VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 7 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Gör egen färsk pasta med en bäst i test pastamaskin 2024

Hemlagad mat smakar alltid lite extra gott – eftersom den lagas med kärlek. Med en egen pastamaskin kan du göra egen pasta och laga läckra pastarätter till familj och vänner. Se de populäraste och bästa pastamaskinerna som finns just nu och ta hjälp av våra tips i köpguiden.

Vi har jämfört
 • Om den är automatisk eller manuell.
 • Hur många sorters pasta den kan göra.
 • Antal tillbehör.
 • Om rengöringen är enkel.
 • Andra egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Marcato
Marcato Atlas 150 motor
Bäst i test
Bäst i test
Marcato
Marcato Atlas 150 motor
Pastamaskin i klassisk design för tre olika sorters pasta med automatisk eller manuell funktion.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Högt betyg av kunder hos Kitchentime.se
Varumärke som tillverkade den första manuella pastamaskinen.
Pastamaskin med både automatisk och manuell funktion.
Kan göra tre olika sorters pasta.
Bordsfäste och vev följer med.
Enkel att använda.
Enkel att rengöra.
Recepthäfte med bilder och instruktioner följer med.
10 års garanti.

Marcato är ett italienskt varumärke som grundades 1930 av Otello Marcato. Han utvecklade den första manuella pastamaskinen och hör till originalet. I sitt sortiment har de flera pastamaskiner som är omtyckta av både användare och experter.

Vi har utsett Marcato Atlas 150 motor till den bästa pastamaskinen och med den kan du göra läcker hemmagjord pasta. Detta är Marcatos klassiska pastamaskin Marcato Atlas 150 utrustad med en praktiskt med motor. Hos Kockhuset kom pastamaskinen på andra plats när de jämförde några av marknadens mest populära modeller just nu. Enligt dem är det en stabil pastamaskin med material av hög kvalitet. Pastamaskinen har toppbetyg hos Pricerunner och Bagaren och Kocken och är ett populärt val bland modellerna hos Prisjakt.

Pastamaskinen är tillverkad i rostfritt stål och har både en automatisk och manuell funktion. Använder du den motordrivna funktionen får du två händer lediga när du ska göra din pasta vilket gör arbetet smidigare. Motorn har en motorhållare gjord av kromad plast. Vill du veva för hand följer det med bordsfäste och vev – då plockar du bort motorn och sätter dit veven istället.

Maskinen har möjlighet att göra tre olika sorters pasta och det följer med tillbehör till pastasorterna lasagne, tagliolini och fettuccini. Tjockleken på pastan går att variera för att du ska få den storlek du föredrar. För lasagneplattorna kan du ställa in en tjocklek på 0,6–4,8 millimeter med en maxbredd på 15 centimeter. Valsarna för fettuccini är på 6 millimeter och tagliolini på 1,5 millimeter.

Maskinen är enkel att hantera och det följer med ett recepthäfte med bilder och instruktioner. Det finns också fler pastavalsar att köpa till om du vill göra andra typer av pasta. Det är lätt att rengöra pastamaskinen efter användningen – det gör du enkelt genom att bara borsta av rullarna.

 • Butiker & priser
 • Priser för Marcato Pastamaskin Atlas med Motor
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Witt
Witt Premium Pasta Maker
Witt Witt Premium Pasta Maker - Test
Bästa premium
Witt
Witt Premium Pasta Maker
Elektriskt pastamaskin i premiumklass som gör hela jobbet åt dig.
Tredje plats på test hos Bastihemmet.se 2022.
Pastamaskin med automatisk funktion.
Kan göra sju olika sorters pasta.
Stor kapacitet – 600 gram mjöl.
Automatisk vattendosering.
8 olika program.
Automatisk avstängning efter 2 minuter.
Enkel rengöring.

Witt är ett danskt företag som grundades 1993. De säljer innovativa produkter som juicepressar, pastamaskiner och andra populära kökstillbehör.

Witt Premium Pasta Maker är en elektrisk pastamaskin med hög kapacitet och den modell som vi valt till bästa premium. Vill du ha en pastamaskin i premiumklass – med en dyrare prislapp – är detta valet för dig! Pastamaskinen kom på tredje plats hos Bästihemmet.se och utsågs till bästa premiumval. Enligt dem är det en pastamaskin som i princip gör hela jobbet åt dig.

