 69 av 100 möjliga i samlat betyg.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat 42 st frontmatade tvättmaskiner i prisklassen 3 000 – 18 000 kr. Många av dom dyrare modellerna får bra betyg, men det finns även budgetmaskiner som presterar riktigt bra. När du skall köpa en tvättmaskin är det viktigt att du kikar närmare på de egenskaper som är viktiga för dig. Skall maskinen arbeta tyst? Eller är sköljningen det viktigaste momentet? Hur effektiv är tvättmaskinen?

Flera av maskinerna får höga poäng i momentet tvätteffektivitet, men det är sämre med sköljningen. Ingen tvättmaskin får toppbetyg i sköljning och detta kan vara avgörande för dig som är allergiker. Anledningen till detta är att många av tvättmaskinerna försöker att vara så vatten- och energisnåla som möjligt.

Fyra tvättmaskiner delar på förstaplatsen med det sammanlagda betyget 68 poäng av 100 möjliga; Siemens WM16S465DN, Miele W 5873 NDS, Samsung WW10H9600EW och Bosch WAS32465SN.  Billigast av dessa är Siemens tvättmaskin som du kan få för drygt 5000 kr på de billigaste butikerna. Detta är en prisvärd maskin med imponerande effektivitet. Siemens är enkel att använda och klarar 8 kg tvätt. Minuspoäng för högt ljud och medioker sköljning.

Längst ned i botten hittar vi tvättmaskinerna från Blomberg och Ikea. Den sistnämnda kostar ca 5000 kr och får generellt dåliga betyg. Enda momentet där den presterar bra är centrifugering. Allra sämst är dock Blomberg med sin tvättmaskin WNF8467. Den får testets sämsta betyg för sköljning och ljumma omdöme för tvätteffektivitet och ljudnivå.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 77 tvättmaskiner, både front- och toppmatade, men även kompaktmaskiner. Maskinens storlek varierar mellan tre till tolv kilos kapacitet. Tvättmaskinens huvudsakliga uppgift är att tvätta tvätten ren, vilket modellerna i testet gör bra – dock sköljer de sämre. Av de testade tvättmaskinerna i Råd och röns test fick LG:s maskin F1495BD högst samlat betyg. Maskinen rymmer så mycket som tolv kilo tvätt, vilket motsvarar kapaciteten hos maskiner i stortvättstugor. Med högsta energiklassen A+++ har tvättmaskinen låg energi- och vattenkostnad, trots sin storlek, vilket är mycket bra. Dock tar maskinen stor plats. Den kräver ett stort badrum eller en tvättstuga för att rymmas och dessutom är priset relativt högt. Miele tog andra plats, med bara ett poäng sämre än LG, med sin modell W1954. Den är alltså näst bäst i testet och rymmer en mer ”normal” mängd tvätt – sju kilo – och får genomgående höga betyg. Dock är det den dyraste maskinen i testet, med en prislapp på drygt 13000 kronor. Samtliga maskiner i testet har problem med den höga ljudnivån och har bara fått medel- eller låga betyg. Även på tredjeplats hamnade en maskin från LG. Den här modellen, F1480QDS, är utrustad med en ångfunktion – men som dock inte fungerar lika bra som man hoppats på.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tvättmaskiner och testvinnare blev LG med sin modell F1495BD. Maskinen rymmer tolv kilo kläder, vilket motsvarar kapaciteten hos maskinerna man hittar i stortvättstugor. Eftersom den rymmer såpass mycket, passar maskinen bra för en stor familj eller för den som smutsar ner sina kläder mycket på fritiden eller på sitt arbete. Trots sin storlek har F1495BD en låg energi- och vattenkostnad. Den tillhör även högsta energiklassen – A+++. Nackdelen är dock att den är stor och tar därför mycket plats. Den är också relativt dyr. Miele W1954, som tagit andraplats, var bara ett poäng ifrån LG. Tvättmaskinens kapacitet ligger på en mer genomsnittlig siffra och rymmer sju kilo. Mieles maskin är dock den dyraste i testet och har en prislapp på drygt 13000 kronor. Även på tredjeplats hamnade en maskin från LG – F1480QDS. Tvättmaskinen är utrustad med en ångfunktion, men den är inte så bra som man hoppats på. Därför förlorar maskinen poäng när Råd och rön tvättar med ångfunktionen på. De flesta tvättmaskinerna i testet tar ungefär två och en halv timme på sig att tvätta en maskin, men trots att de tar lång tid på sig, utnyttjar maskinerna vatten och el på ett energieffektivt sätt. Även ljudnivån för maskinerna är ett minus, då de bullrar för mycket, speciellt när de centrifugerar. Oftast står de väl dock i ett stängt utrymme och man störs inte lika mycket av ljudnivån, som man skulle gjort om det var diskmaskinen i köket exempelvis.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tvättmaskiner och har utsett LGs modell F1495BD som testvinnare. Maskinen har plats för 12 kg och passar därför bra i en stor familj eller för de som smutsar ner mycket kläder.
Tvättmaskinen tillhör högsta energiklassen A+++ och trots att den är stor och tar mycket plats, har den låg energi- och vattenkostnad. Mieles tvättmaskin rymmer 7 kg och får också ganska höga betyg, men är dock testets dyraste tvättmaskin! Sist men inte minns hittar vi en modell till ifrån LG. F1480QDS, som har en ångfunktion som ska reducera skrynklor i kläderna. Men den är inte att hurra för och gör att maskinen förlorar poäng i testet. Samtliga maskiner i testet är som sagt energisnåla men tar också väldigt lång tid på sig att köra klart en tvätt. En del maskiner var även dyra i drift, till exempel Gorenje WA82145 - som är dyrast i testet – kostar hela 2 kronor och 35 öre per tvätt!

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

På smartson.se har man testat 8 energisnåla tvättmaskiner, där alla uppnår högsta energiklassen A+++. LG’s tvättmaskin har plats för 8 kg tvätt och har en utmärkande finess som är en ångfunktion som kan räta ut skrynkliga kläder och ge dom en snabb uppfräschning. Ånga kan även användas vid allergiprogrammet i maskinen, för att bl.a. ta bort pollen och djurhår. Cylindas modell rymmer också 8 kg och är dessutom utrustad med en display för kontroll av temperatur, centrifugeringsvarvtal, programtid, samt återstående tid. Tvättmaskinen har en timerfunktion som gör att du kan ställa in tvättstarten när du vill - upp till 24 timmar.  Bosch WAS327B4SN har en kolborstfri motor som går under namnet ”Ecosilence drive”. För att hjälpa till med en så väl avvägd tvätt som möjligt finns bland annat doseringsindikator för tvättmedel, vattenmängdsanpassning samt ett system som kontrollerar sköljvattnet ifall det behövs extra sköljningar.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

På Smartson har man testat 10 tvättmaskiner men inte utsett någon testvinnare, utan de skriver istället vad som är positivt med de olika märkena. Hos dom kan du läsa om modeller med kortprogram, ångtvätt, fläckborttagning eller tvätt för särskilda plagg.
Inom EU ska alla tvättmaskiner vara märkta med information om energiförbrukning och hur bra maskinerna tvättar och centifugerar. Vissa tillverkare anger också i procent omförbrukningen är längre än vad som krävs för A-klass. En modell med högre centrifughastighet leder till mindre energiåtgång eftersom tvätten då behöver mindre tid i tumlare eller torkskåp.
Nedan finns några exempel på maskiner som finns med på Smartson.se.
Observera att ingen är utsedd som vinnare!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.