HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
kap- och gersåg - Bäst i test

Test av kap- och gersåg

6 ST PRODUKTER TESTADE

verktyg uppdaterad 28:e Juni, 2019, Baserad på 2 experttester.

Om du ska såga vinklar och göra exakta kapningar så är kap- och geringssågen ett smidigt verktyg för hemmasnickaren. Om du ska göra ett större byggprojekt, till exempel bygga en uteplats så är det skönt att ta hjälp av en kap- och gersåg eftersom att det går mycket snabbare och blir exakt jämfört om du skulle sågat allt manuellt med en vanlig såg.

Den första frågan du bör ställa dig själv när du ska köpa en ny såg är: Vilken såg behöver jag och vad ska jag använda den till? Om du ska finsnickra kan en enklare sågklinga vara ett bra alternativ eftersom kap- och geringssågar är dyrare och används för lite större snickeriprojekt och kapning av virke. Geringssågar kan antingen luta åt ett håll eller åt flera. Det beror lite på vilken prisklass de ligger i och hur avancerade de är. De kan också ha olika funktioner så som lampa och laserlinje.

Kolla efter detta om du ska köpa kap- och geringssåg 

  • Finns spånuppsamling? Den ska vara lättillgänglig eftersom den behöver tömmas ofta. 
  • Handtaget ska vara bekvämt och ha ett bra grepp. 
  • Vilken typ av klinga ingår och vilka kan du tänkas behöva köpa till. Antal tänder på klingan är avgörande för hur slutresultatet av snittet ser ut. Priset varierar och indikerar oftast på vilken kvalitet klingan har. 
  • Kolla efter skyddsskärm som täcker klingan när den lyfts och sänks ner. 
  • Har maskinen ljus eller laserlinje? Detta är väldigt smidigt eftersom den tydligt markerar var vart klyvningen blir. 
  • Finns det teleskoparm? Detta behövs om du tänkt såga bredare material, upp till 30 cm. 
  • Går det att vinkla klingan? Om det går, se till att skalan är tydlig. Undersök även hur mycket och åt vilka håll den går att luta. 
  • Vilket djupstopp har den? Det ska vara enkelt att ställa in så att den bara går igenom virket en viss bit. 
  • Vridbordet ska kunna vinklas åt båda hållen och enkelt låsas.

Manuell eller eldriven

Kap- och geringsshåg passar bra för både mindre och större projekt, om du sågar ganska ofta och mycket på en gång. Det finns både manuella och eldrivna geringssågar. De eldrivna har större kapacitet och underlättar för att kapa byggnadsvirke, paneler och lister till exempel. Med en manuell gersåg slipper du sladdar och den kostar lite mindre. Det beror helt enkelt på vilket användningsområde du har.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Metabo KGS 18 LTX 216

Testresultat
Gör Det Själv 2018
Lång utdragsfunktion så att du kan såga upp till 30 cm breda plankor.
Tar mycket plats
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Metabo KGS 18 LTX 216 som fått utmärkelsen bäst i test i Gör Det Själv's test från 2018. Metabo är en högkvalitativ kap- och gersåg som gör jobbet utan problem. Den har noggrann lasermarkering och smart bordsbreddning som underlättar om du hanterar större trästycken. Metabo är mångsidig och kan kapa allt från småstycken, hyllplan till kraftigare virke. Detta tack vare dess storlek, kraft och möjlighet att bredda bordsytan. Den tar dock ganska stor plats men det är det värt för ett bra slutresultat. Kvalitetskänsla rakt igenom.

Visa hela texten
Effekt:
1500 W
Geringsvinkel höger/vänster:
47° / 47°
Klingdiameter:
216 mm
Funktioner:
Dammuppsugning, Laserlinje, Glidstänger
Laserlinje:
Strömförsörjning:
Batteri 18 V
Varv per minut (max):
4200 RPM

Vi rekommenderar också:

Metabo KGS 254 M

Testresultat
Gör det själv 2017
Omdömen Via prisjakt

Effekt:
1800 W
Geringsvinkel höger/vänster:
47° / 47°
Klingdiameter:
254 mm
Funktioner:
Lampa, Dammuppsugning, Laserlinje, Glidstänger
Laserlinje:
Strömförsörjning:
Elnät
Varv per minut (max):
4500 RPM
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Makita LS1018L

Testresultat
Gör det själv 2017
Omdömen Via prisjakt

Effekt:
1430 W
Geringsvinkel höger/vänster:
45° / 45°
Klingdiameter:
260 mm
Funktioner:
Dammuppsugning, Mjukstart, Laserlinje, Glidstänger
Laserlinje:
Batteridriven laser
Strömförsörjning:
Elnät
Varv per minut (max):
4300 RPM
Visa alla specifikationerna

Kap- och gersåg - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv

Publicerad

Gör Det Själv har valt ut och testat 5 olika kap- och geringssågar. Testvinnaren blir Metabo KGS 18 LTX 216. Den har möjlighet att såga breda material eftersom den har en utdragsfunktion vilket uppskattas av testpanelen. Den har flera bra och tydliga detaljer som gör att den är väldigt lätt att arbeta med. Den har fasta vinklar som går exakt i sina spår, men själva skalan är tyvärr lite svårinställd.

På andraplats är Ryobi R18MS216 som fått utmärkelsen Bra Köp eftersom den är billigast och riktigt bra. Maskinen är imponerande för det priset den har. Kapaciteten är bra och den tar inte mycket plats. Varvtalen är dock testets lägsta vilket märks, den sågar utan problem men det tar längre tid. En bra detalj är att bordsbredden ger bra stöd till större trästycken.

På tredjeplats är den gedigna Milwaukee M18 FMS190. Skalorna är tydliga och vinklarna är väldigt enkla att ställa in. Det är testets näst dyraste såg och därför ställs frågan varför den saknar lasermarkering och justerbart djupstopp. Utöver detta är det en riktigt bra såg som även går att vinkla åt både höger och vänster.

Vinnare i det här testet

Gör det själv

Publicerad

Gör Det Själv har testat 8 olika kap- och geringssågar. Testets vinnare är robusta Makita LS1018L där alla vinkelsnitt är skarpa och exakta. Sågen går att vinkla åt både höger och vänster men skalan är dock lite svår att läsa av. Tyvärr behöver laserlinjen batterier för att fungera, detta drar ner betyget lite men annars är det en bra såg som klarar testets alla moment utan problem.

På andraplatsen är Bosch GCM 10 S Professional som är bland de tyngsta och största i testet. Sågens snitt blir precisa och utdraget glider jämnt och den känns stabil. Denna modell har riktigt hög kvalitet och sågar utan problem. Men den saknar laserlinje och handtaget är inte så bra. Priset är också ganska högt.

På tredjeplats hamnar Metabo KGS 254 M som utsetts till Bra Köp. Den är tyvärr inte lika robust som flera andra i testet men sågklingan ger fina, rena snitt och har bra styrka. Handtagen och knapparna är enkla att använda och bra placerade. AEG PS 254 har fått samma betyg men Metabo är billigare och har hög kvalitet. Därför tar den tredjeplatsen enligt redaktionen på test.se.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.