VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 4 Juli 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Tvättmedel som är bäst i test 2024

Fläckar på kläderna kan vara svåra att få bort. Med rätt förbehandling och tvättmedel kommer fläckarna att effektivt försvinna samtidigt som plaggens färg bevaras. Här är flytande tvättmedel som är bäst i test! Läs våra bästa tips i köpguiden.

Vi har jämfört
 • Vilken typ av tvättmedel det är.
 • Storlek på förpackningen.
 • Om den är parfymfri.
 • Resultat.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Änglamark
Änglamark flytande kulörtvättmedel
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Änglamark
Änglamark flytande kulörtvättmedel
Flytande kulörtvättmedel från ekologiska Änglamarks.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Andra plats på test hos Testfakta 2022.
Testvinnare hos Råd & Rön 2019.
Rekommenderat av Astma- och Allergiförbundet.
Svanenmärkt.
Flytande kulörtvättmedel.
Volym: 900 ml.
Utan parfym och färgämnen.

Änglamark skapades 1991 och är Coops egna varumärke. Idag är de störst i Sverige på ekologiska varor.

Vi har utsetts Änglamark flytande kulörtvättmedel till bäst i test. Det är ett flytande tvättmedel utan parfym. Det är Svanenmärkt och rekommenderat av Astma- och allergiförbundet. Tvättmedlet kommer i en mjuk plastförpackning med en volym på 900 milliliter och räcker till ungefär 20-25 tvättar.

Änglamarks flytande tvättmedel utsågs till både bäst i test och bra val när Råd & Rön testade flytande kulörtvättmedel. Det fick den totala poängen 70 av 100 och beskrivs som tuff mot fläckarna utan att vara tuff mot miljön och plånboken.

När Testfakta testade flytande kulörtvättmedel kom Änglamark på andra plats med det totala betyget 8 av 10. Enligt dem har tvättmedlet bra rengöringsförmåga och är skonsam mot textilierna.

 • Butiker & priser
 • Priser för Änglamark kulörtvättmedel flytande
  • Coop
   SE PRISET

Bästa för kulör- & vittvätt Test.se logo
Skona
Skona Kulör- & Vittvätt
Bästa för kulör- & vittvätt
Bästa för kulör- & vittvätt Test.se logo
Skona
Skona Kulör- & Vittvätt
Flytande tvättmedel för kulör- och vittvätt – skonsamt och parfymfritt.
Testvinnare hos Testfakta 2022.
Tredje plats på test hos test hos Råd & Rön 2021.
Flytande kulörtvättmedel.
Volym: 750 ml.
Parfymfri.

Skona är ett varumärke hos Ica och deras miljömedvetna val för tvätt, städ och papper. De gör miljömärkta produkter med milda dofter och parfymfria alternativ. Varumärket har funnits på marknaden i över 20 år.

Vi har valt att rekommendera det flytande tvättmedlet Skona Kulör- & Vittvätt. Det är parfymfritt och skonsamt mot både dig och miljön.

När Råd & Rön testade flytande kulörtvättmedel kom Skonas tvättmedel på delad tredje plats med det samlade betyget 64 av 100. Det är färgbevarande och innehåller inga oönskade ämnen, men är dock något sämre på fettfläckar.

På ett test hos Testfakta kom tvättmedlet på första plats med betyget 8,2 av 10. Tvättmedlet är skonsamt mot textilierna men alla de testade produkterna presterade bara halvbra när det kom till fläckborttagning. Skonas tvättmedel avlägsnade i bästa fall 60 procent av de lättare fläckarna, vilket var mer än vad de andra klarade av. Den genomsnittliga fläckborttagningsnivån låg på 52 procent (jämfört med 42 procent på det sämst presterade tvättmedlet). Skona tog till exempel bort 61 procent av gräsfläckarna, medan det sämsta tvättmedlet endast tog bort 38 procent.

 • Butiker & priser
 • Priser för Skona Kulör- & Vittvätt
  • Ica
   SE PRISET

Bästa allergivänliga Test.se logo
Neutral
Neutral Tvättmedel flytande Colour 1L
Neutral Neutral Tvättmedel flytande Colour 1L - Test
Bästa allergivänliga Test.se logo
Neutral
Neutral Tvättmedel flytande Colour 1L
Milt tvättmedel som bevarar färgerna och minskar risken för allergiska reaktioner.
Tredje plats på test hos test hos Råd & Rön 2021.
Testvinnare hos Testfakta 2018.
Populärt val hos Prisjakt.
Flytande kulörvättmedel.
Volym: 1000 ml och 1950 ml.
Färgbevarande egenskaper.
Minskar risken för allergiska hudreaktioner.
Bra mot fettfläckar.

Neutral är ett varumärke som grundades för 40 år sedan i Skandinavien. I sortimentet finns både flytande tvättmedel och tvättpulver för kulörtvätt och vittvätt.

Vi har valt att rekommendera Neutral Sensitive Skin Colour Flytande Tvättmedel. Det är ett flytande tvättmedel med en volym på en liter och kan tvätta ungefär 20-25 tvättar. Det är enkelt att dosera och lösa upp.

När Råd & Rön testade flytande kulörtvättmedel kom Neutrals flytande tvättmedel på delad tredje plats med betyget 64 av 100. Det innehöll inga oönskade ämnen och hade bra färgbevarande egenskaper. Men det var något sämre på fläckar, med undantag för gräsfläckar som fick betyget 7 av 10.

När Testfakta testade flytande kulörtvättmedel kom detta på tredje plats med betyget 7,4 av 10. Enligt dem är det bra mot fläckar och bevarar färgen bra men är mindre skonsamt mot textilierna.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa populära Test.se logo
Via
Via Color flytande tvättmedel
Bästa populära
Bästa populära Test.se logo
Via
Via Color flytande tvättmedel
Färgbevarande flytande tvättmedel med bra rengöringsförmåga.
Fjärde plats på test hos Testfakta 2022.
Populärt varumärke hos Prisjakt.
Flytande tvättmedel.
Volym: 760 ml.
Färgbevarande egenskaper.
Miljövänliga ingredienser och förpackning.
Ren tvätt varje gång.

Via är ett av Europas vanligaste varumärken när det kommer till tvättmedel. Deras produkter är tuffa mot fläckar och snällare mot planeten. 91 procent av ingredienserna i det flytande tvättmedlet är bionedbrytbara och flaskan är tillverkad av 97 procent återvunnen plast.

Vi har valt att rekommendera Via Color flytande tvättmedel. När Testfakta gjorde ett oberoende test på flytande kulörtvätttmedel kom detta på fjärde plats med det samlade betyget 7,2 av 10. Enligt testet har det bra rengöringsförmåga men är mindre skonsamt mot textilierna.

Via Color flytande tvättmedel kommer i en plastflaska med en volym på 760 milliliter och räcker till cirka 15-19 tvättar. Enligt Via själva är formulan förbättrad och tvättmedlet framtaget för att bevara plaggets färger. De lovar ren tvätt varje gång och kan lösa upp smuts även vid låga temperaturer.

Bland Vias flytande tvättmedel-sortiment hittar du även Via White flytande, Via Black flytande och Via Color Sensitive flytande.

 • Butiker & priser
 • Priser för Via Color flytande tvättmedel
  • Hemköp
   SE PRISET
  • MatHem
   SE PRISET

Bra val Test.se logo
A+
A+ Colour
Bra val
Bra val Test.se logo
A+
A+ Colour
Färgbevarande tvättmedel i flytande form från A+.
Femte plats på test hos Testfakta 2022.
Populärt val hos Mathem.se.
Svanenmärkt.
Flytande tvättmedel.
Volym: 880 ml.
Bra rengöringsförmåga.
Färgbevarande egenskaper.
Miljövänlig förpackning.

A+, tidigare Ariel, är ett känt varumärke inom tvättmedel med ett brett utbud av både flytande och pulver. De har tvättmedel för alla typer av tvätt, tvättmaskiner och livsstilar.

A+ Colour är ett flytande kulörtvättmedel som vi har valt att rekommendera. Det är Svanenmärkt och plastförpackningen är 100 procent återvinningsbar. Tvättmedlet håller i ungefär 16-22 tvättar.

När Testfakta gjorde ett oberoende test på flytande kulörtvätttmedel kom detta på femte plats av åtta med det samlade betyget 6,9 av 10. Enligt dem har det bra rengöringsförmåga, men är mindre skonsamt och har något sämre färgbevarande egenskaper för röda och mörkblå textilier. Dessutom var det testets dyraste tvättmedel per tvätt.

Det flytande tvättmedlet kommer i en plastförpackning på 880 milliliter, men finns även i större storlekar. Enligt varumärket själva har det en innovativ formula som effektivt tar bort fläckar och ger ett bra resultat redan vid låga temperaturer. Samtidigt som kläderna blir rena bevaras färgerna.

 • Butiker & priser
 • Priser för A+ Colour
  • Hemköp
   SE PRISET
  • MatHem
   SE PRISET

Ytterligare läsning

Test av tvättmedel - bäst i test.

Köpguide tvättmedel

För att få kläderna rena och fina efter en tvätt behöver du köpa ett tvättmedel som är effektivt mot fläckar. Det är också viktigt att tvättmedlet är skonsamt mot textilierna och miljön. Det finns många olika tvättmedel att välja mellan – beroende på vilken typ av plagg du ska tvätta, färg och andra önskemål. Här hjälper vi dig att hitta ett tvättmedel som är bäst för dig.

Vad är kulörtvättmedel?

Kulörtvättmedel innehåller ingredienser så att kläderna inte färgar av sig på varandra, vilket gör att de behåller sin färg bättre. I kulörtvättmedel finns dessutom inget blekmedel eftersom det kan förstöra färgerna i kläderna.

Kulörtvättmedel kan användas på alla färgade plagg – både ljusa och mörka. Däremot ska det inte användas på ull och siden ­då du hellre ska välja ett fintvättmedel.

Vad är tvättmedel för vit tvätt?

Vill du att dina vita kläder ska behålla sin vita färg oavsett hur många gånger du tvättar dem ska du använda tvättmedel för vittvätt. Med rätt tvättmedel kommer dina vita plagg aldrig anta en gråaktig ton.

Vittvättmedel innehåller antingen blekmedel eller ingredienser som gör att tvätten bleks eller ser ljusare ut. Notera att vittvättmedel aldrig ska användas på mörka tyger.

Olika typer av tvättmedel – flytande, pulver, kapslar

Oavsett vilken typ av kläder eller textilier du vill tvätta kommer ett bra tvättmedel att göra dem rena. För att hitta ett tvättmedel som passar finns det ett brett sortiment av olika tvättmedel att välja mellan i olika formulan. De vanligaste tvättmedlen är pulvertvättmedel och flytande tvättmedel – enligt företagen själva har de samma höga effekt på fläckar.

Pulvertvättmedel

Pulvertvättmedlet är det klassiska tvättmedlet som har funnits i butik sedan 1930-talet. Det har länge varit det populäraste tvättmedlet, men ersätts allt mer av flytande varianter och kapslar. Tvättmedlet kommer i en praktisk pappförpackning som går att stapla och är inte lika kladdigt som flytande tvättmedel.

Test av tvättmedel - bästa tvättmedlet.
Pulvertvättmedel är det klassiska tvättmedlet som använts sedan 1930-talet.

Flytande tvättmedel

Flytande tvättmedel är ett tvättmedel som har funnits sedan 1950-talet. Det är effektivt mot fettfläckar och går även att förbehandla fläckar med. Tvättmedlet kommer i en hård eller mjuk plastförpackning med skruvkork och är i många fall återvinningsbar. Det är lätt att dosera det flytande tvättmedlet med hjälp av korken. Flytande tvättmedel lämnar mindre rester än ett pulver och löser upp sig snabbare.

Test av tvättmedel - bästa tvättmedlet.
Flytande tvättmedel är smidigt att använda och löser upp sig snabbt. 

Tvättkapslar

Tvättkapslar liknar diskmedelstabletter och är enkla och smidiga att använda eftersom du aldrig behöver tänka på doseringen. Du placerar kapseln i trumman innan du sätter igång tvättprogrammet.

Så mycket tvättmedel behövs

Det är varken bra att ha i för lite eller för mycket tvättmedel när du tvättar – följ alltid anvisningarna! För lite tvättmedel gör att tvätten inte blir ren. Överdosering leder däremot inte till renare tvätt, men kan orsaka mögel och allergier och är sämre för miljön.

Hur mycket tvättmedel som behövs står på tvättmedlets förpackning, ofta anges dosering för både hel och halv maskin. Ju mer tvätt desto mer tvättmedel ska du använda – tvättmängden mäts i vikt. Andra faktorer som också spelar in är hur smutsig tvätten är och vilken hårdhetsgrad vattnet har.

Att dosera flytande tvättmedel brukar vara lätt – fyll på korken och häll i tvättmedelsfacket. Normalt smutsad tvätt på fyra-fem kilo i mjukt vatten brukar behöva runt 35 milliliter flytande tvättmedel. Använd något mer om du har hårt vatten. En normalt smutsad tvätt på fyra-fem kilo i mjukt vatten brukar behöva runt 50 milliliter pulvertvättmedel. Ibland följer det med en doseringsskopa för din pulvertvättmedel, annars kan du använda ett vanligt decilitermått.

Är kläderna riktigt smutsiga är det bättre att köra två tvättar istället för att överdosera tvättmedlet, som istället för att användas spolas ut i avloppet.

En del tvättmaskiner har ett intelligent system som gör att mängden tvättmedel doseras automatiskt. Du fyller på en hel tvättmedelsförpackning i maskinen och sedan mäter tvättmaskinen mängden beroende på din tvätt.

Mängden tvättmedel beror på:

 1. Hur mycket tvätt du ska tvätta.
 2. Hur smutsig tvätten är.
 3. Vattnets hårdhetsgrad.

Flytande tvättmedel

Vattenhårdhet4-5 kg 6-8 kg
Mjukt 35 ml55 ml
Hårt55 ml85 ml


Pulvertvättmedel

Vattenhårdhet4-5 kg6-8 kg
Mjukt50 ml75 ml
Hårt 100 ml150 mlObs, detta är en riktlinje. Följ alltid anvisningarna på tvättmedelsförpackningen.

Tänk på miljön och dig själv

På förpackningarna finns det oftast märkningar som visar vilka miljömärken tvättmedlet har och om det är allergivänligt. Svanenmärkningen är vanlig vilket innebär att tvättmedlet är bra för miljön. Rekommenderas tvättmedlet av Astma- och allergiförbundet är det en produkt som inte innehåller parfymämnen, allergener och irriterande ämnen i en mängd att det är en risk för dig med allergi.

I vilket fack häller man tvättmedlet?

Något som många har problem med när de kommer till en ny tvättmaskin, är vilket fack som tvättmedlet ska hällas i. Du häller tvättmedlet i facket som har en II-symbol. Här häller du både flytande tvättmedel och pulvertvättmedel. I I-facket häller du tvättmedel om du vill ha förtvätt. I symbolen med en stjärna häller du sköljmedlet.

 • II-symobol: tvättmedel.
 • I-symbol: förtvätt.
 • *-symbol: sköljmedel

En del häller det flytande tvättmedlet i en tvättboll som du placerar direkt i trumman. Tvättkapslar brukar också läggas direkt i trumman.

Tips när du ska tvätta

Det finns många smarta tips som du kan tänka på innan du slänger in din tvätt i tvättmaskinen.

 • Blanda aldrig vita och färgade textilier i samma tvätt.
 • Dosera alltid efter smutsighetsgrad, vattenhårdhet och storlek på tvättmaskinen.
 • Använd ett tvättmedel anpassat efter typ av material och färg. 
 • Överdosera inte!

Förbehandla svåra fläckar

Även om tvättmedel är effektiva klarar de inte alltid av att ta bort svåra fläckar från till exempel rödvin, tomatsås, kaffe, blåbär och gräs. Då kan det vara bra att förbehandla fläcken på olika sätt. Det kan vara att lägga i tvålvatten eller att använda ett fläckborttagningsmedel. En del fläckar kan även förbehandlas med flytande tvättmedel.

Olika typer av fläckar

Det finns olika typer av fläckar – enzymiska fläckar och blekbara fläckar.

Enzymiska fläckar:

 • Choklad
 • Balsamvinäger
 • Blod
 • Gräs/lera

Blekbara fläckar:

 • Rödvin
 • Blåbär
 • Kaffe
 • Te
 • Tomatsås
 • Senap
 • Gräs

Sköljmedel gör tvätten mjukare

Vill du få kläderna mjuka och mindre statiska ska du använda sköljmedel när du tvättar. Många sköljmedel innehåller dock ämnen som är svåra för naturen att bryta ner och rekommenderar att du undviker detta. En del menar även att sköljmedel inte behövs vid flytande tvättmedel.

Vad är hårt och mjukt vatten?

Hur mycket tvättmedel du ska dosera hänger bland annat ihop med om du har hårt eller mjukt vatten. Har du mjukt vatten kan du dosera mindre tvättmedel vilket är bättre för miljön.

Vattenhårdheten är ett mått på hur mycket kalk vattnet innehåller. Ju mjukare vattnet är desto lägre kalkhalt har vattnet. Mjukt vatten har runt 2-5 °dH och hårt vatten har runt 10-21 °dH. Vilket typ av vatten du har går att ta reda på via kommunen eller din vattenleverantör. Notera gärna att ungefär 80 procent av alla hushåll i Sverige har mjukt vatten.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • För att vara skonsam mot både kläder och miljön ska du använda så lite tvättmedel som möjligt. Om du använder flytande tvättmedel ska du använda cirka 35 ml är normalt smutsad tvätt om bostaden har mjukt vatten.
 • Du häller tvättmedlet i facket som har en II-symbol. Här häller du både flytande tvättmedel och pulvertvättmedel.
 • Vi har valt att utse Änglamark kulörtvättmedel flytande till det tvättmedel som är bäst i test. Det har placerats bra på tester, är Svanenmärkt och rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Änglamark Änglamark flytande kulörtvättmedel