VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 20 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vertikalskärare och mossrivare som är bäst i test 2024

Vill du ha en gräsmatta fri från mossa? Då ska du använda en vertikalskärare eller mossrivare som försämrar förutsättningar för att mossan ska trivas och växa och ger en grön och mer levande gräsmatta. Se testvinnande vertikalskärare och ta hjälp av vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Arbetsbredd.
 • Effekt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna Vertikalskärare S138C
Husqvarna Husqvarna Vertikalskärare S138C - Test
Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna Vertikalskärare S138C
Eldriven vertikalskärare och mossrivare som gör din gräsmatta mossfri.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Husqvarna.
Kraftkälla: Eldriven.
Arbetsbredd: 37,5 cm.
Vikt: 19 kg.
Justerbar höjd.
Ergonomiskt handtag.
Uppsamlare på 45 liter.
Hopfällbart handtag.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och till en början var en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare och andra trädgårdsprodukter som vertikalskärare. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Vi har utsett Husqvarna S138C till den bästa vertikalskäraren, en sladdriven modell med 2-i-1-funktion. När Gör Det Själv testade vertikalskärare kom Husqvarnas modell på första plats med det samlade betyget 9,5 av 10. Den var inte snabbast i deras test, men eftersom du inte behöver räfsa ihop sista mossan efteråt är den ändå effektiv. Enligt deras testpanel ger den ett jämnt och snyggt resultat och du kommer ordentligt ner i gräset. Den är dessutom ett populärt val bland vertikalskärarna och mossrivarna hos Prisjakt.

Vertikalskäraren har en arbetsbredd på 37,5 centimeter och ett arbetsdjup som går att justera smidigt. Med den kraftfulla motorn är det lätt och effektivt att ta bort både mossa och andra växtrester. Med ett enkelt och snabbt byte kan du växla mellan mossrivare och vertikalskärare – vilket gör detta till den perfekta kombinerade maskinen för dig som önskar en finare gräsmatta. Vertikalskäraren har en praktisk uppsamlare på 45 liter, som dessutom är konstruerad att innesluta dann.

Maskinen har en kompakt design och ett fällbart handtag som gör den både lätt att transportera och förvara. Handtaget är ergonomisk och går att justera i två steg för att få den höjd du önskar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Stiga
Stiga Vertikalskärare SV 415 E
Stiga Stiga Vertikalskärare SV 415 E - Test
Bästa premium
Stiga
Stiga Vertikalskärare SV 415 E
Högpresterande vertikalskärare som kan vertikalskära och lufta gräsmattan.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Kraftkälla: Eldriven.
Arbetsbredd: 38 cm.
Effekt: 1500 watt.
Vikt: 14,5 kg.
Justerbart arbetdjup.
3-i-1-maskin: vertikalskärning, mossrivare, uppsamling.
Uppsamlare på 50 liter.
20 knivar och 44 fjädrar.

Stiga är ett svenskt företag som grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och de erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som gräsklippare och vertikalskärare.

Stiga SV 415 E är Stigas mest avancerade eldrivna vertikalskärare. När Bastihemmet.se utsåg de bästa vertikalskärarna just nu kom denna på första plats. Enligt deras recension är den perfekt för dig som vill ha en effektiv maskin men som också är lätt att använda.

Vertikalskäraren har en motor på 1500 watt, är lätt att använda och delvis självgående. Den är utrustad med 20 knivar för vertikalskärning och 44 fjädrar för luftning. Arbetsbredden är testet bredaste och på 38 centimeter och arbetsdjupet går att justera mellan -13 millimeter och +4,5 millimeter. En stor uppsamlare på 50 liter förenklar också arbetet eftersom mossa och ogräs inte behöver krattas bort.

Även Stigas andra lite mindre modell SV 213 E, har placerats bra på test tidigare.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kombinerade Test.se - Bästa kombinerade
Wolf Garten
Wolf Garten VA 378E Vertikalskärare
Wolf Garten Wolf Garten VA 378E Vertikalskärare - Test
Bästa kombinerade
Wolf Garten
Wolf Garten VA 378E Vertikalskärare
En rejäl vertikalskärare med kraftfull motor och stor arbetsbredd.
Testvinnare hos Bästihemmet.se 2021.
Toppbetyg hos Bygghemma.se 2020.
Testvinnare Gör Det Själv 2016.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Gardenstore.
Kraftkälla: Eldriven.
Arbetsbredd: 37 cm.
Effekt: 1800 watt.
Vikt: 15 kg.
14 dubbelknivar.
Höjdjustering i fem nivåer.
Softgrip-handtag för hög ergonomi.
3-i-1-maskin: mossrivare, vertikalskärare, uppsamlare.
Uppsamlare på 50 liter.

Wolf-Garten grundades 1922 och är ett tyskt varumärke som tillverkar ergonomiska, användarvänliga och effektiva trädgårdsmaskinen och trädgårdsverktyg för bra pris. De brinner för trädgårdsarbete och är en av marknadens största aktörer.

Wolf-Garten VA 378 E är en elektriskt vertikalskärare som fått goda betyg på test under flera år. Den utsågs till testvinnare hos Bästihemmet.se med betyget 4,9 av 5. I ett äldre test hos Gör Det Själv kom den också på första plats med fina recensioner. 

Vertikalskäraren har en kraftfull motor på 1800 watt och en arbetsbredd på 37 centimeter. Den både luftar och skär din gräsmatta effektivt. Maskinen är utrustad med en central höjdjustering i fem steg och har 14 dubbelknivar som effektivt skär ner i gräsmattan. Maskinen har ett bekvämt handtag med soft grip för mindre vibrationer och ett mer ergonomiskt arbete, vilket är bra om du till exempel arbetar på en större tomt. Handtaget går även att fälla ihop för att ta mindre plats vid förvaringen. Vertikalskäraren väger 15 kilo och har kullagrade hjul som rullar bra.

Wolf-Garten VA 378 E erbjuder inte bara vertikalskärning utan även mossrivning med den medföljande mossrivarbalken, vilket gör att du kan varva luftning av gräsmattan med mossborttagning. Du får dessutom med en generös uppsamlare på 50 liter för rötter och annat som kommer upp när du använder maskinen . Vertikalskärare är prisvärd i kontrast till de många egenskaperna. Du har tre års garanti.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa lätta Test.se - Bästa lätta
Einhell
Einhell Vertikalskärare/Mossrivare GE-SA 1435
Bästa lätta
Bästa lätta
Einhell
Einhell Vertikalskärare/Mossrivare GE-SA 1435
En luftare och rivare med hög fart som ger ett effektivt resultat.
Andra plats på test hos Gör Det Själv 2024.
Kraftkälla: Eldriven.
Arbetsbredd: 35 cm.
Effekt: 1400 watt.
Vikt: 11,5 kg.
20 knivar.
Rivningsdjup i tre nivåer.
Uppsamlare på 28 liter.

Einhell är ett tyskt företag som ger hemmafixare en möjlighet genom att göra användarvänliga och effektiva verktyg, men också trädgårdsverktyg. Företaget grundades 1964 och är idag marknadsledande inom verktyg.

Einhell GE-SA 1435 är en kraftfull elektrisk vertikalskärare som både river mossa, luftar gräsmattan och har uppsamling. Med den här är det lätt att skapa en frisk och ogräsfri gräsmatta. Den kom på andra plats i ett test om vertikalskärare hos Gör Det Själv där den fick det samlade betyget 9,3 av 10. Enligt dem går den lätt och den är en av testets snabbaste modeller. Trots sin höga fart är den mycket effektiv och den samlar mossan i en praktisk uppsamlare.

Den kombinerade vertikalskäraren och rivaren har en motoreffekt på 1400 watt och den rekommenderas för gräsmattor upp till 500 kvadratmeter. Arbetsbredden är på 45 centimeter och arbetsdjupet på nio millimeter. Maskinen har en kullagrad luftartrumma med 26 klor när du ska lufta gräsmattan och en kullagrad spiktrumma med 20 stålknivar i rostfritt stål när du ska riva bort mossan. Rivningsdjupet går att justera i tre nivåer vilket gör att du kan anpassa dig efter hur underlaget ser ut. Det finns även ett parkeringsläge som skyddar knivarna. Handtaget är långt och går att justera i flera höjder för en bekväm arbetsposition.

Maskinen har en uppsamlaren med en volym på 28 liter som samlar upp mossa och ogräs. Tack vare breda hjul blir det mindre åverkan på gräsmattan. Du kan fälla ihop handtaget så att vertikalskäraren tar mindre plats vid förvaringen. Den är dessutom utrustad med ett bärhandtag som ger en användarvänlig transport.

 • Butiker & priser
 • Priser för Einhell Vertikalskärare/Mossrivare GE-SA 1435
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
AL-KO
AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare
AL-KO AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare - Test
Bästa budget
AL-KO
AL-KO Combi Care 36 E Comfort Vertikalskärare
En effektiv och prisvärd vertikalskärare för en mer välmående gräsmatta.
Tredje plats på test hos Gör Det Själv 2024.
Andra plats på test hos Bästihemmet.se 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Eldriven.
Arbetsbredd: 36 cm.
Effekt: 1500 watt.
Vikt: 15 kg.
Arbetsdjup med fem olika nivåer.
3-i-1-maskin: vertikalskärning, mossrivare, uppsamling.
Uppsamlare på 55 liter.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgård- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. AL-KOs vertikalskärare är kraftfulla och finns både som el- och bensindrivna.

AL-KO Combi Care 36 E Comfort är en eldriven och kompakt vertikalskärare som placerats bra på flera tester. Den kom på andra plats i ett test hos Bästihemmet.se där den fick det höga betyget 4,8 av 5. I ett test hos Gör Det själv kom vertikalskäraren på en tredje plats med betyget 8,8 av 10 med omdömet att den levererar ett bra och jämnt resultat. 

Vertikalskäraren har en hög motoreffekt på 1500 watt och kan också användas som mossrivare. Valsbytet sker smidig och enkelt utan några verktyg. Arbetsbredden är på 36 centimeter, den har en höjdjustering i fem steg och håller mossa effektivt borta från gräsmattan. Handtaget går att höjdjustera för ett mer bekvämt arbete, men också för att ta mindre plats vid förvaring.

Vertikalskäraren väger 15 kilo och har en kapacitet om en area på 800 kvadratmeter. Den har två axlar för en högre körkomfort. Den generösa uppsamlaren är på 55 liter. Detta är en bra vertikalskärare med många egenskaper som dessutom är prisvärd.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kompakta Test.se - Bästa kompakta
AL-KO
AL-KO Basic Care 32.5 VE Classic
AL-KO AL-KO Basic Care 32.5 VE Classic - Test
Bästa kompakta
AL-KO
AL-KO Basic Care 32.5 VE Classic
Prisvärd vertikalskärare med en arbetsbredd på 32 centimeter och uppsamlare.
Tredje plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2022.
Kraftkälla: Eldriven.
Arbetsbredd: 32 cm.
Effekt: 1000 watt.
Vikt: 12,5 kg.
Arbetsdjup med fem olika nivåer.
3-i-1-maskin: vertikalskärning, mossrivare, uppsamling.
Uppsamlare på 45 liter.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgård- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. AL-KOs vertikalskärare är kraftfulla och finns både som el- och bensindrivna.

AL-KO Basic Care 32.5 VE Classic är elektrisk vertikalskärare som har möjlighet att ta bort mossa, ogräs och grästorv på din gräsmatta. I ett äldre test utsågs den till testvinnare hos Bygghemma.se där den fick totalpoängen 8,8 av 10. De rekommenderar den till dig som vill ha en prisvärd vertikalskärare som också har möjlighet till mossrivning.

Med den här vertikalskäraren är det lätt att få din gräsmatta att andas igen. Den förbättrar intag av vatten, luft och näringsämnen. Maskinen har en arbetsbredd på 32 centimeter, ett arbetsdjup på fem olika nivåer och en ytkapacitet på 400 kvadratmeter. Valsen består av 12 knivar och motorn har en effekt på 1000 watt. Vertikalskäraren är utrustad med en uppsamlare på 45 liter.

Tack vare ett ergonomiskt handtag får du ett mer behagligt arbete och de fristående bakhjulen ser till att du får en bättre dragkraft. För att spara plats går handtaget även att fälla.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test vertikalskärare - se testvinnande vertikalskärare och mossrivare.

Köpguide vertikalskärare och mossrivare

De flesta som har en tomt med gräsmatta vill gärna ha den grön och fin. För att få en frisk och frodig gräsmatta utan mossa och ogräs behöver du också underhålla den. Det kan du göra med en vertikalskärare eller en mossrivare. Här ger vi dig all information om vad den är till för och hur du använder den.

Läs också: Test av gräsklippare

Vad är en vertikalskärare?

Det är vanligt att ha mossa växandes i gräsmattan. Med en vertikalskärare luftar du gräsmattan och ger den en riktig hälsokur. En bra ventilation förhindrar att gräsfilt skapas som är en grogrund för mossa och skadlig svamp.

Vertikalskäraren liknar en gräsklippare och har ett flertal vassa dubbelknivar som skär ner i gräset och gör fina spår. Eftersom gräsmattans övre lager ofta blir kompakt och hård får nu gräsmattans rötter tillförsel av vatten, luft, näring och ljus och blir både tät och fin. Samtidigt avlägsnar den döda rötter. De flesta bra vertikalskärare har justerbart arbetsdjup så att du själv kan välja hur djupt maskinen ska arbeta. När du har använt vertikalskäraren ska du gödsla, så och vattna kraftigt.

Användningsområden vertikalskärare:

 • Luftar gräsmattan och ger den näring och ljus.
 • Avlägsnar döda rötter.

Vad är en mossrivare?

En mossrivare är en annan maskin som bearbetar din gräsmatta och gör den grön och fin. Istället för knivar har den en vals med kortare stålpinnar. Istället för att skära ner i gräsmattan river den bort mossan och den jobbar tätare och inte så djupt som en vertikalskärare. Tänk dock på att alltid ta bort mossan efteråt så att den inte växer fast igen.

Vissa vertikalskärare går också att användas som mossrivare genom att byta knivsvals och varva med dessa olika metoder. Man kan säga att vertikalskäraren motverkar mossa medan mossrivaren tar bort den mossa som har uppkommit.

Användningsområden:

 • River bort mossa.
 • Försämrar förutsättningarna för att mossa ska växa.
Bäst i test vertikalskärare - se testvinnande vertikalskärare och mossrivare.
Med en vertikalskärare eller mossrivare får du en gräsmatta fri från mossa.

Fördelar med en vertikalskärare och mossrivare

Det finns flera fördelar med att skaffa en vertikalskärare eller mossrivare. Här är några av dem.

Mossfri gräsmatta

En mossrivare river bort mossa på ett effektivt sätt och håller din gräsmatta mossfri.

Friskare gräsmatta

Med en vertikalskärare eller mossrivare blir din gräsmatta både grönare, finare och tätar. Genom att tillsätta mer syre hjälper du den att bli friskare och mer välmående.

Går snabbare än för hand

Istället för att gå med till exempel spikskor eller riva bort mossan för hand med en kratta får du jobbet snabbare gjort.

Snäll mot kroppen

Genom att använda dig av ett motordrivet trädgårdsredskap blir arbetet inte lika tungt och du är du snällare mot rygg, axlar och armar.

Olika sorters vertikalskärare

Det finns flera olika sorters vertikalskärare att välja mellan beroende på hur du vill att den ska drivas och hur stor trädgården är.

Eldriven vertikalskärare

Den eldrivna vertikalskäraren är den vanligaste varianten av vertikalskärare. Den går på ström och har en sladd som du måste ta hänsyn till när du arbetar, men är samtidigt stark och klarar mycket. Den passar bäst för en mindre till medelstor trädgård.

Batteridriven vertikalskärare

Den batteridrivna vertikalskäraren är behändig att använda då du inte är beroende av någon sladd. Däremot är den inte lika stark och du bör välja en med lång batteritid. Batteridrivna vertikalskärare är inte lika vanliga på marknaden som en el- eller bensindriven. De passar bäst för en mindre till medelstor trädgård.

Bensindriven vertikalskärare

En bensindriven vertikalskärare är den starkaste vertikalskäraren. Den väger ofta lite mer, har en starkare motor, klarar större ytor och passar bra för dig med en större trädgård.

Jämför egenskaperna för att hitta rätt 

Vertikalskäraren har flera olika egenskaper som kan vara bra att kika på innan du gör ditt köp.

Arbetsbredd

Arbetsbredden kan variera och har du en trädgård med trånga utrymmen är en med mindre storlek att föredra. Har du en större trädgård kan en modell med större arbetsyta vara att rekommendera.

Knivarnas höjdläge

En bättre vertikalskärare har också funktionen där du kan justera knivarnas höjdläge. Helst ska detta gå att göra enkelt på handtaget.

Motoreffekt

Hur stark motorn är ger en måttstock om hur mycket vertikalskäraren klarar av. Har du en större trädgård som är kuperad kan en mer högre effekt passa dig bra.

Handtag

Handtaget bör vara mjukt och greppvänligt för att du ska orka arbeta en längre stund. Ett mjukt handtag som går att justera efter din längd är att föredra. För att maskinen ska ta mindre plats är det bra om handtaget dessutom går att fälla ihop.

Hjulen

Hjul som rullar lätt är bra, särskilt om maskinen är tung och gräsmattan stor. Med lättrullade hjul går arbetet också lättare och du sparar på kroppen.

Uppsamlare

En del vertikalskärare har en bakmonterad uppsamlare som samlar upp riven mossa och annat material som samlats i arbetet. Ibland ingår det och i vissa fall är detta ett tillbehör att köpa till.

Varför får man mossa i gräsmattan?

Det finns flera orsaker till att du får mossa i din gräsmatta. Det är vanligt att skuggiga delar på gräsmattan drabbas mer av mossa eftersom skuggan gör att gräsmattan blir fuktigare – något mossa men inte gräs gillar. Gräsmattan kan också ha näringsbrist vilket också gör att det bildas mer mossa och då kan du behöva gödsla den. Har gräsmattan låga pH-värden (under 6.0 pH) trivs mossan också bättre och då kan det vara bra att kalka den.

Bäst i test vertikalskärare - se testvinnande vertikalskärare och mossrivare.
Mossa trivs vid skugga och lite mer fuktiga platser.

Då ska du vertikalskära gräsmattan

För att gräsmattan ska må bäst ska du vertikalskära den några gånger per år, helst på våren och hösten. Det är bra att vänta med både gräsklippning och bearbetning av gräsmattan tills gräset har börjat växa. I början på maj är en bra tumregel, gärna när det har regnat så att gräsmattan inte är snustorr. Det är också bra att klippa gräsmattan några gånger innan du mossriver eller vertikalskär. Behöver du så gräsmattan är det också bra att vertikalskära innan så att fröna får bästa förutsättningarna att gro. När du har använt en mossrivare eller vertikalskärare ska du tillföra näring till gräsmattan, som toppdress, gödsel och trädgårdskalk.

Så sköter du din gräsmatta

Du behöver sköta om din gräsmatta på lite olika sätt, beroende på vilken årstid det är.

Skötsel under vår och försommar

Gräsmattan är ömtålig när den precis har vaknat upp från sitt snötäcke, vilket betyder att du behöver vara lite mer rädd om den då. Att räfsa under tidig vår är därför inte något trädgårdsexperterna rekommenderar. Först framåt vårkanten när gräset har torkat upp kan du kratta bort kvistar och småsten. När gräsmattan har vuxit cirka fem centimeter kan du gödsla gräsmattan. Du ska ge extra näring under våren och sommaren vilket både ger kraft och gör att både mossa och ogräs växer sämre. Det är bra att välja gräsgödsel som är baserat på hönsgödsel eller naturligt gödsel. Är gräsmattan ojämn med gropar ska du fylla igen dessa med näringsrik jord och sedan så med reparationsgräs eller gräsfrön.

Skötsel under sommaren

Under sommaren när sol och värme har kommit kan du klippa gräset och vertikalskära för att ge en bättre syresättning. Vertikalskär gräsmattan när du har klippt gräsmattan några gånger. Klipp gräsmattan regelbundet för att det ska bildas nya skott och för att gräsmattan ska bli tätare. För att hålla rotsystemet stark ska du inte klippa längre än fyra till fem centimeter, vilket blir ungefär två gånger i veckan under sommarhalvåret. Är det riktigt varmt med torka ska du dock låta det gå något längre mellan klippningarna.

Skötsel under höst och vinter

Under hösten behöver du inte klippa gräsmattan. Däremot ska du under senhösten kratta bort löv och fallfrukt så att gräsmattan blir tåligare när den vaknar till liv igen på våren. När vädret blir kallare och det kommer snö behöver du inte underhålla gräsmattan, utan det är bäst att låta den vara tills marken har torkat upp.

Robotgräsklippare – ett annat bra alternativ

En robotgräsklippare är ett annat sätt att bekämpa mossa på. I en gräsmatta som klipps av en robot har mossan svårare att växa, eftersom mossan inte får tid och möjlighet att gro. Din gräsmatta mår därför bra av att klippas ofta, något som är lättare med en robotgräsklippare.

Köpa vertikalskärare – att tänka på!

När du ska köpa en vertikalskärare eller mossrivare finns det mycket att tänka på – här kommer några av de saker.

 • Är du ute efter en mossrivare, vertikalskärare eller en kombination av dessa?
 • Hur är arbetsbredden och knivarnas höjdläge?
 • Hur stark är den?
 • Är hjulen lättrullade?
 • Är handtaget ergonomiskt?
 • Finns det någon uppsamlare?

Länktips:

Populära varumärken:


Gör Det Själv (2021)

Tidningen Gör Det Själv har testat sju populära vertikalskärare för max 2490 kronor. Alla vertikalskärare testades på samma gräsmatta i ett fält på 4 kvadratmeter med samma skuggförhållanden och lika mycket mossa. De jämförde betyget, resultat, hastighet, uppsamling och helhetsintryck. Testvinnare blev HUSQVARNA S138C som fick betyget 9,5 av 10, på andra plats kom EINHELL GE-SA 1435 med betyget 9,3 av 10 och på tredje plats kom AL-KO COMBI CARE 36 E COMFORT med betyget 8,8 av 10.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En vertikalskärare ger dig en mer hälsosam gräsmatta genom att ge gräsrötterna mer vatten, luft, näring och ljus. Man kan säga att vertikalskärare luftar gräsmattan. Många vertikalskärare kan även användas som mossrivare, som avlägsnar mossan på gräsmattan.
 • Det är bra att använda vertikalskärare på våren och hösten. Efteråt är det viktigt att gödsla, så och vattna kraftigt för att gräsmattan ska bli grön och fin.
 • Vi har valt att utse Husqvarna S138C till den vertikalskärare som är bäst i test. Husqvarna är ett starkt märke när det kommer till trädgårdsmaskiner och detta är en kombinerad vertikalskärare och mossrivare som gör din gräsmatta både friskare och mossfriare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng