Bäst i test 2021 – riskokare
Det är inte alltid helt lätt att få till det perfekt kokade riset. Med en riskokare får du perfekt tillagat ris varje gång. Hitta din nästa riskokare här!
- Hur stor kapacitet riskokarna har.
- Om det finns någon varmhållningsfunktion.
- Övriga egenskaper som exempelvis timer och ångfunktion.

The Risotto Plus är en flerfunktionell multikokare som kan göra mycket mer än bara koka ris. Som namnet vittnar om kan du exempelvis använda multikokaren för att tillaga risotto. Det finns även en rad andra inställningar där du bland annat kan sautera/bryna, ånga samt köra långkok antingen på hög eller låg värme.
Riskokaren är användarvänlig, och du kan diska både gryta och lock i diskmaskinen. Med varmhållningsfunktionen kan du säkerställa att maten håller sig varm till bordet är dukat och klart. När tillagningsprocessen är över stängning multikokaren av sig själv, för att undvika fastbränning.
- Butiker & priser

Hamilton Beach 37541 är en rymlig riskokare med en kapacitet på hela 4,75 liter. Riskokaren har ett non-stick-beläggning vilket gör att riset inte fastnar och grytan är enkel att göra ren. Förutom en automatisk varmhållningsfunktion finns det även en timer som gör det möjligt för dig att förbereda kokningen av riset upp till 15 timmar innan det ska vara klart.
Du kan använda Hamilton Beach 37541 till fler ändamål än bara riskokning. Det finns bland annat en uppvärmnings- och sjudningsfunktion, och du kan också använda riskokaren till att ångkoka exempelvis grönsaker eller dumplings.
- Butiker & priser
Cuisinart är ett amerikanskt varumärke som grundades i början på 70-talet. Sedan dess har de levererat pålitliga hushållsapparater i stilren design. Deras riskokare är inget undantag - i rostfritt stål och med en diskret design passar den in i vilket kök som helst.
Riskokaren finns i två olika storlekar, antingen för 6 portioner eller för 12 portioner. Den kan, utöver koka ris, även ångkoka samt tillaga soppor. Risbehållaren är gjord av nonstick-material vilket gör att det inte bränner fast ris i botten. Dessutom går behållaren, ångkorgen och locket att diska i maskin. När kokningen är klar, slår maskinen automatiskt över till varmhållningsläge.
- 6 portioner
- 12 portioner
Köpguide:
Vill du ha perfekt tillagat ris, men tycker det är svårt att få till? Med en riskokare får du enkelt ett bra resultat och slipper ris som blir för hårt eller fastnar i botten. Riskokaren har blivit alltmer populär i köken, vilket har gjort att det numera finns många fler modeller att välja mellan jämfört när den lanserades. I och med detta har också riskokarna blivit billigare och behöver idag inte kosta mer än några hundralappar.
Hur använder man en riskokare?
För att använda din riskokare fyller du den med vatten och ris efter doseringsanvisningarna på den rissorten som du har valt. Olika riskokare kommer med varierande funktionalitet – en del har exempelvis en timerfunktion som innebär att du kan förbereda tillagningen av riset ett tag innan du ska äta. Riskokaren tillagar sedan automatiskt riset till ett färdigt resultat, och stänger sedan av sig. Många riskokare är också utrustade med en varmhållningsfunktion, vilket är ett smidigt hjälpmedel.
Vilket ris kan man koka i en riskokare?
Du kan koka flera olika typer av ris i en riskokaren; exempelvis vitt ris, jasminris och basmatiris. Ofta rekommenderas att skölja riset innan du tillagar det, bland annat för att få bort överflödig stärkelse. Kolla gärna instruktionerna för din riskokare för att se till att du väljer rätt inställning för just det ris eller gryn som du vill tillaga.
Hur lång tid tar det att koka ris i en riskokare?
Det tar generellt sett lite längre tid att koka ris i en riskokare än vad det gör att koka ris på spisen. Räkna med en koktid på cirka 30 till 40 minuter.
Hur mycket ris/vatten ska man ha i sin riskokare?
Hur mycket vatten som behövs för varje tillagning av ris, beror dels på vilken riskokare du använder och dels på vilken sorts ris du ska koka. Vanligt matris brukar krävs ungefär dubbelt så mycket vatten som ris. Ska du koka jasminris eller basmatiris brukar det räcka med en och en halv deciliter vatten till en deciliter ris. För att vara på den säkra sidan är det bra att kontrolläsa på risförpacknignen hur länge riset ska koka och hur mycket vatten som behövs.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Fyll först upp så mycket ris du vill koka i behållaren som sitter i riskokaren. Sedan slår du i den mängd vatten som behövs. Se till att riset är jämnt fördelat på botten och att vattnet täcker riset. Sätt igång maskinen enligt instruktionerna som medföljer riskokaren. Låt riset koka klart utan att lyfta på locket.
-
Mät upp så mycket ris som du vill tillaga. En deciliter torrt ris motsvara ungefär en och en halv deciliter färdigkokt ris vilket motsvarar ungefär en portion. Häll riset i riskokarens skål. Hur mycket vatten som behövs varierar lite från riskokare till riskokare. Läs igenom instruktionerna som medföljer riskokaren. Det vanliga är att man har dubbelt så mycket vatten som ris när man kokar vanligt matris, och en halv deciliter mer vatten per deciliter ris när man kokar basmati- och jasminris.
-
Vi har valt att rekommendera Sage Multicooker The Risotto Plus till bäst i test. Det är en omtyckt riskokare som fått positiva kundrecensioner och bra testresultat.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Sage Multicooker The Risotto Plus
- Bästa budget : Hamilton Beach 37541
- Bästa multifunktionella : Cuisinart Riskokare 6 portioner
- Hur använder man en riskokare?
- Vilket ris kan man koka i en riskokare?
- Hur lång tid tar det att koka ris i en riskokare?
- Hur mycket ris/vatten ska man ha i sin riskokare?