Pastamaskinen har en modern och elegant design som gör den snygg att ha på köksbänken. Den är tillverkad av högsta kvalitet med en tritran-behållare och inbyggd kylfläkt som gör att pastan aldrig klibbar ihop.

Pastamaskinen rymmer 200-600 gram mjöl och den har en automatisk vattendosering som alltid ger en perfekt konsistens på degen. Du kan välja mellan åtta olika program där sex av dem är automatiska. På bara 15 minuter får du hemmagjord pasta precis som du själv önskar. Det följer med flera olika skivor så att du har möjlighet att göra sju olika pastasorter – vilket gör det lätt för dig att variera dina pastarätter.

När maskinen varit inaktiv i två minuter stänger den automatiskt av sig. Det går att ta isär den vilket gör det lätt att rengöra den. Vissa delar går att köra i diskmaskin, men pastamaskinen håller längre om du diskar för hand.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa manuella Test.se - Bästa manuella
Marcato
Marcato Atlas 150 Classic
Bästa manuella
Bästa manuella
Marcato
Marcato Atlas 150 Classic
Manuell pastamaskin i klassisk design och robust material.
Testvinnare hos Techradar 2023.
Testvinnare hos Bästihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Varumärke som tillverkade den första manuella pastamaskinen.
Pastamaskin med manuell funktion.
Kan göra tre olika sorters pasta.
Bordsfäste och vev följer med.
Enkel att använda.
Enkel att rengöra.
Finns i flera färger.
10 års garanti.

Marcato är ett italienskt varumärke som grundades 1930 av Otello Marcato. Han utvecklade den första manuella pastamaskinen och hör till originalet. I sitt sortiment har de flera pastamaskiner som är omtyckta av både användare och experter.

Marcato Atlas 150 Classic är en manuell pastamaskin från grundarna av själva pastamaskinen. Med den här är det lätt att ta matlagningen till en helt ny nivå.

Den blev bäst i test hos Bastihemmet.se och de beskriver den som både enkel att använda och rengöra, med bra funktioner och stilren design som gör den snygg att ha på köksbänken.

I ett test hos Techradar kom pastamaskinen på första plats och beskrivs som den bästa pastamaskinen just nu. 

Pastamaskinen är i rostfritt stål vilket gör den både robust och rejäl. Du kan ställa in pastabredden på upp til 150 millimeter och tjockleken kan justeras på mellan 0,6 och 4,8 millimeter. Du kan göra tre olika pastasorter – lasagne, fettuccine och tagliolini.

Du fäster pastamaskinen med den medföljande bordshållaren och hanterar den manuellt via en vev som gör att pastan rullas ut. När du är färdig torkar du och borstar av pastamaskinen. Du har en lång garanti på 10 år.

 • Butiker & priser
 • Priser för Pastamaskin Atlas 150 Classic
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Anders Petter
Anders Petter Backaryd Pastamaskin
Bästa budget
Bästa budget
Anders Petter
Anders Petter Backaryd Pastamaskin
Populär manuell pastamaskin av hög kvalitet men lägre prislapp.
Bästa budget hos Bastihemmet.se 2022.
Populärt val hos Cervera.
Populärt val hos Prisjakt.
Pastamaskin med manuell funktion.
Kan göra fyra olika sorters pasta.
Enkel rengöring.
Recept- och instruktionsmanual följer med.

Anders Petter är Cerveras egna märke och i sortimentet finns ett stort utbud av köksprodukter som har tagits fram med inspiration från nytt och gammalt.

Anders Petter Backaryd Pastamaskin är en prisvärd maskin för dig med lägre budget, men som ändå vill ha en hög hög kvalitet. Det är en klassisk pastamaskin med manuell funktion som gör att du kan få färsk pasta enkelt. Den kom på fjärde plats och blev bästa budget hos Bästihemmet.se, som beskriver den som prisvänlig, stadig och med stilren design.

Pastamaskinen från Anders Petter tillhör deras serie Backaryd som passar dig som önskar en stilren och modern design utan att ta bort funktion. Maskinen är i rostfritt stål, aluminium, rulle av ABS och silikon-fötter och snygg att ha på köksbänken. Du kan göra fyra olika sorters pasta – tagliatelle och spaghetti och pastaplattor till lasagne och ravioli.

När du är färdig med pastamaskinen torkar du av den med en mjuk torr tygtrasa och rengör rullarna med en borste eller tandpetare. Är det första gången du gör egen pasta? Inga problem! Det följer med en recept- och instruktionsmanual som gör det enklare för dig.

 • Butiker & priser
 • Priser för Anders Petter - Backaryd Pastamaskin Rostfri
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bra val Test.se - Bra val
GEFU
GEFU Perfetta pastamaskin stål
Bra val
Bra val
GEFU
GEFU Perfetta pastamaskin stål
Lättarbetat pastamaskin i klassisk design som ger tre olika pastasorter.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Bra betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Pastamaskin med manuell funktion.
Kan göra tre olika sorters pasta.
Finns i flera färger.
5 års garanti.

Tyska GEFU har tillverkat köksredskap i över 70 år. GEFU Perfetta pastamaskin stål är en klassisk pastamaskin med manuell funktion, för dig som vill göra egen äkta italiensk pasta till dina middagsgäster. Den finns i flera färger.

I ett test hos Kockhuset utsågs maskinen till bäst i test och beskrivs som lättarbetat och stilren för både nybörjare och mer vana kockar. När Bäst i hemmet valde ut de bästa pastamaskinerna fanns denna med. Av dem beskrivs den som prisvärd med snygg design och ett robust val. Hos Bagaren och Kocken är kundbetyget högt bland nöjda kunder.

I den här maskinen kan du göra tre olika pastasorter ­– tagliolini, tagliatelle och lasagne. Välj en tjocklek på mellan 0,22 och 3 millimeter, så att du får pastan precis som du gillar den bäst!

Pastamaskinen är säker att använda med en glidsäker bas, även om du vevar snabbt. Den väger tre kilo, är i storleken H 14 x B 17,5 x L 21 centimeter och diskas för hand. Garantitiden är lång – på fem år!

 • Butiker & priser
 • Priser för GEFU Perfetta pastamaskin stål
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Ytterligare läsning

Bäst i test pastamaskin - se testvinnande pastamaskiner.
Med en pastamaskin kan du göra egen färsk pasta.

Köpguide pastamaskin

Gillar du pasta och att laga mat och vill ta din matlagning ett steg längre kan du göra egen pasta. Att bjuda familj och vänner på hemmagjord pasta är ett riktigt säkert kort och något de flesta uppskattar. Det är dessutom inte särskilt svårt att göra hemmagjord pasta. Med en pastamaskin kan du enkelt göra egen pasta och här hjälper vi dig att välja rätt modell.

Vad är en pastamaskin?

En pastamaskin är en elektriskt eller manuell köksapparat som du kan göra färsk pasta i. Den har ofta en stilren design i rostfritt stål som dessutom är snygg att ha framme på köksbänken.

Hur fungerar en pastamaskin?

En pastamaskin har flera olika valsar som du först plattar ut degen med och sedan formar den med. Du gör en egen pastadeg, delar upp den i mindre bitar och kör den sedan platt i pastamaskinen, fäster ihop den och kör den flera gånger om. Efter det byter du vals och skär pastan enligt önskade pastaformer i maskinen. Koka pastan på en gång i några minuter eller låt den torka om du hellre vill ha torr pasta. Den färska pastan håller sedan upp till tre dagar i kylskåpet. 

Här kan du se när Youtubern och kocken Filip Poon gör färsk pasta: 

Vad är en manuell pastamaskin?

Med en manuell pastamaskin använder du en vem för att pressa pastan. Du fäster maskinen i bordet med ett bordsfäste och använder sedan en vev för att manuellt föra fram pastan. Den manuella pastamaskinen kan ofta göra flera olika typer av pastasorter genom olika inställningar och utbytbara valsar.

Många pastafanatiker föredrar en manuell pastamaskin för att få en bra kontroll. Det är också en kul aktivitet för barnfamiljer där barnen också kan få vara med och tillverka sin egen middag. Däremot är det mer jobb när du ska göra pastan själv vilket kanske inte passar lika bra om du ska göra pasta flera gånger i veckan. Priset för en manuell pastamaskin är också lägre än för en elektrisk pastamaskin.

Vad är en elektrisk pastamaskin?

En elektrisk pastamaskin eller automatisk pastamaskin är motordriven och sköter sig i princip själv. Den kan ha olika inställningar som gör det lätt att välja tjocklek och bredd på pastan. Fördelen med en pastamaskin som är automatisk är att du får två händer över till att hantera pastan med. En del elektriska pastamaskiner har samma design som en manuell modell men är utrustad med en liten motor på sidan. Andra är mer avancerade med en behållare för vatten och en för pastadegen och knådar även själv ihop den. På en del pastamaskiner kan du plocka bort motorn och ersätta med en vev för att kunna växla mellan en automatisk och manuell pastamaskin.

En automatisk pastamaskin kostar ofta lite mer, men gör pasta både snabbare och enklare. Vissa har också möjlighet att göra fler pastasorter än en manuell modell. Även rengöringen är ofta enklare då många delar kan tas av och diskas i maskin.

Vad kan man göra i en pastamaskin?

Det finns många olika pastasorter i butikshyllan att välja mellan. Med en pastamaskin har du också möjlighet att göra fler olika pastasorter så att du kan variera dina pastarätter. Det finns över 600 pastasorter att välja mellan, men en pastamaskin är oftast begränsad till att göra tre till fem olika varianter.

Vanliga pastasorter du kan göra i en pastamaskin:

 • Spagetti – rund, lång och smal och klassisk pasta.
 • Tagliatelle – långsmal bandpasta. Enligt italienarna ska bolognese alltid serveras med tagliatelle.
 • Fettucine – lång, platt och bred pasta som är lite bredare än tagliatelle. Fettucine Alfredo är en berömd maträtt i både Italien och USA.
 • · Tagliolini – lång och platt pasta. Liknar tagliatelle men är tunn som capellini.
 • Pappardelle – lång och bred pasta. Passar att binda samman finfördelade såser på grädde och olja eller till kraftigare köttsåser som bolognese eller köttraguer.
 • Lasagne – platta, breda plattor

Källa: Arla

Bäst i test pastamaskin - se testvinnande pastamaskiner.
En pastamaskin kan oftast göra 3-5 olika pastasorter.

Fördelar med en pastamaskin

Den finns många fördelar med att köpa en pastamaskin. Den är dessutom inte heller särskilt dyr och väljer du en av hög kvalitet kommer den att vara en kär vän i köket i många år.

Godare med färsk pasta

Det är godare att äta färsk pasta till middag än torr pasta. Dessutom kan du göra pastan precis som du önskar, smaksätta den som du vill och göra de typ av pasta du gillar bäst.

Rolig aktivitet med familjen

Att göra egen pasta kan vara en rolig aktivitet för hela familjen. Låt barnen hjälpa till att göra sin egen pasta så får ni garanterat också en riktigt trevlig middag ihop.

Billigare att göra egen

Färsk pasta är dyrare än torr pasta och genom att göra egen blir det billigare i längden. Pastamaskinen kostar allt från några hundralappar upp till 2000 kronor, men gör du pasta några gånger per månad kommer det att löna sig i längden.

Att välja mellan färsk och torr pasta

När du ska laga pasta kan du välja mellan färsk pasta och torr pasta. Färsk pasta är mer av en delikatess och något du kanske inte alltid unnar dig eftersom den är dyrare, men den smakar också godare. Den innehåller ägg och går snabbare att koka. Torr pasta är billigare, ofta gjord utan ägg och tar längre tid att koka. Däremot är den billigare och håller i en evighet vilket gör att du kan ha ett stort hemma i köksskåpet för att ta laga när du känner dig sugen.

Pastamaskinens egenskaper

Det är kanske lätt att tro att alla pastamaskiner är lika dana då många har ungefär samma design. Men det skiljer sig ändå en hel del mellan dem – så se till att jämföra egenskaperna innan du klickar hem din pastamaskin online.

Elektrisk eller manuell

När du ska köpa pastamaskin kan du välja mellan elektrisk och manuell pastamaskin. Fundera på vilken typ av pastamaskin du vill ha och vad som passar dig bäst.

Antal valsar – olika sorters pasta

Älskar du pasta och vill kunna göra flera olika pastatyper ska du kika på vilka pastasorter maskinen du tänker köpa kan göra. Ju fler valsar desto flera sorter har maskinen kapacitet att göra.

Material

Pastamaskinen är ofta robust och tillverkad i rostfritt stål. Det gör att den håller i många år.

Köpa pastamaskin – att tänka på!

Detta ska du tänka på när du ska köpa en pastamaskin:

 • Vill du ha en manuell eller elektrisk pastamaskin?
 • Hur många pastasorter ska den kunna göra?
 • Går det att köpa till fler valsar?
 • Är den enkel att hantera?
 • Hur lätt är den att rengöra?
 • Följer med en receptbok?
Bäst i test pastamaskin - se testvinnande pastamaskiner.
Vilken typ av pasta önskar du? Välj pastamaskin efter det.

Vad kostar en pastamaskin?

En manuell pastamaskin kostar oftast mindre än en automatisk pastamaskin och kostar mellan 250 och 800 kronor. En automatisk pastamaskin kostar från 800 kronor upp till 1500-2000 kronor. Priset avgörs ofta på grund av varumärke, kvalitet och hur många pastasorter den klarar av att göra.

Så rengör du en pastamaskin

Hur du rengör en pastamaskin beror lite på om den är elektrisk eller manuell. När du är färdig med en manuell pastamaskin ska du torka av den ordentligt. Däremot ska du undvika att rengöra den med vatten eller i diskmaskinen. Använd istället en mjuk torr tygtrasa för de yttre delarna och en borste för att göra rent rullarna.

En elektrisk pastamaskin är ofta lättare att rengöra. Den har i många fall delar som går att ta av och köra i diskmaskin. I andra fall rengör du den på samma sätt som hos en manuell pastamaskin.

Så doserar du rätt mängd pasta

Hur mycket pasta du ska dosera varierar lite grann beroende på vilken pastatillverkare man kikar på. Men du kan i genomsnitt räkna med 100 gram okokt pasta per person.

Så gör du egen pasta – recept

Hemmagjord pasta består av mjölk, ägg och olivolja.

Recept på pasta:

 • Vetemjöl 6 ½ dl
 • Ägg 4 st
 • Olivolja ½ dl

Receptet avser 4 portioner.

Så gör du:

 1. Häll upp mjöl på ett bakbord, gör en grop i mitten, knäck äggen och vispa ihop med en gaffel.
 2. Knåda ihop degen till en slät boll, plasta i med plastfolie och förvara i kylskåp i cirka 30-60 minuter.
 3. Kavla ut degen och kör den i pastamaskinen enligt maskinens instruktioner.
 4. Koka pastan i 3-5 minuter i saltat vatten.

Källa: Arla.se

Bäst i test pastamaskin - se testvinnande pastamaskiner.
Färsk pasta innehåller mjöl, ägg och olivolja.

Går det att smaksätta pastan?

Det som också är kul med att göra egen pasta från grunden är att du kan smaksätta den precis som du vill. Du kan använda allt från till exempel spenatjuice och rödbetsjuice till kryddor som saffran, chili eller svartpeppar. Torkade kryddor fungerar ofta bättre än färska och till exempel färsk vitlök gör det svårt för pastan att hålla ihop.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

För att ta fram våra vinnare har vi kikat på recensioner och kundbetyg om pastamaskiner från populära varumärken inom köksmaskiner och hushållsprodukter.

Kockhuset (2023)

Kockhuset.se har utsett de bästa pastamaskinerna i en topp tre-lista. Gefu Perfetta pastamaskin blev utsedd till bäst i test och beskrivs som lättarbetad och stilren. Marcato Atlas motor kom andra plats och är en italiensk pastamaskin i kvalitetsmaterial med automatisk funktion. På tredje plats kom Funktion pastamaskin som blev testets billigaste modell. Den beskrivs som pålitlig, lätt att arbeta med, billig och av hög kvalitet.

Bästhemmet.se (2023)

Bästihemmet.se har utsett nio pastamaskiner som är bäst i test. Bäst i test blev Marcato Atlas 150 Classic, en manuell pastamaskin i klassisk design, robust material och hela 10 års garanti. På andra plats och utsedd till bästa elektriska pastamaskin kom Philips HR2345/19. Den har fyra munstycken, automatisk hantering och gör det möjligt att bjuda på en rejäl pastafest. På tredje plats och som bästa premium kom Witt Premium Pasta Maker som är en elektrisk pastamaskin med stor kapacitet och möjlighet till sju olika pastasorter.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En pastamaskin består av valsar som du kör pastan genom. Pastamaskinen är antingen manuell eller automatisk beroende på hur självgående du vill att den maskinen ska para.
 • Det finns många olika pastasorter du kan göra med en pastamaskin, som spagetti, tagliatelle, fettucine, tagliolini, pappardelle och lasagne.
 • Vi har valt att utse Marcato Atlas 150 motor till den pastamaskin som är bäst i test. Det är en automatisk pastamaskin i klassisk design som har möjlighet att föra tre olika sorters pasta. Marcato är ett varumärke som var först med att tillverka manuella pastamaskiner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Marcato Marcato Atlas 150 motor
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng