VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 26 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test handhållen steamer 2024

En steamer är ett bra alternativ till det vanliga strykjärnet. När du använder en steamer på dina klädesplagg blir plaggen snabbt uppfräschade, mjuka och släta. Vi ger dig testvinnande och populära steamers och en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Ångkapacitet.
 • Effekt.
 • Volym på vattentank.
 • Sladdlängd.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test steamer - Test.se har testa Steamery Stockholm.
Test.se har testat två av vinnarna – en av dem var Steamery Cirrus No.2 Steamer som blev utsedd till bästa premium.
Bäst i test Test.se logo
Electrolux
Electrolux Refine 700 E7HS1-4MN
Electrolux Electrolux Refine 700 E7HS1-4MN - Test
Bäst i test Test.se logo
Electrolux
Electrolux Refine 700 E7HS1-4MN
Steamer som trollar bort både veck och bakterier på plagg direkt på galgen.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Clas Ohlson.
Effekt: 1400 watt.
Volym på vattentank: 100 ml.
Sladdlängd: 3 meter.
Varm på 20 sekunder.
Vikt: 780 gram.
Antidropp-funktion.
Keramisk glissium-stryksula.
Flera olika munstycken ingår.
Skonsam mot tyger.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare, AC och steamers.

Electrolux Refine 700 E7HS1-4MN är en handhållen steamer som vi valt ut till bäst i test. Den kommer med flera munstycken och är redo att användas efter bara några sekunder. Den är ett populärt val hos Prisjakt och har fått högt betyg av kunder hos bland annat Clas Ohlson.

När Aftonbladet testade fem olika steamers kom denna på första plats med betyget 5 av 5. De beskriver den som riktigt bra och lyfter särskilt fram den smarta låsfunktionen som gör att du inte behöver hålla in knappen hela tiden. Munstycket har flera små hål som gör att ångan sprider sig jämnt och sladden är extra lång. Dock upplevde dem att den blir väldigt varm och att det tar tid innan den svalnar.

Med den här steamern tar du med hjälp av ånga bort veck och skrynklor på dina plagg. Du stryker vertikalt vilket gör att du kan använda den på skjortor och tröjor på galge eller till exempel hängande gardiner. Den fräschar också upp och tar bort bakterier ­– perfekt för dig som vill ge kläderna nytt liv mellan tvättarna.

Den keramisk glissium-stryksulan ger mycket ånga och är skonsam mot plaggen. Tack vare ett droppstoppsystem behöver du inte oroa dig för att få fläckar på ömtåliga tyger.

Steamern har en hög effekt på 1400 watt, en löstagbar vattenbehållare på 100 milliliter och en ånga på upp till 20 gram per minut. En indikator visar när den är redo att användas. Sladden är på tre meter och kan röras i 360 grader.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa design Test.se logo
Steamery
Steamery Cirrus No.2 Steamer
Bästa design
Bästa design Test.se logo
Steamery
Steamery Cirrus No.2 Steamer
En handhållen steamer som gör dina kläder skrynkelfria på bara några minuter.
Högt betyg på test hos Testfakta 2020.
Högt betyg av M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Högt betyg på test hos Hem & Hyra 2019.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2019.
Rekommenderas av Aftonbladet Plus 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Effekt: 1500 watt.
Volym på vattentank: 90 ml.
Sladdlängd: 1,9 meter.
Munstycke i rostfritt stål.
Kan steama alla tyger som tål vatten.

Steamery Stockholm är ett företag som tillverkar snygga handhållna steamers och är, precis som namnet säger, ett svenskt varumärke. Företaget grundades 2014 och deras mål är att inspirera och utbilda andra att ta hand om kläderna så att de håller längre.

Steamery Cirrus No.2 Steamer är en steamer som trollar bort veck och rynkor. Istället för att dra fram ett strykjärn gör den här steamern jobbet både snabbt och enkelt.

Den har placerats bra på test hos både Testfakta och Hem & Hyra och har en hög effekt.  M3 Sveriges Prylsaj beskriver den som en steamer med stilren och avskalad design i trendiga och dova färger. Enligt tester är ångflödet jämnt, det är lätt att få ett bra resultat och den ligger bra i handen.

Steamerns ånga reducerar dålig lukt och ytlig smuts och gör tyget mjukt och slätt. Uppvärmningen går snabbt och på bara 25 sekunder är maskinen redo att användas. Vattentanken har en volym på 90 milliliter och räcker i ungefär sju till nio minuter. Munstycket är i rostfritt stål vilket skapar en bra friktion mellan tyg och steamern och du kan steama alla typer av tyg, utom läder och mocka som inte tål vatten. Du kan alltså använda den även på kläder som vanligtvis inte tål att strykas, var dock lite extra försiktig mot siden.

I priset ingår en kombinerad förvaringspåse och handske som du kan använda för att skydda handen från brännskador och sedan att förvara maskinen i. Steamern kräver dock destillerat vatten, vilket gör att det är lite mer jobb innan du kan sätta igång. Den har en liten vattenbehållare som är svår att fylla på och tömma. Utöver det är detta ett mycket bra val av steamer för att få släta kläder.

 • Butiker & priser

Bästa hybrid Test.se logo
Steamery
Steamery Cirrus No.3 Iron Steamer
Bästa hybrid
Bästa hybrid Test.se logo
Steamery
Steamery Cirrus No.3 Iron Steamer
Stemer från populära Steamery med smart strykjärnsfunktion och bottenplatta som gör att den kan stå upp.
Andra plats på Aftonbladet Plus 2024.
Bästsäljare hos Steamery.se.
Omtyckt varumärke.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Effekt: 1000 watt.
Volym på vattentank: 90 ml.
Sladdlängd: 2,3 meter.
Kan steama alla tyger utom läder och mocka.
Reducerar dålig lukt.
Tar bort bakterier.
Automatisk avstängning efter 30 minuters inaktivitet.
Finns i grått och sandfärg.
Handske följer med.
Garanti på 1 år.

Steamery Stockholm är ett företag som tillverkar snygga handhållna steamers och är, precis som namnet säger, ett svenskt varumärke. Företaget grundades 2014 och deras mål är att inspirera och utbilda andra att ta hand om kläderna så att de håller längre.

Cirrus No.3 Iron Steamer
är en hybrid mellan en steamer och ett strykjärn – med den kan du antingen få en pressad look eller mer naturlig.

När Aftonbladet Plus testade fem steamers kom denna på andra plats med betyget 4 av 5. Enligt dem är den större, men fortfarande enkel att använda. Eftersom den kan stå upp blir det enkelt att ställa ifrån sig den när du byter plagg eller grepp. Enligt testet klarade den av alla typer av kläder – men det höga priset gjorde att den inte fick maxbetyg.

Enligt nöjda kunder är man nöjd med alla ändringar som har gjorts i och med den uppdaterade modellen. I recensioner lyfter man fram att steamern kan stå, att det är lättare att fylla på vatten och att frontplattan är större.

Test-redaktionen har också klämt och känt på steamern. Första intrycket var en premiumkänsla då steamern kommer i en svart och snygg, lyxig förpackning. Vi upplever att den är bekväm att hålla i handen och den känns robust och rejäl. Vattnet fylls enkelt och smidigt på i en behållare i botten. Den nya handhållna modellen går att ställa upp vilket underlättar arbetet. Manualen är lätt att förstå och den lilla värmehandsken som följer med är smidig att använda.

Den uppvärmda frontplattan värms upp som nivå ett på ett strykjärn, vilket är max 110 grader, och den förbättrar ångkvaliteten, torkar tyget och gör att du kan stryka kläder och textilier. Du kan steama alla tyger utom läder och mocka – var även försiktig på plagg av silke.

Ångan från steamern reducerar både dålig lukt och dödar bakterier – och fräschar upp kläderna mellan tvättarna. Detta är Steamerys mest effektiva ångkvalitet bland deras handhållna modeller och den har en effekt på 1000 watt vilket gör den väldigt energisnål.

Vattentanken är 90 milliliter stor och sitter i botten av steamern och Steamery rekommenderar att du använder destillerat vatten, vatten på flaska eller filtrerat vatten. Steamern är redo att användas på bara 25 sekunder och efter 30 minuters inaktivitet stänger den automatiskt av sig. Den finns tillgänglig i färgerna sand och charcoal.

 • Butiker & priser: Charcoal
 • Butiker & priser: Sand

Bästa premium Test.se logo
Philips
Philips GC810/20 8000 series
Philips Philips GC810/20 8000 series - Test
Bästa premium Test.se logo
Philips
Philips GC810/20 8000 series
Större steamer med hög effekt och kapacitet som gör dina kläder skrynkelfria.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val hos Mediamarkt.
Högt kundbetyg hos Philips.se.
Effekt: 1600 watt.
Volym på vattentanken: 230 ml.
Sladdlängd: 2,5-3 meter.
Klar att använda på 60 sekunder.
Reducerar dålig lukt.
Tar bort bakterier.
Unik avkalkningteknik.
Kan användas på alla plagg.
Garanti på 2 år.

När det gäller strykjärn och steamers är Philips ett marknadsledande varumärke, och de tillverkar en stor bredd av olika modeller med varierande storlek och egenskaper. Företaget har sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ och innovativ teknik vilket förbättrar människors liv.

Philips GC810/20 8000 series är en stemer som tillhör Philips 8000-serie som på ett snabbt och enkelt sätt trollar bort skrynklor från dina kläder. Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Mediamarkt och enligt nöjda användare är den lätt att förstå och använda med snabb uppvärmning, även om vissa upplever den som något tung. Hos Philips själva har kunderna också gett bra betyg.

Detta är en större steamer med en stor vattentank på 230 milliliter som har möjlighet att steama upp till fem plagg. Steamern är redo att användas efter 60 sekunder och den säger till genom en indikatorlampa. Du behöver inte använda någon strykbräda och du kan antingen ånga kläder som ligger mot en plan yta eller som hänger.

Steamern kan användas på alla tyger, även de mest ömtåliga. Den har en OptimalTemp-teknik som garanterar att det inte blir några brännmärken. Den har en hög effekt på 1600 watt och en ånga på 32 gram per minut vilket ger ett mycket snabbt resultat. Ångan tar bort dålig lukt och dödar upp till 99,9 procent bakterier. Den har dessutom en patenterad och unik avkalkningsteknik som gör den lättare att göra rent.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa stora Test.se logo
Tefal
Tefal Access Steam Care
Tefal Tefal Access Steam Care - Test
Bästa stora Test.se logo
Tefal
Tefal Access Steam Care
En steamer med hög effekt och en praktisk fot och en medföljande stödbräda.
Högt betyg på test hos Taenk.dk 2021.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2019.
Rekommenderas av Aftonbladet Plus 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Ångkapacitet: 30 g/minut.
Effekt: 200 watt.
Volym på vattentank: 200 ml.
Sladdlängd: 3 meter.
Praktisk fot.
Tre ångnivåer.

Tefal är ett företag som gör innovativa lösningar för matlagning, komfort i hemmet, skönhet och klädvård. De har ett stort utbud av steamers som är skonsam mot dina kläder. Företaget grundades 1965 då Marc Grégoire använde sina fiskeredskap för att tillverka stekpannor – vilket blev den första non stick-stekpannan.

Tefal Access Steam Care är en steamer som placerats på tredje plats på test hos Aftonbladet Plus och som är ett populärt kundval hos Prisjakt och Pricerunner. Steamern kom på en andra plats hos danska konsumentrådet Taenk. Det är en handhållen steamer med en hög effekt och en ångkapacitet på 30 gram per minut. Enligt tester är det en steamer med ett mycket bra ångtryck som ångar in i minsta detalj. Den har en stryksula i gjuten aluminium som ger en snabb uppvärmning och efter bara 40 sekunder är den klar att användas. Steamern fräschar upp, rengör och avlägsnar dålig lukt vilket gör dina kläder som nya igen. Vattentanken har en volym på 200 milliliter, vilket är mer än hos många andra.

Du kan använda den här steamern till även de mest ömtåliga textilierna. Den är lätt att använda särskilt eftersom en vertikal stödbräda följer med som gör det lättare att stryka. Apparaten har en praktisk fot som gör att du enkelt kan ställa ifrån dig den. Det finns tre ångnivåer att välja mellan för att kunna anpassa efter plagget och sladden är på tre meter. I paketet ingår även klädborste, ångkåpa och dörrkrok.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för resa Test.se logo
Philips
Philips Handheld Steamer STH3000/20
Philips Philips Handheld Steamer STH3000/20 - Test
Bästa för resa Test.se logo
Philips
Philips Handheld Steamer STH3000/20
Liten och kompakt steamer för dig som vill fräscha upp plaggen på resan.
Populärt val hos och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbety hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Philips.se.
Effekt: 1000 watt.
Volym på vattentanken: 100 ml.
Reducerar dålig lukt.
Tar bort bakterier.
Sladdlängd: 2 meter.
Klar att använda på 30 sekunder.
Garanti på 2 år.

När det gäller strykjärn och steamers är Philips ett marknadsledande varumärke, och de tillverkar en stor bredd av olika modeller med varierande storlek och egenskaper. Företaget har sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ och innovativ teknik vilket förbättrar människors liv.

Philips Handheld Steamer STH3000/20 är en handhållen steamer i deras 3000-serie – Philips billigaste modeller som kan användas hemma eller tas med på resan. Steamern är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Enligt nöjda användare är den enkel att använda och ger ett bra resultat. Hos Philips själva har kunderna gett betyget 4,4 av 5 baserat på över 120 omdömen och 92 procent skulle rekommendera steamern.

Steamern har en hög effekt på 1000 watt med upp till 20 gram per minuts konstant ånga. Den är designad för att vara lätt och kompakt. Eftersom den går att fälla ihop är den perfekt att ta med på resan – så att du alltid har fräscha kläder. Dessutom kan steamern användas utan strykbräda.

Philips steamer är redo att användas efter bara 30 sekunder och en lampa visar när du kan sätta igång att steama. Den dödar 99,9 procent av alla bakterier – fräschar upp dina ömtåliga kläder och tar bort dålig lukt. På så sätt slipper du både att tvätta och stryka mindre. Steamern har en löstagbar vattentank på 100 milliliter som räcker länge och en sladd på två meter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Steamery Cirrus No.3 Iron Steamer - utsedd till bästa hybrid av test.se
Test.se har använt två av vinnarna – en av dem var Cirrus No.3 Iron Steamer som vi utsett till bästa hybridmodell.

Köpguide steamer

Många bättre strykjärn har en ångfunktion, vissa fungerar jättebra, andra är mer eller mindre som vanliga strykjärn. Nu konkurrerar steamer allt mer med traditionella strykjärn eftersom att de är så smidiga att använda! Förutom att släta till kläderna får de även en lätt uppfräschning, ungefär som att lufta kläderna. Att steama är hållbart eftersom att du inte alltid behöver tvätta plagg som inte används så ofta.

Steamer
Med en steamer behöver du inte tvätta kläderna lika ofta.

Hur fungerar en steamer?

Textfibrerna sväller när ångan når plagget, vilket gör tyget mjukt och slätt. Ångan gör även att unken doft och bakterier försvinner. Du kan använda steamer på flera olika plagg, vanligt är skjortor, klänningar, toppar och sidenblusar.

Bäst i test steamer - handhållen steamer.
Steamern både slätar ut och tar bort dålig lukt.

Olika typer av steamer

Det finns handhållen steamer med liten vattentank och stående stationär steamer med vattentank på golvet. Den mindre modellen fungerar utmärkt att ta med på resa och är lite mer lättillgänglig. En stående steamer har en större tank och ofta mer kapacitet, du behöver inte fylla på vatten så ofta eftersom tanken rymmer mer.

Steamery Cirrus No.3 Iron Steamer - utsedd till bästa hybrid av test.se
Vill du ha en handhållen steamer som även går att ställa upp rekommenderar vi Steamery Cirrus No.3 Iron Steamer.
Steamery Cirrus No.3 Iron Steamer - utsedd till bästa hybrid av test.se
I recensioner lyfter man fram att steamern kan stå, att det är lättare att fylla på vatten och att frontplattan är större.

Kan en steamer ersätta ett strykjärn?

Även om ångstrykjärn och steamer är relativt lika varandra i vissa anseenden så skiljer de sig åt ganska mycket. Om du vill få en vit skjorta krispig och helt slät så får du inte samma resultat som med ett bra strykjärn. Men för att släta ut en skrynklig klänning är en steamer ofta bättre och lättare att använda. Det beror helt enkelt på vilka typ av plagg det rör sig om.

Steamery Cirrus No.3 Iron Steamer - utsedd till bästa hybrid av test.se
Steamery Cirrus No.3 Iron Steamer är hybridmodell som går att använda både som steamer och strykjärn. Test-redaktionen upplevde den som både robust och effektiv att använda.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En steamer är ett alternativ till strykjärn, men som istället för att stryka genom tryck mot en plan yta, istället ångar plagget som hänger. Du håller maskinen mot tyget och drar längs med ytan så att ångan går genom plagget.
 • Flera tillverkare rekommenderar att man använder destillerat vatten i sin steamer. Genom att göra det så minimerar man risken för att maskinen ska bli fylld med kalkavlagringar. Läs på respektive maskin om de rekommenderar destillerat vatten eller om det duger med vanligt vatten. I testvinnaren Philips StyleTouch Pure behöver du inte använda destillerat vatten.
 • Vi har valt att utse Electrolux Refine 700 E7HS1-4MN till den steamer som är bäst i test. Den har blivit testvinnare på test och är ett populärt val bland användarna själva. Ångflödet är jämnt och den tar bort både veck och fräschar upp dina plagg.
Innehållsförteckning

Innehåll

Du kanske även är intresserad av: