VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vattenkokaren som är bäst i test 2021 - hitta den här!

Med hjälp av en vattenkokare kan du energieffektivt och snabbt värma vatten – men vilken är egentligen bäst i test? Vi har lusläst flera tester och recensioner och med hjälp av dessa utsett de bästa vattenkokarna.

Vi har jämfört
 • Temperaturinställningar: Finns det fasta inställningar eller kan man ställa in temperaturen manuellt?
 • Volym och design.
 • Övriga funktioner som exempelvis varmhållning, säkerhet och huruvida vattenkokaren är sladdlös eller inte.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Siemens
TW86103
Bäst i test
Bäst i test
Siemens
TW86103
Testvinnande vattenkokare med stor flexibilitet.
Testvinnare hos Råd & Rön 2019.
Toppbetyg hos Bagaren och Kocken.
Välj mellan fyra temperaturer; 70, 80, 90 eller 100 grader.
Volym på 1,5 liter.
Sladdlös och smidig att hantera.
Med varmhållningsfunktion.

Siemens TW86103 har en kapacitet på 1,5 liter och har en justerbar temperaturinställning där du kan välja mellan 70, 80, 90 eller 100 grader. Det är en populär vattenkokare – förutom att den har utsetts till testvinnare hos Råd & Rön har den även valts ut som en favoritmodell hos Bagaren och Kocken. Vattenkokaren har en bottenplatta, vilket gör att själva kannan är sladdlös och enkel att använda.

Siemens TW86103 kommer med en varmhållningsfunktion som håller vattnet varm i upp till 30 minuter efter att det har uppnått sin temperatur. Vattenkokaren har också ett kalkfilter som går att ta ur, vilket gör den extra lätt att rengöra. När det gäller säkerhetsaspekter finns det ett par olika – dels stänger vattenkokaren av sig så snart den uppnått rätt temperatur, och den går inte heller att starta om inte locket är stängt ordentligt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Siemens TW86103
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa premium-serie Test.se - Bästa premium-serie
KitchenAid
KEK-modeller
Bästa premium-serie
Bästa premium-serie
KitchenAid
KEK-modeller
Vattenkokare från stilsäkra KitchenAid.
Testvinnare hos Kockhuset.
Topplacering i Bagaren och Kockens test.
4,9/5 hos Trusted Reviews.
4,3/5 kundrecensioner hos Pricerunner.
Temperaturinställning på de två största modellerna
Volym på 1,25, 1,5 eller 1,7 liter.
Automatisk avstängning, finns ett stort utbud av olika färger.

KitchenAid är ett mycket pålitligt varumärke när det kommer till köksprodukter. De är kanske främst kända för sina köksassistenter som synts i flera stora TV-produktioner, men utöver köksassistenter tillverkar de andra förstklassiga produkter till köket - till exempel vattenkokare.

Alla tre vattenkokare har fått mycket bra omdömen av kunder som betygsatt dem på Pricerunner. 4,3 och 4,5 i snittbetyg av flera hundra recensioner. Även Bagaren och Kockens kunder är nöjda med vattenkokarna och gett dem ett snittbetyg på 4,9 av 5. Dessutom har de placerat sig bra i flera tester. Prismässigt ligger de förhållandevis högt, varför vi väljer att utse KitchenAids vattenkokare till bästa premiumval.

Vattenkokarna har flera säkerhetsfunktioner, blanda annat sätter de inte igång om inte locket sitter på ordentligt. I övrigt är de tre modellerna väldigt lika när det kommer till funktioner, den största skillnaden är att den minsta modellen på 1,25 liter inte har temperaturreglage. De två största modellerna har även vatten-mått så att man kan se hur mycket vatten man fyllt på. Alla vattenkokare är trådlösa och snyggt designade så att de blir som en inredningsdetalj i hemmet. Alla tre modeller går att få i flera olika färger.

 • 1,5 liter
 • 1,25 liter
 • 1,7 liter
 • Priser för KitchenAid 5KEK1522
  • Fria returer till butik
   1-3 dagar standardleverans
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Snabb leverans
 • KitchenAid KEK1222
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Världens största butik på nätet
   Fri frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • Fri frakt över 499 kr
   Snabb leverans
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr
 • KitchenAid 1722
  • Fria returer till butik
   1-3 dagar standardleverans
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Världens största butik på nätet
   Fri frakt över 229 kr, leverans nästa dag

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Philips
HD9350
Bästa budget
Bästa budget
Philips
HD9350
En säker testvinnare med mindre prislapp.
Topplacering hos Råd och Rön.
Positiva recensioner av kunder från MediaMarkt.
Stor volym på 1,7 liter.
Med säkerhetssystem som förhindrar torrkokning.
Saknar manuell temperaturinställning.

Philips HD9350 är en prisvärd vattenkokare som rymmer hela 1,7 liter. I Råd & Röns test av vattenkokare från 2019 placerade sig vattenkokaren på en andraplats, trots konkurrens från en rad vattenkokare med betydligt högre pris. Produkten har även fått 4,6 av fem stjärnor bland Mediamarkts kundrecensioner.

Vattenkokaren är lätt att fylla på och har en 360 graders basplatta vilket gör att du kan lyfta upp och ställa ner vattenkokaren från alla håll. Denna modell har även tre olika scenarier där den stänger av sig automatiskt och därmed förhindrar torrkokning – när vattnet har börjat koka, när du lyfter kannan av plattan och när det är för lite vatten i kannan. Philips HD9350 har ingen manuell temperaturinställning, utan värmer automatiskt vattnet till kokpunkten.

 • Butiker & priser
 • Priser för Philips HD9350
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr

Ytterligare läsning

Köpguide:

Bra för miljön

Att använda en vattenkokare för att koka upp vatten är det mest miljövänliga sättet att göra det på! Oavsett om du bara ska koka upp tevatten eller koka upp vatten till pastan gör du miljön en tjänst genom att göra det med en vattenkokare. Dessutom går det fortare än att koka upp på spisen. Det finns vissa nya induktionshällar som kanske kan mäta sig med vattenkokaren, men inga ordentliga tester har utförts så det är svårt att säga säkert.

Olika kapacitet för olika behov

Hur mycket vatten vill du kunna koka åt gången? Det finns små vattenkokare med kapacitet på under en liter, men det finns också stora som kan koka över två liter åt gången. Vanligast är dock kannor som rymmer mellan 1–1,7 liter. Ju högre kapacitet desto större plats kommer vattenkokaren förstås ta i anspråk, så storleken på ditt kök bör också tas med i valet.

Välj en sladdlös vattenkokare

Sladden till vattenkokaren kan antingen vara kopplad direkt till kannan eller till en bas som kannan står på. En kanna med bas är smidigt på så sätt att du enkelt kan flytta kannan för att fylla den med vatten eller hälla upp vattnet utan att behöva ta hänsyn till sladden.

Koka snabbt med högre effekt

Vattenkokarens värmeelement sköter uppvärmningen av vattnet, och hur snabbt det går beror på maskinens effekt; ju högre effekt desto snabbare kokar vattnet. Vattenkokare med 3000 W eller högre kan anses vara riktigt snabba! Men ju högre effekt desto högre driftkostnad, även om det inte handlar om några särskilt stora summor pengar.

Säkerhet framför allt

Säkerhet går som bekant först, och du måste kunna lita på att din vattenkokare inte står och kokar när den inte ska det! Automatisk avstängning, en funktion som förhindrar torrkokning och ett värmeskyddande yttre är exempel på funktioner som är att föredra, framförallt om det finns barn i hushållet.

Smarta funktioner

Vissa vattenkokare ger dig möjlighet att ställa in en annan temperatur än kokpunkten, vilket är praktiskt om du till exempel vill värma upp vatten att blanda ut jäst i inför bakningen! Det är dessutom extra miljövänligt att kunna ställa in lägre temperaturer; det är bra onödigt att koka upp vattnet när du i själva verket inte behöver kokhett vatten. Varmhållning är en annan fiffig funktion om du kokar upp mer vatten än du behöver men snart kommer använda resten.

Om användarvänlighet

Användarvänlighet är förstås A och O när det kommer till produkter som är till för att hjälpa oss i vardagliga bestyr. Blir saker alltför avancerade, otympliga eller bara rakt av opraktiska förlorar de hela sitt syfte. En vattenkokare måste vara lätt att fylla med vatten, handtaget enkelt att greppa och det ska gå att hälla upp det varma vattnet utan risk för spill. Vattenmätaren måste vara tydlig och enkel att läsa av, och den bör också tala om dels hur mycket vatten du som mest kan ha i kannan utan att det riskerar att koka över och dels hur lite vatten du kan ha i den för att inte riskera att elementet blir överhettat.

Avkalka din vattenkokaren

Oavsett om du bor i ett område med höga kalkhalter eller inte så mår vattenkokaren bra av att avkalkas emellanåt. Om det inte finns ett kalklager mellan elementet och vattnet går det fortare att värma upp. Det finns särskilt avkalkningsmedel för vattenkokare och kaffebryggare, men det går precis lika bra att använda vatten och ättiksprit! Banda 8 dl vatten med 2 dl ättikssprit (eller 4 delar vatten och 1 del ättiksprit) och häll i vattenkokaren, Koka upp och låt stå i 15 minuter. Häll sedan ur blandningen och koka upp vatten 1–3 gånger för att få bort eventuella rester av ättikan.

Töm alltid vattenkokaren helt efter varje användning! Ligger vatten kvar i kannan blir avkalkningen större.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Vattnet värms upp av ett element som sitter i kärlets botten. Antingen friliggande eller inbyggt i botten. Sedan slås maskinen av automatiskt när vattnet nått koknivån. Det är viktigt att tänka på att en vattenkokare inte ska användas till annat än just vatten, det är de inte tillverkade för.
 • Kalkavlagringar kommer från vattnet, och eftersom kalk är basiskt är det effektivt att använda någon typ av syra för att neutralisera och bli av med avlagringarna. Du kan exempelvis koka upp vatten med några teskedar citronsyra. Det fungerar även att använda ättika eller ättiksprit. Oavsett vad du väljer kan du behöva koka upp vattnet några gånger med syra i för att bli av med all kalk.
 • Enligt vår bedömning är Siemens modell TW86103 bäst i test, den vann Råd och Röns stora jämförelse av vattenkokare som nyligen gjordes. Dessutom är det en populär produkt bland kunderna hos Bagaren och Kocken vilket gör att de särskilt rekommenderade modellen när de presenterade de bästa vattenkokarna.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Siemens TW86103