VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Spikpistol bäst i test 2024

Jämfört med hammare och spik, sparar du med en spikpistol mycket tid när du snickrar och bygger - och tid är pengar! Här har vi valt ut den bästa spikpistolen, och andra populära modeller.

Vi har jämfört
 • Vad spikpistolerna drivs av.
 • Vad spikpistolen väger.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Milwaukee
Milwaukee M18 FFN-502c
Bäst i test
Bäst i test
Milwaukee
Milwaukee M18 FFN-502c
Batteridriven spikpistol med toppmodern teknologi som skjuter spik i hårt trä.
Testvinnare hos Byggnadsarbetaren 2023.
Batteridriven stomspikpistol.
Vikt: 5,1 kilo (med batteri).
Spiklängd: 50-90 mm.
Avfyrar spik i serieföljd.
LED-belysning.
Förvaringsväska följer med.

Milwaukee är ett amerikanskt företag som grundade 1924 och som tillverkar innovativa elverktyg och tillbehör för professionella användare. I deras utbud finns bland annat cirkelsågar, tigersågar, häcksaxar, sticksågar och multiverktyg.

Milwaukee M18 FFN-502c är en kraftfull 34° stomspikpistol. Den kan skjuta spik även i hårda träslag och avfyrar spik i en snabb serieföljd.

Tidningen Byggnadsarbetaren har testat spikpistoler och jämfört egenskaper som hastighet, pålitlighet och balans. Testpanelen bestod av snickare som under en veckas tid testade fem olika batteridrivna spikpistoler. Enligt testet fick Milwaukee M18 FFN-502c betyget 5 av 5 och blev testvinnare – de gav toppbetyg på alla egenskaperna. Maskinen beskrivs som pålitlig, inget strul, funkar i alla väder och snabb i spikmomentet. Dessutom är batteritiden bra även när det är kallt ute.

Spikpistolen på 18V är har en skjutredo-teknik som eliminerar uppladdningstiden. Den avfyrar inte om magasinet är tomt vilket gör den säker att använda. Maskinen har två lägen, enkelspikning och stötspikning och spikdjup ställs in verktygslöst. Den har en kapacitet att skjuta upp till 700 spik på en laddning och anpassad för spik som är 50-90 millimeter.

För bättre synlighet av arbetsytan är spikpistolen utrustad med LED-belysning. Den är försedd med bältes- och regelkrok och det följer med en praktisk väska.

 • Butiker & priser
 • Priser för Milwaukee M18 FFN-502C Spikpistol med batteri och laddare
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa dyckertpistol Test.se - Bästa dyckertpistol
Dewalt
Dewalt DCN660N Dyckertpistol
Dewalt Dewalt DCN660N Dyckertpistol - Test
Bästa dyckertpistol
Dewalt
Dewalt DCN660N Dyckertpistol
Testvinnande dyckertpistol för professionell användning.
Andra plats på test hos Gör Det Själv 2024.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2021.
Batteridriven spikpistol.
Vikt: 2,35 kilo.
Dyckertlängd: 32-63 mm.
Flerskottsfunktion.
1 års garanti.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1936. Företaget tillverkar olika typer av handverktyg och är välkända för sina kvalitativa produkter. Från början låg Dewalts fokus på att tillverka verktyg för bearbetning av trä, och idag hittar du det mesta inom eldrivna handverktyg i deras sortiment. Här finns allt från skruvdragare och borrmaskiner till multimaskiner och olika typer av fräsar och sågar.

Vi har utsett Dewalt DCN660N till den bästa dyckertpistolen. Det är en batteridriven dyckertpistol på 18v som används av professionella hantverkare.

När Gör Det Själv testade spikpistoler i ett äldre blev denna testvinnare med det samlade betyget 9,2 av 10. I deras test fick den fina resultat i alla delmoment och den skjuter en spik lika fort som du flyttar maskinen. Den spikar i 100 spikar på 55 sekunder.

I ett nytt test hos Gör Det Själv kom den på andra plats med betyget 9,6 av 10. Den fick toppbetyg på egenskaperna hastighet och precision.  

Pistolen har en kolborstfri motor som med XR Lithium-Ion-batteri ger en lång hållbarhet. Designen är kompakt och ergonomisk vilket gör det lätt att använda dyckertpistolen. Tack vare flerskottsfunktion kan du avfyra upp till fyra dryckert per sekund. Den är utrustad med ett magasin på 110 dryckerter per sekund och är avsedd för dyckertar på Ø1,6 x 32-63 millimeter. Du ställer in avfyringsdjupet via ett justerreglage och spikarna avfyras endast om kontaktnosen är intryckt.

Väska, batteri och laddare köps separat. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Dewalt
Dewalt DCN692P2
Dewalt Dewalt DCN692P2 - Test
Bästa premium
Dewalt
Dewalt DCN692P2
Kraftfull och ergonomisk spikpistol med en kolborstfri motor.
 Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2022.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Batteridriven spikpistol.
Vikt: 4,1 kilo.
Spiklängd: 50 till 90 millimeter.
Magasinskapacitet: Upp till 55 spik.
Kolborstfri motor med två hastigheter.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1936. Företaget tillverkar olika typer av handverktyg och är välkända för sina kvalitativa produkter. Från början låg Dewalts fokus på att tillverka verktyg för bearbetning av trä, och idag hittar du det mesta inom eldrivna handverktyg i deras sortiment. Här finns allt från skruvdragare och borrmaskiner till multimaskiner och olika typer av fräsar och sågar.

Dewalt DCN692P2 är en högkvalitativ spikpistol som drivs av ett 18 volts batteri. Spikpistolen har en kolborstfri motor och du kan välja mellan två olika hastigheter. Denna spikpistol är anpassad för spik som har en längd mellan 50 och 90 millimeter och en diameter mellan 2,8 och 3,3 millimeter. När du använder spikpistolen kan du välja mellan enkelskottsavfyrning eller serieskottsavfyrning.

Magasinet på spikpistolen har en kapacitet på upp till 55 spik, och själva pistolen väger lite drygt fyra kilo. Spikdjupet justerar du enkelt med en ratt vid tummen och genom den ergonomiska utformningen är spikpistolen behaglig att använda. Dewalt DCN692P2 har dessutom Dewalts egen märkning Perform & Protect, som innebär att verktyget måste uppfylla en viss standard när det gäller exempelvis vibrationer och damm.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Makita
Makita DBN500ZJ
Makita Makita DBN500ZJ - Test
Bästa budget
Makita
Makita DBN500ZJ
Omtyckt dyckertpistol med en stor kapacitet.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Batteridriven dyckertpistol.
Vikt: 3,5 kilo.
Ljudtrycksnivå: 74 dB.
Magasinkapacitet: 110 dyckert.
Dyckertlängd: 15 till 50 millimeter.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan år 1925. Hos Makita hittar du ett brett sortiment av olika verktyg – här finns allt från olika typer av borrmaskiner och skruvdragare till vinkelslipar och en mängd olika sågar. Makitas verktyg är populära såväl hos experter som hos privatpersoner.

Makita DBN500ZJ är en dyckertpistol med inbyggd kompressor, vilket gör att den vid användning upplevs på samma sätt som en tryckluftsdriven spikpistol. Dyckertpistolen har en stor magasinskapacitet på hela 110 dyckert, och klarar av en spiklängd på mellan 15 och 50 millimeter. Spikdiametern som passar detta verktyg är 1,2 millimeter.

När du använder Makita DBN500ZJ kan du välja mellan singel- eller serieskott, och dyckertpistolen är även utrustad med LED-belysning för att förenkla ditt arbete. Det bekväma handtaget är klätt med gummi för ett stabilt grepp, och spikpistolen har dessutom en säkerhetsbrytare som förhindrar att maskinen skulle starta av misstag. Makita DBN500ZJ väger 3,5 kilo och har en ljudtrycksnivå på 79 decibel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Hikoki
Hikoki NR1890DBCL Spikpistol
Hikoki Hikoki NR1890DBCL Spikpistol - Test
Bra val
Hikoki
Hikoki NR1890DBCL Spikpistol
Prisvärd spikpistol av hög kvalitet där batteri och laddare ingår.
Testvinnare hos Bästihemmet.se 2022.
Batteridriven spikpistol.
Vikt: 4,1 kilo (utan batteri).
Spiklängd: 50-90 mm.
Både enkel- och serieskottsfunktion.
LED-belysning.

Hikoki NR1890DBCL är en spikpistol som fått bra betyg på tester och recensioner. Den säljs som ett komplett paket med både batteri på 18v och laddare vilket gör den prisvärd. När Bästihemmet.se valde ut och recenserade spikpistoler kom denna på första plats.

Spikpistolen har en användarvänlig design med gummibelagt grepp och kan användas för flera olika renoveringsprojekt. Den passar för till exempel bjälklag, regelverk, ytterpanel, emballage och pallspikning. Den är avsedd för en spiklängd på 50-90 millimeter och klarar 1,5-2 spikar i sekunden.

Spikpistolen har en hög kapacitet med 700 spikar per laddning och har både enkel- och serieskottsfunktion. Den har ett kraftfullt och unikt drivsystem med komprimerad luft som ger låga driftkostnaden, men utan behov av kompressor, slang eller gas. Den kolborstfria motorn gör att du kan jobba lite mer effektivt och ger även mindre underhåll för motorn. En säkerhetsspärr ser till att du får en säker användning och att du inte oavsiktligt kan avfyra spikar. För att du ska se bättre har spikspistolen integrerad LED-belysning.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Populärt val Test.se - Populärt val
Dewalt
Dewalt DCN680NT
Populärt val
Populärt val
Dewalt
Dewalt DCN680NT
Batteridriven dyckertpistol med kompakt och ergonomisk design.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Batteridriven dyckertpistol.
Vikt: 2,6 kilo.
Dyckertlängd: 25-54 mm.
Förvaringslåda följer med.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1936. Företaget tillverkar olika typer av handverktyg och är välkända för sina kvalitativa produkter. Från början låg Dewalts fokus på att tillverka verktyg för bearbetning av trä, och idag hittar du det mesta inom eldrivna handverktyg i deras sortiment. Här finns allt från skruvdragare och borrmaskiner till multimaskiner och olika typer av fräsar och sågar.

Dewalt DCN680NT är en batteridriven dyckertpistol på 18V för dyckertlängd mellan 15 och 54 millimeter. Notera att batteri och laddare säljs separat.

I ett test hos Bäst i hemmet kom den på andra plats och blev bästa dyckertpistolen. Den beskrivs som särskilt bra för dig som vill sätta upp lister, foder eller fogar eftersom dyckert syns mindre än spik.

Dyckertlängden är justerbar så att du kan anpassa maskinen till vad du ska använda den till. Maskinen är utrustad med en kolborstfri motor som ger en oslagbar prestanda och sekventiell drift som ger en precisionsplacering. Den har en kapacitet att skjuta upp till fyra spik per sekund.

Designen är kompakt och ergonomiskt vilket gör att den också passar till oerfarna användare. Dessutom säker att använda – dyckert kan bara avfyras om du håller kontaktnosen intryckt. Det följer med en praktisk låda att förvara maskinen i.

 • Butiker & priser
 • Priser för Dewalt DCN680NT Dyckertpistol utan batteri och laddare
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Ytterligare läsning

Köpguide spikpistol

Med en spikpistol kan du få snabbt resultat med minimal ansträngning. Men vad ska man tänka på när det är dags att köpa en spikpistol? Ta gärna del av vår köpguide för att få hjälp på traven att hitta den bästa spikpistolen.

Hur fungerar en spikpistol? 

En spikpistol är ett verktyg som används för att fästa olika typer av material med hjälp av inskjutning av bandad spik. Spikpistolen kan drivas på flera olika sätt och vanligt är att antingen ha ett inbyggt batteri eller en separat kompressor med tryckluft.

Spikpistol som drivs av batteri eller kompressor?

En spikpistol kan drivas på flera olika vis – de två vanligaste är att använda en modell med batteri eller en med tillhörande kompressor. När det gäller vilken man ska välja finns det för- och nackdelar med båda alternativen. Om du är ute efter en sladdlös spikpistol som är enkel att komma åt med kan en batteridriven vara ett bra alternativ. Om det istället är så mycket kraft och så lite väntetid som möjligt som du är ute efter är det förmodligen ett bättre val att skaffa en tryckluftsdriven spikpistol.

Vad är skillnaden på spikpistol och dyckertpistol? 

När man pratar om spikpistol menar man antingen en spikpistol eller en dyckertpistol. En spikpistol skjuter iväg en kraftigare spik och används vid till exempel takläggning. En dyckertpistol däremot skjuter iväg dyckert, som är ett stift som liknar en tunnare spik utan huvud. Dyckertpistolen är vanlig att använda när du till exempel sätter upp lister, foder och paneler. 

Bäst i test spikpistol - se bästa spikpistolen.
En spikpistol skjuter spikar och en dyckertpistol skjuter dyckert som är stift som liknar spik utan huvud. 

Saker att tänka på när du ska köpa spikpistol

Det finns flera saker att tänka på när du ska köpa spikpistoler. 

Längden på spik

Olika spikpistoler är anpassade för olika längder på spikarna/dyckerten som används. Normalt sett klarar spikpistolerna av varierande längder av spik, och anger i sin beskrivning ett längdintervall som fungerar med just den modellen. Tänk även på att kontrollera vilken diameter på spik som din spikpistol klarar av.

Kapacitet

Med en spikpistols kapacitet menar man hur många spik som ryms i en laddning. Detta kan vanligtvis ligga någonstans mellan 50 och 100 spik, och har både att göra med själva spikpistolens storlek och storleken på de dyckert som du vill använda.

Batteristyrka

De spikpistoler som drivs med batteri har olika styrka. Som med det mesta, behöver du fundera på vad du främst tänkt använda spikpistolen till. Tyngre och grövre material som massivt trä kommer kräva lite mer styrka för att fungera optimalt. Lättare material som plywood och gips kräver inte lika mycket styrka för att kunna spika bra. Det kan vara bra att satsa på ett verktyg med lite kraftigare batteri så finns det resurser om du skulle vilja spika i grövre material någon gång.

Laddningstid för batteri

Om du ska göra ett större jobb som kräver mycket av din spikpistol kan det vara av stor vikt att välja en modell som har så kort uppladdningstid av batteriet som möjligt. Detta för att slippa onödiga uppehåll i arbetet. Det går även att köpa till ett extra batteri för ökad effektivitet. Många serier av elverktyg använder samma batterier till flera olika verktyg – kanske har du redan ett extra liggande?

Ljudnivå

Det kan vara en bra idé att undersöka hur mycket spikpistolen låter innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa. Om du har tänkt använda pistolen ibland kanske inte ljudnivån är väldigt avgörande. Har du däremot tänkt använda spikpistolen ofta, och till projekt som tar långt tid, kan det vara skönt att satsa på ett verktyg som inte låter så mycket.

Normal samtalsnivå brukar ligga på ungefär 60 decibel, ska du använda verktyg som låter högre än så bör du använda hörselskydd för att inte skada din hörsel.

Ergonomi

Olika spikpistoler ser olika ut och ligger olika i handen. Vilken som är bäst beror på vad du själv tycker är bekvämast. Vissa spikpistoler har ett vinklat handtag, detta kan vara skönt om du exempelvis ska sätta upp gipsskivor eller annat arbete där du står med maskinen lodrätt. Andra maskiner har ingen vinkel på handtaget, denna typ är särskilt bekväm om du exempelvis ska spika altantrall eller liknande där du har maskinen under dig.

Vissa handtag är utformade för att ligga bekvämt i handen, andra är helt raka. Det finns även handtag som är gummiklädda för att ge ett bra grepp. Det kan även skilja en del i hur tjocka handtagen är. Har du en mindre hand kan det kännas klumpigt och otympligt med ett tjockare handtag.

Spikningshastighet

Vissa spikpistoler har en avtryckarfunktion för både enkelskott och serieskott. Själva hastigheten talar om hur många skott per sekund som pistolen avfyrar. Två till tre skott i sekunden är en uppskattad hastighet av både hobbyfixare och hantverkare. Ju snabbare en pistol kan skjuta, desto snabbare kan du jobba. Dessutom kan en pistol med snabba skott enkelt spika även i sviktande underlag.

Bäst i test spikpistol - bästa spikpistolen.

Begrepp att ha koll på

Bar - Arbetstryck

dBa - Ljudnivå i decibel. Normal samtalston ligger på runt 60 decibel, allt över det kräver hörselskydd för att inte skada hörseln.

m/s2 - Mått på vibrationerna som maskinen avger

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Ju större tank kompressorn har, desto längre kan trycket behållas utan att kompressorn måste hålla igång. För en spikpistol som används upprepande, är det bra om om kompressorn har en tank på mellan 25 och 50 liter.
 • En spikpistol används till att fästa olika typer av material med hjälp av inskjutning av bandad spik. Spikpistolen kan drivas på flera olika sätt och vanligt är att antingen ha ett inbyggt batteri eller en separat kompressor med tryckluft.
 • Vi har valt att utse Milwaukee M18 FFN-502c till den spikpistol som är bäst i test. Den har en hög kapacitet och avfyrar spik i serieföljd. Milwaukee är ett känt varumärke när det kommer till verktyg.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Milwaukee Milwaukee M18 FFN-502c
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng