VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 25 Mars 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta grensaxen som är bäst i test 2022

Har du en trädgård behöver du också hålla efter grenar och buskar. Med en grensax klipper du grenar effektivt och lätt, oavsett hur tjocka de är. Se de grensaxar som är bäst i test just nu och ta del av våra bästa tips.

Vi har jämfört
 • Längd.
 • Max grendiameter.
 • Vikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Fiskars
Fiskars PowerGear LX98
Bäst i test
Bäst i test
Fiskars
Fiskars PowerGear LX98
En testvinnande grensax med ergomiskt handtag och sidoskär som klarar de riktigt tjocka grenarna.
Testvinnare på test hos Testfakta.
Högt betyg av kunder hos Bauhaus.
Toppbetyg av kunder hos Amazon.
Mycket känt varumärke inom trädgårdsverktyg.
Längd: 80 cm.
Max grendiameter: 50 mm.
Vikt: 1,34 kilo.
Grensax med sidoskär.
Ergonomiskt handtag.
25 års garanti.

Fiskars grundades 1649 i Finland och är ett av de äldsta företagen i västvärlden. De gör ett brett utbud av smarta lösningar för vardagen med produkter till kök, hushåll och trädgård. Alla Fiskars grensaxar har den unika PowerGear-utväxlingen som ökar klippkraften upp till 2,5 gånger. De har även friktionsreducerande PTFE-belagda skär som gör trädgårdsarbetet enklare.

Fiskars PowerGear LX98 är en grensax som presterat mycket bra på tester inom områdena klippningseffektivitet, snittyta, konstruktion, säkerhet samt hantering och ergonomi. Med sina generösa 80 centimeter når den även de mer svåråtkomliga grenarna, och tjocklekar uppemot 50 millimeter är inga problem. Grensaxens sidoskär i rostfritt stål ger rena och fina snitt och går också att slipas eller bytas ut. Det nedre bladet har en böjd form som ger ett bra grepp om grenen. Grensaxens ergonomiska handtag i aluminium och softgrip gör det både bekvämt och enkelt att använda den även längre stunder.

Du kan både slipa och byta ut sidskären och Fiskars lämnar 25 års garanti på alla sina produkter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Fiskars 1020188
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Wolf-Garten
Wolf-Garten RR 750 Power Cut
Bästa premium
Bästa premium
Wolf-Garten
Wolf-Garten RR 750 Power Cut
En grensax med högkvalitativa komponenter med ett långt skaft som klarar riktigt tjocka grenar.
Högt betyg i test hos Testfakta.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Högt betyg av kunder hos Amazon.
Längd: 75 cm.
Max grendiameter: 45 mm.
Vikt: 1,55 kilo.
Grensax med sidoskär.
Ergonomiskt handtag.
10 års garanti.

Wolf-Garten är ett tyskt varumärke som tillverkar ergonomiska, användarvänliga och effektiva trädgårdsmaskinen och trädgårdsverktyg för bra pris. De brinner för trädgårdsarbete och är en av marknadens största aktörer.

Wolf-Garten RR 750 Power Cut är en grensax med högkvalitativa komponenter. Med sina 75 centimeter är det lätt att komma åt på alla ställen. Saxen har ett ergonomiskt och ovalt tvåkomponentshandtag i aluminium som har en hård och korrosionstålig yta. Tack vare den nya utväxlingen klipper du lätt av stora grenar som är upp till en diameter om 45 millimeter. Tack vare en hostaflonbehandling är bladen i skäret klibbfria.

Alla slitdelar i grensaxen som skär går att byta ut. Du har en garanti på 10 år. De första grensaxarna i Power Cut-serien lanserades 2011 och har kontinuerligt uppdaterats med nya förbättrade funktioner, bland annat med en nya utväxling som ger tre gånger mer kraft än tidigare.

 • Butiker & priser
 • Priser för WOLF-Garten 4009269305525
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Fiskars
Grensax Fiskars L31 PowerGear MH
Bästa budget
Bästa budget
Fiskars
Grensax Fiskars L31 PowerGear MH
En mindre grensax som underlättar ditt trädgårdsarbete rejält.
Populärt val på Pricerunner.
Högt betyg av kunder på Pricerunner.
Högt betyg av kunder på Amazon.
Mycket känt varumärke inom trädgårdsverktyg.
Längd: 38,7 cm.
Max grendiameter: 35 mm.
Skärsystem: Mothåll.
Vikt: 375 gram.

Fiskars grundades 1649 i Finland och är ett av de äldsta företagen i västvärlden. De gör ett brett utbud av smarta lösningar för vardagen med produkter till kök, hushåll och trädgård. Deras grensaxar håller hög kvalitet och finns i flera modeller.

Fiskars PowerGear L31 är en mindre grensax med mothåll för hårda och torra kvistar. Den har PTFE-belagda skär i rostfritt stål som gör din klippning lättare. Precis som de andra grensaxarna i Fiskars PowerGear-serie har den en unik utväxling som ökar klippkraften med upp till 2,5 gånger.

Detta är ett bra val av grensax för dig som vill ha ett mindre verktyg att klippa med. Med sina 38,7 centimeter är den både lätt att hantera och komma åt när du klipper. Den kan klippa grenar med en grendiameter om upp till 35 millimeter, vilket är lite mindre än de bästa grensaxarna. Men till priset är det ett mycket bra alternativ och den klipper grenarna effektivt och fint. Den lätta vikten på 375 gram underlättar också hanteringen. Du kan både slipa och byta ut sidskären och Fiskars lämnar 25 års garanti på alla sina produkter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Grensax Fiskars L31 PowerGear MH
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Öppet köp i 30 dagar
   Fri frakt till butik
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bra val Test.se - Bra val
Felco
Grensax Felco 210-A60
Bra val
Bra val
Felco
Grensax Felco 210-A60
En lång och stabil grensax som passar för både professionellt och privat bruk.
Bra betyg på test hos Gör det själv.
Högt betyg av kunder hos Bauhaus.
Toppbetyg av kunder hos Amazon.
Mycket känt varumärke inom trädgårdsverktyg.
Längd: 60 cm.
Max grendiameter: 35 mm.
Vikt: 795 gram.
Grensax med sidoskär.
Handtag av aluminium och skärare i stål.
Livstids garanti på aluminiumdelarna.

Felco är ett företag som grundades i Schweiz 1945. De erbjuder ett stort utbud av trädgårdsverktyg av hög kvalitet som tål att användas länge. Förutom grensaxar gör de omtyckta och populära sekatörer.

Felco 210-A60 är ett bra val av grensax för tvåhandsgrepp och den lämpar sig både för professionell användning och dig med egen trädgård. Den är 60 centimeter lång och klipper grenar som har en diameter om 35 millimeter.

Det är en kraftfull och stabil grensax med en sidoskärare av hög kvalitet. Samtidigt är den lättare än många andra grensaxar. Själva skärhuvudet i härdat stål är böjd och har ett tandat mothållsblad som gör att grenen hålls stadigt på plats när du klipper. På så sätt får grenen snabb läkning och minimal ärrbildning. Handtaget har en ergonomisk design och är av aluminium med ett antiglidskydd så att du ska kunna jobba säkert. Alla delar av grensaxen går att byta ut om det skulle behövas och det är livstids garanti på alla aluminiumdelar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Grensax Felco 210-A60
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Öppet köp i 30 dagar
   Fri frakt till butik
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test grensax - se de populäraste grensaxarna.

Köpguide

Visst är det härligt att kunna gå ut och sätta sig i trädgården med en kopp kaffe efter jobbet eller sola när det är som finast? Men att ha en trädgård kräver också en hel del trädgårdsarbete. En trädgård växer sig gärna snabbt vildvuxen om du inte tar hand om den. Det är här din bästa vän grensaxen kommer in i bilden, som är ett kraftfullt trädgårdsredskap. Med den får du effektivt och enkelt en snygg och välskött trädgård. Här får du alla svar kring grensaxar och vad du ska tänka på innan du gör ditt köp.

Vad är en grensax?

En grensax är ett grovt skärverktyg med långt skaft och stor skäryta som hjälper dig att klippa ner kraftiga buskar, grenar och att röja sly. Det långa handtaget blir som en hävstång vilket gör det lättare att klippa även de större grenarna. Det är en fördel om grensaxen klarar av att klippa en gren med en diameter på minst 40 millimeter, då gärna i ett enda klipp. Men man brukar säga att en grensax för professionellt arbete bör ligga på minst 50 millimeter. En grensax är ett bra komplement till sekatören och grensågen och ligger mellan dessa två när det kommer till funktionalitet.

Så använder du en grensax

Du använder grensaxen för att effektivt och enkelt klippa de grenar i din trädgård som är lite kraftigare, utan att för den delen behöva ta i för mycket. Oavsett om du klipper levande gröna grenar eller torrt trä så gör den jobbet åt dig. Däremot ska grensaxen inte användas till beskärning av träd. Detta är ett verktyg som alla husägare med trädgård har mycket nytta av och som underlättar trädgårdsarbetet, oavsett hur van du är. Det är viktigt att din grensax är stark och vass för att få en ren och fin snittyta. Ju renare snittyta desto bättre läker grenen.

Egenskaper

Det finns flera olika grensaxar på marknaden och en del egenskaper som kan vara bra att känna till. Det viktigaste är att grensaxen är lätt att arbeta med, effektiv, ergonomisk och kommer åt på alla ställen.

Material

Grensaxar består till större delen av metall, vanligtvis av ett blad av rostfritt stål och ett tåligt aluminiumhandtag. Är handtaget av metall är det vanligt att det är belagt med något för att få ett bättre grepp så att den inte halkar ur din hand när du arbetar. Vissa modeller har plastdetaljer, vilket lätt kan knäckas om saxen inte är av en bättre kvalitet, så ju fler metalldetaljer desto bättre.

Utväxling

Med en bra grensax ska snittytan bli ren och snygg, och för ett lyckat resultat måste saxen vara vass och stark. För att ge grensaxen optimal styrka har vissa av tillverkarna försett dem med utväxling. Det är en sorts växel som du lägger in för att få extra styrka utan att behöva ta i så mycket.

Längd

Kika alltid på längden när du ska välja din grensax. Det är bra om den är lång för att komma åt svåråtkomliga grenar. Det vanligaste är att grensaxarna är mellan 60 och 80 centimeter långa, men det finns också längre och kortare modeller som också fungerar fint. 

Vikt

Grensaxen ska inte vara för tung eller klumpig. Då blir det snabbt ett jobbigt arbete, även om grensaxen har utväxling. De flesta väger mellan 0,5 och 1,5 kilo. 

Sidoskär eller mothåll

Grensaxar med sidoskär är avsedda att kapa färskt trä och rena snitt. En grensax med mothåll har bara ett blad och klipper mot ett stoppblock och passar bättre för mindre kvistar och döda grenar.

bäst i test grensax

Grensax eller sekatör?

Det finns grensaxar och sekatörer och vad är egentligen skillnaden mellan dessa klippverktyg? En grensax är kraftfullare än en sekatör och bättre att använda när du ska kapa tjockare grenar. Man brukar säga att en sekatör kan beskära grenar upp till en diameter på 20-25 millimeter som kan jämföras med ett normalstort finger på en vuxen person. Använder du sekatören vid större grenar riskerar du att skada både den och handen. Grensaxen har ett längre skaft och en större skäryta. Om du ska klippa ner en buske till exempel så gör grensaxen grovjobbet och den du använder först. Sedan gör du själva detaljjobbet med en sekatör.

Skötselråd

För att få din grensax att hålla sig fin, vass och rostfri länge behöver du ta hand om den. Gör därför alltid rent den efter varje användning, vilket du kan göra med en trasa eller lite diskmedel. Ett annat tips är att hälla kokande vatten över grensaxen för att döda eventuella trädsjukdomar som lätt kan sprida sig via trädgårdsredskapen. Har bladet rostat kan du skrubba med en bit stålull för att få tillbaka glansen. Har saxen blivit slö kan du slipa den. Precis som andra trädgårdsredskap ska grensaxen alltid förvaras torrt.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En grensax är ett kraftigt trädgårdsredskap med långt handtag och stor skäryta som du använder för att klippa grenar och buskar. I funktionalitet ligger den mellan en sekatör och en grensåg och detta är något som alla husägare med trädgård har stor nytta av.
 • Du använder en grensax för att klippa av grova grenar. Den klarar i regel av grenar som är runt 40-50 millimeter i diameter.
 • Vi har valt att utse Fiskars PowerGear LX98 till den grensax som är bäst i test. Det är en kraftfull grensax som klarar tjocka grenar och som med sitt ergonomiska och långa handtag är ett mycket bra val när du ska göra fint i trädgården. Fiskars är ett känt varumärke med ett brett utbud av grensaxar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Fiskars Fiskars PowerGear LX98