VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 22 November 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta den bästa grästrimmern 2021

Har du mycket buskar, träd och rabatter i din trädgård? För hålla gräset runt om riktigt snyggt kan en grästrimmer vara till stor hjälp! Se de fem bästa grästrimrarna just nu och ta hjälp av vår köpguide för att hitta rätt.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Klippbredd.
 • Vikt.
 • Tråd eller kniv?
 • Ljudnivå.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna 115iL Grästrimmer
Bäst i test
Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna 115iL Grästrimmer
En användarvänlig och stark grästrimmer med dubbla trådar.
Toppbetyg på Bäst-i-test.se 2020.
Toppbetyg på test hos Pricerunner 2020.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2020.
Högt betyg på test hos Byggahus.se 2020.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2017.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bra kundbetyg hos Prisjakt.
Bra kundbetyg hos Pricerunner.
Kraftkälla: Batteri.
Klippbredd: 33 cm.
Vikt: 3,5 kg.
Tråd eller kniv?: Tråd: Ø2 mm.
Rotationshastighet: 5 500 RPM.
Ljudnivå: 83 dB.
Drifttid/Laddningstid: 30 min/75 min.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och som till en början var en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare och grästrimmers.

Grästrimmern Husqvarna 115iL har fått bra betyg på Bäst-i-test.se och Gör Det Själv under flera år och även i de senaste testen. Därför väljer vi denna till bäst i test. Det är en stark och effektiv trimmer med dubbla trådar som är både enkel och bekväm att jobba med, även under längre stunder. Den startar mjukt och jobbar tyst, vilket förstås bidrar till att den är så behaglig att använda. Klippbredden är på 33 centimeter och rotationshastighet är på 5 500 RPM.

Husqvarna 115iL kan köras i två hastigheter: en lägre för finliret och en högre för röjning av sötörre ytor. Den har en hög vikt på 3,5 kilo, men det kompenseras med god balans. Både skaftet och greppet kan justeras för optimal balans och användarvänlighet. Värt att nämna är att bygelgreppet är vinklat på ett sätt som gör maskinen enklast att jobba med på höger sida. Enligt recensioner är det en mycket bra grästrimmer som gör jobbet utan problem. Grästrimmern kan även användas som röjsåg. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna 115iL Komplett Batterigrästrimmer
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bra val Test.se - Bra val
Stiga
Stiga Trimmer SGT 24 AE Batteri 2.0 Ah
Bra val
Bra val
Stiga
Stiga Trimmer SGT 24 AE Batteri 2.0 Ah
En lättanvänd grästrimmer med bred klippbredd.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2020.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Batteri.
Klippbredd: 30 cm.
Vikt: 4,5 kg.
Tråd eller kniv?: Tråd.
Ljudnivå: 94 dB.
Drifttid: 20 min.

Svenska Stiga grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som bra grästrimmers.

Stiga SGT 500 AE är en lättanvänd batteridriven grästrimmer med dubbeltråd och kanttrimmerfunktion som ger dig en gräsmatta med fina kanter. Det är en bättre grästrimmer i budgetklassen som är både effektiv, behaglig och välbalanserad att arbeta med. Grästrimmern är tyst och miljövänlig och har en arbetsbredd på 30 centimeter. Trimmerhuvudet går att vrida 90 grader så att du kommer åt även på de mest svåra ställena. Ett stödhjul hjälper till så att du får ett perfekt snitt vid vertikal kanttrimning. Med batteri väger den 4,5 kilo.

Både det mjuka handtaget och riggen har justerbar längd så att trimmern blir mer ergonomisk att arbeta med. Rigget är dessutom delbar för att ta mindre plats vid förvaringen. Knappsatsen på handtaget är enkel att använda och ger en högre säkerhet när du använder grästrimmern. Batteriet är på 40 volt, har en motoreffekt på 200 watt och håller cirka 20 minuter. Detta är en grästrimmer för den mindre trädgården i bättre budgetklass. Du kan använda batteriet till flera av Stigas verktyg.

 • Butiker & priser
 • Priser för Stiga Trimmer SGT 24 AE Batteri 2.0 Ah
  • Öppet köp i 30 dagar
   Fri frakt till butik
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Gardena
Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer
Bästa budget
Bästa budget
Gardena
Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer
En prisvärd och ergonomisk batteridriven grästrimmer med låg vikt.
Högt betyg på Bäst-i-test.se 2020.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2018.
Högt betyg på test hos Testfakta 2017.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2016.
Kraftkälla: Batteri.
Klippbredd: 23 cm.
Vikt: 2,4 kg.
Tråd eller kniv?: Kniv
Ljudnivå: 77,1 dB.
Drifttid/Laddningstid: 25 min/3 timmar.

Tyska Gardena grundades 1961 och gör trädgårdsredskap till miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare. De gör både trädgårdsredskap och smarta bevattningssystem till stora och små trädgårdar. Deras grästrimmer Gardena EasyCut Li-18/23R är batteridriven och har kommit högt på tester hos både Gör Det Själv och Råd & Rön under flera år. Det är ett bra och lite billigare alternativ vilket gör att vi utsett den till bästa budget.

Grästrimmern jobbar med plastknivar istället för den traditionella linan, och knivarna klarar av det mesta som kommer i deras väg. De slits dock relativt fort, men är enkla att byta ut.

Trimmern är enkel att komma igång med; monteringen kräver inga verktyg överhuvud taget. Den känns något plastig och bulkig, men för en så pass kraftfull maskin till ett lägre pris får man räkna med kompromisser. Den är lätt att använda och klippningen blir exakt. Handtaget är extra långt och gör maskinen därför mycket ergonomisk att använda. Trimmerhuvudet går att böja i justerbara vinklar för att lättare komma åt på svåra ställen. Klippbredden är på 23 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Gardena EasyCut Li-18/23 Grästrimmer med batteri och laddare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa eldrivna Test.se - Bästa eldrivna
Ryobi
Ryobi RLT3525
Bästa eldrivna
Bästa eldrivna
Ryobi
Ryobi RLT3525
En populär eldriven grästrimmer med sladd och lätt vikt.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Amazon.
Kraftkälla: Eldriven.
Klippbredd: 25 cm.
Vikt: 1,9 kg.
Tråd eller kniv?: Tråd.
Ljudnivå: 93dB.

Ryobi gör prisvärda verktyg med proffsegenskaper. Miljoner av husägare, hantverkare och prismedvetna konsumenter köper Ryobis elverktyg och trädgårdsverktyg. De gör både gräsklippare, häcksaxar, kompostkvarnar och grästrimmers. I deras utud finns både batteri- och eldriva grästrimmers.

Ryobi RLT3525 är en eldriven grästrimmer och en klippbredd på 25 centimeter och två handtag. Det är ett bra val av grästrimmer för dig som vill ha en prisvärd och sladdriven modell från ett välkänt varumärke. Den har en lätt vikt och kraftfull motor på 350 watt. du kan snabbt byta till kantklippningsläge. Handtaget är ergonomiskt och skaftet är i metall för en längre livslängd.

Detta är Ryobis svagaste modell av eldrivna grästrimmers och den finns även med 500 watt och 600 watt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Ryobi RLT3525
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa klipptiden Test.se - Bästa klipptiden
AL-KO
AL-KO EnergyFlex GT 4030 Li Grästrimmer
Bästa klipptiden
Bästa klipptiden
AL-KO
AL-KO EnergyFlex GT 4030 Li Grästrimmer
En prisvärd batteridriven grästrimmer med hög drifttid och bred klippbredd.
Högy betyg hos Gör Det Själv 2020.
Kraftkälla: Batteri.
Klippbredd: 30 cm.
Vikt: 3,9 kg.
Tråd eller kniv?: Tråd.
Ljudnivå: 92 dB.
Drifttid/Laddningstid: 60-80 min/1-2 timmar

Tyska AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgård- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. Deras grästrimmers håller hög kvalitet.

AL-KO GT 4030 LI är en batteridriven grästrimmer med en bred klippbredd på 30 centimeter som gör att du kan trimma större ytor effektivt. Den har ett trimmerhuvud som går att vrida i 180 grader med växtskydd som gör att kanterna blir snygga och raka, även längs väggar och under buskar. Du kan själv ställa in trådlängden. Grästrimmern har en teleskoptång i aluminium som gör att du kan välja arbetshöjden och då får en mer ergonomisk arbetsställning.

Grästrimmern är tystgående vilket är en fördel om du har grannar som bor nära. Batteriet är på 40 volt och har en lång drifttid på 60 minuter, vilket är längre än många andra dyrare grästrimmers.

 • Butiker & priser
 • Priser för AL-KO EnergyFlex GT 4030 Li Grästrimmer utan batteri och laddare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Ytterligare läsning

Bäst i test grästrimmer - se testvinnande grästrimmers.

Köpguide

Har du en trädgård med många buskar, träd och rabatter? För hålla gräset runt om riktigt snyggt kan en grästrimmer vara till stor hjälp. Slipp störa dig på det som gräsklipparen inte når genom att snabbt ta ett varv med trimmern efter varje klippning.

En grästrimmer kommer enkelt åt där gräsklipparen går bet. Har du en anlagd trädgård kan trimningen vara skillnad mellan en vacker, omhändertagen trädgård och en som ser misskött ut. Behöver du klippa ner en äng eller annan rätt så vildvuxen yta är en grästrimmer ett bättre alternativ än en gräsklippare. Om årets första tur till sommarstugan inte blir av förrän en bit in i sommaren kan det därför vara en bra idé att köra över hela gräsmattan med trimmern istället för att brottas med och svära åt din stackars, kämpande gräsklippare.

Sladd, batteri eller bensin?

Vad för slags trimmer du ska ha beror förstås på ditt behov och dina preferenser! De billigaste maskinerna är i regel sladdrivna, och har du en liten trädgård där det bara är små ytor du behöver klippa ner med en trimmer räcker en sån alldeles utmärkt. De är mer än tillräckligt starka för att klara av kantröjning och underhåll!

Batteridrivna grästrimmers kan täcka en större yta än de sladdrivna, eftersom de inte begränsas av en sladd. De begränsas å andra sidan av batteritid istället, men om det bara rör sig om kantröjning och finputs hinner du utan problem med det på en laddning. För större arbeten kan det vara värt att ha ett extra batteri tillgängligt. Köper du dina trädgårdsmaskiner från samma tillverkare går samma batteri i regel att använda till alla maskiner.

Bensindrivna grästrimmers är i regel något tyngre, men motorn är starkare och linan grövre än på andra trimmers. Det finns så gott som inga omständigheter den inte klarar av, och de starkaste bensintrimrarna kallas ofta för röjsågar istället.

Röjsåg – det kraftfullare alternativet

Röjsågar är kraftfullare, tyngre maskiner som hängs på kroppen med en sele. De används för att röja bort riktigt svår sly, buskar och i vissa fall mindre träd. Det går att använda en röjsåg som en grästrimmer också, men en grästrimmer kan inte användas som en röjsåg. Är du bara i behov av en maskin som klarar av att röja gräs finns det ingen anledning till att lägga minst en tusenlapp till på en röjsåg! Röjsågar kallas förvirrande nog ibland för grästrimmers, men om maskinen är utrustad med sele och är dyrare än andra grästrimmers kan du dra slutsatsen att det nog i själva verket handlar om en röjsåg. Bensindrivna trimmers kan ofta röra sig i gränslandet mellan grästrimmer och röjsåg.

Klipp med kniv eller tråd

Grästrimmers arbetar vanligtvis med en tråd som snurrar i hög hastighet och slår av gräset, men det finns också varianter som är utrustade med kniv istället. Båda varianterna har förstås sina fördelar! Den största fördelen med tråd är att det finns fler maskiner med den tekniken, vilket innebär att det kan vara lättare att hitta den bästa grästrimmern för just dig. En annan fördel är att det går att arbeta mer exakt med tråd än med knivar, så det är lättare att komma riktigt nära inpå sådant som du inte vill klippa ner. En trimmer med kniv är istället mer effektiv mot grövre växtlighet och klarar av tuffare ogräs än en med tråd.

Tråden och knivarna behöver bytas eller underhållas emellanåt, och det ska kunna göras utan bekymmer! Se till att alltid ha startspärren aktiverad när du hanterar linan eller kniven.

Tjockare tråd klarar svårare gräs

Trådens tjocklek spelar roll för hur svårt arbete trimmern klarar av. En grov tråd jobbar sig igenom både vått och torrt gräs utan problem och lämnar efter sig ett snyggt och putsat intryck. Risken finns dock att den också lämnar efter sig fula märken om du råkar slå i något. En tunnare tråd lämnar inga märken, men kan inte jobba sig igenom allt på samma sätt som en grövre.

Köpa trästrimmer – att tänka på!

Trädgårdsarbete kan vara tungt, inte minst om tunga maskiner är inblandade. Därför är det viktigt att maskinerna i fråga är lätta att arbeta med! En tung maskin som är jobbig eller svår att hantera kommer slita onödigt mycket på kroppen. Ha följande punkter i åtanke när du väljer din trimmer:

 • Det ska vara enkelt att styra och vinkla maskinen utan större påfrestning på kroppen.
 • Vikten måste vara välbalanserad och vibrationerna får inte vara för kraftiga.
 • Handtaget ska kunna hanteras utan problem, även när du använder handskar. Stödhandtaget likaså!
 • Skaftet bör kunna justeras så att personer i olika längd utan problem kan använda samma maskin.
 • Är du vänsterhänt? Då ska du verkligen försäkra dig om att modellen du kikat på kan användas av vänsterhänta, det är nämligen ingen självklarhet!

Trimma säkert!

Använd alltid hörsel- och ögonskydd! Maskinerna låter mycket, och det är lätt hänt att småsten eller annat slungas iväg som små projektiler. Håll koll på din omgivning, och se till att din omgivning har koll på dig. Se också till att ha oömma kläder och skor på dig, det stänker nämligen en hel del gräs när man jobbar med en grästrimmer.

Läs också: Bäst i test gräsklippare

Läs också: Bäst i test grässax

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En grästrimmer är ett trädgårdsverktyg som du använder för att trimma ner det gräset som gräsklipparen inte kommer åt.
 • Du använder en grästrimmer för att trimma ner gräset längs gräsmattans kanter, där gräsklipparen inte kommer åt. Grästrimmern används i stående läge och har ett ergonomisk arbetsställning. Den består av ett skaft och ett trimhuvud som ofta är vridbart för att kommat åt ordentligt. Trimmern har antingen knivar eller trådar och kan vara både eldriven, batteridriven och bensindriven.
 • Vi har valt att utse Husqvarna 115iL till den grästrimmer som är bäst i test. Det är en grästrimmer som fått mycket goda betyg på tester under flera år och som också är populär bland konsumenterna. Det är en användarvänlig och stark grästrimmer med dubbla trådar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Husqvarna Husqvarna 115iL Grästrimmer