VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 7 Augusti 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta de bästa tvättmaskinerna som är bäst i test 2023

Är det dags att köpa ny tvättmaskin? Att hitta rätt tvättmaskin är en djungel – vad är du ute efter? En frontmatad eller tvättmaskin eller kanske en som kombinerar tvätt med torkning? Se fem tvättmaskiner och ta hjälp av våra bästa tips!

Vi har jämfört
 • Tvättkapacitet.
 • Centrifugeringshastighet.
 • Energiklass.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch
Bosch WAXH2E0LSN
Bosch Bosch WAXH2E0LSN - Test
Bäst i test
Bosch
Bosch WAXH2E0LSN
Uppkopplad tvättmaskin med flera smarta program som underlättar din vardag.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2022.
Testvinnare hos Bäst i hemmet 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Tvättkapacitet: 10 kg.
Centrifugeringshastighet: 1600 varv/minut.
Energiklass: C.
Storlek: 84,8 x 59,8 x 59 cm.
Ljudnivå: 74 dB.
i-DOS-system – doserar tvättmedlet.
Program för allergiker och känsliga.
Rengöringsprogram.
AquaStop – säker mot vattenskador.
Kan kopplas samman med Google Home.
Kompatibel med Google Assistant och Alexa.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. De har ett stort utbud av tvättmaskinen, oavsett om du vill ha en standardmodell eller en riktig proffsig tvättmaskin.

Vi har utsett Bosch WAXH2E0LSN till den bästa tvättmaskinen. Det är en frontmatad tvättmaskin som kom på andra plats på ett uppdaterat test hos Råd & Rön med ett samlat betyg på 71 av 100. Hos Bäst i hemmet blev tvättmaskinen testvinnare. Tvättmaskinen är dessutom ett populärt val hos Prisjakt och hos Pricerunner är kundbetyget högt.

Boschs tvättmaskin har en tvättkapacitet på 10 kilo och många smarta funktioner som förenklar vardagen. Den går att koppla ihop med Google Home så att du kan sätta igång tvättmaskinen var du än befinner sig, hjälp att välja program och få notiser när tvätten är klar. Du kan även styra den med Google Assistent och Alexa. Tvättmaskinen är tystgående med en ljudvolym på 74 decibel, tack vare AntiVibration-designen som på ett smart sätt minskar vibrationen, även under centrifugeringen. Bosch patenterade VarioDrum-system består av en droppformad trumma och asymmetriska paddlar och fördelar vattnet både jämnt och skonsamt utan att skrynkla, sträcka eller skada kläderna.

Tvättmaskinen har ett smart doseringssystem som själv känner av hur mycket tvättmedel som behövs. Du fyller i tvättmedel och sedan mäter i-DOS rätt mängd tvättmedel – vilket förhindrar både över- och underdosering. Allergyplus-funktionen är ett program för allergiker och de med känslig hud som ser till att allergenpartiklar som djurhår, pollen, damm och kvalster alltid försvinner. Har du bråttom finns ett snabbprogram som minskar tvättiden med upp till 60 procent, utan att påverka tvättresultatet. Programmet 4D Wash System Intensive Plus ger en skinande ren tvätt även om tvättmaskinen är full eller plaggen riktigt smutsiga. Med AntiStain Plus-systemet får du effektivt bort 16 olika typer av fläckar. Skulle du behöva pausa maskinen för att slänga in ett kvarglömt plagg så går detta också att göra.

För att hålla tvättmaskinen ren och fräsch finns ett DrumClean-program som gör sig påmind efter 20 tvättcykler. Tvättmaskinen är utrustad med säkerhetssystemet AquaStop som garanterar 100 procent skydd mot vattenskador under hela maskinens livslängd.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch Waxh2e0lsn Frontmatad Tvättmaskin - Vit
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Siemens
Siemens WM6HXK0LDN
Siemens Siemens WM6HXK0LDN - Test
Bästa premium
Siemens
Siemens WM6HXK0LDN
En smart tvättmaskin med flera avancerade program och som går att styra med mobilen.
Andra plats på test hos Röd & Rön 2022.
Testvinnare hos Taenk.dk 2021.
Tvättkapacitet: 10 kg.
Centrifugeringshastighet: 1600 varv/minut.
Energiklass: C.
Storlek: 84,8 x 59,8 x 59 cm.
Ljudnivå: 48 dB.
i-Dos-system – doserar tvättmedlet.
Kan kopplas till app.
Har outdoor-program.
Utrustad med AquaStop.

Siemens är ett tyskt företag som grundades 1847 som tillverkar vitvaror och hushållsprodukter med en bra balans mellan innovation och design. Deras produkter underlättar är utvecklade för att underlätta din vardag.

Siemens WM6HXK0LDN är en frontmatad tvättmaskin med en kapacitet på 10 kilo som vi utsett till bästa premium. Den kom på en delad andra plats på ett uppdaterat test om tvättmaskiner hos Råd & Rön, tillsammans med bland annat två av Siemens andra modeller. Tvättmaskinen hör till Siemens premiumserie iQ700 som kännetecknas av en imponerande design, ett brett utbud av program och hög effektivitet. Hos danska Taenk utsågs den till testvinnare förra året.

Siemens WM6HXK0LDN har i-Dos som är ett smart system som gör att tvättmedlet doseras på ett sätt så att både vatten och tvättmedel sparas. LED-displayen är stor och tydlig med touchknappar och bra menynavigation. Den har flera standardprogram men också lite mer avancerade specialprogram som till exempel ett snabbprogram som gör att du kan tvätta på endast 15 minuter. Dessutom ett outdoor-program som är ett specialprogram för tvätt av funktionsplagg inom sport- och friluftskläder. Tvättmaskinen är smart och har både viktsensor och smutssenor så att den anpassar sig efter dina kläder.

Du kan koppla tvättmaskinen till Home Connect-appen som gör att du får tillgång till den var du än befinner dig. Tvättmaskinen är utrustad med AquaStop som är ett säkert skydd mot vattenskador. Den har energiklass C och en ljudvolym på 48 decibel vid tvätt och 74 decibel vid centrifugering.

 • Butiker & priser
 • Priser för Siemens Wm6hxk0ldn Iq700 Frontmatad Tvättmaskin - Vit
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Electrolux
Electrolux EW2F3047R3 TimeCare 500
Electrolux Electrolux EW2F3047R3 TimeCare 500 - Test
Bästa budget
Electrolux
Electrolux EW2F3047R3 TimeCare 500
En prisvärd tvättmaskin för dig med mindre tvättbehov.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt varumärke.
Tvättkapacitet: 7 kg.
Centrifughastighet: 1400 varv/minut.
Energiklass: E.
Trumvolym: 53 liter.
Storlek: 85 x 60 x 57 cm.
Ljudnivå: 78 dB.

Svenska Electrolux grundades 1919 och är ledande inom vitvaror och hushållsmaskiner. I deras sortiment finns bland annat ett stort utbud av tvättmaskiner, diskmaskiner, kylskåp, spisar och dammsugare.

Electrolux EW2F3047R3 Timecare 500 är en prisvärd tvättmaskin med en kapacitet på sju kilo och en trumvolym på 53 liter. Electrolux tvättmaskiner i TimeCare-serien har flera korta program och passar för dig med mindre tvättmängder åt gången. Den har dessutom en snabbfunktion som passar de dagar du har mycket att göra, utan att för den delen kompromissa med tvättresultatet. Den har även en AutoSense-funktion som automatiskt anpassar tiden efter tvättmängden och du kan använda fördröjd starttid så att du själv kan välja när maskinen ska sätta igång.

Tvättmaskinen har en soft-trumma som är mer skonsam mot dina kläder och en självrengörande AutoClean. Letar du efter en bra men prisvärd tvättmaskinen är detta valet för dig!

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux EW2F3047R3
Priser visas i samarbete med

Bästa kombinerade Test.se - Bästa kombinerade
Electrolux
Electrolux EW7W5268E5 PerfectCare 700
Bästa kombinerade
Bästa kombinerade
Electrolux
Electrolux EW7W5268E5 PerfectCare 700
En populär kombinerad tvättmaskin och torktumlare.
Rekommenderad av Expressen/Leva & Bo 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Tretti.se.
Högt kundbetyg hos Whiteaway.se.
Tvättkapacitet: 8 kg.
Torkkapacitet: 4 kg.
Centrifughastighet: 1600 varv/minut.
Energiklass: C.
Storlek: H 84,7 x B 59,7 x D 55,1 cm.
Ljudnivå: 76 dB.
Översvämningsskydd.
LED-display.

Svenska Electrolux grundades 1919 och är ledande inom vitvaror och hushållsmaskiner. I deras sortiment finns bland annat ett stort utbud av tvättmaskiner, diskmaskiner, kylskåp, spisar och dammsugare. 

Electrolux EW7W5268E5
är en kombinerad tvättmaskin och torktumlare som fått bra recensioner i Expressens Leva & Bo, höga kundbetyg hos Pricerunner och är ett populärt val hos Prisjakt. Därför har vi valt ut den till vår bästa kombinerade tvättmaskin. Med en tvättmaskin och torktumlare i en och samma maskin blir kläderna både tvättade och torra på samma program – smidigare kan det inte bli. Tvättmaskinen har en rotationshastighet på 1600 varv per minut, en tvättkapacitet på åtta kilo och en torkkapacitet på fyra kilo. Den har automatiserade program för både material och vikt som gör att kläderna håller längre. Det snabbaste programmet både tvättar och torkar på endast 60 minuter. Tvättmaskinen har dessutom ett FreshScent-program som fräschar upp kläderna om de endast behöver en uppfräschning.

Tvättmaskinen är i storleken H 84,7 x B 59,7 x D 55,1 centimeter och den har en lite bredare bredd än hos andra tvättmaskiner och den är inte den tystaste på marknaden. Enligt nöjda kunder är det en tvättmaskin med många olika tvättprogram, bra torktid och lätt att förstå.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux EW7W5268E5
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test tvättmaskin - testvinnande tvättmaskin.

Köpguide tvättmaskin

Att köpa tvättmaskin kan vara en dyr historia. Dels kostar själva maskinen en hel del, och dels kostar förstås både el- och vattenförbrukningen. Numera försöker tillverkarna göra så energisnåla tvättmaskiner som möjligt, vilket i längden är bra både för miljön och för din plånbok!

Olika typer av tvättmaskiner

Det finns förstås flera olika tvättmaskinsmodeller, alla med olika funktioner och program. De vanligaste dimensionerna är B60 x D60 x H85–90 centimeter, men det finns också mer kompakta modeller som är toppmatade istället för frontmatade. Både frontmatade och toppmatade maskiner har såklart sina för- respektive nackdelar – de toppmatade tar mindre plats, men kan å andra sidan inte användas som avlastningsyta på samma sätt som en frontmatad. De frontmatade modellerna har oftast högre kapacitet än de toppmatade, så har du en stor familj kan det vara anledning nog att välja en sån. De frontmatade är dessutom oftast mer avancerade med fler program och med bättre centrifugering. De toppmatade, som alltså har en lucka på ovansidan istället för på sidan, upplevs dock som lättare att fylla, men det är såklart en ren smaksak.

Bäst i test tvättmaskin – se testvinnande tvättmaskiner.

Välj tvättmaskin efter hur många ni är, hur mycket tvätt ni har men också efter hur stor plats du har avsett för en tvättmaskin. 

Minst 7 kilo kapacitet för en familj på fyra personer

Hur stor tvättmaskin just du behöver beror dels på hur många ni är i hushållet, men också på hur mycket kläder ni smutsar ner! Generellt sett kan man i alla fall säga att ett hushåll om fyra personer behöver en tvättmaskin med en kapacitet på minst sju kilo för att inte behöva tvätta i alltför många omgångar. Viktigt att tänka på är att det sliter på maskinens motor om den överfylls, vilket leder till att livslängden förkortas.

Kolborstmotor eller kolfri motor?

Tvättmaskinens motor kan vara av två olika varianter. En traditionell motor med kolborste eller en kolfri motor. Kolborsten i den traditionella motorn slits så småningom ut och måste bytas, och risken med överhettning (om flera omgångar tvätt körs på raken) är högre för en motor med kolborste. De kolfria motorerna är dessutom i regel tystare och har en längre livslängd.

Olika maskiner = olika specialprogram

Programmen kan också skilja sig åt mellan de olika modellerna. Program för 40 och 60 grader får ändå räknas som standard, likaså särskilda program för bomullstvätt, fintvätt och ylletvätt. Andra funktioner kan till exempel vara ångtvätt, särskilda fläckborttagningsprogram och automatisk dosering av tvätt- och sköljmedel. Vissa nyare modeller kommer med inbyggd torkfunktion – de är alltså en slags kombination av en tvättmaskin och en torktumlare. Det är såklart smidigt på så sätt att du bara behöver en enda maskin för att både tvätta och torka. Men å andra sidan är det därmed heller inte möjligt att torka en maskin samtidigt som du sätter igång en ny omgång smutstvätt.

Bäst i test tvättmaskin – se testvinnande tvättmaskiner.

Tvättmaskiner har vanligtvis många standardprogram – men kolla även om de avancerade programmen uppfyller dina krav. 

Inga krav på sköljning och centrifugering

För att en tvättmaskin ska få säljas idag krävs det att tillverkaren har testat att den faktiskt tvättar rent och kan gå i god för det. Men det ställs inga liknande krav på att sköljning och centrifugeringen ska fungera ordentligt. I och med att maskinerna blir mer och mer energisnåla finns även en risk att de blir mer vattensnåla. Om du har känslig hud är det extra viktigt att allt tvättmedel sköljs ur ordentligt, så för dig kan det vara bra att ha en maskin som kan göra extra sköljningar.

EU:s energimärkning

Precis som andra vitvaror är tvättmaskiner försedda med EU:s energimärkning vilket har gett ett betyg på skalan A–G, där A+++ räknas som den högsta klassningen. Från och med den 21 mars 2021 är det en ny energimärkning som gäller. Eftersom produktutvecklingen gått framåt så är allt fler tvättmaskiner energisnåla så att energimärkningsskalan har slagit i taket. Den nya skalan går istället mellan A till G.

På energimärkningen kan du också ta del av hur många kilowattimmar som går åt på ett år, baserat på ungefär fyra tvättar i veckan i olika temperaturer och med både hel- och halvfyllda maskiner. Ljudnivå och centrifugeringsklass ska också synas på energimärkningen.

Ny energimärkning på tvättmaskinerna.


Smartare tvättmaskin med nya funktioner

Många nyare tvättmaskinerna på marknaden erbjuder smarta funktioner som förenklar vardagen och gör det både enklare och mer effektivt att tvätta.

Automatisk dosering

En tvättmaskin med automatisk dosering är bra för både miljön och plånboken. Med den här smarta funktionen bestämmer tvättmaskinen själv hur mycket tvättmedel och ibland också vatten som behövs för att plaggen ska bli rena.

Kan styras med mobilen

Väljer du en tvättmaskin som går att koppla upp till wifi har du möjlighet att styra eller kontrollera oavsett var du än befinner dig. Då kan du till exempel starta ett program när du åker från jobbet så att tvätten är redo att hängas upp när du kommer hem.

Klimatsmarta program

Dagens tvättmaskiner blir allt mer klimatsmarta med program som är särskilt klimatsmarta med lägre temperatur vilket samtidigt ger en lägre energiförbrukning.

Inbyggd torktumlare

Har du tvättmaskinen i badrummet eller ont om plats, men samtidigt önskar en torktumlare? Då kan du välja en tvättmaskin som har en torktumlare inbyggd. På så sätt sparar du både plats och tid eftersom du inte behöver flytta över tvätten till en annan maskin.

Bra centrifugering sparar både tid och miljö

Det allra bästa och energieffektivaste sättet att få tvätten torr är genom att den först centrifugeras ordentligt. Både torkskåp och torktumlare är väldigt energikrävande, så genom att få ut så mycket vatten som möjligt innan själva torkningen påbörjas kan du spara både tid och miljö. För att en tvättmaskins centrifugering ska vara riktigt bra krävs det att den klarar av minst 1 400 varv i minuten.

Enkelt att installera – men chansa inte!

Moderna tvättmaskiner är försedda med vanliga stickkontakter och är därmed enkla att installera. Vill du däremot göra en mer fast installation gör du bäst i att ta hjälp av en elektriker. Samma sak gäller för vatten – finns en avstängningskran och du känner dig tillräckligt kapabel kan du utan problem göra det på egen hand. Men går någonting fel kan det bli en hiskeligt dyr historia, så ta hellre hjälp än chansa!

Tänk på säkerheten

Precis som med mycket annat finns det en risk att tvättmaskinen går sönder eller börjar att läcka. Därför är många tvättmaskiner utrustade med AquaStop som är ett säkert skydd mot vattenskador, under hela maskinens livslängd.

Bäst i test tvättmaskin – se testvinnande tvättmaskiner.

Genom att rengöra tvättmaskinen med jämna mellanrum håller du den både fräsch och fri från dålig lukt och bakterier. 

Så rengör du tvättmaskinen

Även om tvättmaskinen är till för att tvätta dina kläder, sängkläder, handdukar och annan tvätt ren betyder inte det att den själv aldrig behöver rengöras. Tvål och kalkrester samlas snabbt i tvättmaskinen vilket gör att den kan lukta illa. För att få en fräsch tvättmaskin behöver den rengöras med jämna mellanrum. Hur ofta beror på hur mycket du använder den och i vilket skick den är i. Ett husmorsknep är att använda sig av ättika och bikarbonat. Blanda några matskedar bikarbonat och lika mycket vatten och häll i tvättmedelsfacket. I tvättmaskinens trumma häller du i några deciliter ättika och sedan kör du ett program på hög värme. Vissa använder sig av en vanlig disktablett som du placerar i trumman. Det finns även rengöringsmedel att köpa som ska användas en till två gånger i månaden

Detta kan du göra för att hålla tvättmaskinen fräsch:

 • Låt lucka och tvättmedelsfack vara öppna efter varje tvättning så att det hinner torka ordentligt.
 • Torka bälgen fri från ludd och smuts med en trasa efter varje användning.
 • Torka av insidan av luckan en gång i veckan.
 • Skölj av till exempel smutsiga overaller ordentligt innan du tvättar dem.
 • Använd inte för mycket tvättmedel.
 • Kör en maskin med hög temperatur med jämna mellanrum för att ta död på eventuella bakterier.

Köpa tvättmaskin – att tänka på!

Det finns flera saker du behöver tänka på innan du ska välja tvättmaskin. Här kommer några av de vanligaste.

 • Hur många är ni i hushållet och hur stor kapacitet ska tvättmaskinen ha?
 • Vilka program är viktiga och hur lång tid får dem ta?
 • Ska den vara frontmatad eller toppmatad?
 • Behöver tvättmaskinen även ha torkmöjligheter?
 • Hur hög är ljudvolymen och vad är energimärkningen?

Läs också: Bäst i test torkskåp

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Råd & Rön (2022)

I januari 2022 testades 27 nya tvättmaskiner hos Råd och Rön vilket gör att deras test nu innehåller 99 olika tvättmaskiner. I testet finns både frontmatade, toppmatade och kompakta tvättmaskiner med. Testvinnare blev LG FH6F9BDS2 som får ett samlat betyg på 73 poäng och den får höga betyg på både tvätt och centrifugering. På delad andra plats kom tio tvättmaskiner från Bosch, Miele och Siemens, bland annat Bosch WAXH2E0LSN och Siemens WM6HXK0LDN.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En modern tvättmaskin är försedd med vanliga stickkontakter och är därmed enkla att installera. Planerar du istället att göra en mer fast installation bör du ta hjälp av en elektriker.
 • Det finns tvättmaskiner med en kapacitet från 5 till 12 kilo. Man brukar säga att varje person i hushållet bidrar med ett kilo tvätt per dag, så utgå från antal familjemedlemmar och hur ofta du tvättar. Ett hushåll om fyra personer behöver en tvättmaskin med en kapacitet på minst 7 kilo.
 • Vi har valt att utse Bosch WAXH2E0LSN till den tvättmaskin som är bäst i test. Den har en kapacitet på 10 kilo och är en uppkopplad tvättmaskin med flera smarta program som underlättar din vardag. Bosch har flera tvättmaskiner som placerats högt på tester.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Bosch Bosch WAXH2E0LSN