HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
tvättmedel - kulör - Bäst i test

Test av tvättmedel - kulör

11 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 24:e Juni, 2019, Baserad på 5 experttester.

Efter att man tvättat vill man förstås att kläderna ska vara rena! Det finns två olika sorters tvättmedel: ett för färgade kläder och ett för vittvätt. I kulör-tvättmedlet ska det inte finnas några blekmedel eftersom det kan förstöra färgerna i kläderna. Tester visar att bara vissa kulör-tvättmedel klarar av att få bort fläckar oavsett vilken typ av fläck det är, medan andra bara klarar av vissa sorters fläckar. Testerna visar också att man inte kan sänka tvättemperaturen som tillverkarna av tvättmedel uppmanar oss till att göra – tvätten blir helt enkelt inte ren i de rekommenderade lägre temperaturerna. På förpackningarna finns det oftast märkningar som visar vilka miljömärken det har och om det är allergivänligt.

Bäst i test: Coop Änglamark Miljö Color

Testresultat
Testfakta 2013,    Råd och rön 2010
Svanenmärkt Rekommenderas av Astma och Allergiförbundet Oparfymerat Fritt från färgämnen
Har svårt med kaffe- och tefläckar
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se rekommenderar Coop Änglamark Miljö Color. Det är ett kulörtvättmedel som varken innehåller parfym eller färgämnen – det är bättre för dig och bättre för miljön! Tvättmedlet är dessutom godkänt av Astma och Allergiförbundet. En förpackning på ett kilo räcker till ungefär 29 maskiner, vilket gör att priset per maskin blir ca 1 krona. Coop Änglamark tar bort tuffa fläckar men bevarar samtidigt klädernas färger på ett mycket välbalanserat sätt och sliter inte mycket på tyget!

Visa hela texten
Svanenmärkt:
Rekommenderad av Astma och Allergiförbundet:
Pris per tvätt (ca):
1 kr

Vi rekommenderar också:

Ariel Sensitive Color

Testresultat
Råd & Rön 2015,    Råd & Rön 2014
Svanenmärkt:
Rekommenderad av Astma och Allergiförbundet:
Pris per tvätt (ca):
1,35 kr
Visa alla specifikationerna

Tvättmedel - Kulör - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Flytande kulörtvättmedel

UPPDATERAD 31:e Januari, 2020

Tvättmedel - Vittvätt

UPPDATERAD 25:e Augusti, 2017

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd och Rön har testat 17 olika kulörtvättmedel i pulverform och resultatet är något sensationellt. Tidigare hade inte något tvättmedel klarat att komma över 60 poäng, men i detta test finns det ett tvättmedel som är överlägsen de andra. Det är dessutom riktigt prisvärt.
Lidl Formil heter vinnaren och slutpoängen blir 68 poäng. Lidl:s tvättmedel är det enda som klarar de svåraste fläckarna. Råd och Rön konstaterar Lidl Formil är det bästa tvättmedlet de någonsin testat. Lidl:s tvättmedel saknar dock miljömärkning, vilket är viktigt att påpeka. Lidl Formil imponerar främst då det gäller att få bort tefläckar, rödvinsfläckar och chokladfläckar. Pris per tvätt är 0,81 kr, vilket kan jämföras med testtvåan Ariel Sensitive Color som kostar 1,35 per tvätt.
I övrigt kan tilläggas att Ariel Sensitive Color fick 58 poäng och blev tvåa. På tredjeplats återfinns tvättmedlet Skona Kulörtvätt Parfymfri med poängen 56 poäng. Sämst i Råd och Röns test blev Eldorado Color som får slutpoängen 37 poäng.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

I detta test från Råd & Rön har man testat storpack på kulörtvättmedel och jämfört pris och kvalité med vanliga förpackningar. Testet visar flera anmärkningsvärda resultat; storpacken är inte billigare än de mindre förpackningarna och dessutom är de av sämre kvalité. Råd & Röns testansvarige Ronny Karlsson är förvånad att de storpack som levereras direkt till dörren är dyrare än de man köper i butik. Själva idén med storpack är ju att de skall vara billigare.

Den enda fördel storpacken har är att de levereras direkt till dörren och att man därmed slipper handla så ofta. Men då bör man vara medveten om att tvättmedlens enzymer är en färskvara och storpackens tvätteffekt försvinner med tiden.

Råd & Rön konstaterar att inget tvättmedel imponerar speciellt mycket. Testvinnaren Via Color Sensitive får exempelvis det låga betyget 53 poäng av 100 möjliga, vilket säger ganska mycket om nivån på tillverkarnas produkter. Näst bäst är Ariel Sensitive Color som får betyget 50 poäng av 100 möjliga. Minst sämst av storpackens tillverkare är Expert Color som placerar sig en bit bakom testvinnaren med sina 45 poäng av 100 möjliga.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat kulörtvättmedel och det visar sig vara stora skillnader mellan rengöringsförmågorna. Resultatet visar att ingen av produkterna klarar av att ta bort fläckar från kaffe och te. Under ett år använder svenskarna 40000 ton tvättmedel i sina tvättmaskiner. De allra mest kända märkena i testet, exempelvis Ariel, Via eller Neutral får inga speciellt höga betyg. Istället är det livsmedelskedjornas egna märken som utmärker sig mest – bäst i test blev Coop Änglamark. Tvättmedlet är välbalanserat och klarar av att både få bort fläckar och samtidigt bevara klädernas färger. Överlägset bäst rengöringsförmåga har Lidl:s egna märke Formil, men med nackdel att den rengör så bra att även färgerna försvinner. Tvättmedlet är också det som är billigast per tvätt. Med samma betyg som Lidl:s tvättmedel, hamnade Skona kulörtvättmedel på tredjeplats. Det är Icas eget tvättmedel. Det har bäst färgbevarande egenskaper, men är sämre på att rengöra kläderna. Testfaktas test visar att resultatet bland tvättmedlens förmåga att bevara färger är relativt jämnt, men också att det är svårare att bevara vissa färger, som gult och svart, medan marinblå är en färg som de flesta tvättmedlen klarar av.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 16 kulörtvättmedel. Allt fler klädföretag och tvättmedelstillverkare uppmanar konsumenterna att tvätta i längre temperaturer för att skona miljön, men det visar sig att alla fläckar inte går bort då. I testet använder de sig av standardiserad smuts, som kan delas in i tre fläck-kategorier. Den första är fettfläckar, där de försökt tvätta bort bland annat fett från hamburgare, vegetabiliskt fett och motorolja. Även enzymatiska fläckar har de försökt sig på genom att tvätta kläder med fläckar från bland annat choklad, gräs, blod och lera. Den sista kategorin är blekbara fläckar – de som kräver blekmedel för att försvinna.  I resultatet visar det sig att de flesta tvättmedel klarar av de enzymatiska fläckarna bra, men att det går något sämre med fettfläckarna. Temperaturen vid tvätt spelar en stor roll för att fläckarna skall gå bort. De tre tvättmedlen som hamnat i topp – Coop, ICA och Via – är samtliga bra på att ta bort olika fläckar.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat kulörtvättmedel och det visar sig att alla medel inte tar bort fläckar och det dyraste var det som fick sämst resultat. Tvättmedel har på senare år blivit mer och mer koncentrerade, för att vi inte ska behöva använda lika mycket pulver. Idag får man välja om man vill ha en ren tvätt eller tvätta miljövänligt. Man får nämligen inte bort fläckar i lägre temperaturer, trots att vissa tillverkare rekommenderar att man ska sänka temperaturen för att spara energi.
Samtliga tvättmedel är dåliga på att få bort kaffe-, banan- och vinfläckar kläderna, men de klarar ketchup, fett choklad och smuts utan problem.
Grumme tvättmedel är både bra och billigt och har fått bäst i test av Icakuriren. På andra plats finns Ariel Color, men det är svårt att dosera tvättmedlet med otydliga och svårlästa instruktioner. Dessutom är det stark parfymering i tvättmedlet, vilket kan leda till allergier och liknande.
På tredje plats hittar man Hemköps egna kulörtvättmedel. Medlet har ett inbyggt doseringssystem, men detta är ganska opålitligt. Även detta tvättmedlet är ganska billigt!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.