VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 22 Maj 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Högtryckstvättarna som är bäst i test 2022

En högtryckstvätt kan underlätta en hel del rengöringsarbeten kring huset, bilen eller båten. Men med en uppsjö av modeller i många olika prisklasser gör du bäst i att börja med att fundera på vad du vill kunna göra med din högtryckstvätt.

Vi har jämfört
 • Motoreffekt.
 • Maxtryck.
 • Slanglängd.
 • Vattenförbrukning.
 • Vikt.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Nilfisk
Nilfisk E 150.2-10 PH X-TRA EU Högtryckstvätt
Bäst i test
Bäst i test
Nilfisk
Nilfisk E 150.2-10 PH X-TRA EU Högtryckstvätt
En kraftfull högtryckstvätt med lång slang som klarar tuffa jobb.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2020.
Motoreffekt: 2100 watt.
Maxtryck: 150 bar.
Slanglängd: 10 meter.
Vattenförbrukning: 500 liter per timme.
Vikt: 19,8 kilo.

Nilfisk är ett danskt företag som grundades 1906 och har ett omfattande utbud av förstklassiga rengöringsprodukter till både privatpersoner och företag. De är mest kända för sina dammsugare, men gör också bland annat högtryckstvättar, polermaskiner och rengöringsmedel.

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA är en effektiv högtryckstvätt med hög kapacitet för regelbunden användning. Den ger en skonsam rengöring på ömtåliga ytor samtidigt som den är riktigt bra mot tuff smuts. Den har en motoreffekt på 2100 watt, ett maxtryck på 150 bar och en vattenförbrukning på 500 liter per timme. Precis som många andra modeller av Nilfisk har den en Click & Clean-anslutning vilket gör det enkelt att byta munstycke.

Högtryckstvätten väger 19,8 kilo och även om det inte är den lättaste högtryckstvätten på marknaden är den lätt att hantera. För att underlätta långvarigt arbete har högtryckstvätten teleskophandtag, kraftiga hjul, en manuell slangvinda och gummiupphängning som gör maskinen tystare. Högtrycksslangen är av stål och tio meter lång vilket är bra om du använder den på större ytor. Det följer med ett jetmunstycke och ett sprutmunstycke som förvaras inbyggd i maskinen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Nilfisk E 150.2-10 PH X-TRA EU Högtryckstvätt
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Husqvarna
Husqvarna PW 235
Bästa budget
Bästa budget
Husqvarna
Husqvarna PW 235
En prisvärd och lätt men stark högtryckstvätt som gör din uteplats fin inför säsongen.
Andra plats på test hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test 2020.
Högt betyg av kunder på Bygghemma.se.
Motoreffekt: 1800 watt.
Maxtryck: 135 bar.
Slanglängd: 8 meter.
Vattenförbrukning: 350-520 liter per timme.
Vikt: 9,6 kilo.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, robotgräsklippare och motorsågar. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk.

Husqvarna PW 235 är en mångsidig högtryckstvätt med en robust design. Det är ett prisvärt val av högtryckstvätt, utan att dra ner på kvalitén. Med den kan du effektivt rengöra uteplatser, trädgårdsmöbler, stenplattor och staket. Det är enkelt att justera munstycket så att du får önskad effekt. Motorn har en effekt på 1800 watt, maxtrycket är på 135 bar och högtryckstvätten ger ett vattenflöde på 350-520 liter per timme. Trots sin starka motor är högtryckstvätten lätt och den väger endast 9,6 kilo.

Högtryckstvätten har inbyggd förvaring av tillbehören, slangvinda så att den åtta meter långa slangen inte trasslar sig och en nätsladd. Att slangen är lång gör det också lättare att komma åt att rengöra. Det ingår två munstycken och en skumspruta så att du enklare kan göra det fint hemma i trädgården. Detta är ett mycket bra val av högtryckstvätt för dig som är ute efter en lätt, billig men bra modell.

 • Butiker & priser
 • Priser för Högtryckstvätt Husqvarna PW 235

Populärt kundval Test.se - Populärt kundval
Stihl
Högtryckstvätt Stihl RE 130
Populärt kundval
Populärt kundval
Stihl
Högtryckstvätt Stihl RE 130
En rejäl högtryckstvätt som klarar den tuffaste smutsen.
Högt betyg på test hos Byggahus.se 2020.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Motoreffekt: 2300 watt.
Maxtryck: 135 bar.
Slanglängd: 9 meter.
Vattenförbrukning: 500 liter per timme.
Vikt: 21,2 kilo
Utrustad med slangvinda.
Dubbla munstycken.
Integrerad vagn.

Tyska Stihl är specialister på motorredskap och är världens mest köpa motorsågsmärke. De utvecklade kedjesågen 1926 och har efter det utvecklat ett stort utbud av produkter för både skog och trädgård. De gör kvalitetsprodukter för medvetna proffskunder och krävande konsumenter som är ute efter det bästa. Stihl har åtta olika högtryckstvättar med tryck från 100 upp till 180 bar.

Stihl RE 130 Plus är en riktigt bra eldriven högtryckstvätt med slangvinda och ligger på en kapacitet i mitten bland Stihls högtryckstvättar. Trycket är hårt och klarar även den tuffaste smutsen och att rengöra stora ytor som fasaden eller terrassen. Den har en aluminiumpump, borstlös motor och en nio meter högtrycksslang som är stålkordsarmerad. Den har en motoreffekt på 2300 watt, ett maxtryck på 135 bar och en vattenförbrukning på 500 liter per timme. Högtryckstvätten är bekväm att använda och enligt recensioner andas den hög kvalitet.

Högtryckstvätten har dubbla munstycken, flatstrålemunstycke och rotormunstycke. Den har ett teleskopiskt aluminiumhandtag och en integrerad vagn och sprutset för rengöringsmedel med doseringssystem. Du kan förvara högtryckstvättens tillbehör smidigt direkt på maskinen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Högtryckstvätt Stihl RE 130
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Bosch
Bosch GHP 5-55 Högtryckstvätt
Bästa premium
Bästa premium
Bosch
Bosch GHP 5-55 Högtryckstvätt
En mångsidig högtryckstvätt i premiumklassen.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Motoreffekt: 2200 watt.
Maxtryck: 130 bar.
Slanglängd: 8 meter.
Vattenförbrukning: 520 liter per timme.
Vikt: 19 kilo.
Självsugande.
Teleskophandtag.
Klarar värme upp till 50 grader.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Bosch Professional gör elverktyg och sladdlösa maskiner av hög kvalitet som placerats högt i många tester.

Bosch GHP 5-55 Professional är en högtryckstvätt som hör till Bosch serie av maskiner för proffs. Det är en kraftfull, mångsidig och kompakt högtryckstvätt som går att använda dagligen – både liggande och stående. Den har en effekt på 2200 watt, ett maxtryck på 130 bar och ett maxflödet är på 500 liter per timme. Maskinen är självsugande och kan användas även med vatten från trycklösa vattenkällor. Den klarar höga temperaturer på upp till 50 grader, vilket är mer än många andra klarar.

Högtryckstvätten har ett lättmanövrerat teleskophandtag i metall och en vagn med stora gummihjul. Du kan förvara tillbehören direkt på vagnen. Det ingår endast ett munstycke, men det är ett justerbart 3 i 1-rör med flera funktioner. Slanglängden är på åtta meter så att du kommer åt ordentligt. På minussidan kommer att slangvinda saknas och enligt recensioner är munstycket lite svårt att skruva på. Men överlag är det en mycket bra högtryckstvätt i premiumklassen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch GHP 5-55 Högtryckstvätt
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Ytterligare läsning

Bäst i test högtryckstvätt - se de bästa just nu.

Köpguide

Men en högtryckstvätt gör du rent stora och hårt smutsade ytor snabbt och utan större ansträngning. Alternativet är att spola med en vanlig trädgårdsslang och sedan skrubba för hand med en borste eller kvast. Tungt jobb som sliter på både kropp och sinne! Det går också alldeles utmärkt att rensa avloppet och spola bort gammal avflagnad färg inför en ommålning med en högtryckstvätt, om maskinen är kraftfull nog och har rätt tillbehör.

Ju dyrare maskin desto mer kan den göra

Det finns ingenting som säger att den dyraste högtryckstvätten är det absolut bästa alternativet för dig. Dyrare är med största sannolikhet lite snyggare och har kanske fler tillbehör och funktioner. Men vilka funktioner behöver du? Om du framförallt tänkt vårstäda altanen och tvätta bilen kan en billigare maskin med färre funktioner räcka alldeles utmärkt, men om du också gärna vill få båten skinande ren och kunna ta bort gammal färg från husfasaden krävs en högtryckstvätt med riktigt högt tryck och flera tillbehör.

Det sitter i trycket

En effektiv högtryckstvätt behöver en effektiv motor; ju kraftfullare motor desto större förmåga att ge ett högt tryck. Satsa på att skaffa en med en motoreffekt på minst 1600 watt. Trycket bör ligga runt 100–140 bar för att anses godkänt, men för riktigt tunga arbeten, som till exempel rengöring av en båt, krävs ett tryck uppemot närmare 200 bar. Det är i kombinationen av högt tryck och högt vattenflöde som hemligheten bakom högtryckstvättens effektivitet ligger.

Egenskaper

När du vet vad du behöver få ut av en högtryckstvätt är det dags att börja syna lämpliga exemplar i sömmarna. Poängen med en högtryckstvätt är att den ska underlätta ditt arbete, och för att på riktigt lyckas med det krävs att den är lätt att hantera. Vattenslangen måste vara smidig och lång nog att kunna arbeta obehindrat med. Fyra meter brukar vara ganska lagom, blir den längre kan en vinda att rulla upp den på vara nödvändig, men ju längre desto större yta kommer du åt. Elkabeln behöver också vara lång, framförallt för att du ska kunna ha maskinen stående på ett säkert avstånd från eluttaget. Hjulen får gärna vara stora så att du obehindrat kan rulla tvätten över ojämnt underlag.

Om du tänkt använda rengöringsmedel är det viktigt att behållaren för medlet sitter lättåtkomligt. Den kan vara inbyggd eller extern; fundera på vad som passar dig bäst. Tänk på att många rengöringsmedel kan ha skadlig inverkan på miljön, så var noga med hur du använder det. Spola till exempel aldrig ut det i dagvattenbrunnar.

Vattenanslutningen ska vara försedd med ett filter som förhindrar att smuts kommer in i pumpen, och det ska vara enkelt att ställa in vattentrycket. Allra smidigast är det om reglaget sitter på handtaget så du slipper flytta fokus från det du rengör när du vill ändra på inställningarna.

Olika tillbehör för olika ändamål

Vissa modeller kommer med ett par eller flera tillbehör, så som till exempel extra munstycken, borstar eller terrasstvättar. Alla har sina specifika ändamål, och kan vara till stor hjälp. Om du köper en maskin med flera tillbehör är det smidigt om dessa kan förvaras på själva maskinen. På så sätt vet du alltid var du har dem och de är alltid nära till hands.

Tänk på temperaturen

Oavsett i vilken prisklass du väljer att köpa din högtryckstvätt täcker garantin inte frysskador. Det är därför viktigt att maskinen förvaras på en plats där det aldrig kan bli minusgrader, vilket med andra ord betyder inomhus.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Men en högtryckstvätt gör du rent stora och hårt smutsade ytor snabbt, utan större ansträngning. Du ansluter högtryckstvätten till en trädgårdsslang och sedan skapar pumpen ett vattentryck som är högre än slangen. Detta ger en effektiv rengöring samtidigt som du har en lägre vattenförbrukning.
 • Hur mycket vatten beror på vilken högtryckstvätt du har, men det brukar ligga mellan 400 och 600 liter per timme.
 • Vi har valt att utse Kärcher K5 Premium Full Control Plus Flex till den högtryckstvätt som är bäst i test. Den har en stark motor och gör effektivt rent smutsiga ytor. Kärcher är ett märke som har fått goda betyg hos flera av sina högtryckstvättar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Nilfisk Nilfisk E 150.2-10 PH X-TRA EU Högtryckstvätt