HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
strykjärn - Bäst i test

Test av strykjärn

23 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 19:e Augusti, 2020, Baserad på 9 experttester.

Ska du köpa ett nytt strykjärn? Tänk på alla de faktorer som spelar störst roll vid strykning. Eftersom man väljer att stryka kläderna, är det ganska självklart att man vill att resultatet ska vara slätt. Alla strykjärn klarar inte av detta, speciellt inte gällande bomulls-plagg. Se till att strykjärnet du köper har en godkänd temperatur, som fungerar för de olika plagg du ska stryka. Många järn når inte den temperatur som behövs vid exempelvis bomull. Inte heller ångkapaciteten är godkänd i vissa fall. Läs tester och fråga om du får lov att prova järnet du vill köpa, för att se så att det fungerar bra. Tips för bästa resultat vid strykning: se till att vattenaggregatet är helt fyllt, annars fungerar inte det inte som det ska och om man inte har använt strykjärnet på länge, ska man låta det få ånga ut ordentligt, genom att börja med att stryka på en handduk. Ibland kan det bildas avlagringar som ger fläckar på plaggen. Ett annat bra tips är att sträcka och dra i plagget som man ska stryka så blir det lättare att få det slätt. Ofta krymper tyget något i tvätten.

Bäst i test: Philips GC4527

Testresultat
Råd & Rön 2018
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Snabb uppvärmning och kraftfull prestanda. T-ionicGlide-sula med bra glidförmåga och reptålighet.
Lite tungt. Lätt att komma åt värmereglaget.
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Philips Azur Performer Plus GC4527 som bästa strykjärn. Modellen har fått utmärkelsen Bäst i test av Råd & Rön 2018. Max effekt är 2600 W, sulan är tillverkad av emaljerad T-ionicGlide och ångfunktionen ger ett utmärkt resultat på alla typer av tyg. Allt du behöver göra är att ställa in rätt temperatur för de plagg du ska stryka.

Visa hela texten
Effekt:
2600 W
Volym på vattentank:
30 cl
Ångflöde:
26 g/min / 6 g/min
Automatisk avstängning:
Automatisk avkalkning:
Vikt:
1,8 kg

Strykjärn - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

På delad förstaplats är två modeller Från Philips, GC4526 och GC4527. Egentligen skiljer det inte så mycket mellan modellerna. De har nästan samma storlek och samma funktioner. GC4527 kan producera mer ånga, 36 g/min än GC4527 som producerar 27 g/min. Båda har maxeffekt 2600 W. Båda har lågfriktionsyta med teflon på sulan. Båda rymmer 30 cl vatten. På tredjeplats är Tefal FV5646EO med keramisk sula. Den har maxeffekt 2600 W, väger 1,8 kg och rymmer 28 cl vatten. Ångflödet är 48 g/l. Alla tre ångstrykjärn har automatisk avstängning.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Danska Taenk har testat 31 strykjärn med ångfunktion och resultatet visar att det finns många bra modeller att välja mellan. Men vilka järn stryker tyget bäst? Vilket järn håller längst? Philips hamnade i topp med två modeller, tillsammans med Tefals Aquaspeed (335 FV5335). Det är Philips Azur GC4522 som blir testets vinnare med hela 84 poäng i betyg. Här kombineras kraftfull prestanda med enkel användning, smarta funktioner och en automatisk säkerhetsavstängning - allt för att ge optimala strykresultat. Tefal Aquaspeed (335 FV5335) fick 81 poäng i betyg och blir därför silvermedaljör. Redan i oktober 2013 testades järnet av Taenk och då var modellen en solklar vinnare! Strykjärnet har sedan dess fått snabbare ångpuff, vilket leder till förstärkt effektivitet och att ångan tränger ner på djupet i tyget och snabbt tar bort de mest besvärliga rynkorna. Det nya s.k. Power Zone koncentrerar ångan i stryksulan för att träffa exakt på envisa veck. En Eco-inställning som sparar 20% energi finns, samt en automatisk avstängning och automatisk självrengörande stryksula. Bronsmedaljen och utmärkelsen “Bra köp” fick Philips GC4410. Med SteamGlide-stryksulan får man den bästa kombinationen av glidförmåga och kraftfull ånga. Det blir enklare att stryka och släta ut tyget. Här finns också ett Double Active-antikalksystem som förhindrar kalkavlagringar och med den tre meter långa sladden, blir järnet enkelt att använda!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Ångstrykjärn är ganska enkla till sin konstruktion, men ändå är det stora skillnader i både pris och kvalitet, visar Råd & Röns test. Nu finns även resestrykjärn med i testet - och modellerna överraskar glatt. I testet ingår strykning på jeans, bomull och syntet, samt ångflöde och hanterbarhet. Strykförmågan är testad på tre meter långa remsor av tyg. Skrynklorna skapas av en särskild maskin för att de ska bli så lika som möjligt och därefter får tygerna vila i 6 timmar. Eftersom tyg och skrynklor är känsliga för fukt, sker testet i ett klimatkontrollerat rum. Själva strykningen görs också av en maskin för att trycket på tyget ska vara exakt lika tungt och för att varje strykning ska vara så lik den andra som möjligt. När hanterbarheten bedöms, tittar man bl.a. på hur lätt det är att se vattennivån och att ställa in termostaten, samt andra inställningar. Andra detaljer, som automatisk avstängning och hur lång sladden är, har man också tittat på. Bäst i testet är Philips GC4865 som får 73 poäng i samlat betyg. Strax därefter, med 70 poäng, hamnar två modeller - Philips GC4410 och Tefal FV9640.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

När Icakuriren testar tio ångstrykjärn visar resultatet att pris och kvalitet går hand i hand. Vid en första anblick av testjärnen kan de uppfattas som lika – alla har en ångpuff och försök till en snitsig design. Men när man testar dem visar det sig att skillnaderna är stora, både när det gäller strykresultat och hur praktiska de är. En bra design ska inte bara glädja ögat, utan framför allt ska den göra en produkt användarvänlig. Snåla sladdlängder är till exempel en faktor som drar ner betyget i Icakurirens test. Bäst blir Philips med modellen Azur Steam Iron GC4895 som är den näst dyraste modellen i testet. Här finner man bl.a. automatisk avstängning och en tydlig temperaturinställning. Järnet står stadigt och har ett bra handtag som gör att järnet glider lätt och smidigt. Det är lätt att fylla på vatten och man ser tydligt hur mycket vatten som är i behållaren. Det finns också en tydlig signallampa! Electrolux EDB 6120 tar andraplats och är mycket prisvärd. Också här finner vi automatisk avstängning, bra handtag, den glider lätt och smidigt. Det är lätt att fylla på vatten och se vattennivå, precis som på Philips, men här är det istället svårt att se temperaturinställningen. På tredjeplats hamnar Braun TexStyle 6 som har alla bra funktioner som de modeller ovan har och får ingen direkt anmärkning av Icakuriren.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 32 ångstrykjärn, men det är inte alla modeller som klarar av att leverera ånga vid lägre temperaturer. En tredjedel av alla strykjärn i testet har dessutom utrustats med automatisk avstängning som aktiveras om järnet står stilla en längre stund. Däremot får alla strykjärn godkänt när det gäller strykningen. D har testats på syntet, bomull och jeans. Resultaten varierar mellan de olika tygen och strykjärnen, några är bra på att stryka bomull, medan andra är bättre på syntet. Råd och rön har också mätt järnens ångflöde och generellt sett kan man säga att ju mer ånga, desto bättre. Hos en del strykjärn slutade ångfunktionen att fungera helt när ångflödet testades på lägre värme. Ett exempel: Ångflödet kunde vara nere på noll med värmen inställd på två prickar för OBH Nordicas två järn Formula 400i RS och Formula 450i Titan, samt för Bosch TDA 7658 och Andersson SMI 3.1. Ångstrykjärnen har även testats gällande deras förmåga att inte kalkas igen. Med ett igenkalkat strykjärn finns det risk att kläderna blir smutsiga och det minskar också ångflödet. Värt att nämna är att majoriteten av svenska hushåll har mjukt vatten – vilket inte innehåller tillräckligt mycket kalk för att orsaka någon skada. Bäst i test blev Philips GC4865 med 73 i samlat betyg och den kostar ca 800 kronor. En annan modell från Philips – GC2910 – finns att köpa för endast 259 kronor och eftersom den fått relativt högt betyg, anses modellen vara ett bra köp.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat och betygsatt ett par olika ångstrykjärn. Testets visar att de billiga modellerna inte riktigt kommer upp i temperatur, de stryker inte slätt och har dåligt glid. Därför är det värt att lägga en extra peng för att få ett bättre strykjärn.
Den bästa modellen är från Philips. Det stryker dock linne lite sämre, men järnet är enkelt att hantera och glider skonsamt över alla material. Det är också lätt att ställa in temperaturen och att använda alla funktioner. Järnet har dessutom droppstopp vid låg temperatur. Philips och Braun kom bägge upp i rätt temperatur! Braun är dessutom testets dyraste järn och har hamnat på andra plats. Även detta strykjärn stryker linne lite sämre, men det är enkelt att arbeta med, kommer upp i rätt temperatur och glider bra. Bägge strykjärn, Philips och Braun, som fått samma slutbetyg tillhör de tyngre modellerna, men det gör inte järnet svårare att arbeta med. Det hänger helt på materialet i stryksulan!
Samtliga strykjärn i testet är antingen självrengörande eller har någon form av avkalkningssystem. Automatisk avstängning är en trygghet för den som lätt glömmer, vilket åtta av järnen i testet har. Både Philips och Braun har automatisk avstängning, avkalkningssystem och droppstopp.  De är lätta att fylla och tömma, enkla att arbeta med och har tydlig temperaturinställning.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt olika ångstrykjärn. Testvinnaren Philips är en robust modell med ett högt kvalitetsintryck. Järnet har en genomtänkt konstruktion på sulan, som också glider bra på olika material. Dess knappar, vred och dess gummerade handtag känns mycket gedigna och den är av hög användarvänlighet och det är enkelt att läsa av inställningarna. Det har en stor vattentank som är enkel att fylla på - med en medföljande kanna. Strykjärnets droppstopp-funktion och ångpuffen gör sina jobb bra, men sprejfunktionen är dock något klen. Philips är utrustad med en jonisk djupånga som är en kraftfull ångfunktion för de allra svåraste vecken. Den är även utrustad med en automatisk avstängningsfunktion och Philips är en värdig vinnare med stor kapacitet, men till ett högt pris. På testets andra plats hamnade Electrolux. Detta är en gedigen modell, utrustad med ett gummerat handtag som ger bra grepp och som gör att järnet står stadigt på högkant. Inställningsvredet är lättavläst, men ganska trögt och dess vattentank är rymlig, vilket dock gör järnet ganska tungt. Stryksulan är bred med en smalare front, dom gör att järnet glider väldigt smidigt. Ångpuffen är dessutom stark, men när man använder sprejfunktionen riktas strålen alldeles för rakt, vilket gör det svårt att vara precis. Modellen ger mycket bra resultat och når alla temperaturer.
På tredje plats hamnade Tefal. Denna modell är av gediget materialval och har genomtänkta detaljer. Järnet är utrustad med en smidig sula som är enkel att arbeta med, men den har en ganska kort sladd. Ingen kanna medföljer, men man kan fylla på den direkt under kranen, tack vare en stor öppning. Strykjärnet har en kraftfull ångpuff, vars sladd sitter under handtaget. Detta kan dock upplevas som störande när funktionen inte används. Modellen har droppstopp och automatisk avstängning, som fungerar utmärkt!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och betygsatt olika ångstrykjärn. Samtliga strykjärn i testet får genomgående svaga betyg och de har låga temperaturer, dålig ångkapacitet och har svårt för att stryka bomull. Alla modeller har fått stryka två plagg av bomull och två plagg av viskos. När viskos-plaggen bedöms är den OBH Nordica som är bäst och Tefal, samt Bosch som är sämst och skillnaden är tydlig. Men vid bedömning av bomulls-plaggen är den ingen skillnad alls bland strykjärnen. Bomull är mycket svårare att få slätt eftersom det krävs högre temperatur och mer ånga och testet visar att järnen inte kommer upp i rätt temperaturer. Järnen når heller inte upp till utlovad ångkapacitet.
Delbetygen i testet bedöms efter huruvida strykjärnen kan stryka slätt, vilken temperatur de når och hur lång tid det tar för järnet att vara strykklar (de flesta har en lampa som slocknar när de är uppvärmda). Även järnens ångkapacitet - alltså antalet gram vatten/minut - har testats och varit betydligt vid betygsättningen. Testvinnaren Philips GC4490 fick såklart bäst testresultat. Den levererar högst ångkapacitet och har bäst värmeförmåga. På andraplats i testet hamnade OBH Nordica som är bäst på slätgörning, men har sämre ångkapacitet! Sist men inte minst, hamnade Tefal. Den här modellen har en bra värmeförmåga och en bra ångkapacitet, men är sämre på slätgörning än de andra modellerna.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat och betygsatt tolv ångstrykjärn och det visar sig att flera är riktigt bra, med många nya funktioner.
Det krävs rejält med ånga och en beläggning av teflontyp på sulan, så att den glider lätt, för att få ett bra resultat. Strykjärnet måste också vara stadigt, med en viss tyngd och ligga bra i handen. Ett av de billigaste järnen blir testvinnare - Braun - ett riktigt bra strykjärn. Råd och rön har testat strykjärnens reptålighet och det var först när de använde en kökssvamp med grön yta, som stryksulan tog skada. Betydligt mycket viktigare är det att strykjärnet stängs av automatiskt, när man håller det stilla mot ett plagg i mer än 30 sekunder eller om du lämnar det upprätt utan att stänga av det i mer än åtta minuter. Det räddar många plagg från att bli förstörda och du slipper oroa dig för om du drog ut sladden när du gick hemifrån.
För samtliga ångstrykjärn mättes mängden ånga och hur lång tid det tar för varje järn att svalna. En panel av tre personer strök bland annat skjortor, som sedan bedömdes av experter, samt jämfördes med skjortor som strukits med proffsutrustning. Alla ångstrykjärn är bra överlag och stryker slätt, samt fint på en rimlig tid. Testets andra plats, som gick till Philips GC4630, har en automatiskt avstängnings-funktion.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.