VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 11 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test 2024 – riskokare

Det är inte alltid helt lätt att få till det perfekt kokade riset. Med en riskokare får du perfekt tillagat ris varje gång. Hitta din nästa riskokare här!

Vi har jämfört
 • Hur stor kapacitet riskokarna har.
 • Om det finns någon varmhållningsfunktion.
 • Övriga egenskaper som exempelvis timer och ångfunktion.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Sage
Sage Multicooker The Risotto Plus
Bäst i test
Bäst i test
Sage
Sage Multicooker The Risotto Plus
En multifunktionell riskokare som kan ånga, bryna och koka risotto.
 Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2022.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Högt kundbetyg hos Amazon.
Bra omdömen hos expertreviews.co.uk.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Kapacitet på 3,7 liter.
Med varmhållningsfunktion.
Multifunktionell: för tillagning av ris, risotto och långkok.

Sage är ett företag som gör unika och högteknologiska köksprodukter med målet att ”ge proffsresultat i köket”. Företaget andas både funktionalitet och kvalitet och produkterna är dessutom snygga inredningsdetaljer till hemmet. 

Sage Multicooker The Risotto Plus 
är en flerfunktionell multikokare som kan göra mycket mer än bara koka ris. Som namnet vittnar om kan du exempelvis använda multikokaren för att tillaga risotto. Det finns även en rad andra inställningar där du bland annat kan sautera/bryna, ånga samt köra långkok antingen på hög eller låg värme.

Riskokaren är användarvänlig, och du kan diska både gryta och lock i diskmaskinen. Med varmhållningsfunktionen kan du säkerställa att maten håller sig varm till bordet är dukat och klart. När tillagningsprocessen är över stängning multikokaren av sig själv, för att undvika fastbränning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Sage Multicooker The Risotto Plus
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Champion
Champion Riskokare 1,5 l
Champion Champion Riskokare 1,5 l - Test
Bästa budget
Champion
Champion Riskokare 1,5 l
Prisvärd riskokare som håller en hög kvalitet.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023, 2022.
Fjärde plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2023.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Kapacitet på 1,5 liter.
Non stick-beläggning.
Automatisk avstängning.
Värmehållning.
Delar kan maskindiskas.

Champion är ett svenskt varumärke inom hemelektronik som grundades 1938. I deras utbud finns ett brett sortiment inom hem och hushåll. Här hittar du populära köksassistenter, slow cooker, sous vide, vattenkokare, äggkokare och riskokare.

Champion CHRK210 är en prisvärd riskokare som fått bra betyg och omdöme i tester och av kunder. Den utsågs till testvinnare hos Prisjakts experter där den beskrivs som prisvärd och tillförlitlig. I ett test hos Bäst i hemmet kom riskokaren på fjärde plats och beskrivs som robust och mångsidig.

Riskokaren har en kapacitet på 1,5 liter som ger ris till 8-10 portioner. Den är perfekt för dig som vill laga ris enkelt och smidigt. Den har en hög effekt på 500 watt vilken gör riskokaren snabbt varm. Det följer med ett ris- och vattenmått som gör det lätt att fylla riskokaren med rätt mängd ris och vatten. Du laddar ris och vatten och sedan sköter sig riskokaren själv. När riset är färdigkokt går den över till värmehållning

Innergrytan går att ta loss och både den och glaslocket kan diskas i diskmaskin. Riskokaren väger två kilo och är i storleken B 26 x D 23 x H 29 centimeter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Wilfa
Wilfa RC-5S
Bästa lilla
Bästa lilla
Wilfa
Wilfa RC-5S
Prisvärd och pålitlig riskokare med non-stickbeläggning.
Högt betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kapacitet på 1 liter.
Bra isolerande egenskaper.
Material av rostfritt stål.
Non-stickbelägg.

Sage är ett företag som gör unika och högteknologiska köksprodukter med målet att ”ge proffsresultat i köket”. Företaget andas både funktionalitet och kvalitet och produkterna är dessutom snygga inredningsdetaljer till hemmet.

Det norska företaget Wilfa grundades 1948 och är idag en av de ledande leverantörerna i Norden av små elektriska produkter. De har fokus på design, kvalitet, säkerhet och innovation. De gör allt från kaffemaskiner och kaffekvarnar till blenders, brödrostar och våffeljärn. Vi har med flera av deras testvinnande kaffekvarnar i vårt jämförande test.

Wilfa RC-5S är en prisvärd riskokare med en kapacitet på en liter som du kan koka både ris och ångkoka grönsaker i. Den fick högt betyg hos Bästihemmet.se och enligt de levererar den inte bara en snygg design och utan också en hög prestanda för pengarna.

Riskokaren har en hög effekt på 400 watt. Den saknar varmhållningsfunktion men eftersom den är i rostfritt stål med isolerande egenskaper håller sig riset varmt länge. Den har en non-stickbeläggning som både är en fördel för matlagningen och sedan rengöringen. Kabeln är löstagbar så att du kan placera riskokaren direkt på bordet.

 • Butiker & priser
 • Priser för Wilfa - Inari Riskokare RC-5S
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa billiga Test.se - Bästa billiga
OBH
OBH Nordica Riskokare Inox
OBH OBH Nordica Riskokare Inox - Test
Bästa billiga
OBH
OBH Nordica Riskokare Inox
Prisvärd riskokare med nonstickbeläggning som klarar alla typer av ris.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Högt betyg på test hos Bastihemmet.se 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Kitchentime.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Kapacitet på 1,8 liter.
Automatisk värmehållning.
Effekt på 400 watt.
Non-stickbeläggning.
Kan användas för alla typer av ris.

OBH Nordica är ett företag som gör nordisk design och smarta funktioner för matlagning, städning och hårstyling. Deras slogan är ”Designing Good Life” – och syftar på underlätta så att du får tid till något annat. 

OBH Nordica 6322 Rice Cooker Inox är en riskokare som är snäll mot plånboken. Den kom på andra plats på test hos Kockhuset.se och enlig dem lagar den gott ris utan att bränna vid och är dessutom prisvärd. Riskokaren är ett populärt val hos Pricerunner och har högt kundbetyg hos Kitchentime och Bagaren & Kocken.

Riskokaren är i rostfritt stål och har en effekt på 400 watt. Den har en kapacitet på 1,8 liter färdigt ris vilket motsvarar 8-10 personer. Den har en automatisk värmehållningsfunktion som gör att riset håller sig varmt även efter tillagningen. Behållaren är avtagbar och riskokaren har ett glaslock med ångventil.

Tack vare en nonstick-beläggning finns det ingen risk att riset bränner fast, vilket också underlättar vid rengöring. I riskokaren kan du tillaga alla typer av ris.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa retro Test.se - Bästa retro
Ariete
Ariete 2904 multikokare
Bästa retro
Bästa retro
Ariete
Ariete 2904 multikokare
Välj denna snygga riskokare om du vill ha en mångsidig modell i retrodesign.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Kapacitet på 3 liter.
Fem olika funktioner.
Effekt på 650 watt.
Varmhållningsfunktion på 24 timmar.
Finns i flera färger.

Ariete är ett varumärke från Italien med innovativa produkter som har en hög kvalitet och bra pris. I sitt utbud har de både kaffekokare, brödrost, blender, pastamaskin, riskokare och andra populära hushållsprodukter.

Ariete 2904 multikokare är en snygg riskokare i retrodesign som finns i flera färger. Den kom på andra plats i ett test hos Prisjakts experter. De beskriver den som mångsidig med flera smarta tillbehör.

Riskokaren har en effekt på 650 watt och en kapacitet på tre liter. Skålens non-stickbehandling underlättar rengöringen och gör att den kan användas i ugn på upp till 200 grader. Locket är av glas och ångkorgen plast. Det följer med måttbägare, sked, ångkorg och hållare.

Den här riskokaren kan användas till mer än att bara koka ris. Den har även funktioner för långkok, ångkok, uppvärmning och pochering. En varmhållningsfunktion gör att du kan hålla riset eller det du tillagar varmt upp till 24 timmar.

Rengöringen är enkel och både innergryta, lock och flera av tillbehören kan diskas i diskmaskin.

 • Butiker & priser
 • Priser för Ariete 2904 multikokare
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa multifunktionella Test.se - Bästa multifunktionella
Cuisinart
Cuisinart Riskokare
Bästa multifunktionella
Bästa multifunktionella
Cuisinart
Cuisinart Riskokare
Riskokare från pålitliga Cuisinart
Bra betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Kapacitet för 800 gram ris (12 portioner).
Varmhållningsfunktion.
Kan ångkoka samt tillaga soppa.
Nonstick risbytta.
Avtagbar ånginsats.
Risbytta, ångkorg och lock kan diskas i maskin.

Cuisinart är ett amerikanskt varumärke som grundades i början på 70-talet. Sedan dess har de levererat pålitliga hushållsapparater i stilren design. Deras riskokare är inget undantag - i rostfritt stål och med en diskret design passar den in i vilket kök som helst.

Riskokaren finns i två olika storlekar, antingen för 6 portioner eller för 12 portioner. Den kan, utöver koka ris, även ångkoka samt tillaga soppor. Risbehållaren är gjord av nonstick-material vilket gör att det inte bränner fast ris i botten. Dessutom går behållaren, ångkorgen och locket att diska i maskin. När kokningen är klar, slår maskinen automatiskt över till varmhållningsläge.

 • 6 portioner
 • 12 portioner
 • Priser för Cuisinart Riskokare 6 portioner
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
 • Cuisinart Riskokare 12 portioner

Ytterligare läsning

Köpguide riskokare

Vill du ha perfekt tillagat ris, men tycker det är svårt att få till? Med en riskokare får du enkelt ett bra resultat och slipper ris som blir för hårt eller fastnar i botten. Riskokaren har blivit alltmer populär i köken, vilket har gjort att det numera finns många fler modeller att välja mellan jämfört när den lanserades. I och med detta har också riskokarna blivit billigare och behöver idag inte kosta mer än några hundralappar.

Hur använder man en riskokare?

För att använda din riskokare fyller du den med vatten och ris efter doseringsanvisningarna på den rissorten som du har valt. Olika riskokare kommer med varierande funktionalitet – en del har exempelvis en timerfunktion som innebär att du kan förbereda tillagningen av riset ett tag innan du ska äta. Riskokaren tillagar sedan automatiskt riset till ett färdigt resultat, och stänger sedan av sig. Många riskokare är också utrustade med en varmhållningsfunktion, vilket är ett smidigt hjälpmedel.

Detta kan du göra i en riskokare

En riskokare kan ibland kännas onödig, men i många fall kan den användas till mycket. Här är några saker: 

 • Koka ris.
 • Ångkoka grönsaker. 
 • Koka pasta, nudlar och potatis. 

Obs! Kolla alltid i beskrivningen vad din riskokare har för funktioner och möjligheter att tillaga. 

Läs också: Test av pastamaskin

Bäst i test riskokare - se testvinnande riskokare.
I en riskokare kan du laga ris, men i många fall också ångkoka grönsaker eller koka pasta och potatis.

Fördelen med att koka ris i en riskokare

När du kokar ris i en vanlig kastrull blir resultatet ibland bättre och ibland sämre. Med en riskokare får du samma jämna resultat varje gång. Dessutom slipper du passa på den eftersom tillagningen är automatisk. Det är enkelt att göra ris och det håller sig sedan varmt då många har en värmehållningsfunktion. Efteråt är det lätt att rengöra riskokaren eftersom många har en non-stickbeläggning. 

Vilket ris kan man koka i en riskokare?

Du kan koka flera olika typer av ris i en riskokaren; exempelvis vitt ris, jasminris och basmatiris. Ofta rekommenderas att skölja riset innan du tillagar det, bland annat för att få bort överflödig stärkelse. Kolla gärna instruktionerna för din riskokare för att se till att du väljer rätt inställning för just det ris eller gryn som du vill tillaga.

Hur lång tid tar det att koka ris i en riskokare?

Det tar generellt sett lite längre tid att koka ris i en riskokare än vad det gör att koka ris på spisen. Räkna med en koktid på cirka 30 till 40 minuter.

Hur mycket ris/vatten ska man ha i sin riskokare?

Hur mycket vatten som behövs för varje tillagning av ris, beror dels på vilken riskokare du använder och dels på vilken sorts ris du ska koka. Vanligt matris brukar ha ungefär dubbelt så mycket vatten som ris. Ska du koka jasminris eller basmatiris brukar det räcka med en och en halv deciliter vatten till en deciliter ris. För att vara på den säkra sidan är det bra att kontrolläsa på risförpackningnen hur länge riset ska koka och hur mycket vatten som behövs. 

Bäst i test riskokare - se testvinnande riskokare.
För vanligt matris har man ungefär dubbelt så mycket vatten som ris. För jasminris eller basmatiris brukar det räcka med en och en halv deciliter vatten till en deciliter ris.

Så rengör man en riskokare

Eftersom riskokaren ofta har en non-stickbeläggning är den lätt att rengöra. Töm ut allt ris och låt riskokaren svalna innan du börjar göra rent den. Ta bort den inre skålen och diska ur den ordentligt. Torka av utsidan med en ren, fuktig trasa. 

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du fyller riskokaren med vatten och ris enligt doseringsanvisningarna och sedan tillagas riset automatiskt till färdigt resultat. Vissa stänger av sig automatiskt och andra har en varmhållningsfunktion.
 • Det tar runt 30 till 40 minuter att koka ris i en riskokare, vilket är något längre än på en vanlig spis.
 • Vi har valt att utse Sage Multicooker The Risotto Plus till den riskokare som är bäst i test. Den har en hög kapacitet, varmhållningsfunktion och kan laga mer rätter än bara ris.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Sage Sage Multicooker The Risotto Plus
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng