VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Strykjärnet som är bäst i test 2021

Ska du köpa en strykjärn och vill veta vilket som har blivit utsett till bäst i test? Här hittar du fyra populära modeller!

Vi har jämfört
 • Hur stor vattentank strykjärnet har.
 • Hur mycket strykjärnet väger.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Philips
GC3925
Bäst i test
Bäst i test
Philips
GC3925
Populärt strykjärn som är lätt att använda.
Toppval hos Råd och Rön.
4.7/5 Kundrecensioner hos MediaMarkt.
4.6/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4.5/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
4.5/5 Kundrecensioner hos Whiteaway.
Vattenkapacitet: 300 milliliter.
Vikt: 1,485 kilo.
Automatisk avstängning.
Med antidroppsystem.

När det gäller strykjärn är Philips ett marknadsledande varumärke, och de tillverkar en stor bredd av olika strykjärn med varierande storlek och egenskaper. Bland deras toppmodeller hittar vi Philips GC3925, som både fått toppresultat i Råd & Röns jämförande test och genomgående goda kundrecensioner. Philips GC3925 är ett kraftfullt strykjärn på 2400 watt som snabbt blir varmt. Med den unika Optimal Temp-tekniken behöver du inte tänka på att justera temperaturen, utan kan stryka alla olika typer av material utan problem. Tekniken gör också att du, även om du råkat lämna strykjärnet på med den varma sidan nedåt, inte behöver oroa dig för brännskador på kläderna.

Strykjärnets ångpuff har en kraft på 180 gram per minut, och vattenbehållaren rymmer 0,3 liter. Philips GC3925 har en automatisk avstängningsfunktion – om du lämnar järnet på stryksulan stängs det av efter 30 sekunder och på stödet stängs det av efter åtta minuter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Philips GC3925
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag

Bästa effektiva Test.se - Bästa effektiva
Philips
GC2673
Bästa effektiva
Bästa effektiva
Philips
GC2673
Ett mycket effektivt strykjärn - perfekt för dig med mycket tvätt.
4.4/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
4.7/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4.8/5 Kundrecensioner hos MediaMarkt.
Vattenkapacitet: 300 milliliter.
Vikt: 1.150 kilo.
Uppvärmningstid: 30 sekunder.
Integrerat antikalk-system.
Kabellängd: 2.5 meter.
Självrengöring.

Philips strykjärn GC2673 är en mycket omtyckt modell hos konsumenter, det som många uppskattar är det faktum att järnet blir varmt på bara 30 sekunder och att vattentanken som rymmer hela 300 milliliter är generöst tilltagen. Dessutom är öppningen där man fyller på vatten extra stor vilket gör det lätt att hälla i vatten utan massa spill.

Ångpuffen har en kraft på 180 gram per minut, vilket hjälper till att släta ut de allra skrynkligaste plaggen. Strykjärnet har även ett konstant ångutsläpp på 40 gram per minut. Droppstopp-systemet gör att du lugnt kan stryka i alla temperaturer utan att riskera läckage. Sladden är 2.5 meter och kan rullas runt basen om strykjärnet och sedan fästas med en klämma. Detta strykjärn kan du använda vanligt kranvatten i, antikalk-systemet är ett inbyggt rengöringssystem som tar bort kalket.

 • Butiker & priser
 • Priser för Philips GC2673
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Philips
GC2145
Bästa budget
Bästa budget
Philips
GC2145
Prisvärt strykjärn som snabbt blir varmt.
Bra Köp hos Råd och Rön.
4.6/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4.3/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
Vattenkapacitet: 270 milliliter.
Vikt: 1.194 kilo.
Kabellängd: 1.9 meter.
Integrerat antikalk-system.
Vertikal ångfunktion.

Strykjärnet GC2145, även kallat EasySpeed Plus, från Philips är ett mycket prisvärt järn som har fått utmärkelsen Bra Köp av Råd och Rön. Effekten på 2100 watt gör att strykjärnet blir varmt snabbt och är effektivt vid strykning. Ångpuffen på 110 gram per minut gör att du kan få bort envisa skrynklor utan problem, den konstanta ångan är 30 gram per minut.

Vattentanken på 270 milliliter tillåter att du stryker många plagg innan du behöver fylla på med mer vatten. Strykjärnet har en vertikal ångfunktion som gör att du fräscha upp plaggen direkt på galgen eller avlägsna veck från gardiner. Det integrerade antikalk-systemet renar bort kalken från kranvattnet och gör att strykjärnet behåller sin höga prestanda.

 • Butiker & priser
 • Priser för Philips GC2145
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Bästa resestrykjärn Test.se - Bästa resestrykjärn
Electrolux
EDBT800
Bästa resestrykjärn
Bästa resestrykjärn
Electrolux
EDBT800
Smidigt resestrykjärn som är lätt att ta med sig.
4.9/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
5/5 Kundrecensioner hos Electrolux.
Vattenkapacitet: 60 milliliter.
Vikt: 0,5 kilo.
Effekt på 800 watt.
Kabellängd: 1,9 meter.

Electrolux EDBT800 är ett kompakt resestrykjärn som är lätt att ta med sig. Strykjärnet väger endast 0,5 kilo och får utan problem plats i din packning på resan. Du kan även fälla ner handtaget vilket gör att strykjärnet tar ännu mindre plats. Det kan användas på både 120 volt och 230 volt.

Strykjärnets sula är i rostfritt stål, och glider lätt över tyget. Du kan själv justera temperatur och funktion efter det klädesplagg som du stryker. Strykjärnet är också utrustat med ett antidroppsystem. För sin diskreta storlek har strykjärnet en lång kabel på 1,9 meter – och dessutom en 360 graders svängradie.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux EDBT800
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr

Ytterligare läsning

bästa strykjärn

Köpguide

Med ett bra strykjärn blir de tråkiga vardagssysslorna kanske lite roligare. Här får du tips och råd kring hur du väljer strykjärn, och vad du ska tänka på för att få det att underhålla det på bästa sätt.

Köpa strykjärn – tänk på det här

 • Storlek på strykjärn: När du ska välja ett nytt strykjärn kan det vara bra att fundera kring hur stort järn du vill ha. Tänk på att det inte ska vara för tungt, utan ska kännas bekvämt att använda.
 • Effekt och ånga: En kraftigt strykjärn blir snabbt varmt och får enkelt jobbet gjort. Styrkan på ångpuffen mäts i gram per minut – ju starkare desto lättare för dig är att det att få slätt även de allra skrynkligaste plaggen.
 • Vattentank: Storleken på strykjärnets vattentank kanske inte känns särskilt betydelsefull, men om du ska stryka mycket är det definitivt en fördel med en större vattenkapacitet – så du slipper fylla på järnet hela tiden!
 • Kabellängd: För att strykningen ska bli smidig är det viktigt att strykjärnet har en tillräckligt lång kabel, gärna kring två meter eller längre.
 • Funktioner och inställningar: På det flesta strykjärn ställer du manuellt in vilken temperatur som du vill stryka på, beroende på materialet på det du stryker. En del strykjärn kan till och med justera temperaturen åt dig genom särskilda tekniker. Du kan även välja mellan olika ångnivåer för att få till ett perfekt resultat.

Hur varmt ska man stryka?

På tvättråden finns en symbol som föreställer ett strykjärn med prickar i, detta talar om hur varmt plagget tål att strykas i.

 • Tre prickar - strykning på hög temperatur, högst 200 grader. Material som tål dessa temperaturer är bomull och lin, ofta finns inställning på strykjärnet för de materialen. Plaggen stryks fuktiga.
 • Två prickar - strykning i max 150 grader. Detta motsvarar inställningen som heter ‘ull/siden/polyester/viskos’. Dessa plagg bör strykas med en fuktig duk emellan för att inte skadas. Undvik också att använda för hårt tryck.
 • En prick - strykning på låga temperaturer, högst 110 grader. Inställningen heter ‘arkyl/polyamid/nylon/acetat’ på strykjärnet. Kan vara bra att använda en fuktig duk mellan plagget och strykjärnet, alternativt vränga plagget ut och in. Undvik ångfunktion på denna typ av plagg.
 • Överkryssat strykjärn - plagg som inte ska strykas över huvudtaget.

Underhåll ditt strykjärn

Med jämna mellanrum kan det vara bra att rengöra ditt strykjärn, och det kan du enkelt göra själv med hjälp av bakpulver, ättika och vatten.

 1. Blanda ett par matskedar bakpulver med vatten.
 2. Smörj in strykjärnet utvändigt.
 3. Låt blandningen verka några minuter.
 4. Torka av med fuktig trasa.

För att rengöra strykjärnets insida kan du:

 1. Hälla en matsked ättika i vattenbehållaren.
 2. Fyll upp med vatten.
 3. Sätt strykjärnet på ångfunktion.
 4. Låt järnet bli ordentligt varmt.
 5. Stryk på en ren handduk tills behållaren är tömd.

Vilket strykjärn är bäst?

I vår sammanställning har vi valt att utse Philips GC3925 till bäst i test. Strykjärnet har både fått bra resultat i jämförande tester och genomgående positiva omdömen från kunder. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • På tvättråden finns en symbol med ett strykjärn med prickar i, detta indikerar hur varmt plagget kan strykas. Tre prickar är den högsta temperatur inställningen och då bör plaggen inte strykas i mer än 200 grader.
 • Börja med att blanda lite vatten med ett par matskedar av bakpulver. Smörj sedan in strykjärnets utsida och låt blandningen verka några minuter innan du torkar av med en fuktig trasa. Gör rent hålen genom att doppa en tops i ättika och gnugga bort smutsen med. Gör rent insidan av strykjärnet genom att hälla i en matsked ättika i vattentanken, och fyll upp med vatten. Sätt strykjärnet på ångtvätt och låt det bli ordentligt varmt, sedan stryker du på en ren handduk eller motsvarande tills vattentanken är tom.
 • Vi har valt att utse Philips GC3925 till bäst i test. Strykjärnet har både fått bra resultat i jämförande tester och goda kundomdömen.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Philips GC3925