VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 26 Oktober 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test 2022 – riskokare

Det är inte alltid helt lätt att få till det perfekt kokade riset. Med en riskokare får du perfekt tillagat ris varje gång. Hitta din nästa riskokare här!

Vi har jämfört
 • Hur stor kapacitet riskokarna har.
 • Om det finns någon varmhållningsfunktion.
 • Övriga egenskaper som exempelvis timer och ångfunktion.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Hamilton Beach
Hamilton Beach 37541
Bäst i test
Bäst i test
Hamilton Beach
Hamilton Beach 37541
Med timerfunktion, förinställda program och gryta som tål maskindisk.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2022.
Testvinnare hos Bästihemmet.se 2022.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2022.
Toppsäljare hos Kitchentime.
Toppbetyg hos Bagaren & Kocken.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Stor kapacitet på 4,75 liter.
Automatisk varmhållningsfunktion.
Med timerfunktion.
Fungerar för ångkokning och uppvärmning.

Hamilton Beach är ett amerikanskt företag som har tillverkat köksprodukter för hem och kommersiellt bruk i över 100 år. Produkterna har en slitstark design och smarta lösningar som förenklar vardagen.

Hamilton Beach 37541
är en rymlig riskokare som vi utsett till bäst i test. Den blev testvinnare hos både Kockhuset.se och Bästihemmet. Dessutom är den ett populärt val bland riskokarna hos Prisjakt och Pricerunner. 

Riskokaren har en hög kapacitet på hela 4,75 liter. Den har ett non-stick-beläggning vilket gör att riset inte fastnar och grytan är enkel att göra ren. Förutom en automatisk varmhållningsfunktion finns det även en timer som gör det möjligt för dig att förbereda kokningen av riset upp till 15 timmar innan det ska vara klart.

Du kan använda Hamilton Beach 37541 till fler ändamål än bara riskokning. Det finns bland annat en uppvärmnings- och sjudningsfunktion, och du kan också använda riskokaren till att ångkoka exempelvis grönsaker eller dumplings.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hamilton Beach 37541
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Sage
Sage Multicooker The Risotto Plus
Bästa premium
Bästa premium
Sage
Sage Multicooker The Risotto Plus
En multifunktionell riskokare som kan ånga, bryna och koka risotto.
 Andra plats på test hos Bästihemmet.se 2022.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Högt kundbetyg hos Amazon.
Bra omdömen hos expertreviews.co.uk.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Kapacitet på 3,7 liter.
Med varmhållningsfunktion.
Multifunktionell: för tillagning av ris, risotto och långkok.

The Risotto Plus är en flerfunktionell multikokare som kan göra mycket mer än bara koka ris. Som namnet vittnar om kan du exempelvis använda multikokaren för att tillaga risotto. Det finns även en rad andra inställningar där du bland annat kan sautera/bryna, ånga samt köra långkok antingen på hög eller låg värme.

Riskokaren är användarvänlig, och du kan diska både gryta och lock i diskmaskinen. Med varmhållningsfunktionen kan du säkerställa att maten håller sig varm till bordet är dukat och klart. När tillagningsprocessen är över stängning multikokaren av sig själv, för att undvika fastbränning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Sage Multicooker The Risotto Plus
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Wilfa
Wilfa RC-5S
Bästa budget
Bästa budget
Wilfa
Wilfa RC-5S
Prisvärd och pålitlig riskokare med non-stickbeläggning.
Högt betyg på test hos Bästihemmet.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kapacitet på 1 liter.
Bra isolerande egenskaper.
Material av rostfritt stål.
Non-stickbelägg.

Det norska företaget Wilfa grundades 1948 och är idag en av de ledande leverantörerna i Norden av små elektriska produkter. De har fokus på design, kvalitet, säkerhet och innovation. De gör allt från kaffemaskiner och kaffekvarnar till blenders, brödrostar och våffeljärn. Vi har med flera av deras testvinnande kaffekvarnar i vårt jämförande test.

Wilfa RC-5S är en prisvärd riskokare med en kapacitet på en liter som du kan koka både ris och ångkoka grönsaker i. Den fick högt betyg hos Bästihemmet.se och enligt de levererar den inte bara en snygg design och utan också en hög prestanda för pengarna.

Riskokaren har en hög effekt på 400 watt. Den saknar varmhållningsfunktion men eftersom den är i rostfritt stål med isolerande egenskaper håller sig riset varmt länge. Den har en non-stickbeläggning som både är en fördel för matlagningen och sedan rengöringen. Kabeln är löstagbar så att du kan placera riskokaren direkt på bordet.

 • Butiker & priser
 • Priser för Wilfa - Inari Riskokare RC-5S
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa multifunktionella Test.se - Bästa multifunktionella
Cuisinart
Cuisinart Riskokare
Bästa multifunktionella
Bästa multifunktionella
Cuisinart
Cuisinart Riskokare
Riskokare från pålitliga Cuisinart
Bra betyg på tes hos Bästihemmet.se 2022.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Kapacitet för 800 gram ris (12 portioner).
Varmhållningsfunktion.
Kan ångkoka samt tillaga soppa.
Nonstick risbytta.
Avtagbar ånginsats.
Risbytta, ångkorg och lock kan diskas i maskin.

Cuisinart är ett amerikanskt varumärke som grundades i början på 70-talet. Sedan dess har de levererat pålitliga hushållsapparater i stilren design. Deras riskokare är inget undantag - i rostfritt stål och med en diskret design passar den in i vilket kök som helst.

Riskokaren finns i två olika storlekar, antingen för 6 portioner eller för 12 portioner. Den kan, utöver koka ris, även ångkoka samt tillaga soppor. Risbehållaren är gjord av nonstick-material vilket gör att det inte bränner fast ris i botten. Dessutom går behållaren, ångkorgen och locket att diska i maskin. När kokningen är klar, slår maskinen automatiskt över till varmhållningsläge.

 • 6 portioner
 • 12 portioner
 • Priser för Cuisinart Riskokare 6 portioner
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Leverans på 3-5 dagar
 • Cuisinart Riskokare 12 portioner

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Tristar
Tristar Rk-6117 Riskokare
Bästa lilla
Bästa lilla
Tristar
Tristar Rk-6117 Riskokare
Liten, kompakt och smidig riskokare.
Högt betyg på test hos Bästihemmet.se 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Kapacitet: 0,6 liter.
Med varmhållningsfunktion.
Innerdel med non-stickbeläggning.
Automatisk avstängning.
Lock med ångfunktion.
Garanti på 2 år.

TriStar är ett nederländskt varumärke som erbjuder produkter för hemmet som gör att du får en bekvämare vardag. I deras utbud finner du allt från grillpannor, slow cookers och riskokare till fläktar och elvärmare.

TriStar RK-6117 är ett bra val för dig som vill ha en liten riskokare på 0,6 liter. Den har fått bra betyg hos Bästihemmet.se och passar perfekt för dig som bor ensam eller i ett mindre hushåll. Det är en lite enklare modell i rostfritt stål utan display eller digital timer. Den har en smart varmhållningsfunktion som gör att riset håller sig varm och fluffigt längre. Riskokaren har ett lock med ångutblås.

Riskokaren har en innerpanna med non-stickbeläggning som gör den enklare att göra rent efter användningen. För en högre säkerhet har riskokaren halkfria fötter, överhettningsskydd och automatisk avstängning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tristar Rk-6117 Riskokare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Köpguide riskokare

Vill du ha perfekt tillagat ris, men tycker det är svårt att få till? Med en riskokare får du enkelt ett bra resultat och slipper ris som blir för hårt eller fastnar i botten. Riskokaren har blivit alltmer populär i köken, vilket har gjort att det numera finns många fler modeller att välja mellan jämfört när den lanserades. I och med detta har också riskokarna blivit billigare och behöver idag inte kosta mer än några hundralappar.

Hur använder man en riskokare?

För att använda din riskokare fyller du den med vatten och ris efter doseringsanvisningarna på den rissorten som du har valt. Olika riskokare kommer med varierande funktionalitet – en del har exempelvis en timerfunktion som innebär att du kan förbereda tillagningen av riset ett tag innan du ska äta. Riskokaren tillagar sedan automatiskt riset till ett färdigt resultat, och stänger sedan av sig. Många riskokare är också utrustade med en varmhållningsfunktion, vilket är ett smidigt hjälpmedel.

Detta kan du göra i en riskokare

En riskokare kan ibland kännas onödig, men i många fall kan den användas till mycket. Här är några saker: 

 • Koka ris.
 • Ångkoka grönsaker. 
 • Koka pasta, nudlar och potatis. 

Obs! Kolla alltid i beskrivningen vad din riskokare har för funktioner och möjligheter att tillaga. 

Bäst i test riskokare - se testvinnande riskokare.
I en riskokare kan du laga ris, men i många fall också ångkoka grönsaker eller koka pasta och potatis.

Fördelen med att koka ris i en riskokare

När du kokar ris i en vanlig kastrull blir resultatet ibland bättre och ibland sämre. Med en riskokare får du samma jämna resultat varje gång. Dessutom slipper du passa på den eftersom tillagningen är automatisk. Det är enkelt att göra ris och det håller sig sedan varmt då många har en värmehållningsfunktion. Efteråt är det lätt att rengöra riskokaren eftersom många har en non-stickbeläggning. 

Vilket ris kan man koka i en riskokare?

Du kan koka flera olika typer av ris i en riskokaren; exempelvis vitt ris, jasminris och basmatiris. Ofta rekommenderas att skölja riset innan du tillagar det, bland annat för att få bort överflödig stärkelse. Kolla gärna instruktionerna för din riskokare för att se till att du väljer rätt inställning för just det ris eller gryn som du vill tillaga.

Hur lång tid tar det att koka ris i en riskokare?

Det tar generellt sett lite längre tid att koka ris i en riskokare än vad det gör att koka ris på spisen. Räkna med en koktid på cirka 30 till 40 minuter.

Hur mycket ris/vatten ska man ha i sin riskokare?

Hur mycket vatten som behövs för varje tillagning av ris, beror dels på vilken riskokare du använder och dels på vilken sorts ris du ska koka. Vanligt matris brukar ha ungefär dubbelt så mycket vatten som ris. Ska du koka jasminris eller basmatiris brukar det räcka med en och en halv deciliter vatten till en deciliter ris. För att vara på den säkra sidan är det bra att kontrolläsa på risförpackningnen hur länge riset ska koka och hur mycket vatten som behövs. 

Bäst i test riskokare - se testvinnande riskokare.
För vanligt matris har man ungefär dubbelt så mycket vatten som ris. För jasminris eller basmatiris brukar det räcka med en och en halv deciliter vatten till en deciliter ris.

Så rengör man en riskokare

Eftersom riskokaren ofta har en non-stickbeläggning är den lätt att rengöra. Töm ut allt ris och låt riskokaren svalna innan du börjar göra rent den. Ta bort den inre skålen och diska ur den ordentligt. Torka av utsidan med en ren, fuktig trasa. 

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Du fyller riskokaren med vatten och ris enligt doseringsanvisningarna och sedan tillagas riset automatiskt till färdigt resultat. Vissa stänger av sig automatiskt och andra har en varmhållningsfunktion.
 • Det tar runt 30 till 40 minuter att koka ris i en riskokare, vilket är något längre än på en vanlig spis.
 • Vi har valt att utse Hamilton Beach Rice Cooker & Food Steamer 4.75L till den riskokare som är bäst i test. Det är en testvinnande riskokare och toppsäljande modell med en stor kapacitet på 4,75 liter. Den har automatisk varmhållningsfunktion, non-stickbeläggning och smart timer.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Hamilton Beach Hamilton Beach 37541