VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 8 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa robotdammsugaren 2021 - flera modeller testade!

Den bästa robotdammsugaren hittar du här! Vi har samlat experttester, recensioner och kundernas omdömen för att kunna kora den bästa robotdammsugaren i olika kategorier - baserat på just dina behov!

Vi har jämfört
 • Drifttid: Hur länge kan dammsugaren gå på en laddning?
 • Ljudnivå: Man brukar räkna nivåer under 60 dB som låga – dock hänger ofta effekt ihop med ljudnivå.
 • Hur styrs robotdammsugaren?
 • Övriga funktioner som exempelvis storlek på dammbehållare, moppfunktion, ljudnivå och antal borstar.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Xiaomi
Roborock S6
Bäst i test
Bäst i test
Xiaomi
Roborock S6
Flerfaldig testvinnare.
4,4 av fem i betyg hos Prisjakt.
4,8 av fem i betyg hos Robotexperten.
2,5 timmars drifttid.
Med en ljudnivå på max 58 dB.
Kompatibel med Google Home.
360 graders lasernavigering.
Effektiv och tystgående rengöring.

Roborock S6 är den senaste serien robotdammsugare från Xiaomi, och är uppföljare till storfavoriten Roborock S5. Roborock S5 utseddes 2019 till testvinnare av bland annat Aftonbladet Plus, Techradar och Tek.no – och S6:an har god potential att gå samma väg som sin föregångare.

Roborock S6 kan både dammsuga och våttorka, och har en imponerande drifttid på 2,5 timmar. Robotdammsugaren är utrustad med ett smart navigationssystem, och i den medföljande appen kan du enkelt följa dammsugarens funktioner. I appen kan du exempelvis planera och styra dammsugarens schema, samt lägga in så kallade No Go-zoner där dammsugaren inte ska arbeta. Roborock S6 har också en ljuddämpande design, vilket gör att den kan rengöra ditt hem utan att störa i vardagen. Robotdammsugaren kan rengöra ytor på upp till 250 kvadratmeter, och den återgår automatiskt till sin laddstation när batterinivån är nere på 20 procent.

 • Butiker & priser
 • Priser för Xiaomi Roborock S6
  • Alltid 365 dagars ångerrätt
   Gratis frak över 500 kr.
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Bästa premium Test.se - Bästa premium
iRobot
Roomba s9 Plus
Bästa premium
Bästa premium
iRobot
Roomba s9 Plus
Med smart tömningsfunktion.
Topplacering hos M3 Sveriges prylsajt.
Bra betyg av Aftonbladet Plus, 2020.
Topplacering hos Digital Trends, 2020.
Bra kundrecensioner via Prisjakt, 4.3/5.
4/5 hos Tom’s Guide, 2020.
4,1 hos Amazon.
Drifttid 2 timmar.
74 dB ljudnivå.
Smart automatiskt tömningssystem.
Mycket användarvänlig app.
Kompatibel med Amazon Alexa och Google Home.

Roomba s9 plus är robotdammsugaren som är älskad av både experter och kunder, och det är inte för intet. Den är snyggt designad, extremt bra sugkraft och med en design som gör att den med lätthet når ända in i hörnen!

Dammsugaren ser till att hålla rent efter dig och sig själv, i laddstationen tömmer den nämligen damm och smuts och stationen kan ta upp till 30 tömningar innan behållaren behöver tömmas. Den genomarbetade appen kan fjärrstyra roboten, och gör det lätt att dela in områden i zoner där dammsugaren ska/inte ska städa. Exempelvis zoner där det finns mycket sladdar där den kan trassla in sig i, eller vid hundens sovplats. De automatiska sug-funktionerna gör att dammsugaren anpassar sig efter olika underlag., och den har inga problem med att suga rent tjockare mattor. Detta är robotdammsugaren som är idealisk för den som har husdjur hemma.

Av digital trends kallades roboten för en nästan perfekt maskin, och av över 1000 recensioner hos Amazon får roboten 4,1/5 i betyg. Aftonbladet Plus gav den hela fem plus för sina funktioner och fyra plus för användningen, det som drog ner deras helhetsbetyg var den något saftiga prislappen. Det är också därför vi väljer att utse den till bästa premiumval.

 • Butiker & priser
 • Priser för iRobot Roomba s9 Plus
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500kr
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Cleanmate
S 800
Bästa budget
Bästa budget
Cleanmate
S 800
Mycket robotdammsugare för pengarna.
Topplaceringar hos M3 Sveriges prylsajt 2016-2017.
4.8/5 kundrecensioner hos Robotexperten.
3.5/5 kundrecensioner hos Prisjakt.
Med mopp-funktion.
Låg ljudnivå på 60 dB.
Drifttid upp till 90 minuter.
Lättläst display med timer-funktion.
Med fjärrkontroll.
Trappsensor.

Den intelligenta dammsugaren s800 från Cleanmate kommer för en liten prislapp hjälpa dig att hålla efter hemmet. Tack vare att den har timerfunktion och fjärrkontroll, går det att få dammsugaren till att jobba även när du inte är hemma. Drömmen om att alltid komma hem till ett nystädat hem kan alltså bli verklighet. Roboten har dessutom mopp-funktion, vilket ger golven ett rejäl uppfräschning. HEPA-filtret ser till att luften är ren.

S800 arbetar efter ett 4-stegs program, vilket säkerställer det bästa resultatet oavsett golvtyp. Dammsugaren anpassar sig nämligen själv beroende på vilket underlag den har under sig. M3 har hållit denna dammsugare högt flera gånger i deras jämförande tester, och nöjda kunder från både Prisjakt och Robotexperten har delat med sig av sina positiva erfarenheter. Hos s800 får du helt enkelt mycket robot för pengarna!

 • Butiker & priser
 • Priser för Cleanmate S 800
  • Alltid 365 dagars ångerrätt
   Gratis frak över 500 kr.

Ytterligare läsning

Köpguide

Vi är många som ofta har en känsla av att tiden inte räcker till. Mellan jobb, lämning och hämtning på förskola och skola, matlagning och diverse aktiviteter ska hemmet hållas något sånär rent också. Att det därför finns en stor marknad för sådant som ska kunna göra en del av de (tråkiga) tidskrävande sysslorna åt oss är inte så konstigt! Robotdammsugaren är ett exempel på en sådan produkt.

Läs också: Testvinnande dammsugare

Så fungerar en robotdammsugare

En robotdammsugare är en självgående dammsugare som håller ditt hem snyggt och rent. Den har flera egenskaper som kan vara bra att känna till när du gör ditt val av köp.

Dammsugning utan vakuum

Det som gör en vanlig dammsugare så effektiv är det vakuum som skapas i munstycket. På en robotdammsugare kan man inte använda sig av samma teknik; skulle ett vakuum uppstå mellan robotens uppsugning och golvet skulle den inte kunna röra sig framåt. En robotdammsugare sopar istället upp damm och smuts och föser in det i en öppning på dess undersida som sedan samlas i en behållare. 

Styrs av ett sensorsystem

Tack vare en sensor känner robotdammsugaren av möbler, mattor, trösklar och andra föremål som kommer i dess väg. Dammsugningen sker nämligen inte på måfå, utan roboten kartlägger rummet innan städningen påbörjas på ett mer eller mindre strukturerat sätt beroende på modell. Rummet läses av med hjälp av kamera, infraröd teknik eller laser. Den städar till dess att batteriet tar slut, återvänder till sin laddningsstation och tar sedan vid där den slutade tills den är klar, eller tills du stänger av den. Många modeller kan schemaläggas för att utföra städningen vid en specifik tid, till exempel när du inte är hemma.

Trösklar och andra hinder

En bättre robotdammsugare klarar av att köra över trösklar som är upp till två centimeter höga. Har du mycket trösklar hemma bör du också se till att robotdammsugaren klarar att ta sig över dessa. Har du trappor, känsliga material eller ömtåliga föremål hemma? Det finns flera sätt att tala om detta för dammsugaren. Det finns trappsensor som vänder när den kommer till en trappa, magnetiska band som du placerar för att dammsugaren ska vända eller virtuella väggar som du kan ställa in digitalt.

Tömning

Robotdammsugare har ingen dammsugarpåse utan använder sig istället av en dammbehållare. När behållaren är full tömmer du den för hand i soporna. Det finns även modeller som tömmer sig själva vid laddstationen, för att du ska slippa tömma den lika ofta. 

Fördelar med en robotdammsugare


Det finns många fördelar med att köpa en robotdammsugare till hemmet. Idag klarar de flesta robotdammsugare alla typer av golv och klarar att göra rent mattor och dammsuga upp djurhår effektivt.

Håller rent mellan städningarna

Det en robotdammsugare klarar av riktigt bra, är att hålla rent mellan städningarna; den städar upp dammråttor i vardagsrummet och smulorna under köksbordet och kan på så sätt skjuta känslan av ett ostädat hem lite längre fram i tiden.

Städar på egen hand

När dammsugaren är rätt programmerad städar den helt på egen hand, även när du inte är hemma. Vilket är perfekt för då har du alltid ett rent och fint hem, utan att du behöver göra något själv. 

Låg ljudvolym

Tack vare dagens teknik är de flesta robotdammsugarna tystgående. Det finns modeller som har en ljudvolym på runt 55-60 decibel, vilket motsvarar en vanlig samtalston.

Ingen dammsugarpåse

Du behöver inte lägga pengar på dammsugarpåsar eftersom robotdammsugaren istället samlar upp dammet i en behållare. På så sätt blir dammsugaren mer prisvärd i längden. 

Vissa har moppfunktion

Det finns modeller som även har en moppfunktion som gör att du kan dammtorka golvet.

Köpa robotdammsugare – att tänka på!

Olika modeller klarar av olika moment olika bra: alla kommer till exempel inte ända in i hörnen, och vissa har svårt att navigera sig fram bland stol- och bordsben. Skarvar i trägolv och fogar i kakel kan vara problematiskt, likaså mattor, sladdar och lågt hängande gardiner. Därför är det bra att du innan du kör igång en städning med robotdammsugaren, funderar över hur ditt hem ser ut och var som robotdammsugaren eventuellt kan få problem att köra. För att dammsugningen ska kunna genomföras så effektivt som möjligt kan du behöva flytta på grejer som ligger i vägen på golvet.

 • Hur ser ditt hem ut? Har du många trösklar behöver du köpa en dammsugare som klarar att ta sig över. Flera våningar eller många ömtåliga föremål kräver också lite extra av din dammsugare, då detta måste kunna gå att programmera för att undvika.
 • Vilken typ av smuts har du? Har du husdjur behöver din dammsugare till exempel klara av att hantera hund- och katthår.
 • Hur mycket smuts har du? Har du mycket smuts kan en med större behållare vara att föredra, eller en modell som tömmer sig själv i laddningsstationen.
 • Har du ett stort hus eller lägenhet kan det också vara bra om batteritiden är lång.

Kan den ersätta en vanlig dammsugare?

Tanken på att slippa dra fram dammsugaren flera gånger i veckan är lockande, men vi vill börja med att påpeka att en robotdammsugare kanske inte helt och hållet kan ersätta en vanlig dammsugare i alla fall. Robotdammsugare kan hålla dammråttorna i schack och jobba på helt självgående. Så ja, den kan till viss del ersätta en vanlig dammsugare. Till exempel vardagsstädningen hemma kan den ersätta.

En del av det smarta hemmet

Precis som allt annat runt omkring oss blir hemmet, blir fler saker mer och mer uppkopplat. TV:n är uppkopplad mot hemnätverket, lampor kan tändas och släckas med hjälp av en app och övervakningskameran kan livestreama till din telefon. Och med en robotdammsugare som också kan koppla upp sig på ditt WiFi kan även städningen styras med telefonen, var du än befinner dig.


bästa robotdammsugaren


Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor kring robotdammsugare

 • En robotdammsugare är bra eftersom den kan städa när ingen är hemma. Maximal effekt för minimal ansträngning. Har du ett hem i flera våningar/etage, med många höga trösklar och med stängda dörrar kommer dock inte en robotdammsugare till sin fulla potential. Men i de allra flesta hem skulle en robotdammsugare kunna vara en tillgång.
 • Testvinnaren Xiaomi MI RoboRock S6 klarar att köra över trösklar som är upp till 2 centimeter höga. De flesta nya robotdammsugarna klarar att köra över höga trösklar, men inte alla.
 • Robotdammsugare från Xiaomi, iRobot, Neato och Electrolux ligger på topplaceringar i flera tester. Cleanmates relativt billiga robotdammsugare är också populära alternativ. Enligt vår bedömning är robotdammsugaren Xiaomi MI RoboRock S6 bäst i test. Den är prisvärd, har bra prestanda och bra funktionalitet i appen och passar bra i det smarta hemmet tack vare att den är kompatibel med Google Home.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Xiaomi Roborock S6

Du kanske även är intresserad av: