VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Spikpistol bäst i test 2021

Jämfört med hammare och spik, sparar du med en spikpistol mycket tid när du snickrar och bygger - och tid är pengar! Här har vi valt ut den bästa spikpistolen, och andra populära modeller.

Vi har jämfört
 • Vad spikpistolerna drivs av.
 • Vad spikpistolen väger.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Metabo
DSN 50
Bäst i test
Bäst i test
Metabo
DSN 50
Testvinnande, extra lätt spikpistol som är enkel att använda.
Testvinnare hos Gör Det Själv (2020).
Tryckluftsdriven spikpistol.
Vikt: 1100 gram.
Dyckertlängd: 15 till 50 millimeter.
Lätt att använda även på svåråtkomliga ställen.
Arbetstryck: 5 till 8 bar.

Företaget Metabo är tyskt och startade sin verksamhet på 1920-talet. Starten för verksamheten var den första handhållna borrmaskinen, och idag är Metabo storsäljare av många olika typer av professionella elverktyg. I Metabos utbud finns det något för såväl hemmafixare som proffs – här finns maskiner för att från slipning, kapning och fräsning till borrning, skruvning och sågning.

I Gör Det Självs stora jämförande test av spikpistoler var det år 2020 Metabo DSN 50 som knep förstaplatsen. Detta är en prisvärd och lättanvänd spikpistol som drivs med tryckluft och fungerar väl för många typer av inredningsarbeten. Dyckertpistolen är anpassad för dyckert som har en längd mellan 15 och 50 millimeter är av spiktypen SKN.

En stor fördel med just denna spikpistol är dess nätta storlek och lätta vikt. Med en vikt på bara cirka ett kilo väger den bara en tredjedel av den näst lättaste spikpistolen i vår jämförelse. Metabo DSN 50 är utrustad med en kontaktsäkring som förhindrar att spikpistolen sätts igång av misstag. Den är ergonomiskt utformad och har ett gummerat handtag för bekväm användning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Metabo DSN 50
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • 4.6 av 5.0 i betyg hos Trustpilot
   30 dagars öppet köp

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Ryobi
R18N16G-O
Bästa budget
Bästa budget
Ryobi
R18N16G-O
Batteridriven spikpistol som ger dig mycket för pengarna.
4,3/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Batteridriven spikpistol.
Vikt: 3130 gram.
Spiklängd: 19 till 65 millimeter.
Magasinkapacitet: 100 dyckert.
Med bälteskrok.

Ryobi är ett japanskt företag som startade sin verksamhet i början av 1940-talet. Företaget är idag en av de största producenterna av elverktyg, och deras målsättning är att skapa prisvärda elverktyg med proffskänsla. Ryobi har ett brett sortiment och säljer såväl olika typer av trädgårdsmaskiner som skruvdragare, borrmaskiner, sågar och slipar.

Ryobi R18N16G-O är en batteridriven spikpistol som har en kapacitet på upp till 100 dyckert. Denna spikpistol är anpassad för dyckert som är mellan 26 och 63 millimeter långa, och som har en diameter på 1,6 millimeter. Ryobi R18N16G-O kan avfyra 60 spikar per minut, och totalt cirka 400 spikar per batteriladdning.

Spikpistolen är utrustad med en gummerad distans som motverkar skador på det material som du arbetar med. Den har även en så kallad Air Strike-teknik med inbyggd luftkomprimering, vilket gör att du smidigt använder den utan att behöva en kompressor. När du använder spikpistolen kan du välja mellan enkelskottsavfyrning eller serieskottsavfyrning. När du greppar handtaget tänds dessutom en dubbel LED-belysning för att förenkla ditt arbete. Notera att denna spikpistol från Ryobi säljs utan batteri och laddare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Ryobi R18N16G-O
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag

Bästa populära Test.se - Bästa populära
Makita
DBN500ZJ
Bästa populära
Bästa populära
Makita
DBN500ZJ
Omtyckt dyckertpistol med en stor kapacitet.
4,3/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Drivs med batteri.
Vikt: 3500 gram.
Ljudtrycksnivå: 74 dB.
Magasinkapacitet: 110 dyckert.
Dyckertlängd: 15 till 50 millimeter.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan år 1925. Hos Makita hittar du ett brett sortiment av olika verktyg – här finns allt från olika typer av borrmaskiner och skruvdragare till vinkelslipar och en mängd olika sågar. Makitas verktyg är populära såväl hos experter som hos privatpersoner.

Makita DBN500ZJ är en dyckertpistol med inbyggd kompressor, vilket gör att den vid användning upplevs på samma sätt som en tryckluftsdriven spikpistol. Dyckertpistolen har en stor magasinskapacitet på hela 110 dyckert, och klarar av en spiklängd på mellan 15 och 50 millimeter. Spikdiametern som passar detta verktyg är 1,2 millimeter.

När du använder Makita DBN500ZJ kan du välja mellan singel- eller serieskott, och dyckertpistolen är även utrustad med LED-belysning för att förenkla ditt arbete. Det bekväma handtaget är klätt med gummi för ett stabilt grepp, och spikpistolen har dessutom en säkerhetsbrytare som förhindrar att maskinen skulle starta av misstag. Makita DBN500ZJ väger 3,5 kilo och har en ljudtrycksnivå på 79 decibel.

 • Butiker & priser
 • Priser för Makita DBN500ZJ
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Dewalt
DCN692P2
Bästa premium
Bästa premium
Dewalt
DCN692P2
Kraftfull och ergonomisk spikpistol med en kolborstfri motor.
 Höget betyg hos Bastihemmet.se 2021.
4,6/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Batteridriven spikpistol.
Vikt: 4100 gram.
Spiklängd: 50 till 90 millimeter.
Magasinskapacitet: Upp till 55 spik.
Kolborstfri motor med två hastigheter.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1936. Företaget tillverkar olika typer av handverktyg och är välkända för sina kvalitativa produkter. Från början låg Dewalts fokus på att tillverka verktyg för bearbetning av trä, och idag hittar du det mesta inom eldrivna handverktyg i deras sortiment. Här finns allt från skruvdragare och borrmaskiner till multimaskiner och olika typer av fräsar och sågar.

Dewalt DCN692P2 är en högkvalitativ spikpistol som drivs av ett 18 volts batteri. Spikpistolen har en kolborstfri motor och du kan välja mellan två olika hastigheter. Denna spikpistol är anpassad för spik som har en längd mellan 50 och 90 millimeter och en diameter mellan 2,8 och 3,3 millimeter. När du använder spikpistolen kan du välja mellan enkelskottsavfyrning eller serieskottsavfyrning.

Magasinet på spikpistolen har en kapacitet på upp till 55 spik, och själva pistolen väger lite drygt fyra kilo. Spikdjupet justerar du enkelt med en ratt vid tummen och genom den ergonomiska utformningen är spikpistolen behaglig att använda. Dewalt DCN692P2 har dessutom Dewalts egen märkning Perform & Protect, som innebär att verktyget måste uppfylla en viss standard när det gäller exempelvis vibrationer och damm.

 • Butiker & priser
 • Priser för Dewalt DCN692P2
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Köpguide:

Med en spikpistol kan du få snabbt resultat med minimal ansträngning. Men vad ska man tänka på när det är dags att köpa en spikpistol? Ta gärna del av vår köpguide för att få hjälp på traven att hitta den bästa spikpistolen.

Spikpistol som drivs av batteri eller kompressor?

En spikpistol kan drivas på flera olika vis – de två vanligaste är att använda en modell med batteri eller en med tillhörande kompressor. När det gäller vilken man ska välja finns det för- och nackdelar med båda alternativen. Om du är ute efter en sladdlös spikpistol som är enkel att komma åt med kan en batteridriven vara ett bra alternativ. Om det istället är så mycket kraft och så lite väntetid som möjligt som du är ute efter är det förmodligen ett bättre val att skaffa en tryckluftsdriven spikpistol.

Saker att tänka på när du ska köpa spikpistol

Längden på spik

Olika spikpistoler är anpassade för olika längder på spikarna/dyckerten som används. Normalt sett klarar spikpistolerna av varierande längder av spik, och anger i sin beskrivning ett längdintervall som fungerar med just den modellen. Tänk även på att kontrollera vilken diameter på spik som din spikpistol klarar av.

Kapacitet

Med en spikpistols kapacitet menar man hur många spik som ryms i en laddning. Detta kan vanligtvis ligga någonstans mellan 50 och 100 spik, och har både att göra med själva spikpistolens storlek och storleken på de dyckert som du vill använda.

Batteristyrka

De spikpistoler som drivs med batteri har olika styrka. Som med det mesta, behöver du fundera på vad du främst tänkt använda spikpistolen till. Tyngre och grövre material som massivt trä kommer kräva lite mer styrka för att fungera optimalt. Lättare material som plywood och gips kräver inte lika mycket styrka för att kunna spika bra. Det kan vara bra att satsa på ett verktyg med lite kraftigare batteri så finns det resurser om du skulle vilja spika i grövre material någon gång.

Laddningstid för batteri

Om du ska göra ett större jobb som kräver mycket av din spikpistol kan det vara av stor vikt att välja en modell som har så kort uppladdningstid av batteriet som möjligt. Detta för att slippa onödiga uppehåll i arbetet. Det går även att köpa till ett extra batteri för ökad effektivitet. Många serier av elverktyg använder samma batterier till flera olika verktyg – kanske har du redan ett extra liggande?

Ljudnivå

Det kan vara en bra idé att undersöka hur mycket spikpistolen låter innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa. Om du har tänkt använda pistolen ibland kanske inte ljudnivån är väldigt avgörande. Har du däremot tänkt använda spikpistolen ofta, och till projekt som tar långt tid, kan det vara skönt att satsa på ett verktyg som inte låter så mycket.

Normal samtalsnivå brukar ligga på ungefär 60 decibel, ska du använda verktyg som låter högre än så bör du använda hörselskydd för att inte skada din hörsel.

Ergonomi

Olika spikpistoler ser olika ut och ligger olika i handen. Vilken som är bäst beror på vad du själv tycker är bekvämast. Vissa spikpistoler har ett vinklat handtag, detta kan vara skönt om du exempelvis ska sätta upp gipsskivor eller annat arbete där du står med maskinen lodrätt. Andra maskiner har ingen vinkel på handtaget, denna typ är särskilt bekväm om du exempelvis ska spika altantrall eller liknande där du har maskinen under dig.

Vissa handtag är utformade för att ligga bekvämt i handen, andra är helt raka. Det finns även handtag som är gummiklädda för att ge ett bra grepp. Det kan även skilja en del i hur tjocka handtagen är. Har du en mindre hand kan det kännas klumpigt och otympligt med ett tjockare handtag.

Spikningshastighet

Vissa spikpistoler har en avtryckarfunktion för både enkelskott och serieskott. Själva hastigheten talar om hur många skott per sekund som pistolen avfyrar. Två till tre skott i sekunden är en uppskattad hastighet av både hobbyfixare och hantverkare. Ju snabbare en pistol kan skjuta, desto snabbare kan du jobba. Dessutom kan en pistol med snabba skott enkelt spika även i sviktande underlag.

Begrepp att ha koll på

Bar - Arbetstryck

dBa - Ljudnivå i decibel. Normal samtalston ligger på runt 60 decibel, allt över det kräver hörselskydd för att inte skada hörseln.

m/s2 - Mått på vibrationerna som maskinen avger

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Ju större tank kompressorn har, desto längre kan trycket behållas utan att kompressorn måste hålla igång. För en spikpistol som används upprepande, är det bra om om kompressorn har en tank på mellan 25 och 50 liter.
 • En spikpistol används till att fästa olika typer av material med hjälp av inskjutning av bandad spik. Spikpistolen kan drivas på flera olika sätt och vanligt är att antingen ha ett inbyggt batteri eller en separat kompressor med tryckluft.
 • Vi har valt att utse Metabo DSN 50 till bäst i test, det är en lätt modell som är mycket enkel att använda. Dessutom väger den inte mer än 1100 gram vilket är skönt om du ska arbeta länge.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Metabo DSN 50