VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 25 Mars 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken grovdammsugare är bäst i test 2022?

Låt grovdammsugaren ta hand om de tuffaste jobben, som att städa bilen eller dammsuga upp litervis med byggspån. Här har vi valt ut de tre bästa grovdammsugare baserat på tester och recensioner.

Vi har jämfört
 • Hur stor kapacitet dammsugaren har.
 • Effekt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Kärcher
WD 6 P Premium
Bäst i test
Bäst i test
Kärcher
WD 6 P Premium
Testvinnande och flexibel grovdammsugare med flera användbara funktioner.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Andra plats på test hos hos Pricerunner 2022.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2021.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Behållare: 30 liter.
Sugkapacitet: 260 liter per minut.
Motor: 1 300 watt.
Vikt (utan tillbehör): 9,1 kilo.

Kärcher är ett familjeägt företag som startade sin verksamhet i Stuttgart, Tyskland, på 1930-talet. Företagets målsättning är att skapa kraftfulla och effektiva rengöringslösningar som gör vardagen lättare. Kärcher erbjuder produkter för såväl inomhusbruk som utomhusbruk – och i deras utbud finns det mesta för att hålla rent i ditt hem. Exempelvis hittar du flera olika typer av dammsugare, fönstertvättar, högtryckstvättar och rengöringsmedel.

Kärcher WD 6 P Premium utsågs 2020 till den bästa modellen på marknaden i Gör Det Självs jämförande test av grovdammsugaren. Dammsugaren har placerat sig högt även i andra liknande tester, och har dessutom fått goda recensioner av nöjda konsumenter.

Detta är en våt-/torrdammsugare som går att använda såväl inomhus som utomhus. Grovdammsugaren är utrustad med en rostfri behållare som rymmer hela 30 liter. Den har en unik filterrengöringsteknik som gör att du kan göra rent filtret genom en enkel knapptryckning. Kärcher WD 6 P Premium har en sugeffekt på 260 liter per minut och en motoreffekt på 1 300 watt. På dammsugaren finns även ett maskinuttag där du kan ansluta verktyg på upp till 2100 watt. Dammsugaren slås sedan automatiskt igång så fort du startar det anslutna verktyget.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kärcher WD 6 P Premium
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa prestanda Test.se - Bästa prestanda
Nilfisk
Multi II 30 T VSC Inox
Bästa prestanda
Bästa prestanda
Nilfisk
Multi II 30 T VSC Inox
Mycket kraftfull grovdammsugare som är smidig att använda.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Höga kundbetyg hos Pricerunner.
Höga kundbetyg hos Proffsmagasinet.
Behållare: 30 liter.
Sugkapacitet: 2 500 liter per minut.
Motor: 1 400 watt.
Ljudnivå: 71 decibel.
Vikt: 10,5 kilo.
Justerbar sugstyrka.

Nilfisk är ett danskt företag som har specialiserat sig på städutrustning. Företaget grundades redan 1906, och tillverkar idag produkter såväl för företag som för privatpersoner. Nilfisk är främst kända för att tillverka olika typer av dammsugare, men kan även erbjuda exempelvis polermaskiner, högtryckstvättar och en variation av rengöringsmedel.

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox har utsetts till den bästa grovdammsugaren av både bäst-i-test och Pricerunner, och är en minst sagt populär produkt. Dammsugaren har också fått genomgående goda kundrecensioner. Den är bland annat uppskattad för sin höga prestanda och för att den är lätt att använda.

Grovdammsugaren har en extra hög sugkapacitet på hela 2 500 liter per minut, och är en kombinerad våt-/torrdammsugare. Den fungerar bra att använda både inomhus och utomhus och har en räckvidd på tio meter. Den rostfria behållaren rymmer 30 liter och grovdammsugarens motor är på 1 400 watt. Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox har även uttag för elverktyg, med en automatisk start- och stoppfunktion som anpassas efter när verktyget är påslaget. Dessutom är denna grovdammsugare utrustad med en blåsfunktion, vilket gör att du kan använda den exempelvis till att blåsa bort löv från din trädgård.

 • Butiker & priser
 • Priser för Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Bästa batteridrivna Test.se - Bästa batteridrivna
Bosch
Gas 18V-10L
Bästa batteridrivna
Bästa batteridrivna
Bosch
Gas 18V-10L
Kompakt och praktisk grovdammsugare som drivs med batteri.
Toppmodell hos tidningen Gör Det Själv.
4,5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Bruttovolym: 10 liter. Nettovolym: 6 liter.
Maximal luftströmhastighet: 24 liter per sekund.
Kan även suga upp vatten.
Konstant sugkraft.
Lätt och kompakt design.
Påslös design.
Roterande luftflöde.

Bosch är ett tyskt elektronikföretag som grundades i slutet på 1800-talet, då började de med att tillverka tändapparater för gasmotorer. Deras verksamhet har vuxit stort och idag tillverkar de blanda annat elverktyg, komponenter till fordonsindustrin och levererar till delar inom byggnads- och förpackningsteknik. Bosch har ett rykte om sig att hålla mycket hög teknik med sin tyska ingenjörskonst, därför kan du vara säker på att det är en kvalitativ produkt när den kommer från Bosch.

Den lilla grovdammsugaren är en mycket praktiskt maskin att ha hemma, i båten, i husbilen eller någonstans där en grovdammsugare kan vara uppskattad. Dammsugaren är sladdlös och drivs istället med ett kraftfullt 18 V batteri, tack vare detta kan du använda den överallt så länge du har ett uppladdat batteri. Batterierna är kompatibla med andra Bosch-produkter inom samma serie. Dessutom är designen liten och kompakt vilket alltid är en uppskattad egenskap. Dammsugaren klarar även av att suga upp vatten vilket gör användningsområdet mycket stort.

Det roterande luftflödet förhindrar att filtren inte blir igentäppta, detta ger också en konstant och uthållig sugkraft. Dammsugaren är påslös vilket sparar både tid och pengar. Dammsugaren levereras med en mängd olika tillbehör, bland annat olika munstycken och en axelrem. Gas 18V-10L är utrustad med ett HEPA-filter som är certifierat i L-klassen. Med en konstant drifttid på mellan 20 och 25 minuter kan denna dammsugare vara med en hel dag på bygget om den används då och då.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch Gas 18V-10L
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Köpguide:

En grovdammsugare är den perfekta maskinen för grovrengöring vid exempelvis renoveringar, men den är också smidig när du ska dammsuga bilen eller båten. De flesta grovdammsugare är så kallade torr- och våtdammsugare vilket gör att de även kan suga upp vatten.

Vad är en grovdammsugare?

En grovdammsugare är ett perfekt hjälpmedel exempelvis för dig som renoverar. Med en grovdammsugare kan du enkelt suga upp större partiklar, och blir snabbt av med exempelvis spån och småskräp. Grovdammsugarna är större och mer kraftfulla än vanliga dammsugare, och fungerar normalt sett att använda såväl inomhus som utomhus.

Skillnad mellan en grovdammsugare och en vanlig dammsugare

Det finns några skillnader mellan en grovdammsugare och en vanlig dammsugare som gör att de är lämpade för olika användningsområden. En av de främsta skillnaderna är att en vanlig dammsugare är anpassad för att suga upp småpartiklar som smulor och damm, medan en grovdammsugare även klarar av att suga upp större föremål som exempelvis grus och spån.

Många grovdammsugare på marknaden klarar även av att suga upp vätskor – något som inte vanliga dammsugare är lämpade för. Grovdammsugarna är också mer kraftfulla och har en betydligt större kapacitet för att inte påsen ska bli full så fort. De har normalt sett även en större räckvidd. En annan vanlig egenskap hos kvalitativa grovdammsugare, som du inte hittar hos en vanlig dammsugare, är att de är utrustade med ett så kallat maskinuttag. I detta uttag kan du koppla in diverse elverktyg som normalt sett spiller damm och spån, och ser därmed till att spillet hamnar direkt i grovdammsugarens behållare. Normalt sett slås dammsugaren igång automatiskt så snart du startar det anslutna verktyget, och stängs också av när du slutar använda verktyget.

Saker att tänka på när du ska köpa grovdammsugare

Det finns lite olika finesser hos grovdammsugare som kan vara bra att ha beroende på hur du tänkt använda dammsugare, och vad du har för maskiner och tillbehör sedan tidigare.

Maskinuttag - Vissa grovdammsugare har ett så kallat maskinuttag med automatiskt start- och stoppfunktion där du helt enkelt kan koppla in andra verktyg. Om du exempelvis ansluter en slipmaskin, kommer dammsugaren automatiskt starta när du sätter igång slipmaskinen.

Olika tillbehör - De flesta grovdammsugare kommer med olika tillbehör i form av munstycken och annat som kan vara bra att ha. När du ska göra rent bilen är det en viss typ av tillbehör som är bäst lämpade, och när båten ska rengöras är det andra tillbehör som är prioriterade.

Batteri - Det har kommit en del batteridrivna grovdammsugare som är minst lika kraftfulla som nätdrivna dammsugare, ibland till och med mer kraftfulla. Den största skillnaden mellan batteridrivna och nätdrivna grovdammsugare är inte effekten, utan hur lång drifttid de har. En nätdriven dammsugare kan du använda tills du tröttnat, medan en batteridriven dammsugare har en begränsad arbetstid.

Batterikompatibilitet - De dammsugare som drivs av batteri, kommer oftast från tillverkare som gör andra batteridrivna maskiner och verktyg. I de flesta fall kommer de batteridrivna maskinerna från samma tillverkare vara kompatibla med varandra. Har du redan ett gäng maskiner från ett visst fabrikat, kan en batteridriven grovdammsugare från samma märke vara en billig affär eftersom du då slipper köpa till nytt batteri.

Vilken grovdammsugare är bäst?

I vår jämförelse av grovdammsugare har vi valt att presentera Kärcher WD 6 P Premium som den bästa modellen. Denna grovdammsugare har både vunnit och placerat sig högt i jämförande tester, och är dessutom populär bland konsumenter. Kärcher WD 6 P Premium är en flexibel våt-/torrdammsugare som går att använda såväl inomhus som utomhus. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En grovdammsugare klarar av de tuffare jobben som en vanlig dammsugare inte fixar. Den är kraftfullare och kan suga upp större partiklar än en vanlig dammsugare, dessutom kan den oftast även suga upp vatten vilket en vanlig dammsugare inte kan.
 • En grovdammsugare har en mängd olika användningsområden, tack vare att det inte är lika känslig som en vanlig dammsugare. Den är exempelvis perfekt att använda vid renoveringar med massa spån som ska sugas upp. Den funkar även mycket bra när bilen ska städas.
 • Vi har valt att utse pålitliga Kärcher WD 6 P Premium till bäst i test, den har placerat som både testvinnare och testtvåa i flera jämförande tester. Dessutom har det fått flera positiva recensioner från nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Kärcher WD 6 P Premium

Du kanske även är intresserad av: