VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 23 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test batteridrivna och sladdrivna cirkelsågar 2024

En cirkelsåg är en kraftig elsåg som är praktiskt och smidig att använda för dig som är hemmafixare. Se fyra testvinnande cirkelsågar och ta hjälp av vår köpguide för att lättast välja vilken du ska köpa hem och använda till ditt senaste projekt.

Vi har jämfört
 • Vikt.
 • Varv/minut.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Dewalt
Dewalt DCS570NT Cirkelsåg
Dewalt Dewalt DCS570NT Cirkelsåg - Test
Bäst i test
Dewalt
Dewalt DCS570NT Cirkelsåg
En effektiv och kraftfull batteridriven cirkelsåg.
Testvinnare hos Gör Det Själv nr. 4 2020.
Höga betyg från testande konsumenter.
Vikt: 3600 gram.
Varv/minut: 5500/min.
Klingdiameter: 184 mm.
Sågdjup: 65 mm.
Batteriindikation.
Arbetslampa.
24-tandat sågblad.
Dammsugaranslutning.
Smart förvaringsväska ingår.

Dewalt grundades i USA 1923 och är ett dotterbolag till Black & Decker. De gör kraftfulla batteridrivna maskiner och har ett stort utbud av sågar i sitt utbud. Deras produkter är starka, tuffa och pålitliga.

Dewalt DCS 570 NT är en batteridriven cirkelsåg med 18 volt och är med sina knappt fyra kilo portabel. Den är enkel att jobba med och är en mycket effektiv maskin med ett varvtal på 5500 varv per minut och en klingdiameter på 184 millimeter. Detta gör att den klarar tuffa påfrestningar och kan jobba mycket snabbt, faktiskt nära 25 procent så snabbt som motsvarande maskiner som var med i tidningen Gör Det Självs test 2020. De kraftfulla batterierna gör också att sågen orkar jobba hårt utan att krokna efter en stunds användande.

Cirkelsågen är utrusad med finesser som batteriindikator och arbetslampa. Dessutom har den ett extra handtag och elektronisk motorbroms vilket gör den mer användarvänlig och säkrare att använda. Du kan använda den för klyvning, kapning och gering i bland annat trä. Geringvinkeln är justerbar upp till 57 grader. Är du ute efter en riktigt bra cirkelsåg så är detta ett bra alternativ, inte bara för hemmasnickare utan även för yrkesfolk. Du har en förlängd garanti på tre år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Black & Decker
Black & Decker BDCCS18-QW Cirkelsåg
Black & Decker Black & Decker BDCCS18-QW Cirkelsåg - Test
Bästa budget
Black & Decker
Black & Decker BDCCS18-QW Cirkelsåg
Ett bra budgetalternativ av cirkelsåg.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv nr. 4 2020.
Vikt: 2287/2656 gram.
Varv/minut: 3700/min.
Sågdjup: 43 mm.
Geringsågning: 0-45 °
Utrustad med elektriskt broms.
Ergonomiskt handtag.

Amerikanska Black & Decker grundades 1910 och är mest kända för sina hushållsprodukter och elverktyg. De har ett brett sortiment av produkter som borrmaskiner, sågar och slipmaskiner – och världens första skruvdragare. Deras mål är att förvandla hus till hem.

Black & Decker BDCCS18-QW är en avskalad batteridriven cirkelsåg i budgetklass som ger raka och exakta linjer. Den har ett sågdjup på 43 millimeter och en hastighet på 3700 varv per minut. Cirkelsågen är kompakt med låg vikt som ger en hög komfort och ergonomiskt gummiklätt handtag och bekväm att jobba med. För en hög säkerhet har maskinen elektrisk broms och termisk säkring. Den kan geringsåga 0-45 grader. Trots att den saknar funktioner som batteriindikator och arbetslampa som många av de dyrare cirkelsågarna har, så gör sågen det man kan förvänta sig, varken mer eller mindre.

Enligt recensioner får du mycket kvalité för pengarna. Cirkelsågens 18-voltsbatteri och laddare kan användas på alla Black & Deckers produkter med samma volt. Du har två års garanti på sågen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med sladd Test.se - Bästa med sladd
Bosch
Bosch GKS 55+ GCE Cirkelsåg
Bosch Bosch GKS 55+ GCE Cirkelsåg - Test
Bästa med sladd
Bosch
Bosch GKS 55+ GCE Cirkelsåg
En kraftfull och eldriven cirkelsåg med bra sågdjup och hög effekt.
Testvinnare hos Bäst-i-test 2023.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Vikt: 3,8 gram.
Varv/minut: 4700/min.
Klingdiameter: 165 mm.
Sågdjup: 63 mm.
Spänning på 230 volt.
Effekt: 1340 watt.
Sladdlängd: 3,8 meter.

Tyska Bosch grundades redan 1886 och har ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och verktyg. I deras Professional-utbud finns professionella batteri- och eldrivna verktyg framtagna att göra kvalitetsjobb. Deras cirkelsågar är kvalitativa och verktyg för proffs.

Bosch Professional GKS 55+ GCE är en eldriven cirkelsåg med stark motor och en tvåväxlad växellåda för större sågkapacitet. Sågen har ett varvtal på 4700 varv per minut, en klinga på 165 millimeter och ett sågdjup på upp till 63 millimeter. Den klarar att såga i tjockare och tuffare material och du kan justera varvtalet i sex steg. Maskinen har en låg vikt och kompakt design. För en säkrare användning har sågen både mjukstart och har motorbroms. Handtaget är gummiklätt och i lagom storlek och sågen har även ett extragrepp om du vill använda båda händerna.

Enligt recensioner får du mycket för pengarna när du köper den här cirkelsågen. Det som kan saknas är laser och belysning, annars har den många bra funktioner.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med styrskena Test.se - Bästa med styrskena
Metabo
Metabo KS 66 FS Cirkelsåg 1500 W
Metabo Metabo KS 66 FS Cirkelsåg 1500 W - Test
Bästa med styrskena
Metabo
Metabo KS 66 FS Cirkelsåg 1500 W
Elnätsdriven cirkelsåg med styrskena från populära Metabo.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2024.
Vikt: 5100 gram.
Varv/minut: 5000 /minut.
Klingdiameter: 184 mm.
Sågdjup: 66 mm.
Sladdlängd: 4 meter.
Handtag med softgripyta.
Ljudnivå på 91,6 dB.
Kan anslutas till en allsugare.

Metabo grundades 1924 i Tyskland och gör elverktyg som är hållbara, pålitliga och av hög kvalitet, för professionella användare. Företaget ligger även i framkant vad gäller batteridrivna verktyg.

Metabo KS 66 FS är en elnätsdriven cirkelsåg som kan användas direkt på styrskenor från bland annat Metabo, för precisa sitt.

I ett test om cirkelsågar med sladd och styrskena hos Gör Det Själv utsågs den till testvinnare. Sågen fick betyget 8,5 av 10 och beskrivs som en stor, ljudlig och kraftfull maskin som klarade alla testets uppgifter. Det är en cirkelsåg byggd för både långvarig och hårdhänt användning.

Cirkelsågen har en hög effekt på 1500 watt och ett varvtal vid normal belastning på 3800 varv per minut. Tomgångsvarvtalet är på 5000 varv per minut. Cirkelsågen har ett maximalt sågdjup på 66 millimeter på 90 grader och 47 millimeter vid 45 grader.

Sågen har en lätt styrplatta i pressgjuten aluminium. Handtaget är bekvämt med en glidsäker softgripyta. För ett renare arbete går det att ansluta sågen till en allsugare. Ljudnivån ligger på 91,6 decibel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa billiga Test.se - Bästa billiga
Ryobi
Ryobi One+ R18CS-0, 18V
Ryobi Ryobi One+ R18CS-0, 18V - Test
Bästa billiga
Ryobi
Ryobi One+ R18CS-0, 18V
Allroundsåg med 18-voltsbatteri som kan användas till en bredd av arbetsuppgifter.
Andra plats på test hos Gör Det själv 2023.
Bästa budget hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Vikt: 2400 gram.
Varv/minut: 4700/min.
Klingdiameter: 165 mm.
Sågdjup: 52 mm.

Ryobi är ett företag som grundades i Japan 1943 och de är en världens största producenter av elverktyg. De gör prisvärda verktyg med proffsegenskaper och de erbjuder både batteridrivna och elektriska.

Ryobi R18CS är en batteridriven cirkelsåg och en del av Ryobis serie One+. Den kommer utan batterier vilket gör den prisvärd om du redan har ett Ryobi-batteri. Cirkelsågen kom på andra plats i ett nytt test hos Gör Det Själv, där den fick det samlade betyget 8,8 av 10. Den klarade alla fyra deltest bra, men utan att briljera. Hos Bäst-i-test.se kom cirkelsågen på tredje plats och blev testets bästa budgetsåg. De beskriver den som en batteridriven allroundsåg på 18 volt som har en både bra kraft och ergonomi.

Cirkelsågen passar bra för både enklare virke och för långa raka kapningar i mer kraftfullt virke. Den kan användas både för vinklar på altanbygget och för att kapa reglar. Ett vridbart dammutsug gör det lättare för dig att jobba i en dammfri miljö när du ansluter den till en grovdammsugare. Det gummerade greppet ger dig ett mer ergonomisk såg.

Sågen har 52 millimeter kapkapacitet vid 90° och 36 millimeter vid 45°. Den har en klinga på 165 millimeter, en geringskapacitet på 0-56° och ett sågdjup på upp till 52 millimeter. Den obelastade hastigheten är på 4,700 varv/minut.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Makita
Makita DSS610Z Cirkelsåg
Makita Makita DSS610Z Cirkelsåg - Test
Bra val
Makita
Makita DSS610Z Cirkelsåg
En populär och kraftfull cirkelsåg med sågbord i aluminium och LED-belysning.
Bra betyg hos Bygghemma.se 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Vikt: 3200 gram.
Varv/minut: 3700/min.
Klingdiameter: 165 mm.
Sågdjup: 57 mm.
Batteridriven såg med 18 volt.
LED-belysning.
Spånutblås.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. De har ett stort sortiment av elverktyg och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och olika sågar. Deras verktyg blir ständigt allt mer populära bland både experter och konsumenter i Sverige.

Makita DSS610Z är en batteridriven cirkelsåg i kompakt design, sågbord i aluminium och en klinga på 165 millimeter. Cirkelsågen är utrustad med LED-ljus så att du lättare ser när du arbetar. Ett spånutblås som går att koppla till en dammsugare underlättar också sågningen så att du får raka och fina linjer. Cirkelsågen gör 3700 varv per minut och ger en effektiv sågning och reglagen är lättanvända. För en högre säkerhet har den en säkerhetsbrytare som gör att maskinen aldrig kan starta av misstag. Handtaget är gummibeklätt och ger en mer bekväm arbetsställning.

Enligt kundrecensioner är detta en stark och lätthantering såg som är behändig att använda. Sågen har hängt med ett tag och är fortfarande lika populär. Makita erbjuder en förlängd garanti på tre år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Cirkelsåg bäst i test - se testvinnande cirkelsågr.

Köpguide cirkelsåg

Har du många projekt på gång hemma? En cirkelsåg kan hjälpa dig att få ett snyggt och proffsigt resultat.

Vad är en cirkelsåg?

En cirkelsåg är bra att ha till hands när man exempelvis snickrar, då den kan kapa material med millimeterprecision. Cirkelsågen kan såga både med och mot träfibrernas riktning, alltså både kapa och klyva, och är ett verktyg vilket förenklar snickeriarbeten med snyggt resultat.

Cirkelsåg eller sticksåg?

Det finns två huvudtyper av elektriska handsågar på marknaden: cirkelsåg och sticksåg. Sticksågen är ett mer mångsidigt verktyg men den är inte lika säker på raka snitt som cirkelsågen, den är heller inte lika snabb. Däremot är den oumbärlig vid kontursågning. Läs gärna vår testsammanställning över de bästa sticksågarna.

Vilken modell du ska köpa beror förstås på dina egna behov, men då det är ett krävande arbete som kan pågå under en längre tid är därför är det inte helt oviktigt vilken maskin du använder. Ska du använda den ofta och till tunga arbeten, bör du kanske satsa på en större maskin. Är du mer av en hemmafixare som bara kommer använda den ibland och inte till en massa grovmaterial, passar det bättre med en liten modell. Lite grovt räknat skulle man kunna säga att en bra cirkelsåg bör ha en effekt på minst 1000-1300W för att klara av normala arbetsuppgifter som att såga brädor av olika slag.

Bäst i test cirkelsåg - bästa cirkelsågen.
Cirkelsågen kan både kapa och klyva vid snickeriarbeten.

Batteridriven eller nätdriven?

Det finns givetvis olika för- och nackdelar med batteridrivna kontra nätdrivna cirkelsågar med sladd. Batteridrivna sågar är smidiga att jobba med då de oftast är mindre i storleken, dessutom behöver man inte se upp med sladdtrassel. Dessutom går det att jobba även på platser som inte har någon strömförsörjning, exempelvis utomhus. Nätdrivna modeller är i regel mer kraftfulla och drifttiden är obegränsad, det kan vara både irriterande och tidsförödande att med jämna mellanrum behöva byta batterier i sågen.

Välj en ergonomisk cirkelsåg

Står du och jobbar länge med en cirkelsåg är det viktigt att du har en bra arbetsställning för att undvika förslitningar på kroppen. Maskinens tyngd och att du får ett bra grepp om handtaget spelar därför stor roll. Handtaget bör ha samma vinkel som en traditionell handsåg för maximal ergonomisk effekt, det bör också vara gummibeklätt för att få ett så stadigt och bra grepp som möjligt.

Tillbehör

Det finns en hel del extra tillbehör som går att köpa till cirkelsågar för att förenkla arbetet, alltifrån dammutsug till parallellanslag. Även om du inte känner ett direkt behov av några tillbehör vid inköpstillfället, så kan det ändå vara en klok idé att tänka igenom vad du kan komma att behöva framöver. Finns inte exempelvis kompabilitet med en styrskena på sågen du köper idag, kommer kanske detta bli ett störningsmoment imorgon. Fundera alltså noga igenom vilka framtida behov du kan tänkas få för att spara både tid och pengar. Om du ska arbeta med större projekt som kräver mycket hantering av trä med monotont arbete kan en kap- och gersåg vara ett bättre alternativ.

Klingan

Storleken och utformningen på klingan avgör resultatet, ingen såg är bättre än klingan som sitter i maskinen. Klingan som medföljer sågen är av allround-karaktär och funkar bra till kapning av grövre virke där snittytan spelar mindre roll. Ska du däremot kapa för möbeltillverkning eller annat jobb där finishen är av stor vikt, då är det inte fel att satsa på en specialklinga. Det finns en hel del specialanpassade klingor - bland annat för fanér, grova material, aluminium, cement, plast m.m. Snittkvalitén på en dåligt anpassad klinga syns tydligt in i minsta millimeter. Tändernas storlek och antal på klingan spelar roll; stora tänder arbetar snabbt medan mindre tänder ger ett finare och mer precist resultat.

Tänk på säkerheten

Cirkelsågar kommer försedda med både kontaktspärrar och säkerhetsskärmar vilket givetvis är en förutsättning för att kunna arbeta på ett säkert sätt. Så se till att utrusta dig själv lika bra som maskinen, glöm ej hörselskydden! Med hörselkåpor utrustade med både bluetooth och medhörning blir arbetet en fröjd. Säker sågning innebär också att materialet som ska sågas ligger stadigt under arbetet. Det mesta av sågandet bör utföras på en ordentlig arbetsbänk eller liknande. All användning av cirkelsåg i brösthöjd och ovan rekommenderas inte över huvud taget.

Köpa cirkelsåg – att tänka på!

 • Handtag: Ska vara skönt i handen och erbjuda ett stadigt grepp med halksäker beläggning. Det ska fungera för både höger- och vänsterhänta.
 • Batteri och laddningsindikator: Om det inte medföljer batterier i förpackningen får du köpa dem separat. Tänk då på att är de under 2,0 Ah räcker de inte så länge, batterier med bättre kapacitet väger å sin sida mer. Där får du göra en avvägning. En bra funktion är att kunna se hur mycket ström som finns kvar i batteriet.
 • Skyddskåpa: Ska fungera effektivt utan att någonsin vara i vägen för arbetet. Den ska glida undan när klingan närmar sig arbetsmaterialet som ska sågas, för att sedan direkt fällas ner när du lyfter sågen.
 • Bottenplatta: Se gärna till att kanten är hög så att du kan såga längst en bräda eller sågskena på ett stadigt sätt.
 • Djupinställning: Du kan behöva justera djupet flera gånger under varje arbetssession, därför bör spaken sitta på ett ställe där det är lätt att komma åt.
 • Vinkelinställning: Sågen bör vara lätt att ställa in för geringssågning, se gärna till att det finns fasta lägen för de allra vanligaste vinklarna för att underlätta arbetet och spara tid.
 • Belysning: Det är inte fel med en arbetslampa så att du lättare kan se vart och hur du sågar.
 • Sikte: Längst fram på sulan bör det finnas två tydliga markeringar, ett för 45° och ett för 90°.
 • Utblås: Ska du arbeta inomhus kan det vara bra att det finns möjlighet att koppla sågen till en spånsugare eller en spånsäck. Vart är i så fall kopplingen placerad på sågen? Kommer den vara i vägen för dig när du arbetar?

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En cirkelsåg är en elektriskt eller batteridriven såg som du kan material med millimeterprecision med. Den kan såga både med och mot träfibrernas riktning, alltså både kapa och klyva. Cirkelsågen är ett verktyg som förenklar snickeriarbeten med snyggt resultat för alla hemmasnickare.
 • Du använder en cirkelsåg för att kapa eller klyva skivor, brädor eller annat material när du till exempel renoverar. Cirkelsågen är utformad som en handklinga och är inte monterad i någon bänk utan kan tas med till lämplig plats. Den ska aldrig användas vid brösthöjd eller över. Cirkelsågen är antingen batteridriven eller eldriven.
 • Vi har valt att utse Dewalt DCS 570 NT till den cirkelsåg som är bäst i test. Det är en effektiv och kraftfull batteridriven cirkelsåg som testats av bland annat fått goda betyg av tidningen Gör Det Själv.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Dewalt Dewalt DCS570NT Cirkelsåg
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng