VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 15 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken grovdammsugare är bäst i test 2024?

Låt grovdammsugaren ta hand om de tuffaste jobben, som att städa bilen eller dammsuga upp litervis med byggspån. Här har vi valt ut de tre bästa grovdammsugare baserat på tester och recensioner.

Vi har jämfört
 • Hur stor kapacitet dammsugaren har.
 • Effekt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Nilfisk
Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox
Nilfisk Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox - Test
Bäst i test
Nilfisk
Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox
Mycket kraftfull grovdammsugare som är smidig att använda.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Andra plats på test hos Gör Det Själv 2024.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Höga kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val och höga kundbetyg hos Proffsmagasinet.
Behållare: 30 liter.
Sugkapacitet: 2 500 liter per minut.
Motor: 1 400 watt.
Ljudnivå: 71 decibel.
Vikt: 10,5 kilo.
Justerbar sugstyrka.

Nilfisk är ett danskt företag som har specialiserat sig på städutrustning. Företaget grundades redan 1906, och tillverkar idag produkter såväl för företag som för privatpersoner. Nilfisk är främst kända för att tillverka olika typer av dammsugare, men kan även erbjuda exempelvis polermaskiner, högtryckstvättar och en variation av rengöringsmedel.

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox har utsetts till den bästa grovdammsugaren av både bäst-i-test och Pricerunner, och är en minst sagt populär produkt.

Även hos Bastihemmet.se kom den på första plats i deras jämförande test om grovdammsugaren. Dammsugaren har också fått genomgående goda kundrecensioner. Den är bland annat uppskattad för sin höga prestanda och för att den är lätt att använda.

I ett test hos Bygghemma.se fick den betyget 9,2 av 10 och blev testvinnare. Enligt dem passar den dig som vill ha en modell med hög kapacitet och flera användningsområden. 

Hos tidningen Gör Det Själv kom den på andra plats med det samlade betyget 8,1 av 10. Den beskrivs som stor, imponerande och till ett rimligt pris. Dock upplevde testpanelen att sugförmågan var något sämre, för att ha testets största motor. 

Grovdammsugaren har en extra hög sugkapacitet på hela 2 500 liter per minut, och är en kombinerad våt-/torrdammsugare. Den fungerar bra att använda både inomhus och utomhus och har en räckvidd på tio meter. Den rostfria behållaren rymmer 30 liter och grovdammsugarens motor är på 1 400 watt. Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox har även uttag för elverktyg, med en automatisk start- och stoppfunktion som anpassas efter när verktyget är påslaget. Dessutom är denna grovdammsugare utrustad med en blåsfunktion, vilket gör att du kan använda den exempelvis till att blåsa bort löv från din trädgård.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa batteridrivna Test.se - Bästa batteridrivna
Makita
Makita DVC750LZ
Makita Makita DVC750LZ - Test
Bästa batteridrivna
Makita
Makita DVC750LZ
Liten, smidig och batteridriven grovdammsugare med en mindre behållare.
Tredje plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Behållare: 7,5 liter.
Sugkapacitet: 1,3/1,6m³/min.
Undertryck: 67 mbar.
Ljudnivå: 76 dB.
Vikt: 4,3-4,6 kilo (med batteri).
Dammklass L.

Makita är ett japanskt företag som har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år. De har ett brett sortiment av elverktyg och säljer allt från skruvdragare och mutterdragare till vinkelslipar, olika sågar och grovdammsugare. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Vill du ha en grovdammsugare som inte är beroende av en sladd ska du välja en batteridriven modell. Makita DVC750LZ är en kompakt och batteridriven grovdammsugare med 18v och en kolborstfri motor.

Den kom på andra plats hos Bastihemmet.se och har fått goda recensioner. I ett test hos hos Bygghemma.se kom den på tredje plats, där den fick betyget 8,1 av 10. Av dem beskrivs den som smidig eftersom den är batteridriven. 

Med den här grovdammsugaren är det lätt att göra rent mindre utrymmen som bilen eller att använda tillsammans med dina elektriska verktyg som kap- och gersåg.

Grovdammsugaren har två olika effektmöjligheter så du kan välja mellan hög och låg och har en hög filtreringsgrad på 99,99 procent. Den har en smart blåsfunktion så att du kan blåsa bort löv eller smuts. Den har en behållare på 7,5 liter, en sugkapacitet på 1,3/1,6m³/min och ett undertryck på 67 mbar. Slangen är flexibel och kan dras ut från 0,5 meter upp till 2,5 meter. Notera att batteri och laddare köps separat.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Bosch
Bosch Advanced Vac 20
Bosch Bosch Advanced Vac 20 - Test
Bästa budget
Bosch
Bosch Advanced Vac 20
Liten, smidig och prisvärd grovdammsugare med praktisk blåsfunktion.
Tredje plats på test hos Gör Det Själv 2024.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Behållare: 20 liter.
Sugkapacitet: 70 liter per sekund.
Sugeffekt: 300 AW.
Undertryck: 210 mbar.
Motor: 1200 watt.
Ljudnivå: 72 dB.
Vikt: 7,6 kilo.

Bosch är ett tyskt elektronikföretag som grundades i slutet på 1800-talet, då började de med att tillverka tändapparater för gasmotorer. Deras verksamhet har vuxit stort och idag tillverkar de blanda annat elverktyg, komponenter till fordonsindustrin och levererar till delar inom byggnads- och förpackningsteknik. Bosch har ett rykte om sig att hålla mycket hög teknik med sin tyska ingenjörskonst, därför kan du vara säker på att det är en kvalitativ produkt när den kommer från Bosch.

Bosch Advanced Vac 20 är en kraftfull universaldammsugare för våta som torra utrymmen. Den kom på tredje plats på ett test hos Bäst-i-test.se där den fick det höga betyget 4 av 5. Deras testpanel lyfter särskilt fram att den är välbalanserad och användarvänlig och perfekt om du skulle få en vattenläcka. Hos Pricerunner har den också fått bra betyg och omdöme i deras test om grovdammsugare.

I ett test hos tidningen Gör Det Själv kom den på tredje plats med det samlade betyget 7,2 av 10. Av dem beskrivs den som genomtänkt med bra sugförmåga och kraftfull motor trots sin blygsamma storlek. 

Grovdammsugaren är både liten, smidig och stark och kan användas för flera olika typer av jobb. Med den kan du avlägsna vatten och annat spill på ett snabbt och effektivt sätt. Du kan ansluta den direkt till Bosch elverktyg för att hålla rent runt ditt arbete. Med blåsfunktionen kan du blåsa bort löv eller smuts i trädgården.

Dammsugaren har en behållare på 20 liter och en sugkapacitet på 70 liter per sekund. En stor fördel är att dammsugaren har en propp i botten där du kan hälla ut innehållet, vilket både förenklar arbetet och är mer tidseffektivt. Ljudvolymen ligger på 72 decibel, vilket kan upplevas som något högt. Tillbehören förvaras direkt på grovdammsugaren så att du alltid har de nära och det följer med flera. Ett bärhandtag sitter på toppen och gör dammsugaren lätt att flytta runt.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Bosch
Bosch Gas 18V-10L
Bästa lilla
Bästa lilla
Bosch
Bosch Gas 18V-10L
Kompakt och praktisk grovdammsugare som drivs med batteri.
Toppmodell hos tidningen Gör Det Själv.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Bruttovolym: 10 liter. Nettovolym: 6 liter.
Maximal luftströmhastighet: 24 liter per sekund.
Kan även suga upp vatten.
Konstant sugkraft.
Lätt och kompakt design.
Påslös design.
Roterande luftflöde.

Bosch är ett tyskt elektronikföretag som grundades i slutet på 1800-talet, då började de med att tillverka tändapparater för gasmotorer. Deras verksamhet har vuxit stort och idag tillverkar de blanda annat elverktyg, komponenter till fordonsindustrin och levererar till delar inom byggnads- och förpackningsteknik. Bosch har ett rykte om sig att hålla mycket hög teknik med sin tyska ingenjörskonst, därför kan du vara säker på att det är en kvalitativ produkt när den kommer från Bosch.

Den lilla grovdammsugaren är en mycket praktiskt maskin att ha hemma, i båten, i husbilen eller någonstans där en grovdammsugare kan vara uppskattad. Dammsugaren är sladdlös och drivs istället med ett kraftfullt 18 V batteri, tack vare detta kan du använda den överallt så länge du har ett uppladdat batteri. Batterierna är kompatibla med andra Bosch-produkter inom samma serie. Dessutom är designen liten och kompakt vilket alltid är en uppskattad egenskap. Dammsugaren klarar även av att suga upp vatten vilket gör användningsområdet mycket stort.

Det roterande luftflödet förhindrar att filtren inte blir igentäppta, detta ger också en konstant och uthållig sugkraft. Dammsugaren är påslös vilket sparar både tid och pengar. Dammsugaren levereras med en mängd olika tillbehör, bland annat olika munstycken och en axelrem. Gas 18V-10L är utrustad med ett HEPA-filter som är certifierat i L-klassen. Med en konstant drifttid på mellan 20 och 25 minuter kan denna dammsugare vara med en hel dag på bygget om den används då och då.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch Gas 18V-10L
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bra val Test.se - Bra val
Husqvarna
Husqvarna WDC 325L
Husqvarna Husqvarna WDC 325L - Test
Bra val
Husqvarna
Husqvarna WDC 325L
Grovdammsugare från Husqvarna som tar hand om både vatten, damm och smuts.
Femte plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2022.
Fjärde plats på test hos Pricerunner 2022.
Behållare: 25 liter.
Sugkapacitet: 3700 liter per minut.
Undertryck: 235 mbar.
Motor: 1200 watt.

Svenska Husqvarna grundades 1689 och är ett anrikt företag som till en början var en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare och grovdammsugare.

Husqvarna WDC 325L
är en grovdammsugare som är byggd för ett erbjuda både en prestanda och hållbarhet du behöver för att ta hand om både vatten, damm och smuts. Den kom på femte plats på ett test hos Bäst-i-test.se där den beskrivs som en stark grovdammsugafre med lång slang. Där fick den betyget 4 av 5.

Hos Pricerunner kom den också på fjärde plats och de lyfter särskilt fram egenskapen att dammsugaren kan justera sugen på flera sätt.

Husqvarnas grovdammsugare har en stark och pålitlig turbin och kommer med smarta funktioner som hastighetskontroll, stickkontakt och verktygsadapter. Den har en behållare på 25 liter, en sugkapacitet på 3700 liter per minut och ett undertryck på 235 mbar.

Den uppfyller kraven för dammklass L somgör att inte mer än en procent damm får passera filtret. Filtret har utvecklats för en lång hållbarhet och kan användas för både torr och våt användning. Grovdammugaren ansluts automatiskt när ett elverktyg är anslutet och stängs av fem sekunder efter avstängning för att slangen ska tömmas helt på damm.

Du kan justera sugkraften för att minska ljudvolymen och det går att mjukstarta maskinen. Andra fördelar med grovdammsugaren är den smarta förvaringen och långa, rörliga slangen. Dammsugaren har en stålbygel på insidan som gör att du bär den som en hink.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test grovdammsugare - hitta bästa grovdammsugaren.
Grovdammsugaren är perfekt när du renoverar, dammsuger bilen eller städar garaget. Här testar Test.se en grovdammsugare från Kärcher.

Köpguide grovdammsugare

En grovdammsugare är den perfekta maskinen för grovrengöring vid exempelvis renoveringar, men den är också smidig när du ska dammsuga bilen eller båten. De flesta grovdammsugare är så kallade torr- och våtdammsugare vilket gör att de även kan suga upp vatten.

Vad är en grovdammsugare?

En grovdammsugare är ett perfekt hjälpmedel exempelvis för dig som renoverar. Med en grovdammsugare kan du enkelt suga upp större partiklar, och blir snabbt av med exempelvis spån och småskräp. Grovdammsugarna är större och mer kraftfulla än vanliga dammsugare, och fungerar normalt sett att använda såväl inomhus som utomhus.

Här jämför vi grovdammsugare.
Vid en renovering har vi använt en grovdammsugare från Nilfisk.

Skillnad mellan en grovdammsugare och en vanlig dammsugare

Det finns några skillnader mellan en grovdammsugare och en vanlig dammsugare som gör att de är lämpade för olika användningsområden. En av de främsta skillnaderna är att en vanlig dammsugare är anpassad för att suga upp småpartiklar som smulor och damm, medan en grovdammsugare även klarar av att suga upp större föremål som exempelvis grus och spån.

Många grovdammsugare på marknaden klarar även av att suga upp vätskor – något som inte vanliga dammsugare är lämpade för. Grovdammsugarna är också mer kraftfulla och har en betydligt större kapacitet för att inte påsen ska bli full så fort. De har normalt sett även en större räckvidd. En annan vanlig egenskap hos kvalitativa grovdammsugare, som du inte hittar hos en vanlig dammsugare, är att de är utrustade med ett så kallat maskinuttag. I detta uttag kan du koppla in diverse elverktyg som normalt sett spiller damm och spån, och ser därmed till att spillet hamnar direkt i grovdammsugarens behållare. Normalt sett slås dammsugaren igång automatiskt så snart du startar det anslutna verktyget, och stängs också av när du slutar använda verktyget.

Saker att tänka på när du ska köpa grovdammsugare

Det finns lite olika finesser hos grovdammsugare som kan vara bra att ha beroende på hur du tänkt använda dammsugare, och vad du har för maskiner och tillbehör sedan tidigare.

Maskinuttag - Vissa grovdammsugare har ett så kallat maskinuttag med automatiskt start- och stoppfunktion där du helt enkelt kan koppla in andra verktyg. Om du exempelvis ansluter en slipmaskin, kommer dammsugaren automatiskt starta när du sätter igång slipmaskinen.

Olika tillbehör - De flesta grovdammsugare kommer med olika tillbehör i form av munstycken och annat som kan vara bra att ha. När du ska göra rent bilen är det en viss typ av tillbehör som är bäst lämpade, och när båten ska rengöras är det andra tillbehör som är prioriterade.

Batteri - Det har kommit en del batteridrivna grovdammsugare som är minst lika kraftfulla som nätdrivna dammsugare, ibland till och med mer kraftfulla. Den största skillnaden mellan batteridrivna och nätdrivna grovdammsugare är inte effekten, utan hur lång drifttid de har. En nätdriven dammsugare kan du använda tills du tröttnat, medan en batteridriven dammsugare har en begränsad arbetstid.

Batterikompatibilitet - De dammsugare som drivs av batteri, kommer oftast från tillverkare som gör andra batteridrivna maskiner och verktyg. I de flesta fall kommer de batteridrivna maskinerna från samma tillverkare vara kompatibla med varandra. Har du redan ett gäng maskiner från ett visst fabrikat, kan en batteridriven grovdammsugare från samma märke vara en billig affär eftersom du då slipper köpa till nytt batteri.

Test av grovdammsugare.
Jämför de olika egenskaperna för att hitta en dammsugare som passar dig bäst.

Vilken grovdammsugare är bäst?

I vår jämförelse av grovdammsugare har vi valt att presentera Kärcher WD 6 P Premium som den bästa modellen. Denna grovdammsugare har både vunnit och placerat sig högt i jämförande tester, och är dessutom populär bland konsumenter. Kärcher WD 6 P Premium är en flexibel våt-/torrdammsugare som går att använda såväl inomhus som utomhus. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En grovdammsugare klarar av de tuffare jobben som en vanlig dammsugare inte fixar. Den är kraftfullare och kan suga upp större partiklar än en vanlig dammsugare, dessutom kan den oftast även suga upp vatten vilket en vanlig dammsugare inte kan.
 • En grovdammsugare har en mängd olika användningsområden, tack vare att det inte är lika känslig som en vanlig dammsugare. Den är exempelvis perfekt att använda vid renoveringar med massa spån som ska sugas upp. Den funkar även mycket bra när bilen ska städas.
 • Vi har valt att utse Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox till den grovdammsugare som är bäst i test. Den har en extra hög sugkapacitet, en behållare på 30 liter och blåsfunktion.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Nilfisk Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng