VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 28 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Högtryckstvättarna som är bäst i test 2024

En högtryckstvätt kan underlätta en hel del rengöringsarbeten kring huset, bilen eller båten. Men med en uppsjö av modeller i många olika prisklasser gör du bäst i att börja med att fundera på vad du vill kunna göra med din högtryckstvätt.

Vi har jämfört
 • Motoreffekt.
 • Maxtryck.
 • Slanglängd.
 • Vattenförbrukning.
 • Vikt.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Nilfisk
Nilfisk E 145.4-9 POWER X-TRA
Nilfisk Nilfisk E 145.4-9 POWER X-TRA - Test
Bäst i test Test.se logo
Nilfisk
Nilfisk E 145.4-9 POWER X-TRA
Högtryckstvätt i premiumklass med högt maxtryck och lång slang.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Testvinnare hos Råd & Rön 2020.
Maxtryck: 145 bar.
Slanglängd: 9 meter.
Vattenförbrukning: 500 liter/timme.
Vikt: 18,6 kilo.

Nilfisk är ett danskt företag som grundades 1906 och har ett omfattande utbud av förstklassiga rengöringsprodukter till både privatpersoner och företag. De är mest kända för sina dammsugare, men gör också bland annat högtryckstvättar, polermaskiner och rengöringsmedel.

Nilfisk E 145.4-9 POWER X-TRA är en kraftfull högtryckstvätt i premiumklassen. Den utsågs till bäst i test hos Prisjakts experter som beskriver den som ett premiumval med alla tillbehör du kan drömma om.

Högtryckstvätten har en robust och slitstark induktionsmotor. Den har ett maxtryck på 145 bar som gör att den klarar allt du behöver göra rent – den klarar både lättare och lite tyngre arbeten och kan även användas på ömtåliga ytor. Högtrycksslangen på nio meter är både stålarmerad och lång vilket ger en stor räckvidd.

Högtryckstvätten har teleskophandtag, kraftiga hjul och en manuell slangvinda. Den har en Click&Clean-anslutning som gör det lätt att byta mellan olika tillbehör.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Kärcher
Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex
Kärcher Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex - Test
Bästa premium Test.se logo
Kärcher
Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex
En rejäl högtryckstvätt med lång slang och stark motor som lätt tar sig an ytor med hård smuts.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test 2024.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Högt betyg av kunder hos Prisjakt.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Motoreffekt: 3000 watt.
Maxtryck: 180 bar.
Slanglängd: 10 meter.
Vattenförbrukning: 600 liter per timme.
Vikt: 18 kilo.

Kärcher är ett tyskt familjeägt företag som startade sin verksamhet i Stuttgart på 1930-talet. Idag är de världsledande inom effektiva och resursbesparande rengöringssystem och tillverkar rengöringsutrustning som gör skillnad. Kärchers innovativa högtryckstvättar håller hög kvalitet och har under flera decennier utvecklats för att klara all form av smuts. 

Kärcher K7 Premium Smart Control Plus Flex är en idealisk högtryckstvätt för regelbunden användning av hårt sittande smuts. Den utsågs till bästa premium på Bäst-i-test.se och Pricerunner. 

Högtryckstvätten har en hög effekt på 3000 watt, ett maxtryck på 180 bar och en vattenförbrukning på 600 liter per timme. Den har ett innovativt 3-i-1-spolrör som går att ställa in på flera olika sätt. Du kan både få en vanlig högtrycksstråle, en roterande stråle och för rengöringsmedlet. Du reglerar vattentrycket med knappar på spolhandtaget och det är lätt att få rätt inställning för varje rengöringsbehov.

Högtryckstvättens inbyggda slangvinda gör det lätt för dig att rulla ihop slangen så att den inte trasslar. Slangen är tio meter och längre än hos många andra högtryckstvättar vilket gör det enklare att komma åt på alla ställen. Högtryckstvätten väger 18 kilo och har en låg tyngdpunkt som ger en extra stabilitet. Tillbehör som följer med är jetmunstycke, roterande munstycke och sprutmunstycke. Köper du istället ett homepaket ingår även altantvätt.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa mellanval Test.se logo
Kärcher
Kärcher K5 Premium Smart Control
Kärcher Kärcher K5 Premium Smart Control - Test
Bästa mellanval Test.se logo
Kärcher
Kärcher K5 Premium Smart Control
Gör rent altanen ordentligt med denna effektiva högtryckstvätt.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2024.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Motoreffekt: 2100 watt.
Maxtryck: 145 bar.
Slanglängd: 10 meter.
Vattenförbrukning: 500 liter per timme.
Vikt: 14 kilo.

Kärcher är ett tyskt familjeägt företag som startade sin verksamhet i Stuttgart på 1930-talet. Idag är de världsledande inom effektiva och resursbesparande rengöringssystem och tillverkar rengöringsutrustning som gör skillnad. Kärchers innovativa högtryckstvättar håller hög kvalitet och har under flera decennier utvecklats för att klara all form av smuts.

Vi har valt att rekommendera en högtryckstvätt från Kärchers K5-serie, som passar den medvetne användaren. Detta är deras näst mest avancerade serie för högtryckstvättar för hemmabruk.

Kärcher K5 Premium Smart Control är en högtryckstvätt med ett maximalt vattenflöde på 500 liter per timme. Detta gör det möjligt att rengöra ytor upp till 40 m² per timme. Den passar dig som behöver ta bort smuts som sitter hårt.

I ett test hos magasinet Gör Det Själv blev den testvinnare med betyget 8,7 av 10. Den har fått högt betyg på egenskaper som användarvänlighet, design, styrka och kvalitet. Enligt dem är munstycket bra att hålla om och displayen på pistolen ger en bra kontroll.

Hos Prisjakts experter kom den på tredje plats. Den beskrivs som robust och lätt att använda med gott resultat.

Högtryckstvätten har ett tryck på 20-145 bar. Trycket ställer du in på displayen på handtaget eller via en app i telefonen. Sitter smutsen extra hårt finns en boosteffekt som ger dig 15 extra bars tryck under 30 sekunder. Det följer också med ett 3-i-1 Multi Jet-sprayrör om du behöver bytas stråltyp.

Högtryckstvätten har en motoreffekt på 2100 watt, en slanglängd på tio meter och väger runt 14 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa enkla Test.se logo
AVA
AVA GO P40
AVA AVA GO P40 - Test
Bästa enkla Test.se logo
AVA
AVA GO P40
Användarvänlig och kompakt högtryckstvätt för med låg vikt.
Andra plats på test hos Testfakta 2022.
Motoreffekt: 1700 watt.
Maxtryck: 120 bar.
Slanglängd: 6 meter.
Vattenförbrukning: 390 liter/timme.
10 års garanti.

AVA – Advanced Made Easy är ett norskt företag som tillverkar högtryckstvättar som tar användarupplevelsen till en ny nivå och gör det lättare och roligare att tvätta. De har en lång livslängd, är tysta och har vunnit pris för bästa design.

AVA GO P40 är en ultrakompakt högtryckstvätt med låg vikt. Den kom på andra plats på ett test hos Testfakta där den fick betyget 8,3 av 10. Enligt deras test har den bra kvalitet, uthållighet, användarvänlig och ergonomi.

Högtryckstvätten är liten och behändig och lätt att installera och förvara. Den har en effekt på 1700 watt, en maxgtryck på 120 bar och vattenförbrukning på 390 liter per timme. Sladdlängden är på tre meter. Högtryckstvätten kommer utan hjul och är lätt att bära runt.

Högtryckstvätten har integrerad lagring för alla tillbehör. I largepaketet ingår Go Pistol PG3, zoomlans, turbomunstycke, 20/60 munstycke, skumkanon, vattenfilter i plast och slang.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Populärt val Test.se logo
Stihl
Högtryckstvätt Stihl RE 130
Stihl Högtryckstvätt Stihl RE 130 - Test
Populärt val Test.se logo
Stihl
Högtryckstvätt Stihl RE 130
En rejäl högtryckstvätt som klarar den tuffaste smutsen.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Motoreffekt: 2300 watt.
Maxtryck: 135 bar.
Slanglängd: 9 meter.
Vattenförbrukning: 500 liter per timme.
Vikt: 21,2 kilo
Utrustad med slangvinda.
Dubbla munstycken.
Integrerad vagn.

Tyska Stihl är specialister på motorredskap och är världens mest köpa motorsågsmärke. De utvecklade kedjesågen 1926 och har efter det utvecklat ett stort utbud av produkter för både skog och trädgård. De gör kvalitetsprodukter för medvetna proffskunder och krävande konsumenter som är ute efter det bästa. Stihl har åtta olika högtryckstvättar med tryck från 100 upp till 180 bar.

Stihl RE 130 Plus är en riktigt bra eldriven högtryckstvätt med slangvinda och ligger på en kapacitet i mitten bland Stihls högtryckstvättar. Trycket är hårt och klarar även den tuffaste smutsen och att rengöra stora ytor som fasaden eller terrassen. Den har en aluminiumpump, borstlös motor och en nio meter högtrycksslang som är stålkordsarmerad. Den har en motoreffekt på 2300 watt, ett maxtryck på 135 bar och en vattenförbrukning på 500 liter per timme. Högtryckstvätten är bekväm att använda och enligt recensioner andas den hög kvalitet.

Högtryckstvätten har dubbla munstycken, flatstrålemunstycke och rotormunstycke. Den har ett teleskopiskt aluminiumhandtag och en integrerad vagn och sprutset för rengöringsmedel med doseringssystem. Du kan förvara högtryckstvättens tillbehör smidigt direkt på maskinen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test högtryckstvätt - se de bästa just nu.

Köpguide högtryckstvätt 

Men en högtryckstvätt gör du rent stora och hårt smutsade ytor snabbt och utan större ansträngning. Alternativet är att spola med en vanlig trädgårdsslang och sedan skrubba för hand med en borste eller kvast. Tungt jobb som sliter på både kropp och sinne! Det går också alldeles utmärkt att rensa avloppet och spola bort gammal avflagnad färg inför en ommålning med en högtryckstvätt, om maskinen är kraftfull nog och har rätt tillbehör.

Ju dyrare maskin desto mer kan den göra

Det finns ingenting som säger att den dyraste högtryckstvätten är det absolut bästa alternativet för dig. Dyrare är med största sannolikhet lite snyggare och har kanske fler tillbehör och funktioner. Men vilka funktioner behöver du? Om du framförallt tänkt vårstäda altanen och tvätta bilen kan en billigare maskin med färre funktioner räcka alldeles utmärkt, men om du också gärna vill få båten skinande ren och kunna ta bort gammal färg från husfasaden krävs en högtryckstvätt med riktigt högt tryck och flera tillbehör.

Det sitter i trycket

En effektiv högtryckstvätt behöver en effektiv motor; ju kraftfullare motor desto större förmåga att ge ett högt tryck. Satsa på att skaffa en med en motoreffekt på minst 1600 watt. Trycket bör ligga runt 100–140 bar för att anses godkänt, men för riktigt tunga arbeten, som till exempel rengöring av en båt, krävs ett tryck uppemot närmare 200 bar. Det är i kombinationen av högt tryck och högt vattenflöde som hemligheten bakom högtryckstvättens effektivitet ligger.

Bäst i test högtryckstvätt - se de bästa just nu.
Trycket mäts i barn och bör ligga på runt 100–140 bar.

Högtryckstvättens egenskaper

När du vet vad du behöver få ut av en högtryckstvätt är det dags att börja syna lämpliga exemplar i sömmarna. Poängen med en högtryckstvätt är att den ska underlätta ditt arbete, och för att på riktigt lyckas med det krävs att den är lätt att hantera. Vattenslangen måste vara smidig och lång nog att kunna arbeta obehindrat med. Fyra meter brukar vara ganska lagom, blir den längre kan en vinda att rulla upp den på vara nödvändig, men ju längre desto större yta kommer du åt. Elkabeln behöver också vara lång, framförallt för att du ska kunna ha maskinen stående på ett säkert avstånd från eluttaget. Hjulen får gärna vara stora så att du obehindrat kan rulla tvätten över ojämnt underlag.

Om du tänkt använda rengöringsmedel är det viktigt att behållaren för medlet sitter lättåtkomligt. Den kan vara inbyggd eller extern; fundera på vad som passar dig bäst. Tänk på att många rengöringsmedel kan ha skadlig inverkan på miljön, så var noga med hur du använder det. Spola till exempel aldrig ut det i dagvattenbrunnar.

Vattenanslutningen ska vara försedd med ett filter som förhindrar att smuts kommer in i pumpen, och det ska vara enkelt att ställa in vattentrycket. Allra smidigast är det om reglaget sitter på handtaget så du slipper flytta fokus från det du rengör när du vill ändra på inställningarna.

Bäst i test högtryckstvätt - se de bästa just nu.
Högtryckstvättar kan användas för att göra rent både altanen och bilen.

Olika tillbehör för olika ändamål

Vissa modeller kommer med ett par eller flera tillbehör, så som till exempel extra munstycken, borstar eller terrasstvättar. Alla har sina specifika ändamål, och kan vara till stor hjälp. Om du köper en maskin med flera tillbehör är det smidigt om dessa kan förvaras på själva maskinen. På så sätt vet du alltid var du har dem och de är alltid nära till hands.

Tänk på temperaturen

Oavsett i vilken prisklass du väljer att köpa din högtryckstvätt täcker garantin inte frysskador. Det är därför viktigt att maskinen förvaras på en plats där det aldrig kan bli minusgrader, vilket med andra ord betyder inomhus.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Men en högtryckstvätt gör du rent stora och hårt smutsade ytor snabbt, utan större ansträngning. Du ansluter högtryckstvätten till en trädgårdsslang och sedan skapar pumpen ett vattentryck som är högre än slangen. Detta ger en effektiv rengöring samtidigt som du har en lägre vattenförbrukning.
 • Hur mycket vatten beror på vilken högtryckstvätt du har, men det brukar ligga mellan 400 och 600 liter per timme.
 • Vi har valt att utse Nilfisk E 145.4-9 POWER X-TRA till den högtryckstvätt som är bäst i test. Den har en hög effekt, högt maxtryck på 145 bar och en lång slanglängd på nio meter. Nilfisk är kända för sina högtryckstvättar av hög kvalitet.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Nilfisk Nilfisk E 145.4-9 POWER X-TRA