HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av sekatörer

trädgård uppdaterad 18:e Augusti, 2015, Baserad på 7 experttester.

Sekatören är ett trädgårdsverktyg som är perfekt att använda för att beskära fruktträden, formklippa olika buskar och till att ansa rosor. Det finns två olika sekatörer som dominerar marknaden, sidoskärssekatörer och mothållssekatörer. Sekatörer med sidoskär är den klart vanligaste modellen i de tester vi gått igenom, men det finns ett fåtal mothållssekatörer i testerna också. Sekatörer med sidoskär fungerar ungefär som en sax och sekatörer med mothåll använder ett vinklat blad som klipper mot ett annat.Om man jämför de olika testens resultat visar det sig att både kvalitet och priser varierar stort. Ett högt pris betyder inte automatiskt att du får en bättre produkt. Flera budgetalternativ bland sekatörerna håller hög kvalitet. För att hitta den bästa sekatören för dig gäller att prova i butik och gärna jämföra tester. Beroende på dina händers storlek finns det mer eller mindre lämpliga sekatörer att hitta.

Test.se rekommenderar

ARS VS-7z - bäst i test bland Sekatörer 2019
ARS VS-7z, bäst i test.

ARS VS-7z - Vi har valt att rekommendera sekatören ARS VS-7z här på Test.se. Det här är en proffssekatör från ARS med ett speciellt utformat litet grepp för alla de som vill ha en liten, smidig och lätt sekatör av högsta kvalitet. Här finns ett unikt snabblås som öppnas lätt genom att man trycker ihop handtaget. ARS VS-7z blev utsedd till bäst i test av Aftonbladet i våras och passar även för vänsterhänta. Läs mer

Sekatörer - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Grensaxar

UPPDATERAD 20:e September, 2018

Lövblåsar

UPPDATERAD 18:e September, 2018

Häcksaxar

UPPDATERAD 29:e Maj, 2018

Grensågar

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

En sekatör är guld värd i trädgården på våren. Aftonbladet har tagit fasta på detta och testat sex olika modeller. Vinnaren blir den dyraste varianten, men det finns budgetalternativ som också imponerar. Något man bör tänka på när man köper en sekatör är hur väl den passar din hand. Har du små händer skall du inte ha ett för stort handtag, då blir handen snabbt trött. Har du istället stora händer bör du kolla så att din hand får plats i sekatörens handtag.

Bäst i test blir sekatören ARS VS-7z som får betyget 5 plus av 5 möjliga. Den är en nätt och precis sekatör med mycket ergonomiskt grepp. Skären är vassa efter många klipp och du behöver inte oroa dig för rost. ARS VS-7z lämnar en perfekt snittyta och har du större händer så finns det olika storlekar. Enda nackdelen är det höga priset på 600 kr.

Bästa budgetval är Fiskars SmartFit P68. Den kostar ca 230 kr och för dessa väl investerade slantar får du en sekatör som kan användas av både stora och små händer. Låsfunktionen fungerar väl och den behåller skärpan bra efter många klipp. Betyget blir 4 plus.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

I ett färskt test från 2014 har Ica-Kuriren testat och poängsatt 10 st olika sekatörer.  Priser och kvalitet varierar kraftigt. Den billigaste sekatören kostar endast 49 kr och den dyraste 649 kr. Hänger kvalitet ihop med pris? Svaret är både ja och nej. Den billigaste sekatören får sämst betyg och den dyraste får bäst betyg, men i övrigt stämmer inte detta mönster. Två stycken av sekatörerna som kostar under en hundralapp får lika bra betyg som testets näst dyraste sekatör.

Den sekatör som gillas bäst av Ica-Kuriren är ARS/VS-8Z som får full pott, 5 hjärtan av 5 möjliga. Den passar perfekt för den medelstora, högerhänta handen. ARS/VS-8Z är både bekväm, praktisk och håller hög kvalitet. Men vill man ha den bästa sekatören får man också betala för sig. ARS/VS-8Z kostar 649 kr. En bra budgetvariant är sekatören från Clas Ohlson. Den kostar 99 kr och har flera positiva egenskaper. Till dessa hör bland annat bra skärpa i bladen och ställbart grepp efter handens storlek.

Två sekatörer som klarar sig sämre i testet är Karlstad Redskap 14332 och Jula Hard Head. Karlstad Redskap är svår att jobba med och låset krånglar. Julas sekatör är testets billigaste och även den sämsta kvalitetsmässigt. Denna sekatör började rosta redan första natten utomhus och skärpan på bladen är dåliga.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har testat åtta sekatörer. För trädgårdsmästaren är detta en av de absolut viktigaste verktygen. Det finns två olika typer av sekatörer. Den ena klipper med sidoskär och den andra med mothåll. Sidoskärssekatören passar levande skott och friska kvistar medan mothållssekatören är bättre till döda och torra grenar. Det kan vara bra att ha en av varje eftersom de används för olika ändamål. Båda typer finns med i GDS test.

På första plats återfinns sekatören Felco 2. Den föredras av proffs och trädgårdsmästare världen över. Felco 2 ger perfekta, rena klipp och klarar stora påfrestningar. Skulle den trots allt gå sönder finns det reservdelar till allt. Finns både till vänster- och högerhänta. Slutbetyget blir 8,9/10 och priset ligger på 500 kr.

Näst bäst i test är ytterligare en sekatör från Felco. Felco 100 som modellen heter är specialgjord för rosor och håller kvar stjälken efter klippning. Detta gör att du inte sticker dig. I övrigt är den lik testvinnaren, men den finns endast till högerhänta. Priset ligger på 575 kr och betyget blir 8,6/10.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och bedömt åtta stycken olika sekatörer. De flesta sekatörer i testet får godkända resultat och tre stycken av dem imponerar stort. Sekatörer är ett måste om man vill hålla sina fruktträd och rosenbuskar i fint skick. De sekatörer som är med i Testfaktas test är modeller med sidoskär. Dessa påminner i konstruktionen om en vanlig sax. Det finns sekatörer som är konstruerade på annat vis, exempelvis med så kallat mothåll. Dessa sekatörer har ett blad som är vinklat och klipper mot det andra.

Testets vinnare blev sekatören Felco 6. Felcos sekatör är enkel att jobba med och ergonomin är bra. Klämrisken är minimal och både det estetiska och praktiska slutresultatet blir perfekt. Två andra sekatörer som får höga betyg i Testfaktas test är Gardena Premium Sekatör BP 30 och ARS VS-8Z. Dessa två sekatörer är knappt bakom testvinnaren. Gardenas modell ger fina snittytor och passar dig med lite större händer. ARS modell imponerar också med bra slutresultat och hög prestanda. Dock får man ett litet minus för svårigheten av byta och justera kniven.

De två sekatörer som får sämst betyg i Testfakta test är Clas Ohlsson Cocraft 40-7295 och Jula Artnr. 702081. Clas Ohlsson sekatör ger en dålig snittyta och har även en förhöjd klämrisk. Julas modell gick sönder i testet. Två testmoment slutade i att sekatörens handtag brast och därför kunde inte man genomföra testet med Julas sekatör.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Detta test från Smartson går igenom 10 stycken olika sekatörer med sidoskärsteknik. Smartson konstaterar att förutom att sekatören skall vara vass och beskära med ett gott resultat, så behöver sekatören vara bekväm att arbeta med. Du skall ha ett stadigt och skönt grepp för att det inte skall bli tröttsamt för handen i längden. Det kan också vara bra om det finns utbytbara blad till sekatören, detta kan spara pengar om du behöver byta dem när de blir slitna.

Smartson har gett sekatörerna fem olika delbetyg. Maxbetyget är 5 poäng i följande kategorier; Design, Kvalitet, Kapacitet, Komfort och Prisvärde. Det maximala slutbetyget kan alltså bli 25 poäng. Den sekatör som får bäst sammanlagt betyg i Smartsons test är Karlstad Redskap 14332. Dess främsta egenskaper är det stadiga greppet och att den beskär smidigt. Förutom detta anser Smartson att Karlstad Redskap 14332 är en prisvärd sekatör. Priset ligger på cirka 300 kr.

Tvåa i Smartsons test blir sekatören ARS VS-8Z som får maximala betyg i alla kategorier utom ett, prisvärdet. Med sina 650 kr bedöms denna sekatör vara lite väl dyr. Men för detta pris får du en sekatör som håller den högsta kvaliteten. ARS VS-8Z har testets skönaste grepp och beskär alla typ av grenar med bästa resultat. Felco 12 är också en dyr historia, men uppvisar mycket goda egenskaper som sekatör. Den är en följsam sekatör som är smidig att arbeta med.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Tidningen Vi i Villa har genomfört ett litet test om sekatörer, där man gett omdöme och betygsatt fem stycken olika modeller. Man har använt sig av två olika testpersoner. En kvinna 50+ och en ung kille med muskler(!). Sekatörerna har testats på grenar av äpple, schersmin, ask, häggmispel och syren. Tjockleken på grenarna har varierat mellan 5-25 mm. De testade sekatörerna är av modellen sidoskärssekatörer där skären korsar varandra. Mothållssekatörer har inte bedömts i detta test och lämpar sig istället bäst för beskärning av torrare, äldre eller döda grenar.

Den sekatör som placerar sig allra bäst i Vi i Villas test är Fiskars PowerGear 111520. Ergonomin är mycket bra och enligt testarna känns det knappt att man håller i en sekatör. Låsfunktionen fungerar utan anmärkning och det praktiska resultatet är genomgående bra. Lämpar sig för grenar med tjocklek upp till 15mm. Tvåa i Vi i Villas test blir Nelson Garden Praktika Pro 5395 som också är en mycket prisvärd sekatör. För endast 82 kronor får du en sekatör som klarar det mesta. Nelson Gardena har en bra låsfunktion och är en nätt sekatör som kommer åt på trånga ställen.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

Ica-Kuriren har i ett stort test bedömt och poängsatt 10 stycken olika sekatörer. Både priser och omdömen varierar stort och det är inte alltid att de dyraste sekatörerna är de bästa. De billigaste ligger strax över 50-lappen medan de dyraste kostar cirka 400 kr. Till skillnad från några av de andra testerna vi kikat på har även Ica-Kuriren bedömt mothållssekatörer och inte bara sidskärssekatörer. Sekatörerna har testats både av en man och kvinna för att få en rättvis bild av vilka sekatörer som är bäst.

Vinnaren i Ica-Kurirens test av sekatörer är Serva 502363. Serva är av modellen mothållssekatör och använder sig av tvåstegsutväxling. Detta innebär att skäret görs i två steg. Först görs ett snitt i halva grenen och sedan sker en utväxling genom resten. Enligt Ica-Kuriren är detta som att skära i smör. Resultatet blir en fin snittyta och handtaget känns tryggt och säkert. Serva har ett stort grepp, men om du har små händer finns det en fingerloop som underlättar.

Två andra sekatörer som får bra betyg i Ica-Kurirens test är Felco 6 och Fiskars. Felco 6 som är en sidoskärssekatör får bra betyg för att den är stark och vass. Förutom detta har den ett skönt grepp och slutresultatet blir en fin snittyta. Spärren är dock inte bra och ger minusbetyg. Bästa budgetalternativ är Fiskars sekatör som endast kostar 59 kr enligt Ica-Kurirens test. Denna mothållssekatör är mycket bra för dig med små händer och är testets lättaste modell. Vidare är den lätt att jobba med och bekväm att använda.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"