VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

De bästa vertikalskärarna och mossrivarna 2021

Vill du ha en gräsmatta fri från mossa? Då ska du använda en vertikalskärare eller mossrivare som försämrar förutsättningar för att mossan ska trivas och växa och ger en grön och mer levande gräsmatta. Se testvinnande vertikalskärare och ta hjälp av vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Arbetsbredd.
 • Effekt.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Wolf Garten
Wolf Garten VA 378E Vertikalskärare
Bäst i test
Bäst i test
Wolf Garten
Wolf Garten VA 378E Vertikalskärare
En rejäl vertikalskärare med kraftfull motor och stor arbetsbredd.
Testvinnare Gör Det Själv 2016.
Toppbetyg hos Bygghemma.se 2020.
Toppbetyg hos GardenHome 2021.
Toppbetyg hos Bästihemmet.se 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Prisjakt.
Kraftkälla: Eldriven.
Arbetsbredd: 37 cm.
Effekt: 1800 watt.
Vikt: 15 kg.
14 dubbelknivar.
Höjdjustering i fem nivåer.
Softgrip-handtag för hög ergonomi.
3-i-1-maskin: mossrivare, vertikalskärare, uppsamlare.
Uppsamlare på 50 liter.

Wolf-Garten grundades 1922 och är ett tyskt varumärke som tillverkar ergonomiska, användarvänliga och effektiva trädgårdsmaskinen och trädgårdsverktyg för bra pris. De brinner för trädgårdsarbete och är en av marknadens största aktörer.

Wolf-Garten VA 378 E är en elektriskt vertikalskärare med kraftfull motor på 1800 watt och en arbetsbredd på 37 centimeter. Den har fått goda betyg i flera år och både luftar och skär din gräsmatta effektivt. Maskinen är utrustad med en central höjdjustering i fem steg och har 14 dubbelknivar som effektivt skär ner i gräsmattan. Maskinen har ett bekvämt handtag med soft grip för mindre vibrationer och ett mer ergonomiskt arbete, vilket är bra om du till exempel arbetar på en större tomt. Handtaget går även att fälla ihop för att ta mindre plats vid förvaringen. Vertikalskäraren väger 15 kilo och har kullagrade hjul som rullar bra.

Wolf-Garten VA 378 E erbjuder inte bara vertikalskärning utan även mossrivning med den medföljande mossrivarbalken, vilket gör att du kan varva luftning av gräsmattan med mossborttagning. Du får dessutom med en generös uppsamlare på 50 liter för rötter och annat som kommer upp när du använder maskinen . Vertikalskärare är prisvärd i kontrast till de många egenskaperna. Du har tre års garanti.

 • Butiker & priser
 • Priser för Wolf Garten VA 378E Vertikalskärare
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
AL-KO
AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare
Bästa budget
Bästa budget
AL-KO
AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare
En effektiv och prisvärd vertikalskärare för en mer välmående gräsmatta.
Bra betyg på Gör Det Själv 2021.
Bra betyg hos Bästihemmet.se 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Eldriven.
Arbetsbredd: 36 cm.
Effekt: 1500 watt.
Vikt: 15 kg.
Arbetsdjup med fem olika nivåer.
3-i-1-maskin: vertikalskärning, mossrivare, uppsamling.
Uppsamlare på 55 liter.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgård- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. AL-KOs vertikalskärare är kraftfulla och finns både som el- och bensindrivna.

AL-KO Combi Care 36 E Comfort är en eldriven och kompakt vertikalskärare med en motoreffekt på 1500 watt. Den kan också användas som mossrivare och valsbytet sker enkelt utan några verktyg. Arbetsbredden är på 36 centimeter, den har en höjdjustering i fem steg och håller mossa effektivt borta från gräsmattan. Handtaget går att höjdjustera för ett mer bekvämt arbete, men också för att ta mindre plats vid förvaring.

Vertikalskäraren väger 15 kilo och har en kapacitet om en area på 800 kvadratmeter. Den har två axlar för en högre körkomfort. Den generösa uppsamlaren är på 55 liter. Detta är en bra vertikalskärare med många egenskaper som dessutom är prisvärd.

 • Butiker & priser
 • Priser för AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • 4.6 av 5.0 i betyg hos Trustpilot
   30 dagars öppet köp

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Stihl
Stihl RLE 540 Vertikalskärare
Bästa premium
Bästa premium
Stihl
Stihl RLE 540 Vertikalskärare
En bra vertikalskärare med stor arbetsbredd och hög motoreffekt.
Bra betyg på test hos Bästihemmet.se 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Gardenstore.se.
Kraftkälla: Eldriven.
Arbetsbredd: 38 cm.
Effekt: 1600 watt.
Vikt: 28 kg.
Reglerbart arbetsdjup.
Lätt att köra.

Stihl är specialister på motorredskap och är världens mest köpa motorsågsmärke. De utvecklade kedjesågen 1926 och har efter det utvecklat ett stort utbud av produkter för både skog och trädgård. De gör kvalitetsprodukter för medvetna proffskunder och krävande konsumenter som är ute efter det bästa. De har flera vertikalskärare som ger din gräsmatta en riktig hälsokur.

Stihl RLE 540 är en eldriven vertikalskärare med en motoreffekt på 1600 watt och en arbetsbredd på 38 centimeter. Den har en kapacitet om en yta på 800 kvadratmeter. Arbetsdjupet går enkelt att reglera via ett vred på handtaget. Vertikalskäraren väger 28 kilo och tack vare de lättrullade hjulen är den lätt att köra. Handtaget är ergonomiskt och bidrar också till att maskinen är lättare att styra. Polymerkåpan är lätt men klarar också tuffare tag.

När du transporterar maskinen höjder du enkelt upp vertikalskärarenheten. Handtaget går att fälla ihop och vertikalskäraren tar också liten plats vid förvaringen. Är du i behov av en uppsamlare så finns detta som tillbehör.

 • Butiker & priser
 • Priser för Stihl RLE 540 Vertikalskärare
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bra val Test.se - Bra val
Stiga
Stiga Vertikalskärare SV 213 E
Bra val
Bra val
Stiga
Stiga Vertikalskärare SV 213 E
En vertikalskärare och mossrivare i en och samma maskin.
Toppbetyg hos Bygghemma.se 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Eldriven.
Arbetsbredd: 32 cm.
Effekt: 1300 watt.
Vikt: 10,2 kg.
Även mossrivare.
16 knivar och 36 fjädrar.

Stiga är ett svenskt företag som grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som gräsklippare. Deras vertikalskärare finns både som el- och bensindrivna.

Stiga SV 213 E är en eldriven vertikalskärare med en motoreffekt på 1300 watt och en arbetsbredd på 36 centimeter. Förutom att ge vatten och syre till din gräsmatta kan vertikalskäraren mossriva den. Maskinen har 16 knivar för luftning och 36 fjädrar för skärning som är lätt att växla mellan. Arbetsdjupet kan ställas in från -6 millimeter till +4 millimeter.

Vertikalskäraren har en bakmonterad uppsamlare på 40 liter där mossa och annat som samlat in hamnar. Du kan fälla handtaget för att den ska ta mindre plats vid förvaringen. Maskinen passar för den mindre till den medelstora trädgården.

 • Butiker & priser
 • Priser för Stiga Vertikalskärare SV 213 E
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test vertikalskärare - se testvinnande vertikalskärare och mossrivare.

Köpguide 

De flesta som har en tomt med gräsmatta vill gärna ha den grön och fin. För att få en frisk och frodig gräsmatta utan mossa och ogräs behöver du också underhålla den. Det kan du göra med en vertikalskärare eller en mossrivare.

Vad är en vertikalskärare?

Det är vanligt att ha mossa växandes i gräsmattan. Med en vertikalskärare luftar du gräsmattan och ger den en riktig hälsokur. En bra ventilation förhindrar att gräsfilt skapas som är en grogrund för mossa och skadlig svamp.

Vertikalskäraren liknar en gräsklippare och har ett flertal vassa dubbelknivar som skär ner i gräset och gör fina spår. Eftersom gräsmattans övre lager ofta blir kompakt och hård får nu gräsmattans rötter tillförsel av vatten, luft, näring och ljus och blir både tät och fin. Samtidigt avlägsnar den döda rötter. De flesta bra vertikalskärare har justerbart arbetsdjup så att du själv kan välja hur djupt maskinen ska arbeta. När du har använt vertikalskäraren ska du gödsla, så och vattna kraftigt.

Vad är en mossrivare?

En mossrivare är en annan maskin som bearbetar din gräsmatta och gör den grön och fin. Istället för knivar har den en vals med kortare stålpinnar. Istället för att skära ner i gräsmattan river den bort mossan och den jobbar tätare och inte så djupt som en vertikalskärare. Tänk dock på att alltid ta bort mossan efteråt så att den inte växer fast igen.

Vissa vertikalskärare går också att användas som mossrivare genom att byta knivsvals och varva med dessa olika metoder. Man kan säga att vertikalskäraren motverkar mossa medan mossrivaren tar bort den mossa som har uppkommit.

Olika sorters vertikalskärare

Det finns flera olika sorters vertikalskärare att välja mellan beroende på hur du vill att den ska drivas och hur stor trädgården är.

Eldriven

Den eldrivna vertikalskäraren är den vanligaste varianten av vertikalskärare. Den går på ström och har en sladd som du måste ta hänsyn till när du arbetar, men är samtidigt stark och klarar mycket. Den passar bäst för en mindre till medelstor trädgård.

Batteridriven

Den batteridrivna vertikalskäraren är behändig att använda då du inte är beroende av någon sladd. Däremot är den inte lika stark och du bör välja en med lång batteritid. Batteridrivna vertikalskärare är inte lika vanliga på marknaden som en el- eller bensindriven. De passar bäst för en mindre till medelstor trädgård.

Bensindriven

En bensindriven vertikalskärare är den starkaste vertikalskäraren. Den väger ofta lite mer, har en starkare motor, klarar större ytor och passar bra för dig med en större trädgård.

Egenskaper

Vertikalskäraren har flera olika egenskaper som kan vara bra att kika på innan du gör ditt köp.

Arbetsbredd

Arbetsbredden kan variera och har du en trädgård med trånga utrymmen är en med mindre storlek att föredra. Har du en större trädgård kan en modell med större arbetsyta vara att rekommendera.

Knivarnas höjdläge

En bättre vertikalskärare har också funktionen där du kan justera knivarnas höjdläge. Helst ska detta gå att göra enkelt på handtaget.

Motoreffekt

Hur stark motorn är ger en måttstock om hur mycket vertikalskäraren klarar av. Har du en större trädgård som är kuperad kan en mer högre effekt passa dig bra.

Handtag

Handtaget bör vara mjukt och greppvänligt för att du ska orka arbeta en längre stund. Ett mjukt handtag som går att justera efter din längd är att föredra. För att maskinen ska ta mindre plats är det bra om handtaget dessutom går att fälla ihop.

Hjulen

Hjul som rullar lätt är bra, särskilt om maskinen är tung och gräsmattan stor. Med lättrullade hjul går arbetet också lättare och du sparar på kroppen.

Uppsamlare

En del vertikalskärare har en bakmonterad uppsamlare som samlar upp riven mossa och annat material som samlats i arbetet. Ibland ingår det och i vissa fall är detta ett tillbehör att köpa till.

Då ska du vertikalskära gräsmattan

För att gräsmattan ska må bäst ska du vertikalskära den några gånger per år, helst på våren och hösten. Det är bra att vänta med både gräsklippning och bearbetning av gräsmattan tills gräset har börjat växa. I början på maj är en bra tumregel, gärna när det har regnat så att gräsmattan inte är snustorr. Behöver du så gräsmattan är det också bra att vertikalskära innan så att fröna får bästa förutsättningarna att gro.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En vertikalskärare ger dig en mer hälsosam gräsmatta genom att ge gräsrötterna mer vatten, luft, näring och ljus. Man kan säga att vertikalskärare luftar gräsmattan. Många vertikalskärare kan även användas som mossrivare, som avlägsnar mossan på gräsmattan.
 • Det är bra att använda vertikalskärare på våren och hösten. Efteråt är det viktigt att gödsla, så och vattna kraftigt för att gräsmattan ska bli grön och fin.
 • Vi har valt att utse Wolf-Garten VA 378 E till den vertikalskärare som är bäst i test. Det är en rejäl vertikalskärare med kraftfull motor och stor arbetsbredd som fått bra betyg och goda recensioner i flera år. Det kan även mossriva din gräsmatta.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Wolf Garten Wolf Garten VA 378E Vertikalskärare