VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 11 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Skruvdragare - bäst i test 2021

Skruvdragaren är ett bra basverktyg att ha hemma, med den kan du både borra och skruva. Här har vi jämfört flera modeller och valt ut de bästa!

Vi har jämfört
 • Vridmoment (mäts i Newtonmeter).
 • Laddningstid.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Makita
DDF484RTJ
Bäst i test
Bäst i test
Makita
DDF484RTJ
Testvinnande borrskruvdragare som är omtyckt av konsumenter.
Bäst i test hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2019.
4,3/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Max vridmoment: 54 Nm.
Laddningstid: 45 minuter.
Borrskruvdragare.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita DDF484RTJ är en effektiv och ergonomisk borrskruvdragare som har vunnit flera jämförande tester. Den får även genomgående goda recensioner av nöjda konsumenter. Skruvdragaren har en spänning på 18 volt och levereras med två batterier. Den har ett vridmoment på maximalt 54 Nm vilket gör att den fungerar väl för såväl skruvning som borrning. Skruvdragaren har en smidig utformning, vilket gör att du även kan använda den i trängre utrymmen.

Denna modell är utrustad med en kolborstfri motor, vilket ger dig mer kraft och längre batteritid. Att ladda ett batteri tar dessutom bara 45 minuter. Med batteri väger borrskruvdragaren 1,8 kilo.

 • Butiker & priser
 • Priser för Makita DDF484RTJ

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Einhell
Einhell TE-CD 18/2 Li Kit
Bästa budget
Bästa budget
Einhell
Einhell TE-CD 18/2 Li Kit
En prisvärd men effektiv skruvdragare med två växlar.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2021.
Bra betyg hos M3 Sveriges prylsajt 2019.
Högt betyg hos Bäst-i-test.se 2019.
Max vridmoment: 44 Nm.
Laddningstid: 30 min.
LED-lampa.
Bekvämt handtag.
Två växlar.

Einhell är ett tyskt företag som ger hemmafixare en möjlighet genom att göra användarvänliga och effektiva verktyg. Företaget grundades 1964 och är idag marknadsledande inom verktyg.

Einhell TE-CD 18/2 Li Kit är en batteridriven skruvdragare som fått bra betyg på tester hos M3 Sveriges prylsajt och Bäst-i-test.se. Det är en prisvärd men bra skruvdragare vilket gör att den får utmärkelsen bästa budget hos oss. Den lätta maskinen har två växlar och ger en kraftfull skruvning och snabb borrning. Handtaget har ett mjukt grepp för en mer bekväm användning. LED-lampan gör arbetet säkrare då den lyser upp ytan du arbetar på.

Skruvdragaren har en spänning på 18 volt och kommer med två 1,5 Ah-batterier. Den har en laddningstid på 30 minuter, vilket är snabbast bland våra utvalda modeller. Det maximala vridmomentet är på 44 Nm. Enligt recensioner är detta en bra skruvdragare i budgetsegmentet som passar en hemmafixare mer än för dig som är ute efter en proffsmaskin.

 • Butiker & priser
 • Priser för Einhell Borrmaskin/Skruvdragare Batteridriven Med 2 × 18 V 1,5 Ah-ba
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Festool
DRC 18/4
Bästa premium
Bästa premium
Festool
DRC 18/4
En högkvalitativ borrskruvdragare med stark motor.
Bästa premiumval hos M3 Sveriges Prylsajt.
5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Max vridmoment: 60 Nm.
Laddningstid: 70 minuter.
Borrskruvdragare.

Festool är ett tyskt varumärke som har tillverkat eldrivna handverktyg sedan 1925. I början låg mycket av företagets fokus på att tillverka olika typer av sågar, men i dag är man specialister på en stor mängd verktyg som har med träbearbetning att göra. Exempelvis har man en bredd av fräsar, slipar och hyvlar i sitt sortiment – samt olika typer av skruvdragare.

Festool DRC 18/4 är en kvalitativ och stark borrskruvdragare som har ett maximalt vridmoment på 60 Newtonmeter. Skruvdragaren har en spänning på 18 volt och levereras med två batterier. Uppladdningstiden för ett batteri ligger på lite drygt en timme, och med batteri väger Festool DRC 18/4 1,9 kilo.

Borrskruvdragaren har en kraftfull, borstfri motor och den är utrustad med fyra växlar som ger upp till 3800 varv per minut. Festool DRC 18/4 har även en tillkopplingsbar LED-belysning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Festool DRC 18/4

Populärt val Test.se - Populärt val
Bosch
IXO V
Populärt val
Populärt val
Bosch
IXO V
Omtyckt skruvdragare som är smidig och enkel att hantera.
4,5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Max vridmoment: 4,5 Nm.
Laddningstid: 3,5 timme.
Skruvdragare.

Bosch är en tysk stortillverkare av eldrivna verktyg. Verksamheten har bedrivits ända sedan 1800-talet, och sedan dess har företagets utbud utvecklats ständigt. I dag kan Bosch erbjuda två serier av elverktyg; den blå serien som är anpassad för proffs och den gröna serien som riktar sig mer mot hemmafixaren.

Bosch IXO V är en liten och smidig skruvdragare som är populär bland konsumenter. Tack vare sin storlek är den ett perfekt val för dig som exempelvis bor i hyreslägenhet och behöver en skruvdragare som är lätt att förvara och anpassad för de lite mindre jobben. Bosch IXO V har ett batteri på 3,6 volt och ett vridmoment på 4,5 Newtonmeter. Skruvdragaren blir fulladdad på ungefär tre timmar.

Denna skruvdragare har ett ergonomiskt handtag och är enkel att använda även för dig som aldrig tidigare har hållit i en skruvdragare. Den är utrustad med en LED-lampa och laddas enkelt via micro-USB. När du köper denna skruvdragare får du även med en bitssats.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch IXO V
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Black & Decker
CS3652LC
Bästa lilla
Bästa lilla
Black & Decker
CS3652LC
Prisvärd skruvdragare som passar bra för de mindre jobben.
4/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Max vridmoment: 5,5 Nm.
Laddningstid: 15 timmar.
Skruvdragare.

Black & Decker grundades 1916 i USA och tillverkar såväl hushållsprodukter som elverktyg. Bland deras skruvdragare finns en bredd av varianter när det gäller storlek och styrka.

Black & Decker CS3652LC är en av företagets minsta modeller, och är ett prisvärt alternativ för dig som vill ha en skruvdragare för lite mindre jobb. Skruvdragaren har ett maximalt vridmoment på 5,5 Newtonmeter och ett mjukt handtag. Den är utrustad med en LED-lampa för enkel användning och är lätt att komma åt med även i trånga utrymmen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Black & Decker CS3652LC
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser
  • 4.6 av 5.0 i betyg hos Trustpilot
   30 dagars öppet köp

Ytterligare läsning

Köpguide:

Skruvdragare finns i många olika utföranden i väldigt varierande priser och kvalitet. För hemmabygget är det sällan värstingmodellen är nödvändig, utan en billigare maskin kan fungera precis lika bra! Viktigt att tänka på för att du ska få vad du behöver, och varken mer eller mindre, är hur ofta du kommer ha användning för maskinen och i vilka material du kommer behöva använda den i.

Skruvdragare eller borrskruvdragare

När du ska köpa en ny skruvdragare kan det vara värt att fundera på om du ska välja en som också är utrustad med en borrfunktion. De lite mindre och mer kompakta skruvdragarna är vanligtvis endast till för att just skruva, och kan vara ett bra val för dig som exempelvis bor i hyreslägenhet och därmed inte är i renoveringstagen! Om du har hus, och framför allt om du vill renovera, kan det dock vara värt att investera i en så kallad borrskruvdragare i stället. Dessa är normalt sett betydligt mycket mer kraftfulla och är, som namnet vittnar om, en kombination av en skruvdragare och en borrmaskin.

Beteckningar och vad de betyder

När man ska köpa elektriska verktyg, kan det vara lite svårt att veta vad alla begrepp betyder. Här kommer en liten förklaring till de vanligaste beteckningarna:

W (Watt) = Elektrisk laddning/spänning.

A (Ampere) = Elektrisk strömstyrka.

V (Volt) = Elektrisk spänning.

Nm (Newtonmeter) = talar om hur mycket vridmoment verktyget har.

1V är den spänning som behövs för att 1A ska ge effekten 1W.

Köpa skruvdragare - olika termer

Ställ krav på din skruvdragare

Oavsett om det är en värstingmodell eller en enklare variant du är ute efter finns det ett par saker som skruvdragaren bör klara av för att vara värd namnet. Skruvdragaren bör ha minst (men gärna fler!) 10 momentsteg, hastigheten ska kunna ökas gradvis genom att strömbrytaren trycks in och maskinen får gärna ha två växlar: en med lågt varvtal för skruvning och en med högre varvtal för borrning. Ett stort plus är också att maskinen har en snabbchuck som gör det enkelt att byta bits och borr. Att lägga ner orimligt mycket tid på att byta mellan olika storlekar och sorter kan döda även den störste entusiastens bygglädje!

Det är inte ovanligt att det ingår ett extra batteri vid köp av en skruvdragare, men gör det inte det är det väl värt den extra utgiften. På så sätt slipper du stanna upp i ditt arbete och vänta på att det första batteriet ska ladda om. För att slippa köpa en ny skruvdragare inom en överskådlig tid bör du också kontrollera att det är möjligt att köpa nya batterier när de befintliga slutar att fungera.

Användarvänlighet

Olika skruvdragare kan kännas väldigt olika att hålla i, bland annat eftersom batteriet kan vara placerat på olika ställen på maskinen. Ergonomin kan därför skilja sig ordentligt mellan olika modeller, så det är värt att ställa de olika modellerna mot varandra när du ska köpa en ny skruvdragare.

Några riktlinjer:

 • Handtaget ska vara bekvämt att hålla i och kännas stabilt och balanserat i handen – du ska kunna känna dig säker på att skruvdragaren är enkel att kontrollera när den är igång, och du ska inte få ont i handleden eller armen.
 • Strömbrytaren ska vara enkel att nå, och så pass känslig att du enkelt kan justera varvtalet med den. Detsamma gäller för omkopplaren mellan höger- och vänstervarv: helst ska du enkelt kunna ändra med tummen.
 • Momentväljaren ska vara enkel att ändra den med, även med handskar.
 • Batteriet ska vara enkelt att ta loss och sätta tillbaka. Att kunna se hur laddat det är är också en stor fördel för att bättre kunna planera dina aktiviteter.

Läs också: Test av borrmaskin

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En skruvdragare är som en slags borrmaskin, men som istället för att borra - skruvar. En skruvdragare har lägre varvtal, men högre vridmoment än en borrmaskin. De flesta skruvdragare har borrfunktion, de är så kallade borrskruvdragare. Skruvdragaren har små skruvmejslar som kallas bits, vilka fästs längst fram i skruvdragaren.
 • Vi har valt att utse Makita DDF484RTJ till den skruvdragare som är bäst i test. Skruvdragaren är utrustad med en borrfunktion, och har fått goda resultat i jämförande tester. Den har också omtyckt av konsumenter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Makita DDF484RTJ