HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av vattenkokare

hem & hushåll uppdaterad 13:e Januari, 2017, Baserad på 9 experttester.

När man ska köpa en vattenkokare, kan man tro att det viktigaste av allt är att den kokar upp vattnet snabbt. Visst är det bra om den gör det, men det finns en del andra faktorer att ta hänsyn till om man vill ha en bra modell. Några av dessa faktorer är t.ex. hur energisnål vattenkokaren är, hur enkel den är att hantera (det är viktigt att den är greppvänlig och inte blir för tung), om den har överhettningsskydd och vilken längd det är på dess sladd. Vilka alternativ och funktioner du ska ha på just din vattenkokare, är givetvis baserat på dina behov.

Test.se rekommenderar

Bosch TWK8613  - bäst i test bland Vattenkokare 2018
Bosch TWK8613 , bäst i test.

Bosch TWK8613 - Vi på Test.se har valt att rekommendera vattenkokaren från Bosch - TWK8613 som placerar sig allra högst upp i Råd och Röns test från 2013. Det är en stilfull, sladdlös vattenkokare med fyra olika temperaturmöjligheter mellan 70 - 100 grader. Temperatur ställs in via displayen på bottenplattans framkant. TWK8613 är dessutom utrustad med en varmhållningsfunktion, som gör att vattnet är varmt i upp till 30 minuter! Dess kapacitet ligger på 1,5 liter och vid påfyllning av vatten ser man enkelt den dubbelsidiga nivåmärkningen för vattennivån. Säkerhetslösningarna är bra hos vattenkokaren, då den bara… Läs mer

Vattenkokare - Bäst i test

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

I december 2016 jämförde Testfakta åtta vanliga vattenkokare för att se vilken som har bäst funktioner och som är lättast att använda. Deras egna favorit är Philips HD9380/20 har alla smarta funktioner och är dessutom ganska billig. Det är en enliterskokare med koppmätare, fem olika temperaturer att välja på och med varmhållningsfunktion. Den är dessutom enkel att hantera och har en bra öppning som gör det lätt att hälla i och ur vatten, samtidigt som den är så nätt att den inte tar mycket plats på arbetsbänken i köket! Bosch TWK8613P är en rejäl vattenkokare med temperaturväljare och varmhållningsfunktion, men den tar mycket plats och känns lite plastig. Smeg KLF01PBEU är däremot nätt och tar inte mycket plats. Den är greppvänlig, men känns tung och har inga extra funktioner. Den minst imponerande vattenkokaren är C3s modell - den både kokar långsamt och blir brännhet på utsidan. Dessutom går det knappt att se vattennivåmätaren som döljs av det stora handtaget.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 11 vattenkokare utan temperaturinställningar. Man har bl.a. mätt snabbhet och energiförbrukning för att koka vatten, samt tittat på hanterbarhet och säkerhet. Råd & Rön har även infört ett nytt kemikalietest - där man letat efter Bisfenol A, 15 tungmetaller och 23 flamskyddsmedel - och resultatet visade tyvärr halter av PAH i vattnet hos flera av modellerna. Dessutom upptäckte man att vattnet i två modeller både luktade och smakade plast. Samtliga vattenkokare kräver ungefär lika mycket tid och energiförbrukning för att koka en liter vatten. Däremot får några sämre betyg när man testar med modellernas minsta angivna volym, som varierar mellan 0,5 - 0,75 liter. Testets bästa vattenkokare är kokaren EEWA 3240 från Electrolux, medan Matsui M17JKW11E blir utsedd till “Bra köp”.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-Test.se har testat åtta modeller av vattenkokare ur olika prisklasser:  tre budgetmodeller, två ur medelprisklassen och tre premiummodeller. Deras volym varierar mellan 1 och drygt 1,5 liter. Man har mätt hur lång tid det tar för varje modell att koka upp exakt 1 liter vatten, samt mätt hur varmt vattnet varit efter 20 minuter. Man undersökte även vattenkokarnas användarvänlighet, reglage och eventuella displayer. Bäst i test blev Electrolux EEWA7500. Detta är testets mest välutrustade vattenkokare. Till formen är den smidig och tar liten plats. Man kan justera dess temperatur från 50 grader och upp till kokande vatten. På handtaget finns en smart, digital display som visar exakt temperatur på vattnet, både under och efter kokning. Modellens användarvänlighet ihop med de funktionella och snygga displayerna ger produkten ett bra prisvärde. Näst kommer Kitchen Aid Artisan som är testets gigant, både bildligt och bokstavligt talat. Kokaren tar upp mycket plats på köksbänken, men kompenserar med fantastiska ljus- och ljudindikatorer, multipla digitala, samt analoga, displayer och lätthanterade reglage. Värmehållningen är bra, men bäst av allt är modellens dubbla väggar. De gör att utsidan förblir sval i alla lägen och det drar även ner ljudnivån rejält. Eva Solos vattenkokare hamnade på tredjeplats och ligger i premiumprisklass. Fördelarna är den höga användarvänligheten, den låga ljudnivån och dess snabba kokning av vattnet.

Vinnare i det här testet

Helsingborgs Dagblad

Publicerad

Helsingborgs Dagblad har tillsammans med Wiseguide testat åtta olika vattenkokare som kostar mellan 100-560 kronor. Det finns inget givet samband mellan dyr vattenkokare och hög kvalitet, även om en av de dyrare produkterna toppar listan. De testade vattenkokarna är gjorda i plast, glas och stål. Modellerna gjorda i plast blir inte lika varma som stål- och glasmodellerna, men ingen är direkt barnsäker.

Klart bäst i test är vattenkokaren Electrolux EEWA3100. Den är gjord i plast och är testets snabbaste vattenkokare. Den uppmätta koktiden för en liter femtongradigt vatten ligger på 3 min och 4 sek. En annan bra egenskap är dess låga yttertemperatur, vilket minskar risken för att bränna sig. Electrolux vattenkokare får slutbetyget 22 poäng av 25 möjliga.

Två vattenkokare delar på andraplatsen; Braun Multiquick 3 WK300 och Ica Cook & Eat Vattenkokare KE600A. Den förstnämnda är testets dyraste och kostar ca 560 kr. Brauns vattenkokare är relativt snabb och har en tydlig nivåmarkering. Ett annat pluspoäng för att den håller sig sval runt handtaget. Icas vattenkokare har ett greppvänligt handtag och rymmer 1,7 liter vatten. Den kokar snabbt, men har en hög temperatur på ytterhöljet. Betyget för dessa två vattenkokare blir 17 poäng av 25 möjliga.

Bästa budgetalternativet heter Fasett 9020-1105 och kostar endast en hundralapp. Fasetts vattenkokare är testets näst snabbaste med sina 3 min och 14 sek. Den rymmer rejält med vatten och har ett svalt handtag. Nivåmarkeringar finns på bägge sidor och den har som alla andra kokare automatisk avstängning. Helt klart ett bra val om du inte vill lägga ut mycket pengar på en vattenkokare!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat flera vattenkokare och testet visar att flera modeller blir onödigt varma och kan orsaka brännskador vid användning. En vattenkokare ska snabbt kunna koka upp vatten och de drar mycket mindre energi än en spisplatta. Vattenkokarna är numera en välexponerad köksaccessoar och t.o.m. EU-kommissionen tipsar om den, men vi uppmanas förstås samtidigt att inte slösa med för mycket vatten. 40 olika vattenkokare är med i Råd och röns test och det visar sig att dyrast inte är bäst och tvärtom. Bäst i test är en vattenkokare från Bosch – TWK8613. Den är mycket lätt att hantera och har fått 82 i samlat betyg. Den är även en av de snabbaste vattenkokarna, tillsammans med Philips HD4685 och Sandstrøm SKET211. Sandstrøm kokar upp en liter vatten på 2 minuter och 51 sekunder, medan den dyra Bodum Bistro (1200 kronor) tar hela 4 minuter och 26 sekunder på sig för samma mängd vatten. Bodum Bistro är annars lätt att bära och hantera, samt fylla på och hälla ur vatten. Även säkerheten är viktigt när det gäller vattenkokare. Många modeller blir nämligen så heta på utsidan och på locket, vilket är en risk för att man ska bränna sig. Därför är det viktigt att hålla vattenkokaren utom räckhåll för barn, om man har en sådan modell som blir för varm. Testvinnaren blev, som sagt, Bosch TWK8613 och även syskonmodellen TWK8611 – som fick samma slutbetyg. Båda modellerna kostar drygt 600 kronor och de kokar upp vattnet på tre minuter. De får även bra betyg för sin säkerhet och hanterbarhet.

Vinnare i det här testet

Viivilla.se

Publicerad

Viivilla.se har testat och betygsatt 7 stycken vattenkokare med Kenwood, kMix SJM021 som vinnare. Kenwoods vattenkokare har många bra fördelar, t.ex. att det är enkelt att hälla ur den. Man får ett bra grepp, då handtaget materialet som använts är halksäkert och bekvämt. Modellen är testets billigaste vattenkokare och det är betydligt för hur den upplevs. Den är enkel att fylla på och hantera och väger inte mycket när den flyttas från kran till bas. Vattenkokare från Electrolux känns gedigen och man kan lätt tro att den rymmer mer än en liter vatten, trots att den inte gör det. Modellen är lätt och smidigt, samt enkel att hantera. Volymmarkeringen sitter på utsidan, vilket underlättar när man ska titta hur mycket som fyllts på. Krups vattenkokare hamnade på tredje plats. Modellen kan ställas in efter vilken grad man vill ha sitt vatten kokat till och den kokar upp det relativt snabbt – snabbast i detta test. Den är enkel att hantera och hälla ur och även om den är störst i testet känns den bäst att hålla. Dock piper vattenkokaren först när den startar och sedan flera gånger när den är klar.

Vinnare i det här testet

Pricerunner.se

Publicerad

Pricerunners testpanel har testat och betygsatt fyra vattenkokare, där Krups modell blev testvinnare. Modellen är elegant och lättanvänd och den har en elektronisk display. Dess kapacitet ligger på 1.5 liter och den har en snygg nivåmätare på båda sidor som skiftar i färg – blå tll röd – i takt med att temperaturen ökar. Modellen har ett funktion som låter dig välja vilken temperatur du vill ha på vattnet, samt att den ger ifrån sig en ljudsignal när vattnet nått ditt val. På andra plats har Russell Hopps Glass Touch Kettle hamnat och detta är en snygg och modern vattenkokare. Värmeplattan har lysande touchknappar som gör det enkelt att använda kannan samt att hålla den ren. Även denna modell har en temperaturvalsfunktion och den stängs automatiskt av när vattnet nått rätt temperatur. Dock är denna modellen dyrast i testet. På tredje plats har Philips vattenkokare hamnat, då den är stilig och prisvärd. Den är minst i testet och passar bäst vid användning till varma drycker, såser eller soppor. Även denna modell har en temperaturvalsfunktion, samt en ljudsignal som talar om när temperaturen är uppnådd. Den har också en varmhållningsfunktion, som håller temperaturen!

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat 10 stycken vattenkokare i olika prisklasser. Fyra av dessa blev farligt heta även på utsidan. Bäst i test är Nova Line, trots att den är långt ifrån snabbast i testet. Dess fördelar är att den väger lite och endast har en yttemperatur på 54 grader. Vattenkokarens nivåmätare är tydlig och lätt att läsa av och detsamma gäller dess signallampa. Den är lätt att greppa tag om och att fylla på med vatten, samt att hälla ur. Dessutom är det enkelt att byta filtret på vattenkokaren. På andra plats har Bosch Styline TWK 8611. Den här vattenkokaren har, till skillnad från Nova Line, otydlig nivåmätare och det är svårt att hälla ur den när den är full. Däremot har den en tydlig temperaturpanel och tydlig signalkontroll. Den har även en varmhållningsknapp och ett riktigt bra grepp. På tredje plats har Bodum 1138. Den här vattenkokaren har en mycket tydlig nivåmätare och en tydlig signallampa. Det är enkel och behaglig att greppa. Dock är kannan svår att hälla ur om den är full och den står ostadigt på stället!

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartsons testpanel har testat och betygsatt 8 vattenkokare och utsett Braun till vinnare. Anledningen till att man skaffar en vattenkokare är ofta för att det går snabbare att få hett vatten, den stänger oftast av sig själv när det är klart, den drar mindre energi, man kan placera den var man vill och det är enklare att mäta upp rätt volym i en vattenkokare än på spisen. Brauns kokare har en tydlig nivåmärkning och dess design är väl genomtänkt. Den har en hög kvalité och är lätt att använda, samt att ytterhöljer har en bra isoleringsförmåga och blir därför inte för varm på utsidan. Vattenkokaren från Biltema är en liten modell som endast rymmer en liter. Trots att dess nivåmärkning sitter på insidan, så är startknappen välplacerad och tydlig. Detta är en enkel vattenkokare och ett bra alternativ! Sist men inte minst, Menuett, som är en modell i plast och har ett stort, tydligt fönster för avläsning av volym. Ytterhöljet blir inte farligt varm och det går relativt snabbt att koka upp vatten. Trots att man får intrycket av en plastig modell, så är den mycket prisvärd.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"