HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
sekatörer - Bäst i test

Test av sekatörer

23 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 12:e April, 2019, Baserad på 11 experttester.

Sekatörens funktion

Sekatören är ett trädgårdsverktyg som är perfekt att använda för att beskära fruktträden, formklippa olika buskar och till att ansa rosor. En sekatör har ett skärande blad vars egg är slipat i en bågform. Det finns två olika sekatörer som dominerar marknaden, sidoskärssekatörer och mothållssekatörer. Sekatörer med sidoskär är den klart vanligaste modellen i de tester vi gått igenom, men det finns ett fåtal mothållssekatörer i testerna också. Sekatörer med sidoskär fungerar ungefär som en sax och sekatörer med mothåll använder ett vinklat blad som klipper mot ett annat. Eftersom att det finns flera olika modeller och storlekar, se över vilket behov du har. Klipper du en gång om året eller är du mycket ute i trädgården? Du kanske inte behöver den dyraste, det kanske räcker med en billigare varianten. Sekatören fungerar på grenar mellan ungefär en centimeter eller två, alltså inte mycket tjockare grenar. Sekatören används främst till ansning och finlir i trädgården.

Vilket sekatör ska jag välja?

Tänk över materialet, vill du att den ska hålla länge är metall ett bättre alternativ än plast som lätt kan knäckas. Storlek och vikt är också avgörande, har du små händer kan du välja en mindre modell till exempel. Detta är väldigt personligt, testa dig fram för att se vad du tycker känns bäst. När det gäller handtag, finns det något som kallas rullhandtag, en ergonomisk funktion. Detta innebär att handtaget ”rullar ner” när du öppnar och stänger handtaget.

Vid jämförelse av de olika testens resultat visar det sig att både kvalitet och priser varierar stort. Ett högt pris behöver inte automatiskt betyda att du får en bättre produkt. Flera budgetalternativ bland sekatörerna håller hög kvalitet. För att hitta den bästa sekatören för dig gäller att prova i butik och gärna jämföra tester. Beroende på dina händers storlek finns det mer eller mindre lämpliga sekatörer att hitta.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: ARS VS-8Z

Testresultat
Råd & Rön 2019,    Bäst-i-Test.se 2018,    ICA-Kuriren 2014,    Smartson 2012,    Vi i Villa 2011,    Testfakta 2012
Produktbeskrivning

Vi på test.se rekommenderar ARS VS-8Z. En sylvass sekatör som ligger bekvämt i handen och utför klippning med bästa resultat. Den höga kvaliteten på stålet och livstidsgaranti visar att den hamnar inom premiumkategorin och kostar därefter. Skärbladen är tillverkade av hårdkromad stål vilket ger en hög kvalitet när det gäller friktion, slitage och ett utmärkt rostskydd. Den röda färgen är ett stort plus eftersom att den är lätt att hitta, när du lägger ifrån dig den i trädgården. Det spelar ingen roll om du är höger- eller vänsterhänt, den passar båda. Låset är lätt att komma åt och sitter på ovansidan. Sekatörer från ARS kommer i flera olika storlekar, VS-8Z passar dig med stora händer och VS-7Z passar dig som med mindre händer.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Bästa Budgetval: Gardena Classic 9754

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2018
Produktbeskrivning

Vi på test.se rekommenderar Gardena Classic 9754 som bästa budgetval. En lättanvänd, praktisk, billig sekatör som passar de allra flesta. Den är avsedd för grenar på max 18 millimeter. Ska du klippa ofta och mycket bör du komplettera med en mer kraftfull sekatör. Men ska du rensa och greja då och då i trädgården, passar den bra. Gardena Classic 9754 är ett utmärkt alternativ till de dyrare varianterna.

Visa hela texten

Sekatörer - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Lövblåsar

UPPDATERAD 6:e Oktober, 2020

Grensåg

UPPDATERAD 3:e September, 2020

Häcksaxar

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Grensaxar

UPPDATERAD 20:e September, 2018

Experttester vi läst (11st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Bäst i test får ARS VS-8Z. Den får full pott i testets alla delar. Den är av hög kvalitet och känslan är att den kommer hålla länge och klarar det mesta. Priset är dock ganska högt, det går att hitta liknande sekatörer men i lägre prisklasser som är bra. Aspekter som testpersonerna kollat på är; säkerhetsspärr, stötdämpning, fjäderns placering, hur lätt den är att hitta i trädgården och hur bra den klipper. Sittytan bedöms noga men även hur ergonomiska de är att hantera.Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat 11 sekatörer i olika utföranden. Den erfarne trädgårdsmästaren Bosse Rappne är personen som testat modeller i flera prisklasser från 60 kronor upp till 850 kronor och han påpekar att det skiljer sig, du får vad du betalar för. Vi på test.se har utgått från betyg och omdöme när vi placerat topp tre. Den bästa sekatören i testet är ARS VS-7XZ. Den klipper utmärkt, har det bästa låset och är tillverkad av bra stål. En sekatör av hög kvalitet som kan gå i arv om du sköter den på rätt sätt. På andraplats har vi Felco nr 2, också en riktigt proffsig sekatör inom samma prisklass. En extrafunktion som finns med i denna modell är en skåra längst in så att du kan klippa av ståltråd. Den fungerar för både vänster- och högerhänta men finns i flera olika storlekar så att du kan välja den som passar dig bäst. På tredjeplats är ARS VS-8XR som även den fungerar för vänster- och högerhänta. Klipper utmärkt och har ett rullhandtag som passar dig som klipper mycket och ofta.


Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat flera sekatörer i ett jämförande labratorietest där de undersökt klippningskapacitet. De noterar också att testet är genomfört av högerhänta personer. Fiskars PX94 är helt klart bäst i test och får 4,5 av 5 i betyg. Den är lättast att hantera och klippa med. På delad andraplats kommer Wolf Garten RR 4000 Premium Plus och Gardena Comfort Alu L med 4,1 poäng. Vi på test.se har valt ut en andra- och tredjeplacering utifrån noggrann analys av Testfaktas betygsskala och omdöme. Wolf Garten har ett lägre pris, får ett bättre resultat inom korrosionsbeständighet och har bättre ergonomiska egenskaper. Gardena utför jobbet på ett lika bra sätt som Wolf Garten och klarar falltest utan anmärkning. Den är enkel att hantera och klippa med. Det enda negativa är risken för korrosion och den har ett något högre pris än Wolf Garten.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har testat 12 vanliga sekatörer och utsett en vinnare: Fiskars PowerGear X PX92. Den ligger bra i handen och har en riktigt bra klippkapacitet. Modellen sticker ut med sin långa garantitid, i 25 år. Rullhandtaget får beröm och gör att det går enkelt att gå på tjockare grenar. Men den har några svagheter när det gäller hållbarhet och att den kan upplevas vara lite skranglig. Men trots detta behåller den ändå en topplacering med ett bra pris. På andraplats har vi en premiumsekatör, ARS VS-8Z. En sylvass, bekväm sekatör som ligger skönt i handen. Den höga kvaliteten på stålet och livstidsgaranti visar att den hamnar inom premiumkategorin och kostar därefter. När det gäller bästa budgetval så kammar Gardena Classic 9754 hem titeln. En lättanvänd och billig variant som passar de flesta. Den presterar inte jättebra i klipptesterna och är avsedd för grenar på max 18 millimeter. Denna sekatör är, trots sina små brister, ett utmärkt alternativ till de dyrare märkena.


Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

En sekatör är guld värd i trädgården på våren. Aftonbladet har tagit fasta på detta och testat sex olika modeller. Vinnaren blir den dyraste varianten, men det finns budgetalternativ som också imponerar. Något man bör tänka på när man köper en sekatör är hur väl den passar din hand. Har du små händer skall du inte ha ett för stort handtag, då blir handen snabbt trött. Har du istället stora händer bör du kolla så att din hand får plats i sekatörens handtag.

Bäst i test blir sekatören ARS VS-7z som får betyget 5 plus av 5 möjliga. Den är en nätt och precis sekatör med mycket ergonomiskt grepp. Skären är vassa efter många klipp och du behöver inte oroa dig för rost. ARS VS-7z lämnar en perfekt snittyta och har du större händer så finns det olika storlekar. Enda nackdelen är det höga priset på 600 kr.

Bästa budgetval är Fiskars SmartFit P68. Den kostar ca 230 kr och för dessa väl investerade slantar får du en sekatör som kan användas av både stora och små händer. Låsfunktionen fungerar väl och den behåller skärpan bra efter många klipp. Betyget blir 4 plus.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

I ett färskt test från 2014 har Ica-Kuriren testat och poängsatt 10 st olika sekatörer.  Priser och kvalitet varierar kraftigt. Den billigaste sekatören kostar endast 49 kr och den dyraste 649 kr. Hänger kvalitet ihop med pris? Svaret är både ja och nej. Den billigaste sekatören får sämst betyg och den dyraste får bäst betyg, men i övrigt stämmer inte detta mönster. Två stycken av sekatörerna som kostar under en hundralapp får lika bra betyg som testets näst dyraste sekatör.

Den sekatör som gillas bäst av Ica-Kuriren är ARS/VS-8Z som får full pott, 5 hjärtan av 5 möjliga. Den passar perfekt för den medelstora, högerhänta handen. ARS/VS-8Z är både bekväm, praktisk och håller hög kvalitet. Men vill man ha den bästa sekatören får man också betala för sig. ARS/VS-8Z kostar 649 kr. En bra budgetvariant är sekatören från Clas Ohlson. Den kostar 99 kr och har flera positiva egenskaper. Till dessa hör bland annat bra skärpa i bladen och ställbart grepp efter handens storlek.

Två sekatörer som klarar sig sämre i testet är Karlstad Redskap 14332 och Jula Hard Head. Karlstad Redskap är svår att jobba med och låset krånglar. Julas sekatör är testets billigaste och även den sämsta kvalitetsmässigt. Denna sekatör började rosta redan första natten utomhus och skärpan på bladen är dåliga.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har testat åtta sekatörer. För trädgårdsmästaren är detta en av de absolut viktigaste verktygen. Det finns två olika typer av sekatörer. Den ena klipper med sidoskär och den andra med mothåll. Sidoskärssekatören passar levande skott och friska kvistar medan mothållssekatören är bättre till döda och torra grenar. Det kan vara bra att ha en av varje eftersom de används för olika ändamål. Båda typer finns med i GDS test.

På första plats återfinns sekatören Felco 2. Den föredras av proffs och trädgårdsmästare världen över. Felco 2 ger perfekta, rena klipp och klarar stora påfrestningar. Skulle den trots allt gå sönder finns det reservdelar till allt. Finns både till vänster- och högerhänta. Slutbetyget blir 8,9/10 och priset ligger på 500 kr.

Näst bäst i test är ytterligare en sekatör från Felco. Felco 100 som modellen heter är specialgjord för rosor och håller kvar stjälken efter klippning. Detta gör att du inte sticker dig. I övrigt är den lik testvinnaren, men den finns endast till högerhänta. Priset ligger på 575 kr och betyget blir 8,6/10.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och bedömt åtta stycken olika sekatörer. De flesta sekatörer i testet får godkända resultat och tre stycken av dem imponerar stort. Sekatörer är ett måste om man vill hålla sina fruktträd och rosenbuskar i fint skick. De sekatörer som är med i Testfaktas test är modeller med sidoskär. Dessa påminner i konstruktionen om en vanlig sax. Det finns sekatörer som är konstruerade på annat vis, exempelvis med så kallat mothåll. Dessa sekatörer har ett blad som är vinklat och klipper mot det andra.

Testets vinnare blev sekatören Felco 6. Felcos sekatör är enkel att jobba med och ergonomin är bra. Klämrisken är minimal och både det estetiska och praktiska slutresultatet blir perfekt. Två andra sekatörer som får höga betyg i Testfaktas test är Gardena Premium Sekatör BP 30 och ARS VS-8Z. Dessa två sekatörer är knappt bakom testvinnaren. Gardenas modell ger fina snittytor och passar dig med lite större händer. ARS modell imponerar också med bra slutresultat och hög prestanda. Dock får man ett litet minus för svårigheten av byta och justera kniven.

De två sekatörer som får sämst betyg i Testfakta test är Clas Ohlsson Cocraft 40-7295 och Jula Artnr. 702081. Clas Ohlsson sekatör ger en dålig snittyta och har även en förhöjd klämrisk. Julas modell gick sönder i testet. Två testmoment slutade i att sekatörens handtag brast och därför kunde inte man genomföra testet med Julas sekatör.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Detta test från Smartson går igenom 10 stycken olika sekatörer med sidoskärsteknik. Smartson konstaterar att förutom att sekatören skall vara vass och beskära med ett gott resultat, så behöver sekatören vara bekväm att arbeta med. Du skall ha ett stadigt och skönt grepp för att det inte skall bli tröttsamt för handen i längden. Det kan också vara bra om det finns utbytbara blad till sekatören, detta kan spara pengar om du behöver byta dem när de blir slitna.

Smartson har gett sekatörerna fem olika delbetyg. Maxbetyget är 5 poäng i följande kategorier; Design, Kvalitet, Kapacitet, Komfort och Prisvärde. Det maximala slutbetyget kan alltså bli 25 poäng. Den sekatör som får bäst sammanlagt betyg i Smartsons test är Karlstad Redskap 14332. Dess främsta egenskaper är det stadiga greppet och att den beskär smidigt. Förutom detta anser Smartson att Karlstad Redskap 14332 är en prisvärd sekatör. Priset ligger på cirka 300 kr.

Tvåa i Smartsons test blir sekatören ARS VS-8Z som får maximala betyg i alla kategorier utom ett, prisvärdet. Med sina 650 kr bedöms denna sekatör vara lite väl dyr. Men för detta pris får du en sekatör som håller den högsta kvaliteten. ARS VS-8Z har testets skönaste grepp och beskär alla typ av grenar med bästa resultat. Felco 12 är också en dyr historia, men uppvisar mycket goda egenskaper som sekatör. Den är en följsam sekatör som är smidig att arbeta med.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Tidningen Vi i Villa har genomfört ett litet test om sekatörer, där man gett omdöme och betygsatt fem stycken olika modeller. Man har använt sig av två olika testpersoner. En kvinna 50+ och en ung kille med muskler(!). Sekatörerna har testats på grenar av äpple, schersmin, ask, häggmispel och syren. Tjockleken på grenarna har varierat mellan 5-25 mm. De testade sekatörerna är av modellen sidoskärssekatörer där skären korsar varandra. Mothållssekatörer har inte bedömts i detta test och lämpar sig istället bäst för beskärning av torrare, äldre eller döda grenar.

Den sekatör som placerar sig allra bäst i Vi i Villas test är Fiskars PowerGear 111520. Ergonomin är mycket bra och enligt testarna känns det knappt att man håller i en sekatör. Låsfunktionen fungerar utan anmärkning och det praktiska resultatet är genomgående bra. Lämpar sig för grenar med tjocklek upp till 15mm. Tvåa i Vi i Villas test blir Nelson Garden Praktika Pro 5395 som också är en mycket prisvärd sekatör. För endast 82 kronor får du en sekatör som klarar det mesta. Nelson Gardena har en bra låsfunktion och är en nätt sekatör som kommer åt på trånga ställen.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

Ica-Kuriren har i ett stort test bedömt och poängsatt 10 stycken olika sekatörer. Både priser och omdömen varierar stort och det är inte alltid att de dyraste sekatörerna är de bästa. De billigaste ligger strax över 50-lappen medan de dyraste kostar cirka 400 kr. Till skillnad från några av de andra testerna vi kikat på har även Ica-Kuriren bedömt mothållssekatörer och inte bara sidskärssekatörer. Sekatörerna har testats både av en man och kvinna för att få en rättvis bild av vilka sekatörer som är bäst.

Vinnaren i Ica-Kurirens test av sekatörer är Serva 502363. Serva är av modellen mothållssekatör och använder sig av tvåstegsutväxling. Detta innebär att skäret görs i två steg. Först görs ett snitt i halva grenen och sedan sker en utväxling genom resten. Enligt Ica-Kuriren är detta som att skära i smör. Resultatet blir en fin snittyta och handtaget känns tryggt och säkert. Serva har ett stort grepp, men om du har små händer finns det en fingerloop som underlättar.

Två andra sekatörer som får bra betyg i Ica-Kurirens test är Felco 6 och Fiskars. Felco 6 som är en sidoskärssekatör får bra betyg för att den är stark och vass. Förutom detta har den ett skönt grepp och slutresultatet blir en fin snittyta. Spärren är dock inte bra och ger minusbetyg. Bästa budgetalternativ är Fiskars sekatör som endast kostar 59 kr enligt Ica-Kurirens test. Denna mothållssekatör är mycket bra för dig med små händer och är testets lättaste modell. Vidare är den lätt att jobba med och bekväm att använda.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.