VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 9 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är bordssågen som är bäst i test 2024

Köp en bordssåg för att göra sågningen lättare. Det underlättar rejält när du ska klyva plank, brädor, lister eller annat virke. Se fyra bordssågar och ta hjälp av vår köpguide för att hitta rätt såg!

Vi har jämfört
 • Klingdiameter.
 • Effekt.
 • Varv per minut.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Dewalt
Dewalt DWE7485
Dewalt Dewalt DWE7485 - Test
Bäst i test
Dewalt
Dewalt DWE7485
Bordssåg med kraftfull motor, låg vikt och hög precision.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2024.
Klingdiameter: 210 mm.
Effekt: 1850 watt.
Varv per minut: 5800.
Maximal arbetsyta: 485 x 485 mm.
Vikt: 22 kg.
Klingdiameter: 210 mm.
Klinghålsdiameter: 30 mm.
Max sågdjup i 90°.

Dewalt grundades i USA 1923 och är ett dotterbolag till Black & Decker. De gör kraftfulla batteridrivna maskiner och har ett stort utbud av sågar i sitt utbud. Deras produkter är starka, tuffa och pålitliga.

Vi har valt att rekommendera Dewalt DWE7485 – en bordssåg med en kraftfull motor på 1850 watt.

När magasinet Gör Det själv testade fem bordscirkelsågar blev denna utsedd till testvinnare med det samlade betyget 9,4 av 10. Den beskrivs som professionell med hög kvalitet som klarar det mesta.

Här får du ett planfräst, gjutet aluminiumbord som ger hög precision. Du får en klyvbredd på 622 millimeter. Den har en stålbur som skyddar mot både stötar och slag. Sågen har en hastighet på 5800 varv per minut och en bordsstorlek på 485 x 485 millimeter. Hela maskinen är i storleken 605 x 330 x 605 millimeter och en vikt på 22 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Bosch
Bosch GTS 10 XC
Bosch Bosch GTS 10 XC - Test
Bästa premium
Bosch
Bosch GTS 10 XC
En rejäl bordssåg med hög effekt och många arbetsområden.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Proffsmagsinet.
Populärt val hos Proffsmagsinet.
Populärt val hos Verktygsproffsen.
Klingdiameter: 254 mm.
Effekt: 2100 watt.
Varv per minut: 3200.
Maximal arbetsyta: 584 x 759 mm.
Vikt: 35 kg.
Max kapacitet höger: 635 mm.
Max kapacitet vänster: 250 mm.
Motorbroms.
Startströmsbegränsning.
Överlastskydd.
Inbyggt bärhandtag.
Anslutning för dammutsug.

Tyska Bosch grundades 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och elverktyg. I deras Professional-serie finns professionella elverktyg som är framtagna för att göra kvalitetsjobb.

Bosch GTS 10 XC professional är en mångsidig och eldriven bordssåg med en kraftig motor på 2100 watt. Enligt recensioner är det en mycket proffsig såg med bra kvalitet rätt igenom. Detta gör att vi utsett den till vår bästa premium. Du kan både bredda och förlänga bordet och den maximala arbetsytan är 584 x 759 millimeter vilket ger möjlighet till många användningsområden. Tack vare det inbyggda bärhandtaget är det lättare att flytta på sågen.

Bordssågen har en klingdiameter på 254 millimeter och har ett varvtal på 3200 varv per minut. Den har ett självinställande parallellanslag som ger precisionssågning. Kaphöjden är på upp till 79 millimeter och en kapkapacitet på upp till 635 millimeter åt höger och 250 millimeter åt vänster. Bordssågen är utrustad med motorbroms, startströmsbegränsning och ett säkert överbelastningsskydd. Den har dessutom en anslutning för dammutsug för att underlätta städningen. Är du ute efter en proffsig bordssåg är detta sågen för dig.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Black & Decker
Black & Decker BES720-QS
Black & Decker Black & Decker BES720-QS - Test
Bästa budget
Black & Decker
Black & Decker BES720-QS
En prisvärd bordssåg med avtagbara ben som är lätt att använda.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Verktygsproffsen.
Klingdiameter: 254 mm.
Effekt: 1800 watt.
Varv per minut: 4800.
Bordsstorlek: 500 mm.
Kapning: 48°.
Geringssågning 45°.
Sågdjup/sågbredd: 92 mm/305 mm.
Kommer med ben.
Utrustad med dammuppsamlingsystem.
Klingskydd och påskskjutare.

Black & Decker är ett amerikanskt företag som grundades 1916 i Maryland. De är mest kända för sina elverktyg och hushållsprodukter. De har ett brett sortiment av borrmaskiner, skruvdragare, slipmaskiner och sågar.

Black & Decker BES720 är en kraftfull bordssåg på 1800 watt och är en mycket bra val för dig som ska klyva eller kapa större bitar virke, trappsteg eller golvbrädor. Sågen är lätt att använda och ger en snabb kapning med fint snitt. Eftersom den dessutom är prisvärd har vi utsett den till vår bästa budget. Sågen kommer med ett aluminiumbord och integrerat utfällbart bord och ben som går att klicka på och av vid behov utan att använda verktyg.

Bordssågen har en klingdiameter på 254 millimeter, ett sågdjup på 85 millimeter och en hastighet på 4800 varv per minut. Den är utrustad med ett dammuppsamlingsystem som ger en renare arbetsyta och stor dammpåse som är lätt att tömma. Bordssågen har flera säkerhetsfunktioner som klingskydd, påskjutare och stömbrytarknapp som är lätt att nå.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Populärt val Test.se - Populärt val
Metabo
Metabo TS 254
Metabo Metabo TS 254 - Test
Populärt val
Metabo
Metabo TS 254
En kompakt och tystgående bordssåg med ben som är lätt att flytta.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Proffsmagsinet.
Populärt val hos Proffsmagasinet.
Populärt val hos Verktygsproffsen.
Klingdiameter: 254 mm.
Effekt: 2000 watt.
Varv per minut: 4200.
Maximal arbetsyta: 970 x 995 mm.
Vikt: 33,4 kg.
Såghöjd: 0-87 mm.
Maximal såghöjd 90°/45°: 87/50 mm.
Maximal snittbredd på parallellanslaget: 630 mm.
Maximal materialbredd på vinkelanslag: 200 mm.
Infällbara ben.
Transporthjul.
Mjukstart.
Arbetsytan går att förlänga.

Tyska Metabo grundades 1924 och gör elverktyg för professionella användare som är hållbara, pålitliga och av hög kvalitet. De ligger även i framkant vad gäller batteridrivna verktyg.

Metabo TS 254 är en populär och eldriven bordssåg med stadiga inbyggda ben och transporthjul i hårdgummi. Enligt recensioner är det en bra och smidig cirkelsåg som både är enkel att sätta upp och flytta. Du fäller lätt ut benen när sågen ska användas. Sågen väger 33,4 kilo och hör till en av de lättaste portabla bordscirkelsågarna på marknaden.

Med den här kompakta sågen är det lätt att utföra professionella arbeten och den är dessutom mycket tyst. Du kan både bredda och förlänga bordsytan för att få ett större arbetsyta vilket ger en yta om 970 x 995 millimeter.

Bordssågen har en effekt på 2000 watt och en klinga på 254 millimeter och ett varvtal på 4200 varv per minut. Den har en maximal såghöjd på upp till 87 millimeter. Motorn har ett elektroniskt överbelastningsskydd för en högre säkerhet. Den har ett tre sekunders snabbstopp på sågbladet och skydd mot återstart som gör att maskinen inte startar av misstag när du stoppar i sladden. För att förlänga livslängden mjukstartar motorn och dess växlar. Du byter enkelt sågblad tack vare spindellåsningen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa batteridrivna Test.se - Bästa batteridrivna
Milwaukee
Milwaukee M18 FTS210-121B
Milwaukee Milwaukee M18 FTS210-121B - Test
Bästa batteridrivna
Milwaukee
Milwaukee M18 FTS210-121B
En stark och batteridriven bordssåg på 18 volt för en enkel och precis sågning.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Proffsmagasinet.
Populärt val hos Verktygsproffsen.
Klingdiameter: 210 mm.
Effekt: 18 volt.
Varv per minut: 6300.
Vikt: 22,3 kg.
Maximal klyvbredd: 633 mm.
Kaphöjd: 63 mm.
Integrerat bärhandtag.
Utsugsadapter följer med.

Det amerikanska företaget Milwaukee grundades 1924 och de erbjuder ett stort utbud av högklassiga, tillförlitliga och tåliga elverktyg. I deras sortiment finns till exempel flera olika sågar, multiverktyg, dammsugare, skruvdragare och vinkelslipar.

Milwaukee M18 FTS210-121B är en batteridriven bordssåg med en spänning på 18 volt och en hastighet om 6300 varv per minut. Den kommer med parallellanslag med kugghjulsjustering som gör det lätt för dig att såga noggrant och precist. Bordssågen har ett integrerat bärhandtag för enklare transport och en integrerad förvaring för sågens tillbehör.

Bordssågen har en klingdiameter om 210 millimeter, en klyvbredd på upp till 622 mm och en geringskapacitet på 47 grader. Det går både snabbt och enkelt att byta kniv och skydd. För att få en renare arbetsyta följer dessutom en utsugsadapter med som passar alla Milwaukees dammsugare.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test bordssåg - testvinnande bordssågar.

Köpguide bordssåg 

Planerar du att renovera eller bygga om hemma? En bordssåg underlättar arbetet när du ska klyva plank, brädor, lister eller annat virke och utför arbetet med precision. Sågen har flera olika egenskaper som kan vara bra att känna till när du ska välja rätt modell – här hjälper vi dig att hitta rätt bordssåg.

Vad är en bordssåg?

En bordssåg eller bordscirkelsåg är en såg med en klinga av cirkeltyp som ofta har ett bord eller stativ. Den kan användas till många olika saker och experter säger att precision och massproduktion är dess främsta styrkor. Du använder den för att klyva med, främst på längden. Det är ett bra val av såg när du ska syssla med finsnickeri och den klarar att arbeta med större bitar. Du placerar träbiten på en större arbetsyta och får kontroll på både material och fingrar när du sågar.

Detta kan du använda en bordssåg till:

 • Kapa listernas längd.
 • Geringkapa med vinklad sågklinga.
 • Såga långa eller breda skivor till mindre bitar.

Fördelar med en bordssåg

Det finns många fördelar med en bordssåg. Här får du de vanligaste anledningarna till att köpa en bordssåg:

 • Du får rakare snitt.
 • Du kan arbeta snabbare och mer effektivt.
 • Arbetshöjden är mer bekväm.
 • Påfrestningarna är mindre.

Skillnaden mellan bordssåg och kap- och gersåg

Det finns ett stort urval av olika sorters bordssågar, men också kombinationssågar som du kan använda både som bordssåg och kap- och gersåg. Skillnaden mellan en bordssåg och en kap- och geringssåg är att den sistnämna sågen har ett större sågdjup och istället för att klyva så kapar du. Med kap- och geringsågen sågar du på tvären, i vinklar, vertikalt och horisontellt.

Egenskaper

Bordssågen har flera egenskaper som är bra att känna till för att du ska välja rätt typ av såg.

Justerbar bredd på arbetsytan

En bra bordssåg ska ha en justerbar arbetsbredd i både fronten och sidan för att kunna ge stöd åt större material. På så sätt får du bättre kontroll när du sågar och kan dessutom såga saker som är bredare eller längre.

Klingdiamater, såghöjd och varvtal

Du mäter bordssågens klinga i klingdiameter och den ligger vanligtvis på runt 254 millimeter. Du justerar såghöjden genom att sänka eller höja sågklingan. Sågens varvtal mäts per minut och ju högre denna är desto bättre är sågen. Detta i kombination med sågens motoreffekt ger en fingervisning i hur stark bordssågen är.

Vinkelanslag och parallelanslaget

Bordssågen kan såga vinklar och för att detta ska gå smidigt ska vinkelanslaget glida lätt och enkelt kunna gå att justera. Vinkeln ställer du in efter gradskalan och sedan låser du fast den. Parallelanslaget ska ha precision och visa en millimeterskala för att du ska få exakt mått.

Med eller utan ben

Det vanligaste är att bordssågen har ben, men det finns även varianter som inte har det. De utan ben placeras istället på ett bord. Bordssåg med ben kan antingen vara fasta eller ha ben som går att klicka på eller fälla ihop, utan att för den delen påverka säkerheten. Väger bordssågen lite mer kan ett par transporthjul och transporthandtag vara att föredra.

Minska dammet med dammutsug

Vill du kunna arbeta obehindrat med din bordssåg utan att behöva ta hand om smuts och damm ska du välja en modell med dammutsug. Då samlas damm och sågspån i en påse eller en grovdammsugare och du får en renare arbetsyta. Detta är särskilt bra om du sågar inomhus för att minska risken att andas in och få ner dammpartiklar i lungorna.

El- eller batteridriven?

De flesta bordssågar är eldrivna med sladd som kopplas in i eluttaget. Det finns även ett mindre utbud av batteridrivna bordssågar på marknaden för den som föredrar detta. De eldrivna har oftast en starkare motor och klarar mer, men de batteridrivna ger en större frihet då du inte är beroende av ström.

Tänk på säkerheten

En bordssåg är en stark maskin med en vass klinga och du bör tänka på säkerheten för att undvika olyckor. Därför bör bordssågen vara utrustad med säkerhetsbrytare som är lätt att komma åt och som dessutom förhindrar att sågen startar automatiskt när du stoppar i sladden i eluttaget. Det är även bra om sågen har motorbroms och överbelastningsskydd. Har sågen ben som går att fälla ihop ska dessa vara stadiga och inte riskera att ramla ihop under arbetets gång. Det är också bra om sågen har en genomskinlig skyddsskärm för att skydda dig från dammpartiklar eller spån. Det är en fördel om skyddsskärmen har en anslutning för en grovdammsugare.

Läs också: Bästa kap- och gersåg.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En bordssåg är en form av cirkelsåg som du använder för att klyva material. Precision och massproduktion är dess främsta styrkor och den kan både såga raka och vinklade snitt. Det finns bordssågar med eller utan ben.
 • Du använder den för att såga långa och raka snitt i skivor och brädor och för att såga vinklade snitt.
 • Vi har valt att utse Dewalt DWE7485 till den bordssåg som är bäst i test. Det är en kraftfull såg av bra kvalitet och hög precision.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Dewalt Dewalt DWE7485
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng