VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 7 Mars 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa robotdammsugaren 2023 - Bäst i test!

Den bästa robotdammsugaren hittar du här! Vi har samlat experttester, recensioner och kundernas omdömen för att kunna kora den bästa robotdammsugaren i olika kategorier - baserat på just dina behov!

Vi har jämfört
 • Drifttid: Hur länge kan dammsugaren gå på en laddning?
 • Ljudnivå: Man brukar räkna nivåer under 60 dB som låga – dock hänger ofta effekt ihop med ljudnivå.
 • Hur styrs robotdammsugaren?
 • Övriga funktioner som exempelvis storlek på dammbehållare, moppfunktion, ljudnivå och antal borstar.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test robotdammsugare - se bästa robotdammsugaren.
Roborock har under flera år placerats bra på tester - även medarbetare på Test.se är nöjda med sina modeller.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Roborock
Roborock S7 / Roborock S7 Plus
Roborock Roborock S7 / Roborock S7 Plus - Test
Bäst i test
Roborock
Roborock S7 / Roborock S7 Plus
Intelligent robotdammsugare med sonisk moppningsteknologi och borste i gummi.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2021.
Högt betyg i recension hos Prisjakt Experter 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Testvinnande varumärke.
Max lokalyta: 300 m².
Dammbehållare: 0,47 liter.
Vattentank: 0,30 liter.
Batteritid: 3 timmar.
Sugraft på 2500 Pa².
Schemaläggning.
Trappsensor.
Självdockning.
HEPA-certifierat filter.
Ljudvolym: 67 dB.
Kan styras med app.

Roborock är ett kinesiskt företag och en del av Xiaomi som tillverkar robotdammsugare av hög kvalitet. Företaget grundades 2014 som specialiserat på forskning och utveckling produkter som gör människors liv bekvämare. I deras utbud finns robotdammsugare och trådlösa skaftdammsugare. Den första robotdammsugaren lanserades 2016 och blev en bästsäljare.

Roborocks robotdammsugare har genomgående placerats bra på tester genom åren. Vi har utsett Roborock S7 och Roborock S7+ till den robotdammsugare som bäst i test. Detta är samma dammsugare med enda skillnaden att Roborocks S7 saknar tömningsstation och endast kommer med laddstation. Tömningsstationen gör att du inte behöver tömma enheten på cirka sex veckor.

Roborocks S7 rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt som gav den betyget 4 av 5 i deras recension. Enligt dem är detta Roborocks mest anpassningsbara robotdammsugare hittills. Prisjakt Experter har också gett fina recensioner och rekommenderar den för dig med husdjur.

Robotdammsugaren är anpassad för rum på upp till 300 kvadratmeter har ett kraftfullt HyperForce-sugsystem på 2500 Pa². Den har en extra stor dammbehållare på 0,47 liter och en vattentank på 0,3 liter och en lång batteritid på 180 minuter. En nyhet är att borsten är helt i gummi som gör den mer slitstark och ger en jämnare städning. Borsten gör den skonsammare mot parkett och klarar även ojämna ytor. Robotdammsugaren hjälper dig att ta din städning till nästa nivå med sonisk moppning som gör rent ditt golv även när smutsen har torkat, något inte alla har möjlighet att göra. Den soniska moppfunktionen gör att den kan moppa golven med 3000 r/minut. Robotdammsugaren är intelligent som lyfts upp när den känner av en matta – och växlar automatiskt till ett program som är anpassat för den ytan.

Tack vare nya sensorer och en uppgraderad teknik får S7 en bra kartläggningsförmåga. Den har ultraljudssensorer som gör att den automatiskt känner av ytor med mattor och lägger till dem på en karta. Tillsammans med navigationssystemet PreciSense™ LiDAR läser dammsugaren av omgivningen och upptäcker hinder som mattor, möbler, kanter och väggar. Robotdammsugaren har en avancerad schemaläggning där du kan ställa in förbjudna zoner, zoner som inte ska moppas och osynliga virtuella väggar. Det går att anpassa sugstyrkan och vattenflödet så att städningen passar olika rum och golv. Du styr robotdammsugaren med hjälp av en app, vilket gör att du även kan styra den på distans.

 • Roborock S7
 • Roborock S7
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Roborock
Roborock S7 MaxV Ultra / Roborock S7 MaxV
Roborock Roborock S7 MaxV Ultra / Roborock S7 MaxV - Test
Bästa premium
Roborock
Roborock S7 MaxV Ultra / Roborock S7 MaxV
Robotdammsugare som både dammsuger och moppar, utrustad med ett avancerat navigationssystem och AI.
Testvinnare hos Bästihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022 – uppdaterad modell.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Högt betyg i recension hos Techradar.com 2022.
RedDot Winner 2022.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Max lokalyta: 300 m².
Dammbehållare: 0,4 liter.
Vattentank: 0,20 liter.
Batteritid: 3 timmar.
Sugkraft på 5100 Pa².
Schemaläggning.
Självdockning.
HEPA-certifierat filter.
Ljudvolym: 67 dB.
Kan styras med app.

Roborock är ett kinesiskt företag och en del av Xiaomi som tillverkar robotdammsugare av hög kvalitet. Företaget grundades 2014 som specialiserat på forskning och utveckling produkter som gör människors liv bekvämare. I deras utbud finns robotdammsugare och trådlösa skaftdammsugare. Den första robotdammsugaren lanserades 2016 och blev en bästsäljare.

Roborock S7 MaxV-serien har samma höga kvalitet som Roborock S7, men kommer med fler automatiska funktioner. Den har till exempel automatisk mopptvätt, automatisk påfyllning av vattentank och automatisk dammtömning. Skillnaden mellan Roborock S7 MaxV-modellerna och Roborock S7-modellerna är att den förstnämnda är utrustad med AI. Det gör att den erbjuder en bättre navigering vilket görs med hjälp av ljusmätning med lidar och en kamera.

Roborock S7 MaxV kommer i tre olika utföranden - Roborock S7 MaxV, Roborock S7 MaxV Plus och Roborock S7 MaxV Ultra. Robotdammsugaren är densamma, men kommer med tre olika dockningsstationer. Roborock S7 MaxV Ultra är den robotdammsugare i serien som är lyxigast och den kommer med en avancerad laddnings- och tömningsstation, automatisk mopptvätt och automatisk fyllning av vattentank.

Roborock S7 MaxV utsågs till bäst i test hos Bästihemmet.se och du lyfter fram egenskaper som bra sugkraft, tystgående och inbyggd 3D-kamera. Den rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt som gett betyget 4,5 av 5 och beskriver den som en robotdammsugare tar automatiserad rengöring till en helt ny nivå. Hos Techradar gav man betyget 4,5 av 5 och de lyfter särskilt fram att den både kan moppa och dammsuga och kommer med en inbyggd kamera.

Roborock S7 MaxV Ultra är en robotdammsugare som kombinera de bästa funktionerna från tidigare modeller. Den har en kapacitet att rengöra en yta upp till 300 kvadratmeter. Sugkraft på 5100 Pa är hög, vilket är dubbelt så mycket som tidigare modeller. Dammsugaren har en drifttid på 180 minuter, en dammbehållare 400 milliliter och en vattentank på 200 milliliter.

Robotdammsugaren har bra moppmöjligheter – den soniska moppen vibrerar 3000 gånger/minut och rengör golvet på djupet. Den har en ultraljudsidentifiering av mattor och en mattboostfunktion som gör att sugkraften når djupt ner i mattfibrerna.

Dammsugaren använder Roborocks innovativa ReactiveAI 2.0 som skapar en 3D-bild av hemmet. Den har ett 3D-strukturerat ljussystem, en RGB-kamera, navigationssystemet PreciSense LiDAR och ett LED-fyllningsljus. Detta ger en exakt 3D-karta med rengöringsrutter, virtuella väggar och no-mop- eller no-go zone. Tekniken är känslig och gör att dammsugaren kan kringå saker som är fem centimeter breda och tre centimeter höga.

Med Ultra Wash Dockningsstationen blir din Roborock S7 MaxV Ultra en självtömmande, självrengörande och självpåfyllande rengöringsmaskin. Den självrengörande funktionen rengör din mopp med 600 varm per minut och självpåfyllningsfunktionen fyller automatiskt på vattentanken. Dammbehållaren rymmer smuts och damm för sju veckor och den har ett hepafilter som fångar upp 99,99 procent damm.

 • Roborock S7 MaxV Ultra
 • Roborock S7 MaxV
 • Priser för Roborock S7 MaxV Ultra
 • Roborock S7 MaxV
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Dreame
Dreame D9 Robotdammsugare
Dreame Dreame D9 Robotdammsugare - Test
Bästa budget
Dreame
Dreame D9 Robotdammsugare
Prisvärd robotdammsugare med både dammsugning och moppfunktion.
Bästa budget hos Bästihemmet.se 2023.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Max lokalyta: 250 m².
Dammbehållare: 570 ml.
Vattentank: 270 ml.
Batteritid: 2,5 timmar.
Sugkraft på 3000 Pa.
Schemaläggning.
Ljudvolym: 65 dB.
Kan styras med app.

Dreame D9 är en prisvärd robotdammsugare som gör din städning enklare. Den kom på tredje plats och utsågs till bästa budget hos Bästihemmet.se. Enligt dem har den trots sitt låga pris många utmärkande funktioner som bra sugkraft och inbyggd moppfunktion. Även hos Bäst-i-test.se utsågs den till bästa billiga robotdammsugare och fick betyget 4,5 av. De beskrev den som lättanvänd, billig och med en praktiskt mopp. I ett test hos M3 Sveriges Prylsajt fick den toppbetyg och beskrivs som budgetsegmentets Rolls Royce som effektivt rengör hemmets alla ytor.

Robotdammsugaren har lasernavigeringssystemet 3.0 LDS som läser av och kartlägger hemmet så att den vet var den har varit och vart den ska gå. Det går även att rita upp virtuella väggar. Dammsugaren har fyra suglägen med ett maximalt sugläget på 3000 Pa – sugläget anpassar sig efter underlaget. Den har en dammbehållare på 570 milliliter och ett batteri på 5200 mAh som håller upp till 2,5 timmar. Den har en kapacitet att städa en yta upp till 250 kvadratmeter. Robotdammsugarens borste går att plocka av så att håret som fastnat lättare går att ta loss.

Dreame D9 kommer med vattentank och moppfunktion och den simulerar manuell moppning. Vattentanken är på 270 milliliter och kan användas i tre olika lägen beroende på hur smutsigt golvet är. Ljudnivån på 65 decibel är lägre än många andra robotdammsugare.

Du kan styra robotdammsugaren via en app till din mobiltelefon. Här kan du bestämma var den ska städa, hur den ska köra, se batteritiden och sätta upp ett städschema. Du kan även använda rösten för att styra dammsugaren.

 • Butiker & priser
 • Priser för DREAME D9 Robotdammsugare
Priser visas i samarbete med

Bra val Test.se - Bra val
Roborock
Roborock S6 MaxV
Roborock Roborock S6 MaxV - Test
Bra val
Roborock
Roborock S6 MaxV
Robotdammsugare med stor kapacitet och som dammsuger och moppar golven skinande rena.
Testvinnare på test hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Högt betyg på test hos Bäst i hemmet 2021.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Mediamarkt.se.
Populärt val hos Netonnet.se.
Max lokalyta: 200 m².
Dammbehållare: 0,46 liter.
297 ml passiv vattentank.
Batteritid: 3 timmar.
Laddningstid: 3 timmar.
Scemaläggning.
Trappsensor.
Självdockning.
HEPA-certifierat filter.
Kan styras med app.
Kan kopplas ihop med Google Home.
Ljudvolym: 67 dB.

Roborock är ett kinesiskt företag och en del av Xiaomi som tillverkar robotdammsugare av hög kvalitet. Företaget grundades 2014 som specialiserat på forskning och utveckling produkter som gör människors liv bekvämare. I deras utbud finns robotdammsugare och trådlösa skaftdammsugare. Den första robotdammsugaren lanserades 2016 och blev en bästsäljare.

Vi har valt att rekommendera Roborock S6 MaxV. Den är effektivare än Roborock S6 och har fått flera förbättrade egenskaper och funktioner. Den blev testvinnare hos Pricerunner i deras stora test om robotdammsugare, med betyget 4,5 av 5. Där lyfter testarna fram att det är en genomtänkt och prisvärd robotdammsugare som sköter sig själv; dessutom smart och tidseffektiv.

Robotdammsugaren kan användas både som mopp och dammsugare och kan städa hem med en batteritid på tre timmar och upp till 200 kvadratmeter på bara en laddning. Den börjar med hjälp av dubbla kameror att scanna av ditt hem för att upptäcka hinder som möbler, sladdar och kvarglömda kläder, leksaker eller andra prylar så små som 3x5 centimeter. Den har en hög sugkraft på 2500 Pa och en borste som roterat 1350 varv per minut vilket gör att den klarar av djupare rengöring än tidigare. Framtill sitter en sidoborste som hjälper till att sopa in smuts från sidan till mitten och som sedan landar i behållaren på 0,46 liter. Robotdammsugaren återvänder sedan på egen hand till sin laddningsstation och är fulladdad efter endast tre timmar.

När du vill moppa har robotdammsugaren en elektronisk vattentank på 297 milliliter som gör moppningen både smartare och mer anpassningsbar. Det går att registrera förbjudna moppzoner så dammsugaren undviker mattor eller ömtåliga golv. Den klarar utan problem att ta sig över trösklar som är upp till två centimeter höga och den har en smart trappsensor.

Du kan styra robotdammsugaren med app och göra inställningar som schemaläggning, sugstyrka och få en karta över ditt hem så att du ser vad som blivit städat. Du kan även ansluta den till Google Home. Dammsugaren har ett tvättbart E11-klassat filter som gör att ditt hem blir rent från både damm och andra små partiklar. Den har en låg volym på 67 decibel vilket gör att du inte behöver störas när den arbetar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Roborock S6 MaxV robotdammsugare
Priser visas i samarbete med

Bästa professionella Test.se - Bästa professionella
iRobot
iRobot Roomba s9 Plus
iRobot iRobot Roomba s9 Plus - Test
Bästa professionella
iRobot
iRobot Roomba s9 Plus
Robotdammsugare med smart tömningsfunktion.
Andra plats på test hos Bäst i hemmet 2023.
Testvinnare hos Bäst i hemmet 2021.
Medelbetyg på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Topplacering hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Bra betyg av Aftonbladet Plus 2020.
Topplacering hos Digital Trends 2020.
Bra kundrecensioner hos Prisjakt.
Högt betyg hos Tom’s Guide 2020.
Drifttid 2 timmar.
74 dB ljudnivå.
Smart automatiskt tömningssystem.
Mycket användarvänlig app.
Kompatibel med Amazon Alexa och Google Home.

iRobot Roomba s9 plus är robotdammsugaren som är älskad av både experter och kunder, och det är inte för intet. Den tillhör iRobots S.serie, som är deras mest kraftfulla robotdammsugare. Den är snyggt designad, extremt bra sugkraft och med en design som gör att den med lätthet når ända in i hörnen!

Dammsugaren ser till att hålla rent efter dig och sig själv, i laddstationen tömmer den nämligen damm och smuts och stationen kan ta upp till 30 tömningar innan behållaren behöver tömmas. Den genomarbetade appen kan fjärrstyra roboten, och gör det lätt att dela in områden i zoner där dammsugaren ska/inte ska städa. Exempelvis zoner där det finns mycket sladdar där den kan trassla in sig i, eller vid hundens sovplats. De automatiska sug-funktionerna gör att dammsugaren anpassar sig efter olika underlag, och den har inga problem med att suga rent tjockare mattor. Detta är robotdammsugaren som är idealisk för den som har husdjur hemma.

Av Digital Trends kallades roboten för en nästan perfekt maskin, och av över 1000 recensioner hos Amazon får roboten högt kundbetyg. I ett äldre test hos Aftonbladet Plus gav den hela fem plus för sina funktioner och fyra plus för användningen, det som drog ner deras helhetsbetyg var den något saftiga prislappen. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Populärt val Test.se - Populärt val
Roborock
Roborock S6 Pure
Roborock Roborock S6 Pure - Test
Populärt val
Roborock
Roborock S6 Pure
Robotdammsugare som scannar av rummet och städar effektivt efter det.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2020.
Högt betyg på test hos Bäst i hemmet 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Max lokalyta: 150 m².
Dammbehållare: 0,48 liter.
180 ml passiv vattentank.
Batteritid: 2,5 timmar.
Laddningstid: 6 timmar.
2000 Pa sugkraft.
Schemaläggning.
Fjärrkontroll.
Trappsensor.
Självdockning.
Kopplas till app.
HEPA-certifierat filter.
Kan styras med app.
Kan kopplas ihop med Google Home.
Ljudvolym: 60 dB.

Roborock är ett kinesiskt företag och en del av Xiaomi som tillverkar robotdammsugare av hög kvalitet. Företaget grundades 2014 som specialiserat på forskning och utveckling produkter som gör människors liv bekvämare. I deras utbud finns robotdammsugare och trådlösa skaftdammsugare. Den första robotdammsugaren lanserades 2016 och blev en bästsäljare.

Xiaomi Roborock S6 Pure är syskonmodell till Roborock S5 Max. Den blev testvinnare i ett test hos Aftonbladet Plus med betyget 4 av 5 och när Bäst i hemmet sammanställt de bästa robotdammsugarna kom robotdammsugaren på femte plats med betyget 4,1 av 5.

Robotdammsugaren både dammsuger och våtmoppar dina golv effektivt. Dammsugaren scannar av ditt hem i 360 grader via laser och bedömer väggar, möbler och andra hinder. Efter scanningen rengör den kanterna i rummet och åker i raka linjer fram och tillbaka i rummet. Sugkraften är på 2000 Pa och den suger effektivt upp skräp, damm, smulor och djurhår som samlas i en behållar på 0,48 liter. Du kan välja mellan fyra olika sugkrafter för att anpassa till olika underlag ­­– men du kan också ställa in så att den anpassar sig på egen hand. Filtret suger fångar upp upp till 95 procent av allergener, inklusive pollen och mögel. Robotdammsugaren har en 180 milliliter passiv vattentank som gör det möjligt att moppa golven. Den har smart trappsensor som gör att den känner av när det är dags att vända.

Dammsugaren har ett kraftfullt li-ion-batteri på 5200 mAh som gör att du kan använda den kan användas upp till 150 kvadratmeter, i 2,5 timme på en laddning. När det är dags för laddning går den på egen hand till laddningsstationen, som är på sex timmar. Robotdammsugaren går att koppla upp via wifi och styras med din mobiltelefon. I appen kan du styra och programmera dammsugaren, schemalägga städningen, skapa osynliga väggar och se en karta över ditt hem. Välj mellan en svart eller vitt robotdammsugare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Roborock S6 Pure robotdammsugare, vit
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test robotdammsugare - se bästa robotdammsugaren.
Det finns många robotdammsugare att välja mellan. Här har vi en Roborock S6.

Köpguide robotdammsugare

Vi är många som ofta har en känsla av att tiden inte räcker till. Mellan jobb, lämning och hämtning på förskola och skola, matlagning och diverse aktiviteter ska hemmet hållas något sånär rent också. Att det därför finns en stor marknad för sådant som ska kunna göra en del av de (tråkiga) tidskrävande sysslorna åt oss är inte så konstigt! Robotdammsugaren är ett exempel på en sådan produkt.

Läs också: Testvinnande dammsugare

Så fungerar en robotdammsugare

En robotdammsugare är en självgående dammsugare som håller ditt hem snyggt och rent. Den har flera egenskaper som kan vara bra att känna till när du gör ditt val av köp.

Dammsugning utan vakuum

Det som gör en vanlig dammsugare så effektiv är det vakuum som skapas i munstycket. På en robotdammsugare kan man inte använda sig av samma teknik; skulle ett vakuum uppstå mellan robotens uppsugning och golvet skulle den inte kunna röra sig framåt. En robotdammsugare sopar istället upp damm och smuts och föser in det i en öppning på dess undersida som sedan samlas i en behållare. 

Styrs av ett sensorsystem

Tack vare en sensor känner robotdammsugaren av möbler, mattor, trösklar och andra föremål som kommer i dess väg. Dammsugningen sker nämligen inte på måfå, utan roboten kartlägger rummet innan städningen påbörjas på ett mer eller mindre strukturerat sätt beroende på modell. Rummet läses av med hjälp av kamera, infraröd teknik eller laser. Den städar till dess att batteriet tar slut, återvänder till sin laddningsstation och tar sedan vid där den slutade tills den är klar, eller tills du stänger av den. Många modeller kan schemaläggas för att utföra städningen vid en specifik tid, till exempel när du inte är hemma.

Bäst i test robotdammsugare - kartläggning.
Såhär ser appen till Roborock ut. Roboten ritar själv en karta över ditt hem första gången den städar och du kan sedan ställa in var den får dammsuga med hjälp av virtuella väggar och no-go zoner.

Trösklar och andra hinder

En bättre robotdammsugare klarar av att köra över trösklar som är upp till två centimeter höga. Har du mycket trösklar hemma bör du också se till att robotdammsugaren klarar att ta sig över dessa. Har du trappor, känsliga material eller ömtåliga föremål hemma? Det finns flera sätt att tala om detta för dammsugaren. Det finns trappsensor som vänder när den kommer till en trappa, magnetiska band som du placerar för att dammsugaren ska vända eller virtuella väggar som du kan ställa in digitalt.

Tömning

Robotdammsugare har ingen dammsugarpåse utan använder sig istället av en dammbehållare. När behållaren är full tömmer du den för hand i soporna. Det finns även modeller som tömmer sig själva vid laddstationen, för att du ska slippa tömma den lika ofta. 

Bäst i test robotdammsugare – se testvinnande robotdammsugare.
En robotdammsugare kan både dammsuga och moppa dina golv skinande rena – helt på egen hand.

Fördelar med en robotdammsugare

Det finns många fördelar med att köpa en robotdammsugare till hemmet. Idag klarar de flesta robotdammsugare alla typer av golv och klarar att göra rent mattor och dammsuga upp djurhår effektivt.

Håller rent mellan städningarna

Det en robotdammsugare klarar av riktigt bra, är att hålla rent mellan städningarna; den städar upp dammråttor i vardagsrummet och smulorna under köksbordet och kan på så sätt skjuta känslan av ett ostädat hem lite längre fram i tiden.

Städar på egen hand

När dammsugaren är rätt programmerad städar den helt på egen hand, även när du inte är hemma. Vilket är perfekt för då har du alltid ett rent och fint hem, utan att du behöver göra något själv. 

Låg ljudvolym

Tack vare dagens teknik är de flesta robotdammsugarna tystgående. Det finns modeller som har en ljudvolym på runt 55-60 decibel, vilket motsvarar en vanlig samtalston.

Ingen dammsugarpåse

Du behöver inte lägga pengar på dammsugarpåsar eftersom robotdammsugaren istället samlar upp dammet i en behållare. På så sätt blir dammsugaren mer prisvärd i längden. 

Vissa har moppfunktion

Det finns modeller som även har en moppfunktion som gör att du kan dammtorka golvet.

Köpa robotdammsugare – att tänka på!

Olika modeller klarar av olika moment olika bra: alla kommer till exempel inte ända in i hörnen, och vissa har svårt att navigera sig fram bland stol- och bordsben. Skarvar i trägolv och fogar i kakel kan vara problematiskt, likaså mattor, sladdar och lågt hängande gardiner. Därför är det bra att du innan du kör igång en städning med robotdammsugaren, funderar över hur ditt hem ser ut och var som robotdammsugaren eventuellt kan få problem att köra. För att dammsugningen ska kunna genomföras så effektivt som möjligt kan du behöva flytta på grejer som ligger i vägen på golvet.

 • Hur ser ditt hem ut? Har du många trösklar behöver du köpa en dammsugare som klarar att ta sig över. Flera våningar eller många ömtåliga föremål kräver också lite extra av din dammsugare, då detta måste kunna gå att programmera för att undvika.
 • Vilken typ av smuts har du? Har du husdjur behöver din dammsugare till exempel klara av att hantera hund- och katthår.
 • Hur mycket smuts har du? Har du mycket smuts kan en med större behållare vara att föredra, eller en modell som tömmer sig själv i laddningsstationen.
 • Har du ett stort hus eller lägenhet kan det också vara bra om batteritiden är lång.
Bäst i test robotdammsugare – se testvinnande robotdammsugare.
Smarta robotdammsugare känner av när ett hinder är i vägen och vänder.

Kan den ersätta en vanlig dammsugare?

Tanken på att slippa dra fram dammsugaren flera gånger i veckan är lockande, men vi vill börja med att påpeka att en robotdammsugare kanske inte helt och hållet kan ersätta en vanlig dammsugare i alla fall. Robotdammsugare kan hålla dammråttorna i schack och jobba på helt självgående. Så ja, den kan till viss del ersätta en vanlig dammsugare. Till exempel vardagsstädningen hemma kan den ersätta.

Bäst i test robotdammsugare – se testvinnande robotdammsugare.
Via en app till telefonen kan du enkelt styra din robotdammsugare, göra inställningar och sätta upp regler.

En del av det smarta hemmet

Precis som allt annat runt omkring oss blir hemmet, blir fler saker mer och mer uppkopplat. TV:n är uppkopplad mot hemnätverket, lampor kan tändas och släckas med hjälp av en app och övervakningskameran kan livestreama till din telefon. Och med en robotdammsugare som också kan koppla upp sig på ditt WiFi kan även städningen styras med telefonen, var du än befinner dig.


bästa robotdammsugaren


Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor kring robotdammsugare

 • En robotdammsugare är en självgående dammsugare som dammsuger helt på egen hand, utefter regler och inställningar du har valt. Många robotdammsugare har dessutom möjligheten att moppa ditt golv.
 • En bättre robotdammsugare har möjlighet att klara trösklar upp till två centimeter höga.
 • Vi har valt att utse Roborock S5 Max till den robotdammsugare som är bäst i test. Roborock har under flera år gjort populära och testvinnande robotdammsugare av hög kvalitet. Roborock S5 Max är en självgående dammsugare som klarar en lokalyta på upp till 200 kvadratmeter och har möjlighet att både dammsuga och moppa golvet.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Roborock Roborock S7 / Roborock S7 Plus

Du kanske även är intresserad av: