HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
grovdammsugare - Bäst i test

Test av grovdammsugare

14 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 8:e Oktober, 2018, Baserad på 5 experttester.

En grovdammsugare klarar många saker en vanlig dammsugare inte klarar av! Behöver du suga upp vatten, spån eller slipdamm är detta maskinen för dig. Skulle du använda en vanlig dammsugare till dessa saker riskerar du att förstöra dammsugaren och i värsta fall kan den brinna upp eller bli strömförande. En grovdammsugare är byggd annorlunda jämfört mot den vanliga dammsugaren: motorn skapar ett undertryck vilket drar in partiklarna och dess filter tål det damm som kommer från sågar och slipmaskiner. Om man suger in vatten med hjälp av grovdammsugaren känner den av vattennivån och stänger av luftflödet när det börjar närma sig den kritiska nivån.

Grovdammsugarens behållare är byggd antingen i plast eller i rostfri plåt. Är den byggd i rostfri plåt är detta oftast av estetiska skäl. På de mer avancerade grovdammsugare finns finesser som urtappningshål, fjärrstyrning och blåsfunktion. Om dessa funktioner ingår brukar ofta maskinen kosta upp mot 2000 kr. Kan du klara dig utan någon av dessa, så räcker det med drygt en femhundring för den bästa budgetvarianten. Läs vidare i respektive test för mer detaljerad information.

Bäst i test: Milwaukee AS 300 ELCP

Testresultat
Gör Det Själv nr. 12/2017 2017
Blåsfunktion Flera smarta tilbbehör Förvaring av tillbehör på maskinen
Dyr Tung
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera grovdammsugaren Milwaukee AS 300 ELCP. Kvalitén på Milwaukees grovdammsugare går inte att ta miste på - den känns redan vid första knappvridningen - och den arbetar lika bra när den suger upp skrot som när den blåser bort det. Dammsugaren må vara tung, men tack vare de smidiga hjulen är den ändå lätt att dra runt. Milwaukee kommer dessutom med massor av behändiga tillbehör som alla kan förvaras på själva dammsugaren. Den fungerar utmärkt på våta golv och filtret är extremt enkelt att rengöra: hålla ena handflatan för änden av slangen och tryck på en knapp! Enda nackdelen med Milwaukee AS 300 ELCP är det höga priset.

Visa hela texten
Effekt:
1500 W
Uppsamlingstyp:
Påslös
Volym uppsamling:
30 l
Slanglängd:
4 m
Slangdiameter:
36 mm
Filter:
PET-filter
Vikt:
10 kg
Funktioner:
Tystgående fläkt
Meföljande tillbehör:
2 st maskinadaptrar, 2 st förlängningsrör, Golvmunstycke, Smalt munstycke, Dammsugarrör

Vi rekommenderar också:

Kärcher WD 6 P Premium

Testresultat
Bäst-i-test.se 2018,    Gör Det Själv nr. 12/2017 2017
Omdömen Via prisjakt

Effekt:
1300 W
Uppsamlingstyp:
Urtagbar hink i rostfritt stål
Volym uppsamling:
30 l
Slanglängd:
2,2 m
Filter:
Platt flätat filter
Vikt:
9,1 kg
Funktioner:
Blåsfunktion
Meföljande tillbehör:
Fogmunstycke, Golvmunstycke, Medföljande slang (handdammsugare)
Visa alla specifikationerna

Grovdammsugare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Robotdammsugare

UPPDATERAD 2:e Oktober, 2020

Dammsugare

UPPDATERAD 24:e September, 2020

Ångtvätt

UPPDATERAD 18:e September, 2020

Handdammsugare

UPPDATERAD 14:e Januari, 2020

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-Test har testat grovdammsugare, och de tre testade dammsugarna gör alla bra ifrån sig! Utmärkelsen "Bäst i test" har Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox. Maskinen har hög prestanda och en mängd smarta lösningar, vilket gör den väldigt mångsidig och användbar. Den har bland annat ett tunt munstycke som kommer åt överallt och hållare på sidorna där du kan hänga upp slang och elkabel när dammsugaren inte används. Sugstyrkan kan justeras på handtaget och slangen är lång och följsam. Rengöringen är enkelt, mycket tack vare att den är semiautomatisk!

Nummer två i testet är Kärcher WD6 Premium. Maskinen är behändig, både att använda, stuva undan och att rengöra. Dammsugaren är riktigt enkel att tömma på vatten; en plugg i botten tas ur och vattnet rinner snällt ut. Slangen är något kort och inte riktigt så följsam som man skulle kunna önska, men maskinkroppen följer snällt med när du behöver flytta på den.

Testets tredje grovdammsugare är Stihl SE 62 E. Den är kompakt, smidig och försedd med teleskoprör. Munstycket är aningen stort, vilket gör det svårt att komma åt överallt. Slangen är dock lång och följsam! Maskinens behållare är gjord i plast, vilket gör den lätt att lyfta ur och tömma. Dammsugaren är inte lika kraftfull som de två ovan, men är ändå ett utmärkt alternativ för den som behöver en grovdammsugare för bilen, garaget eller groventrén.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv nr. 12/2017

Publicerad

Gör Det Själv har återigen gett sig på att testa grovdammsugare, och de har gjort det ordentligt. 6 olika grovdammsugare testades genom undersökningar av hur stark sugkraft dammsugarna hade vid olika sorters byggavfall, bland annat spån och damm, hur snabbt och effektivt de sög upp vatten, hur mycket de lät och hur bra deras tillbehör var. Bäst i test blev Milwaukee AS 300 ELCP. Vid hanteringen av Milwaukees grovdammsugare kändes kvalitén från första knappvridningen och den arbetar lika bra när den suger upp skrot som när den blåser bort det. Dammsugaren må vara tung, men tack vare de smidiga hjulen är den ändå lätt att dra runt. Milwaukee kommer dessutom med massor av behändiga tillbehör som alla kan förvaras på själva dammsugaren. En mycket genomtänkt maskin, helt klart – dock i det dyraste laget.

Nummer två i testet, och utsedd till ”Bra köp”, blev Kärcher WD 6 P Premium. Kärchers dammsugare levererar även den starkt på nästan alla fronter. Den kan rensa sitt eget filter och reagerar snabbt på start och stopp. På minussidan är den lite väl högljudd och har en slang som inte är helt flexibel, men det vägs upp av att den är väldigt prisvärd!

På tredje plats hamnade Metabo ASA 25 L PC. Metabos grovdammsugare har flera brister, bland annat i form av att den inte har en blåsfunktion och ingen variabel sugstyrka, men det vägs upp av den kompakta designen och de riktigt fina materialvalen. Hela maskinen signalerar kvalitet, inte minst när priset tas med i ekvationen. Den håller dessutom ett jämt och konstant sug och håller en låg ljudnivå.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

En grovdammsugare är en mycket användbar maskin. Med den kan du suga upp både vått och torrt från golvet, exempelvis slip- och hyvelspån, smuts och vatten. Tidningen Gör Det Själv(GDS) har testat åtta grovdammsugare och korat en vinnare. Många av grovdammsugarna i testet presterar mycket bra och det är generellt väldigt höga betyg. Endast en av de testade dammsugarna får underkänt.

Allra bäst är Kärcher MV6 som får det höga slutbetyget 9,5 poäng av 10 möjliga. Den är en stark och effektiv maskin som egentligen inte har några direkta svagheter. Grovdammsugaren från Kärcher klarar både av att blåsa och suga. Sugeffekten går att reglera och det är enkelt att rensa filtret. Kärcher MV6 är en stabil grovdammsugare tack vare sina fem hjul. Priset för testvinnaren ligger för närvarande på ca 2 500 kr.

Tvåa i testet blir grovdammsugaren från Nilfisk. Deras modell Multi 30T VSC är en maskin som har det mesta. Kvalitetskänslan är hög och alla delar i metall och plast verkar rejäla och stabila. Sugförmågan är imponerande, både på torrt och vått underlag. Du kan enkelt ställa om från sug till blåsning genom att flytta slangen. Rengöringen av Nilfisk Multi 30T VSC är lätt och det är inga problem att lossa filtret. Nilfisk får betyget 9,3 poäng och kostar ca 2 300 kr.

På bronsplats hittar vi Shop-Vac PRO 25 SI. Grovdammsugaren är bra på att suga upp både sågspån och hyvelspån. Shop-Vac klarar av att suga upp vatten, men är inte helt fläckfri. Det är enkelt att ansluta olika elverktyg på maskinens framsida. Shop-Vac PRO 25 SI är en stabil grovdammsugare med sina stora bakhjul. Slutbetyget blir 8,9 poäng och priset är förhållandevis lågt, 1 495 kr.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare

Publicerad

Vi Bilägare har testat 12 stycken olika grovdammsugare och högst upp på deras lista kommer Kärcher WD 5.600 MP. En riktigt bra grovdammsugare skall klara att suga upp både fukt, vatten, slipdamm och spån. Testet visar att det är ganska stor skillnad på vad de olika grovdammsugarna klarar och inte klarar. En av uppgifterna bestod i att suga upp 5 liter vatten ur en hink på så kort tid som möjligt. De flesta av grovdammsugare klarade detta på cirka 10 sekunder, men två av dem klarade det inte alls.

Testets vinnare blev grovdammsugaren från Kärcher, WD 5.600 MP. Vi Bilägare gillar det faktum att Kärcher WD 5.600 MP har en stor behållare och en kraftig motor. Vidare har den fullt med smarta finesser, bland annat filterrensningsmekanik och fjärrautomatik. Kärchers grovdammsugare är relativt dyr, men definitivt värt pengarna. Vill du komma ner något i pris, finns en billigare variant utan fjärrkontroll och med mindre behållare. Den är cirka 600 kr billigare.

Tvåa i Vi Bilägares test kom grovdammsugaren Nilfisk-Alto Multi 30 T VSC INOX. Nilfisks toppmodell har gott om bra egenskaper. Bland annat kan man erbjuda en stor behållare, en stark motor och en lång slang. Sugkraften styrs elektronisk med vred och behållaren är gjord i rostfri plåt. Liksom testvinnaren är denna grovdammsugare ganska dyr och vill du inte betala drygt 2000 kr, så finns möjlighet att köpa en billigare version med plastbehållare utan sugkraftsreglering.

En prisvärd grovdammsugare som får bra betyg i Vi Bilägares test är Biltema 17-209. Den kostar endast 600 kr och då får du en maskin som är kompetent att klara det mesta. Biltema 17-209 har fjärrautomatik, uttag för renblåsning och levereras med ett metallrör som har teleskopfunktion. Biltemas grovdammsugare är ett bra alternativ om du inte vill lägga flera tusenlappar på något du kanske inte använder varje dag.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har gjort ett test av sex stycken olika grovdammsugare. Man konstaterar att de flesta maskiner klarar sig ganska bra, men priset skiljer sig relativt mycket. Betygsättningen har skett inom fyra stycken områden; Funktion, Styrka, Hantering och Ergonomi. Funktionen är det viktigaste området och har ett viktat betyg på 40 %. De övriga områdena är lika viktiga för slutbetyget, de är viktade med 20 % vardera.

Den grovdammsugare som klarar sig bäst i GDS test är Einhell RT-VC 1630 SA. Man är imponerad både av priset och maskinens höga kapacitet. Einhell RT-VC 1630 SA är full med praktiska finesser och de mest intressanta är urtappningshål och fjärrstyrning. Urtappningshålet gör att du kan få ut vatten utan att lyfta behållaren, vilket förenklar tömningen av maskinen. Ett annat plus med grovdammsugaren från Einhell är att den är lätt att köra över trösklar och skräp, även vid full behållare.

Shop Vac 30 SXI är den som kommer tvåa i testet, knappt slagen av testvinnaren. Det som avgör till Einhells fördel är att den är något billigare. Shop Vac 30 SXI har många smarta funktioner som urtappningshål och sladdvinda. Sugfunktionen och blåsfunktionen håller toppklass och maskinen är stabil med sina stora hjul. Shop Vacs grovdammsugare har inga egentliga svagheter, möjligtvis kunde slangen och röret vara något längre.

Två andra grovdammsugare som får bra betyg är Bosch Pas 12-27 F och Nilfisk-Alto Aero 20-21. Boschs dammsugare suger bra både vått och torrt, men saknar en blåsfunktion. Maskinen är lätt och enkel att dra med sig. Dock gör de små hjulen att den ibland välter. Nilfisk-Alto Aero 20-21 har heller ingen blåsfunktion, men suger bäst av alla maskiner. Nilfisks grovdammsugare har det längsta röret och detta gör att inte ryggen belastas lika mycket vid långa pass.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.