VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av multiverktyg – Bäst i test multimaskiner 2024

Multiverktyg är ett verktyg som många anser borde vara ett av de första verktygen man skaffar sig. En multimaskin kan kapa rör, fräsa upp hål och skära ut ytor i kakel. För hemmafixaren kommer multiverktyget komma till användning många gånger. Vi har med hjälp av tester och recensioner valt ut den maskin som är bäst i test, men även en bästa premium och en bästa budget. Hitta din favorit här!

Vi har jämfört
 • Tillbehör.
 • Motorns effekt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Dewalt
Dewalt DCS355N
Dewalt Dewalt DCS355N - Test
Bäst i test
Dewalt
Dewalt DCS355N
Prisvärd testvinnare som är lätt att använda.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2019.
Toppbetyg av kunder hos Proffsmagasinet.
Höga kundbetyg hos Pricerunner.
Höga kundbetyg hos Prisjakt.
29 tillbehör.
Effekt: 300 watt.
Vikt: 1,06 kilo.
Starlock-fäste som inte kräver verktyg.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1936 och tillverkar olika typer av handverktyg.

Dewalt DCS355N
är en batteridriven, oscillerande multimaskin utrustad med en kolborstfri motor – något som ger den betydligt längre drifttid än maskiner med kolborstar. Här byter du enkelt mellan de olika tillbehören utan verktyg tack vare Starlock-fästet.

Dewalt DCS355N har utsetts till testvinnare av Gör Det Själv, och får också genomgående mycket positiva omdömen från kunder. Multiverktyget har en effekt på 300 watt och är utrustad med en variabel hastighet, vilket gör att du alltid kan välja precis den hastighet som du vill använda för varje arbetsmoment.

Denna multimaskin kommer med 29 tillbehör, bland annat sågblad, slipplatta och slippapper. För att multimaskinen ska vara enkel att använda även i mörka utrymmen är den utrustad med LED-belysning. Dewalt DCS355N är en lätthanterlig maskin och väger bara lite drygt ett kilo. Notera att Dewalt DCS355N säljs utan batteri och laddare.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Makita
Makita DTM52Z multiverktyg
Makita Makita DTM52Z multiverktyg - Test
Bästa premium
Makita
Makita DTM52Z multiverktyg
Batteridrivet multiverktyg som hjälper dig vid alla renoveringsarbeten.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Effekt: 370 watt.
Vikt: 2 kilo.
Slipfrekvens obelastad: 10 000 – 20 000 rör./min.
Oscillationsvinkel vänster/höger: 3,2 °.
Utrustad med lampa.
Förvaringsväska följer med.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita DTM52Z är ett batteridrivet multiverktyg för flera olika typer av renoveringsprojekt. I ett test hos Gör Det Själv utsågs multiverktyget till testvinnare med betyget 9,0 av 10. Av dem beskrivs det som en rejäl och välgjord maskin med hög kvalitet med steglös hastighetsjustering.

Multiverktyget fick toppbetyg på bland annat ergonomi och kvalitet. Det är ett populärt val bland maskinerna hos Prisjakt och Pricerunner.

Multiverktyget kan användas för sågning, slipning och kapning och är den perfekta maskinen att ha hemma. Det har en kolborstfri motor och en slipfrekvens som steglöst justeras mellan 10 000 och 20 000 rör./min. Slipmattans mått är på 93 x 93 x 93 millimeter.

Maskinen har ett ergonomiskt och gummibeklätt handtag som ger en både säker och bekväm arbetsställning. Den kommer med mjukstart, smart vibrationsdämpning och en ljudnivå på 76 decibel. För att du ska se bättre är multiverktyget utrustad med en praktisk lampa.

Makitas multiverktyg kommer utan batteri och laddare – detta köps separat. Med batteri väger maskinen två kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa tillbehör Test.se - Bästa tillbehör
Dewalt
Dewalt DWE315KT Multiverktyg
Bästa tillbehör
Bästa tillbehör
Dewalt
Dewalt DWE315KT Multiverktyg
Kraftfullt multiverktyg med bra ergonomi och många tillbehör.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
37 tillbehör.
Effekt: 300 watt.
Vikt: 1,5 kilo.
Hastighet: 0-22 000 varv/minut.
Ljudnivå: 97 dB.
Verktygsfritt tillbehörsbyte.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1936 och tillverkar olika typer av handverktyg.

Dewalt DWE315KT är ett nätdrivet multiverktyg som kommer med många tillbehör och klarar att hantera olika material som metall, plast, trä, gips och PVC.

I ett test hos Bygghemma.se kom verktyget på första plats med betyget 9 av 10. Enligt dem passar denna dig som vill ha en maskin med kraftfull motor och god ergonomi.

Maskinen har en effekt på 300 watt och en hastighet på upp till 22 000 varv per minut. Att byta verktyg är enkelt och något du gör verktygsfritt. Det följer med en dammsugaradapter som gör att du kan använda maskinen med en Dewalt-dammsugare.

Den har en bra ergonomi och är bekväm att använda. Ljudnivå är på 97 decibel och den har en genomsnittlig vibration på 16,1 m/s².

 • Butiker & priser
 • Priser för Dewalt DWE315KT Multiverktyg
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa kapacitet Test.se - Bästa kapacitet
Bosch
Bosch GOP 18V-28 Professional Solo
Bosch Bosch GOP 18V-28 Professional Solo - Test
Bästa kapacitet
Bosch
Bosch GOP 18V-28 Professional Solo
Sladdlöst multiverktyg från Bosch – mångsidigt och kraftfullt verktyg.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Proffsmagasinet.
Populärt val hos Bosch.
4 tillbehör.
Effekt: 390 watt.
Vikt: 2 kilo.
Slipfrekvens obelastad: 8.000 – 20.000 rör./min.
Oscillationsvinkel vänster/höger: 1,4 °.
Snabba och enkla tillbehörsbyten.
LED-lampa.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och maskiner. Idag kan Bosch erbjuda två serier av elverktyg; den blå serien som är anpassad för proffs och den gröna serien som riktar sig mer mot hemmafixaren.

Vi rekommenderar det sladdlösa multiverktyget Bosch GOP 18V-28 Professional Solo. Bosch har två batteridrivna multiverktyg och deras 18-voltsmodell är den starkaste av dem. Den beskrivs som ett mångsidigt och kraftfullt verktyg i Bosch StarlockPlus-kategorin. Multiverktyget är ett populärt val hos Proffsmagasinet och hos Pricerunner har det fått höga användarbetyg. Du kan använda den för bland annat båtrenovering och möbelsågning samt kapning av spik och rör.

Multiverktyget är utrustat med LED-lampa som gör att du lättare ser arbetsytan. Insticksfunktionen gör det möjligt för både snabba och enkla verktygstillbehörsbyten. Den finns även att köpa med batteri och tillbehör.

 • Butiker & priser: Utan laddare
 • Butiker & priser: Med batteri oc
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Populärt val Test.se - Populärt val
Makita
Makita DTM51ZJX1
Makita Makita DTM51ZJX1 - Test
Populärt val
Makita
Makita DTM51ZJX1
Populärt och mångsidigt multiverktyg med verktyslöst bladbyte.
Populärt val hos Prisjakt.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Proffsmagasinet.
4 tillbehör.
Typ av verktyg: Oscillerande
Vikt: 2,2 kilo.
Variabel hastighetskontroll.
Mjukstart.
Varnar vid lågt batteri.
Batteri och laddare köps separat.
Väska ingår.

Makita är ett japanskt företag som har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år. De har ett brett sortiment av elverktyg och säljer allt från skruvdragare och mutterdragare till vinkelslipar och olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita DTM51ZJX1 är ett multiverktyg på 18 volt där det ingår MAKPAC och fyra tillbehör. Den är ett populärt val hos Prisjakt och har fått toppbetyg av kunder hos både Pricerunner och Proffsmagasinet. Enligt nöjda kunder är det en mycket bra maskin av hög kvalitet och enkla bladbyten.

Makitas multiverktyg har ett verktygslöst bladbyte och vinkelamplitud på 2x1,6°. Den är utrustad med variabel hastighetskontroll och en mjukstart som ger en säker användning. Handtaget är ergonomiskt och gummibeklätt vilket ger både en bekväm och säkert arbetsställning. En varningslampa säger till när det är lågt batteri. Batteri och laddare köps separat.

 • Butiker & priser: Med tillbehör
 • Butiker & priser: Utan tillbehör
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

multiverktyg multimaskin bäst i test

Köpguide multiverktyg

Med en multimaskin kan du göra det mesta – med rätt tillbehör klarar den allt från att såga och slipa till att skära och fräsa. Vi hjälper dig att välja rätt multivertyg och ger dig bra tips inför ditt köp.

Vad är ett multiverktyg?

En multimaskin, eller elektriskt multiverktyg som det också kallas, är det perfekta verktyget för dig som vill ha en maskin som kan göra nästan allt. Enkelt förklarat skulle man kunna säga att själva maskinen bara är en slags infästning, som med olika tillbehör kan fungera som en mängd olika verktyg. Många beskriver det som hantverkarens bästa vän!

Hur använder man ett multiverktyg?

Ett multiverktyg går att använda till många olika saker. Bland annat kan du slipa, såga, fräsa och skära med verktyget – allt beror på vilka tillbehör som du har till din maskin. Du kan använda den i material som trä, metall och gips.

Multimaskinen kan till exempel komma väl till pass när du behöver kapa ett dörrfoder direkt på plats för att kunna lägga nytt golv. Den kan fräsa upp hål i väggen, skära i kakelväggen, snabbt kapa metallrör, skrapa bort färg och slipar trä och metall.

Multiverktyget kan användas för att:

 • Slipa.
 • Såga.
 • Fräsa.
 • Skära.

Fördelar med ett multiverktyg

Det finns många fördelar med att ha ett multiverktyg hemma i garaget och den kan komma väl till pass både vid renoveringar, när du behöver slipa något eller ska skära i olika typer av material. Det är ett smart och allsidigt verktyg som du kan använda till mycket. Det kommer dessutom åt på många ställen där andra verktyg inte har samma möjlighet. Eftersom användningsområdet för ett multiverktyg är så stort kommer du inte behöva köpa många olika verktyg. Istället satsar du på att köpa olika tillbehör till ditt multiverktyg.

Vem behöver ett multiverktyg?

Vem kan ha användning för ett multiverktyg? Både professionella hantverkare och hemmafixande privatpersoner kan ha stor nytta av ett multiverktyg. Det passar dig som önskar ta hjälp av både ett praktiskt och multifunktionell maskin.

Bäst i test multiverktyg - se testvinnande multiverktyg.
Ett multiverktyg kan komma väl till pass både för en hantverkare och hemmafixaren.

Multiverktyg – roterande eller oscillerande?

Multiverktygen som säljs idag använder antingen en roterande eller oscillerande rörelse. Det finns både för- och nackdelar med de båda varianterna.

Roterande multimaskin

Det roterande alternativet innebär helt enkelt att motorn roterar med en viss hastighet, som ofta mäts i varv per minut. Dessa verktyg ligger normalt sett i en lite lägre prisklass.

Oscillerande multimaskin

En oscillerande multimaskin rör sig istället i stället med en slags svängningar, som innebär att den går från sida till sida snabbt med många, minimala rörelser. Det ger verktyget en stor exakthet och effektivitet. Den oscillerande multimaskinen uppfanns av varumärket Fein på 1960-talet, och tekniken tillämpas nu av många olika företag.

Tillbehör till multimaskin

Ett multiverktyg är egentligen bara ett motordrivet handtag, som blir olika verktyg beroende på vilket tillbehör du väljer att använda. Därför är det själva tillbehören som gör maskinen ”multi” och det finns en mängd olika sågblad och andra insatser som gör multiverktyget till ett mycket varierbart redskap. Ett bra tips är att välja en multimaskin från ett av de större varumärkena, för då vet du att det kommer att finnas ett brett utbud av tillbehör.

Här är några av de vanligaste tillbehören – ju fler tillbehör som passar till multiverktyget desto större blir användningsområdet.

Instickssågblad

Instickssågblad är platta sågblad som kan se lite olika ut beroende på vad det är tänkt att användas för, både form och tandning skiljer de olika sågbladen åt. Det finns speciella blad för trä och metall.

Segmentsågklingor

Segmentsågklingor är en typ av sågklingor som används till att såga exempelvis laminat och parkettgolv. De olika klingorna kommer med olika metallurgiska egenskaper som skiljer sig åt beroende på vad för typ av material de ska såga i. Om du exempelvis vill såga spår för rör eller kablar är det en segmentsågklinga du ska använda, eller om du behöver byta ut en trasig kakelplatta.

Slipplattor

Med olika slipplattor kan du rensa bort bruk och kakelfix, du kan även slipa till vassa kanter och forma till kakelplattor.

Slippapper

Slippapper i olika grovlekar och storlekar är anpassade för olika typer av jobb.

Multimaskinskrapa

En multimaskinskrapa är ett tillbehör som kommer i olika form och storlek, beroende på vad du har tänkt göra. Det funkar bra till att exempelvis ta bort fogar, kakelfix, silikonfogar och annat isoleringsmaterial.

Knivar

Din multimaskin kan bli ett riktigt bra skärverktyg med hjälp av olika knivar. Då kan du skära till exempel takpapp, bitumen och liknande material. Det finns även speciella knivar till fogar.

Multimaskinens egenskaper

När du ska köpa en ny multimaskin finns det flera olika saker som kan vara värt att tänka på. Här är några av de saker du kan ta med dig in i valet.

Styrka och prestanda

Hur kraftfull multimaskinens motor är har stor betydelse för hur lätt den är att använda och vad du kan använda den till. Fundera på vilket användningsområde som du tror kommer att bli aktuellt för ditt multiverktyg.

Tillbehör

I stort sett alla multimaskiner säljs med en stor bredd av tillbehör – allt från sågblad till slippapper. Kolla igenom sortimentet för att säkerställa att du får med allt du behöver. Det är också viktigt att bytet mellan de olika tillbehören går smidigt och enligt experter är det bästa ett handtag för snabbyten. I andra fall behöver du använda dig av en insexnyckel.

Belysning

Det är en fördel om maskinen är utrustad med någon form av ljus, till exempel laserljus eller LED-ljus. Eftersom du lyser upp arbetsytan blir arbetet både enklare och säkrare.

Handtaget

Det är viktigt att handtaget ligger bekvämt i handen så att du orkar att jobba även längre stunder med maskinen. Den ska gärna ha en halksäker yta och ha gott om plats för handen.

Hastighetsreglering

Hur mycket kan du justera hastigheten? För bästa kontroll ska multimaskinen gärna vara utrustad med ett hjul som du styr hastigheten med.

Batteri

Hur lång är batteritiden och hur lång tid tar det sedan att ladda upp batteriet? Ett tips är att ha två batterier så att du kan arbeta samtidigt som det andra ligger på laddning. Det är också bra om multimaskinen har någon form av batteriindikator som talar om för dig hur mycket batteri som är kvar.

Pris

Som med de flesta produkter är priset för en multimaskin direkt kopplat till hur kvalitativ, välutrustad och användarvänlig den är. Om du är i renoveringstagen kan det vara en god idé att välja en lite dyrare variant som sparar dig mycket tid och energi. Om du istället bara kommer att använda verktyget lite då och då kan det mycket väl vara tillräckligt med en lite billigare variant. En dyrare modell brukar ofta komma med många tillbehör, medan en billigare har färre tillbehör och du behöver därför köpa till de flesta i efterhand. 

Skötsel av multiverktyg

För att ditt multiverktyg ska hålla längre behöver du ta väl hand om det. Det är vanligt att multiverktyget blir dammigt eller smutsigt och därför behöver du göra rent det med jämna mellanrum. Det gör du lättast genom att blåsa bort damm och torka av verktyget. Det är också viktigt att se till att varken batteri eller maskin utsätts för slag som kan ge skador. När du inte använder multiverktyget bör du ta ut batteriet.

Tänk på säkerheten

Ett multiverktyg är ett elektriskt verktyg som endast ska användas av vuxen. Beroende på vilket tillbehör du använder och vilket arbete du utför kan det vara bra att använda skyddsglasögon och hörselkåpor.

Vad kostar ett multiverktyg?

Ett multiverktyg kan kosta allt från 1000 kronor upp till 5000 kronor. Är det dyrare är det vanligt att det är ett set med batteri, laddare och flera tillbehör. Ska det användas till större jobb är det kanske värt att lägga lite extra pengar på att få ett mer kraftfull verktyg.

Läs också: Test av slipmaskin

Läs också: Test av kap- och gersåg

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Gör Det Själv (2019)

Tidningen Gör Det Själv har testat sju batteridrivna multiverktyg som kan köpas med eller utan batteri och laddare. Maskinerna i testet kostar 1800 kronor eller mindre om du endast väljer att köpa maskinen. De som är i set kostar upp till 4000 kronor. Testredaktören har undersökt vilka modeller som finns på marknaden och handplockat de bästa. I testet har de gått igenom ergonomi, buller, hastighet och uthållighet som resulterat i ett sammanfattande betyg. DEWALT DCS355N blev bäst i test med det samlade betyget 9. På andra plats kom BOSCH ADVANCED MULTI 18 med betyget 8,9 och på tredje plats kom RYOBI R18MT med det samlade betyget 8,4.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Ett elektriskt multiverktyg, eller multimaskin som det också kan kallas, går att använda till många olika saker. Bland annat kan du slipa, såga, fräsa och skära med verktyget – allt beror på vilka tillbehör som du har till din maskin.
 • Det finns en stor bredd av tillbehör till multimaskiner. Vanligt är exempelvis slipplattor, sågblad och slippapper.
 • Vi har valt att utse Dewalt DCS355N till det multiverktyg som är bäst i test. Maskinen har både fått bra kundrecensioner och vunnit Gör Det Självs jämförande test av multiverktyg.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Dewalt Dewalt DCS355N
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng