VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av multiverktyg – bästa multimaskinerna 2021

Multiverktyg är ett verktyg som många anser borde vara ett av de första verktygen man skaffar sig. En multimaskin kan kapa rör, fräsa upp hål och skära ut ytor i kakel. För hemmafixaren kommer multiverktyget komma till användning många gånger. Vi har med hjälp av tester och recensioner valt ut den maskin som är bäst i test, men även en bästa premium och en bästa budget. Hitta din favorit här!

Vi har jämfört
 • Tillbehör.
 • Motorns effekt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Dewalt
DCS355N
Bäst i test
Bäst i test
Dewalt
DCS355N
Prisvärd testvinnare som är lätt att använda.
Testvinnare hos Gör Det Själv.
5/5 stjärnor på Proffsmagasinet.
4,8/5 stjärnor på Pricerunner.
4/5 stjärnor på Prisjakt.
29 tillbehör.
Effekt: 300 watt.
Vikt: 1,06 kilo.
Starlock-fäste som inte kräver verktyg.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1936 och tillverkar olika typer handverktyg. Dewalt DCS355N är en batteridriven, oscillerande multimaskin utrustad med en kolborstfri motor – något som ger den betydligt längre drifttid än maskiner med kolborstar. Här byter du enkelt mellan de olika tillbehören utan verktyg tack vare Starlock-fästet.

Dewalt DCS355N har utsetts till testvinnare av Gör Det Själv, och får också genomgående mycket positiva omdömen från kunder. Multiverktyget har en effekt på 300 watt och är utrustad med en variabel hastighet, vilket gör att du alltid kan välja precis den hastighet som du vill använda för varje arbetsmoment.

Denna multimaskin kommer med 29 tillbehör, bland annat sågblad, slipplatta och slippapper. För att multimaskinen ska vara enkel att använda även i mörka utrymmen är den utrustad med LED-belysning. Dewalt DCS355N är en lätthanterlig maskin och väger bara lite drygt ett kilo.

Notera att Dewalt DCS355N säljs utan batteri och laddare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Dewalt DCS355N
  • Prisgaranti på alla varor
   Öppet köp i 14 dagar
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Fein
FMM 350 Multimaster
Bästa premium
Bästa premium
Fein
FMM 350 Multimaster
Kvalitativ proffsmaskin med ovanligt stark motor.
4,6/5 stjärnor på Pricerunner.
Höga betyg på Amazon.com.
4/5 stjärnor på Prisjakt.
31 tillbehör.
Effekt: 350 watt.
Vikt: 1,4 kilo.
QuickIN-snabbspännsystem – kräver inga verktyg.

Fein startade sin verksamhet år 1867 i Tyskland och har sedan dess utvecklats till en av marknadens största tillverkare av professionella elverktyg. Detta gäller inte minst oscillerande multiverktyg – som Fein var allra först med att tillverka. Det är därför inte konstigt att denna typ av maskin för många är synonymt med just Fein.

För dig som är intresserad av en kvalitativ multimaskin är Fein FMM 350 Multimaster ett bra alternativ. Denna maskin har en kraftfull motor på 350 watt och kommer med 31 tillbehör. Bland annat får du med olika typer av slippapper, ett par slipplattor, några varianter av slipblad och en hårdmetallrasp. För att det ska vara lätt att byta mellan de olika tillbehören har Fein FMM 350 Multimaster ett lättanvänt QuickIN-snabbspännsystem, som inte kräver något verktyg.

Tack vare det åttastjärniga fästet, Starlock Plus, får du mycket bra momentöverföring. Själva maskinen har en vikt på 1,4 kilo och kabeln är fem meter lång för att du smidigt ska kunna använda multiverktyget oavsett var du arbetar någonstans. Maskinens ljudtryck ligger på 72 decibel, medan ljudstyrkan ligger på 83 decibel.

 • Butiker & priser
 • Priser för Fein FMM 350 Multimaster
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Dremel
4000 4/65 EZ
Bästa budget
Bästa budget
Dremel
4000 4/65 EZ
Ett mycket prisvärt multiverktyg som kommer med 65 olika tillbehör.
4,7/5 stjärnor på Pricerunner.
Höga kundbetyg på Amazon.com.
65 tillbehör.
Högeffektsmotor på 175 Watt.
Soft grip i alla greppområden.
Hastighet 5 000-35 000 varv per minut.
Inget verktyg behövs för att byta insatsverktyg.

Dremel är ett amerikanskt företag som är specialiserade på att tillverka elektriska hobbyverktyg, främst multiverktyg. De grundades 1932 i Wisconsin av Albert J.Dremdel som under sin livstid hann ta patent på 55 olika uppfinningar. Dremel är kända för sina elektriska verktyg, inte minst deras multimaskiner.

Dremel 4000 är ett multiverktyg som kommer med så många som 65 tillbehör. Bland dem hittar du exempelvis en höghastighetsfräs, olika polerskivor och slipband, spiralskärbits, flera storlekar på spindlar samt ett gravyrstift. Alla insatsverktyg kan bytas utan verktyg tack vare den innovativa EZ Twist Nose Cap, skruvnyckelmekanismen sitter i maskinens ände. Lockout-funktionen på spännhylsan gör att du inte blockerar verktygets utmatningsaxel av misstag.

Motorn är kraftig, och den elektroniska feedbacken gör att verktyget kan leverera mer kraft när den känner av att det är tyngre arbete. Soft-griphantaget gör att du får ett riktigt bra grepp om verktyget och kan utföra arbeten mer exakt och precist. Hastigheten går att anpassa eftersom spannet sträcker sig från 5 000 till 35 000 varv per minut.

Verktyget levereras i en smidig förvaringsväska och det ingår, utöver de 65 tillbehören, en verktygshållare och en manual. Verktyget är 22 centimeter långt, det väger 0,66 kilo och ljudeffekten är uppmätt till 88,9 decibel. Ljudtrycket ligger på 77,9 decibel.

 • Butiker & priser
 • Priser för Dremel 4000 4/65 EZ
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Ytterligare läsning

multiverktyg multimaskin bäst i test

Köpguide

Med en multimaskin kan du göra det mesta – med rätt tillbehör klarar den allt från att såga och slipa till att skära och fräsa. En multimaskin, eller elektriskt multiverktyg som det också kallas, är det perfekta verktyget för dig som vill ha en maskin som kan göra nästan allt. Enkelt förklarat skulle man kunna säga att själva maskinen bara är en slags infästning, som med olika tillbehör kan fungera som en mängd olika verktyg.

Multiverktyg – roterande eller oscillerande?

Multiverktygen som säljs idag använder antingen en roterande eller oscillerande rörelse. Det finns både för- och nackdelar med de båda varianterna.

Roterande multimaskin

Det roterande alternativet innebär helt enkelt att motorn roterar med en viss hastighet, som ofta mäts i varv per minut. Dessa verktyg ligger normalt sett i en lite lägre prisklass.

Oscillerande multimaskin

En oscillerande multimaskin rör sig istället i stället med en slags svängningar, som innebär att den går från sida till sida snabbt med många, minimala rörelser. Det ger verktyget en stor exakthet och effektivitet. Den oscillerande multimaskinen uppfanns av varumärket Fein på 1960-talet, och tekniken tillämpas nu av många olika företag.

Tillbehör till multimaskin

Ett multiverktyg är egentligen bara ett motordrivet handtag, som blir olika verktyg beroende på vilket tillbehör man väljer att använda. Det finns en mängd olika sågblad och andra insatser som gör multiverktyget till ett mycket varierbart redskap.

 • Instickssågblad: Platta sågblad som kan se lite olika ut beroende på vad det är tänkt att användas för, både form och tandning skiljer de olika sågbladen åt. Det finns speciella blad för trä och metall.
 • Segmentsågklingor: Detta är en typ av sågklingor som används till att såga exempelvis laminat och parkettgolv. De olika klingorna kommer med olika metallurgiska egenskaper som skiljer sig åt beroende på vad för typ av material de ska såga i. Om du exempelvis vill såga spår för rör eller kablar är det en segmentsågklinga du ska använda, eller om du behöver byta ut en trasig kakelplatta.
 • Slipplattor: Med olika slipplattor kan du rensa bort bruk och kakelfix, du kan även slipa till vassa kanter och forma till kakelplattor.
 • Slippapper: Slippapper i olika grovlekar och storlekar, anpassade för olika typer av jobb.
 • Multimaskinskrapa: Detta är också ett tillbehör som kommer i olika form och storlek, beroende på vad du har tänkt göra. Det funkar bra till att exempelvis ta bort fogar, kakelfix, silikonfogar och annat isoleringsmaterial.
 • Knivar: Din multimaskin kan bli ett riktigt bra skärverktyg med hjälp av olika knivar. Då kan du skära till exempel takpapp, bitumen och liknande material. Det finns även speciella knivar till fogar.

Vilken multimaskin ska man köpa?

När du ska köpa en ny multimaskin finns det flera olika saker som kan vara värt att tänka på.

 • Styrka: Hur kraftfull multimaskinens motor är har stor betydelse för hur lätt den är att använda och vad du kan använda den till. Fundera på vilket användningsområde som du tror kommer att bli aktuellt för ditt multiverktyg.
 • Tillbehör: I stort sett alla multimaskiner säljs med en stor bredd av tillbehör – allt från sågblad till slippapper. Kolla igenom sortimentet för att säkerställa att du får med allt du behöver.
 • Pris: Som med de flesta produkter är priset för en multimaskin direkt kopplat till hur kvalitativ, välutrustad och användarvänlig den är. Om du är i renoveringstagen kan det vara en god idé att välja en lite dyrare variant som sparar dig mycket tid och energi. Om du istället bara kommer att använda verktyget lite då och då kan det mycket väl vara tillräckligt med en lite billigare variant. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Ett elektriskt multiverktyg, eller multimaskin som det också kan kallas, går att använda till många olika saker. Bland annat kan du slipa, såga, fräsa och skära med verktyget – allt beror på vilka tillbehör som du har till din maskin.
 • Det finns en stor bredd av tillbehör till multimaskiner. Vanligt är exempelvis slipplattor, sågblad och slippapper.
 • Vi har valt att utse Dewalt DCS355N till det multiverktyg som är bäst i test. Maskinen har både fått bra kundrecensioner och vunnit Gör Det Självs jämförande test av multiverktyg.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Dewalt DCS355N