VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Utför dina slipjobb med en slipmaskin som är bäst i test 2024

Slipmaskinen används för att slipa en yta, antingen en större eller mindre yta. Den går att använda till grövre arbeten men också för finjustering. Slipmaskinen består av en platta där du fäster slippappret, ett motorhuvud och en dammuppsamlare som samlar upp slipdammet.

Vi har jämfört
 • Typ av slipmaskin.
 • Effekt.
 • Varvtal.
 • Dimension.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Metabo
Metabo SXE 425 TurboTec Excenterslip
Metabo Metabo SXE 425 TurboTec Excenterslip - Test
Bäst i test
Metabo
Metabo SXE 425 TurboTec Excenterslip
En snabb, effektiv och säker excenterslip.
Testvinnare hos Gör Det själv 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Typ av maskin: Excenterslip.
Effekt: 320 watt.
Varvtal: 4200-11000 RPM.
Slipdiameter: 125 mm.
Vikt: 2,3 kg.
Sladd på 4 meter.
Eldriven.
Dammskyddat kullager.
Utrustad med dammuppsamlare.
Kan anslutas till en dammsugare.
Mjuk uppstart.
Låga vibrationer.

Tyska Metabo grundades 1924 och är ett företag som gör elverktyg för professionella användare som är hållbara, pålitliga och av hög kvalitet. De ligger även i framkant vad gäller batteridrivna verktyg.

Metabo SXE 425 är en eldriven excenterslip som blivit testvinnare hos Gör Det Själv och fått bra kundomdömen hos Pricerunner. Enligt tester är det en snabb slipmaskin som väger lite mer än andra slipmaskiner men med låga vibrationer.

Slipmaskinen har en effekt på 320 watt och en slipdiameter på 125 millimeter. Maskinens svängningskrets är på fem millimeter och varvtalet ligger på upp till 11 000 varv per minut. 

Excenterslipmaskinens handtag har en glidsäker softgrip-yta för en säkrare anvädning när du slipar. Du kan även montera på ett extra stödhandtag. Tack vare sin mjukstart slipper du ryck när du startar upp den. De röda reglagen är placerade praktiskt så att de är lätta att komma åt när de ska användas. Slipmaskinen har ett dammskyddat kullager som förlänger maskinens livslängd och lagerhuset är av presskjutet aluminium. Du kan ansluta slipmaskinen direkt till en dammsugare, men den har också en dammpåse i tyg som du lätt kan tömma. Enligt tester är den här excenterslipmaskin en mycket stabil maskin med god kvalitet.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa excenterslip Test.se - Bästa excenterslip
Bosch
Bosch PEX 400 AE Excenterslip
Bosch Bosch PEX 400 AE Excenterslip - Test
Bästa excenterslip
Bosch
Bosch PEX 400 AE Excenterslip
En excenterslip med kraftfull motor för både plana och krökta ytor.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av maskin: Excenterslipmaskin.
Effekt: 370 watt.
Varvtal: 4000-26000 RPM.
Slipdiameter: 125 mm.
Vikt: 1,9 kg.
Utrustad med extra handtag.
Softgrip-handtag.
Hus i aluminium.
Sladd på 2,5 meter.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och elverktyg som slipmaskiner. 

Bosch PEX 400 AE är en excenterslip som fått bra betyg på tester hos bland annat tidningen Gör Det Själv. Med den här excenterslipen är det lätt att uppnå högsta kvalitet och den är utformad för polering och slipning av mellanstora och stora ytor. Du kan slipa både plana och krökta ytor.

Excenterslipen har en kraftfull motor med en effekt på 370 watt. Maskinen väger mindre än många andra och tillsammans med låga vibrationer och ett extra handtag är den bekväm att använda. Handtaget är i softgrip vilket också bidrar till ett mer bekvämt arbete. Den har en slipfrekvens på 4000 – 2600 varv per minut och det är lätt att ställa in hastigheten för att anpassa till jobb och material. Slipmaskinens hus är i aluminium. Enligt tester är detta varken den snabbaste eller tystaste excenterslipen, men eftersom ergomin är av hög klass placeras den bra.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa multislipen Test.se - Bästa multislipen
Black & Decker
Black & Decker KA2000-QS Slipmus
Black & Decker Black & Decker KA2000-QS Slipmus - Test
Bästa multislipen
Black & Decker
Black & Decker KA2000-QS Slipmus
En prisvärd multislip som kommer åt i alla hörn.
Testvinnare på test hos Gör Det Själv 2024.
Populärt val på Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Typ av slipmaskin: Multislip.
Effekt: 120 watt.
Varvtal: 14000 RPM.
Vikt: 1,7 kg.
Levereras med plåtlåda.
10 sliptillbehör.

Black & Decker är ett amerikanskt företag med huvudkontor i Maryland som grundades 1916. De är mest kända för sina innovativa elverktyg och hushållsprodukter. I deras sortiment finns ett brett utbud av sågar, borrmaskiner, skruvdragare och slipmaskiner.

Black & Decker KA2000 är en multislip, eller slipmus, som blivit testvinnare hos tidningen Gör Det Själv. Det är en liten, effektiv och billig slipmaskin som enligt recensioner är mycket lätt att arbeta med. Designen är inspirerad av datormusen. Slipmaskinen har en effekt på 120 watt och ett varvtal på upp till 14 000 varv per minut.

Multimaskinen har ett bra gummerat grepp och kommer lätt in i alla hörn och ojämna ytor. Slippappret är lätt att byta och är uppbyggt med med små hål, vilket underlättar när maskinen samlar upp dammet i dammkassetten. Dock går det inte att ansluta en dammsugare till maskinen. Är du ute efter en mycket prisvärd multimaskin är detta valet för dig!

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa bandslip Test.se - Bästa bandslip
Makita
Makita 9911 Bandslip
Bästa bandslip
Bästa bandslip
Makita
Makita 9911 Bandslip
En testvinnande bandslip med hög effekt för hemmafixare – mycket för pengarna.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Typ av slipmaskin: Bandslip.
Effekt: 650 watt.
Bandhastighet: 75-279 m/min.
Banddimension: 76 x 457 mm.
Vikt: 2,7 kg.
Utrustad med dammpåse.
Sladd på 2,5 meter.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita 9911 är en bandslip som kommit etta på tester hos Bäst-i-test.se och Pricerunner och är en bra slipmaskin för hemmafixare. Efersom den har en flat ovansida kan den även användas som bänkslipmaskin.

Bandslipen har en hög effekt på 650 watt och en banddimension på 76 x 457 millimeter. Den har en automatisk bandcentrering och reglerbar hastighet på 75-279 m/minut. För att få en mer dammfri slipning har bandslipen en dammpåse där slipdammet samlas. Maskinen har låg ljudnivå vilket ger en mer bekväm arbetsmiljö när du slipar. Enligt tester passar bandslipen för grövre arbetsuppgifter, men inte lika bra för finsnickeri då det blir en del repor. Är du ute efter en bandslip är detta en modell där du får mycket för pengarna.

 • Butiker & priser
 • Priser för Makita 9911 Bandslip
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa planslip Test.se - Bästa planslip
Bosch DIY
Bosch PSS 250 AE
Bästa planslip
Bästa planslip
Bosch DIY
Bosch PSS 250 AE
Planslip med hög effekt för mellanstora plana ytor i sten, trä och metall.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2022.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Effekt: 250 watt.
Varvtal: 140 00-24 000 RPM.
Slipyta: 92 x 182 mm.
Vikt: 1,6 kg.
Sladdriven modell.
Dammbehållare.
Kan även anslutas till grovdammsugare.
Ergonomisk design.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och elverktyg som slipmaskiner.

Bosch PSS 250 AE är en sladdriven planslip för dig som vill ha en kraftfull och effektiv slip. Den blev testvinnare hos Bygghemma.se som gav den totalbetyget 9,1. Planslipen är ett populärt val med höga kundbetyg hos både Prisjakt och Pricerunner. Den passar för slipning av mellanstora plana ytor i sten, trä och metall.

Planslipen har en stark motor på 250 watt med tre olika hastigheter, vilket gör att du kan använda den till flera olika material och jobb. Det går snabbt att byta slippappret som sitter fast med kardborre. Planslipen har en behållare i mikrofiber där damm samlas, men du kan även koppla den till en grovdammsugare. Designen är ergonomisk och ger en maskin med få vibrationer.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch DIY PSS 250 AE Planslip 250 W
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test slipmaskin - se testvinnande slipmaskiner.

Köpguide slipmaskin

Renoverar du hemma och är ute efter en bra slipmaskin? Här hjälper vi dig att hitta rätt slipmaskin för ditt material och typ av jobb!

Vad är en slipmaskin? 

En slipmaskin är ett måste för dig som är hemmafixare och ett perfekt verktyg för större och ojämna ytor. När du renoverar eller bygger är grundarbetet mycket viktigt. Att slipa för hand med sandpapper sliter mycket på kroppen och med en bra elektrisk slipmaskin får du jobbet gjort både mer effektivt och bekvämt. Det finns många olika slipmaskiner att välja mellan, beroende på vad du ska använda den till. 

Bra egenskaper för en slipmaskin

En bra slipmaskin ska ha ett skönt och ergonomiskt grepp, gärna för både höger- och vänsterhänta. Vibrationsnivån bör vara låg för att arbetet med maskinen inte ska bli påfrestande. En bra dammuppsamlare bör finnas för att undvika inandning av slipdamm, helst också med möjlighet att ansluta dammsugare till maskinen. Utöver detta är utförande och ljudnivå två viktiga aspekter att ha i åtanke vid köp av en ny slipmaskin.

Olika typer av slipmaskin

Det finns flera olika typer av slipmaskiner att välja mellan. De vanligaste slipmaskinerna för hemmabruk är:

 • Excenterslipmaskin
 • Multislip
 • Bandslip
 • Planslip
Bäst i test slipmaskin - bästa slipmaskinen.
Det finns många olika slipmaskiner att välja mellan beroende på vilket jobb du ska utföra.

Excenterslip

En excenterslip är en slipmaskin som du använder för att slipa plana eller böjda ytor fint. Den har en rund slipplatta och en roterande rörelse. Excenterslipen passar när du till exempel ska ta bort färg eller lack, men kan även användas för att finslipa innan du ska måla eller som grovslip. Många excenterslipar kan du även polera med vilket ger ett fint resultat när materialet inte ska målas. Detta är den vanligaste slipmaskinen på marknaden och en bra allround-slipmaskin, men som passar mindre bra för att komma åt i hörn. Den finns både med enhandsgrepp och tvåhandsgrepp.

Multislip

En multislip eller en slipmus är en flexibel slipmaskin som placeras användarmässigt mellan en planslip och en trekantsslip. Den har en design som liknar datormusen med en trekantig och spetsig form som passar riktigt bra när du ska ta dig an hörn och andra trånga utrymmen. Du kan till exempel använda den i trappsteg, att slipa till kanter och att slipa möbler och fönster. Många använder multislipen som ett bra komplement till excenterslip och planslipen.

Bandslip

En bandslip är en slipmaskin som du använder för att slipa stora ytor där mycket ska slipas bort – allt från bänkskivor till hela golv. Det är den kraftfullaste slipmaskinen för hemmabruk och den har ett brett slipband med slippapper som går mellan två rullar med motor och spåutsug. Bandslipen passar fint när du till exempel ska ta bort gammal färg och den klarar alla typer av material. Slippappret är vanligtvis grovt och maskinen slipar bara åt ett håll vilket är rakt fram, till skillnad från plan- och excentslipar som istället har en roterande rörelse. Bandslipen är även bra för att slipa smala kanter med och utför arbetet stabilt. En bandslip bör dock inte användas för finsnickeri då det kan uppstå en del repor.

Planslip

En planslip har formen av en fyrkant och vibrerar i små cirkelrunda rörelser och används för att fin- eller mellanslipa större områden, som bordsskivor, dörrar och långa väggpaneler. Detta är ett bra val av slip för att komma åt ordentligt i till exempel hörn som är 90 grader eller mer. Om hörnen är mer spetsiga bör du använda en annan slipmaskin för bäst resultat.

Välj slipmaskin med batteri eller sladd

När du ska köpa en slipmaskin behöver du bestämma om den ska ha ett uppladdningsbart batteri eller en sladd du kopplar in i ett vägguttag. Fördelen med ett batteri är att du aldrig är beroende av ett vägguttag och flexibiliteten blir större. Däremot behöver du tänka på drifttiden och kan behöva ladda upp batteriet under arbetets gång. Ha gärna två batterier som du kan växla mellan. Fördelen med en sladdriven slipmaskin är att du aldrig behöver ladda några batterier. 

Tänk på säkerheten när du använder en slipmaskin

Var rädd om dig och tänk på säkerheten när du slipar. Det är bra att använda andningsskydd, hörselskydd och skyddsglasögon även vid korta uppdrag. Det är även bra att välja en maskin med knappar som sitter så att du når dem. Kontrollera att slipmaskinen är hel och testkör den gärna på en annan yta innan du börjar på den riktiga.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Slipmaskinen används för att slipa en yta, antingen en större eller mindre yta. Den går att använda till grövre arbeten men också för finjustering. Slipmaskinen består av en platta där du fäster slippappret, ett motorhuvud och en dammuppsamlare som samlar upp slipdammet.
 • Den vanligaste slipmaskinen är excenterslipen som går att använda till många sliparbeten. Andra varianter är multislip, bandslip och planslip.
 • Vi har valt att utse Metabo SXE 425 till den slipmaskin som är bäst i test. Det är en excenterslip med hög effekt och låga vibrationer. Metabo är ett populärt varumärke när det kommer till verktyg för professionella användare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Metabo Metabo SXE 425 TurboTec Excenterslip
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng