Bäst i test sous vide – Se alla testvinnare 2024
Vill du laga köttet precis lika perfekt som på restaurang? Det kan du göra genom att laga mat sous vide – att vakkumförpacka köttet och sedan tillaga det i jämnt tempererat vatten. Vi har samlat test, kundbetyg och användaromdömen för att utse vinnare i flera kategorier.
- Typ av sous vide.
- Volym.
- Vattencirkulation.
- Effekt.
- Vikt.
- Övriga egenskaper.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
Steba är ett tyskt företag som säljer elektriska köksapparater och har en lång tradition och ett stort innovationsfokus. Deras köksapparater har en tidlös design och är snygga att ha framme på köksbänken.
Steba SV50 Sous Vide är en prisvärd men välbyggd sous vide-cirkulator som gör det enkelt att få den bästa smakupplevelsen hemma i ditt eget kök. Vi har utsett den till vår bäst i test.
Den blev testvinnare i ett stort test hos Pricerunner där den beskrevs som mycket tyst med få svagheter och ett konkurrenskraftigt pris.
Hos Bäst-i-test.se kom den på första plats med betyget 4,5 av 5. Enligt dem har den stabil värme och är tystgående.
Enligt recensioner är den tyst, pålitlig och användarvänlig. Sous viden har dessutom fått bra betyg i äldre tester hos Råd & Rön och Allt om Mat.
Denna sous vide har ett hölje i rostfritt stål och en belyst LCD-skärm som visar den aktuella temperaturen och en timer. Den kan värma upp till 20 liter till 56 grader på cirka 45 minuter, med en gradavvikelse på max 0,5 grader. Även om den tar lite längre tid än andra modeller att bli varm håller sig temperaturen sedan stabil. Den har en hög vattencirkulation på åtta liter per minut och passar kärl som är minst 15 centimeter djupa. Eftersom den är enkel att använda passar den även för nybörjare av sous vide. Den är IPX7-klassad vilket betyder att den är skyddad mot vatten. Rengöringen är enkel eftersom du kan ta isär och komma åt alla delar.
- Butiker & priser
Anova är ett amerikanskt varumärke som grundades 2013, genom en kombination av teknik och vetenskap. Deras mål var att göra det lika enkelt för vanliga konsumenter som för proffs att laga mat. Deras sous vide-cirkulator var en av de första som blev tillgänglig på den svenska marknaden.
Anova Precision Cooker 4.0 WiFi Sous Vide är en testvinnande och populär sous vide-cirkulator. Enligt recensioner är det en sous vide i ett stabilt och pålitligt material, enkel att använda och dessutom prisvärd. Ett perfekt val för alla hemmakockar. Den tidigare modellen Anova Precision Cooker 2.0 har också fått höga betyg på test hos bland annat Allt om Mat, Råd & Rön och danska Taenk.dk. Den har dessutom fått fina omdömen av nöjda kunder där man tycker att den är enkel att använda och smidigt med wifi – vilket ger ett perfekt resultat varje gång!
Den här uppdaterade sous vide-maskinen är snabbare, starkare och mindre än sin föregångare – liten nog att få plats i kökslådan. Med sitt stabila fäste är maskinen lättmanövrerad och mycket tystgående. Den har en kapacitet om 20 liter och ett temperaturomfång på 0-92 grader. Sous viden har en tydlig display men kan även styras via en app till mobiltelefonen. I appen finns även recept, temperatur och tider för att du ska lyckas med din matlagning. Du får perfekta måltider med bara ett tryck och sedan väntar du tills maten är färdiglagad. Vattnet värms upp snabbare än tidigare modell och håller en konstant temperatur. Det går att montera isär delarna för att enkelt kunna rengöra maskinen och dessutom är designen vattentät.
- Sous vide
- Sous vide-set
Champion är ett svenskt varumärke som grundades 1938 av Olof Bengtsson. 72 år senare fick de nya ägare som tog företaget till en helt ny position. De gör produkter av hög kvalitet med den senaste tekniken som älskas av både kockar och matfantaster världen över.
Champion Sous Vide Precision Circulator är ett perfekt hjälpmedel för dig som vill kunna tillaga en köttbit lika perfekt som på restaurang. Den är enkel att använda med en tydlig display och exakta temperaturer.
I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på tredje plats och beskrivs som lättanvänd och tyst men aningen långsam.
Hos Råd & Rön fick den betyg 68 av 100. Enligt nöjda kunder är den lätt att använda med lagom många och bra funktioner – dessutom prisvärd.
Denna sous vide har en stilren design, smart konstruktion och en stor och tydlig display som visar aktuell temperatur och hur lång tid det är kvar. På sidan finns reglage i rostfritt stål som du ställer in önskad temperatur med. På baksidan finns en praktisk klammer som gör att du kan fästa sous vide-maskinen på alla typer av kastruller. Sous viden har en kapacitet om upp till 15 liter och har en cirkulation på 8,2 liter per minut. Den maximala temperaturen är på 92 grader med en precision på plus/minus 0,1 grader. Tack vare det löstagbara höljet är maskinen lätt att rengöra.
- Butiker & priser
Rubicson Sous Vide är ett bra val för dig som vill testa sous vide hemma för första gången. Den är prisvärd och enkel att använda.
I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på andra plats och blev bästa budgetval. Den fick betyget 3,5 av 5 och beskrivs som billig, lättanvänd och perfekt för nybörjare.
Sous viden ger en bra konsistens till grönsaker, kött och fisk och du kan laga mat som en mästerkock. Du styr processen direkt på cirkulatorn som har inbyggd värmare, vattencirkulering och timer. Den har en temperatur på 20-95 grader och en timer på 1 minut upp till 72 timmar. En integrerad klämma gör att du kan fästa sous viden på en kastrull.
Sous viden har en kapacitet på upp till 16 liter och en effekt på 800 watt. Den är 66 x 338 millimeter och väger 840 gram.
- Butiker & priser
Sansaire Sous Vide Machine är en sous vide som du kan tillaga råvaror till exakt den temperatur du önskar. Den har endast 0,1 graders felmarginal och du kan följa temperaturen på en stor display.
I ett test hos Prisjakts experter kom den på tredje plats. Enligt dem är den enkel, gör sitt jobb tyst och kommer med en hög kapacitet. Dock något klumpig.
Maskinen har en hög effekt på 1100 watt. Den har en kapacitet att cirkulera 15 liter i minuten och klarar en vattenmängd på 25 liter. Tack vare sin kapacitet kan du använda en större kastrull när du tillagar maten.
- Butiker & priser
Att tillaga mat sous vide (franska för ”under vakuum”) är inget nytt påfund, utan har använts i storkök och på restauranger sedan 70-talet. På senare tid har tekniken även hittat in hos hemmakocken!
Vad är sous vide?
Att tillaga mat sous vide innebär att det som ska lagas först vakuumförpackas och sedan tillagas i jämnt tempererat vatten. Sous vide-maskinen ser till att vattnet håller rätt temperatur, och på så sätt tillagas maten med ett perfekt resultat – varje gång. Eller, ja, sådan är i alla fall tanken; inte alla maskiner håller måttet. Vi har samlat tester av sous vide-maskiner så att du enkelt ska kunna välja bland de bästa!
Sous vide finns med eller utan eget vattenbad
Det finns två olika sorters sous vide-maskiner: maskiner med eget vattenkärl och fristående cirkulatorer som du fäster på ett lämpligt kärl du har hemma, till exempel en kastrull. Båda sorterna har alla förutsättningar för att ge ett riktigt bra resultat; ställ bara in den temperatur du vill att maten ska tillagas i och förbered den, sedan är det bara att lägga den i vattnet och vänta på ett saftigt och mumsigt resultat!
Vad kan man laga med en sous vide?
Det går att laga så gott som allt sous vide, men särskilt bra resultat får du om du lagar kött. Vill du ha ett rosa, saftigt kött ställer du in sous vide-maskinen på rätt temperatur och låter det ligga i vattnet länge (hur länge beror på storleken på köttet)! När köttet är klart kommer det ha samma temperatur rakt igenom, till skillnad från när du lagar det i ugn, då köttet oundvikligen kommer vara varmare närmare ytan än i mitten. Vattnet överstiger aldrig den temperatur du vill ha på köttet, vilket innebär att det inte kan överstekas, och eftersom det förslutits ordentligt i en påse finns alla safter och smaker kvar i köttet. Viktigt att komma ihåg är dock att den här sortens matlagning inte ger någon stekyta, vilket innebär att maten kommer se aningen tråkig ut när du plockar upp den ur vattnet. Men det är lätt fixat – hetta upp en stekpanna ordentligt och låt maten gå ett snabbt varv i pannan så är stekytan fixad!
Variera i oändlighet
Tillaga maten som den är, eller kör med en marinad i påsen. Tänk bara på att inte krydda för mycket: smaken blir mer koncentrerad när den tillagas sous vide än den blir när den tillagas i ugn eller stekpanna, eftersom ingen smak rinner ur det som tillagas.
Storleken avgörande i ditt val
Alla sous vide-maskiner, med eller utan vattenbad, kommer ge dig saftigt tillagad mat. Det du behöver ta ställning till innan du bestämmer dig för vad du vill ha är framförallt hur mycket plats du har i ditt kök. Maskinerna med vattenbad kräver en hel del plats, medan en fristående cirkulator enkelt kan stuvas undan i ett skåp eller en låda. De flesta sous vide-maskiner fungerar mer eller mindre likadant, men vissa funktioner och egenskaper kan skilja dem åt. Somliga har timer, vissa av vattenbadstyperna har en praktisk tapp att tömma vattnet genom och displayerna kan vara olika utformade. Alla varianter har sina för- och nackdelar, så fundera över vad du uppskattar och har nytta av!
Glöm inte vakuumförpackaren!
Observera att det är väldigt ovanligt att sous vide-maskiner säljs med vakuumförpackare som tillbehör! En sådan måste du med andra ord också skaffa dig om du vill laga mat på det här sättet. Det går att tillaga mat i vanliga zip lock-påsar, men då finns en risk för läckage. Sänk försiktigt ner påsen i det varma vattnet och låt det trycka ut så mycket luft som möjligt innan du försluter den för bästa resultat.
Några experttester vi har läst:
Bäst-i-test.se (2024)
Bäst-i-test.se har testat åtta olika sous vide-cirkulatorer från kända tillverkare. De har jämfört egenskaper som temperatur, byggkvalitet, användarvänlighet och kapacitet. Steba SV50 kom på första plats och blev bäst i test. Den beskrivs som tyst, rejäl och prisvärd. På andra plats kom Rubicson Sous Vide som blev bästa budget och perfekt för dig som är nybörjare. På tredje plats kom Champion CHSV310 som enligt testet är tyst och lättanvänd men något långsam.
Prisjakts experter (2024)
Prisjakts experter har gjort en topplista med marknadens bästa sous vide-maskiner. De har provat alla maskinerna. På första plats kom Anova Precision Sous Vide Cooker, och den beskrivs som billig, robust och liten. På andra plats kom Anova Precision Cooker Pro, som enligt testet är marknadens absolut bästa modell. På tredje plats kom Sansaire Sous Vide Machine och den beskrivs som enkel, tyst och gör sitt jobb.
Råd & Rön (2023)
I ett uppdaterat test har Råd & Rön testat 18 olika sous vide, både med och utan eget vattenbad. Högst betyg fick Anova Precision Sous Vide Nanon, en sous vide-maskin med cirkulatortyp. Den har fått högt betyg på matlagning, särskilt för biffstek och rot- och grönsaksmix. Maskinen är enkel att starta och köra, men rengöringen är något svårare.
Allra högst betyg har OBH Nordica 7948 Precision, en maskin med eget vattenbad, fått. Den kammar hem toppresultat för tillagningen av rot- och grönsaksmix, och varken köttet eller laxen ligger långt efter. Maskinen är enkel att montera och komma igång med, men svårare att rengöra och förvara.
På tredje plats ligger en sous vide-maskin av cirkulatortyp: Anova Wifi Precision Cooker. Allra bäst är den här modellen på lax, men den får höga betyg även i de andra tillagningsmomenten. Trots en något bristfällig manual är maskinen enkel att komma igång med, och tack vare sin stavmixerliknande utforning är den enkel att förvara. Som en liten bonus kommer den dessutom med en mobilapp, som gör det enkelt för dig att hålla koll på temperatur och tid direkt i telefonen.
Tätt efter Anovas sous vide-maskin ligger Melissa Sous Vide, en maskin med eget vattenbad. Den håller inte riktigt lika stabil temperatur som de två maskinerna ovan, men är ändå klart godkänd. Den tillagar kött och rot- och grönsaksmixen riktigt bra, men lyckas inte riktigt lika bra med laxen.
Allt om Mat (2019)
Allt om Mat har testat både sous vide-maskiner och sex cirkulatorer. I denna sammanfattning visar vi deras topp tre av cirkulationer.
Anova Precision Cooker blir testets vinnare. Den har ett stabilt fäste och är tystgående. Denna modell kan styras via mobilen och har en tydlig display. Det går att montera isär maskinen för att kunna diska delarna. På andraplatsen är Champion Precision Circulator, denna modell saknar fjärrstyrning via mobilen men har en tydlig display, där det är enkelt att ställa in temperatur och tid. Höljet går att montera loss för enkel rengöring. Den tystgående Steba SV50 tar tredjeplatsen. Den är stabil, enkel att använda och har en lättmanövrerad display. Klämman känns dock lite plastig men den fäster bra på kanten.
Allt om Mat (2019)
Allt om Mat har testat både sous vide-maskiner och sex cirkulatorer. I denna sammanfattning visar vi deras topp tre av sous vide-maskiner. Värt att tänka på är att alla tre maskinerna blir väldigt varma på baksidan, tänk därför över placering på bänken.
OBH Nordica Sous Vide Magnetic circulator får betyget 4/5. Maskinen är tystgående och cirkulatorn i botten ger en jämn värme. Displayen är enkel att reglera och det finns en tydlig manual. Det finns åtta fack för vakuumförpackade råvaror. Emerio Multicooker får betyget 3/5 och hamnar därmed på andraplats. Den är teflonbelagd vilket gör att den är lätt att rengöra och den har stadiga handtag. Manualen är tydlig och lätt att förstå. Den får ett minus eftersom vattnet inte cirkulerar vilket gör att värmen blir ojämn. På tredjeplats med 2/5 kommer Melissa Sous Vide. Den är enkel att hantera och har också teflonbelagd behållare som är lätt att hålla ren. Men vattnet cirkulerar inte, därför blir värmen ojämn. Den har även en otydlig display där siffrorna är mörka i blått ljus. Locket känns plastigt och den saknar en tät gummilist.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Sous vide är ett sätt att laga mat och innebär att det som ska lagas först vakuumförpackas och sedan tillagas i jämnt tempererat vatten. För att laga mat sous vide behöver du ha en sous vide-maskin.
-
En sous vide använder du genom att vakuumförpacka råvarorna och sedan sänka ner dem i ett vattenbad. Maten lagas till exakt den temperatur du önskar.
-
Vi har valt att utse Steba SV50 Sous Vide Cirkulator till den sous vide som är bäst i test. Det är en omtyckt och prisvärd sous vide med en volym på 20 liter och en hög effekt.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Steba SV50 Sous Vide Cirkulator
- Bästa premium : Anova Precision Cooker 4.0 WiFi Sous Vide
- Bästa budget : Sous Vide Precision Cirkulator
- Bästa billiga : Rubicson Sous Vide
- Populärt val : Sansaire Sous Vide Svart
- Vad är sous vide?
- Sous vide finns med eller utan eget vattenbad
- Vad kan man laga med en sous vide?
- Variera i oändlighet
- Storleken avgörande i ditt val
- Glöm inte vakuumförpackaren!