VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 4 Juni 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av robotdammsugare: 6 toppval

Den bästa robotdammsugaren hittar du här! Vi har samlat experttester, recensioner och kundernas omdömen för att kunna kora den bästa i olika kategorier - baserat på just dina behov!

Test av robotdammsugare: 6 toppval
Vi har jämfört
 • Drifttid.
 • Ljudnivå.
 • Hur styrs den?
 • Dammbehållare, moppfunktion, ljudnivå och antal borstar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Här städar vi med den självgående robotdammsugaren Roborock S8. Den är kraftfull och kan både dammsuga och moppa golv.

Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Roborock
Roborock S8
Roborock Roborock S8 - Test
Bäst i test Test.se logo
Roborock
Roborock S8
Smidig robotdammsugare som dammsuger och moppar golven med skinande resultat.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2024.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Bra betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Rekommenderas av Aftonbladet 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Max lokalyta: 300 m².
Dammbehållare: 0,4 liter.
Vattentank: 0,30 liter.
Batteritid: 3 timmar.
Sugkraft på 6000 Pa².
Känner av hinder.
Schemaläggning.
Sonisk moppteknik.
Kan styras med app.
Finns i svart och vitt.

Roborock är ett kinesiskt företag och en del av Xiaomi som tillverkar produkter av hög kvalitet. Företaget grundades 2014 som specialiserat på forskning och utveckling produkter som gör människors liv bekvämare. I deras utbud finns robotdammsugare och trådlösa skaftdammsugare. Den första självgående modellen lanserades 2016 och blev en bästsäljare och idag har de flera modeller att välja mellan.

Roborocks 8-serie innehåller flera populära och testvinnande modeller, som delar många egenskaper. Vill du ha en smidig robotdammsugare med många finesser rekommenderar vi Roborock S8. Vill du hellre ha en modell med automatisk tömning rekommenderar vi Roborock S8 Pro Ultra eller Roborock S8+.

I ett uppdaterat test hos Råd & Rön kom Roborock S8 på andra plats. Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Hos M3 Sveriges Prylsajt får den betyget 3,5 av 5 och beskrivs som en efterlängtad uppföljare som lever upp till förväntningarna. Dock tyckte de att den var något dyr för att inte ha en tömningsstation. 

När Bygghemma.se jämförde tre modeller kom denna på andra plats. Enligt dem är den innovativ och tar din städning till en ny nivå. 

Test-redaktionen har använt Roborock S8 och tyckte att resultatet blev skinande rent. Parkettgolven hade aldrig sett så fina och glänsande ut här på kontoret! Den tog sig över trösklar, dammsög upp grus utan problem och gjorde mattorna rena. Att ställa in rum och scheman via appen var smidigt. 

Robotdammsugaren är kraftfull med en sugkapacitet på 6000 PA och en möjlighet att städa en yta upp till 300 kvadratmeter. Det har aldrig varit lättare att dammsuga golv och mattor. Den har dubbla rullborstar vilket ger en ännu effektivare dammsugning utan att damm eller smuts trasslar in sig.

Moppfunktionen VibraRise ger skinande rena golv med soniska vibrationer som vibrerar upp till 300 gånger per minut och en frekvens på upp till 50 Hz. Tack vare ett smart och automatiskt mopplyft känner den av mattkanter och kan höja upp sig fem millimeter.
 
Sensorer skannar av rummet för att göra en detaljerad städkarta i appen. I appen får du full kontroll och kan justera sugstyrka, förbjudna zoner, vibrationsstyrka, vattenflöden och virtuella väggar. Det går att schemalägga städningen för olika rum och tider.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa självtömmande Test.se logo
Roborock
Roborock S8 Pro Ultra
Roborock Roborock S8 Pro Ultra - Test
Bästa självtömmande Test.se logo
Roborock
Roborock S8 Pro Ultra
Robotdammsugaren med avancerad dockstation för dig som vill ha det allra bästa.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
 Rekommenderas av CNN.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke.
Max lokalyta: 300 m².
Dammbehållare: 0,35 liter.
Vattentank: 0,20 liter.
Batteritid: 3 timmar.
Sugkraft på 6000 Pa².
Känner av hinder.
Schemaläggning.
Självdockning.
Sonisk moppteknik.
Ljudvolym: 67 dB.
Kan styras med app.
Finns i svart och vitt.

Roborock är ett kinesiskt företag och en del av Xiaomi som tillverkar produkter av hög kvalitet. Företaget grundades 2014 som specialiserat på forskning och utveckling produkter som gör människors liv bekvämare. I deras utbud finns robotdammsugare och trådlösa skaftdammsugare. Den första robotdammsugaren lanserades 2016 och blev en bästsäljare och idag har de flera modeller att välja mellan.

Roborock S8 Pro Ultra är företagets mest avancerade modell och senaste flaggskepp. Den började säljas i butik maj 2023. I ett test hos Prisjakts experter utsågs den till bäst i test. Enligt dem har den en riktig premiumkänsla och passar dig med större budget.

Med den här tar du den automatiserade städningen till en helt ny nivå, mycket tack vare den avancerade dockstationen. Den är kraftfull och har möjlighet att städa en yta på upp till 300 kvadratmeter. Tack vare smarta sensorer kartläggs ditt hem så att städvägar kan planeras och optimeras. Genom Reactive 3D undviks hinder.

Sugkraft är på 6000 Pa och den utrustad med den senaste tekniken. En automatisk mattbooster rengör mattor på djupet med DuoRoller Riser-borste som är dubbla rullborstar. Robotdammsugaren är utrustad med borstsystemet VibraRise 2.0 och moppfunktionen skurar golvet med soniska vibrationer. När dammsugaren kommer till en matta lyfts moppen upp så mycket som fem millimeter så att mattor aldrig blir blöta.

Dammbehållaren är på 0,35 liter och när den är full går roboten tillbaka till dockstationen och tömmer den automatiskt, vilket gör städningen mer självgående. Den har även en automatisk mopptorkning och automatisk vattentankspåfyllning. Vattentanken är på 0,20 liter. Dockstationen består av tre behållare – en med rent vatten, en med smutsigt vatten och en avsedd för dammtömning. Dammpåsen är så stor att du inte behöver byta den på sju veckor.

Du styr din Roborock S8 Pro Ultra med en app till mobiltelefonen. Här gör du inställningar som sugstyrka, förbjudna zoner, vibrationsstyrka, vattenflöden och virtuella väggar. Det går att schemalägga städningen så att du inte städar sovrummet när du sover eller köket när du äter. Maskinen kan även styras via röstassistenter som Amazon Alexa, Google Asisstant och Siri.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa professionella Test.se logo
iRobot
iRobot Roomba s9 Plus
iRobot iRobot Roomba s9 Plus - Test
Bästa professionella Test.se logo
iRobot
iRobot Roomba s9 Plus
Robotdammsugare med smart tömningsfunktion.
Bästa premium på test hos Techradar 2024.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Bra betyg på test hos Goodhousekeeping 2024.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2021.
Medelbetyg på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Topplacering hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Bra betyg av Aftonbladet Plus 2020.
Topplacering hos Digital Trends 2020.
Bra kundrecensioner hos Prisjakt.
Högt betyg hos Tom’s Guide 2024.
Drifttid 2 timmar.
74 dB ljudnivå.
Smart automatiskt tömningssystem.
Mycket användarvänlig app.
Kompatibel med Amazon Alexa och Google Home.

iRobot Roomba s9 plus är älskad av både experter och kunder, och det är inte för intet. Den tillhör iRobots S-serie, som är deras mest kraftfulla. Den är snyggt designad, extremt bra sugkraft och med en design som gör att den med lätthet når ända in i hörnen!

Dammsugaren ser till att hålla rent efter dig och sig själv, i laddstationen tömmer den nämligen damm och smuts och stationen kan ta upp till 30 tömningar innan behållaren behöver tömmas. Den genomarbetade appen kan fjärrstyra roboten, och gör det lätt att dela in områden i zoner där den ska/inte ska städa. Exempelvis zoner där det finns mycket sladdar där den kan trassla in sig i, eller vid hundens sovplats. De automatiska sug-funktionerna gör att dammsugaren anpassar sig efter olika underlag, och den har inga problem med att suga rent tjockare mattor. Detta är modell som är idealisk för den som har husdjur hemma.

Av Digital Trends kallades roboten för en nästan perfekt maskin, och av över 1000 recensioner hos Amazon får roboten högt kundbetyg.

I ett äldre test hos Aftonbladet Plus gav den hela fem plus för sina funktioner och fyra plus för användningen, det som drog ner deras helhetsbetyg var den något saftiga prislappen. 

I ett test hos Techradar kom den på tredje plats och utsågs till bästa premium. Enligt dem tillhör denna toppskiktet med smart navigation och bra upptagning. 

När Goodhousekeeping.com listade marknadens 12 bästa modeller fanns denna med och blev bästa avancerade scanning- och navigering. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa mellanprisklass Test.se logo
Electrolux
Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM
Bästa mellanprisklass
Bästa mellanprisklass Test.se logo
Electrolux
Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM
Triangelformad robotdammsugare som städar med precision.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Högt betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Högt betyg på test hos Techradar 2023.
Dammbehållare: 0,7 liter.
Batteritid: 2 timmar.
Känner av hinder.
Ljudvolym: 75 dB.
Kan styras med app.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare och AC.

Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM är en gammal favorit i uppdaterad tappning. Vi rekommenderar den till dig som vill ha en självgående modell i mellanprisklassen. 

I ett test hos M3 Sveriges Prylsajt får Electrolux betyget 4 av 5 och beskrivs som användarvänlig, driftsäker och snabb. I ett test hos Bäst i hemmet fick den bra omdöme och blev bästa för trösklar.

När Techradar testade fick denna gott omdöme och blev utsedd till den bästa för hundhår. Detta eftersom smutsen i dammbehållaren packas hårt så att djurhår inte sätter igen öppningen.

Robotdammsugaren har en triangelformad design och sätter guldkant på vardagen. Den har 3D-vision som hittar smutsen, kommer åt den och städar rent hela hemmet. Rummet kartläggs genom ett laser- och kamerabaserat system som läser av möbler och andra hinder. Tack vare den unika designen kommer den åt även små och trånga utrymmen – även i hörn!

Maskinen städar hemmet helt automatiskt och du kan styra städscheman med en app till din mobiltelefon.

Batteritid och laddningstid är på 120 minuter och dammbehållaren har en volym på 0,7 liter. Sugkraften är hög vilket dock gör ljudvolymen på 75 decibel något hög.

 • Butiker & priser

Bra val Test.se logo
Dreame
Dreame L10s Ultra
Dreame Dreame L10s Ultra - Test
Bra val Test.se logo
Dreame
Dreame L10s Ultra
Mycket robotdammsugare för pengarna med helautomatiska lösningar.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Rekommenderas av Aftonbladet 2024.
Dammbehållare: 0,35 liter.
Vattentank: 0,08 liter.
Batteritid: 3 timmar.
Sugkraft på 5300 Pa².
Schemaläggning.
Självtömmande system.
Rengör och torkar mopparna.
Klarar trösklar upp till 2 cm.
Ljudvolym: 59 dB.
Kan styras med app.

Dreame är ett företag som grundades i Shanghai 2015. I deras utbud har det flera olika typer av dammsugare, som gör vardagen lite lättare.

Dreame L10s Ultra är en helautomatisk modell som både tömmer och rengör sig själv – perfekt för dig som vill ha en smidigare vardag. Den kombinerar de senaste teknikerna och är Dreams mest avancerade modell.

I ett test hos Prisjakts experter kom den på andra plats. De rekommenderar den till dig som vill ha en lyxig, men prisvärd variant med många funktioner. Dock tycker de inte att appen är lika genomtänkt som Roborocks.

Hos M3 Sveriges Prylsajt fick den toppbetyget 5 av 5. Den rekommenderas till dig som är ute efter en komplett städlösning med minimalt underhållsarbete.

Den dammsuger och moppar dina golv med precision. Den har ett annat moppsystem än många andra modeller, med roterande borstar istället för en mopp-platta.

När den har städar färdigt tar den sig på egen hand till hemstationen för att tömma dammbehållaren och rengöring av moppen. Hemstationen innehåller dubbla vattentankar, en dammbehållare och rengöringskassett.

Du ansluter dammsugaren till ditt hemmanätverk och kan sedan styra den smidigt via appen. Här ställer du in scheman, områden som ska städas eller undvikas, sugrakft och om den ska rengöra mattor. Här får du även information om allt som rör den och tillbehören. En smart kamera med AI-funktion ger också en smidigare städning.

Styr robotdammsugaren smidigt via appen. Den går dessutom att koppla upp mot vanliga röstassistenter som Google Assistent, Apples Siri och Amazons Alexa.

Den har en sugkraft på 5300 Pa, en dammbehållare på 350 milliliter och en vattentank på 80 milliliter. Batterikapacitet är på 5200 mAh och den har en batteritid på cirka 180 minuter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för husdjur Test.se logo
Wilfa
Wilfa Innobot Robotdammsugare
Wilfa Wilfa Innobot Robotdammsugare - Test
Bästa för husdjur Test.se logo
Wilfa
Wilfa Innobot Robotdammsugare
Kraftfull robotdammsugare som dammsuger och moppar golvet effektivt.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2024.
Max lokalyta: 220 m².
Dammbehållare och vattentank.
Batteritid: 2,5 timmar.
Sugkraft på 4000 Pa².
Känner av hinder.
Schemaläggning.
Vibrerande moppteknik.
Kan styras med app.
5 års garanti.

Det norska företaget Wilfa grundades 1948 och är idag en av de ledande leverantörerna i Norden av små elektriska produkter. De har fokus på design, kvalitet, säkerhet och innovation.

Wilfa har flera robotdammsugare i sitt sortiment och vi har valt att rekommendera Wilfa innobot RVC-D4000SL. Den beskrivs som en kraftfull med vibrerande moppteknik som gör dina golv skinande rena.

När Aftonbladet Plus testade robotdammsugare utsågs denna till bäst i test med betyget 5 av 5. Enligt testet är den en hejare på trösklar – ingen av de andra modellerna klarade av trösklar lika bra. Både dammsugning och moppning gick bra och den klarade att ta sig över mattor på hala golv utan att knöla till dem.

Robotdammsugaren innehåller funktioner och innovativ teknik som rengör ditt hem med en perfekt resultat. Den tar bort damm, moppar golven, tar bort fläckar och rengör både kanter och hörn.

Tack vare en detaljerad navigering undviker den saker som ligger på golvet ­– den klarar både trösklar och att köra under möbler. Den skapar en exakt karta över ditt hem och rör sig sedan smidigt runt i rummen. När den kartlägger hemmet i realtid hittar roboten bästa möjliga väg för rengöring.

Den starka sugkraften på 4000Pa ger en effektiv dammsugning av både golv och mattor. När den rengör mattor använder den sig av en auto-boost-funktion för extra djuprengöring. Det följer med två huvudborstar. Allroundborsten passar bra för trägolv och gummiborsten används för att rengöra mattor och för att få upp hår. En riktig favorit för dig med husdjur.

Batteritiden är lång och du kan rengöra upp till 220 kvadratmeter på en laddning.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Här dammsuger vi ett parkettgolv med Roborock S8.
Håll golvet rent och fräscht med en robotdammsugare av hög kvalitet. Här visar Test.se Roborock S8, som vi utsett till testvinnare.

Vi är många som ofta har en känsla av att tiden inte räcker till. Mellan jobb, lämning och hämtning på förskola och skola, matlagning och diverse aktiviteter ska hemmet hållas något sånär rent också. Att det därför finns en stor marknad för sådant som ska kunna göra en del av de (tråkiga) tidskrävande sysslorna åt oss är inte så konstigt! Robotdammsugaren är ett exempel på en sådan produkt.

Läs också: Testvinnande dammsugare

Robotdammsugaren städar ditt hem på egen hand

En robotdammsugare är en självgående modell som håller ditt hem snyggt och rent. Den har flera egenskaper som kan vara bra att känna till när du gör ditt val av köp.

Dammsugning utan vakuum

Det som gör en vanlig dammsugare så effektiv är det vakuum som skapas i munstycket. På en robotdammsugare kan man inte använda sig av samma teknik; skulle ett vakuum uppstå mellan robotens uppsugning och golvet skulle den inte kunna röra sig framåt. Istället sopa den upp damm och smuts och föser in det i en öppning på dess undersida som sedan samlas i en behållare. 

Styrs av ett sensorsystem

Tack vare en sensor känner robotdammsugaren av möbler, mattor, trösklar och andra föremål som kommer i dess väg. Dammsugningen sker nämligen inte på måfå, utan den kartlägger rummet innan städningen påbörjas på ett mer eller mindre strukturerat sätt beroende på modell. Rummet läses av med hjälp av kamera, infraröd teknik eller laser. Den städar till dess att batteriet tar slut, återvänder till sin laddningsstation och tar sedan vid där den slutade tills den är klar, eller tills du stänger av den. Många modeller kan schemaläggas för att utföra städningen vid en specifik tid, till exempel när du inte är hemma.

Trösklar och andra hinder

En bättre robotdammsugare klarar av att köra över trösklar som är upp till två centimeter höga. Har du mycket trösklar hemma bör du också se till att den klarar att ta sig över dessa. Har du trappor, känsliga material eller ömtåliga föremål hemma? Det finns flera sätt att tala om detta. Det finns trappsensor som vänder när den kommer till en trappa, magnetiska band som du placerar för att dammsugaren ska vända eller virtuella väggar som du kan ställa in digitalt.

Tömning

Robotdammsugare har ingen dammsugarpåse utan använder sig istället av en dammbehållare. När behållaren är full tömmer du den för hand i soporna. Det finns även modeller som tömmer sig själva vid laddstationen, för att du ska slippa tömma den lika ofta. 

Därför ska du ha en robotdammsugare – fördelar

Det finns många fördelar med att köpa en robotdammsugare till hemmet. Idag klarar de flesta alla typer av golv och klarar att göra rent mattor och dammsuga upp djurhår effektivt.

Håller rent mellan städningarna

Det en robotdammsugare klarar av riktigt bra, är att hålla rent mellan städningarna; den städar upp dammråttor i vardagsrummet och smulorna under köksbordet och kan på så sätt skjuta känslan av ett ostädat hem lite längre fram i tiden.

Städar på egen hand

När maskinen är rätt programmerad städar den helt på egen hand, även när du inte är hemma. Vilket är perfekt för då har du alltid ett rent och fint hem, utan att du behöver göra något själv. 

Låg ljudvolym

Tack vare dagens teknik är de flesta robotdammsugarna tystgående. Det finns modeller som har en ljudvolym på runt 55-60 decibel, vilket motsvarar en vanlig samtalston.

Ingen dammsugarpåse

Du behöver inte lägga pengar på dammsugarpåsar eftersom maskinen istället samlar upp dammet i en behållare. På så sätt blir dammsugaren mer prisvärd i längden. 

Vissa har moppfunktion

Det finns modeller som även har en moppfunktion som gör att du kan dammtorka golvet.

Checklista – att tänka på!

Olika modeller klarar av olika moment olika bra: alla kommer till exempel inte ända in i hörnen, och vissa har svårt att navigera sig fram bland stol- och bordsben. Skarvar i trägolv och fogar i kakel kan vara problematiskt, likaså mattor, sladdar och lågt hängande gardiner. Därför är det bra att du innan du kör igång en städning med robotdammsugaren, funderar över hur ditt hem ser ut och var som den eventuellt kan få problem att köra. För att dammsugningen ska kunna genomföras så effektivt som möjligt kan du behöva flytta på grejer som ligger i vägen på golvet.

 • Hur ser ditt hem ut? Har du många trösklar behöver du köpa en modell som klarar att ta sig över. Flera våningar eller många ömtåliga föremål kräver också lite extra av din dammsugare, då detta måste kunna gå att programmera för att undvika.
 • Vilken typ av smuts har du? Har du husdjur behöver din städutrustning till exempel klara av att hantera hund- och katthår.
 • Hur mycket smuts har du? Har du mycket smuts kan en med större behållare vara att föredra, eller en modell som tömmer sig själv i laddningsstationen.
 • Har du ett stort hus eller lägenhet kan det också vara bra om batteritiden är lång.

Kan den ersätta en vanlig dammsugare?

Tanken på att slippa dra fram dammsugaren flera gånger i veckan är lockande, men vi vill börja med att påpeka att en robotdammsugare kanske inte helt och hållet kan ersätta en vanlig i alla fall. Den kan hålla dammråttorna i schack och jobba på helt självgående. Så ja, den kan till viss del ersätta en vanlig dammsugare. Till exempel vardagsstädningen hemma kan den ersätta.

En del av det smarta hemmet

Precis som allt annat runt omkring oss blir hemmet, blir fler saker mer och mer uppkopplat. TV:n är uppkopplad mot hemnätverket, lampor kan tändas och släckas med hjälp av en app och övervakningskameran kan livestreama till din telefon. Och med en robotdammsugare som också kan koppla upp sig på ditt WiFi kan även städningen styras med telefonen, var du än befinner dig.


Så har vi valt ut vinnare 

För att ta fram vinnarna har vi sammanställt flera olika källor. Vi har utgått från tester och recensioner och sedan valt ut dammsugare från populära varumärken. Här är några testkällor vi har använt oss av. 

Råd & Rön (2024)

Råd & Rön testar kontinuerligt produkter från kända varumärken. I ett test från 24 januari 2024 testades 17 robotdammsugare. I testet lät dem testobjekten dammsuga damm, smulor och djurhår från matta och hårt golv. De flesta lyckades dammsuga upp skräp och smulor, men damm var svårare. De fick även moppa golvet rent från lera och chokladfläckar, vilket inte heller gjordes med särskilt gott resultat. Enligt testet behöver du fortfarande använda en vanlig dammsugare för att göra rent ordentligt och ingen blev utsedd till bäst i test.

På första plats kom iRobot Roomba Combo i8, som fick betyget 58 av 100. På andra plats kom Roborock S8 med betyget 53 av 100. På delad tredje plats kom Eufy RoboVac G10 Hybrid och Dreame D9 Max med betyget 52 av 100.

Prisjakts experter (2024)

Prisjakts experter uppdaterar kontinuerligt sina tester och i april 2024 uppdaterades robotdammsugare. Johan Hagsell är deras experter inom robotdammsugare och han har under flera år testat flera olika modeller. Han har listat de han tycker är bäst på marknaden just nu – tre toppmodeller och tre mer prisvänliga varianter.

På första plats kom Roborock S8 Pro Ultra, en modell med premiumkänsla för dig med större budget som vill ha det allra bästa. Prisjakt lyfter de särskilt fram moppfunktionen, appen och IR-kameran. På andra plats kom Dreame L20 Ultra som är fullspäckad med teknik. Enligt Prisjakt är den tyst, har en bra batteritid och kommer med bra moppborstar. På tredje plats kom Dreame Bot D10s, som är en bra modell i mellanprissegmentet. Här får du mycket för pengarna och moppfunktionen och lasernavigeringen lyfts särskilt fram.

M3 Sveriges Prylsajt (2024)

M3 Sveriges Prylsajt har gjort ett test av robotdammsugare med självtömningsfunktion. Modellerna testas kontinuerlig och artikeln uppdaterades senast februari 2024. Testet har skett i vanliga hem och de testar bland annat hur bra dammsugaren är på mattor, trösklar, hinder. Även app, självtömning och andra funktioner har jämförts och recenserats.

M3 Sveriges Prylsajt rekommenderar flera av modellerna. På delad första plats med betyget 5 av 5 kom Dreame L10s Ultra. Den är effektiv, har en bra navigeringsteknik och kartläggning och ger komplett rengöring. På delad första plats kom Dreame L20 Ultra med betyget 5 av 5. Den beskrivs som galet intelligent och kommer med ett avancerat navigationssystem och hög sugkraft. Dreame Z10 Pro kom på delad första plats med betyget 5 av 5 och är enligt testet bra på det mesta – som att ta sig över svåra hinder. På andra plats kom Dreame D10s Plus med betyget 4,5 av 5. Enligt testet är den effektiv, har en smart kartläggning och säljs för ett bra pris.

Aftonbladet Plus (2024)

Aftonbladet Plus har testat robotdammsugare i två olika hem – ett med och ett utan husdjur. De jämförde egenskaper som funktion, användning och ekonomi.

Wilfa innobot RVC-D4000SL utsågs till bäst i test med betyget 5 av 5. Enligt testet klarar den höga trösklar och kan både moppa och dammsuga bra. På andra plats kom Roborock Q8 max+ med tömningsstation med betyget 4 av 5. Den fick omdömet bra köp och beskrivs som en modell av hög kvalitet och bra sugkraft. Xiaomi mi robot vacuum X10+ fick omdömet bra för djurägare med betyget 4 av 5. Ecovacs Deebot X2 omni fick betyget 4 av 5 och var den som moppade bäst.

Techradar (2024)

Techradars globala team har testat marknadens bästa modeller och sammanställt en lista över de nio bästa modellerna. På första plats kom Roomba Combo J7 Plus med betyget 4,5 av 5. Den håller toppklass, har exakt kartläggning och enkel installation. På andra plats kom Eufy RoboVac 11S med betyget 4 av 5. Den blev testets billigaste modell, kommer med en kompakt design och dammsuger hårda golv. På tredje plats och utsedd till bästa premium blev iRobot Roomba i9+ som fick betyget 4,5 av 5.

CNN (2023) 

CNN Underscored har recenserat Roborock S8 Pro Ultra och tycker att Roborocks flaggskepp håller vad de lovar. Enligt dem kommer den så nära självstädning som det går. Moppningen är förbättrad och dockan tar hand om smutsen. 

Läs mer: CNN - recension av The Roborock S8 Pro Ultra

Goodhousekeeping.com (2024) 

Goodhousekeeping.com i UK har testat och utsett de 12 bästa robotdammsugarna för 2024. De har testats på både hårda golv och mattor och på djurhår. De har jämför funktioner, appar och resultat. Med bland vinnarna finns iRobot Roomba s9+, som blev bästa för navigering- och scanning. Den fick betyget 91 av 100 – mycket tack vare navigeringen och städning på både hårda golv matta. 

Läs mer: Goodhousekeeping – 12 best robot vacuum cleaners for spotless floors

Tom's Guide (2024)

Amerikanska Tom's Guide har testat över 30 modeller, jämfört och satt betyg på dem. På första plats kom iRobot Roomba s9+, som fick betyget 4 av 5. Enligt testet är den enkel att använda, är bra på både hårda golv och mattor och klarar djurhår effektivt. Dessutom tömmer den sig själv vilket gör att den inte behöver särskilt mycket underhåll. 

Läs mer: Tom's Guide - Best robot vacuums in 2024 tested and rated

Fler källor och recensioner

Vi har även kikat på topplistor från Bäst i hemmet och Bygghemma. Utöver det har vi valt ut produkter som är populära hos prisjämförelsesajterna Prisjakt och Pricerunner.


  Tillbaka till början – våra toppval


  Redaktionen
  Test.se

  Vanliga frågor kring robotdammsugare

  • En robotdammsugare är en självgående dammsugare som dammsuger helt på egen hand, utefter regler och inställningar du har valt. Många robotdammsugare har dessutom möjligheten att moppa ditt golv.
  • En bättre robotdammsugare har möjlighet att klara trösklar upp till två centimeter höga.
  • Vi har valt att utse Roborock S8 till den robotdammsugare som är bäst i test. Roborock har under flera år gjort populära och testvinnande robotdammsugare av hög kvalitet. Detta är en självgående dammsugare som klarar en lokalyta på upp till 300 kvadratmeter och har möjlighet att både dammsuga och moppa golvet.
  Innehållsförteckning

  Innehåll
  Bäst i test:
  Roborock Roborock S8

  Du kanske även är intresserad av: