VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 23 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Koka upp vatten med en bäst i test vattenkokare 2024

Med hjälp av en vattenkokare kan du energieffektivt och snabbt värma vatten – men vilken är egentligen bäst i test? Vi har lusläst flera tester och recensioner och med hjälp av dessa utsett de bästa vattenkokarna.

Vi har jämfört
 • Temperaturinställningar.
 • Volym och design.
 • Varmhållning.
 • Säkerhet.
 • Med eller utan sladd.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test vattenkokare - Test.se testar en vattenkokare från Wilfa.
Här testar Test.se en vattenkokare från Wilfa som är ett populärt varumärke när det kommer till hushållsprodukter.
Bäst i test Test.se logo
Smeg
Smeg KLF03
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Smeg
Smeg KLF03
Snygg och rejäl vattenkokare i retrostil – finns i flera olika färger.
Testvinnare hos Kockhuset 2023.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2023.
Topplacering i Bagaren och Kockens test 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Netonnet.se.
Toppsäljare hos Kitchentime.
En temperaturinställning.
Volym på 1,7 liter.
Automatisk avstängning vid 100 grader.
Effekt på 3000 watt.
Avtagbart kalkfilter.
Inbyggd sladdvinda.
360-gradig bottenplatta.
Säker mot torrkokning.
Finns i 14 olika färger.

Smeg är ett italienskt företag som grundades 1948 med många retroprodukter i 50-talssdesign. I deras breda utbud hittar du brödrost, vattenkokare, kaffebryggare, köksassistenter och kylskåp. Alla produkterna tillverkas i någon av de fyra italienska fabrikerna.

Smeg KLF03 är en exklusiv och snygg vattenkokare i retrodesign och en större volym på 1,7 liter. Den sticker designmässigt ut och går dessutom att matcha med flera andra hushållsmaskiner från Smeg. Vattenkokaren utsågs till testvinnare hos Kockhuset.se och beskrivs som en snygg men också rejäl och stadig vattenkokare. Även om den låter lite mer är det en av de bästa vattenkokarna på marknaden – och har varit så länge. Den hamnar inte på topp tre hos Bäst-i-test.se men får ändå det höga betyget 4 av 5 i deras test. Testpanelen tycker att vattenkokaren har en snygg design, smart basplatta och snabb uppkokning. Smegs vattenkokare får även bra betyg på ett test hos Pricerunner och de beskriver det som en riktigt bra vattenkokare i stilren design.

Vattenkokaren finns i 14 olika färger, är i rostfritt stål och har en effekt på 3000 watt. Hos Smeg själva beskrivs den som en säker och praktisk vattenkokare som kokar vattnet snabbt. Den har ett lock med push-öppning, rejält handtag, en bas som går att rotera i 360 grader och en praktisk inbyggd sladdvinda. När vattnet når 100 grader stängs vattenkokaren automatiskt av. För att förhindra torrkokning stängs den också av vilken gör den till en säker vattenkokare. Utsidan blir inte heller farligt varm, vilket minskar risken att du bränner dig.

För att förenkla rengöringen har vattenkokaren ett avtagbart och tvättbart kalkfilter i rostfritt stål och ett dolt värmeelement. Vattenkokaren är utrustad med gummifötter som gör att den står stadigt på köksbänken.

Den här vattenkokaren har ingen reglerbar värme, men önskar du det har Smeg en vattenkokare med temperaturkontroll under namnet Smeg KLF04PGEU. Önskar du en mindre vattenkokare har Smeg en modell i 0,8 liter.

 • Butiker & priser: Vit
 • Butiker & priser: Svart
 • Butiker & priser: Creme

Bästa premium Test.se logo
KitchenAid
KitchenAid 5KEK1522
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
KitchenAid
KitchenAid 5KEK1522
Vattenkokare från stilsäkra KitchenAid.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2023.
Topplacering i Bagaren och Kockens test 2020.
Högt kundbetyg hos Trusted Reviews.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Temperaturinställning på de två största modellerna
Volym på 1,25, 1,5 eller 1,7 liter.
Automatisk avstängning, finns ett stort utbud av olika färger.

KitchenAid är ett mycket pålitligt varumärke när det kommer till köksprodukter. De är kanske främst kända för sina köksassistenter som synts i flera stora TV-produktioner, men utöver köksassistenter tillverkar de andra förstklassiga produkter till köket - till exempel vattenkokare.

KitchenAid 5KEK1522
är populär en vattenkokare med en volym på 1,5 liter. Den finns även i volymen 1,25 och 1, 7 liter och alla tre vattenkokare har fått mycket bra omdömen av kunder som betygsatt dem på Pricerunner. 4,3 och 4,5 i snittbetyg av flera hundra recensioner. Även Bagaren och Kockens kunder är nöjda med vattenkokarna och gett dem ett snittbetyg på 4,9 av 5. Dessutom har de placerat sig bra i flera tester. Prismässigt ligger de förhållandevis högt, varför vi väljer att utse KitchenAids vattenkokare till bästa premiumval.

Vattenkokarna har flera säkerhetsfunktioner, blanda annat sätter de inte igång om inte locket sitter på ordentligt. I övrigt är de tre modellerna väldigt lika när det kommer till funktioner, den största skillnaden är att den minsta modellen på 1,25 liter inte har temperaturreglage. De två största modellerna har även vatten-mått så att man kan se hur mycket vatten man fyllt på. Alla vattenkokare är trådlösa och snyggt designade så att de blir som en inredningsdetalj i hemmet. Alla tre modeller går att få i flera olika färger.

 • 1,5 liter
 • 1,25 liter
 • 1,7 liter

Bästa justerbara Test.se logo
Wilfa
Wilfa WSDK-2000
Bästa justerbara
Bästa justerbara Test.se logo
Wilfa
Wilfa WSDK-2000
Välisolrerad vattenkokare med justerbar temperatur.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos och högt kundbetyg hos Pricerunner.
5 temperaturinställning.
Volym på 1,25 liter.
Effekt på 2200 watt.
Värmefunktion på 25 minuter.
Svängbar bottenplatta.

Det norska företaget Wilfa grundades 1948 och är idag en av de ledande leverantörerna i Norden av små elektriska produkter. De har fokus på design, kvalitet, säkerhet och innovation. De gör allt från kaffemaskiner och kaffekvarnar till blenders, brödrostar, våffeljärn och vattenkokare.

Wilfa WSDK-2000 är en vattenkokare som finns i både rostfritt stål och svart med en volym på 1,25 liter. Den utsågs till testvinnare hos Bäst-i-test.se och Pricerunner och beskrivs som en snygg och lättanvänd vattenkokare. Den är även ett populärt val bland vattenkokarna hos både Prisjakt och Pricerunner. Enligt nöjda kunder hos Cervera är vattenkokare stilren, tyst och har en snabb uppvärmning.

Vattenkokaren har en isolerande dubbelvägg som gör att den inte blir varm på utsidan så att du inte bränner dig. Den höga isoleringskapaciteten gör också att vattnet håller sig varmare längre. Du kan välja mellan fem olika temperaturinställningar för att få full kontroll över vattentemperaturen – 40, 70, 80, 90 och 100 grader. Den har dessutom en värmefunktion på 25 minuter som du själv kan ställa in. Vattenkokaren har en bottenplatta på 360 grader som gör det enkelt att ställa ner den.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Philips
Philips HD9350/90 Vattenkokare, 1,7 liter, metall
Philips Philips HD9350/90 Vattenkokare, 1,7 liter, metall - Test
Bästa budget Test.se logo
Philips
Philips HD9350/90 Vattenkokare, 1,7 liter, metall
En säker testvinnare med mindre prislapp.
Topplacering hos Råd och Rön 2021.
Positiva recensioner av kunder från MediaMarkt.
Populärt val hos Prisjakt.
Stor volym på 1,7 liter.
Med säkerhetssystem som förhindrar torrkokning.
Saknar manuell temperaturinställning.

Philips är ett holländskt företag med huvudkontor i Amsterdam och ett av världens största elektronikföretag. Företaget har sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ och innovativ teknik vilket förbättrar människors liv. De har bland ett brett utbud av olika hushållsprodukter.

Philips HD9350 är en prisvärd vattenkokare som rymmer hela 1,7 liter. I Råd & Röns test av vattenkokare från 2019 placerade sig vattenkokaren på en andraplats, trots konkurrens från en rad vattenkokare med betydligt högre pris. Produkten har även fått 4,6 av fem stjärnor bland Mediamarkts kundrecensioner.

Vattenkokaren är lätt att fylla på och har en 360 graders basplatta vilket gör att du kan lyfta upp och ställa ner vattenkokaren från alla håll. Denna modell har även tre olika scenarier där den stänger av sig automatiskt och därmed förhindrar torrkokning – när vattnet har börjat koka, när du lyfter kannan av plattan och när det är för lite vatten i kannan. Philips HD9350 har ingen manuell temperaturinställning, utan värmer automatiskt vattnet till kokpunkten.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa stilrena Test.se logo
Stelton
Stelton EM77
Bästa stilrena
Bästa stilrena Test.se logo
Stelton
Stelton EM77
Prisvärd vattenkokare med en snygg och enkel design.
Andra plats på test hos Kockhuset 2023.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2021.
Toppsäljare hos Kitchentime.
Toppsäljare hos Confident Living.
En temperaturinställning.
Volym på 1,5 liter.
Automatisk avstängning.
Avtagbart kalkfilter.
Finns i 4 olika färger.

Stelton är ett välkänt danskt varumärke som grundades 1960. 1964 inledde de ett samarbete med Arne Jacobsen, såväl klassisk som nytt sortiment i deras utbud av produkter till hemmet.

Stelton EM77 är en läcker vattenkokare i plast med en volym på 1,5 liter. Den är en del av Steltons designserie EM77, designad av Erik Magnussen, som har förgyllt hem över hela världen i 40 år.

Hos Råd & Rön fick den betyget 67 av 100 och kom på delad tredje plats i deras test om vattenkokare. Där fick den framförallt höga betyg på egenskaper som ljud, kvalitetsintryck och hanterbarhet. Enligt ett test hos Kockhuset kokar den vattnet snabbt, designen är snygg och stilren och det är dessutom ett prisvärt val. Dock kan utsidan bli något varm så var därför varsam. 

Vattenkokaren har en stilren och cylinderformad design som smälter snyggt in i ditt kök. Effekten på 2200 watt är hög och med den här vattenkokaren går det snabbt att koka tevatten eller pastavatten. Den har en hög prestanda som gör att vattnet kokas upp med en låg energiförbrukning. Vattenkokaren har automatisk avstängning när vattnet har kokat upp och ett säkert torrkokningsskydd. Tack vare ett avtagbart kalkfilter är det lätt att rengöra vattenkokaren.

 • Butiker & priser: Svart
 • Butiker & priser: Grå

Ytterligare läsning

Bäst i test vattenkokare – se testvinnande vattenkokare. Foto: Test.se
Fundera på hur stor kapacitet du har behov av när du väljer vattenkokare. Här testar Test.se en vattenkokare från Smeg, som vi utsett till bäst i test.

Köpguide vattenkokare

Med en vattenkokare har du möjlighet att koka eller värma vatten både snabbt och effektivt. Det finns många olika modeller och varumärken på marknaden – vilken passar dig bäst? Här kan du ta hjälp av våra bästa köptips!

Läs också: Test av kaffebryggare

Vad är en vattenkokare?

En vattenkokare är en elektrisk hushållsapparat som du kokar vatten med och den består av en kanna i plast, rostfritt stål eller glas och en bottenplatta. Du fyller upp den med kallt vatten, stänger locket och låter sedan vattenkokaren arbeta. I botten på vattenkokaren sitter ett värmelement som värms upp och när vattnet förångas uppstår bubblor av ånga. Efter några minuter är den klar och vattnet har uppnått den önskade temperaturen.

Detta kan du använda vattenkokaren till

Vattenkokaren kan komma väl till pass vid många tillfällen – här är några av de vanligaste sakerna att använda den till.

 • Vatten till te, choklad eller snabbkaffe.
 • Vatten till varma koppen, snabbnudlar och gröt.
 • Vatten för att snabba på till exempel tillagning av pasta och grönsaker.
 • Vatten till barnens modersmjölkersättning eller välling.
 • Vatten till städning som kräver kokande vatten för djupare rengöring.
 • Vatten till dig som har ont om varmvatten i till exempel en sommarstuga – till disk och tvätt.
Bäst i test vattenkokare - se testvinnande vattenkokare.
Vattenkokaren har många användningsområden – som att koka vatten till te och pasta.

Fördelar med vattenkokare

Vissa tycker att det är dyrt eller onödigt att köpa en vattenkokare och att det är ännu en hushållsmaskin som tar plats på köksbänken eller i köksskåpen. Här får du alla anledningar till varför du ska investera i en vattenkokare.

Snabbare och enklare

Med en vattenkokare kan du värma upp vatten ungefär dubbelt så snabbt jämfört med att värma i kastrull på spisen. Det är dessutom lättare eftersom du inte behöver passa vattenkokaren när den värmer vattnet.

Säkrare

När vattnet har nått kokpunkten stänger vattenkokaren av sig själv, vilket gör att du aldrig behöver vara orolig över att glömma spisplattan på.

Bra för miljön

Att använda en vattenkokare för att koka upp vatten är det mest miljövänliga sättet att göra det på! Oavsett om du bara ska koka upp tevatten eller koka upp vatten till pastan gör du miljön en tjänst genom att göra det med en vattenkokare. Dessutom går det fortare än att koka upp på spisen. Det finns vissa nya induktionshällar som kanske kan mäta sig med vattenkokaren, men inga ordentliga tester har utförts så det är svårt att säga säkert.

Läs också: Test av pastamaskin

Olika kapacitet för olika behov

Hur mycket vatten vill du kunna koka åt gången? Det finns små vattenkokare med kapacitet på under en liter, men det finns också stora som kan koka över två liter åt gången. Vanligast är dock kannor som rymmer mellan 1 och 1,7 liter. Ju högre kapacitet desto större plats kommer vattenkokaren förstås ta i anspråk, så storleken på ditt kök bör också tas med i valet.

Välj en sladdlös vattenkokare

Sladden till vattenkokaren kan antingen vara kopplad direkt till kannan eller till en bas som kannan står på. En kanna med bas är smidigt på så sätt att du enkelt kan flytta kannan för att fylla den med vatten eller hälla upp vattnet utan att behöva ta hänsyn till sladden.

Koka snabbt med högre effekt

Vattenkokarens värmeelement sköter uppvärmningen av vattnet, och hur snabbt det går beror på maskinens effekt; ju högre effekt desto snabbare kokar vattnet. Vattenkokare med 3000 watt eller högre kan anses vara riktigt snabba! Men ju högre effekt desto högre driftkostnad, även om det inte handlar om några särskilt stora summor pengar.

Så varmt blir vattnet i en vattenkokare

Vattnet i en vattenkokare blir vanligtvis 100 grader, och det är då vattnet når kokpunkten.

Justering av temperatur

Vissa vattenkokare ger dig möjlighet att ställa in en annan temperatur än kokpunkten, vilket är praktiskt om du till exempel vill värma upp vatten att blanda ut jäst i inför bakningen. Det är dessutom extra miljövänligt att kunna ställa in lägre temperaturer; det är bra onödigt att koka upp vattnet när du i själva verket inte behöver kokhett vatten. Varmhållning är en annan fiffig funktion om du kokar upp mer vatten än du behöver men snart kommer använda resten.

Bäst i test vattenkokare – se testvinnande vattenkokare. Foto: Test.se
Vill du själv välja temperatur? Då ska du köpa en vattenkokare med justerbar temperatur.

Om användarvänlighet

Användarvänlighet är förstås A och O när det kommer till produkter som är till för att hjälpa oss i vardagliga bestyr. Blir saker alltför avancerade, otympliga eller bara rakt av opraktiska förlorar de hela sitt syfte. En vattenkokare måste vara lätt att fylla med vatten, handtaget enkelt att greppa och det ska gå att hälla upp det varma vattnet utan risk för spill. Vattenmätaren måste vara tydlig och enkel att läsa av, och den bör också tala om dels hur mycket vatten du som mest kan ha i kannan utan att det riskerar att koka över och dels hur lite vatten du kan ha i den för att inte riskera att elementet blir överhettat. Vissa vattenkokare avger dessutom en ljudsignal när de är klara.

Tänk på säkerheten

Säkerhet går som bekant först, och du måste kunna lita på att din vattenkokare inte står och kokar när den inte ska det! Automatisk avstängning, en funktion som förhindrar torrkokning och ett värmeskyddande yttre är exempel på funktioner som är att föredra, framförallt om det finns barn i hushållet. Blir yttre delen varm har den alltid ett värmetåligt handtag.

Så avkalkar du vattenkokaren

Oavsett om du bor i ett område med höga kalkhalter eller inte så mår vattenkokaren bra av att avkalkas emellanåt. Om det inte finns ett kalklager mellan elementet och vattnet går det fortare att värma upp. Töm alltid vattenkokaren helt efter varje användning – ligger vatten kvar i kannan blir avkalkningen större.

Många vattenkokare har ett avtagbart kalkfilter som gör det enklare att göra rent. Det finns särskilt avkalkningsmedel för vattenkokare och kaffebryggare, men det går precis lika bra att använda vatten och ättiksprit!

Så gör du:

 1. Blanda 8 dl vatten med 2 dl ättikssprit (eller 4 delar vatten och 1 del ättiksprit) och häll i vattenkokaren.
 2. Koka upp och låt stå i 15 minuter.
 3. Häll sedan ur blandningen och koka upp vatten 1–3 gånger för att få bort eventuella rester av ättikan.


Köpa vattenkokare – att tänka på!

Här får du en bra checklista över saker att tänka på när du ska köpa en vattenkokare.

 • Hur stor ska vattenkokaren vara?
 • Ska den vara sladdlös med bottenplatta eller kopplas direkt till eluttaget?
 • Vilket material ska den vara i? Plast eller rostfritt stål?
 • Ska den ha manuell temperaturinställning och varmhållning?
 • Är den lätt att rengöra?
 • Har den automatisk avstängning och en funktion mot torrkokning?

Populära varumärken: 

Länktips: 


Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se testade 12 olika vattenkokare från populära tillverkare som Smeg, KitchenAid och Kenwood. Egenskaper man tittade på när vinnarna togs fram var användarvänlighet, funktion och design. Testvinnare blev Wilfa WSDK-2000 med betyget 4,5 av 5. På andra plats och bästa premium kom Kitchen Aid Artisan 5KEK1522 och den fick också betyget 4,5 av 5. Russell Hobbs Quiet Boil Kettle kom på tredje plats med betyget 4,5 av 5. På fjärde plats kom förra årets testvinnare Kenwood Vattenkokare ZJG801CL med betyget 4,5 av 5.

Pricerunner (2023)

Pricerunner har testat 15 olika vattenkokare, betygsatt och rangordnat dessa. För att ta fram vinnare har de tittat på egenskaper som funktionalitet, användning och formgivning. På första plats kom Wilfa WSDK-2000 och på andra plats och utsedd till bästa premium kom Kitchen Aid Artisan 5KEK1522. På tredje plats kom  Russell Hobbs Quiet Boil Kettle och på fjärde plats kom förra årets testvinnare Kenwood Vattenkokare ZJG801CL. 

Kockhuset (2023)

I ett uppdaterat test hos Bäst i hemmet utsågs Smeg KLF03 till den bästa vattenkokaren. På andra plats kom prisvärda Stelton EM77 och Bosch TWK8613 kom på tredje plats. I testet fanns sex olika vattenkokare med.

Råd & Rön (2021)

Råd & Rön har testat 16 vattenkokare som klarar att koka mellan 0,6 och 1,7 liter vatten. Siemens TW86103 utsågs till bäst i test med ett samlat betyg på 74 av 100. Philips HD9350 kom på andra plats med betyg 72 av 100 och utsågs till bra köp. På tredje plats kom Bosch TWK7203 med betyget 67 av 100. I testet finns både traditionella vattenkokare och kokare med svinhals.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Vattnet värms upp av ett element som sitter i kärlets botten. Antingen friliggande eller inbyggt i botten. Sedan slås maskinen av automatiskt när vattnet nått koknivån. Det är viktigt att tänka på att en vattenkokare inte ska användas till annat än just vatten, det är de inte tillverkade för.
 • Kalkavlagringar kommer från vattnet, och eftersom kalk är basiskt är det effektivt att använda någon typ av syra för att neutralisera och bli av med avlagringarna. Du kan exempelvis koka upp vatten med några teskedar citronsyra. Det fungerar även att använda ättika eller ättiksprit. Oavsett vad du väljer kan du behöva koka upp vattnet några gånger med syra i för att bli av med all kalk.
 • Vi har valt att utse Smeg KLF03 till den vattenkokare som är bäst i test. Det är en rejält vattenkokare med en stor volym på 1,7 liter. Den har en snygg retrostil, finns i många färger och går att matcha med dina andra hushållsprodukter från Smeg.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Smeg Smeg KLF03