VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 9 September 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Strykjärnet som är bäst i test 2022

Ska du köpa en strykjärn och vill veta vilket som har blivit utsett till bäst i test? Här hittar du fem populära modeller! Ta också del av våra bästa tips i köpguiden längst ner på sidan.

Vi har jämfört
 • Hur stor vattentank strykjärnet har.
 • Hur mycket strykjärnet väger.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Philips
Philips GC3925
Bäst i test
Bäst i test
Philips
Philips GC3925
Populärt strykjärn som är lätt att använda.
Toppval hos Råd och Rön 2018.
4.7/5 Kundrecensioner hos MediaMarkt.
4.6/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4.5/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
4.5/5 Kundrecensioner hos Whiteaway.
Vattenkapacitet: 300 ml.
Vikt: 1,485 kilo.
Automatisk avstängning.
Med antidroppsystem.

När det gäller strykjärn är Philips ett marknadsledande varumärke, och de tillverkar en stor bredd av olika strykjärn med varierande storlek och egenskaper. Företaget har sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ och innovativ teknik vilket förbättrar människors liv.

Bland Philips toppmodeller hittar vi Philips GC3925, som både fått toppresultat i Råd & Röns jämförande test och genomgående goda kundrecensioner. Philips GC3925 är ett kraftfullt strykjärn på 2400 watt som snabbt blir varmt. Med den unika Optimal Temp-tekniken behöver du inte tänka på att justera temperaturen, utan kan stryka alla olika typer av material utan problem. Tekniken gör också att du, även om du råkat lämna strykjärnet på med den varma sidan nedåt, inte behöver oroa dig för brännskador på kläderna.

Strykjärnets ångpuff har en kraft på 180 gram per minut, och vattenbehållaren rymmer 0,3 liter. Philips GC3925 har en automatisk avstängningsfunktion – om du lämnar järnet på stryksulan stängs det av efter 30 sekunder och på stödet stängs det av efter åtta minuter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Philips GC3925
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Philips
Philips GC2145
Bästa budget
Bästa budget
Philips
Philips GC2145
Prisvärt strykjärn som snabbt blir varmt.
Bra Köp hos Råd och Rön 2018.
4.6/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4.3/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
Vattenkapacitet: 270 ml.
Vikt: 1.194 kilo.
Kabellängd: 1.9 meter.
Integrerat antikalk-system.
Vertikal ångfunktion.

När det gäller strykjärn är Philips ett marknadsledande varumärke, och de tillverkar en stor bredd av olika strykjärn med varierande storlek och egenskaper. Företaget har sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ och innovativ teknik vilket förbättrar människors liv.

Strykjärnet Philips GC2145, även kallat EasySpeed Plus, är ett mycket prisvärt järn som har fått utmärkelsen Bra Köp av Råd och Rön. Effekten på 2100 watt gör att strykjärnet blir varmt snabbt och är effektivt vid strykning. Ångpuffen på 110 gram per minut gör att du kan få bort envisa skrynklor utan problem, den konstanta ångan är 30 gram per minut.

Vattentanken på 270 milliliter tillåter att du stryker många plagg innan du behöver fylla på med mer vatten. Strykjärnet har en vertikal ångfunktion som gör att du fräscha upp plaggen direkt på galgen eller avlägsna veck från gardiner. Det integrerade antikalk-systemet renar bort kalken från kranvattnet och gör att strykjärnet behåller sin höga prestanda.

 • Butiker & priser
 • Priser för Philips GC2145
  • Kundsupport dygnet runt
   Leveranstid på 2-10 arbetsdagar

Bra val Test.se - Bra val
Russell Hobbs
Russell Hobbs Ångstrykjärn Steam Pro
Bra val
Bra val
Russell Hobbs
Russell Hobbs Ångstrykjärn Steam Pro
Ångstrykjärn som du även kan stryka vertikalt med.
Testvinnare hos Testfakta 2021.
Vattenkapacitet: 310 ml.
Vikt: 1,231 kilo.
Effekt på 2600 watt.
Keramisk stryksula.
Vertikal ånga.
Stängs av manuellt.

Russell är ett brittiskt företag som grundades 1952. I utbudet finns kaffebryggare, vattenkokare, brödrostar, matberedare och produkter för matlagning och klädvård.

Russell Hobbs Supreme Steam Pro RH2397156 är ett ångstrykjärn som i ett nytt test hos Testfakta utsetts till bäst i test. Sex strykjärn från välkända varumärken på den svenska marknaden testades i ett laboratorium och utfördes i samarbete med laboratoriet RISE IVF i Mölndal. I testet fick Russells strykjärn det totala betyget 8 av 10 där egenskaper som snabb uppvärmning, temperaturstabilitet och strykresultat stack ut lite extra.

Strykjärnet har en hög effekt på 2600 watt och har en keramisk stryksula med non stick-beläggning som gör att den glider lätt över alla tyger. Den har en vattenbehållare på 310 milliliter, en ångkapacitet på 50 gram och en kraftfull ångpuff-funktion på 145 gram som tar bort även de tuffaste skrynklorna. Strykjärnet har dessutom en vertikal ångfunktion som du kan använda när du till exempel vill stryka gardiner direkt på stången.

 • Butiker & priser
 • Priser för Russell Hobbs Ångstrykjärn Steam Pro
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Bästa resestrykjärn Test.se - Bästa resestrykjärn
Electrolux
Electrolux EDBT800
Bästa resestrykjärn
Bästa resestrykjärn
Electrolux
Electrolux EDBT800
Smidigt resestrykjärn som är lätt att ta med sig.
4.9/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
5/5 Kundrecensioner hos Electrolux.
Vattenkapacitet: 60 ml.
Vikt: 0,5 kilo.
Effekt på 800 watt.
Kabellängd: 1,9 meter.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare och AC.

Electrolux EDBT800 är ett kompakt resestrykjärn som är lätt att ta med sig. Strykjärnet väger endast 0,5 kilo och får utan problem plats i din packning på resan. Du kan även fälla ner handtaget vilket gör att strykjärnet tar ännu mindre plats. Det kan användas på både 120 volt och 230 volt.

Strykjärnets sula är i rostfritt stål, och glider lätt över tyget. Du kan själv justera temperatur och funktion efter det klädesplagg som du stryker. Strykjärnet är också utrustat med ett antidroppsystem. För sin diskreta storlek har strykjärnet en lång kabel på 1,9 meter – och dessutom en 360 graders svängradie.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux EDBT800
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa steamer Test.se - Bästa steamer
Steamery
Steamery - Cirrus No.2 Steamer Svart
Bästa steamer
Bästa steamer
Steamery
Steamery - Cirrus No.2 Steamer Svart
En populär steamer som fräschar upp och tar bort skrynklor från dina kläder.
Högt betyg på test hos Testfakta 2020.
Högt betyg av M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Högt betyg på test hos Hem & Hyra 2019.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2019.
Populärt val hos Prisjakt.
Vattenkapacitet: 90 ml.
Vikt: 0,75 kg.
Effekt: 1500 watt.
Sladdlängd: 1,9 meter.
Munstycke i rostfritt stål.
Kan steama alla tyger som tål vatten.

Steamery Stockholm är ett företag som tillverkar snygga handhållna steamers och är, precis som namnet säger, ett svenskt varumärke. Företaget grundades 2014 och deras mål är att inspirera och utbilda andra att ta hand om kläderna så att de håller längre.

Ett alternativ till strykjärn är en steamer och vi rekommenderar Steamery Cirrus No.2 Steamer, som trollar bort veck och rynkor. Den här gör jobbet både snabbt och enkelt. Den placerades bra på test hos både Testfakta och Hem & Hyra och hos M3 Sveriges Prylsajt beskrivs den som en steamer med stilren och avskalad design i trendiga och dova färger. Enligt test har steamern ett jämnt ångflöde och det är lätt att få ett bra resultat. Dessutom ligger den bra i handen.

Ångan reducerar dålig lukt och ytlig smuts vilket gör tyget både mjukt och slätt. Det är snabb uppvärmning och på bara 25 sekunder är steamern redo att användas på dina plagg. Den har en vattentank med en volym på 90 milliliter som räcker i ungefär sju till nio minuter. Munstycket i rostfritt vilket skapar en bra friktion mellan tyg och steamer och du kan steama alla typer av tyg, de som inte tål vatten. Det följer med en kombinerad förvaringspåse och handske som du kan använda för att skydda handen från brännskador och sedan förvara maskinen i.

 • Butiker & priser
 • Priser för Steamery - Cirrus No.2 Steamer Svart
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Skandinavisk design & lokala formgivare
   Fri frakt över 499 kr

Ytterligare läsning

Bäst i test strykjärn - se testvinnande strykjärn.
Med ett bra strykjärn är det lätt att få kläderna fria från veck och skrynklor.

Köpguide strykjärn

Med ett bra strykjärn blir de tråkiga vardagssysslorna kanske lite roligare och det går dessutom lättare att få bort skrynklor och veck från kläderna. Det går nästan alltid att ställa in temperaturen för att anpassa efter materialet och många strykjärn har även ångfunktion. Här får du tips och råd kring hur du väljer strykjärn och vad det finns för olika modeller att välja mellan.

Vad är ett ångstrykjärn?

Ångstrykjärnet är det populäraste strykjärnet och den har en smart ångfunktion underlättar strykningen. Det sitter små hål på undersidan av järnet där det kommer ut ånga som gör att tyget blir fuktigt. Detta gör strykningen enklare och gör att skrynklorna försvinner lättare. Vill du ha ännu mer ånga finns det en funktion som puffar ut extra ånga om vecken är riktigt tuffa.

Bäst i test strykjärn - se testvinnande strykjärn.
Med ett bra strykjärn är det lätt att få kläderna fria från veck och skrynklor.

Egenskaper hos ett strykjärn

Strykjärn ser rätt lika ut, men kan ändå ha olika egenskaper som passar bättre eller sämre för olika människor och behov.

Storlek och vikt

När du ska välja ett nytt strykjärn kan det vara bra att fundera kring hur stort järn du vill ha. Tänk på att det inte heller ska vara för tungt, utan ska kännas bekvämt att använda. De flesta strykjärn ligger på runt 1 kilo och 1,5 kilo medan ett resestrykjärn ligger på runt 0,5 kilo. Har du problem med nacken ska du helst välja en modell som är lite lättare.

Effekt och ånga

En kraftigt strykjärn blir snabbt varmt och får enkelt jobbet gjort. Styrkan på ångpuffen mäts i gram per minut – ju starkare desto lättare för dig är att det att få slätt även de allra skrynkligaste plaggen.

Vattentanken

Storleken på strykjärnets vattentank kanske inte känns särskilt betydelsefull, men om du ska stryka mycket är det definitivt en fördel med en större vattenkapacitet – så du slipper fylla på järnet hela tiden! Ett normalstort strykjärn har en vattenkapacitet på runt 300 milliliter, medan ett resestrykjärn har runt 50-60 milliliter.

Kabellängd

För att strykningen ska bli smidig är det viktigt att strykjärnet har en tillräckligt lång kabel, gärna kring två meter eller längre. Det finns även strykjärn utan sladd för dig som vill ha en smidigare lösning och då värms den upp med en medföljande bas.

Funktioner och inställningar

På det flesta strykjärn ställer du manuellt in vilken temperatur som du vill stryka på, beroende på materialet på det du stryker. En del strykjärn kan till och med justera temperaturen åt dig genom särskilda tekniker. Du kan även välja mellan olika ångnivåer för att få till ett perfekt resultat.

Stryka vertikalt

Det finns ångstrykjärn som du även kan använda vertikalt och utan strykbräda, för att till exempel kunna stryka gardinerna när de hänger på gardinstången.

Antidropp-funktion

Är strykjärnet utrustat med en anti-droppfunktion kommer inte vattnet att droppa ner i det du stryker. På så sätt behöver du inte oroa dig för att kläderna kommer att få vattenfläckar.

Bäst i test strykjärn - de flesta har en vattentank på 300 ml.
De flesta strykjärn har en vattentank på 300 ml.

Automatisk avstängning

Några strykjärn stänger av sig själva när de har varit inaktiva efter kanske runt tio minuter. Vet du om att risken finns att strykjärnet kommer att glömmas på är denna funktion ett tryggt och säkert val för dig. Det vanligaste är dock att du på egen hand behöver stänga av det på en knapp eller genom att dra ur sladden.

Bäst i test strykjärn - stryk dina kläder med ett ångstrykjärn.
Ångstrykjärn är den vanligast modellen av strykjärn.

Hur varmt ska man stryka?

På tvättråden finns en symbol som föreställer ett strykjärn med prickar i, detta talar om hur varmt plagget tål att strykas i.

 • Tre prickar - strykning på hög temperatur, högst 200 grader. Material som tål dessa temperaturer är bomull och lin, ofta finns inställning på strykjärnet för de materialen. Plaggen stryks fuktiga.
 • Två prickar - strykning i max 150 grader. Detta motsvarar inställningen som heter ”ull/siden/polyester/viskos”. Dessa plagg bör strykas med en fuktig duk emellan för att inte skadas. Undvik också att använda för hårt tryck.
 • En prick - strykning på låga temperaturer, högst 110 grader. Inställningen heter ”arkyl/polyamid/nylon/acetat” på strykjärnet. Kan vara bra att använda en fuktig duk mellan plagget och strykjärnet, alternativt vränga plagget ut och in. Undvik ångfunktion på denna typ av plagg.
 • Överkryssat strykjärn - plagg som inte ska strykas över huvudtaget.

Hur snabbt blir ett strykjärn varmt?

Att värma upp ett strykjärn går snabbt och på knapp en minut brukar det vara redo att tas i bruk. Det är vanligt att strykjärnet har en lampa som säger till den har nått rätt temperatur.

Tips och råd när du stryker

Hur stryker man kläder på bästa sätt? Tipsen och råden är många – och här får du några av dem.

 • Följ alltid plaggets strykanvisningar, prickarna symboliserar hur hög temperatur det tål. Är du osäker ska du alltid välja en lägre temperatur.
 • Stryk gärna när plagget är lite fuktig, eller använd sprayfunktionen.
 • Börja med de känsliga tygerna först som kräver en lägre temperatur och ta sedan bomullsplaggen, som klarar högre temperaturer.
 • Kläderna som du stryker ska alltid vara rena, då fläckar kan brännas fast i tyget.

Så rengör du ett strykjärn

Med jämna mellanrum kan det vara bra att rengöra ditt strykjärn, för att inte råka få smuts på de ljusa kläderna. Har du mycket kalk i vattnet där du bor är det till exempel bra att använda destillerat vatten för att slippa avkalka så ofta. Det är också viktigt att du alltid tömmer ut vattnet ur behållaren när du har strukit färdigt. Annars finns det en risk att vattnet läcker och skadar och missfärgar sulan som kan göra att risken för fläckar ökar. Vissa strykjärn är utrustade med en smart självrengöringsknapp och gör jobbet åt dig, men det vanligaste är att du får göra det för hand. Det kan du till exempel göra med hjälp av bakpulver, ättika och vatten.

 1. Blanda ett par matskedar bakpulver med vatten.
 2. Smörj in strykjärnet utvändigt.
 3. Låt blandningen verka några minuter.
 4. Torka av med fuktig trasa.

För att rengöra strykjärnets insida kan du:

 1. Hälla en matsked ättika i vattenbehållaren.
 2. Fyll upp med vatten.
 3. Sätt strykjärnet på ångfunktion.
 4. Låt järnet bli ordentligt varmt.
 5. Stryk på en ren handduk tills behållaren är tömd.

Andra typer av strykjärn

Förutom vanliga strykjärn eller ångstrykjärn finns det också stora ångstationer och steamers som du kan använda för att stryka dina plagg och andra tyger.

Steamer

Den handhållna steamern används utan strykbräda och den frigör ånga som appliceras direkt på tyget. Detta är ett effektivt sätt att få bort rynkor och skrynklor på och ger snabbt ett fint resultat. Du kan även använda steamern på möbler, gardiner och andra tyger i hemmet.

Ångstation

En ångstation är större än ett strykjärn och består av en basstation med vattenbehållare som är kopplad till ett strykjärnet. Ångan i basstationen leds sedan till strykjärnet via en slang.

En steamer är ett alternativ till strykjärn.
En steamer är ett alternativ till strykjärn.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Testfakta (2021)

Testfakta har testat sex vanliga ångstrykjärn från välkända varumärken på den svenska marknaden. Strykjärnen låg i ett prisspann från cirka 500 kronor upp till 1000 kronor och med en effekt på minst 2000 watt. Testet skedde i ett laboratorium och utfördes i samarbete med laboratoriet RISE IVF i Mölndal. Där testade de strykresultat, värmegenskaper, uppvärmningstid och ångkapacitet. Laboratoriet lämnade även ett omdöme vad gäller användarvänlighet. Russell Hobbs Supreme Steam Pro utsågs till testvinnare med betyget 8 av 10. På andra plats kom Braun TexStyle 3 med betyget 7,2 och på tredje plats kom Electrolux Refine 700.

Råd & Rön (2018)

Råd & Rön testade 28 strykjärn och i testet ingick strykning på jeans, bomull och syntet, ångflöde och hanterbarhet. På delad första plats kom Philips GC4526 och Philips GC527 med betyget 68 av 68. På andra plats kom Tefal FV5646EO med betyget 67 och på tredje kom Philips GC3925.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • På tvättråden finns en symbol med ett strykjärn med prickar i, detta indikerar hur varmt plagget kan strykas. Tre prickar är den högsta temperatur inställningen och då bör plaggen inte strykas i mer än 200 grader.
 • Börja med att blanda lite vatten med ett par matskedar av bakpulver. Smörj sedan in strykjärnets utsida och låt blandningen verka några minuter innan du torkar av med en fuktig trasa. Gör rent hålen genom att doppa en tops i ättika och gnugga bort smutsen med. Gör rent insidan av strykjärnet genom att hälla i en matsked ättika i vattentanken, och fyll upp med vatten. Sätt strykjärnet på ångtvätt och låt det bli ordentligt varmt, sedan stryker du på en ren handduk eller motsvarande tills vattentanken är tom.
 • Vi har valt att utse Philips GC3925 till bäst i test. Strykjärnet har både fått bra resultat i jämförande tester och goda kundomdömen.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Philips Philips GC3925

Du kanske även är intresserad av: