VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 15 November 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa robotdammsugaren 2022 - Bäst i test!

Den bästa robotdammsugaren hittar du här! Vi har samlat experttester, recensioner och kundernas omdömen för att kunna kora den bästa robotdammsugaren i olika kategorier - baserat på just dina behov!

Vi har jämfört
 • Drifttid: Hur länge kan dammsugaren gå på en laddning?
 • Ljudnivå: Man brukar räkna nivåer under 60 dB som låga – dock hänger ofta effekt ihop med ljudnivå.
 • Hur styrs robotdammsugaren?
 • Övriga funktioner som exempelvis storlek på dammbehållare, moppfunktion, ljudnivå och antal borstar.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Roborock
Roborock S5 Max
Bäst i test
Bäst i test
Roborock
Roborock S5 Max
En populär och testvinnande robotdammsugare som styrs via app – som både dammsuger och moppar.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Bra betyg på test hos Bästihemmet.se 2022.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Mediamarkt.se.
Populärt val hos Netonnet.se.
Populärt val hos Whiteaway.se.
Populärt val hos Tretti.se.
Max lokalyta: 200 m².
Dammbehållare: 0,46 liter.
290 ml elektrisk vattentank – moppfunktion.
Batteritid: 5 timmar.
Laddningstid: 6 timmar.
360 grader lasernavigering.
Sugkraft på 2000 Pa.
Trappsensor.
Timer och schemaläggning.
Självdockning.
HEPA-certifierat filter.
Kan styras med app.
Kan kopplas ihop med Google Home.
Ljudvolym: 60 dB.

Roborock är ett kinesiskt företag och en del av Xiaomi som tillverkar robotdammsugare av hög kvalitet. Företaget grundades 2014 som specialiserat på forskning och utveckling produkter som gör människors liv bekvämare. I deras utbud finns robotdammsugare och trådlösa skaftdammsugare. Den första robotdammsugaren lanserades 2016 och blev en bästsäljare.

Vi har utsett Roborock S5 Max till den robotdammsugare som är bäst i test, en dammsugare som är omtyckt av både användarna själva och experttestare. Även tidigare modeller från Roborock har placerats högt på test genom åren. Robotdammsugaren blev testvinnare hos Bäst-i-test.se med betyget 4,5 och där beskrivs den som användarvänlig och full av funktioner. I ett test hos Pricerunner fick den betyget 4,5 av 5 och enligt deras test är det en tidseffektiv och funktionsrik robotsammsugare för alla slags hem. Hos Aftonbladet Plus fick den betyget 4 av 5 och omdömet att den ger en bra dammsugning och okej moppfunktion. I ett test hos M3 Sveriges Prylsajt fick robotdammsugaren också betyget 4 av 5 och är i deras städtest en robotdammsugare som lever upp till förväntningarna och gör rent till en relativt billig peng.

Robotdammsugaren både dammsuger och moppar dina golv ordentligt. Den klarar att rengöra en yta om 200 kvadratmeter eller en lägenhet på 65 kvadratmeter tre gånger om. Den har en 360 grader lasernavigering som skannar av rummet via laser och bedömer avstånd och hinder. Robotdammsugaren rengör sedan kanterna i rummet först och städar sedan systematiskt i raka linjer fram och tillbaka.

Sugkraften på 2000 Pa är mycket stark vilken gör att den effektivt suger upp smuts som flingor, smulor, damm och djurhår. Borsten undertill roterar i en hastighet på 1350 varv per minut och framtill sitter en sidoborste som sopar in skräp från sidan. Smutsen samlas sedan i en dammbehållare på 0,46 liter. Vattentanken på den här modellen är på 290 milliliter vilket är större än tidigare. Eftersom robotdammsugaren går att koppla upp till wifi kan du via en app styra vad som ska städas, upprätta no-go-zoner och virtuella väggar, namnge rum och se kartor. Det går dessutom att exkludera rum där det finns mattor om det så önskas. Du kan sätta timer och göra schemaläggning. Du kan också koppla upp dammsugaren till Google Home. Dammsugaren har timer, schemaläggnig, rumsigenlänning, trappsensor och klarar trösklar som är upp till två centimeter höga.

Robotdammsugaren har upp till tre timmars batteritid och sedan en laddtid på sex timmar. När den behöver laddas går den själv och dockar in sig i laddaren. Den finns i färgerna svart och vitt.

 • Butiker & priser
 • Priser för ROBOROCK S5 Max Smart robotdammsugare med moppfunktion - Vit
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Roborock
Roborock S6 MaxV
Bästa premium
Bästa premium
Roborock
Roborock S6 MaxV
Robotdammsugare med stor kapacitet och som dammsuger och moppar golven skinande rena.
Testvinnare på test hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Högt betyg på test hos Bäst i hemmet 2021.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Mediamarkt.se.
Populärt val hos Netonnet.se.
Max lokalyta: 200 m².
Dammbehållare: 0,46 liter.
297 ml passiv vattentank.
Batteritid: 3 timmar.
Laddningstid: 3 timmar.
Scemaläggning.
Trappsensor.
Självdockning.
HEPA-certifierat filter.
Kan styras med app.
Kan kopplas ihop med Google Home.
Ljudvolym: 67 dB.

Roborock är ett kinesiskt företag och en del av Xiaomi som tillverkar robotdammsugare av hög kvalitet. Företaget grundades 2014 som specialiserat på forskning och utveckling produkter som gör människors liv bekvämare. I deras utbud finns robotdammsugare och trådlösa skaftdammsugare. Den första robotdammsugaren lanserades 2016 och blev en bästsäljare.

Vi har utsett Xiaomi Roborock S6 MaxV till vårt bästa premiumval. Den är effektivare än Roborock S6 och har fått flera förbättrade egenskaper och funktioner. Den blev testvinnare hos Pricerunner i deras stora test om robotdammsugare, med betyget 4,5 av 5. Där lyfter testarna fram att det är en genomtänkt och prisvärd robotdammsugare som sköter sig själv; dessutom smart och tidseffektiv.

Robotdammsugaren kan användas både som mopp och dammsugare och kan städa hem med en batteritid på tre timmar och upp till 200 kvadratmeter på bara en laddning. Den börjar med hjälp av dubbla kameror att scanna av ditt hem för att upptäcka hinder som möbler, sladdar och kvarglömda kläder, leksaker eller andra prylar så små som 3x5 centimeter. Den har en hög sugkraft på 2500 Pa och en borste som roterat 1350 varv per minut vilket gör att den klarar av djupare rengöring än tidigare. Framtill sitter en sidoborste som hjälper till att sopa in smuts från sidan till mitten och som sedan landar i behållaren på 0,46 liter. Robotdammsugaren återvänder sedan på egen hand till sin laddningsstation och är fulladdad efter endast tre timmar.

När du vill moppa har robotdammsugaren en elektronisk vattentank på 297 milliliter som gör moppningen både smartare och mer anpassningsbar. Det går att registrera förbjudna moppzoner så dammsugaren undviker mattor eller ömtåliga golv. Den klarar utan problem att ta sig över trösklar som är upp till två centimeter höga och den har en smart trappsensor.

Du kan styra robotdammsugaren med app och göra inställningar som schemaläggning, sugstyrka och få en karta över ditt hem så att du ser vad som blivit städat. Du kan även ansluta den till Google Home. Dammsugaren har ett tvättbart E11-klassat filter som gör att ditt hem blir rent från både damm och andra små partiklar. Den har en låg volym på 67 decibel vilket gör att du inte behöver störas när den arbetar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Roborock S6 MaxV robotdammsugare
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt

Bästa professionella Test.se - Bästa professionella
iRobot
iRobot Roomba s9 Plus
Bästa professionella
Bästa professionella
iRobot
iRobot Roomba s9 Plus
Robotdammsugare med smart tömningsfunktion.
Andra plats på test hos Bäst i hemmet 2022.
Testvinnare hos Bäst i hemmet 2021.
Medelbetyg på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Topplacering hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Bra betyg av Aftonbladet Plus 2020.
Topplacering hos Digital Trends 2020.
Bra kundrecensioner hos Prisjakt.
Högt betyg hos Tom’s Guide 2020.
Drifttid 2 timmar.
74 dB ljudnivå.
Smart automatiskt tömningssystem.
Mycket användarvänlig app.
Kompatibel med Amazon Alexa och Google Home.

iRobot Roomba s9 plus är robotdammsugaren som är älskad av både experter och kunder, och det är inte för intet. Den tillhör iRobots S.serie, som är deras mest kraftfulla robotdammsugare. Den är snyggt designad, extremt bra sugkraft och med en design som gör att den med lätthet når ända in i hörnen!

Dammsugaren ser till att hålla rent efter dig och sig själv, i laddstationen tömmer den nämligen damm och smuts och stationen kan ta upp till 30 tömningar innan behållaren behöver tömmas. Den genomarbetade appen kan fjärrstyra roboten, och gör det lätt att dela in områden i zoner där dammsugaren ska/inte ska städa. Exempelvis zoner där det finns mycket sladdar där den kan trassla in sig i, eller vid hundens sovplats. De automatiska sug-funktionerna gör att dammsugaren anpassar sig efter olika underlag, och den har inga problem med att suga rent tjockare mattor. Detta är robotdammsugaren som är idealisk för den som har husdjur hemma.

Av Digital Trends kallades roboten för en nästan perfekt maskin, och av över 1000 recensioner hos Amazon får roboten högt kundbetyg. I ett äldre test hos Aftonbladet Plus gav den hela fem plus för sina funktioner och fyra plus för användningen, det som drog ner deras helhetsbetyg var den något saftiga prislappen. 

 • Butiker & priser
 • Priser för iRobot Roomba s9 Plus
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Cleanmate
S 800
Bästa budget
Bästa budget
Cleanmate
S 800
Mycket robotdammsugare för pengarna.
Topplaceringar hos M3 Sveriges prylsajt 2016-2017.
4.8/5 kundrecensioner hos Robotexperten.
3.5/5 kundrecensioner hos Prisjakt.
Med mopp-funktion.
Låg ljudnivå på 60 dB.
Drifttid upp till 90 minuter.
Lättläst display med timer-funktion.
Med fjärrkontroll.
Trappsensor.

Den intelligenta dammsugaren s800 från Cleanmate kommer för en liten prislapp hjälpa dig att hålla efter hemmet. Tack vare att den har timerfunktion och fjärrkontroll, går det att få dammsugaren till att jobba även när du inte är hemma. Drömmen om att alltid komma hem till ett nystädat hem kan alltså bli verklighet. Roboten har dessutom mopp-funktion, vilket ger golven ett rejäl uppfräschning. HEPA-filtret ser till att luften är ren.

S800 arbetar efter ett 4-stegs program, vilket säkerställer det bästa resultatet oavsett golvtyp. Dammsugaren anpassar sig nämligen själv beroende på vilket underlag den har under sig. M3 har hållit denna dammsugare högt flera gånger i deras jämförande tester, och nöjda kunder från både Prisjakt och Robotexperten har delat med sig av sina positiva erfarenheter. Hos s800 får du helt enkelt mycket robot för pengarna!

 • Butiker & priser
 • Priser för Cleanmate S 800
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Alltid 365 dagars ångerrätt
   Gratis frak över 500 kr.

Bra val Test.se - Bra val
Roborock
Roborock S6 Pure robotdammsugare, vit
Bra val
Bra val
Roborock
Roborock S6 Pure robotdammsugare, vit
Robotdammsugare som scannar av rummet och städar effektivt efter det.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2020.
Högt betyg på test hos Bäst i hemmet 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Max lokalyta: 150 m².
Dammbehållare: 0,48 liter.
180 ml passiv vattentank.
Batteritid: 2,5 timmar.
Laddningstid: 6 timmar.
2000 Pa sugkraft.
Schemaläggning.
Fjärrkontroll.
Trappsensor.
Självdockning.
Kopplas till app.
HEPA-certifierat filter.
Kan styras med app.
Kan kopplas ihop med Google Home.
Ljudvolym: 60 dB.

Roborock är ett kinesiskt företag och en del av Xiaomi som tillverkar robotdammsugare av hög kvalitet. Företaget grundades 2014 som specialiserat på forskning och utveckling produkter som gör människors liv bekvämare. I deras utbud finns robotdammsugare och trådlösa skaftdammsugare. Den första robotdammsugaren lanserades 2016 och blev en bästsäljare.

Xiaomi Roborock S6 Pure är syskonmodell till Roborock S5 Max. Den blev testvinnare i ett test hos Aftonbladet Plus med betyget 4 av 5 och när Bäst i hemmet sammanställt de bästa robotdammsugarna kom robotdammsugaren på femte plats med betyget 4,1 av 5.

Robotdammsugaren både dammsuger och våtmoppar dina golv effektivt. Dammsugaren scannar av ditt hem i 360 grader via laser och bedömer väggar, möbler och andra hinder. Efter scanningen rengör den kanterna i rummet och åker i raka linjer fram och tillbaka i rummet. Sugkraften är på 2000 Pa och den suger effektivt upp skräp, damm, smulor och djurhår som samlas i en behållar på 0,48 liter. Du kan välja mellan fyra olika sugkrafter för att anpassa till olika underlag ­­– men du kan också ställa in så att den anpassar sig på egen hand. Filtret suger fångar upp upp till 95 procent av allergener, inklusive pollen och mögel. Robotdammsugaren har en 180 milliliter passiv vattentank som gör det möjligt att moppa golven. Den har smart trappsensor som gör att den känner av när det är dags att vända.

Dammsugaren har ett kraftfullt li-ion-batteri på 5200 mAh som gör att du kan använda den kan användas upp till 150 kvadratmeter, i 2,5 timme på en laddning. När det är dags för laddning går den på egen hand till laddningsstationen, som är på sex timmar. Robotdammsugaren går att koppla upp via wifi och styras med din mobiltelefon. I appen kan du styra och programmera dammsugaren, schemalägga städningen, skapa osynliga väggar och se en karta över ditt hem. Välj mellan en svart eller vitt robotdammsugare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Roborock S6 Pure robotdammsugare, vit
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Ytterligare läsning

Bäst i test robotdammsugare – se testvinnande robotdammsugare.

Köpguide robotdammsugare

Vi är många som ofta har en känsla av att tiden inte räcker till. Mellan jobb, lämning och hämtning på förskola och skola, matlagning och diverse aktiviteter ska hemmet hållas något sånär rent också. Att det därför finns en stor marknad för sådant som ska kunna göra en del av de (tråkiga) tidskrävande sysslorna åt oss är inte så konstigt! Robotdammsugaren är ett exempel på en sådan produkt.

Läs också: Testvinnande dammsugare

Så fungerar en robotdammsugare

En robotdammsugare är en självgående dammsugare som håller ditt hem snyggt och rent. Den har flera egenskaper som kan vara bra att känna till när du gör ditt val av köp.

Dammsugning utan vakuum

Det som gör en vanlig dammsugare så effektiv är det vakuum som skapas i munstycket. På en robotdammsugare kan man inte använda sig av samma teknik; skulle ett vakuum uppstå mellan robotens uppsugning och golvet skulle den inte kunna röra sig framåt. En robotdammsugare sopar istället upp damm och smuts och föser in det i en öppning på dess undersida som sedan samlas i en behållare. 

Styrs av ett sensorsystem

Tack vare en sensor känner robotdammsugaren av möbler, mattor, trösklar och andra föremål som kommer i dess väg. Dammsugningen sker nämligen inte på måfå, utan roboten kartlägger rummet innan städningen påbörjas på ett mer eller mindre strukturerat sätt beroende på modell. Rummet läses av med hjälp av kamera, infraröd teknik eller laser. Den städar till dess att batteriet tar slut, återvänder till sin laddningsstation och tar sedan vid där den slutade tills den är klar, eller tills du stänger av den. Många modeller kan schemaläggas för att utföra städningen vid en specifik tid, till exempel när du inte är hemma.

Trösklar och andra hinder

En bättre robotdammsugare klarar av att köra över trösklar som är upp till två centimeter höga. Har du mycket trösklar hemma bör du också se till att robotdammsugaren klarar att ta sig över dessa. Har du trappor, känsliga material eller ömtåliga föremål hemma? Det finns flera sätt att tala om detta för dammsugaren. Det finns trappsensor som vänder när den kommer till en trappa, magnetiska band som du placerar för att dammsugaren ska vända eller virtuella väggar som du kan ställa in digitalt.

Tömning

Robotdammsugare har ingen dammsugarpåse utan använder sig istället av en dammbehållare. När behållaren är full tömmer du den för hand i soporna. Det finns även modeller som tömmer sig själva vid laddstationen, för att du ska slippa tömma den lika ofta. 

Bäst i test robotdammsugare – se testvinnande robotdammsugare.

En robotdammsugare kan både dammsuga och moppa dina golv skinande rena – helt på egen hand. 

Fördelar med en robotdammsugare

Det finns många fördelar med att köpa en robotdammsugare till hemmet. Idag klarar de flesta robotdammsugare alla typer av golv och klarar att göra rent mattor och dammsuga upp djurhår effektivt.

Håller rent mellan städningarna

Det en robotdammsugare klarar av riktigt bra, är att hålla rent mellan städningarna; den städar upp dammråttor i vardagsrummet och smulorna under köksbordet och kan på så sätt skjuta känslan av ett ostädat hem lite längre fram i tiden.

Städar på egen hand

När dammsugaren är rätt programmerad städar den helt på egen hand, även när du inte är hemma. Vilket är perfekt för då har du alltid ett rent och fint hem, utan att du behöver göra något själv. 

Låg ljudvolym

Tack vare dagens teknik är de flesta robotdammsugarna tystgående. Det finns modeller som har en ljudvolym på runt 55-60 decibel, vilket motsvarar en vanlig samtalston.

Ingen dammsugarpåse

Du behöver inte lägga pengar på dammsugarpåsar eftersom robotdammsugaren istället samlar upp dammet i en behållare. På så sätt blir dammsugaren mer prisvärd i längden. 

Vissa har moppfunktion

Det finns modeller som även har en moppfunktion som gör att du kan dammtorka golvet.

Köpa robotdammsugare – att tänka på!

Olika modeller klarar av olika moment olika bra: alla kommer till exempel inte ända in i hörnen, och vissa har svårt att navigera sig fram bland stol- och bordsben. Skarvar i trägolv och fogar i kakel kan vara problematiskt, likaså mattor, sladdar och lågt hängande gardiner. Därför är det bra att du innan du kör igång en städning med robotdammsugaren, funderar över hur ditt hem ser ut och var som robotdammsugaren eventuellt kan få problem att köra. För att dammsugningen ska kunna genomföras så effektivt som möjligt kan du behöva flytta på grejer som ligger i vägen på golvet.

 • Hur ser ditt hem ut? Har du många trösklar behöver du köpa en dammsugare som klarar att ta sig över. Flera våningar eller många ömtåliga föremål kräver också lite extra av din dammsugare, då detta måste kunna gå att programmera för att undvika.
 • Vilken typ av smuts har du? Har du husdjur behöver din dammsugare till exempel klara av att hantera hund- och katthår.
 • Hur mycket smuts har du? Har du mycket smuts kan en med större behållare vara att föredra, eller en modell som tömmer sig själv i laddningsstationen.
 • Har du ett stort hus eller lägenhet kan det också vara bra om batteritiden är lång.
Bäst i test robotdammsugare – se testvinnande robotdammsugare.

Smarta robotdammsugare känner av när ett hinder är ivägen och vänder. 

Kan den ersätta en vanlig dammsugare?

Tanken på att slippa dra fram dammsugaren flera gånger i veckan är lockande, men vi vill börja med att påpeka att en robotdammsugare kanske inte helt och hållet kan ersätta en vanlig dammsugare i alla fall. Robotdammsugare kan hålla dammråttorna i schack och jobba på helt självgående. Så ja, den kan till viss del ersätta en vanlig dammsugare. Till exempel vardagsstädningen hemma kan den ersätta.

Bäst i test robotdammsugare – se testvinnande robotdammsugare.

Via en app till telefonen kan du enkelt styra din robotdammsugare, göra inställningar och sätta upp regler. 

En del av det smarta hemmet

Precis som allt annat runt omkring oss blir hemmet, blir fler saker mer och mer uppkopplat. TV:n är uppkopplad mot hemnätverket, lampor kan tändas och släckas med hjälp av en app och övervakningskameran kan livestreama till din telefon. Och med en robotdammsugare som också kan koppla upp sig på ditt WiFi kan även städningen styras med telefonen, var du än befinner dig.


bästa robotdammsugaren


Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor kring robotdammsugare

 • En robotdammsugare är en självgående dammsugare som dammsuger helt på egen hand, utefter regler och inställningar du har valt. Många robotdammsugare har dessutom möjligheten att moppa ditt golv.
 • En bättre robotdammsugare har möjlighet att klara trösklar upp till två centimeter höga.
 • Vi har valt att utse Roborock S5 Max till den robotdammsugare som är bäst i test. Roborock har under flera år gjort populära och testvinnande robotdammsugare av hög kvalitet. Roborock S5 Max är en självgående dammsugare som klarar en lokalyta på upp till 200 kvadratmeter och har möjlighet att både dammsuga och moppa golvet.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Roborock Roborock S5 Max

Du kanske även är intresserad av: